De Gesmoorde Stem van Alma, actueel muziektheater

PlaatsReulandzaal Conservatorium
Datum 3 oktober 2020 om 15:00
OmschrijvingTheater Initiatief Zwolle gaat een serie multimediale muziektheater-voorstellingen  maken onder de titel Gesmoorde Stemmen. Door de jaren heen zijn vrouwen van en rond beroemde kunstenaars belemmerd in hun creatieve mogelijkheden. In deze serie gaat het over de partners en familieleden van componisten als Mendelsohn, Schumann en Mahler. Door deze historische conflictsituatie door te trekken naar het heden wordt het een herkenbaar actueel probleem.

In oktober zou de eerste voorstelling  in deze serie plaatsvinden: De Gesmoorde Stem van Alma. Maar door het Coronavirus is dit niet mogelijk. Er komt  nu een aan Corona aangepaste prequel voor de voorstelling volgend jaar. De productie volgend  jaar gaat over Gustav Mahler en zijn echtgenote Alma.

Een belangrijke rol speelt  in de prequel en in de uiteindelijke voorstelling de Zwolse historicus Luc Panhuysen. Hij maakt momenteel een studie van Alma Mahler en wil graag vanuit zijn gezichtshoek meewerken aan deze productie.

Samen met hem en musicoloog/componist Alex Manassen is er de afgelopen tijd gewerkt aan een goede combinatie  van liederen van Alma en Gustav Mahler en gedeelten uit de brieven en dagboeken van hen beiden. In deze prequel spelen verder Ineke Roetink en Gerard Zuyderhoff

De prequel behelst de opname van een TV-programma  waarin  de twee TIZ-spelers en de musicoloog geinterviewd worden over de achtergronden van de voorstelling, die ze bezig zijn te ontwikkelen. Op het podium zijn ook mezzosopraan Berber Vis en pianiste Hanke Scheffer  present, die tussen de vraaggesprekken door alvast een aantal liederen van Gustav en Alma ten gehore brengen. Een deel van deze liederen zullen zij ook in de uiteindelijke voorstellingen ten gehore brengen.

Deze staan vooralsnog gepland in maart volgend jaar Corona en andere rampen dienende.

Vanwege Corona gelden ook bij deze voorstelling de nodige beperkingen. In de zaal zijn maximaal 25 personen toegestaan inclusief de spelers en muzikanten. Er kunnen maximaal 18 toeschouwers per voorstelling toegelaten worden.  Het is dus noodzakelijk om aan te melden voor een van de beide tijden. Dit kan via info@tiz.nu en het gaat op volgorde van binnenkomst.

Datum: zaterdag 3 oktober

Tijden: 15.00 en 16.30 uur

Plaats: Reulandzaal van het Conservatorium, Aan de Stadsmuur 88 te Zwolle

Toegangsprijs: 15,= Euro