Nederlandse Reisopera brengt succesvolle Il barbiere di Siviglia terug in de theaters

Datum18 oktober 2019 om 19:30
OmschrijvingWegens groot succes in 2013 in reprise: de komische opera Il barbiere di Siviglia (Rossini) in een regie van Laurence Dale, met in de cast o.a. Karin Strobos (Rosina), Mark Milhofer (Almaviva) en Bruno Praticò (Bartolo). De muzikale leiding is in handen van dirigent George Petrou, de begeleiding wordt verzorgd door het Noord Nederlands Orkest. De kleurrijke ‘Gaudi’- decors en spectaculaire kostuums zijn van de hand van ontwerper Gary McCann. Kakelbont, sprankelend en hartveroverend: deze Barbier moet je gezien hebben!

Pers en publiek waren in 2013 lovend over enscenering en cast van deze sprankelende opera buffa. Trouw gaf vijf sterren: “Een bruisend en geestig geheel in een fel kleurencrescendo.” NRC schreef: "De fenomenaal wendbare Mark Milhofer (Almaviva) is een zeldzaam voorbeeld van een lichte tenor, een tenore leggiore, en hij levert ook een verbluffende persiflage op de blowende zanger Koos Koets." De Telegraaf meldde: “Karin Strobos is een Rosina uit duizenden”.

Bijna de gehele cast uit 2013 keert terug voor deze herneming. Nieuw zijn bariton Germán Olvera (Figaro), bariton Pablo Aranday (Fiorello/Un ufficiale) en sopraan Caroline Cartens (als een van de drie Berta’s).

Vanaf 28 september 2019 is Il barbiere di Siviglia (Gioacchino Rossini) te zien in Enschede (28 sept + 2 okt), Arnhem (5 okt), Leeuwarden (9 okt), Maastricht (12 okt), Apeldoorn (15 okt), Zwolle (18 okt), Rotterdam (20 okt), Den Haag (23 okt), Utrecht (25 okt) en Amsterdam (31 okt en 2 nov).   Tickets: https://reisopera.nl/tickets/?pr=3446

Het verhaal: Graaf Almaviva is stapelverliefd op de jonge Rosina. Zij houdt ook van hem maar haar voogd Bartolo wil zelf met haar trouwen om zo een omvangrijke bruidsschat in de wacht te slepen. Na de nodige komische verwikkelingen krijgen de twee geliefden elkaar uiteindelijk dankzij de vindingrijkheid van de geslepen Figaro.

“Dit is meer dan slapstick”
Zes jaar na het eerste succes van deze Il barbiere di Siviglia is regisseur Laurence Dale terug bij de Reisopera voor de herneming. Uiteraard blijft de enscenering uit 2013 grotendeels intact. Dus met maar liefst drie Berta’s, een zwangere Rosina, Figaro die rondscheurt op een scooter en Il conte d’Almaviva als een in het wit gestoken populaire zanger die voortdurend zijn cd’s met handtekeningen aan fans uitdeelt.

Maar deze hernomen Barbier wordt volgens Dale geen exacte kopie van die uit 2013. Het wordt een nieuwe ervaring, belooft hij. “Niks erger dan een klakkeloze herhaling.” Dale deinst niet terug voor zulke ingrepen in een productie waarmee pers en publiek in 2013 wegliepen. Hij zou niet anders kunnen, zegt de regisseur: “We zijn nu zes jaar  verder. Iedereen brengt nieuwe ervaringen in; dat geldt voor mij, voor de zangers die er de vorige keer ook al bij waren, maar ook voor de nieuwe leden van de cast. Dus het wordt zeker anders, en ik denk ook dat het er beter van wordt. Als er in plaats van zes jaar maar twee weken tussen had gezeten had ik het ook anders gedaan.”

Dirigent George Petrou was begin 2018 ook te gast bij de Reisopera, als muzikaal leider van de barokopera Siroe, re di Persia. In deze Barbier zal hij naast dirigeren ook de pianoforte bespelen.

In veel ensceneringen van Il barbiere  wordt de bekende aria ‘Cessa di più resistere’ van Almaviva aan het einde van de tweede akte geschrapt omdat hij zo omvangrijk is en hoge eisen stelt aan de tenor. In Dale’s enscenering wordt deze aria wel uitgevoerd, door de Britse tenor Mark Milhofer. Milhofer zingt de rol van Il conte d’Almaviva zonder coupures.