Reprise Fraterhuis Academie over Tutankhamun

Datum
start11 februari 2023 om 11:00
eind11 februari 2023 om 13:20
OmschrijvingWegens groot succes vindt op zaterdag 11 februari 2023 van 11.00 tot 13.20 uur de reprise plaats van de exclusieve Fraterhuis Academie over de film ‘Tutankhamun: The Last Exhibition’, ingeleid door Midden-Oosten kenner Jielis van Baalen.

Fraterhuis Academie (lezing+film)

In een inleidende lezing neemt Midden-Oostenkenner Jielis van Baalen je mee in de wondere wereld van het oude Egypte. We volgen de ontwikkelingen van het begin van de Faraonische tijd tot de troonsbestijging van de tot halfgod verheven jongen, die op negentienjarige leeftijd stierf en van alle farao’s de meest beroemde werd van allemaal. Aansluitend wordt de documentaire Tutankhamun: The Last Exhibition vertoond.

Jielis van Baalen is eerder te gast geweest. Hij is docent, schrijver en journalist. Vanaf 2009 tot eind 2012 woonde en werkte hij als freelance-journalist in de Egyptische hoofdstad Cairo. Tot 2021 was hij als docent professionele ethiek verbonden aan de Hogeschool van Amsterdam.

Docu Tutankhamun: The Last Exhibition

Ter gelegenheid van de 100e verjaardag van de ontdekking van Toetanchamons graftombe, een kijkje achter zijn wereldberoemde masker. In november 1922 zag de Britse archeoloog en egyptoloog Howard Carter, na een gaatje in het gips boven een ondergrondse deuropening te hebben gemaakt, voor het eerst de grafkamer van farao Toetanchamon. De kamer, bezaaid met meer dan 5400 voorwerpen, was nog praktisch intact en zou al snel legendarisch worden. Deze documentaire brengt niet alleen de geschiedenis van de ontdekking van het graf tot leven, maar toont ook de voorbereiding van de Toetanchamon-tentoonstelling, die in 2019 in Los Angeles werd gelanceerd. Aan bod komt de impact van de beroemde vloek van Toetanchamon, maar ook de weinige feiten over het leven van de farao: een tot halfgod verheven jongen, die op jonge leeftijd stierf en 3342 jaar na zijn begrafenis van alle farao’s alsnog de meest beroemde werd. De spectaculaire voice-over is van Iggy Pop.

Prijzen & zo

Vrienden van het Fraterhuis betalen €10,00, de reguliere entreeprijs bedraagt €16,00. De prijzen zijn inclusief collegetoebehoren.

Kaarten zijn online te koop of aan de kassabalie van het Fraterhuis. Zowel in de voorverkoop als voorafgaand aan de activiteit.
Meer info