Bedrijven en onderwijs cocreëren in nieuw B2B-center

Zwolle – Voor jonge, startende ondernemers uit Zwolle en omstreken is er sinds gisteravond JongZakelijk: een laagdrempelig netwerk waarbij ‘elkaar helpen succesvol te zijn’ centraal staat. De officiële kick-off vond plaats in de businessclub van het Landstede Topsportcentrum. Tegelijk presenteerde Landstede het in 2012 op de locatie Dokterspad te openen Business-to-business center: een community waar onderwijs en bedrijfsleven zich met elkaar verbinden.

b2blandstede.jpg

Zo’n zestig leden van JongZakelijk waren aanwezig bij de informele netwerkavond. Initiatiefnemer Bé Rigter, eigenaar van het Zwolse Promotiemateriaal- en Relatiegeschenkenbedrijf Be Promo, vertelde wat hij voor ogen heeft met het nieuwe netwerk: “Onze leden – inmiddels zo’n 170 – bepalen zelf wat voor netwerk ze willen. Bedoeling is om – in samenwerking met partners als de Kamer van Koophandel en Landstede – op een laagdrempelige manier kennis en ervaringen te delen. We doen dit onder andere via lezingen, workshops en onze site."

Ins en outs van sociale media

Met name die site is voor Rigter essentieel: “Bedoeling is dat leden elkaar via het – voor iedereen toegankelijke en daardoor transparante – forum van jongzakelijk.nl helpen.” Daarbij is de inzet van sociale media als LInkedIn, Facebook en Twitter cruciaal. Jos Veldwijk van VeldMerk gaf de aanwezigen daarom inzicht in de ins en outs ervan. Waar het bij veel ondernemers volgens hem bijvoorbeeld aan schort is de reactiesnelheid: “Snel reageren op een Twitterbericht is essentieel. Een voicemailbericht beantwoord je toch ook niet pas na een half jaar?” Viktor Luttikholt van Stop-contact liet de ondernemers nadenken over hun dromen en welke oplossingen zij hebben voor de problemen van hun klanten. Zelft zorgt hij ervoor dat ondernemers efficiënt kunnen communiceren met beursbezoekers.

Business-to-business centerProgrammamanager Lotte van Hal ging in op het Business-to-business center dat Landstede volgend jaar opent. “Hierbij gaat het om ‘cocreatie’: het center wordt een inspirerende plek waarbij (startende) ondernemers uit met name de creatieve en zakelijke dienstverlening samen vorm geven aan het onderwijs.” Ze illustreert: Bedrijven kunnen er een werkplek of vergaderruimte huren, netwerkevenementen organiseren, het center benutten als meetingpoint voor afspraken met klanten of gebruikmaken van faciliteiten als de postvoorziening. Onze studenten kunnen de ondernemers daar vervolgens bij helpen.”

Het gaat om studenten van de Landschappen Handel & Commercie, Vormgeving & Entertainment, Office & Management, Veilig & Beschermd en ICT & Technologie.

JongZakelijkJongZakelijk gaat ook participeren in het center. Rigter ziet verschillende mogelijkheden voor samenwerking: “Studenten kunnen bijvoorbeeld onze website up-to-date houden en de publiciteit rond netwerkevenementen en -workshops bij de leden onder de aandacht brengen. Verder kunnen ze samen met onze leden projecten uitvoeren, activiteiten organiseren of klanten ontvangen. Van Hal: “En op hun beurt kunnen de leden studenten tips geven, bijvoorbeeld over hoe ze hun bedrijf kunnen laten slagen.” Ze besluit: “Het mes snijdt aan twee kanten: bedrijven hebben direct contact met het onderwijs en dus met hun toekomstige werknemers. Voor de studenten komt de praktijk op deze manier dichter bij dan ooit.”

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)