De Wakkere Patriot en de Zwolse Democratie

PlaatsStadkamer
Datum23 januari 2019 om 20:00
OmschrijvingDe vergeten Zwolse wortels van onze levende democratie
In gesprek met de Wakkere Patriot over Rhijnvis Feith en Van der Capellen

Op woensdag 23 januari is Rob de Bree van Antiquariaat de Zilveren Eeuw te gast bij afdeling Zwolle en Omstreken van het Humanistisch Verbond. Eerder deze maand pleitte De Bree er in een groot artikel in de Stentor voor om de Zwolse patriotten beter onder de aandacht te brengen. Op deze avond zal hij dat voor het eerst dit jaar doen. Meer acties zullen volgen in zijn rol als ‘Wakkere Patriot’.

Het gaat vanavond over een spannende tijd: de begintijd van de democratie in Nederland in de jaren 1780-1787. Vanuit de Bloemendalstraat in Zwolle trok de democratie Nederland binnen, zo vertelt De Bree. In de jaren 80 van de achttiende eeuw woonden in deze straat namelijk twee Zwollenaren zonder wie onze wereld er nu heel anders had uitgezien: Rhijnvis Feith en Joan Derk van der Capellen.

De Bree timmert dus hard aan de weg om als 'Wakkere Patriot' zoveel mogelijk mensen bewust te maken van deze volgens hem nog veel te onbekende episode in onze geschiedenis. Aan de hand van een aantal leerzame historische inkijkjes (naast de twee beroemde Zwollenaren komen ook de Pruisen nog langs, én een vrijgevochten prinses) gaan we in gesprek over de wat ondergesneeuwde rol van Zwolle in de totstandkoming van de Nederlandse democratie. We zullen zien dat de onderwerpen die toen ter discussie stonden nog altijd zeer actueel zijn.

Deze avond wordt geen 'standaard' lezing (praatje, plaatje, vragen uit de zaal) maar een geanimeerde avond met diverse discussietafels. De bezoeker loopt aan het einde dan ook de Stadkamer uit met meer dan alleen wat nieuwe feitenkennis; hij of zij heeft ook een dieper inzicht in de rijke Zwolse geschiedenis en in het belang van een levende democratie. We hopen u te mogen verwelkomen!

Locatie: Stadkamer, Zeven Alleetjes 1A, Zwolle. Aanvang 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur. Deelname 5 euro (3 euro voor leden HV). Contant betalen aan de zaal