Blunder politie Zwolle: naam minderjarig slachtoffer zedendelict op social media

Blunder politie Zwolle: naam minderjarig slachtoffer zedendelict op social media

Zwolle – Op het Instagram-account van de politie Zwolle is in de nacht van woensdag op donderdag een vertrouwelijk stuk gepost met de naam van een slachtoffer van aanranding. Ondanks de poging van de agent om deze gevoelige informatie onleesbaar te maken was het te lezen door de foto in te zoomen.

Behalve de achternaam van het meisje was ook te achterhalen dat de aanranding woensdagavond rond de klok van tien uur afspeelde aan de Van Nagellstraat. Ook de namen van de agenten die het vertrouwelijke mutatierapport op hebben gemaakt waren onvoldoende weggelakt.

Lees verder »

PSV wint thuis van PEC Zwolle

PSV wint thuis van PEC Zwolle

Zwolle – PEC Zwolle is donderdagmiddag in Eindhoven tegen een 4-2 nederlaag opgelopen. Nummer 2 van de ranglijst, PSV, bleek niet te kloppen. Een eigen doelpunt van Xavier Mous na een riskante terugspeelbal van Yuta Nakayma leidde de verliespartij in.

In de tweede helft redden Immanuel Pherai en Samir Lagsir de Zwolse eer. Na wat speldenprikjes van PEC Zwolle nam PSV het heft in handen. Via Yorbe Vertessen leken de Eindhovenaren op 1-0 te komen, maar de Belg miste voor open doel. Ook Eran Zahavi kreeg even later op aangeven van Donyell Malen de bal niet binnen. Ook Philipp Max met een afstandsschot en Zahavi vanuit de rebound kregen de bal niet langs Mous.

Lees verder »

Stadshagen heeft primeur met uitzetten KPN-kopernetwerk

Stadshagen heeft primeur met uitzetten KPN-kopernetwerk

Zwolle – De Zwolse wijk Stadshagen heeft samen met vijf andere gebieden in Nederland met glasvezel de primeur. KPN heeft daar het kopernetwerk uitgezet, waardoor alle klanten nu internetten en tv-kijken via snel glasvezel.

KPN vervangt op grote schaal zijn kopernetwerk door glasvezel. Op ruim 2,8 miljoen adressen is dat al gebeurd en de komende vijf jaar komen er nog eens miljoenen adressen bij. Daar waar glasvezel ligt wordt het kopernetwerk uitgezet. Zwolle Stadshagen is een van de zes proefgebieden waar als eerste de knop omging. Dat is dinsdag gebeurd in de telefooncentrale aan de Oude Wetering 19. In Stadshagen zijn zo goed als alle 8100 adressen voorzien van een werkende glasvezelaansluiting.

Lees verder »

Boodschappen doen zonder verpakkingen in de Week Zonder Afval

Boodschappen doen zonder verpakkingen in de Week Zonder Afval

Zwolle – Binnenkort is het de Week Zonder Afval. In deze moderne tijden lijkt een lege afvalbak haast onhaalbaar. Toch laat burgerbeweging Zero Waste Nederland zien dat het kan. In dit kader organiseren ze op 5 juni aanstaande Zero Waste Tours, op dertig locaties in heel Nederland, waaronder Zwolle.

Een lokale gids laat dan zien hoe je verpakkingsvrij je boodschappen kunt doen, vaak bij bijzondere lokale ondernemers. Ook in Zwolle zijn er twee tours gepland. Judith Heinen, initiatiefnemer van Zero Waste Tour in Zwolle, vindt het belangrijk om verpakkingsvrij boodschappen te doen. “Wij proberen thuis steeds minder afval te creëren. Af en toe schrikken we hoe vaak we een volle afvalzak hebben. Door bewust boodschappen te doen met eigen zakjes en bakjes dragen we een klein steentje bij. Er hoeft niets nieuws geproduceerd te worden en dat is een fijne gedachte,” aldus Judith.

Lees verder »

Het weer: Stapelwolken, kleine kans op een bui en weinig wind

Het weer: Stapelwolken, kleine kans op een bui en weinig wind

Zwolle – Donderdag is het prima fietsweer. Er staat op deze Hemelvaartsdag weinig wind uit het oosten tot noordoosten, ook is het niet te warm en niet te koud. ‘s Morgens rond zonsopkomst om kwart voor zes is het ongeveer 9 graden en later loopt het kwik op naar ongeveer 18 graden.

Stapelwolken vormen het decor in de lucht, tezamen met de zon. Een licht buitje kan ’s morgens vroeg in en rond Zwolle niet compleet worden uitgesloten, maar de kans is klein. ’s Middags en ’s avonds is wel een smalle strook met buien onderweg. Er zit hagel en onweer in. Ze komen vanuit het zuiden van het land en ze hebben een slakkengang. Het is helemaal de vraag of een bui Zwolle ooit bereikt. Wie naar het noorden fietst, vergroot zijn of haar kansen om het droog te houden nog eens extra.

Lees verder »

De hele zomer schommelen in Zwolse binnenstad

De hele zomer schommelen in Zwolse binnenstad

Zwolle – Wethouder Monique Schuttenbeld heeft woensdag het startschot gegeven aan Zwolle Speelstad. Tot eind september kan iedereen, van jong tot oud, het gevoel van vrijheid ervaren in de binnenstad.

Op tien plekken in het stadscentrum hangen unieke schommels aan bomen. Deze zijn gemaakt door Zwolse ontwerpers. Iedere schommel wordt beheerd door een Zwolse ondernemer. In de nachtelijke uren halen zij de schommels weg.

Lees verder »

Onderhoudswerkzaameden Van Karnebeekstraat en Hanzelaan

Onderhoudswerkzaameden Van Karnebeekstraat en Hanzelaan

Zwolle – Vanaf maandag 17 tot en met vrijdag 21 mei vinden er aan de Van Karnebeekstraat en de Hanzelaan onderhoudswerkzaamheden plaats. Deze werkzaamheden hebben gevolgen voor het verkeer.

In de Van Karnebeekstraat krijgt het gedeelte tussen de Burgemeester van Roijensingel tot de Zuiderkerkstraat nieuw asfalt. Als alles volgens planning verloopt, is het werk op vrijdag 21 mei klaar.

Lees verder »

Het weer: Droge dag met wolken, zon en een beetje wind

Het weer: Droge dag met wolken, zon en een beetje wind

Zwolle – Woensdag heeft Zwolle een droge dag te pakken. Boven de stad zijn langzaam voorbij drijvende wolken te zien, waar niks uit valt. De wolken laten ruimte voor zonneschijn. Dit is geen slechte dag.

De luchtdruk stijgt woensdag licht, wat de wolkenvorming ‘s middags wellicht een beetje binnen de perken houdt. De zon kan dan meer ruimte krijgen. De wind komt uit westelijke richtingen met kracht 3. Dat is een matige wind, die geen spelbreker is. In de avond valt de wind weg. De temperatuur woensdagmorgen vroeg is ongeveer 11 graden, ’s middags stijgt het kwik naar 17 graden. Dat is heel gemiddeld voor deze fase van mei.

Lees verder »

Grote politie-inzet bij controle bedrijven op Marslanden met klein resultaat

Grote politie-inzet bij controle bedrijven op Marslanden met klein resultaat

Zwolle – Tachtig medewerkers van onder meer de politie, belastingdienst en douane vielen dinsdag bij minstens tien bedrijven op industrieterrein Marslanden binnen voor een gezamenlijke controle. De buren van de ondernemers kregen van handhavers van de gemeente een flyer met de titel ‘Aanpak ondermijnende criminaliteit, overheidsdiensten controleren samen.’

Bij de overheid waren signalen binnengekomen dat er bij de doorzochte bedrijven sprake zou zijn strafbare activiteiten zoals fraude en witwassen. De politie, belastingdienst, douane, UWV, omgevingsdienst, RIEC en de gemeente Zwolle bundelden hun krachten en bevoegdheden en vielen binnen bij de verdachte bedrijven. Grote misstanden werden er echter niet ontdekt.

Lees verder »

Politie en belastingdienst doen invallen bij bedrijven op de Marslanden

Politie en belastingdienst doen invallen bij bedrijven op de Marslanden

Zwolle – De politie en belastingdienst zijn dinsdag bij meerdere bedrijven op industrieterrein De Marslanden binnengevallen. Bij een aantal bedrijven werden goederen in beslag genomen.

Rond half elf ’s ochtends trok een grote karavaan voertuigen van de politie, Belastingdienst, UWV, Douane, Omgevingsdienst IJsselland, RIEC Oost-Nederland en handhaving van de gemeente de Marslanden in. Bij bedrijven aan de Marsweg, Telfordstraat en Graham Bellstraat werd een inval gedaan. De eigenaren en het personeel kregen te horen dat hun bedrijf gesloten was en het tijdelijk in beslag genomen werd. Bij het doorzoeken van de panden werden ook speurhonden ingezet.

Lees verder »

Op treintraject Zwolle – Enschede extra reistijd komend weekend

Op treintraject Zwolle – Enschede extra reistijd komend weekend

Zwolle – Op het treintraject Zwolle – Enschede vinden van vrijdagavond 14 mei tot en met zondagochtend 16 mei werkzaamheden aan het spoor plaats.

Het betreft werkzaamheden rond Hengelo. Dit heeft gevolgen voor het treinverkeer op het traject Zwolle – Enschede. De treindienstregeling wordt tijdelijk aangepast en bussen worden ingezet. De extra reistijd bedraagt maximaal 30 minuten, aldus Blauwnet en de Nederlandse Spoorwegen.

Lees verder »

GGD IJsselland onderzoekt zelfisolatie vanwege corona

GGD IJsselland onderzoekt zelfisolatie vanwege corona

Zwolle – Durf of durfde je de deur niet uit door de coronacrisis? Blijf je thuis, omdat je bang bent om ziek te worden? En woon je in de regio IJsselland? Dan roept GGD IJsselland je op om mee te doen aan een onderzoek naar zelfisolatie.

“We willen weten wat de impact van zelfisolatie is en wat we hiervan kunnen leren voor nu en voor de toekomst. Bijvoorbeeld als je moeder chronisch ziek is en jij als kind daardoor niet naar school kunt. Dat heeft heel veel impact op het hele gezin”, zegt Rilana Wessel, epidemioloog bij GGD IJsselland.

Lees verder »