Tagarchief: Uitgelicht

Kunstwerk “Drie Eiervrouwtjes” op het mooiste plein van Zwolle

Kunstwerk “Drie Eiervrouwtjes” op het mooiste plein van Zwolle

Zwolle – Lex Marcus groeide in de dertiger jaren als kleine jongen op bij zijn ouders en broers aan de Koestraat. Zijn vader had daar een huisartsenpraktijk. Dikwijls ging hij als kind met zijn moeder naar de Nieuwe Markt en zag daar Veluwse vrouwen in klederdracht eieren verkopen aan de burgers en bakkers van Zwolle. Uit heel de regio kwamen boeren en tuinders naar de Zwolse markten met groente, vlees, fruit, boter en dus ook eieren om de stad te voeden. Ook de Zwolse veemarkt trok veel boeren en veehandelaren naar onze stad.

In de negentiende eeuw werden boter en eieren op de markt gebracht in de Voorstraat, maar al in 1884 ging de boterhandel over naar de Nieuwe Markt, waar een overdekte boterhal werd gebouwd. Het wekelijks plaatsen en weer opruimen van de overdekte banken in de Voorstraat was toen niet langer nodig. De eierenverkoop werd in 1913 naar de Nieuwe Markt verplaatst en daarom kon Lex Marcus zich op latere leeftijd de Veluwse boerinnen herinneren, die daar op opengeklapte banken hun witte en bruine eieren verkochten voor een paar cent per stuk. In 1965 neemt Lex Marcus de huisartsenpraktijk van zijn vader over. Inmiddels was hij getrouwd met Timmy (Hilde) Timmers. In 1993 kocht het echtpaar Marcus het bronzen beeld van de eiervrouwtjes van beeldhouwster Greet Grottendieck en plaatste het beeld in hun tuin. Ze besloten het beeld na het overlijden van de heer Marcus aan de gemeente Zwolle te schenken. Mevrouw Marcus bood het beeld in 2016 aan de burgemeester aan. Daarmee wil de familie Marcus een stukje historie teruggeven aan de stad Zwolle, waarmee ze generaties lang verbonden was. Woensdag 16 januari 2019, precies tien jaar en een dag na het overlijden van Lex Marcus, werd op de Nieuwe Markt het beeld en de daarbij horende plaquette door wethouder Monique Schuttenbeld samen met mevrouw Timmy Marcus officieel onthuld. Meerdere leden van de familie Marcus waren daarbij aanwezig. “Het is een verrijking voor deze plek en een mooie herinnering aan de familie Marcus,” aldus Monique Schuttenbeld.

Lees verder »

Indoor Skatepark officieel geopend

Indoor Skatepark officieel geopend

Zwolle – Zaterdagmiddag is onder grote belangstelling het nieuwe Indoor Skatepark officieel geopend.

Er kon reeds gebruik gemaakt worden van het skatepark, maar nu is het dan ook officieel geopend. Het skatepark wordt gerund door vrijwilligers, en is grotendeels gefinancierd door middel van donaties. Wethouder René de Heer mocht de opening verzorgen door het bord te onthullen. In het nieuwe park kan men van de banen gebruik maken op skateboards, inline skates, steps en BMX’en.

Lees verder »

Zwolle zoekt nieuwe burgemeester

Zwolle zoekt nieuwe burgemeester

Zwolle – Burgemeester Henk Jan Meijer stopt in augustus 2019 als burgemeester en gaat dan met pensioen. Vanaf nu start de zoektocht naar de nieuwe burgemeester voor Zwolle. Na een zorgvuldig opgebouwd proces kiest de gemeenteraad voor de zomer de nieuwe burgemeester van Zwolle. Inwoners kunnen bij de eerste stap in deze zoektocht meedenken.

Meedenken
De eerste stap in de zoektocht is om een profielschets voor de vacature te maken. Om een beeld te krijgen van dit profiel nodigt de gemeenteraad inwoners graag uit om mee te denken. Naar welk boegbeeld moeten we op zoek en over welke eigenschappen moet hij of zij beschikken.

Lees verder »

Diverse aanhoudingen op station Zwolle

Diverse aanhoudingen op station Zwolle

Zwolle – Bij drie verschillende incidenten op en rond het station van Zwolle zijn op zondagmiddag 6 januari vijf verdachten aangehouden.

De eerste twee mannen werden aangehouden na een melding vanuit de trein van Emmen naar Zwolle. Een medepassagier had een man op het station van Emmen een verdachte opmerking over een mogelijk explosief in de trein horen roepen en belde hierop later vanuit de trein met de politie. De trein werd ruim voor het station van Zwolle stilgezet, waarop alle passagiers één voor één door het arrestatieteam uit de trein werden gehaald. Twee mannen (leeftijd en woonplaats onbekend) werden aangehouden en ingesloten op het bureau. Uit voorzorg werd het station ontruimd. Na het incident werd de trein uitvoerig geïnspecteerd. Hierbij werd niets aangetroffen. De politie zoekt getuigen op het station van Emmen iets van het roepen hebben gehoord. Dit zou tussen 13.00 en 13.15 uur zijn geweest. Getuigen hiervan worden verzocht contact op te nemen via telefoonnummer 0900-8844.

Lees verder »

Genoeg te doen in Zwolle in 2019

Genoeg te doen in Zwolle in 2019

Zwolle – Het jaar 2019 is net als andere jaren weer goed gevuld met allerlei evenementen.

Deze evenementen zijn weer divers, waardoor er voor iedereen wel wat van zijn gading te bezoeken is, of om zelf aan deel te nemen. Sport, muziek, cultuur, handwerk en hobby, er is vanalles gepland. Zo is er in de IJsselhallen onder andere weer de Indoor Tractor Pulling, Carp Zwolle, Mondial 2019, Trends Expo, Terraria, 55 Plus Expo en een nieuwe Dutch Darts Masters.

Lees verder »

Coen&Sander opnieuw in Zwolle tijdens Koningsnacht

Coen&Sander opnieuw in Zwolle tijdens Koningsnacht

Zwolle – Coen&Sander presenteren op koningsnacht (26 april) wederom het grootste Koningsnacht Spektakel van Nederland.

In een avondvullend programma van 19:00 tot 00:00 uur kunnen ruim 15.000 muziek-en party liefhebbers in Zwolle compleet uit hun dak gaan. Verwacht een avond volop entertainment, muziek van heel veel topartiesten en BN’ers, gigantisch veel humor, gezelligheid en natuurlijk heel veel lol.

Lees verder »

2019: Wij Zwolle

2019: Wij Zwolle

Zwolle – Volgens burgemeester Henk Jan Meijer, tijdens zijn nieuwjaarstoespraak, zijn we na Amsterdam de beste binnenstad van Nederland. In Amsterdam heeft het stadsbestuur de grote letters “I Amsterdam” op het Museumplein laten weghalen omdat die teveel de nadruk legden op het hedendaagse individualisme. Volgens burgemeester Meijer kunnen we in Zwolle beter spreken over “Wij Zwolle”. Na deze uitspraak kreeg hij een enthousiast applaus van de vele Zwollenaren die woensdagavond naar de nieuwjaarsbijeenkomst in de Spiegel waren gekomen.

Het gaat goed in Zwolle. Er worden vele initiatieven genomen. Zwollenaren geven hun stad een rapportcijfer 8, terwijl dat vijfentwintig jaar geleden nog een 7 was. Henk Jan Meijer is daar erg trots op: “Ik ben blij dat ik dat heb mogen meemaken.” Wel erkent hij dat het niet iedereen goed gaat. 6% van de Zwollenaren leven in armoede, waaronder vele kinderen. Niet iedereen is blij met een coffeeshop, windmolens of een zonnepanelenpark in zijn buurt: “Die reacties laten me echt niet koud, maar we moeten het goed doen voor de inwoners van nu en van 2030.” Bijna 10% van de Zwollenaren is laaggeletterd en ook dat vraagt aandacht. “Bij de gemeente Zwolle willen we ervoor zorgen dat mensen die zorg nodig hebben het ook echt krijgen.”

Lees verder »

Nieuwjaarsduik in Zwolle

Nieuwjaarsduik in Zwolle

Zwolle – Nieuwjaarsdag om even voor 12.00 uur renden weer honderden enthousiastelingen het koude water in van de Milligersplas om met een frisse duik het nieuwe jaar in te luiden.

Deze duik wordt door een groep enthousiaste jeugdigen, volwassenen en ouders die mee "moeten" om hun kinderen te begeleiden jaarlijks gemaakt, en mag inmiddels in Zwolle ook al een traditie genoemd worden. Waar de meesten zich snel even nat maakten door een eind het water in te rennen en dan snel weer terug, trokken sommigen de heldenschoenen even uit om echt een stukje te zwemmen.

Lees verder »

Jaap Stam nieuwe trainer PEC Zwolle

Jaap Stam nieuwe trainer PEC Zwolle

Zwolle – Jaap Stam is per direct aangesteld als nieuwe hoofdtrainer van PEC Zwolle. De voormalig verdediger tekent een contract voor anderhalf jaar en begint in Overijssel aan zijn derde klus als oefenmeester, eerder stond hij al voor de groep bij Jong Ajax en het Engelse Reading. De 46-jarige Stam keert daarmee terug op vertrouwde grond. Zo begon hij in 1992 zijn imposante carrière bij de Blauwvingers en was hij tussen 2009 en 2013 als assistent-trainer nauw betrokken bij onder andere het kampioenschap van de Jupiler League en het eerste seizoen in de Eredivisie.

Jaap Stam over zijn komst: ,,PEC Zwolle is een club naar mijn hart en het voelt dan ook goed om terug te zijn. De club ben ik de afgelopen jaren blijven volgen en het is mooi om te zien wat voor groeispurt er is gemaakt. Ik zie het als een prachtige uitdaging om de komende anderhalf jaar tot een succes te maken, te beginnen met de tweede seizoenshelft waar we vanaf volgende week volle bak en met elkaar de schouders onder gaan zetten."

Lees verder »

Station Zwolle Stadshagen uiterlijk in december 2019 open

Station Zwolle Stadshagen uiterlijk in december 2019 open

Zwolle – Reizigers kunnen uiterlijk vanaf december 2019 in- en uitstappen op station Zwolle Stadshagen. Dat is de gezamenlijke inzet van de provincie Overijssel, Keolis Nederland, ProRail en de gemeenten Zwolle en Kampen. De betrokken partijen hebben afgesproken dat met onder andere aanpassingen op en rond het spoor van de Kamperlijn en het sneller keren van de trein op station Zwolle een dienstregeling met een stop op station Zwolle Stadshagen mogelijk is.

Na de constatering, in december 2017, dat de bodem onder de Kamperlijn te slap is voor een snelheid van 140 km/uur was een stop op station Zwolle Stadshagen niet mogelijk. In de eerste helft van 2018 zijn er door ProRail 42 verschillende oplossingsrichtingen onderzocht. In het afgelopen jaar zijn de haalbaarheid, kosten en tijdsduur van de maatregelen voor het verbeteren van de stabiliteit van de bodem en het gebruik van het station besproken door de betrokken partijen. Zij constateerden eerder al dat het niet haalbaar is om maatregelen uit te voeren voor het verstevigen van de bodem om toch 140 km/uur te kunnen rijden. Hiervoor variëren de kosten tussen de 35 en 100 miljoen euro.

Lees verder »

Persoon te water in gracht aan de Diezerkade te Zwolle

Persoon te water in gracht aan de Diezerkade te Zwolle

Zwolle – Vrijdagavond is rond 19.45 uur een melding bij de politie binnen gekomen van een ongeval aan de Diezerkade. Even later bleek het om een persoon te water te gaan.

De politie heeft samen met ambulancepersoneel de man uit de gracht kunnen halen. De opgeroepen brandweer hoefde hierdoor de gevraagde assistentie niet meer te verlenen. De man is door de ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Hoe de man te water is geraakt en of hier een ongeval aan vooraf is gegaan is onduidelijk.

Zwolle is een veilige stad om in te wonen

Zwolle is een veilige stad om in te wonen

Zwolle – Zwolle is een veilige stad. Dat lees je terug in recente politiecijfers. Ook uit het Buurt-voor-Buurt onderzoek van de gemeente blijkt dat Zwollenaren zich veilig voelen in hun buurt. Veiligheid is echter geen vanzelfsprekendheid.

Zwolle veilig houden vraagt continue aandacht van de gemeente, politie, het Openbaar Ministerie en de Veiligheidsregio. In de Veiligheidsvisie 2019-2022 beschrijven b en w hoe zij de komende jaren met partners werken aan de veiligheid in Zwolle.

Lees verder »