Nieuwsoverzicht: Uitgelicht

Bosbrand in buitengebied Herfte

Bosbrand in buitengebied Herfte

Zwolle – Vrijdagmiddag heeft en brand gewoed in een stuk bos langs het spoor aan de Sorghvlietweg in het buitengebied bij Herfte.

In verband met de droogte werd gelijk groot opgeschaald en werden ook de brandweerkorpsen uit Staphorst, Wezep, Dalfsen en Wapenveld gealarmeerd. In het bos bleek een brand te woeden op de bodem.

Lees verder »

Protestvlaggen weg vóór Nationale Herdenking 14 Augustus

Protestvlaggen weg vóór Nationale Herdenking 14 Augustus

Zwolle – De gemeente Zwolle gaat omgekeerde vlaggen in de openbare ruimte verwijderen vóór aanstaande maandag, de dag van de Nationale Herdenking 15 Augustus, zo heeft burgemeester Snijders laten weten. Tot nu toe gebeurde dat alleen als de verkeersveiligheid in het geding was, maar Zwolle hecht óók aan het recht van betogen. De vlaggen hebben nu hun functie gehad.

Op 15 augustus 1945 capituleerde Japan. Daarmee kwam officieel een einde aan WOII in het Koninkrijk der Nederlanden nadat eerder op 5 mei Nederland was bevrijd. Jaarlijks staan we ook in Zwolle op 15 augustus stil bij het leed dat een groot deel van onze samenleving diep getroffen heeft.

Lees verder »

Komende nachten meer meteoren boven Zwolle

Komende nachten meer meteoren boven Zwolle

Zwolle – Jaarlijks rond 13 augustus vliegt de aarde door het stofspoor dat de komeet Swift-Tuttle ooit in de ruimte heeft achtergelaten. ‘s Nachts zijn in deze periode meer meteoren te zien dan anders.

De verhoogde activiteit van deze ‘vallende sterren’ in augustus wordt de Perseïden-meteorenzwerm genoemd, omdat ze schijnbaar uit het sterrenbeeld Perseus komen. Het beste moment om Perseïden te zien is in de nacht van vrijdag 12 augustus op zaterdag 13 augustus. Helaas staat de heldere volle maan dan boven de horizon. Het sterke maanlicht overstraalt de zwakkere meteoren. Alleen de felste zullen te zien zijn. Van een meteorenzwerm met vele tientallen meteoren per uur, zoals onder gunstige omstandigheden zonder storend maanlicht mogelijk is, zal dit keer geen sprake zijn. Toch is de kans om boven Zwolle een heldere meteoor te spotten een stuk groter dan normaal.

Lees verder »

Tweede oldtimer in een week boven water gehaald in Zwolle

Tweede oldtimer in een week boven water gehaald in Zwolle

Zwolle – Bergers hebben donderdag een meer dan veertig jaar oude Mazda uit de Nieuwe Wetering getakeld. Het is de tweede keer deze week dat er in Zwolle een oldtimer uit het water werd gehaald. Eergisteren kwamen duikers en bergers in actie bij het Zwolle-IJsselkanaal. Daar werd een Simca uit 1969 uit het water gevist.

Vorige week maandag ontdekte een sonarboot van Ten Have uit Wijhe de auto in de Nieuwe Wetering. De brandweer en politie gingen toen met spoed ter plaatse. Al snel werd duidelijk dat de auto al langer in het water moest liggen, er waren geen sporen te zien in de rietkraag. Brandweerduikers troffen geen stoffelijk overschot in de auto aan. Ook troffen ze geen kentekenplaten aan op het voertuig. In opdracht van het Waterschap werd de auto vandaag uit de Nieuwe Wetering gehaald.

Lees verder »

Brandweer Zwolle neemt nieuwe hoogwerker in gebruik

Brandweer Zwolle neemt nieuwe hoogwerker in gebruik

Zwolle – Brandweer Zwolle heeft een nieuwe hoogwerker in gebruik genomen. Dinsdag kwam het fonkelnieuwe vlaggenschip van het korps in actie in de binnenstad. Brandweerlieden verleenden daar assistentie aan de politie.

De Veiligheidsregio IJsselland begon in 2019 met een onderzoek om te bepalen welk soort redvoertuig het beste zou passen bij de korpsen van Zwolle, Kampen, Deventer en Hardenberg. Vervolgens ging een Europese aanbesteding de deur uit voor drie nieuwe hoogwerkers en een autoladder voor de brandweer in Deventer.

Lees verder »

‘Oldtimer’ na vele jaren uit Zwolle-IJsselkanaal getakeld

‘Oldtimer’ na vele jaren uit Zwolle-IJsselkanaal getakeld

Zwolle – Een meer dan vijftig jaar oude Simca is maandag uit het Zwolle-IJsselkanaal getakeld. Afgelopen donderdag ontdekte de bemanning van een sonarboot van Johan ten Have uit Wijhe het wrak op de kanaalbodem. Het is standaardbeleid van Rijkswaterstaat om auto’s te bergen. Dit om de vaarwegen veilig te houden voor de scheepvaart.

Maandag maakten Rijkswaterstaat, de bemanning van een werkboot en Ten Have een plan van aanpak op de plek des onheils. Het wrak zou in de vaargeul liggen ter hoogte van de Frankhuisbrug. De sonarboot ging vervolgens het water op en vond binnen luttele minuten het wrak. Nadat het gemarkeerd was met een boei sloot een schip van Rijkswaterstaat een deel van het kanaal af.

Lees verder »

Brandweer heeft slapeloze nachten door boerenprotesten

Brandweer heeft slapeloze nachten door boerenprotesten

Zwolle – De brandweer heeft slapeloze nachten door de acties van boze boeren in het Zwolse buitengebied. Dit letterlijk en figuurlijk.

Al voor het ochtendgloren moesten de brandweerlieden donderdag in actie komen om een afvalbrand in de berm van de A28 te blussen. De Veiligheidsregio liet in een schriftelijk statement weten zich ernstig zorgen te maken over de levensgevaarlijke acties. Zij roepen de boeren dan ook op om te stoppen met acties die gevaar kunnen opleveren.

Lees verder »

Vermoedelijk brandstichting in Zwolle-Zuid, brandweer haalt vrouw met hoogwerker uit flat

Vermoedelijk brandstichting in Zwolle-Zuid, brandweer haalt vrouw met hoogwerker uit flat

Zwolle – In de nacht van dinsdag op woensdag is een scooter in een flat aan de Van der Capellenstraat in brand gevlogen. Bewoners moesten in allerijl hun woningen verlaten. Een vrouw werd door de brandweer met een hoogwerker in veiligheid gebracht. Niemand raakte gewond. De politie sluit brandstichting niet uit.

Rond half drie ’s nachts ontving de brandweer de melding over een in brand staande scooter in de berging van een flat. Brandweerlieden hadden het vuur snel onder controle. Tegen kwart voor drie kon het sein ‘brand meester’ worden gegeven. Bewoners van de flat moesten de flat verlaten vanwege de rook die door het trapportaal trok. Een vrouw op de bovenste etage kon alleen via een dakraam haar appartement verlaten. Brandweerlieden wisten haar met behulp van een hoogwerker te redden. Ook een kat kon op tijd uit de rook worden gehaald.

Lees verder »

Fietsster gewond na aanrijding in Aa-landen, politie doet onderzoek

Fietsster gewond na aanrijding in Aa-landen, politie doet onderzoek

Zwolle – Een fietsster is dinsdag gewond geraakt nadat ze aangereden werd door een automobiliste. Het ongeluk gebeurde op de kruising van de Zwartewaterallee met de Rijnlaan.

Rond tien voor half elf ’s ochtends botste de automobiliste op de Zwartewaterallee tegen de overstekende fietsster. De vrouw kwam hierdoor ten val en bleef gewond op het wegdek liggen. Ze is per ambulance overgebracht naar het Isala ziekenhuis.

Lees verder »

Kop-staartbotsing op IJsselallee

Kop-staartbotsing op IJsselallee

Zwolle – Op de IJsselallee zijn zaterdag twee auto’s op elkaar gebotst. Niemand raakte gewond. Wel raakte een auto flink beschadigd en ontstond er enige hinder voor het overige verkeer.

Rond half elf ’s ochtends botste een automobilist op zijn voorganger. Het ongeluk gebeurde ter hoogte van de Nieuwe Veerallee. Geen van de inzittenden raakte gewond door de aanrijding. Na het invullen van de schadeformulieren kon de voorste auto op eigen kracht verder rijden.

Lees verder »

Middelburger die man aanreed na verkeersruzie in Holtenbroek krijgt flinke straf

Middelburger die man aanreed na verkeersruzie in Holtenbroek krijgt flinke straf

Zwolle – Dominique van E., een 23-jarige man uit Middelburg, is donderdag schuldig bevonden aan een poging tot zware mishandeling in Holtenbroek. Ook achtte de rechtbank hem schuldig aan het besturen van een auto terwijl zijn rijbewijs was ingenomen.

Hij krijgt een gevangenisstraf van honderdtwintig dagen, waarvan er vier ten uitvoer worden gelegd. De Middelburger is verder een taakstraf opgelegd van tachtig uur en hij moet zijn slachtoffer duizend euro schadevergoeding betalen. Zijn rijbewijs mag hij voorlopig houden. De rechtbank gaf hem een voorwaardelijke rijontzegging van een jaar. Dit alles met een proeftijd van drie jaar en een meldplicht bij de Reclassering gedurende de proeftijd.

Lees verder »