Esther Bruijn exposeert marmeren beelden

Zwolle – Zondag 7 maart start bij Galerie in Beeld in Zwolle de solo-expositie van beeldend kunstenaar Esther Bruijn (1976). Het enigszins oubollige imago van de beeldhouwkunst, is voor Bruijn een steen des aanstoots. Zij ziet het als een plicht ‘het marmeren beeld’ in een nieuw daglicht te plaatsen. 

De uitspraak illustreert Bruijn’s passie voor steen en het bewerken hiervan. Deze passie is direct te herkennen in haar beelden. Vanuit haar atelier in het beeldhouw-Mekka Pietrasanta in Italië werk zij haar academiekennis uit. Door het kijken naar bedreven beeldhouwers leerde ze in korte tijd zo veel, dat ze een vaste plaats verwierf in Studio Pescarella. Vanwaar haar voorliefde voor weerbarstig marmer en andere steensoorten? Bruijn: ‘Steen is moeilijk hanteerbaar. Het is eerlijk materiaal. Met steen krijg je maar één kans om een beslissing te nemen. Elk gesteente heeft een eigen uitstraling en vraagt een eigen bewerking’.

Dit omgaan met diverse gesteenten komt terug in de licht geabstraheerde portretbeelden. Ze onderscheiden zich omdat kleur niet is aangebracht door middel van beschildering maar door combinatie van steensoorten. Het zijn geen individuele portretten maar karakteristieke personificaties van culturen en tijdperken. Zo staat er een serene geisha die is opgebouwd uit wit marmer, zwart Belgisch hardsteen en rood travertijn.

Onlangs werd het meesterstuk ‘The B of Bernini’ voltooid, een fenomenaal gebeeldhouwde kraag. Het idee ontstond na het zien van een tentoonstelling rond Bernini (1598-1680) te Florence. Bruijn, die nog maar acht jaar hakt en houwt, wil zich niet meten met Bernini. Door een fractie te tonen van de manier waarop hij stof kon uitdrukken, brengt ze hem wel een beloftevolle ode.  

De beelden van Esther Bruijn zijn van 7 maart t/m 25 april te zien bij Galerie in Beeld, Koestraat 13 Zwolle. Voor meer informatie www.galerie-inbeeld.nl.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)