Inspiratiedag over intimiteit

PlaatsDominicanenklooster Zwolle
Datum14 februari 2019
OmschrijvingNa het schandaal van seksueel misbruik in de kerk is er meer nodig dan maatregelen om herhaling te voorkomen. Er moet bezinning komen op wat intimiteit is en hoe mensen van de kerk daar meer vertrouwd mee kunnen worden. Daarom is er op de feestdag van de heilige Valentijn (14 februari) een inspiratiedag in het Dominicanenklooster Zwolle onder de titel Liefde, lijf en kerk: een mislukte drie-eenheid.

De inspiratiedag wordt georganiseerd door het Dominicanenklooster Zwolle, waar overigens een reliek van de heilige Valentinus bewaard wordt, in samenwerking met Luce, centrum voor religieuze communicatie van Tilburg University.

Programmamaker Arjan Broers: ‘Geloof en kerk hebben alles te maken met liefde, lijf en intimiteit. Namens de kerk zijn mensen aanwezig bij de ingrijpendste thema’s in mensenlevens. Ze doen dat in naam van een God die ons de levensadem inblies en van Jezus Christus die zei: Dit is mijn lichaam. Hoe intiem wil je het hebben? We mogen dat niet opofferen aan de angst voor wat er fout kan gaan.’

Tijdens de inspiratiedag wordt het thema van liefde, lijf en kerk verkend in korte lezingen en workshops, doorspekt met meditaties. Psycholoog en coach dr. Anke Bisschops vertelt over de noodzaak tot zelfkennis en psychosociale ontwikkeling. Theoloog prof. Erik Borgman legt uit waarom de kerk over liefde en lichaam moet blijven spreken – en wat ze te zeggen heeft. Kerkhistoricus dr. Arnold Smeets bespreekt inspirerende voorbeelden uit de vroege kerkgeschiedenis. Dominicanes Holkje van der Veer verdiept zich in het persoonlijk gebed.

De inspiratiedag is bedoeld voor professionele en vrijwillige werkers in de kerk. De bijeenkomst begint op 14 februari 2019 om 15.00u en eindigt om 21.00u. Er is een eenvoudige kloostermaaltijd en ruimte om te bidden met de broeders. Pastores kunnen nascholingspunten krijgen.

Inschrijven via https://www.kloosterzwolle.nl/programma/liefde-lijf-en-kerk-een-mislukte-drie-eenheid/