Nieuwsoverzicht: Uitgelicht

Hielpen gemeente en Stadkamer RTV Focus een handje om de lokale omroep te worden?

Hielpen gemeente en Stadkamer RTV Focus een handje om de lokale omroep te worden?

Zwolle – Is RTV Focus door de gemeente Zwolle en de Stadkamer een handje geholpen om een serieuze kandidaat voor de nieuwe lokale omroep te worden? De onrust bij RTV Zoo, de voormalige lokale omroep, was in 2018 al jaren een hoofdpijndossier in de lokale politiek. Pogingen om RTV Zoo vlot te trekken faalden en een alternatief was er niet. Nieuwkomer RTV Focus verloor in 2015 de strijd om de nieuwe licentie. Schoorvoetend ging de gemeenteraad opnieuw in zee met RTV Zoo.

In 2017 escaleerde de situatie bij RTV Zoo, nadat er een conflict ontstond tussen de redactie en het bestuur. De politiek had geen mogelijkheden om in te grijpen. Wel werd er door raadsleden gesteld dat als de situatie bij RTV Zoo onoplosbaar zou blijken, er ruimte moest komen voor andere gegadigden. Onder meer VVD-raadslid Gerrit van der Kooij noemde RTV Focus als mogelijk alternatief. Na het conflict bij RTV Zoo stapte een vrijwilliger, Martin van der Hooft, over naar RTV Focus. RTV Focus werd opgericht in 2014 door Paul Oosterbaan en Christine Spinder. Samen runden zij de omroep met een handjevol stagiaires tijdens kantooruren.

Lees verder »

Gewonde bij steekincident in beschermde woonvorm in Zwolle-Zuid

Gewonde bij steekincident in beschermde woonvorm in Zwolle-Zuid

Zwolle – Een chauffeur van een leverancier van zorghulpmiddelen is dinsdag gewond geraakt in het RIBW aan de Tak van Poortvlietware. De man werd daar in zijn bovenarm gestoken door een bewoner. De bewoner is door de politie aangehouden.

Omstreeks kwart voor twee ’s middags ontving de politie de melding over het steekincident in de beschermde woonvorm. De politie rukte massaal uit. Ter plaatse troffen de agenten de gewonde man aan. Ook de bewoner was nog in zijn woning. Hij kon in alle rust worden aangehouden volgens de officier van dienst van de politie. Een ambulanceverpleegkundige heeft de wond bij het slachtoffer verbonden. De man is daarna door de ambulancedienst naar het Isala ziekenhuis gebracht.

Lees verder »

Zwolle moet het voortaan doen zonder de ROVA-man met muts en hangsnor

Zwolle moet het voortaan doen zonder de ROVA-man met muts en hangsnor

Zwolle – Flip Steenbergen is vrijdag officieel met pensioen gegaan. Meer dan veertig jaar was hij een vertrouwd en markant gezicht in het Zwolse straatbeeld. Veel Zwollenaren kennen hem als de ROVA-man met hangsnor en een blauw-witte muts.

Samen met zijn vrouw stapte Flip ‘Padduh’ Steenbergen vrijdagmiddag voor het laatst in zijn ROVA-auto. In konvooi reed hij met collega’s en bergers van Wolves naar het hoofdkantoor van ROVA voor zijn afscheidsreceptie. Na vijftig jaar werken mag hij gaan genieten van zijn welverdiende pensioen.

Lees verder »

Fries duo krijgt jaar cel voor aanslag op woning in Stadshagen

Fries duo krijgt jaar cel voor aanslag op woning in Stadshagen

Zwolle – De 36-jarige Mark Q. uit Leeuwarden en de 32-jarige Dennis T. uit Drachten zijn donderdag beiden tot een gevangenisstraf van een jaar veroordeeld door de rechtbank in Zwolle. Op 31 juli reed het tweetal ’s avonds naar de Moutmolen in Stadshagen. Daar veroorzaakten ze een zware explosie nadat ze zwaar vuurwerk op de voordeur van een woning hadden geplakt. In de woning lagen drie jonge kinderen te slapen.

Met de ontploffing wilde het tweetal de bewoonster laten schrikken. Volgens het openbaar ministerie deden ze dit vermoedelijk in opdracht. Ook verweet justitie de Friezen dat ze de bewoners in gevaar hebben gebracht met hun actie. De advocaat van beide verdachten, Kees Kok, was het hier niet mee eens. “Er had van alles kunnen gebeuren maar dat is niet het criterium,” zei Kok tijdens de inhoudelijke zitting. De rechtbank sloot zich hier vandaag bij aan.

Lees verder »

Slachtoffer steekpartij Ceintuurbaan bijna overleden en getekend voor het leven

Slachtoffer steekpartij Ceintuurbaan bijna overleden en getekend voor het leven

Zwolle – Twee agenten weten in de vroege ochtend van 27 maart niet wat ze zien. Voor hen doemen op de kruising van de Ceintuurbaan met de Meppelerstraatweg twee mannen op. Een van hen is doordrenkt met bloed en zakt in elkaar. De man blijkt meerdere malen gestoken te zijn met een mes. Zijn leven hangt aan een zijden draadje. Dankzij zeer snel medisch ingrijpen overleeft het slachtoffer de steekpartij.

Justitie denkt de dader te pakken te hebben. Yahya M. (23) moest zich daarom donderdag verantwoorden in de rechtbank. Of de rechter er ook van overtuigd is dat M. de dader is moet nog blijken. Op 27 maart zien getuigen een auto aankomen bij het Esso tankstation op de Ceintuurbaan. In de auto zitten vier mannen. De ooggetuigen zien dat er een conflict ontstaat. Het latere slachtoffer zit achter het stuur, Yahya M. zit op de achterbank. Ze hebben een woordenwisseling over zes euro benzinegeld. Weldra wordt de ruzie heftiger. De mannen grijpen raamwissers uit de emmers en gooien die naar elkaar.

Lees verder »

Omroep MAX maakt vandaag Tijd voor Zwolse Helden

Omroep MAX maakt vandaag Tijd voor Zwolse Helden

Zwolle – Omroep MAX zendt vrijdag een speciale editie uit van het middagmagazine Tijd voor MAX. De uitzending staat in het teken van Nationale Heldendag. In het programma worden de Zwollenaren Albert Goldsteen en Bruce Reijnders in het zonnetje gezet. Het duo sprong in 2021 midden in de nacht in de stadsgracht om het leven van een drenkeling te redden.

Presentatoren Sybrand Niessen en Martine van Os spreken in de uitzending met Albert en Bruce en andere Nederlanders die hun leven in de waagschaal hebben gesteld om iemand anders te redden. In de nacht van 27 op 28 augustus bedachten de twee Zwollenaren zich geen moment nadat zij het hulpgeroep van een vrouw hoorden. Ze sprongen van de hoge kademuur in de stikdonkere stadsgracht bij het Groot Wezenland. Eerder dit jaar ontvingen beide mannen de Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon uit handen van burgemeester Peter Snijders.

Lees verder »

IJsbeelden Festival in Zwolle wil tonen hoe mooi de wereld is

IJsbeelden Festival in Zwolle wil tonen hoe mooi de wereld is

Zwolle – Het IJsbeelden Festival in Zwolle is uitgegroeid tot het grootste winterevenement van Nederland. Na twee gemiste edities gaat het festival dit jaar weer door, deze keer met “een verwonderlijk thema”, aldus de organisatie.

Het IJsbeelden Festival staat geheel in het teken van het thema ‘What a wonderful world’. In roerige tijden als deze, veroorzaakt door verschillende vormen van onrust in de wereld, wil het festival een tegengeluid laten horen: “Juist nú willen we namelijk samen genieten van de mooie dingen in het leven. Sterker nog, het verlangen naar reizen, entertainment en andere leuke dingen doen met elkaar, is nog nooit zo groot geweest.”

Lees verder »

Provincie buigt (vooralsnog) niet voor protesterende boeren

Provincie buigt (vooralsnog) niet voor protesterende boeren

Zwolle – Honderden boeren hebben woensdag geprotesteerd bij het provinciehuis in Zwolle. Ze zijn kwaad op de provincie omdat deze dwangsommen op heeft gelegd aan PAS-melders.

PAS-melders zijn boeren die eerder geen vergunning hoefden aan te vragen bij uitbreiding van hun bedrijf. Na een uitspraak van de rechter is hier een streep doorgehaald. De provincies moeten hier nu ook op handhaven. Tenminste één boer in Overijssel moet zijn veestapel inkrimpen van honderdvijftig koeien naar vijftig. Dat zei Kamerlid Caroline van der Plas gisteren in de Tweede Kamer. De boer zou een dwangsom zijn opgelegd van 117.000 euro per kwartaal zolang hij te veel stikstof blijft uitstoten.

Lees verder »

Woningen en winkels urenlang ontruimd vanwege gaslek in binnenstad

Woningen en winkels urenlang ontruimd vanwege gaslek in binnenstad

Zwolle – Meerdere woningen en winkels in de Hagelstraat zijn maandag urenlang ontruimd geweest vanwege een gaslek.

Het gaslek ontstond omstreeks kwart voor één ’s middags tijdens graafwerkzaamheden. De gasleiding werd net buiten de gevel van een pand geraakt. De grondwerkers sloegen direct alarm. Door het lek ontstond een flinke gaswolk in de Hagelstraat en Diezerstraat.

Lees verder »

Sassendonk heeft een nieuwe Stadsprins: Prins Libra I

Sassendonk heeft een nieuwe Stadsprins: Prins Libra I

Zwolle – Prins Libra I is de nieuwe Stadsprins van Zwolle. Om precies elf minuten over elf op de elfde van de elfde werd de nieuwe prins bekend gemaakt op de Sassendonkse Zittingsavond.

Sassendonk heeft lang moeten wachten op een nieuwe prins. Sinds 2019 zwaaide Prins Willem van Bourgondië de scepter in Sassendonk. Door de coronamaatregelen werd er de afgelopen jaren geen nieuw prins benoemd. Prins Libra I is de 66e Stadsprins van Sassendonk en Prins der Eileuvers.

Lees verder »

Twee Friezen hebben spijt van aanslag op woning vol slapende kinderen in Stadshagen

Twee Friezen hebben spijt van aanslag op woning vol slapende kinderen in Stadshagen

Zwolle – Twee mannen uit Friesland stappen op zondag 31 juli in de auto. Ze zetten koers naar Zwolle. Tegen negen uur ’s avonds komen ze aan in Stadshagen. Ze hebben weinig goeds in de zin en zijn niet van plan om lang in de Overijsselse hoofdstad te blijven. Ze plegen een aanslag op een woning aan de Moutmolen en slaan op de vlucht. Ver komen ze niet, binnen tien minuten wordt het Friese duo opgepakt door de politie. Donderdag moesten de 36-jarige Mark Q. uit Leeuwarden en de 32-jarige Dennis T. uit Drachten zich verantwoorden bij de rechter.

Als de schemering invalt ziet een bewoner van de Moutmolen een grijze Audi stoppen. Omdat zijn buren op vakantie zijn is hij extra waakzaam. In de auto zitten Mark Q. en Dennis T. Q. snuift een lijntje coke en dan trekken de mannen blauwe handschoentjes aan. Ze lopen naar een woning en plaatsen daar een zwaar stuk illegaal vuurwerk bij de voordeur. Iets later volgt een zware explosie. De Friezen kiezen het hazenpad. De buurman noteert het kenteken. Even later houden politieagenten het duo aan. Veel hebben ze niet te zeggen. Ze verklaren dat ze onderweg waren naar een vriend.

Lees verder »