Lezing dr. Alain Dekker over een verstandelijke beperking én dementie

Datum
start16 januari 2020 om 18:30
eind16 januari 2020 om 21:30
OmschrijvingEen verstandelijke beperking én dementie: hoe signaleren en zorgen?

Hoe ontdek je dementie bij mensen met een verstandelijke beperking? En hoe geef je deze cliënten de beste zorg? Daarover spreekt dr. Alain D. Dekker op 16 januari 2020 in het Dominicanenklooster te Zwolle. Dekker is expert op dit gebied en werkt als onderzoeker aan de University Groningen. Daarnaast zullen gedragsdeskundigen van Stichting Sprank toelichten geven met praktijkvoorbeelden.

De expertise van Alain Dekker is dementie bij mensen met een verstandelijke beperking, in het bijzonder Alzheimer en het syndroom van Down. Dekker ontwikkelt momenteel een nieuw instrument, de BPSD-DS. Dit is een evaluatieschaal (vragenlijst) voor dementiegerelateerde gedragsveranderingen bij mensen met Down.

Stichting Sprank is actief geweest bij de validering van deze vragenlijst, en wil in de toekomst met dit instrument werken. Stichting Sprank in Zwolle is een kleinschalige, landelijke

In zijn lezing gaat Dekker in op onder andere de volgende thema’s:
- Waarom hebben mensen met het syndroom van Down zo’n hoog risico op dementie?
- Wat gebeurt er in hun hersenen?
- Welke gedragsveranderingen zijn er te bespeuren?

Dominicanenklooster, Zwolle, donderdagavond 16 januari 2020 van 18.30 tot ca. 21.30u, aanmelden uiterlijk 9 januari via info@stichtingsprank.nl.