Start ‘omgekeerd inzamelen’ in Stadshagen

Zwolle – Wethouder Erik Dannenberg (Milieu) en Mark Leemans, manager Beleid en Control van ROVA, hielden donderdgmiddag bij de ondergrondse containers op de kruising Erfwal / Rietlandstraat in Stadshagen een bijeenkomst over de stand van zaken van het ‘omgekeerd inzamelen’ in Stadshagen. Na afloop werd voor het eerst de grijze minicontainers met plastic materiaal geleegd.

Wethouder Dannenberg vertelde over het beleid ten aanzien van ‘omgekeerd inzamelen’, zoals de locaties van de ondergrondse restafvalcontainers. Mark Leemans gaf vervolgens een toelichting op de uitvoering van de nieuwe manier van inzamelen in Stadshagen, zoals het plaatsen van de ondergrondse containers. Ook werden voor het eerst de grijze containers geleegd. Deze zijn de afgelopen weken door bewoners gebruikt voor plastic-en kunststofverpakkingen in plaats van voor restafval, zoals voorheen. Stadshagen is de eerste wijk die, na de proef in Veerallee en Dieze, is gestart met ‘omgekeerd inzamelen’. Bij deze nieuwe manier van inzamelen wordt plastic aan huis opgehaald in de grijze container en brengen bewoners restafval weg naar een ondergrondse container. Bijna alle ondergrondse containers in Stadshagen zijn ondertussen geplaatst en het grootste gedeelte van de wijk is al begonnen met ‘omgekeerd inzamelen.’ Huishoudelijk afval is voor het grootste gedeelte herbruikbaar. Maar er belandt nog teveel herbruikbaar materiaal in de container voor restafval. “Dat is jammer, want daarmee verdwijnt het in de afvalovens en kan het niet hergebruikt worden voor bijvoorbeeld voetbalshirtjes en bloempotten”, aldus wethouder Dannenberg.

Er komt ongeveer één restafvalcontainer per 100 woningen. Bewoners moeten straks dus wat verder lopen om hun restafval weg te gooien. Dit zal natuurlijk wel wat wennen zijn.

De komende jaren wordt het systeem ook in de andere wijken van Zwolle ingevoerd en komen ook daar ondergrondse restafvalcontainers. Eind 2016 moet het ‘omgekeerd inzamelen’ in heel Zwolle zijn ingevoerd.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

5 gedachten over “Start ‘omgekeerd inzamelen’ in Stadshagen”

  1. Mooi filmpje, alleen vergeten ze erbij te vertellen dat de gemeente hier enorm veel geld aan verdiend. En dit zien wij, de afvalscheiders, niet terug!!!

  2. @Pietje Puk,

    Nou wat kost die inverstering in al die ondergrondse containers wel niet ? Een ton plastic leverd 450 euro op weet jij hoeveel huishoudens dat zijn?

    Zwolle had ook voor het systeem kunnen kiezen waar Deventer heeft gekozen du dat je gewoon extra gaa betalen voor je restafval of al in andere gemeenten betalen per kilo.

  3. Zoals al vaker aangegeven: in Maastricht deden ze dit jaren geleden al. Alleen daar werd het restafval wel opgehaald. Maar alleen als het zat in een restafvalzak à ?? 1,- per stuk. GFT werd ook nog opgehaald. En met al het andere:
    -Papier
    -Plastic
    -Blik
    -Glas
    moest je gaan sjouwen!

    Gaan ze hier het blik ook nog apart inzamelen? Of is dat restafval?

Reacties zijn gesloten.