Fiets-/wandelexcursie Eli Heimans

PlaatsZwolle
Datum
start16 juni 2019 om 14:00
eind16 juni 2019 om 16:00
OmschrijvingOp zondag 16 juni 2019 organiseert IVN Zwolle een gecombineerde fiets-/wandelexcursie van 1,5 tot 2 uur. We volgen het spoor van Eli Heimans, een bijzondere Zwollenaar en boven al een natuurliefhebber in hart en nier. De start is om 14.00 uur bij museum De Fundatie, aan de kant van de Potgietersingel. Tijdens een fietstocht (lengte 10 km) maken we kennis met de Zwolse jaren van Eli. Wie is hij? Waar groeide hij op? Waar haalde hij zijn inspiratie vandaan? Wat heeft hij voor natuureducatie in Nederland betekend? Aan de hand van zijn eigen werk laten de IVN natuurgidsen u graag kennis maken met deze inspirerende Zwollenaar.

Eli Heimans (1861 – 1914) is naast Johan R. Thorbecke en Herman Brood, één van de meest legendarische geesten, die Zwolle heeft voortgebracht. Misschien zegt de naam van Eli Heimans u op dit moment nog niet zoveel, maar hij is naast Jac .P. Thijsse (van de bekende Verkade albums) één van de belangrijkste  grondleggers van de Nederlandse Natuurbescherming en Natuureducatie. Zijn geestelijke erfenis is tot op de dag van vandaag nog springlevend.

Eli Heimans heeft ons geleerd dat de levende natuur heel dichtbij is en dat het een kostbaar goed is, waar we zuinig op moeten zijn. Natuurmonumenten en het Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid (IVN) bouwen voort op juist zijn ideeën.

Nog minder bekend is dat Eli Heimans een geboren Zwollenaar is. Hij groeide op in de Papenstraat, tussen stenen en stadse drukte. Maar de Peperbus en de omgeving van Zwolle vormden de basis voor zijn grote kennis van de Nederlandse natuur. Eli Heimans werkte nauw samen met zijn vriend Jac. P. Thijsse, die door de Verkade-albums en zijn langere actieve leven veel bekender is geworden. Maar Thijsse heeft veel aan Eli te danken.

Het is tijd om Eli Heimans uit de schaduw van zijn vriend Thijsse te halen. Eli Heimans is een Zwollenaar, één waar we trots op mogen zijn. Hij verdient onze aandacht.

Vooraf aanmelden is niet nodig. Een vrijwillige bijdrage voor IVN wordt op prijs gesteld.
Meer info