dansvoorstelling BROOS

Plaats Theater de Spiegel
Datum 25 januari 2019 om 20:00
Omschrijving Conny Janssen Danst in Zwolle met nieuwe, persoonlijke dansvoorstelling BROOS


Danseres Liza Wallerbosch in het campagnebeeld van BROOS. Foto’s: Raymond de Vries

Conny Janssen Danst opent het jaar 2019 met de nieuwe avondvullende dansvoorstelling BROOS, een sprankelende, fysieke productie over ouderdom, jeugd en de breekbaarheid van het leven. Naast een groot ensemble van vijftien dansers werkt choreografe Conny Janssen voor de livemuziek in BROOS samen met muzikante en zangeres Maartje Teussink.
BROOS is op vrijdag 25 januari 2019 te zien in Theater de Spiegel in Zwolle. Voorafgaand aan de voorstelling vindt een inleiding plaats.

‘Van de eerste schreeuw tot de laatste zucht’
Na HOME (2017) en de remake van INSIDE OUT (2018) is BROOS het nieuwste werk van Conny Janssen voor het theater. BROOS verhaalt over de kwetsbaarheid van het leven. Een persoonlijk werk voor de Rotterdamse choreografe. Een inspiratiebron is haar moeder waar zij al jaren voor zorgt, en die ze ‘brozer en brozer’ ziet worden. Echter kwetsbaarheid ziet Conny Janssen niet alleen in ouderdom:
‘Baby’s, kleuters, pubers, jonge ouders: elke levensfase heeft een andere broosheid. Bij het zien van een oudere vergeten we vaak dat die persoon door al die levensfases is gegaan. Dat bijvoorbeeld zij – mijn moeder - als jong meisje ook haar eerste verliefdheid voelde, haar eerste verdriet, haar dromen had en haar gekkigheid. Soms zien we slechts de laatste uiterlijke vorm en verhult die alle andere verhalen die er ooit zijn geweest of nog sluimeren. Met de dansers - jonge talenten en bekende gezichten – onderzoek ik de specifieke fysiek van al die verschillende levensstadia. In een mozaïek van vertellingen ervaren we in BROOS de hartenklop van diverse momenten in tijd.’

Livemuziek
Maartje Teussink is met nieuw gecomponeerd werk live te horen in BROOS. Janssen en Teussink werkten eerder samen tijdens de locatievoorstelling COURAGE (2016) in de Ferro Dome. Teussink – naast componist ook multi-instrumentalist en vocalist - creëert muzikale sferen en soundscapes waarbij zij de grenzen en de combinatie van verschillende muzikale invloeden onderzoekt.

Première BROOS: Vrijdag 18 januari 2019 in Theater Rotterdam Schouwburg
In Zwolle: Vrijdag 25 januari 2019, 20.00 uur in Theater de Spiegel. De inleiding start om 19.00 uur.
Tournee: T/m 11 mei 2019 - Speellijst & tickets via www.connyjanssendanst.nl/voorstelling/broos 
Credits BROOS:
Choreografie Conny Janssen Dansers Adi Amit, Ian Ancheta (stage), Davide Bellotta, Tu Hoang, Yanaika Holle, Maud Huizing, Martijn Kappers, Romee van de Meent (stage), Hiro Murata (stage), Richard Nagy, Youp Scheffer, Mariko Shimoda, Remy Tilburg, Chanel Vyent (stage), Liza Wallerbosch Toneelbeeld Thomas Rupert Lichtontwerp Remko van Wely Kostuumontwerp Babette van den Berg Dramaturgie Judith Wendel Muziek Maartje Teussink Repetitor Erik Spruijt


Conny Janssen Danst is gevestigd in Rotterdam en sinds 1992 een van de meest toonaangevende moderne dansgezelschappen in Nederland. Het werk van artistiek leider Conny Janssen staat bekend om de sterk fysieke en theatrale kracht van de dansers en de verrassende diversiteit van haar voorstellingen, waarin altijd de dans centraal staat. Door verbindingen aan te gaan met kunstenaars en instellingen uit de wereld van fotografie, film, architectuur, theater en muziek, plaatst Conny Janssen haar dans in een breder perspectief.

De afgelopen 26 jaar was Janssens werk te zien in het theater. Daarnaast heeft zij een grote reputatie opgebouwd met het creëren van bijzondere voorstellingen op locatie in Rotterdam en daarbuiten, zoals in de RDM Onderzeebootloods (2017 en 2014), de Ferro Dome (2016), de RET Tramremise in Hillegersberg (2012), op het dak van de Hofbogen (2010) en de Van Nelle Ontwerpfabriek (2007).

Het werk van Conny Janssen werd veelvuldig onderscheiden en is te zien op diverse festivals. Daarnaast is Conny Janssen Danst een broedplaats voor jong talent. Zowel jonge dansers als jonge dansmakers krijgen de kans zich binnen de professionele omgeving van het gezelschap te ontwikkelen. Het gezelschap is hiermee een belangrijke ambassadeur van de moderne dans. www.connyjanssendanst.nl

‘Janssen maakt energie overdraagbaar en de choreografische taal leesbaar. […]
Dans als de maximale articulatie van leven.’ – De Groene Amsterdammer 23 augustus 2018


Maartje Teussink is een Nederlandse multi-instrumentalist, componist en vocalist. Na haar basis-studies op de klarinet studeerde zij aan de afdeling slagwerk en klassieke zang van de Janaček Music Academy in Brno (Tsjechië) en studeerde af aan de Toneelschool & Kleinkunstacademie Amsterdam.

Kenmerkend voor haar werk is de krachtige en poëtische atmosfeer die zij als een soundscape en geluidsdecor ontwerpt voor theater- en dansvoorstellingen. Een sterke verbinding met de thematiek van een voorstelling is voor haar een belangrijk creatief uitgangspunt. Maartje creëert live haar muzikale sferen, soundscapes en songs met een breed spectrum aan muziekinstrumenten, zoals gitaren, slagwerk, contrabas, piano, synthesizer, klarinet en bouzouki in combinatie met vocalen en samples.

Haar oeuvre, zowel recent als eerder werk, omvat composities voor uiteenlopende nationale en internationale ensembles, zoals De Bloeiende Maagden, Orkater, Ro Theater en Theater Bremen (in regies van Alize Zandwijk). Naast het componeren voor theaterproducties ontwikkelt zij als singer-songwriter muziekalbums die zij veelal in eigen beheer uitgeeft. www.maartjeteussink.nl

‘Teussink is een alchemist in een muzieklaboratorium vol plukkende gitaarriffs, bonkende bassen en sferische soundscapes, […]. Courage om muzikaal zo te kunnen verrassen’. – Trouw 18 juni 2016