Het weer: In de loop van de dag zonneschijn

Het weer: In de loop van de dag zonneschijn

Zwolle – Woensdag start bewolkt, waarna in de middag de zon wat kan gaan schijnen. Wanneer de zon schijnt kan het opwarmen tot een graad of 20, terwijl de maximum temperatuur op 15 graden zal blijven steken wanneer het bewolkt is. In de avond klaart het meer op.

Donderdag wisselen zon en bewolking elkaar af. Bij een maximaal matige westenwind wordt het zo'n 21 graden.

Windesheimstudenten maken 36 uur live radio voor het goede doel

Windesheimstudenten maken 36 uur live radio voor het goede doel

Zwolle – Een groep eerstejaarsstudenten Journalistiek van hogeschool Windesheim gaat 36 uur live radio maken voor het goede doel Ervaringsmaatjes.

De marathonuitzending vindt plaats op woensdag 22 en donderdag 23 mei vanuit het Zwolse studentencafé Het Vliegende Paard en wordt uitgezonden op RTV Zwolle. De studenten zetten zich met hun uitzending in voor Ervaringsmaatjes van Stichting Informele Zorg Twente (SIZ). Het project is in het leven geroepen voor kinderen die in hun directe omgeving te maken hebben met een ziek familielid.

Lees verder »

Fonds voor vernieuwing en innovatie voor Zwolse culturele ondernemers

Fonds voor vernieuwing en innovatie voor Zwolse culturele ondernemers

Zwolle – Een cultureel plan pitchen en dezelfde avond nog horen of je subsidie krijgt? Op donderdag 4 juli kan het tijdens ArtPitch038 in Stadkamer. ArtPitch038 is een laagdrempelige vorm van projectfinanciering voor organisaties, stichtingen en particulieren op het gebied van kunst en cultuur uit Zwolle.

De professionele kunstbeoefenaar wordt uitgenodigd om initiatieven aan te dragen die bruisen, vernieuwend zijn, soms zelfs schuren, creativiteit stimuleren of discussie oproepen. Er is in totaal 72.000 euro beschikbaar. De inschrijving loopt van 14 mei tot en met 3 juni en er is voor 20 initiatieven ruimte.

Lees verder »

Eerste training en oefencampagne PEC Zwolle bekend

Eerste training en oefencampagne PEC Zwolle bekend

Zwolle – Vorige week woensdag sloot PEC Zwolle het seizoen af in Breda, maar achter de schermen wordt er alweer hard gewerkt aan de voorbereiding op het achtste eredivisieseizoen op rij voor de Blauwvingers. Dat start op zaterdag 22 juni.

Op die dag begint PEC Zwolle aan de eerste training van de voorbereiding. De locatie daarvoor is niet anders dan afgelopen jaren, namelijk sportpark De Elshof in Wijthmen. Hier hebben de Zwollenaren weer de beschikking over twee biljartlakens van voetbalvelden.

Lees verder »

Poging tot autodiefstal verijdeld door oplettende burger Stadshagen Zwolle

Poging tot autodiefstal verijdeld door oplettende burger Stadshagen Zwolle

Zwolle- In de nacht van zondag op maandag zijn er drie verdachten aangehouden in verband met poging diefstal van een personenauto in Stadshagen.

Naar aanleiding van verdacht gedrag bij een personenauto belt melder met 112. Door snel en goed optreden van de melder kond de politie naar de juiste locatie rijden. Aanrijdend werd duidelijk dat de verdachten wegreden in een personenauto.
Nadat agenten de personenauto tegen kwamen, ging deze er vandoor. Na een korte achtervolging kwam de personenauto tot stilstand waarna drie verdachten aangehouden konden worden.

Lees verder »

Geen keuzestress tijdens Festival Zwolle Unlimited

Geen keuzestress tijdens Festival Zwolle Unlimited

Zwolle – “De vijf theaterroutes van Festival Zwolle Unlimited zijn dé oplossing voor mensen die houden van cultuur, maar niet van keuzestress.” Dat zegt festivaldirecteur Rob Bults. Zwolle Unlimited wordt gehouden in het Hemelvaartweekeinde, van 30 mei tot en met 2 juni. “Onze programmering is vrij groot. Via zo’n route krijg je steeds drie of vier korte voorstellingen te zien door de nationale en internationale artiesten uit de programmering. Het helpt je, uit de grote voorstellingen te kiezen. En het is heerlijk om een wandeling te maken langs bijzondere pleinen en plekken, en dan een mooie voorstelling te zien”.

Vier internationale vertelroutes (volw. en 16+)
Internationale vertellers uit Noorwegen, Finland, België, Schotland, Frankrijk en Egypte vertellen verhalen in vier verschillende internationale vertelroutes: route wijsheid & schoonheid, route verleiding, route liefde & verdriet en route bitterzoet, de liefde.

Lees verder »

Provincie blaast nieuw leven in tuin van Mien Ruys

Provincie blaast nieuw leven in tuin van Mien Ruys

Zwolle – De provincie Overijssel gaat aan de slag met de renovatie van de tuin van Mien Ruys achter het provinciehuis. De opknapbeurt is hard nodig voor de inmiddels 47 jaar oude, openbare tuin. Zowel de veiligheid voor de bezoeker als de uitstraling van de tuin zijn sterk verminderd. Rotte spoorbielzen, kapotte grindtegels, schade aan vijvers, opstaand straatwerk en aantasting van een aantal bomen door ziekte en ouderdom zijn hiervoor de belangrijkste redenen. De provincie heeft Buro Mien Ruys in 2017 de opdracht gegeven voor een vernieuwde Mien Ruys tuin waar circulariteit, ecologie en cultuur een bepalende rol spelen.

Bij- en vogelvriendelijk
In het nieuwe plan hergebruikt de provincie bestaande betonnen straatstenen en gaat 20% van de stenen eruit. Bij de beplantingskeuze ligt de nadruk op beplanting die bijen, vlinders en vogels aantrekt, met meer bloei en kleur in de tuin. Met deze aanpassingen komen de basisprincipes van Mien Ruys weer herkenbaar terug. In het nieuwe ontwerp is daarnaast rekening gehouden met rolstoelvriendelijkheid en een verbeterde hoofdroute vanuit het centrum naar het evenemententerrein in Park de Wezenlanden voor evenementen. Dit laatste gebeurt door het verplaatsen van het bolvormige waterelement naar een plek naast de looproute.

Lees verder »

Station Zwolle Stadshagen gaat tijdelijk open

Station Zwolle Stadshagen gaat tijdelijk open

Zwolle – De Blauwnettrein op de Kamperlijn stopt binnenkort ook op station Zwolle Stadshagen. Vanaf zondag 2 juni houdt Keolis een proef die twee weken duurt. Met deze proef onderzoekt Keolis in de praktijk hoe de bediening van dit station verloopt en test de haalbaarheid van de dienstregeling die zij per december 2019 voor ogen heeft. Het is een grote stap op weg naar de opening van het nieuwe station Zwolle Stadshagen. De proefperiode eindigt op zaterdagnacht 15 juni.  

Hoe ziet de proef eruit?
De proef biedt reizigers met een geldig vervoerbewijs de mogelijkheid om van zondag 2 t/m zaterdag 15 juni 2019 ook op station Zwolle Stadshagen in- en uit te stappen. Het station is tijdens deze periode volledig in gebruik. In- en uitchecken is mogelijk, evenals het kopen van een kaartje op station Zwolle Stadshagen. Ook zijn de parkeerplaatsen en de fietsenstalling beschikbaar voor gebruik.

Keolis rijdt tijdens de proef een nieuwe dienstregeling, omdat een treinrit door de stop op station Zwolle Stadshagen twee minuten langer duurt. De extra reistijd wordt ingehaald door de stoptijd in Zwolle te verkorten tot vier minuten. Als gevolg hiervan wordt de nieuwe dienstregeling krapper. Met de nieuwe treintijden worden de aansluitingen op andere trein- en busdiensten zoveel mogelijk behouden. 

Lees verder »

Studenten verwennen (ex-)kankerpatiënten tijdens Viva la Landstede-dag

Studenten verwennen (ex-)kankerpatiënten tijdens Viva la Landstede-dag

Zwolle – Het is inmiddels een heel mooie traditie: studenten van de kappersopleiding en de opleiding schoonheidsverzorging verzorgen een fijne verwenmiddag voor (ex-)kankerpatiënten. Dit jaar meldden zo’n twintig gasten zich aan voor Viva la Landstede. ‘Geen gebrek aan studenten, ze doen heel graag mee aan deze middag’, zegt docent Gerda Borneman.

De gasten kregen na een kopje koffie met roze koek een gratis verwenbehandeling naar keuze. Twee studenten per gast gaven gelaatsbehandelingen en verzorgden nagels en visagie. Studenten haarverzorging hielden zich vervolgens met kapsels bezig. ‘We bereiden de studenten vooraf goed voor’, zegt docent schoonheidsverzorging Sabine ten Lande. ‘Ze vinden het spannend, maar ze doen het graag. En het is belangrijk dat ze leren maatwerk te bieden voor elke doelgroep.’ Docent Gerda vindt Viva la Landstede een belangrijk project. ‘We vinden het belangrijk dat onze studenten ook met deze doelgroep leren omgaan. Eén op de drie mensen krijgt te maken met kanker, in de familie, de kennissenkring, hoe dan ook. Het mooie is dat ze het zelf ook belangrijk vinden, ze willen graag iets betekenen. Voor andere praktijkactiviteiten moeten we vaak zeer actief werven, maar hier melden ze zich vanzelf voor aan.’

Lees verder »

Burgemeester Meijer stemt als eerste in Het Vliegende Paard

Burgemeester Meijer stemt als eerste in  Het Vliegende Paard

Zwolle – Donderdag 23 mei 2019 gaat Nederland naar de stembus voor de verkiezingen van het Europees Parlement. Inwoners van Zwolle kunnen hun stem al in de nacht van woensdag 22 mei op donderdag 23 mei om 00.00 uur uitbrengen.

Voor de tweede keer is in studentencafé Het Vliegende Paard een stembureau ingericht. Burgemeester Henk Jan Meijer brengt hier om 00.00 uur de eerste stem uit. Het stembureau is tot 01.30 uur geopend.

Gwen Kelderman Nederlands kampioen Survivalrun

Gwen Kelderman Nederlands kampioen Survivalrun

Zwolle – De maand mei staat in het teken van de survivalrun. Elk weekend is er verspreid over het hele land een run te lopen. 5 mei in Steenbergen, vorige week in Havelte en vandaag stond het Open Nederlands Kampioenschap junioren op het programma in Dronten. De Dronterlandrun staat al jaren garant voor een spectaculair parcours door de polder. Veel water, bos en mooie hindernissen. De organisatie had dit jaar weer uitgepakt met een flink aantal nieuwe hindernissen.

Het was prachtig weer met een behoorlijk warme temperatuur. De warmte was voor een groot aantal deelnemers een extra hindernis. Bij de KSR (korte survivalrun 8 km) lieten een aantal Thorianen van zich spreken: Niels Wieringa bevestigde wederom zijn progressie van dit jaar om zich in de top van de competitie te mengen. Hij deed dit met een mooie 5e Plaats. Daarnaast stormde Berend Feldbrugge de top 10 binnen met een mooie 10e plek.
Maar de meest aansprekende prestatie van vandaag was het behalen van de titel Nederlands Kampioen door Gwen Kelderman.

Lees verder »