Nieuwsoverzicht: Sneeuwstorm 2021

Brandweer verwijdert gevaarlijke ijspegels op Nieuwe Markt

Brandweer verwijdert gevaarlijke ijspegels op Nieuwe Markt

Zwolle – De brandweer heeft zaterdag enkele gevaarlijk boven de weg hangende ijspegels weggehaald. Dit gebeurde in de binnenstad op de Nieuwe Markt.

Rond tien uur ’s ochtends rukte de brandweer met een hoogwerker uit naar de Nieuwe Markt. Als eerste verwijderde een brandweerman de ijspegels van een regenpijp bij Moyo op het plein. Vervolgens werden nog grotere ijspegels weggehaald bij een regenpijp iets verderop.

Het blijft glibberen en glijden in Zwolse buurten

Het blijft glibberen en glijden in Zwolse buurten

Zwolle – Het blijft glibberen en glijden in de woonwijken van Zwolle. De grote hoeveelheden sneeuw van zondag en maandag zit het verkeer woensdag nog steeds dwars. In sommige straten is er geen doorkomen aan met de fiets. In andere straten zijn auto’s uitgegraven en wegen schoon gemaakt. De sneeuw is op de stoepen gegooid waardoor voetgangers moeten klunen of over de rijbaan lopen.

Op social media regent het van de meldingen over de slecht begaanbare wegen. ROVA laat weten in opdracht van de gemeente Zwolle sneeuw te ruimen en te strooien. Zij houden zich aan de vastgestelde routes met de belangrijkste wegen. De stadsbeheerder laat weten hier niet van af te kunnen wijken.

Lees verder »

Gevaar dreigt voor rechtbank in Zwolle, te veel sneeuw op dak

Gevaar dreigt voor rechtbank in Zwolle, te veel sneeuw op dak

Zwolle – Een gespecialiseerd bedrijf verwijderde maandag het dikke pak sneeuw van het nieuwe gerechtsgebouw in Zwolle. Op het dak mag door een constructiefout maximaal tien centimeter sneeuw liggen.

In januari 2018 bleek uit onderzoek dat een aantal vloer- en dakdelen van het nieuwbouwgedeelte van de rechtbank versterkt moeten worden. Het onderzoek vond destijds plaats na het instorten van een parkeergarage in Eindhoven.

Lees verder »

Meer sneeuw in Zwolle, in de nacht mogelijk strenge vorst

Meer sneeuw in Zwolle, in de nacht mogelijk strenge vorst

Zwolle – In de komende uren intensiveert de sneeuwval in Zwolle. Een wolkenzone met sneeuw schuift vanuit Duitsland over Twente richting Zwolle. De lichte sneeuw in de vroege ochtend gaat af en toe over in matige sneeuw. De sneeuwlaag zal nog iets groeien.

In Twente en later ook in Zwolle werden vanmorgen sneeuwvlokken waargenomen die groter zijn dan de poederige sneeuw die eerder viel. De temperatuur in de stad is maandagochtend -5 tot -6 graden. Daar komt in de middag weinig verandering in. De koude oosten- tot noordoostenwind is matig, kracht 3 tot 4, deze neemt in de loop van de middag en in de avond wat af.

Lees verder »

Gemeente Zwolle: “Maak samen met buurt straten sneeuwvrij”

Gemeente Zwolle: “Maak samen met buurt straten sneeuwvrij”

Zwolle – Met man en macht wordt er maandag nog steeds gewerkt om de belangrijkste wegen in Zwolle zoveel mogelijk begaanbaar te houden. ROVA heeft ongeveer vijftig strooi- en veegwagens ingezet om vijfhonderd kilometer aan wegen en fietspaden sneeuwvrij te houden.

In de woonwijken zijn de straten vrijwel onbegaanbaar. De gemeente Zwolle laat weten het uitermate vervelend te vinden. “Het kan helaas niet anders. Dit is overmacht door de extreme weersomstandigheden.”

Lees verder »

Heel even corona vergeten, sneeuwpret in Zwolle

Heel even corona vergeten, sneeuwpret in Zwolle

Zwolle- Zwolle ontwaakte zondag in een witte wereld zoals je alleen nog van verhalen kent. Met besneeuwde ramen en een dikke laag sneeuw op de stoep.

Na wekenlang coronanieuws was er eindelijk iets positiefs: de stad was bedekt met een dikke laag sneeuw en dat zorgde voor veel sneeuwpret. De striemende wind die voor rode wangen zorgde mocht de pret niet drukken. Veel mensen trokken er op uit om van het winterse weer te genieten.

Lees verder »

Sneeuw onder monumentale stationskap in Zwolle, treinverkeer compleet plat

Sneeuw onder monumentale stationskap in Zwolle, treinverkeer compleet plat

Zwolle – Het barre winterweer heeft zondag het gehele treinverkeer plat gelegd. ProRail en de treinvervoerders besloten om geen treinen meer te laten rijden. Door de vele storingen bleek het onmogelijk om nog een betrouwbare treindienst te rijden.

Ondanks alle voorzorgsmaatregelen lukte het ProRail, de Nederlandse Spoorwegen en Blauwnet niet om zondagochtend treinen van en naar Zwolle te laten rijden. Later in de ochtend kon de trein van Zwolle naar Kampen wel enige tijd heen en weer rijden tussen beide Hanzesteden. Uit voorzorg stond op het Zwolse station een rode diesellocomotief paraat om gestrande treinen af te slepen.

Lees verder »

Blijf thuis, wegen in Zwolle vrijwel onbegaanbaar

Blijf thuis, wegen in Zwolle vrijwel onbegaanbaar

Zwolle – Zwolle is zondag tot stilstand gekomen door de grote hoeveelheid sneeuw. Op de meeste plekken is door het dikke pak sneeuw het verschil niet zichtbaar tussen de stoep en de rijbaan. Met de auto of met de fiets verplaatsen is amper mogelijk.

De ROVA vecht met man en macht om de hoofdwegen sneeuwvrij te krijgen. Echter is het ongelijke strijd zolang er nog steeds veel sneeuw valt. Busvervoerder RRReis besloot om tot het middaguur de dienstregeling niet op te starten. RRReis bekijkt nog of het mogelijk is om later vandaag weer bussen te laten rijden in Zwolle.

Lees verder »

Tien dagen ijskoud winterweer in Zwolle

Tien dagen ijskoud winterweer in Zwolle

Zwolle – Zondag blijft het sneeuwen in Zwolle. In de nacht is er al 8 tot 10 centimeter gevallen in de stad. De sneeuwdikte is vaak lastig te meten doordat de sneeuw op grote hopen waait. De sneeuwval houdt zondag en ook maandag nog aan, maar wordt wel steeds lichter. Een sneeuwdikte in Zwolle van uiteindelijk ongeveer 20 centimeter wordt berekend.

Code rood is tot middernacht van kracht, vanwege sneeuw in combinatie met veel wind. Geadviseerd wordt om de weg niet op te gaan. Zondag een vlagerige windkracht 5 uit oost tot noordoost, waardoor het ijzig koud is. Voor het gevoel is de temperatuur -15 graden, terwijl de thermometer -4 tot -5 graden aanwijst. Komende week houden we overdag zulke vrieskou, maar de nachten worden extremer. Er is kans op zeer strenge vorst in de tweede helft van de week. Dan hebben we het over nachtelijke minima van -15 tot -20 graden. Hoe lang gaat dit Siberische weertype duren?

Lees verder »

Geen treinverkeer door sneeuwval

Geen treinverkeer door sneeuwval

Zwolle – Zondag rijden tot zeker 12:00 uur geen treinen in Nederland. Het spoor is kwetsbaar voor dit soort winterse omstandigheden. Ook de vervangende bussen bij werkzaamheden rijden niet.

Het winterse weer met sneeuw, ijzel en wind veroorzaakt veel storingen aan het spoor. Hierdoor is het voor NS en ProRail helaas niet mogelijk om een betrouwbare dienstregeling op te starten. De Nederlandse Spoorwegen kunnen reizigers door de vele storingen niet bieden wat ze van de vervoerder gewend zijn, ze vinden dit buitengewoon vervelend voor onze reizigers.

Lees verder »

Corona testlocaties gesloten in regio IJsselland

Corona testlocaties gesloten in regio IJsselland

Zwolle – Wegens de weersomstandigheden is landelijk code rood afgekondigd. Ook in regio IJsselland zijn alle testlocaties en vaccinatielocaties vanaf morgen, zondag 7 februari, tot nader bericht gesloten. Iedereen die een afspraak heeft staan, ontvangt een sms. En u wordt gebeld. U hoeft dus niet zelf naar GGD IJsselland te bellen. 

U kunt voor een test een nieuwe afspraak maken via de landelijke afsprakenlijn voor testen: 0800 – 1202.
Voor een nieuwe afspraak voor een vaccinatie kunt u het nummer bellen dat in de brief vermeld staat die u heeft ontvangen.

Lees verder »