Rachel Podger speelt Bachs cellosuites

Plaatsde Lutherse Kerk
Datum 6 maart 2019 om 20:30
OmschrijvingMuziek voor de eeuwigheid in een splinternieuwe gedaante
De Engelse barokvioliste Rachel Podger viert haar vijftigste verjaardag met een unieke tournee waarin ze Bachs cellosuites op viool speelt. Podger is daarbij op woensdag 6 maart te horen in de Lutherse Kerk in Zwolle. Deze zes suites behoren tot Bachs bekendste en meest geliefde werken en zijn al door ontelbaar veel cellisten gespeeld. Dankzij Podger, die door de Sunday Times al eens werd omgedoopt tot 'koningin van de barokviool', komen de arpeggio’s en ‘batteries’ nu ook tot leven op viool.

Toen Podger de suites eens op haar viool ‘uitprobeerde’, ontdekte ze dat die combinatie heel goed werkt. Toch is het meer dan een kwestie van transponeren. ‘De viool is een veel kleiner instrument, met een kleinere klankkast en dus een andere resonans. Daardoor moet je andere keuzes maken in tempo en frasering,’ aldus Podger. Zo krijgt muziek voor de eeuwigheid ineens een splinternieuwe gedaante.

Het Seizoen Oude Muziek, van de makers van het Festival Oude Muziek, staat voor de mooiste muziek uit middeleeuwen, renaissance en barok, uitgevoerd door topmusici op bijzondere locaties in Nederland en België.

Uitvoerenden

Rachel Podger viool

Concerten
wo 6 mrt / 20.30 - Zwolle, Lutherse Kerk


Programma

Johann Sebastian Bach

Suite 1 in G BWV 1007
Suite 2 in d BWV 1008
Suite 3 in C BWV 1009