De toekomst van de lokale democratie

Plaatsonline
Datum30 juni 2020 om 20:00
OmschrijvingAls jij het voor het zeggen had in je stad, hoe zou je het bestuurssysteem dan  inrichten? Misschien zou je stadsgenoten laten stemmen - of misschien heb je wel  hele andere ideeën over een manier van volksregering.

Tijdens deze Club Cele gaan  we op zoek naar wat democratie eigenlijk voor ons betekent: hoe ziet de toekomst  van de lokale democratie eruit?    Kijken naar hoe het ook kan  Er is een nieuwe beweging gaande: een democratische revolutie. In de erg populaire bestseller  ‘De meeste mensen deugen” van historicus en journalist Rutger Bregman krijgen we een mooi  voorbeeld over burgerbegrotingen. In de Venezolaanse stad Torres krijgen burgers een budget,  waarmee de inwoners samen met de politiek mogen besluiten waarvoor het geld wordt  gebruikt. Of denk aan de Super-Stemwijzer van Tibor Bosse, universitair hoofddocent  Kunstmatige Intelligentie, die de gevolgen van een stem kan voorspellen. Gaan mensen zo  beter nadenken over hun stem?    Tijdens

‘De toekomst van de lokale democratie’ verzamelen we zulke voorbeelden, samen met  ideeën en meningen om te kijken hoe het óók kan. Is onze lokale democratie aan verandering  toe - en wat moet er dan veranderen? We luisteren naar verschillende standpunten: hopelijk  ook naar die van jou.     Democratie 101  Om te kijken naar verandering, moeten we ook kijken naar de basis. Natuurlijk onderzoeken we  daarom ook hoe de lokale democratie op dit moment in elkaar steekt. Een basisles democratie,  dus, maar dan met een verrassende twist. Democratie als manier om een land te besturen  bestaat al namelijk eeuwenlang: in de 6e eeuw v.Chr was dit al een bestuursvorm in het oude  Griekenland - hoewel heel anders dan de democratie die we nu kennen. We nemen je mee in  de interessante geschiedenis van de democratie.

Niesco Dubbelboer zet zich als directeur van Agora Europa en als één van de initiatiefnemers  van Meer Democratie volop in voor een bloeiende en rechtvaardige democratie. Op 30 juni  vertelt Niesco alles over zijn werkzaamheden, en dan in het bijzonder over het interessante idee  over een andere vorm van representatieve democratie in ons land. Dit jaar werd namelijk het  initiatief De Verenigde Straten van Amsterdam gelanceerd: elke Amsterdamse straat (dat zijn er  4.662!) mocht één vertegenwoordiger aanwijzen, die namens de straat over belangrijke  beslissingen in de stad mocht beslissen. Hoe zou het zijn als we samen de Verenigde Straten  van Zwolle oprichten?

Zoals dat hoort in een democratie, willen we graag je mening horen. Hoe zie jij de toekomst van  de lokale democratie voor je en wat betekent lokale democratie voor jou? Met deze avond  willen we het gesprek openen en verkennen wat Zwollenaren vinden van onze lokale  democratie. ​We verzamelen de meningen van tevoren via deze enquête:  https://t.co/xv4C9utPBQ​ ​- wat is volgens jou de toekomst van de lokale democratie? Graag  tot ziens op 30 juni - we ontmoeten elkaar online via Zoom.

Deze Club Cele vindt plaats op ​ dinsdag 30 juni ​ om ​ 20.00 uur ​ , online via het programma  Zoom. Je kunt dus gewoon vanuit je eigen woning gratis digitaal deelnemen aan dit  programma! Benieuwd hoe? Lees ​ hier ​ alvast de spelregels.     Voor meer informatie kun je contact opnemen met Gooitske Zijlstra via ​redactie@clubcele.nl​. Bekijk de volledige programmering van Club Cele op​ ​www.clubcele.nl​ Aanmelden is noodzakelijk en kan gratis via: https://bit.ly/2XttTg3