Promotie op onderzoek preventie overgewicht

Zwolle – Hoe kun je voorkomen dat steeds meer kinderen en jongeren te zwaar zijn? Elske de Jong, als onderzoeker en pedagoog verbonden aan de Vrije Universiteit (VU) en Windesheim promoveert op 22 november 2013 op dit onderwerp bij de VU. Een wijkgerichte aanpak met veel aandacht voor de school- en thuisomgeving biedt volgens de promovendus de meeste kans op succesvolle en langdurige preventie tegen overgewicht.

 

Kinderen die te zwaar zijn, zullen meestal ook als volwassenen te zwaar zijn. Dat heeft een flink aantal negatieve gevolgen zoals ouderdomsdiabetes, hart- en vaatziekten, psychosociale problemen en een verminderde kwaliteit van leven. Daarom is het volgens de Jong belangrijk om te onderzoeken hoe overgewicht en obesitas op jonge leeftijd kunnen worden voorkomen. Volgens de Jong moeten professionals en beleidsmakers zich vooral richten op de gezinnen, kinderopvang en op de scholen. Daar brengen kinderen de meeste tijd door en worden zij op de meest directe manier beïnvloed. Ook de ruimere setting van de wijk verdient volgens haar meer aandacht.

 

Gunstige thuisomgeving 
De Jong onderzocht bij ongeveer 4000 basisschoolkinderen in Zwolle de thuissituatie. In drie wijken waar relatief veel kinderen met overgewicht wonen, bleek deze groep zich gemiddeld ongezonder te gedragen. Hierop aansluitend identificeerde de Jong factoren in de thuisomgeving die volgens haar samenhangen met deze ongezonde leefstijl. Een gunstige fysieke omgeving, het stellen van regels en structuur, gezamenlijk actief zijn en zelf koken door ouders, lijken veelbelovend in het creëren van een gunstige thuisomgeving. De Jong benadrukt de sleutelrol van ouders als het gaat om het beïnvloeden van zaken als tv-kijken, bedtijd, eetgewoonten, beweging en sport, kortom bij het stimuleren van een gezonde levensstijl bij kinderen.

ChecKid
In het onderzoek maakte de Jong gebruik van gegevens uit het project ChecKid. Studenten van Windesheim meten voor dit project elke drie jaar de lengte, het gewicht en middelomtrek bij duizenden basisschoolkinderen in Zwolle. Daarnaast vullen de ouders vragenlijsten in over voeding, fysieke beweging en activiteiten en over hun leefomgeving. ChecKid is een onderzoek uitgevoerd door GGD IJsselland en het Onderzoekscentrum Preventie Overgewicht Zwolle (OPOZ) van VU-Windesheim.

Meer informatie
Zie voor meer inhoudelijke en praktische informatie de website van de Vrije Universiteit: www.vu.nl

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)