Vredesweek 19-27 september

PlaatsDiverse lokaties
Datum
start19 september 2020
eind27 september 2020
OmschrijvingVrede verbindt verschil in Zwolle

Een Walk of Peace, een theatervoorstelling over Dietrich Bonhoeffer, hardlopen voor vrede, een jamsessie door statushouders, een Vredescantate en een expositie over Hiroshima en Nagasaki. Het is een greep uit het programma van de Zwolse Vredesweek van zaterdag 19 tot en met zondag 27 september 2020. Motto is ‘Vrede verbindt Verschil’. Voor informatie en opgave kunnen geïnteresseerden kijken op www.vredesplatformzwolle.nl.

Met de Walk of Peace door het centrum van Zwolle wil het Vredesplatform Zwolle duidelijk maken dat vrede geen illusie is, maar een keuze. De Walk of Peace begint om 13.30 uur bij de (groene) Engel op de Grote Markt. Onderweg zijn er verhalen over ‘Vrede verbindt Verschil’. Deelnemers wandelen in kleine corona-proof groepjes. Na de Walk of Peace zijn de wandelaars en andere belangstellenden om 15.00 en 16.00 welkom in Saeed, Drostenstraat 2. Deelnemers van Saeed vertellen over deze gastvrije plek van statushouders en verzorgen een jamsessie.

Vredesvieringen zijn er op zondag 20 september in de Adventskerk in Zwolle-Zuid om 9.30 uur en om 19.00 uur in de OLV Basiliek (Peperbuskerk). Deze avondviering is een initiatief vanuit de Thomas a Kempisparochie (rooms-katholiek) en andere (protestantse en oecumenische) geloofsgemeenschappen. Direct na afloop is ruimte voor ontmoeting met koffie en thee voor de Basiliek.

Op maandag 21 september – internationale dag van de vrede – is om 19.30 uur een vredesvesper in de Lutherse kerk met nagesprek. Op dinsdag 22 september draait om 20.00 uur in de Oosterkerk aan de Turfmarkt (ingang Koewegje) de documentaire ‘Ik alleen in de klas’ (74 minuten) over ervaringen van kinderen met racisme.

Bij ‘Klets en Koek’ in de Plantagekerk (Ter Pelkwijkstraat 17) kan woensdag 23 september door een beperkt aantal mensen thee worden gedronken met statushouders, om 9.30 uur speciaal voor vrouwen en om 20.00 uur voor iedereen die informeel Nederlands wil spreken met nieuwe Zwollenaren.

Op donderdagavond 24 september kunnen mensen hardlopen voor de vrede van moskee via synagoge naar klooster.

Donderdag 24 september om 20.00 uur staat Dietrich Bonhoeffer centraal in de Oosterkerk. Hij was predikant en deed mee aan een aanslag op Hitler. Hij werd gepakt, veroordeeld en op 9 april 1945 opgehangen, 39 jaar oud. In antwoord op de vraag ‘wie ben ik?’ vocht hij – gevangen en met de dood voor ogen – met zichzelf en God. Kees van der Zwaard volgt hem op zijn zoektocht. Alt-violiste Roosmarijn Tuenter vertolkt Maria von Wedemeyer, de geliefde van Bonhoeffer. Vrijwillige gift.

De Vredesweek wordt muzikaal uitgeleid met vredesvespers (zang en teksten) op vrijdag 25 september om 19.30 uur in de Dominicanenkerk met medewerking van het Aquinokoor. Op zondag 27 september om 16.30 uur is in de Grote Kerk de Vredescantate ‘Ich habe genug’ met medewerking van de Michaëlscantorij.

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki werden verwoest door atoombommen. In de Vredesweek is over de verwoestende gevolgen van dit kernbombardement een indrukwekkende expositie in de Stadkamer.

Het programma van de vredesweek is te vinden op www.vredesplatformzwolle.nl. Voor vrijwel alle activiteiten is het noodzakelijk dat deelnemers zich vooraf opgeven. Op de site staat vermeld hoe dat voor elke activiteit kan. Mailen kan ook: vredesplatformzwolle@gmail.com.