Zwolse acties tegen bezuinigingen op speciaal onderwijs

Zwolle – Bij drie scholen in Zwolle zijn maandag ballonnenacties tegen de bezuinigingen op het speciaal onderwijs gehouden. Het Openbaar Onderwijs in Zwolle en Regio (OOZ) maakt zich zorgen over de toekomst van haar leerlingen.

 

16-05-2011_ballonnen_protest_de_twijn_1.jpg

 

Leerlingen lieten bij twee locaties van Onderwijscentrum de Twijn en SBO De Sluis ballonnen los met een kaartje waarop de zorgen staan vermeld. De vinder van een ballon wordt gevraagd het ballonkaartje op te sturen aan het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap t.a.v. Marja van Bijsterveldt-Vliegenthart. OOZ vindt dat dit kabinet flink bezuinigt op vooral het speciaal onderwijs, en dit zal ook ingrijpende gevolgen hebben voor het regulier onderwijs. "Maar liefst een kwart van ons onderwijsbudget gaat verdwijnen. Dit zal grote invloed hebben op de kwaliteit van het onderwijs", zegt OOZ.

 

16-05-2011_ballonnen_protest_de_twijn_3.jpg
 

16-05-2011_ballonnen_protest_de_twijn_2.jpg

ballonnenactie.jpg

De aangekondigde bezuinigingen zijn onlangs uitgesteld maar dit uitstel zal niet leiden tot afstel, voorspelt OOZ. Het onderwijsorgaan maakt zich nog steeds zorgen over de consequenties van deze bezuinigingen de komende jaren: grotere groepen in het speciaal onderwijs en regulier onderwijs, onvoldoende begeleiding van zorgleerlingen in het reguliere onderwijs, verlies van kennis, deskundigheid en ervaring, banenverlies, er zullen leerlingen komen thuis te zitten, en ouders verliezen de zeggenschap en keuze over wat zij het beste vinden voor hun kind. Om de zorgen kenbaar te maken organiseerde OOZ vanaf verschillende locaties ballonnenacties.

16-05-2011_ballonnen_protest_de_twijn_4.jpg

Zeer recent is volgens OOZ gebleken dat de Minister bij de besluitvorming is uitgegaan van foutieve gegevens: de groei van zorgleerlingen is veel minder explosief dan ze heeft voorgesteld. Pieter Greidanus, Algemeen Directeur van Onderwijscentrum de Twijn: "Dat wil niet zeggen dat we niet willen bezuinigen: we zien voldoende alternatieven die niet ten koste gaan van leerlingen. Tot nog toe mag daar met de politiek niet over gesproken worden."

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

1 gedachte over “Zwolse acties tegen bezuinigingen op speciaal onderwijs”

  1. Schandalig dat dit soort acties nodig zijn. We lijken wel gek geworden in Nederland.
    Dit kabinet gaat over (kinder)lijken…

Reacties zijn gesloten.