Tagarchief: Uitgelicht

Mooi weer maakt de Zwolse Halve Marathon een geslaagd evenement

Mooi weer maakt de Zwolse Halve Marathon een geslaagd evenement

Zwolle – Zaterdagavond was het droog, en de wind was gaan liggen. Erg welkome omstandigheden voor de deelnemers aan de Zwolse Halve Marathon. Ook zorgde de goede weersomstandigheden weer dat er flink wat publiek langs de route te vinden was.

Tafels, stoelen, hapjes en drankjes werden naar de route gesleept om van dit sport evenement optimaal te kunnen genieten. Sfeer werd wederom verzorgd door de vele bands en muzikanten langs de route. De snelste tijd werd neergezet door William Wanjiku uit Kenia. Hij liep de 21,1 kilometer in een mooie tijd van 1:00:24. De snelste Nederlands deelnemer was Ronald Schröer met een tijd van 1:06:25. Hij werd met deze tijd twaalfde.

Lees verder »

Vliegtuigbom op Hessenpoort Zwolle aangetroffen

Vliegtuigbom op Hessenpoort Zwolle aangetroffen

Zwolle – Op bedrijventerrein Hessenpoort is een vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog aangetroffen. De directe omgeving rond de bom werd binnen een straal van 125 meter afgezet. Er bevinden zich binnen deze contour geen bedrijven of woningen. De bom werd vrijdagmiddag om 13.00 uur ter plekke tot ontploffing gebracht.

Op Hessenpoort is ter voorbereiding op de uitbreiding van het bedrijventerrein onderzoek gedaan naar de aanwezigheid van niet gesprongen explosieven uit de Tweede Wereldoorlog. Een dergelijk detectieonderzoek wordt standaard uitgevoerd indien er, bij de voorbereiding van ruimtelijke plannen, sprake is van een veiligheidsrisico op basis van historische informatie over oorlogshandelingen in het gebied. Zover bekend is het nabijgelegen spoorvak in de oorlog meerdere malen gebombardeerd. De kans op blindgangers in de directe omgeving van het spoor, is daarom aanwezig. Tijdens het detectieonderzoek zijn delen van een zogenaamd bomlichaam en de staart van een vliegtuigbom aangetroffen. Het gaat om een Engelse 250 lbs vliegtuigbom (gewapend). Na de vondst is het werk direct stilgelegd.

Lees verder »

PEC Zwolle legt met Dean Huiberts opnieuw jeugdige speler vast

PEC Zwolle legt met Dean Huiberts opnieuw jeugdige speler vast

Zwolle – PEC Zwolle heeft opnieuw een jonge speler vastgelegd. Na Jan Quispel vorige week, heeft nu Dean Huiberts een contract getekend. De 19-jarige middenvelder is voor 3 seizoenen vastgelegd.

Net als Quispel komt Huiberts uit de jeugdopleiding van FC Twente. Vorig jaar stapte de middenvelder over naar de PEC Zwolle Voetbalacademie. Afgelopen seizoen was Huiberts door de late overgang niet speelgerechtigd in officiële duels van de Zwollenaren, waardoor hij alleen in trainingen en oefenwedstrijden in actie kon komen.

Lees verder »

Bouw nieuwe ondergrondse fietsenstalling Stationsplein loopt vertraging op

Bouw nieuwe ondergrondse fietsenstalling Stationsplein loopt vertraging op

Zwolle – De bouw van de nieuwe ondergrondse fietsenstalling onder het Zwolse Stationsplein loopt vertraging op. Tijdens voorbereidende werkzaamheden zijn onverwachte grindlagen en grondwaterverontreiniging aangetroffen.

Vanwege deze nieuwe informatie moet aannemer Boskalis Nederland een andere bouwmethode toepassen en nieuwe beheersmaatregelen uitvoeren. Als gevolg hiervan worden de nieuwe ondergrondse fietsenstalling, het heringerichte Stationsplein en de vernieuwde Stationsweg later afgerond dan de oorspronkelijke planning in augustus 2020. Met de aannemer onderzoekt de gemeente Zwolle de komende tijd de technische mogelijkheden van de beheersmaatregelen en wat deze voor de nieuwe oplevering betekenen.

Lees verder »

Veldtrip Festival 2019 op het laatste moment geannuleerd

Veldtrip Festival 2019 op het laatste moment geannuleerd

Zwolle – Zondagavond heeft de organisatie via Facebook laten weten dat er geen tweede editie van het Veldtrip Festival op 6 juli komt. De organisatie geeft aan dat zij niet dezelfde ervaring kunnen bieden zoals vergelijkbaar met de eerste editie.

Veldtrip Festival: " We willen iedereen bedanken die ons het afgelopen jaar heeft gesteund, het is tot nu toe een geweldige ervaring geweest en we zullen blijven werken om Veldtrip Festival terug te brengen in de toekomst. Het annuleren van een editie klinkt misschien definitief, maar wij, als Team Veldtrip, geloven nog steeds in een dancefestival in Zwolle."

Lees verder »

PEC Zwolle's Zwolfje is de beste mascotte van Nederland

PEC Zwolle's Zwolfje is de beste mascotte van Nederland

Zwolle – Zwolfje, de mascotte van PEC Zwolle heeft de titel 'De beste mascotte van Nederland' in de wacht gesleept.

De blauwe pluizenbol deed zaterdag mee tijdens het Open NK Mascotte 2019 in Tilburg en bleek veruit de beste te zijn. Hij liep mee met de Mascotte parade, zwiepte met zijn staart tijdens de Dance Battle, en rende zo hard als zijn pootjes konden tijdens de Mascotterun.

Lees verder »

Doorrijder bij ongeluk Van Wevelinkhovenstraat Zwolle

Doorrijder bij ongeluk Van Wevelinkhovenstraat Zwolle

Zwolle – Zaterdagavond rond kwart over negen heeft er op de Van Wevelinkhovenstraat een ongeval plaatsgevonden tussen een bezorger op een scooter en een auto. De automobilist is na het ongeluk doorgereden. Volgens ooggetuigen haalde de auto met hoge snelheid in en schepte bij daarbij de scooterrijder. De politie is momenteel op zoek naar de bestuurder.

De marechaussee en ambulance waren snel ter plekke om de omstanders die eerste hulp verleenden af te lossen. Het slachtoffer is ter plekke onderzocht. De ambulance heeft het slachtoffer uiteindelijk naar het ziekenhuis vervoerd.

Lees verder »

Jan Quispel tekent eerste profcontract bij PEC Zwolle

Jan Quispel tekent eerste profcontract bij PEC Zwolle

Zwolle – PEC Zwolle heeft Jan Quispel gecontracteerd. De middenvelder, die de afgelopen jaargang al meetrainde bij PEC Zwolle O17 en later bij Jong PEC Zwolle, tekent een contract voor een seizoen, met een optie voor nog eens twee jaren.

Quispel (17), met een verleden in de voetbalacademie van FC Twente, reageert op het tekenen van zijn eerste profcontract. ,,Hier ben ik heel blij mee. Het afgelopen seizoen heb ik PEC Zwolle leren kennen als een fijne club, met leuke mensen om mee te werken. Ik denk dat ik hier de beste kans heb om de stap naar het betaald voetbal te zetten. Ook heb ik hier een duidelijk doel voor ogen om aan te werken, dit seizoen wil ik namelijk zoveel mogelijke ervaringen opdoen, mezelf uitdagen en kijken waar mijn plafond ligt."

Lees verder »

Gemeente Zwolle heeft hoge ambities, maar beperkte financiële ruimte

Gemeente Zwolle heeft hoge ambities, maar beperkte financiële ruimte

Zwolle – Het college van Burgemeester & Wethouders had donderdagmiddag de pers uitgenodigd voor een toelichting op de plannen voor de komende vier jaar. Zwolle wil na Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven de vierde economische topregio van Nederland worden en doorgroeien naar 140.000 inwoners. Het eens zo rustige provinciestadje moet over tien jaar stedelijker, diverser en bruisender zijn geworden. Wel moet de stad sociaal blijven met de huidige menselijke maat.  Zwollenaren waarderen hun stad met rapportcijfer 8.

Burgemeester Henk Jan Meijer lichtte toe dat Zwolle duurzamer wil worden en daarom grote plannen heeft op het gebied van de energietransitie, een klimaatbestendige stad en de transitie naar een circulaire economie. Ambities die gevolgen zullen hebben voor alle Zwollenaren. De krapper wordende arbeidsmarkt vraagt om meer gekwalificeerd personeel, terwijl er tegelijkertijd inwoners zijn die moeilijk een baan kunnen vinden en van een uitkering afhankelijk zijn. Via de zogenoemde Human Capital Agenda wil de gemeente dit aanpakken. Tegelijkertijd zijn de uitgaven in het sociaal domein onverwacht opgelopen en is al eerder afgesproken hervormingen door te voeren om de kosten beheersbaar te houden. Met name op jeugdhulp en de WMO-voorzieningen en -ondersteuning zal bespaard moeten gaan worden. Op de WMO moet in 2019 al 1,5 mln worden bespaard oplopend tot 4,3 mln in 2024 . Voor de jeugd bedraagt de bezuiniging dit jaar 0,4 mln, maar in 2024 4,7 mln. Verantwoordelijk wethouder Michiel van Willigen wil dit tekort opvangen door te investeren in meer preventieve jeugdzorg, eerstelijnsopvang door sociaal wijkteams en naar een effectievere en meer ambulante jeugdhulp. Voor een aantal Zwolse instellingen zal de subsidie niet verhoogd worden met het inflatiepercentage van 2,6%.

Lees verder »

In de zomer zeventien dagen geen treinverkeer van en naar Station Zwolle

In de zomer zeventien dagen geen treinverkeer van en naar Station Zwolle

Zwolle – Ook komende zomer werkt ProRail aan de sporen in Zwolle. Vooral de westzijde richting Kampen, Amersfoort en Lelystad is nu grondig aan de beurt. Houd van zaterdag 6 tot en met maandag 22 juli rekening met aangepast treinverkeer.

Station Zwolle verbindt acht richtingen en vormt op het spoor de doorgang van de Randstad naar het noorden. ProRail verbetert dit knooppunt en werkt aan betere en meer verbindingen met treinen en bussen. Van zaterdag 6 tot en met maandag 22 juli vernieuwen we het hele spoorsysteem aan de westzijde van station Zwolle. We verwijderen en herplaatsen wissels, spoorstaven, dwarsliggers en spoorgrind.

Lees verder »