Plaatsing eerste container voor kunststofinzameling

Zwolle – Wethouder Gerard van Dooremolen neemt maandag 24 augustus de eerste van totaal 57 verzamelcontainers voor kunststof verpakkingen in gebruik in de Forelkolk in Zwolle. De actie is het startsein voor de gescheiden kunststofinzameling in Zwolle. Alle inwoners van de gemeente Zwolle kunnen vanaf dit moment gratis hun kunststof verpakkingen gescheiden inleveren via verzamelcontainers voor kunststof die nog deze maand op tientallen plekken in de stad staan.

ROVA plaatst in augustus 57 verzamelcontainers voor kunststof verpakkingen. De containers worden neergezet op plaatsen waar momenteel vaak al verzamelcontainers staan voor glas, papier en textiel. Daarnaast kunnen inwoners van Zwolle met kunststof verpakkingsafval gratis terecht bij het afvalbrengstation van ROVA. Op http://www.rova.nl/ kan men zien waar de containers staan.

De gemeente Zwolle heeft gekozen voor een inzameling via bovengrondse verzamelcontainers omdat deze mogelijkheid geen extra kosten met zich meebrengt voor de inwoners en goed uitvoerbaar is. Huishoudens krijgen dus geen extra bak bij hun huis. Volgend jaar werkt de gemeente overigens mee aan een proef om te kijken of plastic van huishoudens ook op andere manieren dan via centrale inzamelpunten kan worden ingezameld.

De gescheiden inzameling van plastic verpakkingen is goed voor het milieu. Het ingezamelde plastic wordt gerecycled tot grondstof voor bijvoorbeeld nieuw verpakkingsmateriaal, fleecetruien, behuizing van gsm’s, computerapparatuur en speelgoed. Recycling zorgt er daarnaast ook voor dat er minder plastic in afvalverbrandingsovens verdwijnt, waardoor er minder CO2 in de lucht komt. De kosten voor de gescheiden inzameling worden opgebracht door de verpakkingsindustrie. Men betaalt dus niet extra voor de gescheiden inzameling. Het heeft juist als voordeel dat er straks minder verpakkingsafval in de restafvalcontainer zit, waardoor er minder restafval afgevoerd hoeft te worden.Burgers die meer willen weten over de gescheiden inzameling van kunststof verpakkingen kunnen terecht op de milieuwebsite van de gemeente Zwolle, http://www.afvalzwolle.nl/, de website van ROVA http://www.rova.nl/ of http://www.plasticheroes.nl/. Hier staat onder andere informatie over de verpakkingen die wel of niet als kunststof afval aangeboden mogen worden. Voor meer informatie kan men ook contact opnemen met het Telefonisch Service Centrum (TSC) van de gemeente Zwolle, telefoonnummer 14038, of de klantenservice van ROVA, telefoonnummer (038) 427 37 77 of via klantenservice@rova.nl.     

 

 

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

25 gedachten over “Plaatsing eerste container voor kunststofinzameling”

  1. Op zich ben ik helemaal voor. Toch heb ik wel wat kanttekeningetjes:

    Karton etc. verwijderen? Die blisters voor tandenborstels bijvoorbeeld, daar zit vaak een kartonnetje aan de achterkant. Volstaat het als ik die eraf trek? Gegarandeerd dat er nog karton aan de lijmresten blijft zitten. Idem bij kunststof melkflessen van 2 liter, voor deksels pindakaas waarop zo’n ‘zegeltje’ geplakt zit. Ook broodzakken met hun stickers. Dan de zakjes waarin je de boontjes mikt bij de supermarkt en vervolgens voorziet van een prijsetiketje.

    Moet ik dat karton wel allemaal verwijderen, dan is dat 1) niet goed voor het milieu want het kost extra water of als je helemaal lui wil zijn bepaalde oplosmiddelen (X10, Terpentine, Wasbenzine, WD40, etc.) In hoeverre is dit dus beter voor het milieu?

    Makkelijker is het natuurlijk met die zakjes waarin we de folders krijgen, de week/maandbladen (zolang er geen sticker op geplakt zit maar een los papiertje met adres erin).

  2. Was ik nog vergeten:
    Piepschuim mag niet? Goed, de vleesbakjes snap ik. Daarin zit een laagje absorberend materiaal wat mij doet denken aan papier. Maar verder? Fastfoodverpakkingen? Bedoelen ze daarmee die piepschuimbakjes die het voedsel warm houden? Waarom mogen die niet gerecycled worden? Daarin zit bij mijn weten verder niets en bestaat het puur uit ‘piepschuim’ (lees: opgeschuimd polystyreen).
    Ook piepschuimopvulmateriaal mag niet? Waarom niet? Van die grote ‘vlokken’ zijn volgens mij ook puur opgeschuimd polystyreen.

    En hoe zit het dan met de patatbakjes (en andere bakjes van hetzelfde materiaal van de fietboer), de plastic wegwerpbekertjes, -borden, etc? Allemaal polystyreen (‘piepschuim’ waar ze geen schuim van hebben gemaakt).

    Ik heb net even wat deksels en bakjes zitten bekijken. Ik zie veel PP erop staan, geen polystyreen dus. Bijvoorbeeld de deksels van de duopenotti en pindakaas. De boterbakjes zijn tegenwoordig ook van PP zie ik. Voorheen waren ze van polystyreen.

    Waarom geven ze niet óók aan welke kunststoffen erin mogen. Tegenwoordig zie je heel vaak het type kunststof genoemd worden op de verpakkingen. Alleen het dekseltje van het boterbakje heb ik m’n twijfels bij, daar kan ik geen aanduiding op vinden.

    Helemaal helder vind ik het dus allemaal nog niet.

  3. ik zie door de containers mijn schuur niet meer zo langzamerhand, gaat dit niet te ver ? al naar gelang welke het eerst aan de beurt is prop ik vol, vandaag nog een autoband in de groene kliko gepropt, die wordt toch alsnog wel eruit gevist ?

  4. We gaan eerst een cursus volgen hoe te beoordelen wat er wel of niet in aanmerking komt voor de plasticbak.
    Vervolgens gaan we een dag in de week minder werken om dit alles op verantwoorde wijze te scheiden.

    Nog een containertje erbij en ik laat de hele tuin asfalteren, dan ben ik ook van het grasmaaien af..

    Oepsss, dat kan ik niet meer betalen nu ik een dag minder moet gaan werken.
    Wat nu?

  5. Zeg Joop, hoe groot is jouw achtertuin eigenlijk? Ik begin bijna te denken dat jij zo’n grote bovengrondse plasticcontainer in de tuin gepoot krijgt.

    Begrijp ik je verkeerd? heb ik niet goed gelezen? heb jij niet goed gelezen?

  6. ik gooi gewoon alles in 1 container,het wordt toch wel uitgezocht bij de rova.de andere containers heb ik aan de voetbalvereniging gegeven
    hebben ze mooi alle trainingsballen en hesjes in gedaan.

  7. je krijgt de container niet thuis hoor

    Dat had ik ook begrepen, dat staat dan niet duidelijk in de brief die ik gisteren in de bus kreeg.
    Ik kon al geen nummer vinden waar ik hem kon afzeggen, dat heb ik met de blauwe container ook gedaan.

  8. Ik zie dat ik de brief niet goed gelezen heb. Er komen dus ?n die grotere centrale bovengrondse containers maar in twee gebieden van zwolle ook minicontainers die bij huis komen te staan.

    Maar dan vraag ik me wel af: Joop, heb jij bericht gekregen dat je zo’n kleine minicontainer bij huis krijgt? Je woont toch in Stadshagen?

  9. Jawel a… Op den duur gaat je grijze container verdwijnen/niet meer geleegd worden. Dan krijg je een nieuwe container apart voor plastic. Het doel op lange duur is, dat je door scheiden van plastic, gft, chemisch, glas, blik en papier nauwelijks nog rest afval over blijft. In Maastricht deden ze dat ook. Je krijgt dan dat rest afval zakken 1 euro per stuk kosten onder het motto: de vervuiler betaalt.
    Wat een ONZIN! Het werkt voor geen meter. Je hebt allemaal stinkende verpakkingen thuis liggen. Mijn glaswerk bijvoorbeeld gooi ik gewoon met deksel en al in de glasbak. Anders heb ik hartstikke vettige handen tegen de tijd dat de boel weggegooid is.

    Ik heb gisteren de lijst van wat wel en wat niet mag eens bekeken. Denkt men nu echt dat dit gaat werken?!? Inderdaad: ik wil een cursus afval scheiden!

  10. Krijg je ook een betaalde snipperdag per week van de gemeente voor het uitvogelen van wat in welke afval container moet.
    Rest van de dag kan ik besteden aan een cursus afval scheiden.:'(

  11. ik dacht (en was bijzonder dankbaar)dat we eindelijk van die weth.van doorensmolen afwaren, las op weblog dat die low-budget trouwerij zijn laatste daad zou zijn, nu lees ik dat hij ook weer acte de presence gaat geven bij het startsein voor de kunststofinzameling, als hij maar niet op heintje davids gaat lijken door steeds weer terug te komen. ik hoop niet dat 1 van zijn vriendjes ook nog gaat verzinnen dat we een straat moeten vernoemen naar deze clowneske politicus

  12. Goed lezen…. dat zei ik dus ook en ook ik had diezelfde mededeling als jij richting anderen. Echter heb ik dus niet goed gelezen en jij ook niet:

    Uit de brief
    Vanaf januari 2010 wordt er daarnaast een tweejaar durende proef gestart in twee nader te bepalen gebieden van Zwolle. In deze proefgebieden gaan bewoners het kunststof afval omgekeerd inzamelen door het kunststof gescheiden in te zamelen in de minicontainer. Deze wordt dan, evenals papier en gft-aval, huis-aan-huis geleegd

  13. mmm…. begrijpend lezen blijft moeilijk ;D
    we/ze/iemand zullen/zal het wel merken. Ben trouwens ook wel benieuwd naar wat nu ‘omgekeerd inzamelen’ is. Lijkt me erg naar als je bij de ROVA werkt……

  14. Ben er ook geen voorstander van om zoveel tijd aan afval te moeten besteden, maar we moeten wel voor ogen houden dat het hier niet gaat om één of andere wethouder die niets anders te doen heeft,
    maar dat we het gaan doen voor het milieu en dat wij en onze (klein)kinderen nog lang kunnen genieten van de wereld zoals we die nu kennen.

  15. Hé Diana is terug, met een échte Stadshaagse zonnebloem. Of is dit een andere Diana?

    Een beter milieu begint idd bij jezelf, niet met wijzen. Ach, om hoeveel tijd gaat het eigenlijk…

  16. Ik ben benieuwd of het milieu zo gebaat is bij nóg een vuilniswagen die iedere 2 weken rond gaat rijden en dit keer de plastic containers op gaat halen.
    De enige serieuze optie is een combinatie container. Dus een container met een aantal vakken er in. Eén voor gft, één voor plastic, één voor glas, één voor papier en één voor restafval. Dan kun je alles kwijt!

Reacties zijn gesloten.