Sibelius, Schumann en Schubert in een concert

PlaatsOdeon De Spiegel
Datum29 oktober 2020 om 20:00
OmschrijvingSibelius, Schumann en Schubert in een concert

Op 23 oktober start de concertreeks van Phion en stercelliste van Nederlandse bodem, Ella van Poucke. Zij speelt de sterren van de hemel in Schumanns Celloconcert. Naast dit warme en intieme concert leidt de Oostenrijkse dirigent Günter Neuhold het orkest langs Schuberts Achtste symfonie en Finlandia van Sibelius. Een overweldigende concertreeks die van 23 oktober t/m 1 november loopt en maar liefst 6 concertzalen in Gelderland en Overijssel aandoet.

‘Een wonderkind van eigen bodem’ werd Ella van Poucke genoemd. Dat mag ook wel als je op je tiende al aan het conservatorium studeert én Het Concertgebouw in Amsterdam weet te veroveren. Inmiddels volwassen, heeft ze al enkele belangrijke prijzen op haar naam staan, waaronder winnares van het Prinses Christina Concours 2008 en de Internationale Isang Yun Competition in 2015. Bij Phion speelt ze een van de mooiste werken van Schumann, zijn Celloconcert. ‘Kamermuziek in het groot’, zegt Ella zelf over dit stuk.

Naast het Celloconcert hoor je Symfonie nr. 8 van Schubert, ook wel ‘Unvollendet’ genoemd. Echt onvoltooid kun je de symfonie echter niet noemen. In de twee delen die er zijn, schuilt al zoveel zeggingskracht dat meer delen eigenlijk niet nodig zijn. Voor dit overweldigende concert nodigde Phion Günter Neuhold uit, één van de meest vooraanstaande Oostenrijkse dirigenten. Het concert opent met Finlandia van Sibelius, de beroemde ode die Sibelius aan zijn vaderland bracht, in een speciaal arrangement voor koperblazers en pauken.

Programma

Sibelius Finlandia, opus 26

Schumann Celloconcert in a, opus 129

Schubert Symfonie nr. 8 in b, D.759 'Unvollendete'

 

Concertgegevens

Günter Neuhold, dirigent

Ella van Poucke, cello