De Middag van Mooi Schoon op 12 oktober

De Middag van Mooi Schoon op 12 oktober

Zwolle – Op zaterdagmiddag 12 oktober organiseert het zwerfvuilprogramma Mooi Schoon van ROVA van 13:00 tot 17:30 uur De Middag van Mooi Schoon. Een inspirerende middag voor iedereen die zich inzet om zwerfvuil te voorkomen of op te ruimen. Ook mensen die zich nog niet inzetten maar wel geïnteresseerd zijn, zijn van harte welkom. Zonder zwerfvuil is onze wereld zoveel mooier. Gezonder en veiliger. Een schone, gezonde en veilige wereld draagt bij aan het leefplezier en aan een mooie natuur.

Gelukkig zijn er in de gemeente Zwolle steeds meer mensen die zich inzetten om zwerfvuil te voorkomen of op te ruimen. Zo deden afgelopen jaar onder andere 1.249 enthousiaste mensen mee aan 40 opruimacties en 1.890 schoolkinderen ruimden in de Week van Mooi Schoon zwerfvuil op. Een aantal mensen raapt af en toe wat zwerfvuil op tijdens een rondje wandelen of tijdens het uitlaten van de hond.

Lees verder »

CDA: Haags geld voor Zwolse woningen

CDA: Haags geld voor Zwolse woningen

Zwolle – Volgens de CDA-raadsfractie biedt een nieuw bouwfonds van het Rijk voor Zwolle kansen versneld woningbouwplannen te realiseren.

De CDA-fractievoorzitter Jan Nabers wil van burgemeester en wethouders weten of er al gesprekken met de provincie en het ministerie zijn om ‘voor te sorteren op dit fonds’. Dat biedt volgens hem de mogelijkheid tijdig plannen in te dienen en een beroep op dit fonds te doen.

Lees verder »

Het weer: Voorproefje van een nazomerweekend

Het weer: Voorproefje van een nazomerweekend

Zwolle – Vrijdag in alle vroegte is het winterkoud. Bij windstilte in de nacht koelt het af naar 6 graden op neushoogte. Aan de grond is vorst mogelijk en wit berijpte weilanden met daarboven mistbanken. Gelukkig zet de temperatuur na zonsopkomst om kwart over zeven een gestage stijging in met bestemming 19 graden in de middag. Wolken die aanvankelijk aanwezig zijn, verdwijnen in de loop van de ochtend.

De zon krijgt vrij spel boven Zwolle. Met dank aan een vrijwel afwezige wind voelt het in de zonneschijn warmer aan dan de thermometer suggereert. Mocht je in de middag toch een zuchtje wind voelen, dan komt dat waarschijnlijk uit oostelijke richtingen. Hogedrukgebied Hanneke – zo genoemd door de Duitse weerdienst – verplaatst zich met haar kern van Nederland naar Centraal-Europa. Hierdoor wordt lucht uit zuidoostelijke regionen deze kant op gestuurd. De opwarming van het weekend kan beginnen.

Lees verder »

SportService Zwolle viert 15-jarig bestaan én onthult nieuw logo

SportService Zwolle viert 15-jarig bestaan én onthult nieuw logo

Zwolle – Dit jaar bestaan SportService Zwolle vijftien jaar en daar zijn ze trots op. Vandaag (19 september), aan de start van de Nationale Sportweek, vierde ze hun verjaardag met een sportief jubileum event voor hun partners. Een middag in geheel eigentijdse, informele en sportieve sfeer waarbij ze samen stil hebben gestaan bij 15 jaar SportService Zwolle, vroeger, nu en gericht op de toekomst.

Sporten en bewegen. Dat is de expertise van SportService Zwolle. Want zij geloven erin dat sport bijdraagt aan een gezonde leefstijl. Bij SportService Zwolle dragen ze er zorg voor dat een passend sport- en beweegaanbod dat aansluit bij de behoefte in de wijk en spelen ze proactief in op stimulering en behoud van sport- en beweegdeelname. Maar óók de beleving hiervan. Iedereen moet een leven lang plezier beleven aan zijn/haar gezondheid. De inzet van hun beweegteams in de Zwolse wijken en bedrijventerreinen, de samenwerking tussen Buurtsportcoach, verenigingsadviseur en Sportparkmanager in de wijk én samen werken met de partners draagt hier ook aan bij. “Dit geeft ons energie en daar zijn we trots op”, zegt Jolanda Van der Veer, directeur/bestuurder SportService Zwolle.

Lees verder »

Zwolle wil stroomvoorziening in Prinses Margriethaven duurzamer maken

Zwolle wil stroomvoorziening in Prinses Margriethaven duurzamer maken

Zwolle – De gemeente Zwolle wil de stroomvoorziening, de plekken waar je stroom kunt afnemen in de Prinses Margriethaven duurzamer maken en verbeteren. Dit stelt het college van B en W stelt aan de gemeenteraad voor.

Hierdoor hoeven scheepvaarders geen gebruik meer te maken van generatoren voor hun stroomvoorziening. Dat levert niet alleen minder geluid op, ook de CO2-uitstoot verlaagt en het gebruik van fossiele brandstoffen zoals diesel vermindert. De stroomvoorziening van nu voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd. Vroeger was een aansluiting van 220 volt genoeg. Nu hebben schepen krachtstroom nodig. Ook zijn er te weinig stroompunten in vergelijking tot het aantal schepen die in de haven kunnen liggen.

Lees verder »

Gemeente Zwolle doet mee aan de Nationale Duurzame Huizen Route op 2 en 9 november

Gemeente Zwolle doet mee aan de Nationale Duurzame Huizen Route op 2 en 9 november

Zwolle – Veel mensen willen aan de slag met het energiezuinig maken van hun huis, maar waar begin je? Een verhaal van iemand uit de buurt helpt daarbij. Via het onafhankelijke platform ‘Duurzame Huizen Route’ delen huiseigenaren hun ervaringen met het duurzamer maken van hun woning. Op zaterdag 2 en 9 november openen in het hele land huiseigenaren hun deuren. Een unieke kans voor iedereen die zelf aan de slag wil gaan met duurzaam bouwen en wonen.

Gemeente Zwolle ondersteunt de Duurzame Huizen Route om samen met deelnemende huiseigenaren steeds meer inwoners te informeren over de voordelen van duurzaam wonen. “Het is mooi om goede voorbeelden onder de aandacht te brengen tijdens de Duurzame Huizen Route. Bezoekers horen ervaringen uit de eerste hand en ontdekken dat energiezuinig wonen ook voor meer comfort zorgt,” aldus wethouder Monique Schuttenbeld. “Trots ben ik dat vorig jaar een huis in Zwolle door de Duurzame Huizen Route is uitgeroepen tot het duurzaamste huis van Nederland!”

Lees verder »

Zwolle krijgt acht ton extra voor inburgering

Zwolle krijgt acht ton extra voor inburgering

Zwolle – Zwolle krijgt 800.000 euro extra voor de inburgering van statushouders. Met dat geld kan Zwolle nog eens 250 statushouders helpen. Ook kan de gemeente zich beter voor-bereiden op de nieuwe inburgeringswet. De hulp bestaat onder meer uit het voorkomen van hardnekkige schulden en inburgering ‘op maat’, waardoor statushouders sneller kunnen doorgroeien naar werk of opleiding.

Al eerder stelde de gemeenteraad voor dit jaar en volgend jaar vijf ton beschikbaar voor ‘Nieuwe Zwollenaren’. Met een grote groep statushouders is inmiddels gestart. Ze krijgen een persoonlijk plan, een gesprekstraining en hulp bij budgetteren om uit de schulden te blijven. Maar de grote rol die gemeenten vanaf 2021 bij inburgering krijgen, blijft een hele kluif. Daarom heeft het ministerie extra geld vrijgemaakt. Zwolle krijgt daarvan 300.000 euro voor 2020 en 2021.

Lees verder »

Opsporing verzocht: Man mishandeld tijdens uitgaan

Opsporing verzocht: Man mishandeld tijdens uitgaan

Zwolle – In de nacht van vrijdag 22 op zaterdag 23 maart 2019, rond 03.00 uur, neemt een onbekende man een bezoeker van een uitgaansgelegenheid aan de Voorstraat in Zwolle in de houdgreep.

Hierbij wordt de keel van de bezoeker zodanig dichtgeknepen, dat de bezoeker geen adem meer kan halen. Deze agressieve man, gekleed in een wit overhemd, is op camerabeelden vastgelegd.

Lees verder »

Van meubelboulevard Grote Voort naar de binnenstad van Zwolle

Van meubelboulevard Grote Voort naar de binnenstad van Zwolle

Zwolle – Meubelzaken in Zwolle kom je voornamelijk tegen op meubelboulevard Grote Voort en niet in de binnenstad. Trendhopper heeft deze trend gekeerd en een city store geopend in het hart van Zwolle in het winkelgebied Eiland naast het plein Achter de Broeren.

Donderdag heeft René de Heer, wethouder van economische zaken, de nieuwe stadswinkel van Trendhopper officieel geopend middels het doorknippen van een lintje bij de ingang van deze allereerste city shop van Trendhopper. De bedrijfsleider Truus Doesburg en Göran van Tol, formuledirecteur van Trendhopper volgden de openingshandeling aandachtig en met trots. De Heer: “Dit geeft ongetwijfeld een impuls aan het Eiland. Een impuls dat dit deel van het centrum goed kan gebruiken.”

Lees verder »

Overijsselse basisschoolleerlingen strijden voor energiebesparing

Overijsselse basisschoolleerlingen strijden voor energiebesparing

Zwolle – In 2020 gaan basisschoolleerlingen uit heel Overijssel opnieuw de strijd met elkaar aan tijdens de e-BATTLE: wie voert de beste energiebesparingscampagne? Geef je voor 18 oktober op en wie weet gaat jullie school er met de hoofdprijs vandoor!

De meeste scholen verbruiken enorm veel energie. Dat kan minder! Aandacht voor gedrag is daarbij stap één. Extra isolatie heeft immers niet zo veel nut als iedereen de deuren en ramen open laat staan. Het blijkt dat 10% energiebesparing makkelijk haalbaar is zonder enige technische ingreep. Maar dan moet wel iedereen meewerken! Daarom voeren leerlingen tijdens de e-BATTLE, van januari tot juni 2020, hun eigen energiebesparingscampagne.

Lees verder »

Wipstrik spaart energietips

Wipstrik spaart energietips

Zwolle – Deze maand worden bewoners uit de Wipstrik gevraagd naar hun meest praktische energietip. Het gaat om tips die iedereen gemakkelijk en zonder veel kosten kan uitvoeren.

Over het klimaat en duurzaamheid wordt veel gesproken en nagedacht. Zonnepanelen, warmtepompen en muur- of vloerisolatie zijn de bekende voorbeelden. Initiatiefneemster Corinne Tijsseling van Wijkvereniging Wipstrikkwartier: “Wij hadden de behoefte om juist even niet over deze grote voorbeelden na te denken maar lekker praktisch bezig te gaan. Juist ook omdat wij ervaren dat sommige mensen het gevoel hebben zelf niet veel duurzaams te kunnen doen vanwege hun financiën of afhankelijkheid van de woningbouw. Terwijl veel wijkbewoners (on)bewust al goede dingen doen om energie te besparen en door hun tips met elkaar te delen zijn we ook al heel positief bezig.”

Lees verder »