De baas van Zwolle?

Plaatsonline
Datum30 juni 2020 om 20:00
OmschrijvingAls jij het voor het zeggen had in je stad, hoe zou je het bestuurssysteem dan inrichten? Misschien zou je stadsgenoten laten stemmen - of misschien heb je wel hele andere ideeën over een manier van volksregering.

Tijdens deze Club Cele gaan we in samenwerking met Groenlinks Zwolle en D66 Zwolle op zoek naar wat democratie eigenlijk voor ons betekent: hoe ziet de toekomst van de lokale democratie eruit?

Er is een nieuwe beweging gaande: een democratische revolutie. In de erg populaire bestseller ‘De meeste mensen deugen” van historicus en journalist Rutger Bregman krijgen we een mooi voorbeeld over burgerbegrotingen. In de Venezolaanse stad Torres krijgen burgers een budget, waarmee de inwoners samen met de politiek mogen besluiten waarvoor het geld wordt gebruikt. Of denk aan de Super-Stemwijzer van Tibor Bosse, universitair hoofddocent Kunstmatige Intelligentie, die de gevolgen van een stem kan voorspellen. Gaan mensen zo beter nadenken over hun stem?

Tijdens ‘De toekomst van de lokale democratie’ verzamelen we zulke voorbeelden, samen met ideeën en meningen om te kijken hoe het óók kan. Is onze lokale democratie aan verandering toe - en wat moet er dan veranderen? We luisteren naar verschillende standpunten: hopelijk ook naar die van jou. Bestel je gratis ticket voor 30 juni 17.00 uur, dan sturen we de link en het wachtwoord om veilig deel te kunnen nemen aan deze online ontmoeting.