Zij zagen Oorlog

PlaatsOdeon
Datum27 september 2020 om 15:00
OmschrijvingOp 27 September 2020 gaat in Schouwburg Odeon ‘De mantel: Zij zagen Oorlog‘ van Ksenia Marasanova in première. In deze solo-theatershow over gelijkwaardigheid en lijden ervaart Marasanova oorlog door de ogen van zes getuigen. 'Zij zagen Oorlog' bestaat uit geacteerde monologen en liederen, is geregisseerd door Paul Dekker en duurt ca. 75 minuten.

Marasanova is woonachtig in Zwolle, maar geboren in Kharkov, de miljoenenstad die in de tweede wereldoorlog in de USSR jarenlang in de frontlinie lag en maar liefst driemaal door de nazi’s werd veroverd en even zo vaak werd heroverd. Haar halve familie kwam daarbij om. Soms door strijd, maar veelal omdat ze op het verkeerde moment op de verkeerde plek waren. In 'Zij zagen Oorlog' onderzoekt Marasanova de achterliggende motieven van het handelen van de mens en verwerkt daarmee datgene waarover in haar familie nooit werd gesproken.

'Zij zagen Oorlog' is een Nederlandstalige voorstelling en bevat liederen in het Siciliaans, Duits, Nederlands en Russisch. Monologen zijn deels zelf geschreven, deels gebaseerd op klassiekers van bijvoorbeeld Brecht en Borchert. Corona-maatregelen verhinderden een eerder première in Utrecht en kende daardoor een lange periode van try outs in Frankrijk, België en Nederland. Marasanova daarover: “Natuurlijk was het een grote persoonlijke teleurstelling dat mijn voorstelling niet in mei in première kon gaan, maar vergeleken bij ellende in bijvoorbeeld Wit-Rusland is het echt een luxe-probleem. Bovendien speel ik nu mijn eerste grote voorstelling in Zwolle, de stad waar ik al ruim 20 jaar met zoveel plezier woon."

'Zij zagen Oorlog’ is de komende twee jaar In Nederland en Vlaanderen te zien in theaters, musea en vanwege het educatieve karakter op scholen.

Over Ksenia Marasanova
Als meisje van 17 vluchtte ze uit de Sovjet Unie, waar haar familie vanwege hun joodse afkomst vervolgd werd. Via Polen kwam ze medio jaren ’90 liftend in Nederland terecht om zich in Amsterdam verder te bekwamen in Muay Thai. Ze trainde met Nico Aerts, Ernsto Hoost en Lucia Rijker, maar haalde zelf nooit de absolute top. Daarna ontwikkelde ze zich als actrice, waarvoor ze diverse meerjarige professionele acteeropleidingen volgde. Ze speelde klassiek theater en maakte daarna haar eerste solo-voorstelling “Strannik” waarin ze als pelgrim op zoek ging naar de essentie van leven.