Kramsvogel

|   Laatste wijziging

Zwolle – Sinds een paar dagen zit er een Kramsvogel in mijn tuin en hij verjaagt met name de merels. Hij is gek op rottend fruit en dat zijn de merels ook dus dat zal de reden dan wel zijn. De kramsvogel is een schaarse broedvogel, maar trekt door en verblijft ’s winters in Nederland en België in zeer grote aantallen. Ze komen dan vooral in open terreinen voor, vaak samen met andere vogels zoals koperwieken, spreeuwen en kieviten.

 ap_weblogzwolle-14feb10.jpg
foto: Ank Pot  www.bunnymom.web-log.nl

Tot 1975 ontbrak de kramsvogel als broedvogel in Nederland. Tussen 1976 en ca. 1993 kwamen er steeds meer vogels broeden. Even snel als deze aantallen broedvogels opkwamen, daalden ze weer. De kramsvogel is in 2004 als gevoelig op de Nederlandse rode lijst gezet.  Volgens SOVON waren er in 2002 nog 150-200 paar, maar is er sindsdien geen duidelijke trend vast te stellen. [info: Wikipedia)

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

24 gedachten over “Kramsvogel”

  1. Ook hier in Stadshagen zijn de kramsvogels gesignaleerd! Af en toe zien we eenling maar meestal zijn ze hier in een hele groepen te zien. Niks open terreinen; gewoon in de bomen in de achtertuin!

  2. Ow dat kleine beestje verjaagt de merels, grappig. Maar ja, wie houdt er nou niet van rottend fruit?

    Gaaf Janet, denk je dat je er ook één of meerderen kunt fotograferen? Waarom zie ik ze dan verdeurie niet….een merel wel af en toe. Ons buurtje zal wel de omgekeerde wereld zijn 😮

  3. Ook hier in de tuin (stadshagen) is de vogel al gesignaleerd! We hebben er een foto van kunnen maken en aan de hand daarvan het merk opgezocht.

  4. Ook bij ons op de oprit (in Westenholte) zit sinds enige tijd een kramvogel. Een paar maal een appel neergelegd en hij komt steeds terug. Is al erg tam, vliegt niet meer weg, wanneer je er langs loopt.

  5. Was ik zo trots dat ik deze week 5 staartmezen in de tuin had. Moet je opeens een kramsvogel in de tuin hebben…
    Ga morgen meteen rottend fruit kopen!

  6. De foto’s die ik hier heb van de kramsvogel zijn niet bepaald de Ank Pot kwaliteit 🙁
    Vanachter het glas en als je de deur opendoet voor een beter shot is ie gevlogen. Tis trouwens een ontzettend ontplofte merel met prachtige kleuren. Groter dus dan de merel en flink lawaaiig…. maar stilzitten… ho maar!

  7. Bij mij in de tuin aan de rand van de binnenstad heeft ie ook een paar dagen alle merels weggejaagd, hij was er zo druk mee dat ie zelf niet aan eten toekwam haha. De mussen liet ie met rust.

  8. Op mijn balkon zit af en toe ook een kramsvogel. Ik gooi de klokhuizen van de appels altijd op het balkon en daar maakt ie gretig gebruik van. Die vogel jaagt zelfs de kauwen weg.

  9. Ik heb een merelpaartje in de tuin die elk jaar een nestje heeft in onze corniverenhaag. In de winter geef ik ze dus appeltjes. Vanochtend zijn er dus 1 of 2 kramsvogels bijgekomen. Arme merels ze zijn hun etensplekje kwijt!! Ik woon trouwens in Voorhout.

  10. Arrogant beestje die kramsvogel. Hij zit ook bij ons in de achtertuin (eersel) en hij jaagt iedere vogel weg behalve mussen. Hij is zo druk met zijn appeltje verdedigen dat hij het te druk heeft om te eten.
    Vanmiddag kwam er een 2e kramsvogel bij, maar die joeg hij ook weg.
    Maar het blijft leuk om naar ‘m te kijken met al zijn sterallures.

  11. Hoi,

    nou de kramsvogel vindt schijnbaar zeer slecht eten vandaar dat ze met wel zo’n 30stuks de bessenstruikjes in de tuin verpeuzelt hebben. Daarna heb ik nog maar wat fruit buiten voor ze neer gezet. Nu weten ze precies waar ze moeten zijn voor te eten.

  12. Nou Dick, dat valt nog wel mee. Eigenlijk hebben we bijzonder veel soorten vogels in de tuin. De meest bijzondere waren denk ik wel de Uil die we zagen aankomen vliegen en plaats zag nemen in onze dennenboom (10 meter hoog). Dat was terwijl we gewoon in de tuin zaten. En 2 weken geleden zat er een torenvalk op de schutting. Tja en dat alles midden in de stad. (AA-landen).

  13. Nou ze zijn wel brutaal zeg die kramsvogels. Ze zitten tegen het raam te tikken voor voedsel;):o. Mijn merelpaartje is verdwenen :'(. Wanner gaan ze weer weg die krengen?

Reacties zijn gesloten.