Windesheim organiseert debat over gebruik van Twitter

Zwolle – Is het nodig dat een kennisinstelling socialmediarichtlijnen opstelt voor haar studenten? En hebben online uitingen gevolgen voor jouw online identiteit? Tijdens het debat over socialmediarichtlijnen gaan studenten en medewerkers van Windesheim met elkaar in discussie over een mogelijke gedragscode voor studenten en hoe je professioneel omgaat met social media. De opleiding Journalistiek organiseert het debat, dat plaatsvindt op donderdag 16 december van 15.00 – 17.30 uur, in het mediacafé in gebouw X op Windesheim in Zwolle. Geïnteresseerden zijn van harte welkom om mee te discussiëren.

De grens tussen persoonlijke en openbare informatie vervaagt door het gebruik van social media. Berichten op Twitter zijn zichtbaar voor iedereen. Maar denk je daar wel aan als je iets plaatst? En neem je daar je verantwoordelijkheid wel voor? Daarnaast is een belediging of klacht ook makkelijker geplaatst. Misschien omdat het effect beperkter lijkt? Of om de confrontatie uit de weg te gaan? De afgelopen week werd veel getwitterd over een twitterrichtlijn voor journalistiekstudenten van Windesheim. Aanleiding was een artikel in de hskwin’, de hogeschoolkrant van Windesheim, waarin de zin en onzin van gedragsregels binnen social media werd belicht. Hierin werd ingegaan op een beledigende tweet van een student over een docent. De discussie over een twitterrichtlijn voor studenten werd daardoor opgelaaid.

Is het op Windesheim tijd voor een dergelijke gedragscode? Er zijn voors te bedenken, maar zeker ook tegens. Tijd voor een inhoudelijk debat.

Programma

Internetjournalist Francisco van Jole verzorgt de inleiding.
Thed Brans, docent van de opleiding Journalistiek, is discussieleider.

Daarnaast wordt iedereen (gebruikers van social media, experts hierin en overige geïnteresseerden) uitgenodigd om mee te praten.

Tijdens het debat komen onder andere aan de orde:

·         Wat is je online identiteit en welke invloed hebben uitingen op social media hierop?

·         Verraden foto’s op facebook of hyves je intieme/persoonlijke momenten?

·         Hoe ga je als student professioneel om met social media?

·         Zou er een etiquette moeten gelden voor (journalistiek)studenten?

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

11 gedachten over “Windesheim organiseert debat over gebruik van Twitter”

  1. Twitter Code of Conduct van de School of Media

    Gezien recente voorvallen waarbij op ethisch onjuist gehandeld is op het microblog Twitter. Studenten van de School of Media die gebruiken wensen te maken van deze vorm van zogenaamde ‘sociale media’ dienen zich te houden aan de normen en waarden die zo hoog in het vaandel van Windesheim staan. Om hier op toe te zien, heeft de directie van de School of Media besloten een gedragscode voor Twitter op te stellen. Studenten die weigeren dit te ondertekenen of na ondertekening de code schenden, zullen voor de tuchtcommissie worden geleid.

    1. Ik toon respect voor andere tweeps.

    2. Ik hanteer fatsoenlijk taalgebruik in mijn tweets. Bij twijfel leg ik mijn tweet voor aan het Commissariaat van de Ethiek.

    3. Ik beloof geen ironie, satire of sarcasme te gebruiken op Twitter. Mocht ik onverhoopt dit toch willen doen, dan zal ik alle onduidelijkheid omtrent deze stijlvormen wegnemen door de tweet af te sluiten met de codes [IR] voor ironie, [SA] voor satire en [SC] voor sarcasme.

    4. Ik retweet alleen tweets die voldoen aan de Twittercode. Tevens zal ik geen tweets retweeten van tweeps die niet erkend worden door de Raad van de Journalistiek.

    5. Mijn tweets verzamel ik in een portfolio, die ik aan mijn eindscriptie zal toevoegen. Mijn tweetfolio zal meetellen in de eindbeoordeling.

    6. In geval van een andere mening dan verkondigd door docenten op de School of Media, zowel op het gebied van journalistiek, politiek, samenleving, cultuur als sport, beloof ik deze niet openbaar te maken via Twitter, maar te bewaren voor het klassendebat.

    7. Ik zal nooit en te nimmer docenten, directieleden of kaderpersoneel van de School of Media waarderend benoemen in mijn tweets, op positieve dan wel negatieve wijze.

    8. Ik ben altijd bereid om de dialoog aan te gaan met de directie van de School of Media om te motiveren waarom ik bepaalde twitteraars wel of niet volg.

    Middels het ondertekenen van deze Twittercode beloof ik plechtig bovengenoemde zaken streng in acht te nemen alvorens ik tweet. Ik ben mij bewust van de consequenties die gelden voor het overtreden van de Twittercode.

    Naam Plaats Datum

  2. Geen Stijl heeft Windesheim ook op de korrel:

    Hey hallo Windesheim, daar zijn we weer. Wat een school. Je zult je er maar na een Open Propagandadag hebben ingeschreven. Zuigt. De school van de koffiedictatuur. De school waar de leiding vindt dat de scholier een schijtinstructie nodig heeft. Wat hebben de educatieve herders deze keer verzonnen om de scholieren te pesten? Een Twittercode. Jup, wij verzinnen het ook niet. De School of Media van Windesheim wil dat studenten zich houden aan een gedragscode op de Twitters.

    De code wordt natuurlijk opgesteld door de directie zelf, die natuurlijk net zoveel feeling met social media heeft als Calimero met basketball. Maar goed, alles om te voorkomen dat je vrije geesten opleidt die zelf bepalen hoe ze hun mening openbaar maken. Zwitsaljournaille dat zijn mening uit, gatverdamme bah! Dat worden straks de journalisten waar Nederland aan kapot gaat, aldus de denkwijze van de School of Media. Censuren met een fatsoenlijkheidsregime, die onbegaafden! Allemaal naar aanleiding van één docent die door een student op Twitter werd uitgescholden.

    Tja, als je niet wilt worden uitgescholden, moet je geen docent worden. Sukkel. Maar nee, één scholier die het medium gebruikt om zich onfatsoenlijk te uiten en iedereen wordt in het beton gegoten. De CDA-force groot in deze is. En Van Jole wordt gelijk uitgenodigd voor een Twitterheropvoedingskamp. Arme scholieren. Er zijn journalisten in Noord-Korea met meer beweegruimte voor hun persoonlijke standpunten. Een eigen mening hoort in een isoleercel op de School of Media.

  3. Degene die voorstelt om een gedragscode op te stellen, maakt zichzelf volslagen belachelijk. Twitter is een open medium, ga dan ook niet proberen om het anders in te vullen.

    Dit zijn het type mensen die ook nog de illusie heeft dat ze Wikileaks kunnen stoppen en alle info kunnen laten verdwijnen. Of zoals Alexander Klöpping zegt: mensen die denken dat ze internet uit kunnen zetten.

    Welkom in de 21e eeuw, Windesheim.

  4. Ja Wilbert maar er komt dan ook wel een echte *kuch* internet specialist om een en ander uit te leggen ene Fr..Fr….. Francisco van Jole pffff

  5. Een open debat onder deskundige leiding, wat is daar mis mee? Stijllozen krijgen er een mailtje over en maken er wederom een humorloos stukje over. Dan moeten we allemaal tegen zijn….tja.

  6. Jouw woorden zijn van de stijllozen. Met hun 3e-rangs gemailde humor. Van de week waren ze nog dikke maatjes met van Jole. Waarvan je alles kunt zeggen behalve dat ie niet ter zake kundig is.

  7. Die deskundige leiding betwijfel ik ook ten zeerste. Als je deze discussie wilt voeren cq leiden over het gebruik van Twitter, heb je m.i. niet eens door wat Twitter eigenlijk is.

    Social Media is het nieuwe duurzaamheid. Oftewel, iedereen vindt dat ie er wat mee moet of probeert er een slaatje uit te slaan. Helaas niet altijd op de goede manier.

Reacties zijn gesloten.