Van registratie tot vernietiging

Plaats Stadkamer Centrum
Datum 18 april 2018
Omschrijving Tot eind april is de expositie “van registratie tot vernietiging” te zien in de Zwolle-hoek in Stadkamer Centrum. Twaalf portretten vertellen samen het verhaal van de vervolging van de Joodse Zwollenaren tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een deel ervan is te zien in
Stadkamer Centrum en een deel in Zwolle Zuid . Deze expositie is bedoeld om de herinnering levend te houden aan alle Joodse slachtoffers van de Holocaust, zowel zij die omkwamen als zij die overleefden.

Een groot aantal van de Joodse Zwollenaren werd vermoord in de concentratie- en vernietigingskampen van de nazi’s. Een derde van de Joodse gemeenschap van Zwolle overleefde de oorlog. Meestal door onder te duiken.

Elk portret bestaat uit persoonlijke gegevens van het slachtoffer, een korte levensbeschrijving en een beeldverhaal. Daarnaast is de naaste familie in kaart gebracht en is te zien hoeveel familieleden omkwamen en wie het overleefd hebben. De portretten geven een beeld van de verschrikking, de uitsluiting, de angst, het verdriet en de ellende als gevolg van de terreur en rassenwaan van de nazi’s.

De tentoonstelling is een initiatief van Dammis Baan, Jaap Hagedoorn, Piet den Otter en Peter van 't Riet. De Stichting Judaica Zwolle heeft het tentoonstellingsboek uitgegeven.