Orgelconcert Bach

Datum28 juli 2020 om 20:00
OmschrijvingOrganist Toon Hagen geeft in juli twee concerten in Academiehuis de Grote Kerk. Op 14 en 28 juli bespeelt Toon het Leeuwenbergh orgel. Dit orgel is in de kerk geplaatst omdat het grote 18e eeuwse Schnitgerorgel in afwachting is van restauratie. Het Leeuwenbergh orgel is gebouwd tijdens de vorige restauratie van het Schnitgerorgel in de jaren 50 door orgelbouwer Flentrop en het is bijzonder dat het orgel juist nu weer tijdelijk in Zwolle staat.

Op het programma van het eerste concert staat Canto Ostinato van Simeon ten Holt. Op 28 juli, de sterfdag van Bach, klinkt er een gevarieerd Bach-programma.

Canto Ostinato van Simeon ten Holt is een bekend en hedendaags pianowerk dat een andere dimensie krijgt wanneer het op een traditioneel orgel wordt uitgevoerd. De akoestiek van de Grote of St. Michaëlskerk zorgt voor de rest. Het beloofd een bijzondere avond te worden. Toon Hagen heeft zelf de bewerking gemaakt. De lengte van het werk is onbepaald omdat het een aaneenschakeling is van 106 secties. Dit maakt het een spannende reis! De uitvoerende herhaalt de secties en bepaald zelf wanneer er overgegaan wordt naar een volgende sectie. Hierbij treedt telkens een minimale wijziging in de muziek op. Mensen herkennen in het stuk een uitbeelding van een levensreis of ervaren een bijzondere rust tijdens het beluisteren van dit werk.

 

28 juli is het de sterfdag van Johann Sebastian Bach. Bach is ongetwijfeld de grootste componist allertijden en verdient op deze gedenkwaardige datum uiteraard een even gedenkwaardig avond. Het oeuvre van Bach is veelzijdig. Bach zelf was organist. Daarmee biedt het orgelrepertoire van Bach keuze te over om een bijzonder programma samen te stellen. Daar is Toon Hagen, de Zwolse Bach vertolker bij uitstek, dan ook uitstekend in geslaagd. Op het programma staan onder andere de Fantasie en Fuga in c en ‘Christ, der du bist der Helle Tag’ De variaties bij dit avondlied van de nog jonge Bach vormen een prachtige eenheid. Op de website www.academiehuis.nl is meer informatie te vinden over de concerten en werken die gespeeld worden. Daar zijn ook kaarten te koop. Per concert zijn er 100 tickets te verkrijgen zodat iedereen op veilige afstand van elkaar van het prachtige Leeuwenbergh orgel kan genieten.