Joyce Overheul - Let's get political

PlaatsMuseum de Fundatie
Datum
start16 oktober 2021
eind 6 februari 2022
OmschrijvingJOYCE OVERHEUL – LET’S GET POLITICAL

Vanaf 16 oktober presenteert Museum de Fundatie de nieuwe Future Factory  tentoonstelling Let’s get politcal. Het is de eerste museale solotentoonstelling  van de activistische kunstenaar Joyce Overheul (1989, Den Bosch). Haar werk  gaat over ongelijkheid, feminisme, seksisme, machtsverhoudingen en  emancipatie. Onderwerpen die ze weergeeft in zachte kleuren, textiel en  kralen. Haar werken hebben daardoor een hoge aaibaarheidsfactor, die het  makkelijk maakt om je aan haar over te geven, tot je overvallen wordt door de scherpte van haar boodschap.

Handwerk is een zeer bewuste keuze voor Joyce Overheul, juist omdat handwerken en  textielbewerking eeuwenlang zijn afgedaan als vrouwenhobby, een minderwaardig ambacht  binnen de rest van de ‘hoge kunsten’. Door met fluweel, organza en kralen te werken pleegt  Joyce Overheul eigenlijk al haar eerste daad van verzet tegen de historische ongelijke man-vrouw verhoudingen en de hedendaagse vrouwenhaat.

Met haar werk wil Joyce Overheul ons oproepen om ons eens uit te spreken, om conventies en  onderdrukking van ons af te schudden. De uitspraak Let’s get political gaat voor haar niet per se om het bekennen van kleur, maar bovenal om wakkere, strijdbare mensen die de heersende  macht kritisch bevragen en ondermijnen.

Let’s get political toont het werk van Joyce Overheul van 2011 tot nu. In 2021 was het wandkleed  Utitlity Box on Enghelab Street (2019) al te zien in de tentoonstelling Van wie is de wereld? in  Museum de Fundatie Zwolle. Dit werk heeft Museum de Fundatie verworven voor zijn collectie, met steun van de VriendenLoterij.

Bij Let’s get political verschijnt een gelijknamig boek, met daarin een interview met Joyce Overheul. Een uitgave van Museum de Fundatie en Waanders Uitgevers, Zwolle.

Fundatie Future Factory
Joyce Overheul - Let's get political is onderdeel van de Future Factory, het laboratorium van  Museum de Fundatie. Multidisciplinaire makers gaan hier op zoek naar de hartslag van de tijd.

Welke thema’s bepalen de toekomst? Antwoorden zijn te zien in exposities zowel binnen als buiten het museum.