Tagarchief: Uitgelicht

Stadsprins van Sassendonk: Prins Balg I

Stadsprins van Sassendonk: Prins Balg I

Zwolle – Zwollenaar Christian Lensen (38) werd zaterdag gepresenteerd als de 63ste Prins der Eileuvers en Stadsprins van Sassendonk. Hij gaat het net begonnen carnavalsseizoen door het leven als Prins Balg I. Over de vraag van de oud-Stadsprinsen of hij in hun voetsporen wilde treden zegt de nieuwe Prins: ‘daarover hoefde ik niet lang na te denken. Het antwoord was binnen 11 seconden en met volle overtuiging JA!’ ‘Overleg met mijn vrouw Nina was niet nodig, want al voor mijn huwelijk meldde ik haar al dat twee zaken onbespreekbaar zijn, Vuurwerk en Carnaval’. In 1995 vierde Balg I zijn eerste carnaval. Zelf zegt hij daarover ‘In witte overal gehuld, dat was toen nog stoer! Met één been leunend tegen de muur van De Harmonie, die deed toen nog gewoon mee. Biertje in de ene hand, dat mocht toen nog en een sigaret in de andere, dat kon toen nog!’

Christiaan Lensen is enige jaren kok geweest bij de Librije en daarna beheerder van de Librije winkel. Vervolgens trad hij in dienst bij Mosterdmakerij De Wijndragers. Dat bedrijf nam hij ruim twee jaar geleden over. Hij bedacht en ontwikkelde een nieuwe sauzenlijn, waarvan de producten inmiddels aan 24 landen worden verkocht. Het bedrijf in de Marslanden groeit als kool.

Lees verder »

Kinderen genieten ongestoord van Sinterklaasintocht in Zwolle

Kinderen genieten ongestoord van Sinterklaasintocht in Zwolle

Zwolle – Zaterdagmiddag kwam Sinterklaas aan in de Zwolse binnenstad. Een heerlijke herfstzon maakte dat het heerlijk toeven was langs de route en op het Rodetorenplein.

Dat er voorafgaand aan het feest een grote discussie gaande was tussen demonstranten en de gemeente Zwolle was voor de vele kinderen gelukkig niet veel van te merken. Een confrontatie tussen de harde kern supporters van PEC Zwolle en tegenstanders van zwarte piet werd door de politie en ME in de kiem gesmoord. De tegenstanders van Zwarte piet werden door de politie uit de binnenstad verwijderd.

Lees verder »

Nobelprijswinnaar Ben Feringa in Zwolle

Nobelprijswinnaar Ben Feringa in Zwolle

Zwolle – In 2016 kreeg de Groningse professor Ben Feringa een telefoontje: “the magic call from Stockholm”; hem was de Nobelprijs voor Scheikunde toegekend. Dinsdagavond hield hij op uitnodiging van de Chemische Kring Zwolle een enthousiaste lezing op Hogeschool Windesheim over zijn vakgebied scheikunde. ’s Middags had hij al een hoorcollege gegeven op het Meander College. Hij kreeg in 2016 samen met twee Amerikaanse collega’s de hoogste wetenschappelijke erkenning uit handen van de Zweedse koning. “Een jongensdroom voor elke wetenschapper.”

In 1951 geboren op de boerderij van zijn ouders in Barger-Compascuum in Zuidoost Drenthe. Zijn ooms waren turfgravers en zijn broer heeft het ouderlijke akkerbedrijf overgenomen. Ben Feringa praat nog steeds met een licht Drents accent. Hij is door een scheikundeleraar op de HBS in Emmen enthousiast gemaakt voor scheikunde. “Ik vond het prachtig allerlei proefjes te mogen doen.” Daarna gestudeerd en gepromoveerd op de Rijksuniversiteit Groningen en na een periode bij Shell teruggekeerd naar Groningen als hoogleraar.

Lees verder »

Goldparty Zwolle haalt € 116.167,– op voor goede doelen

Goldparty Zwolle haalt € 116.167,– op voor goede doelen

Zwolle – Op zaterdag 3 november hebben de mannen van Tafelronde 167 de 7e editie van de Goldparty georganiseerd in eventcenter Lumen. Tijdens een feestelijk avond is er € 116.167,– opgehaald voor de lokale goede doelen Monicares en Stichting LUID! Daarnaast zal er een bedrag worden overgemaakt naar Make a Wish en Stichting Sampark.

Het eerste deel van de avond bestond uit een diner verzorgd door topchef Rudolph van Veen. Daarnaast werden de 300 gasten, bestaande uit sponsoren van het evenement, voorzien van muzikale verrassingen en een spectaculaire veiling. Niemand minder dan Dick Timmerman van Het Notarieel was hierbij veilingmeester.

Lees verder »

Verdachte van steekincident Leger Des Heils aangehouden

Verdachte van steekincident Leger Des Heils aangehouden

Zwolle – In de nacht van zondag op maandag rond 02.00 uur vond een steekincident plaats in een pand aan de Burgemeester van Walsumlaan. Daarbij raakte een 39-jarige man ernstig gewond. Agenten gingen direct na de melding ter plaatse en troffen elders in het pand de verdachte aan. Hij werd meteen aangehouden.

Aanwezige medewerkers in het pand hadden zich inmiddels over het slachtoffer ontfermd. Voor de gewonde man kwam een ambulance ter plaatse, waarmee hij naar het ziekenhuis is overgebracht voor verdere medische behandeling. Forensische opsporing doet sporenonderzoek in het pand. Enkele zaken zijn voor het onderzoek in beslag genomen, waaronder een steekvoorwerp.

Lees verder »

Ongeval op kruising IJsselallee/Spoolderbergweg

Ongeval op kruising IJsselallee/Spoolderbergweg

Zwolle – Maandagavond even voor 20.00 uur heeft er een ongeval plaatsgevonden tussen twee personenauto’s op de kruising IJsselallee/Spoolderbergweg.

Door het ongeval op het drukke kruispunt liep het verkeer even goed vast. De inzittenden van de betrokken auto’s zijn ter plaatse door ambulancepersoneel onderzocht, en hoefden niet naar het ziekenhuis. De opgeroepen brandweer hoefde niet in actie te komen. De auto’s zijn door de berger van het kruispunt verwijderd en afgevoerd.

Getuigenoproep beroving

Getuigenoproep beroving

Zwolle – Op woensdag 17 oktober omstreeks 15.45 uur heeft er een poging tot beroving plaatsgevonden op de Radewijnstraat in Zwolle. Daar werd een 19-jarige man uit Zwolle door een nog onbekende man bedreigd met een steekwapen.

De man eiste geld. Het slachtoffer verzette zich en raakte daarbij gewond aan zijn hand. Hij kon vervolgens wel wegkomen en is met zijn verwonding naar het ziekenhuis gegaan. Daar werd de politie ingeschakeld. De politie onderzoekt de toedracht van het incident en is op zoek naar getuigen. Heb je iets gezien van dit incident? Neem dan contact met de politie op. Dit kan via telefoonnummer 0900-8844.

Eefke Meijerink (PvdA) stopt als raadslid

Eefke Meijerink (PvdA) stopt als raadslid

Zwolle – Na ruim twaalf jaar betrokkenheid bij de Zwolse gemeenteraadspolitiek stopt Eefke Meijerink als gemeenteraadslid. In haar ontslagbrief aan burgemeester Meijer schrijft zij: “Het afgelopen half jaar heb ik onze nieuwe fractie op weg geholpen. Ik heb er ontzettend veel vertrouwen in dat mijn partijgenoten ons waardevolle werk met en voor zoveel Zwollenaren zullen voortzetten. Voor mij is het tijd om de Zwolse politiek los te laten en ruimte te geven aan onze nieuwe mensen.”

Eefke Meijerink is raadslid, fractievoorzitter en wethouder geweest voor haar partij. Het sociaal domein had haar bijzondere aandacht. Ze heeft zich ingezet voor goede en toegankelijke zorg, voor vernieuwing in de sociale zekerheid en voor passend werk voor werkzoekenden. Ze was een sterk debater maar de meeste energie kreeg ze uit het contact met mensen in de stad. Samen nieuwe dingen ontwikkelen was haar kracht. Een mooi voorbeeld daarvan is Skejby, een nieuw woonproject voor ex-gedetineerden en studenten. Ook in haar korte periode als wethouder bleef dit haar werkwijze. Ze bleef investeren in persoonlijk contact met Zwollenaren die ondersteuning nodig hadden. Zo heeft ze als wethouder samen met mensen in de stad de cultuursensitiviteit in de zorg vergroot.

Lees verder »

Deel binnenstad ontruimd na vondst handgranaat

Deel binnenstad ontruimd na vondst handgranaat

Zwolle – Woensdagochtend is de directe omgeving van een horecagelegenheid aan de Voorstraat, waaronder de gehele Primark, ontruimd in verband met de vondst van een explosief aan de voorstraat.

Het zou gaan om een handgranaat die gevonden zou zijn voor de deur van een horecagelegenheid aan de Voorstraat. De Explosieven Opruimingsdienst is ter plaatse om onderzoek te doen. De vermeende handgranaat is aangetroffen aan de deur van het pand. Zowel de brandweer als enkele ambulances blijven op locatie beschikbaar.
Update: De politie geeft via Twitter aan dat het object is verwijderd door de EOD. Het is nog niet bekend of het daadwerkelijk een explosief is of iets gelijkend.

Lees verder »

PEC Zwolle overtuigend langs Excelsior

PEC Zwolle overtuigend langs Excelsior

Zwolle – De eerste thuiszege van het seizoen is binnen voor PEC Zwolle. In het sfeervolle MAC3PARK stadion wordt Excelsior met 2-0 verslagen door doelpunten van Mike van Duinen en Thomas Lam. Zo breidt PEC Zwolle de ongeslagen reeks in de Eredivisie uit naar drie duels en klimt het voorlopig naar het linkerrijtje van de ranglijst.

PEC Zwolle begon prima aan het duel met Excelsior. In dezelfde opstelling als verleden week tegen AZ (2-2) zette het Excelsior vroeg onder druk. De Kralingers hadden het daar lastig mee, terwijl het Zwolle enkele kansen opleverde. Zo werkte verdediger Hervé Matthys bijna de bal in eigen doel na een strakke voorzet van Vito van Crooij, waarna Denis Genreau de bal voorlangs volleyde in de rebound. Ook schoten van net buiten het strafschopgebied van Gustavo Hamer (net over) en Younes Namli (net naast) waren gevaarlijk. Halverwege de eerste helft werd dit spel beloond met de 1-0. Mike van Duinen werd vastgehouden door Matthys, maar bleef knap op de been. Zijn schot was Excelsior-keeper Sonny Stevens te machtig: 1-0. Zwolle bleef in het restant van de eerste helft wel de bovenliggende partij, maar Excelsior kreeg iets meer spelaandeel. Zo was verdediger Matthys gevaarlijk met een diagonaal schot, maar Mickey van der Hart redde bekwaam.

Lees verder »

Watertoren aan Turfmarkt omgebouwd tot Woontoren

Watertoren aan Turfmarkt omgebouwd tot Woontoren

Zwolle – Als je in de drie appartementen op de hoogste verdieping staat van de nieuwe woontoren met zijn brede raampartij heb je een fantastisch uitzicht over onze stad. Aan de westkant het stadssilhouet met de daarboven uitstekende Peperbus en IJsseltoren. Aan de oostkant is ziekenhuis Isala de blikvanger en daarachter in de verte is zelfs de Lemelerberg te zien. Eind november is de woontoren aan de Turfmarkt gereed voor bewoning en zullen de 21 appartementen worden betrokken door de eerste huurders.

Woensdagmiddag organiseerde het Zwols Architectuur Podium (ZAP) een rondleiding door de oude watertoren, die door Nijhuis Bouw B.V. is omgebouwd tot een woontoren. Voorafgaand aan de rondleiding vertelde architect Rob Moritz van het Zwolse architectenbureau 19 Het Atelier iets over de geschiedenis en het ontwerp van de toren. De watertoren met daarin een groot watervat werd in 1892 gebouwd door het waterleidingbedrijf met als doel druk te behouden op de waterleidingen van de stad. In 1959 brokkelde het metselwerk van de toren af en trof een kind, dat daardoor is overleden. Voor de veiligheid werd er toen een stenen schil om de oude toren gebouwd. Afgelopen zomer werd de oude stomp van de oude toren weer zichtbaar toen sloopbedrijf Boverhoff het stenen omhulsel verwijderde. Een deel van deze oude klassieke stomp met de oude ingang is ook zichtbaar aan de buitenkant van de nieuwe woontoren.

Lees verder »

Holland Got's Talent zoekt publiek als jury

Holland Got's Talent zoekt publiek als jury

Zwolle – Op 19, 20, 21, 22 en 23 oktober keert het spectaculaire ‘Holland’s Got Talent’ weer terug in Zwolle. De auditierondes van dit succesvolle RTL 4-programma worden opgenomen in theater 'De Spiegel’ en jij kan als allereerste getuige zijn van de grappigste, ontroerendste en spectaculairste audities uit heel Nederland!

Nieuw in de jury dit seizoen is televisiepresentator, zanger en komiek, Paul de Leeuw. Paul zal samen met juryleden Angela Groothuizen, Chantal Janzen en Dan Karaty al het talent beoordelen. De presentie ligt dit nieuwe seizoen in handen van Humberto Tan.

Lees verder »