Fietser over Hanzeboog lijkt reclamestunt te zijn

Zwolle – Een trialbiker heeft dinsdagavond en woensdag voor nogal wat commotie gezorgd nadat hij met zijn fiets over één van de bogen van de nieuwe IJsselbrug de Hanzeboog was gefietst. De bijzondere actie lijkt een reclamestunt te zijn.

Een voorbijganger fietste dinsdagavond bij toeval langs de de stuntfietser, filmde het geheel en zette het op filmkanaal You Tube. Vanaf dat moment dook de media erop en werd ook spoorbeheerder ProRail om een mening gevraagd. De laatste spreekt van een misselijke actie en wil door aanpassingen op de nieuwe brug volgende riskante acties voorkomen.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

36 gedachten over “Fietser over Hanzeboog lijkt reclamestunt te zijn”

  1. kan je verwachten ;););)

    ProRail om een mening gevraagd. De laatste spreekt van een misselijke actie en wil door aanpassingen op de nieuwe brug volgende riskante acties voorkomen.

    8)

  2. Coole stunt? Hou toch op! Het is ronduit gestoord dat zoiets gebeurd. Het feit dat het als ‘cool’ wordt gepromoot met een energiedrank maakt het des te erger.

    Hier mijn stuk zoals ik mijn mening heb geformuleerd op mijn Hanzelijn website:

    In een wanhopige poging om smerige energydrank beter te kunnen promoten heeft een fabrikant een fietser over de boog van de Hanzelijn brug laten fietsen. Beelden daarvan verschenen onder andere op YouTube en op de website van De Stentor. De fietser ging gewapend met camera’s geleverd door de energydrank fabrikant de brug op en fietste over de boog heen.

    ProRail is verre van blij met deze actie en heeft tegenover De Stentor laten weten dat er maatregelen worden genomen. Woensdag zijn er al BOA’s ingezet die de boog bewaakten.

    De fotograaf van Hanzelijn-Hattem.nl – die zelf regelmatig onder begeleiding de boog is op geweest tijdens de bouwperiode – keurt de actie van het bedrijf ernstig af. Het plaatsen van de video laat niet alleen verkeerd gedrag zien, het spoort ook andere mensen aan om het zelf te proberen. Helaas zijn de meeste mensen zich niet bewust van de gevaren die gelopen worden bij dit soort haast gestoorde acties. Indien de fietser naar beneden valt dan maakt hij / zij een doodsmakkert op dan wel het spoor of op het fietspad. Bovendien loopt hij / zij het risico door een trein geschept te worden en over een lengte van 300 meter in stukken langs het spoor te worden terug gevonden. Ook bestaat de kans dat iemand de bovenleiding meeneemt in zijn / haar val waardoor er 1500 volt door het lichaam giert.

    Afgezien van de doemscenario’s wordt het treinverkeer in het ergste geval geheel stil gelegd, wat vele duizenden reizigers kan duperen en voor vele miljoenen euro’s aan economische schade kan zorgen. In mijn opinie zou het goed zijn als ProRail gerechtelijke stappen neemt om dit bedrijf aan te pakken op dit soort weerzinwekkende reclamestunts. Daarnaast wordt er hopelijk materiaal aangebracht (zogenaamde beveiligingsspikes) die er voor zorgen dat een malloot eerst nog ‘leeg loopt’ alvorens hij/zij de kans krijgt om omhoog te fietsen.

  3. Ben het helemaal met Stefan eens, dit is ongehoord en niet te pruimen. Onmiddellijk de opdrachtgever van deze stunt aanpakken, wie dat ook zij en verder de brug bij begin en eind van spijkers, prikkeldraad e.d. voorzien om herhaling te voorkomen…
    hlb

  4. Erg overtrokken reacties allemaal weer om het woord melodramatisch maar niet te gebruiken… stunts als deze gebeuren alleen op markante en bijzondere objecten over de hele wereld het zou juist ten positieve gebruikt kunnen worden. misschien was het wel netter geweest om toestemming te vragen, maar in dit land van de vele regeltjes… Tsja….

  5. Stefan, bij het lezen van je eerste zin van “je mening”heb ik het al opgegeven. Een wanhopige poging en smerige energydrank zoals jij omschrijft is me wat al te gekleurd en misplaatst en had er al geen trek meer in. Succes met je rancune, ik blijf het een coole stunt vinden en GoFast is lekker!! Gezien de vele aandacht is de reclame sowieso goed gelukt!8)

  6. Tja, als je niet na kan denken dan gebruik je energydrank en dan doe je zo’n stunt…. Lekkere reclame toch dan? 😀
    Voor de mensen die mijn cynische ondertoon niet lezen in mijn regels hierboven: denk nou toch na over je actie zeg… Als je niet valt, dan wil dat niet zeggen dat het een gave stunt is, maar dat je ongelooflijk mazzel hebt gehad en minstens 1 engeltje op je schouder…

  7. Cor, het is misschien minder erg als een professional dit doet die weet waar hij mee bezig is en het ook met precisie kan uitvoeren. Het probleem is nou juist dat het bedrijf middels de stunt wil laten blijken dat je bij het drinken van zulke suikertroep zulke stunts schijnbaar goed kan uitvoeren, waardoor je andere mensen a) aanspoort om die zooi te kopen en b) je vervolgens ook na het drinken er van zo’n stunt zou kunnen uithalen. Dat is – in mijn ogen – de boodschap van zo’n video. Wat is anders het nut van het ‘gesponsord’ fietsen over de brug?

    Daarnaast zit je nu het met probleem dat andere fietsers die ‘lef’ hebben het nu ook gaan proberen, wat dus gevolgen kan gaan hebben voor het treinverkeer. Veiligheid is bij het spoor het belangrijkste wat er is en in de meeste gevallen worden bij spoorlopers etc. het treinverkeer volledig stilgelegd wat bakken met geld kost voor zowel de reiziger (verloren tijd) als de NS.

    En @ Zwollenaar is Back; mijn berichtgeving is inderdaad gekleurd. Dat komt omdat het een persoonlijke mening is. Zo’n stunt van een bedrijf is gratis reclame dus een beetje ’tegenwerken’ is in zo’n geval helemaal niet verkeerd.

  8. De fotograaf van Hanzelijn-Hattem.nl – die zelf regelmatig onder begeleiding de boog is op geweest tijdens de bouwperiode – keurt de actie van het bedrijf ernstig af.

    Dat zeg je over jezelf.
    Last van zelfoverschatting?

  9. ik ken dat drankje nu wel, zonet nog niet. niet dat ik het zou kopen, maargoed

    het lijkt me dat als je aan zo’n stunt begint wel weet waar je mee bezig bent en dus ook de gevolgen accepteert als het misgaat. zolang hij alleen zichzelf in gevaar brengt vind ik het wel mooi eigenlijk

  10. Ach, die boog vroeg er gewoon om dat er mensen over heen zouden lopen of fietsen. Beter is het nu een prof die het doet dan dat gewoon iemand het doet. Prorail gooit nu de boel dicht en hier blijft het bij. En de fietser heeft eeuwige braggingrights 😀

    Overigens is die column wel heel erg gekleurd. Niet alleen door het drankje als smerig te bestempelen, ook dat de schrijver zichzelf benoemd in de 3de persoon. Zwaar misleidend. Maar ja, dat Stefan niet helemaal spoort was al duidelijk ;D

  11. Het filmpje is indrukwekkend, maar ik ben het ook wel deels met de kritiek eens. Om er per sé bij te betrekken dat het drankje smerig is lijkt me niet nodig.

    Wél ben ik het er mee eens, dat de boodschap is:”Drink ons drankje en ook jij kunt over de Hanzeboog fietsen!”. Tevens is de doelgroep een zeer beïnvloedbare leeftijdsgroep.

    Waarschijnlijk is het inderdaad maar goed, dat er nu een prof overheen gegaan is en nu de boel dicht gegooid wordt. Ik hoop wel, dat ze dat “dichtgooien” op een mooie manier doen.

    En Stefan, over jezelf in de derde persoon spreken en jezelf op die manier allerlei wijze uitspraken en daden toebedichten is inderdaad (een beetje) dubieus!

  12. Zoals eerder al gezegd: het is nu door een prof gedaan, leer ervan en geniet dat onze stad met zon opvallende brug voor zon stunt gebruikt is. Volgende keer een base jump van de ABN AMRO toren of van de peperbus? Of gaan andere niet professionals dat ook nadoen? 😉

  13. Namens alle ouders… bedankt!!!
    Hoe krijgen we zo’n actie uit de hoofden van onze kinderen???
    Ik ben blij dat de mijne nog te jong is… maar ik ken een paar kinderen, die zeer waarschijnlijk nu al naar die brug kijken en een plan aan het bedenken zijn hoe zijzelf dat ook kunnen doen…
    Ik hoop dat ProRail HEEL SNEL een manier vindt, om het onmogelijk te maken de actie te herhalen…

  14. Energiedrankproducent GoFast ontkent elke betrokkenheid bij het internetfilmpje van de man die over de boog van de nieuwe spoorbrug bij Zwolle fietst. Volgens een woordvoerder zit het bedrijf niet achter het filmpje dat woensdagmiddag opdook op Youtube.
    Daar is op te zien dat een professionele trialbiker -die gesponsord wordt door het bedrijf- met zijn fietsje over de metershoge boog van de brug rijdt op het moment dat er een trein passeert.

    Ondanks dat het filmpje begint met een close-up van een blikje GoFast dat aan een mond wordt gezet stelt het bedrijf geen enkele bemoeienis te hebben gehad met de stunt. “We vragen atleten die we sponsoren wel vaker om hun activiteiten op film vast te leggen. Kennelijk is dat hier ook gebeurd. Maar wij hebben er niets mee te maken”, stelt de woordvoerder. “We hopen dan ook niet dat een eventuele boete op ons bureau terecht komt.

    Het bedrijf laat weten de stunt overigens niet echt extreem te vinden. Politie en Prorail waren bepaald niet blij met de actie. De spoorbeheerder deed aangifte bij de politie van spoorlopen.

  15. De stunt an sich is ook helemaal niet zo extreem. Het enige gevaar dat erin zit is dat jongelingen het na gaan doen!

    Dat GoFast er niets mee te maken heeft is te gemakkelijk. Zij sponsoren deze trialbiker wel. Ze doen dat niet, omdat hij het rondje Zwolle iedere dag fietst.
    Mocht er een boete komen dan lijkt me wel, dat de trialbiker de enige is die een boete moet krijgen.

    En voor de rest: laat ProRail zich vooral als gewaarschuwd zien dat deze brug te gemakkelijk te beklimmen is. Ze kunnen beter tijd en geld investeren in het onmogelijk maken van deze actie in plaats van de persoon die het nu gedaan heeft achterna te zitten.

  16. Het enige gevaar dat erin zit is dat jongelingen het na gaan doen!

    Dat snap ik, maar………… nu zien ze het hier, anders op youtube, google video etc. Jongelingen zoeken heel internet af voor zulke filmpjes, mijn broertjes (1 van 13 en 1 van 20) kijken hier dagelijks naar…

  17. @Eva: door met je kinderen de actie uit het hoofd te praten, aangeven dat het niet echt is en niet kan.

    Jij bent verantwoordelijk voor je eigen kind, niet Pro-rail.

    Leuk filmpje, zo krijgt de boog toch nog een beetje nationale bekendheid.

  18. De spoorbeheerder deed aangifte bij de politie van spoorlopen.

    ???

    Het bedrijf laat weten de stunt overigens niet echt extreem te vinden

    Die andere ijssel(boog)brug is idd veel extremer.

  19. Kort door de bocht? Nee, een gedachtegoed die steeds meer lijkt te verdwijnen.

    Ik moest het vroeger niet flikken om op de oude Ijsselbrug te gaan lopen of vanaf te gaan springen.

    Je kan het natuurlijk ook afschuiven op het kind zelf. Of ProRail een boze mail sturen. Uiteindelijk is het jouw kind wat jij opvoedt en dus de gevaren in laat zien.

    Tenzij je natuurlijk te veel bezig bent om carri?re te maken en moeders wil natuurlijk ook een baan. Want de hypotheek, de auto en de zomervakantie moeten toch ergens betaald van worden.

  20. En nee, dit is geen poging mensen uit te dagen om dat te gaan doen. Kruip dan eerst maar even 100 meter heen en terug, gewoon op de stoep.

  21. ProRail heeft aangifte gedaan tegen een fietser die over de boog van de spoorbrug tussen Zwolle en Hattem fietste. De spoorbeheerder meent dat de veiligheid in het geding is geweest. Dat meldde ProRail donderdag.

  22. Van RTV Oost

    Speel af in Windows Media Player Spoorbeheerder ProRail heeft donderdagmiddag houten pallets op de nieuwe spoorbrug bij Zwolle bevestigd. De pallets moeten durfals tegenhouden die – in navolging van een waaghals die het dinsdagavond deed – over de hoge bogen van de brug willen proberen te fietsen.

    Een zogenaamde ’trialbiker’ trotseerde dinsdag de hoge brugbogen door er zonder bescherming overheen te fietsen. Van de stunt zijn beelden op internet verschenen die inmiddels al vaak bekeken zijn. Volgens ProRail was het een levensgevaarlijke stunt waar inmiddels aangifte van is gedaan. De houten pallets zullen op termijn vervangen worden door stevige hekken. Volgens woordvoerder Jouke Schaafsma van ProRail is het doodzonde dat de hekken nodig blijken te zijn.

    Hebben we een mooie brug, moeten er lelijke pallets op om waaghalzen tegen te houden.:(

  23. Stefan zegt:
    Het probleem is nou juist dat het bedrijf middels de stunt wil laten blijken dat je bij het drinken van zulke suikertroep zulke stunts schijnbaar goed kan uitvoeren, waardoor je andere mensen a) aanspoort om die zooi te kopen en b) je vervolgens ook na het drinken er van zo’n stunt zou kunnen uithalen. Dat is – in mijn ogen – de boodschap van zo’n video.

    Als je dat werkelijk denkt heb je een behoorlijke steek los zeg, wat een bullshit!!

  24. Ach ja het zal stefan ook niet wezen die hier weer een oordeel over heeft.
    De gast die zichzelf zo geweldig vindt.
    Beetje triest om een stunt van iemand die weet wat hij doet zo te veroordelen.

  25. Kan niet wachten tot er weer zo’n malloot hetzelfde probeert te doen en dan te pletter valt. Ben benieuwd naar de reacties van al die mensen die het nu oh zo geweldig vinden wat die gast heeft uitgehaald.

  26. De man die vorige maand over de boog van de spoorbrug tussen Hattem en Zwolle fietste wordt waarschijnlijk niet bestraft.

    Hij is niet op heterdaad betrapt en komt niet herkenbaar in beeld. Ook is er geen sprake van een misdrijf, maar van een overtreding. Het is nu aan de Officier van Justitie om een besluit te nemen over wel of niet vervolgen.

Reacties zijn gesloten.