Voorstelling: Moedertaal en madrigaal

Datum
start13 december 2019 om 19:30
eind14 december 2019 om 15:05
OmschrijvingTijdens De verbeelding in de Anningahof afgelopen zomer ontstond het idee voor een gezamenlijke productie van Nos Tantum en TIZ. Nos Tantum bestaat uit vijf zangers die madrigalen uitvoeren.

Het madrigaal ontstond in de 14e eeuw in Noord-Italië vanuit de wens voor in de moedertaal (Latijn: matricale) gezongen muziek in plaats van in het kerklatijn. Hierdoor kreeg het madrigaal een overwegend seculier karakter en verspreidde het zich snel door Europa. Met name in Engeland werden talloze madrigalen gecomponeerd.

Vandaar: MOEDERTAAL EN MADRIGAAL

De voorstelling bestaat uit theatraal gebrachte gedichten en verhalen van Nederlandse auteurs en 7 madrigalen in 8 tableaus met bijna 30 scènes. Een belangrijke rol is weggelegd voor zes gedichten van Auke Leistra. Naast schrijver van o.a. gedichten is hij vertaler van Engelse literatuur.  Zijn poëzie raakt het hart door de schijnbare eenvoud en de trefzekerheid waarmee hij thema’s als verlaten en verlangen uitbeeldt. Deze thema’s werden de rode draad in de voorstelling. Verlaten en verlangen zijn begrippen waar wij al van kindsbeen af mee worden geconfronteerd. Daarom zijn veel van de gekozen gedichten en verhalen geschreven vanuit het perspectief van een kind.

Al vanaf het begin is fotografe Wanda Luisman betrokken geweest bij de productie. Zij maakte bij de verschillende gedichten en verhalen foto’s die tijdens de voorstelling worden geprojecteerd.

Naast zijn rol als speler is Matthijs Naylor als basklarinettist en componist verantwoordelijk voor verbindende muzikale elementen. Andere spelers zijn Ineke Roetink, Gerard Zuyderhoff en Angela Hoekstra. De zangers van Nos Tantum zijn Annie Schats en Henriette van der Werff (sopraan), Everdien van der Loo (alt), Ben Mulder (tenor) en Johan Somsen (bas).

De voorstellingen zijn op vrijdag 13 december om 19:30u en zaterdag 14 december om 15:00u in de Stadkamer - Zeven Alleetjes 1 - Zwolle.

Toegang: €2 (jonger dan 18)/€10 (18 of ouder). Kaarten zijn verkrijgbaar in de ticketshop op de Facebookpagina van TIZ of bij de zaal (pin of contant).