Drie generaties Hemmink slaan eerste paal nieuwbouwproject

Drie generaties Hemmink slaan eerste paal nieuwbouwproject

Zwolle – Precies 68 jaar geleden kwam meneer Hemmink senior als jongeman vanuit Hellendoorn naar Zwolle. Hij leende van een kennis 200 gulden, huurde een kamer aan het Gasthuisplein en kocht een solex om te beginnen als zelfstandig handelsagent. De eerste producten die hij in Nederland verkocht waren van de Duitse firma Pflitsch, waarmee nog steeds wordt samengewerkt. Inmiddels is Hemmink senior 93 jaar en is zijn bedrijf doorgegroeid naar 140 medewerkers. Dinsdagmiddag 18 juni gaf hij, samen met zijn zoon Martin en kleinzoon Gijs de aftrap voor de bouw van het nieuwe kantoor en logistiek centrum van de Hemminkgroep aan de Popovstraat op Marslanden. Veel familieleden en medewerkers van het Zwolse bedrijf waren getuige van "de volgende fase naar de toekomst van het bedrijf op deze nieuwe locatie", zoals algemeen directeur Matthijs Breel het verwoordde. Het bedrijf zat zo'n vijftig jaar aan de Ampèrestraat en heeft dat pand telkens uitgebreid. Breel: "We hebben die locatie volledig uitgenut en zijn er nu klaar mee." Het nieuwe pand wordt een modern, duurzaam en energiezuinig gebouw met een open uitstraling en een stimulerende werk- en leefomgeving.

De Hemminkgroep is een professionele importeur van producten op het gebied van elektrotechniek, industrie, verlichting en connectivity. Het familiebedrijf heeft zich stevig verankerd in de Zwolse gemeenschap. Niet alleen als werkgever en leerbedrijf, maar het geeft ook invulling aan haar maatschappelijke verantwoordelijkheid. Het bekendste voorbeeld op het gebied van kunst en cultuur is theaterzaal Hemmink in schouwburg Odeon; ook sportverenigingen, scholen en maatschappelijke instellingen kunnen regelmatig rekenen op ondersteuning van Hemmink. Niet alleen in de vorm van sponsoring. Medewerkers van Hemmink steken ook regelmatig de handen uit de mouwen om andere mensen in Zwolle verder te helpen op het gebied van netwerk, gezondheid of financiën. Hoewel Hemmink een zakelijk en commercieel bedrijf is, heeft het ook oog voor de minder bedeelden in de Zwolse samenleving. Het bedrijf draagt het keurmerk 'beste werkgever van Nederland 2019-2010' in de branche Handel en is dit jaar tevens uitgeroepen tot één van de best geleide midden- en grootbedrijven van Nederland.

Lees verder »

Salverda Berkumloop in twee dagen vol!

Salverda Berkumloop in twee dagen vol!

Zwolle – De 29ste editie van de Salverda Berkumloop, dinsdag 10 september, is volgeboekt. De inschrijving ging zondag om 12.00 uur op op de website van de Berkumloop van start en twee dagen later kon deze alweer worden gesloten. Dinsdag werd om 14.20 uur de limiet van 1.750 deelnemers bereikt. Er wordt dit jaar opnieuw geen reservelijst aangemaakt voor het geval mensen zich toch nog afmelden.

De Berkumloop bestaat uit twee onderdelen: 5 en 10 kilometer. Het startschot wordt om 19.00 uur gegeven aan de Erasmuslaan. De deelnemers lopen via de Reviuslaan, Grotiuslaan, Boerhaavelaan, Campherbeeklaan, Kuyerhuislaan, Herfterlaan, Helmhortsweg, opnieuw Kuyerhuislaan en Campherbeeklaan en tot slot de Lorentzlaan een ronde van 5 kilometer om terug te komen op de Erasmuslaan.

Lees verder »

Erfgoedprijs Zwolle-Kampen voor watertoren Turfmarkt

Erfgoedprijs Zwolle-Kampen voor watertoren Turfmarkt

Zwolle – Nijhuis Bouw uit Rijssen en 19 Het Atelier Architecten bouwden met veel zorg en aandacht voor de geschiedenis de watertoren aan de Turfmarkt om tot een nieuw icoon voor de stad met appartementen. Daarvoor krijgen zij – met de bewoners – de Erfgoedprijs Zwolle-Kampen 2019. Rond zaterdag 14 september (Open Monumentendag) overhandigen de gemeenten Zwolle en Kampen de prijs.

De Zwolse watertoren werd in 1892 gebouwd met als doel druk te behouden op de waterleidingen van de stad. In de jaren '50 van de vorige eeuw brokkelde het metselwerk van de toren af. Een getroffen kind overleed. Vervolgens werd een nieuwe schil om (een deel van) de oude toren gebouwd. Dit bijzondere samenstel van gebouwen heeft hoge cultuurhistorische waarde voor Zwolle. Het uiteindelijke ontwerp van 19 Het Atelier Architecten met appartementen grijpt terug op deze geschiedenis en laat de historische romp zien. Aan en op die romp werd een nieuwe omhulling gerealiseerd, die herinnert aan de latere schil, inclusief het bekende groenkoperen meerzijdig puntdak.

Lees verder »

Stadsfestival Zwolle gaat verder onder nieuwe organisatie

Stadsfestival Zwolle gaat verder onder nieuwe organisatie

Zwolle – Het Stadsfestival vindt plaats van 6, 7 en 8 september en gaat door met een nieuwe uitgebreide organisatie. Er zijn organisatiepartners bijgekomen, zoals Stadsproductie Zwolle. Dit om vanuit meerdere partners verschillende disciplines in te kunnen brengen.

Het Stadsfestival vindt ieder jaar plaats en is de opening van het culturele seizoen in Zwolle.Ook met de nieuwe organisatie blijven de uitgangspunten nog steeds van kracht. Het festival vindt alleen plaats in een ander concept op een andere lokatie, namelijk op en rondom Potgieterspark , Blijmarkt en het Grote Kerkplein.

Lees verder »

Zwollenaar aangehouden na valse aangifte van poging liquidatie

Zwollenaar aangehouden na valse aangifte van poging liquidatie

Zwolle – De politie heeft dinsdag 18 juni een 33-jarige man uit Zwolle gearresteerd die vorig jaar augustus aangifte heeft gedaan van een poging tot liquidatie. De man is aangehouden voor uitlokking van openlijke geweldpleging en het voorhanden hebben van een wapen. Hij wordt ook gehoord voor het doen van een valse aangifte.

Op maandagavond 13 augustus 2018 kreeg de politie een melding binnen over een mishandeling aan de Nijerwalstraat in Zwolle. Daarbij was ook een vuurwapen gezien. Dankzij alerte buurtbewoners konden agenten snel een verdachte aanhouden. Tijdens het onderzoek kwam een tweede verdachte in beeld.

Lees verder »

Positieve ervaringen met huisbezoeken Vitaal & Veilig Thuis in de Aa-landen Zwolle

Positieve ervaringen met huisbezoeken Vitaal & Veilig Thuis in de Aa-landen Zwolle

Zwolle – Ouderen, vrijwilligers en samenwerkingspartners zijn positief over de huisbezoeken in de Aa-landen in het kader van het programma Vitaal & Veilig Thuis. Dit blijkt uit onderzoek dat GGD IJsselland in opdracht van de gemeente Zwolle heeft uitgevoerd. Vrijwilligers van Stichting WijZ voeren de huisbezoeken uit.

Het doel van het Zwolse programma Vitaal & Veilig Thuis is het vergroten van de vitaliteit en veiligheid van ouderen zodat ze langer vitaal en veilig thuis kunnen wonen. Om dit doel te bereiken worden er zogenaamde huisscans afgenomen bij de ouderen thuis.

Lees verder »

Cor Smit nieuwe trainer van Be Quick '28 vrouwen

Cor Smit nieuwe trainer van Be Quick '28 vrouwen

Zwolle – Vanaf volgend seizoen is Cor Smit de nieuwe trainer van Vrouwen 1 bij Be Quick '28. Smit volgt hiermee Geert Tichelaar op die aan het einde van dit seizoen afscheid heeft genomen.

Cor Smit (58) is een geboren Amsterdammer, maar tegenwoordig woonachtig in Almere. Binnen het vrouwenvoetbal is hij geen onbekende meer. Als hoofdtrainer stond hij al aan de lijn bij Reiger Boys en WSV.  "Met Cor hebben wij een flinke brok ervaring in huis gehaald" zegt voorzitter Alex van de Vosse. "Deze ervaring kunnen wij goed gebruiken. Afgelopen jaar hebben wij ons met de hakken over de sloot weten te handhaven in de topklasse, maar de ambitie is om binnen een paar jaar mee te draaien in de top.

Lees verder »

D66 Zwolle op de bres voor bomen

D66 Zwolle op de bres voor bomen

Zwolle – Maandagavond diende de fractie van D66 tijdens de raadsvergadering samen met de fracties van PvdA, GroenLinks, ChristenUnie en CDA een motie in met als doel het beter beschermen van bomen op bouwplaatsen. Aanleiding van de motie was het rapport van Zwolle Groenstad dat concludeerde dat er veel bomen beschadigen of sneuvelen tijdens bouwwerkzaamheden.

D66 vindt het belangrijk dat er in Zwolle veel verschillende en sterke bomen zijn. "Bomen dragen bij aan de leefbaarheid van de stad, helpen tegen hittestress en spelen een belangrijke rol voor de natuur in Zwolle" geeft fractievoorzitter Sonja Paauw aan. Zwolle Groenstad heeft geconstateerd dat bomen tijdens bouwwerkzaamheden structureel beschadigd raken en nauwelijks worden beschermd. "In het rapport worden veel voorbeelden genoemd van dit soort situaties door de hele stad zoals het terrein van voormalig ziekenhuis de Weezenlanden, de Meppelenstraatweg, Gasthuisplein en Händellaan. Het is dus tijd voor actie" zegt Sonja.

Lees verder »

Onveilige situaties in studentenhuizen in Zwolle

Onveilige situaties in studentenhuizen in Zwolle

Zwolle – Op de gemeenteraadsvergadering van 17 juni uitte het Studenten Overleg Orgaan Zwolle (SOOZ) haar zorgen over de woonsituatie van de Zwolse studenten. Er zijn berichten binnen gekomen over onveilige en zelfs onmenselijke situaties.

Om dit te onderzoeken hield het SOOZ een enquete onder de Zwolse studenten. Daaruit kwam naar voren dat vier op de tien studenten zich onveilig voelt in hun huis. 85% van de ondervraagden zegt geen enkele voorlichting te hebben gehad over veiligheid en wat te doen bij een calamiteit.

Lees verder »

Zwolse zwemmers behalen eremetaal in Eindhoven

Zwolse zwemmers behalen eremetaal in Eindhoven

Zwolle – De zwemmers van ZV 44 hebben dit weekend bij de Nederlandse Junioren & Jeugdkampioenschappen in Eindhoven maar liefst drie zilveren medailles en vier bronzen medailles weten te bemachtigen. Daarnaast zwom ook het meisjes jeugd estafetteteam bestaande uit Lindsey Berghuis, Lotte Pieterman, Daniëlle Meinema en Naomi Polinder tot tweemaal toe naar het brons.

Bij de dames jeugd 2 waren het Daniëlle Meinema, Lindsey Berghuis en Lotte Pieterman die zich naar het erepodium zwommen. Meinema bedwong de loodzware 400 meter wisselslag en zwom maar liefst 9 seconden van haar inschrijftijd af. Haar tijd 5.13.80 leverde haar een zilveren medaille op. Berghuis finishte op de 200 meter vrije slag in een tijd van 2.09.40 en pakte daarmee het brons. Ook teamgenote Pieterman zwom een mooi persoonlijk record. Haar prima tijd op de 50 meter schoolslag was eveneens goed voor de bronzen plak. Ook op de overige afstanden wisten de drie zwemsters prima tijden te noteren waarbij de voorronde op de 100 meter vrije slag voor Berghuis zelfs een finaleplaats opleverde.

Lees verder »

Het weer: Zonnig en zeer warm

Het weer: Zonnig en zeer warm

Zwolle – Dinsdag zit Zwolle er onder de stralende zon warmpjes bij. De maximumtemperatuur gaat in de middag richting 28 graden. Misschien wordt op sommige plekken in de stad zelfs een tropische 30 graden gehaald.

Dat is zo'n 10 graden boven het gemiddelde maximum voor half juni. Heerlijk weer voor warmteliefhebbers, maar voor anderen wellicht een beetje te veel van het goede.

Lees verder »