Etgar Keret: Based on a True Story

Datum 24 januari 2018 om 20:00
Omschrijving Op woensdag 24 januari om 20.00 organiseert afdeling Zwolle en Omstreken van het Humanistisch Verbond in de Stadkamer een speciale vertoning van de documentaire ‘Etgar Keret: Based on a True Story’, met daarbij aanwezig de regisseur Rutger Lemm. De leukste, gekste, liefste documentaire van de afgelopen maanden is nu dus ook in Zwolle te zien, in de ‘Director’s Cut’-versie.

Samen met Stephane Kaas werkte Lemm jarenlang aan deze speelse documentaire over Etgar Keret, de internationaal vermaarde schrijver van korte verhalen (“Een genie” aldus The New York Times). De film gaat over zijn korte verhalen, over zijn absurde leven in Israël, maar vooral over de diepgewortelde menselijke behoefte om verhalen te vertellen. Een mix van documentaire en speelfilm, feiten, fictie, leugens en liefde. Keret verleende vol enthousiasme zijn medewerking aan hun plan want, zoals hij in de film zegt: “Verhalen zijn reclame voor het leven.”

De film onderzoekt hoe Etgar Keret, zowel met zijn vele korte fictieverhalen als met zijn ‘waargebeurde’ anekdotes, zo’n meesterlijke verteller is geworden. Kaas en Lemm filmden Keret en zijn omgeving in Tel Aviv en tijdens zijn boek-tournee in New York. Familie, vrienden en bekende namen als Jonathan Safran Foer, maar ook schrijver Gary Shteyngart en This American Life-host Ira Glass werden als verhalenexperts ondervraagd en vertelden hun favoriete Keret-verhaal na.

Om Kerets denken inzichtelijk te maken en zijn rijke levensverhaal recht te doen, hebben de filmmakers verschillende verteltechnieken ingezet: animaties van de fictieverhalen, gemaakt door Bafta-winnares Nina Gantz en Digna van der Put, reconstructies van Kerets anekdotes, en een levendige montage met kijkjes achter de schermen. Rutger Lemm is er zelf bij in Zwolle; na de vertoning is er een nagesprek waarbij ook vanuit het publiek naar hartenlust vragen kunnen worden gesteld.

Inloop vanaf 19.30 uur. Deelname 5 euro (3 euro voor leden HV). Betalen aan de zaal.

Etgar Keret: Based on a True Story
Speeltijd: 66 min / Land: NL / Ondertitels: Engels