Jubileumconcert Kerkkoor Aquino

Datum23 november 2019 om 20:15
OmschrijvingKerkkoor Aquino wordt 40

Kerkkoor Aquino zingt al 40 jaar de sterren van de hemel en viert dit op 23 november met het jubileumconcert ‘Om leven dat doorgaat’.

Het programma van prachtige muziek, teksten en beelden drukt de jarenlange verbondenheid uit die de leden met elkaar en met de kerk hebben.

Aquino is een van de kerkkoren van de Zwolse Dominicanenkerk. Aquino zingt moderne kerkliederen, meditatieve muziek en nieuwe koormuziek. Het koor geeft inhoud en luister aan vieringen en neemt daarnaast deel aan muziekfestivals.

Sinds 2014 wordt het koor gedirigeerd door de jonge musicus Erik Korterink. Hij beschouwt Aquino als een ‘veelzijdig, enthousiast en gedreven’ koor. De dirigent vindt het een mooie uitdaging ‘om in de relatieve korte repetitietijd die we hebben, prachtige vieringen en concerten neer te zetten’.

Sinds 2016 neemt het koor deel aan tweejaarlijkse Muziekfestivals in het klooster, waarbij componisten als James MacMillan en Morten Lauridsen worden geëerd. 40 jaar na de oprichting heeft Aquino nog steeds een duidelijke plek binnen het Dominicanenklooster.

De komende 40 jaar hoopt Aquino de opmerkelijke groei die het koor sinds 1979 heeft doorgemaakt voort te zetten, gekoppeld aan het jeugdige enthousiasme van het begin.

Aquino werd in 1979 op initiatief van Pater Theo Ribberink en Pastor Karel Bouman door een groep jongeren uit de Dominicanenkerk en Jozefkerk opgericht. De eerste dirigent was de musicus Gert Oosterwijk.

Het ‘jongerenkoor’ was al snel niet meer uit de kloostervieringen weg te denken. Ook in hun vrije tijd vormden de koorleden een hechte groep; ze vierden samen hun verjaardagen, gingen op kamp, organiseerden culturele avonden en bezochten Taizé.

Van 1984 tot 2014 dirigeerde pianist en koorleider Eugène van Boheemen het koor. Tijdens die drie decennia maakte het koor veel wisselingen mee. Uiteindelijk dreigde het koor te klein te worden maar gelukkig sloot in 2009 de koorgroep St Michaël zich aan bij Aquino. Tot op de dag van vandaag weten muziekliefhebbers met wortels in diverse kerken hun weg naar het koor te vinden.

Details jubileumconcert ‘Om leven dat doorgaat’
Datum: 23 november 2019
Locatie: Dominicanenklooster Zwolle
Aanvang: 20.15 uur
Entree: € 12,50
Kaarten verkrijgbaar via www.kloosterzwolle.nl/programma of aan de deur.