Lezing over de Actuele situatie in Israël en het Midden-Oosten

Datum20 november 2019 om 19:30
OmschrijvingOp woensdag 20 november 2019 geeft de bekende journalist Hans Knoop in de Synagoge van Zwolle een lezing over de actuele situatie in Israël en het Midden-Oosten.

De lezing begint om 19.30 uur en wordt georganiseerd door de afdeling Zwolle/Overijssel van het Genootschap Nederland-Israël. De Synagoge is gelegen aan de Samuel Hirschstraat 8. Niet-leden betalen een toegang van € 7,50.

De situatie in Israël en het Midden-Oosten is buitengewoon gecompliceerd. In Israël zijn onlangs voor de twee keer in korte tijd verkiezingen gehouden en is de politieke verdeeldheid groot. Pogingen om een stabiele regering te vormen verlopen buitengewoon moeizaam vanwege de verschillende opvattingen van partijen op allerlei gebied. Bovendien zijn de persoonlijke tegenstellingen tussen de belangrijkste politici groot.

Tegelijkertijd zijn de Palestijnen intern verdeeld tussen de Palestijnse Autoriteit op de Westbank en Hamas in Gaza. Ook de bredere context van het Midden-Oosten is erg ingewikkeld en voor Israël zeer bedreigend. Iran, Hezbollah en Hamas dreigen Israël voortdurend met oorlog en voegen geregeld de daad bij het woord. Egypte, Jordanië en Saoedi-Arabië willen geen oorlog, maar gaan ook niet voluit voor vrede.

Als er één journalist is die de situatie in Israël en het Midden-Oosten goed kent, dan is het wel Hans Knoop. Al zijn hele leven volgt hij de ontwikkelingen in dit gebied met een scherpe en kritische blik. Hij bespreekt in zijn lezing de actuele situatie en geeft ons inzicht in de belangrijkste ontwikkelingen van de laatste tijd. Hans Knoop is onder andere bekend van de “Zaak Menten”, de Nederlandse oorlogsmisdadiger die in de Tweede Wereldoorlog kunst van Joden roofde. Knoop schreef er een boek over dat ook werd verfilmd.