Fertiliteitscentrum start onderzoek Assisted Hatching

Zwolle – Het Fertiliteitscentrum Isala in Zwolle neemt de koppositie en gaat in het kader van wetenschappelijk onderzoek als eerste centrum in Nederland Assisted Hatching toepassen. Mogelijk kan deze techniek bij bepaalde vrouwen, namelijk die vrouwen die al meerdere embryoplaatsingen hebben gehad die niet tot zwangerschap hebben geleid, de kans op zwangerschap met 10% verhogen.

Assisted Hatching wordt in het buitenland volop toegepast, maar in Nederland was men terughoudend omdat het wetenschappelijk bewijs of de behandeling ook echt werkt, ontbreekt. Afgelopen week ontving het Fertiliteitscentrum Isala de officiële toestemming van de Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek (CCMO*), om wetenschappelijk onderzoek te starten. Dit besluit volgt nadat een pilot op kleinere schaal heeft laten zien dat het Fertiliteitscentrum Isala de techniek beheerst. “Wij zijn ongelofelijk blij met dit besluit en de toestemming. Ofwel wij tonen aan dat Assisted Hatching werkt, zodat de techniek door meer centra in Nederland uitgevoerd gaat worden en we nog meer vrouwen helpen met hun kinderwens. Ofwel we tonen aan dat Assisted Hatching niet werkt en dan moet de conclusie zijn dat we er wereldwijd mee moeten stoppen,” aldus dr. Max Curfs, klinisch embryoloog van het Fertiliteitscentrum Isala.

Pilot Zwolle

Om te laten zien dat het Fertiliteitscentrum Isala de techniek beheerst, is in het afgelopen jaar bij 50 vrouwen deze behandeling uitgevoerd in het kader van een pilot. Curfs: “Als gevolg hiervan zijn 17 vrouwen zwanger geraakt (positieve zwangerschapstest), zijn er middels 9 kinderen geboren en wachten we de uitkomst van nog eens 3 zwangerschappen af.”

Assisted Hatching

Normaal lost de schil rond een embryo spontaan op in de baarmoeder. Het embryo komt dan vrij en kan zich op het juiste moment innestelen in het baarmoederslijmvlies. Maar bij sommige vrouwen verloopt dit proces niet optimaal. IVF-behandelingen kunnen dit proces vertragen, maar ook factoren als roken of een hogere leeftijd lijken een rol te spelen. Door met een laser een klein gaatje te maken in de schil van het embryo, kan het gemakkelijker en op tijd vrijkomen om zich te nestelen in de baarmoeder.

*CCMO: commissie die de bescherming van proefpersonen in relatie tot medisch wetenschappelijk onderzoek waarborgt.

Meer informatie: http://www.isala.nl/

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)