Stenen door ruit van klagende vader

De strijd om de zogeheten onderwijsleertijd, het aantal lesuren dat middelbare scholen wettelijk verplicht zijn te geven, verhardt. In Zwolle kreeg een vader die aan de kaak had gesteld dat de school van zijn kinderen te weinig uren lesgaf donderdag stenen door ruiten gegooid.

Op het Meander-college in Zwolle heeft Erik Stulen, vader van twee leerlingen, meermalen gewezen op het in gebreke blijven van de school. Na een Inspectiebezoek in november, waarbij werd geconstateerd dat het rooster inderdaad te weinig onderwijstijd opleverde, zijn de uren voor de tweede helft van het schooljaar aangepast. De wijzigingen zijn afgelopen maandag bekendgemaakt aan de leerlingen. Drie dagen later werden twee grote keien naar Stulens huis gegooid, waarvan een door het kamerraam van zijn zoon. ‘Die zou hem hebben getroffen als hij niet net van zijn plek was opgestaan’, vertelt Stulen. ‘Ik kan het niet bewijzen, maar het is te toevallig om het niet met elkaar in verband te brengen.’

Stulen heeft aangifte gedaan. Een woordvoerder van het politiekorps IJsselland bevestigt het verband met de kwestie op school te onderzoeken. Stulen: ‘Mijn kinderen worden er op school op aangesproken door leerlingen die ervan balen dat ze minder uren vrij zijn. Mijn dochter hoorde een jaar geleden al het dreigement dat er stenen door de ruit zouden gaan als haar vader zou volharden in zijn strijd.’

Veel ouders van schoolgaande kinderen verbazen zich al jaren over de vele vrije uren en dagen van middelbare-scholieren. Mede vanwege de discussie over de kwaliteit van het voortgezet onderwijs heeft vorig jaar ook de Kamer aangedrongen de reëel gegeven uren beter in de gaten te houden.

De scholen wilden zelf juist meer flexibiliteit, maar de minister koos in augustus 2006 ervoor de door de Kamer afgedwongen 1040 uur per jaar streng te gaan controleren. Scholen die deze niet halen, krijgen vanaf dit jaar met sancties te maken. De Inspectie legt sindsdien vele onaangekondigde bezoeken af, en spreekt met de scholen maatregelen door om toch aan de verplichte onderwijstijd te komen.

Bron: Volkskrant

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

218 gedachten over “Stenen door ruit van klagende vader”

  1. Ja en we komen dit schooljaar dus als alles goed gaat door deze maatregelen al aan de gevraagde onderwijstijd per klas! Vind ik toch erg goed van het Meander!

  2. Erik Stulen is er wederom in geslaagd de pers te bereiken (driewerf *hoera* !!!). In zijn kruistocht blijkt keer op keer dat het hem niet om de 1040 lesuur of “zijn” kinderen te doen is, maar om zijn eigen drang naar media-aandacht. Dit gedrag wordt hoogstwaarschijnlijk gevoed vanuit frustratie en onmacht.

    In een eerder stadium, ruim een jaar geleden, is Erik Stulen meerdere malen uitgenodigd om zijn bevindingen met de schoolleiding te bespreken. Steeds weer schitterde Stulen door afwezigheid en zocht hij de media om zijn sensatienieuws te verspreiden. Ook aan mijn persoonlijke uitnodiging om met de Meander Bigband – buiten lestijd – mee te reizen naar Amsterdam werd geen gehoor gegeven.

    Na ruim een jaar stalken van de pers (landelijk en regionaal) heeft de inspectie naar aanleiding van Erik Stulen het Meander gesommeerd de lestabellen aan te passen. Dat dit 1040-probleem op elke middelbare school speelt, wordt verder niet genoemd. Erik Stulen vergeet namelijk een paar nuances aan te brengen:
    1.
    Voor de zomervakantie is hij door de directie uitgenodigd om zijn berekeningen naast die van de school te leggen en de inspectie hier een (eind)oordeel over te laten vellen. Erik Stulen schitterde door afwezigheid.
    2.
    In alle jaarberekeningen vergeet Erik Stulen tevens de vakantiespreiding mee te nemen. Deze maatregel van de ANWB (!) dwingt scholen het ene jaar meer en het ander jaar minder lessen te programmeren.
    3.
    De huidige situatie is de afgelopen 25 jaar door het ministerie gedoogd. Zodoende zal geen enkele school in het V.O. aan de 1040 voldoen. Dit verander je niet van het ene op het andere moment. Dezelfde lestekorten gelden overigens ook voor het HBO waar de heer Stulen zelf werkzaam is. Alleen is hier de wetgeving milder.

    Het glas is gebroken, actienieuws! Het zou mij niet verbazen dat Erik Stulen zijn eigen ruiten heeft ingegooid om zo weer nieuws te kunnen maken nu de school immers aan zijn wensen tegemoet is gekomen. De leerlingen op het Meander weten echt niet wie deze man is! Tevens zijn er dit weekend bij het Meander voor de 2e keer ruiten ingegooid. Wellicht weer Erik Stulen…???

  3. @marrianne,

    Hoezo goed!!
    Als school ben je verplicht om 1040 uur les te geven. Punt uit

    Dat had het Meander meteen goed moeten doen. Niet pas als er gedreigd wordt met sancties.
    Als lerares behoor jij dat te weten !!

  4. Het is Erik Stulen wederom gelukt om de pers te bereiken, driewerf *HOERA* ! Dat het deze man alleen om zijn eigen media-aandacht te doen is (en niet om “zijn” kinderen), blijkt wel als je de nuances weet (@henk).

    Ruim een jaar geleden is Erik Stulen reeds door de schoolleiding benaderd om zijn berekeningen naast die van school te leggen. De lessentabel van de school was toen reeds goedgekeurd door de inspectie! Helaas schitterde Erik Stulen door afwezigheid, maar zocht diverse media om zijn “nieuws” te verspreiden. Meerdere pogingen om met de beste man in gesprek te blijven faalden.

    Dat het geen â??˽nieuwsâ???? is dat scholen kampen met de 1040-problematiek wordt nergens genoemd. Er zal in Nederland namelijk geen ?©?©n school aan de 1040 lesuur voldoen om de volgende redenen:
    1.
    In de jaarberekeningen vergeet Erik Stulen (en de rest van rekenend Nederland) de vakantiespreiding mee te nemen. Deze maatregel van de ANWB (!) dwingt scholen het ene jaar meer en het ander jaar minder lessen te programmeren.
    2.
    Met de komst van de lumpsum-regeling kan een school niet â???zomaarâ?? meer lessen plannen.Voorheen kon je deze overuren declareren bij het ministerie, nu moet de school zelf rond zien te komen, wat dus niet kan binnen je vastgestelde budget.
    3.
    De huidige situatie is de afgelopen 25 jaar door het ministerie gedoogd. Zodoende zal geen enkele school in het V.O. aan de 1040 voldoen. Dit verander je niet van het ene op het andere moment. Dezelfde lestekorten gelden overigens ook voor het HBO waar Erik Stulen zelf werkzaam is. Alleen is hier de wetgeving milder.
    4.
    In de CAO is vastgelegd dat een docent niet meer dan 750 klokuur mag lesgeven. Dit is ook een wet! Ineens extra lessen inplannen gaat dus niet zomaar. Extra personeel inzetten ook niet (zie punt 2).

    Enfinâ???de ruiten zijn stuk. Ik denk zelf dat Erik Stulen zijn eigen ruiten heeft ingegooid. Dit is namelijk de enige mogelijkheid om weer â???nieuwsâ?? te maken en zichzelf met media-aandacht te bevredigen. Meanderleerlingen k?ºnnen dit gewoon niet gedaan hebben, omdat de naam Stulen op het Meander niet bekend is, laat staan waar hij woont.
    Oja, bij het Meander zijn de afgelopen twee weekenden ook ruiten gesneuveld door kwaadwillenden. Is dit wellicht ook het werk van Erik Stulen â??????

  5. @ joop:
    Ik neem aan dat zo’n, zo te zien aardig voor rede vatbare docent, de scheiding wel kan maken tussen deze vader en deze kinderen, zoals hij zelf al aangeeft;

    Dat het deze man alleen om zijn eigen media-aandacht te doen is (en niet om “zijn” kinderen), blijkt wel als je de nuances weet

  6. nou dat heb ik gedaan het enigste wat ik tegen kom is dat hij klaagt over de lesuren en dat ie veel verkoopt op internet . volgens mij heb jij en erik stulens gewoon dikke bonje . en zit je hem hier opweb-log af te zeiken . of ben je soms zelf bang dat je meer uren les moet gaan geven.

  7. @joop (slotje):
    1.
    Op het moment dat deze klaagzangen verspreid werden (vorig schooljaar), gaf de school volgens de inspectie voldoende les. Zijn media-slag was destijds volledig ongegrond, maar daar wou hij niets van weten.
    2.
    Dit schooljaar (= korter jaar) kwam de school wel tekort en is dit gecorrigeerd. Dat was al vrij vroeg in het jaar duidelijk en het lag inmiddels voor onderzoek bij de inspectie. Als je school op dat moment onderzocht wordt, dan moet je niet doorgaan met het strooien van modder maar (netjes) afwachten. Negatieve PR is nooit leuk.
    3.
    Ik ken Stulen persoonlijk niet, zijn kinderen evenmin. Zijn manier van handelen blijft ongeloofelijk ongenuanceerd: situaties volledig buiten z’n verband rukken, etc. Het feit dat het raam gesneuveld is wil echt niet direct zeggen dat dat door leerlingen gedaan is. Onze school staat er in zijn wijk en heeft in dezelfde periode inmiddels ook 8 gesneuvelde ramen. Hij blijft alles aanpakken om op een of andere manier zelf in de media te verschijnen.
    4.
    Nee, ik vind het niet erg om meer lessen te geven. Integendeel, ik hou van mijn vak. Natuurlijk is het wel bizar dat je van het ene op het andere moment te horen krijgt dat je 6 lessen meer moet geven voor dezelfde centen. Logisch dat iedereen dat als een taakverzwaring ervaart.

    Blijft overeind dat de hele discussie 1040 niets zegt over de kwaliteit van het onderwijs! Kom naar de opendag op 10 februari om de werkelijk sfeer en kwaliteit te proeven, zou ik zeggen.

  8. @Albert: ik had het niet beter kunnen verwoorden, mijn dank is groot 😉

    @Joop en Henk: het is handig als je alle feiten kent en dan pas gaat reageren. Als docente weet ik van rekenen en daar verkeerde conclusies uit trekken. Zo weet ik ook dat er mensen zijn die hun eigen ruiten wel eens ingooien om aandacht te trekken en zie ik niet direct een verband met onze leerlingen. Ik zie een publiciteitsactie (de zoveelste) van meneer Stulen. Ik had veel liever gehad dat hij met de school in gesprek was gegaan in plaats van zorgen dat hij bekendheid krijgt om hogerop te komen…

    Algemeen: ik vind mijn school (en zo zie ik het nog altijd dus dat zegt al heel wat) nog altijd als ?©?©n van de beste en leukste scholen die ik ken om voor te werken. Het is alleen jammer dat het ministerie zo weinig feeling heeft met de werkvloer…
    En ik draai met veel liefde voor mijn leerlingen die extra uren hoor, wil ze best nog wat meer achter de vodden aan zitten als dat betekent dat ze daarmee overgaan en anders niet! 😉

  9. @marianne ik denk dat jij en je collega niet zo klakkelijk hier hun mening moeten uiten ,maar ons eerst eens laten weten wat deze man precies verkeerd heeft gedaan.want het lijkt er nu op dat er tegen deze man een hetze gevoerd wordt door jullie. >:(

  10. Albert Dam is dan ook iemand die er zo te zien een ware kruistocht van maakt om overal hetzelfde stukje te plakken. Google is hierbij natuurlijk uw vriend.

  11. Ik ben razend benieuwd wanneer we sensatiezoeker ‘Stulen’ in ?©?©n of andere onderwijsorganisatie tevoorschijn zien komen. Ik ontkom niet aan de indruk dat deze man een enorme verborgen agenda heeft en via publiciteit naamsbekendheid probeert te krijgen om zichzelf omhoog te werken. (ik moet er niet aan denken…… zo’n figuur in ?©?©n of andere onderwijsraad)

  12. @WFvN
    Ik ben razend benieuwd wanneer we sensatiezoeker ‘Stulen’ in ?©?©n of andere onderwijsorganisatie tevoorschijn zien komen.

    Even googlen en gij zult vinden: portaal.windesheim.nl. Nodig hem uit om hier te reageren ,ben wel benieuwd naar de andere kant van het verhaal. ..
    ==============
    Dhr. Stulen is reeds uitgenodigd.
    Weblog Zwolle

  13. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het vreemd vind dat een docent een ouder van 2 van zijn leerlingen beschuldigd van zelf ruiten ingooien en tevens hem beschuldigd van ruiten in gooien bij zijn school. Ik zou dit niet pikken laat de school eerst maar eens zorgen dat er niet zoveel lesuren uitvallen waardoor je hangjongeren cre?«erd die kattekwaad uithalen. Zowel ouders als de scholen hebben een opvoedkundige taak. Ik moet wel zeggen dat ik medelijden heb met de kinderen want je zult zo’n vader hebben die allleen maar meer school eist, daar ben je als kind ook niet echt blij mee. Mensen behandel elkaar s.vp. als volwassenen.

  14. @thijs:
    Ik heb niet gezegd dat ik die man ervan beschuldig zijn eigen ruiten in te gooien, ik zei dat er mensen zijn die dat doen om aandacht te trekken. Ik mag hopen dat hij dit niet gedaan heeft, maar dat is niet mijn zaak maar van de politie op dit moment. Ik hoop ook dat degene die die ruiten ingooit opgepakt wordt, want ik vind het zonde van de ruiten die overal op het moment ingegooid schijnen te moeten worden.
    Wat ik nog steeds vreemd vind, is dat ouders docenten ervan beschuldigen niet meer lessen te willen geven, terwijl zij dat niet hard kunnen maken. Zie ook stuk van Albert.
    Dit jaar is een week korter dan vorig schooljaar. Logisch dus dat je dan niet geheel uitkomt met je uren. Dat het ministerie dan ineens gaat eisen dat je toch aan je uren komt, vind ik niet geheel re?«el. Laat hen dat een jaar van te voren aankondigen te gaan doen in plaats van meteen. Dat geeft de school ook de kans om het goed aan te pakken en niet met allerlei noodgrepen te moeten komen om toch aan hun uren te komen.
    Nogmaals: ik heb er geen probleem mee om meer uren te draaien, want ik heb plezier in mijn werk. Dat leerlingen er ongelooflijk over klagen dat ze ineens een achtste uur hebben, vervolgens gaan komen met opmerkingen over dat ‘dat toch niet mag voor een brugklas’, dat verontrust mij ten zeerste! Het lijkt mij niet dat zij dit zelf verzinnen namelijk, maar dat zij daarin gevoerd worden. Door wie dan ook. Niet lang geleden was het normaal om op zaterdag naar school te moeten…
    Laten we in elk geval niet vergeten dat leerlingen moeten leren en dat zij niet opgezadeld hoeven te worden met lessentabellen en daarvan de consequenties moeten dragen. Geef hen duidelijkheid.

  15. @joop:
    Ik neem aan dat het hier nog altijd een kwestie is van vrije mening en dus neem ik niet een blad voor mijn mond als deze meneer de pers zoekt dan kan hij het ook terugkrijgen wat mij betreft. Dit is niet op titel van de school, maar op persoonlijke titel geschreven.
    Een hetze? Ik denk dat het een vreemde manier van zaken doen is om de pers te zoeken met een verhaal als deze en niet de gebruikelijke kanalen eerst te bewandelen. Dat mag ik toch gewoon zeggen? Of mag ik dit niet omdat het toevallig een vader is op een school waar ik werk? In dat geval mag ik ook niet reageren op dingen die het ministerie van OCW doet, aangezien dat mijn eigenlijke werkgever is. In dat geval mag ik ook niet mijn mening geven als het een stuk betreft over mijn vak, over …. vulmaar in.
    Wij zijn voor zover ik weet geen politiestaat.

  16. En laat docenten gewoon lesgeven in plaats van ze allerlei ‘vernieuwingen’ met bijbehorende studiedagen door de strot te drukken. Geef mij m’n kids maar, ik sta liever voor de klas (daar heb ik immers voor gekozen) dan een dag gaar te worden op zo’n studiedag met allerhande geneuzel (want zo komt het meestal op mij over). Minder studiedagen betekent minder lesuitval.

  17. Beste mensen,

    Dank voor alle reacties.

    De onderwijsinspectie heeft eind november 2006 een inval gedaan bij het Meander. Geconstateerd is toen dat het Meander veel te weinig lesuren heeft gepland en dat er te veel lesuitval is.
    De onderwijsinspectie heeft vervolgens de directie van het Meander verzocht om binnen 10 dagen een verbeterplan aan te leveren.

    Het verbeterplan komt er in de praktijk op neer dat er per week twee extra lesuren zijn gepland onder de code “rep”, wat staat voor repetitie. Als er geen repetitie is zijn de leerlingen dus gewoon vrij.
    Helaas is er dus van â???herstelmaatregelenâ?? niets te merken. Mijn kinderen hebben bijvoorbeeld volgende week geen repetitie. Ze zijn dus op deze geplande uren dan vrij. Dat is ook meegedeeld door de school. Geen repetitieâ??? is vrij. Het gaat hier dus om een â???verhullende lesurenuitbreiding.â?? Alleen al vorige week heeft mijn zoon al weer 5 uur lesuitval gehad, deze week vallen ook al weer 5 lesuren uit.

    Ondanks de door de inspectie geconstateerde te hoge lesuitval en de onvoldoende lesurenplanning van de locatie Meander zijn ook de 2 extra geplande vakantiedagen in de week voor de krokusvakantie nog niet ingetrokken. Uit het jaarrooster van de school is verder op te maken dat vrijdag 22 juni 2007 de laatste lesdag is van mijn kinderen op school. Minimaal twee weken te vroeg.

    In het geval dat de school het huidige tekort aan geplande onderwijstijd niet herstelt zal de school worden opgenomen in de rapportage aan de minister. Bovendien zal de school dan ook weer worden betrokken bij een vervolgonderzoek naar onderwijstijd, dat de inspectie in het voorjaar van 2007 zal uitvoeren

    De school heeft nu een aantal kunstgrepen verricht om het tekort aan lesuren te verminderen. Ook haalt de school nog steeds niet de door de minister voorgeschreven 1248 lesuren van 50 minuten. Structureel zijn 75 lesuren te weinig gepland en inmiddels zijn tot en met vorige week 50 lesuren uitgevallen. De school heeft dus 125 lesuren te weinig gepland!!

    Ga zo door Meander!!

    Erik Stulen

  18. Erik als klokkenluider voor rechtmatig onderwijs in Zwolle. Ik vind het prima dat dhr. Stulen zijn nek durft uit te steken voor misstanden. Zo te zien wordt dat ook hier niet beloond. Schande……….

  19. Die ‘extra’ vakantiedagen voor de voorjaarsvakantie zijn reguliere vakantiedagen (de 60 vakantiedagen die de school mag inroosteren). Verplichte feestdagen vielen door de week (Kerst en Oud en Nieuw) en die mogen dus dan elders in het jaar opgenomen worden.
    De 1245 uren? Ik heb een ander getal te horen gekregen: 1040 lesuren. Voor het examenjaar is dat meen ik 1000 lesuren.
    Het jaarrooster is nog niet aangepast op de website en in de schoolgids wil natuurlijk niet meer. De laatste les voor de vakantie is een week opgeschort en dus zijn er drie extra dagen les ingeroosterd in die week. Uw zoon kan dus blij zijn.
    Wat betreft de uitval: als u naar de redenen informeert, zal dat duidelijk worden. Helaas neemt u weer niet de moeite de schooldirectie te benaderen…
    Ik blijf bij mijn mening dat dit niet de manier van handelen is die constructief is.

  20. Meneer Stulen een klokkenluider? Volgens mij kan meneer Stulen beter aan het touwtje trekken van de klokken van Windesheim. Als we het toch over lesuitval hebben en hoeveelheid contacturen.

    Maar duidelijk is wel dat meneer Stulen liever hard schreeuwt zonder op de hoogte te zijn (en te blijven) van de feiten. Dan schreeuwt hij ook nog eens over zogenaamde vakantiedagen. Laat meneer maar eens goed de regeltjes nalezen voordat hij weer z’n mond open trekt. Laat meneer Stulen de volgende keer dat hij z’n mond open trekt ook gewoon direct de confrontatie aangaan (lees: in gesprek gaan) met de school in kwestie in plaats van achter hun rug om publiciteit te zoeken (waarvan de reden mij nog niet geheel duidelijk is. Hij heeft ?³f tijd teveel ?³f hij heeft het dus (zoals ik al eerder zei) in de planning z’n naam te promoten om zichzelf wat omhoog te werken).

    Meneer Stulen:
    Waarom ?©?©rst publiciteit opzoeken in plaats van eerst in gesprek te gaan?
    Waarom n?­et ingaan op een uitnodiging om alsnog in gesprek te gaan?

  21. Nou op de Thomas a Kempis Colelge zijn ze ook met kunstgrepen bezig. Alle tussenuren zijn nu opeens studieuren. Verplicht overblijven emt 50 man in een computerlokaal waar je je huiswerk mag maken en vragen mag stellen aan de surveillerende docent.
    Die beste docent geeft bijv. toevallig Frans, sta je dan als je als leerling vragen hebt op het gebied van wiskunde, scheikunde.
    Wordt wel geboekt als onderwijskundige uren.

  22. @henk:
    de wettelijke definitie van een les: “contactuur onder leiding van professional” 🙂
    Aggossie, dus op TAK hetzelfde probleem???? Hmmm, misschien moet Erik Stulen daar dan ook maar even zn kinderen naar toesturen….kan-ie weer heel lang zeuren in de pers!
    @albert: je hebt waarschijnlijk dus gelijk dat dit probleem op meerdere scholen speelt 🙂

  23. Het speelt op h?©?©l veel scholen, die gedacht hebben dat het allemaal niet zo’n vaart zou lopen.

    Bij ons op school hebben we de ernst gelukkig direct goed ingeschat en liggen we goed op schema om voor alle klassen het minimum te gaan halen. Nu nog een inhaalslag maken is ?©rg lastig.

  24. … : Albert Dam
    @ joop: Van het personeel op het Meander zullen zij geen last hebben. Wij zijn professionals.

    … : Albert
    3.
    Ik ken Stulen persoonlijk niet, zijn kinderen evenmin.

    Tja… beroepsernst is een rekbaar begrip.

  25. @DeEchte (toelichting) :
    Wij zijn als docenten in staat om de kinderen niet bij een probleem van de ouders te betrekken, maar hen gewoon les te geven.
    Ik verzet mij niet tegen Erik Stulen persoonlijk maar tegen zijn werkwijze en manier van (niet) communiceren. Nogmaals, aan meerdere pogingen om op een normale wijze in contact te komen wordt geen gehoor te geven. Logisch dat ik de beste man (nog steeds) persoonlijk niet ken.

  26. Dag mensen,

    Ik ben steeds met de directie van het Meander, het College van Bestuur en de Inspectie (en de politie) in gesprek. Aanstaande dinsdag hebben we weer een afspraak staan.

    De uren: 1040 klokuren van 60 minuten of 1248 lesuren van 50 minuten is hetzelfde en eht gaat hier om de onderbouw. En let wel…het gaat hier om een wettelijk voorgeschreven minimum aantal lesuren. Een jaar heeft 52 weken. Het Meander heeft maar 34 weken lesuren gepland. Dus 18 weken vakantie voor de leerlingen en de docenten toch??

    En lesuitval is lesuitval toch? Er wordt dan dus geen les gegeven.
    Mijn kinderen zitten vaak al om 12.00 thuis met nauwelijks huiswerk.

    MBO- en HBO instellingen klagen al jaren over het lage niveau van wiskunde, nederlands en engels van leerlingen uit het Voortgezet Onderwijs. Niet verwondelijk dus dat het niveau zo laag is als er zo vaak lessen uitvallen?

    Erik Stulen

  27. Pardon, meneer Stulen…. dat er geen leerlingen aanwezig zijn, wil nog niet zeggen dat er niet gewerkt wordt! Ik werk niet op het Meander maar weet wel dat er meer dan genoeg gebeurt op dagen dat leerlingen er niet zijn maar docenten wel. En nee, ik vier mijn vakantie ?©cht niet op het werk.
    Helaas zijn er genoeg pipo’s die de docenten voorschrijven wat er allemaal moet gebeuren, allemaal vernieuwingen die wij door de strot gedrukt krijgen (ik noem even iets: ‘competeties’; klinkt het bekend in de oren?) waar die nutteloze studiedagen voor zijn. Wil je ?©cht wat uitrichten, richt je dan in eerste instantie tot al die figuren van het APS en van het ministerie zodat wij ons werk gewoon kunnen doen in plaats van gaar te worden op studiedagen.

  28. Ik ben het toch met Dhr. Stulen eens, er moet toch eens iemand aan de bel trekken.
    Die studiedagen zijn echt een lachertje, en wat hebben die leerlingen daaraan, die horen gewoon les te krijgen, punt.
    Het is algemeen bekend dat het onderwijs in Nederland schrikbarend slecht is, Zwolle is daarin geen uitzondering. En straks weer klagen dat er te weinig vakmensen zijn, is toch niet zo raar als ze niet goed worden opgeleid.
    Wel vindt ik dat de voorwaarden voor leerkrachten verbeterd moeten worden, zodat ze inderdaad weer plezier krijgen in hun werk. Is het niet zo dat zo’n 75/80 procent van alle leerkrachten iedere dag met tegenzin naar het werk gaat, maar hier hebben ineens wel plezier in het werk, yeah right.

  29. @Albert

    Dat je dhr. Stulen niet kent omdat je hem nog nooit ontmoet hebt… so be it.
    Maar dat je zijn kinderen niet kent vind ik hoogst verwonderlijk.
    Deze kwestie schijnt al een tijd gaande te zijn binnen jullie school en die kinderen van jullie “tegenstander” staan nu volop bekend als zijnde de kinderen van…
    Feitelijk dragen zij een soort ‘aureool’ om zich heen en zijn zeer zeker niet meer anoniem binnen de ‘leerfabriek’ van het Meander.

    Ik vind dat Erik Stulen gelijk heeft.
    Daarmee zeg ik niet dat jullie per definitie g?©?©n gelijk hebben.
    Wat volgens mij w?©l het geval is, is dat het Meander iets te creatief om gaat met de regeltjes, helaas ten nadele van het aantal lesuren bestemd voor de leerlingen.
    Regels die van bovenaf (ministerie) opgelegd worden en waar niemand gelukkig van wordt.

    Volgens mij verkeren beide partijen in een spagaat waar beiden niet om gevraagd hebben.
    Dat HBO-instellingen klagen over het lage niveau van de instromers is een vaststaand feit.
    Het lijkt mij dat beide partijen goed onderwijs voorstaan en willen bewerkstelligen.
    Daarom is het verstandiger om jullie geschillen en verschillen terzijde te leggen en samen proberen actie te ondernemen en tot een oplossing te komen.
    Dat het moeilijk is om die ‘Ivoren Toren’ in Den Haag op andere gedachten te krijgen zal wel zo zijn, maar men moet toch ergens beginnen.
    Iedereen in Nederland klaagt en zeurt terecht over de achteruitgang van het onderwijs.
    Als jullie gezamenlijk op een positieve wijze in actie komen, zal er vanzelf navolging gaan plaatsvinden.
    Beweging in stilstaand water veroorzaakt golfbewegingen. 😉

    P.S.
    Ik vind het jammer dat je commentaar levert op de schrijfwijze van Joop, misschien heeft hij op het Meander gezeten en dankzij een tekort aan lesuren niet dat onderwijs gekregen dat hem toe zou moeten komen… ;D
    Een ?©chte kerel zou ook de schrijfsels van zijn eigen collega’s op eenzelfde wijze becommentari?«ren. 8)

  30. Diana: ik weet niet waar jij het vandaan haalt dat docenten een hekel hebben aan hun werk. De docenten die ik ken, houden van hun werk. En het werk waar we over spreken is datgene waarvoor we het onderwijs in zijn gegaan: werken met onze leerlingen. Helaas lijkt lesgeven niet meer te mogen. Het moet allemaal modern, het moet allemaal ‘coachen’ worden, het moet allemaal vernieuwen. Om op de hoogte te worden gebracht van die vernieuwingen moeten wij dus studiedagen bijwonen. Studiedagen waar ik inderdaad w?©l met tegenzin naartoe ga. Na een studiedag heb ik ook altijd flink de balen; de volgende dag ben ik blij dat ik weer gewoon met m’n leerlingen aan het werk mag.
    Het plezier in het werk lijkt men te willen ontnemen met al die vernieuwingen. Het gevoel heerst dat er niet naar leerlingen, docenten en ouders geluisterd word. Er zijn de afgelopen jaren best veel geluiden gekomen vanuit verschillende hoeken over de vernieuwingen maar er wordt n?­ets mee gedaan. Dat stukje maakt het dus wel frustrerend. Leerlingen willen les, docenten willen les geven en ook ouders staan daar (doorgaans) achter. Jammer alleen dat dat ‘ouderwets’ is.

  31. @de echte ik vindt het wel een goeie ;D ik kan me toch niet sterk aan de indruk onttrekken dat de docenten een beetje ziek zijn van stulen omdat hij de lesuren ter discussie stelt.

  32. Toch nog een keer…
    @De Echte:
    De achternaam Stulen is binnen het Meander niet bekend. De kinderen dragen een andere naam, ik ken ze echt niet, nog nooit in de klas gehad, doet ook niet ter zake. Nogmaals, wij zijn echt wel in staat om die twee zaken te scheiden.
    Overigens zijn we het in grote lijnen wel eens, denk ik. Samen tot een constructieve oplossing komen. Dat lijkt me inderdaad goed. Dat doe je door overleg en praten met elkaar, niet door zomaar modder de media in te slingeren, zonder eerst met elkaar de dialoog aan te gaan.
    @Erik:
    In Trouw meld je onderaan: “Met de school is niets mis. Mijn kinderen hebben het prima naar hun zin.” Waarom dan toch die negatieve uitlatingen als “ze hebben bijna geen huiswerk”, “mijn kinderen moesten bedelen om geld” (Stentor) ????? Je spreekt echt jezelf tegen. Ik heb je toch uitgenodigd om mee te gaan naar Amsterdam? Geen gehoor.
    Dat dit een landelijk probleem is, lijkt me duidelijk. Alleen een school op deze manier treiteren lost hier aan niets op. Om de tafel mensen!

  33. @Diana:
    WFVN zei het al, maar aangezien je mijn mening denk ik bedoelt van een tijdje eerder (dat ik wel plezier heb in het lesgeven) ook van mij nog even een toelichting:
    Maandag aanstaande heb ik een studiemiddag over intervisie en competenties. Dat is een middag waar ik echt helemaal geen zin in heb, maar ik moet erbij zijn, want van bovenaf (APS/ministerie)wordt dat belangrijk gevonden. Nou ben ik van mening dat als je iets moet leren dat je er dan ook inderdaad voor open moet staan en dus ben ik er dan wel bij en doe ik mijn best, maar ik zou die tijd veel liever voor de klas staan om mijn leerlingen de (toch vaak moeilijke) stof uit te leggen. Dat is niet een keuze van mij dus, want als ik zou mogen kiezen, kies ik toch echt voor mijn voorliefde: les geven! En dan vooral aan kinderen die mijn vak niet snappen en het dus ook nog eens hard nodig hebben die tijd.
    Nog een voorbeeld: Ik moet coachen. Dat betekent dat ik voor een groep leerlingen sta die zelfstandig aan het werk zijn voor mijn vak, maar die op dat moment natuurlijk niet klassikaal uitleg kunnen krijgen. Ik ben tegen, maar het APS en het ministerie vinden dit een belangrijk leermoment voor leerlingen i.v.m. MBO en HBO die daarom vragen, dus moet ik het doen. Op dat moment kan ik ook lesgeven aan die klas en dus leerlingen thuis het huiswerk weer gewoon laten doen, zoals in de jaren dat ik zelf op school zat. Nu is dat al een aantal jaren niet meer zo dat leerlingen veel huiswerk gewend zijn te maken (ze vinden tegenwoordig een half uur thuis aan mijn vak werken al veel), dus tot voor twee jaar was de verdeling: elke les 30 minuten uitleg en/of nakijken en daarna nog 15 minuten zelf huiswerk maken. Nu is die ‘inwerktijd’ dus verzameld en maken de leerlingen in ?©?©n uur alle opgehoopte opgaven die normaal verdeeld werden over de vier uur of drie uur die zij hadden in de week.
    @Erik Stulen:
    Ik heb begrepen van onze directeur dat het erg moeilijk is een afspraak met u te maken en dat er pas aanstaande dinsdag een afspraak met u te maken was, dus dat u niet eerder in gesprek nog bent geweest met school. Gelukkig kan u aanstaande dinsdag dus wel en ik ben erg benieuwd naar uw mening na dit overleg!
    Ik blijf van mening dat eerst praten en dan schreeuwen beter werkt dan andersom.
    @De Echte:
    Ik ken heel veel leerlingen van de 1200 die er rond lopen, maar niet alle leerlingen ken ik van naam en mijn collega Albert ook niet en dat is niet zo vreemd hoor. Ik neem niet aan dat stel dat u een klantenkring hebt en u zou werken voor Essent dat u alle klanten persoonlijk kent. Ik noem maar wat.
    Ik wil aan ?©?©n kant ook eigenlijk niet eens weten wie die kinderen precies zijn, want ik ben wel bang dat ik hen met veel medelijden/meewarig aan zou kijken…
    @leraar:
    Ik had gisteren een vrije dag (werk parttime), dus zo vreemd is het dan niet dat ik op een middag of morgen reageer lijkt me. Wel goed h?? van die docenten dat zij zelfs op hun vrije dagen met hun vak bezig zijn 😉 Sterker nog: vrijdagavond en zaterdag ben ik dat alweer!
    @joop:
    Ik ben er niet ziek van dat meneer Stulen de lesuren aan de kaart stelt, want ergens heeft hij natuurlijk wel een punt als zijn kinderen een 50-tal lesuren in het jaar al hebben gemst, maar ik stel wel mijn vraagtekens of dat werkelijk 50 lesuren zijn of dat daar een gegronde reden voor is (onverwachte ziekte/overlijden in de familie/studiedagen personeel/etc.).
    Ook heb ik problemen met de werkwijze van meneer Stulen: niet eerst praten en het dan hogerop zoeken, maar als eerste de pers opzoeken en dan na vragen van de school steeds nul op het rekest geven als zij willen praten…(zoals Albert het ook zei dus)

  34. @Albert

    Ik kan goed begrijpen dat het voor jullie als leerkrachten ondoenlijk is om alle 1200 leerlingen bij naam te kennen, daarom schreef ik ook over de ‘leerfabriek’.
    Wat ik dan echter weer niet begrijp is waarom je iets schrijft over moddergooien in de media door Erik Stulen:
    Dat doe je door overleg en praten met elkaar, niet door zomaar modder de media in te slingeren, zonder eerst met elkaar de dialoog aan te gaan.
    Maar daar in ?©?©n ademteug aan toevoegt:
    @Erik:
    In Trouw meld je onderaan: “Met de school is niets mis. Mijn kinderen hebben het prima naar hun zin.” Waarom dan toch die negatieve uitlatingen als “ze hebben bijna geen huiswerk”, “mijn kinderen moesten bedelen om geld” (Stentor) ????? Je spreekt echt jezelf tegen. Ik heb je toch uitgenodigd om mee te gaan naar Amsterdam? Geen gehoor.
    Dat dit een landelijk probleem is, lijkt me duidelijk. Alleen een school op deze manier treiteren lost hier aan niets op.
    Naar mijn mening is dat toch ?³?³k moddergooien, maar dan bij het medium Weblog-Zwolle?
    @Marrianne

    Over het wel of niet kennen van alle 1200 leerlingen, zie de reactie gericht aan Albert.
    Wat mij echter opviel is jouw volgende mededeling:
    Ik wil aan ?©?©n kant ook eigenlijk niet eens weten wie die kinderen precies zijn, want ik ben wel bang dat ik hen met veel medelijden/meewarig aan zou kijken…

    Dit zou niet getuigen van profesionaliteit, maar vanuit betrokkenheid wel begrijpelijk zijn.
    Nog eentje:
    Ik ben er niet ziek van dat meneer Stulen de lesuren aan de kaart stelt, want ergens heeft hij natuurlijk wel een punt als zijn kinderen een 50-tal lesuren in het jaar al hebben gemst, maar ik stel wel mijn vraagtekens of dat werkelijk 50 lesuren zijn of dat daar een gegronde reden voor is (onverwachte ziekte/overlijden in de familie/studiedagen personeel/etc.).

    Ik denk dat juist hier ?©?©n van de kernen van jullie problemen ligt, het huidige onderwijssysteem in Nederland staat kennelijk niet toe dat er adequate vervanging voor handen is bij uitval van een leerkracht of lesuur.
    Jullie hebben allemaal te kampen met dezelfde problemen, veroorzaakt door bureaucraten van het ministerie.
    Ik zou zeggen: ga die problemen gezamenlijk te lijf in het belang van vooral de leerlingen, maar ook voor jullie eigen gemoedstoestand.
    😉

  35. Hmmzz… ik had het quoten in ‘Italicstyle’ gedaan, dacht ik, maar dat werkt dus kennelijk niet…
    Gelukkig doen de Smileys het wel. ;D ;D ;D

  36. @DeEchte:
    Ik ben het helemaal met je eens.
    De laatste alinea dan. Ik vind dat meneer Stulen dus bij ons had moeten komen in eerste instantie en niet naar de pers als eerste stap had moeten gaan en dat hij dat zelf nog steeds niet ziet, neem ik hem dan ook nog steeds erg kwalijk.
    Dat er geen adequate vervanging voor handen is, lijkt me toch al lang duidelijk! In het basisonderwijs is directe vervanging al in de planning geregeld. In het voortgezet onderwijs is er zo’n specialisme nodig, daar er een drastisch tekort aan docenten in bepaalde vakken is, is dit dus niet mogelijk! Was dat maar zo, dan kon er zo iemand worden ingezet in tid van nood. Maar dat heeft het ministerie niet door en ook meneer Stulen heeft daar (zoals ik het nu kan inschatten door zijn meningen in de pers) geen begrip voor! Dat snap ik dan dus niet.
    Gelukkig gaat de PVDA zich er ook weer eens tegenaan bemoeien en krijgen docenten straks weer de hand in ontwikkelingen… Geloof jij het? Ik niet!

  37. @LiefdeOverwintAlles
    Ik denk dat er een geweldig mooie relatie had kunnen ontstaan als Meneer Stulen eerst de dialoog was aangegaan in plaats van eerst de media te gebruiken als uitlaatklep. Helaas heeft hij een andere volgorde gekozen.
    Wellicht dat er toch nog een mooie ‘liefde’ kan bloeien als het gesprek tussen Stulen en Meander eindelijk eens heeft plaatsgevonden.
    De PvdA gaf vanavond aan op het nieuws dat ze wakker geworden zijn van de misstanden in het onderwijs. Laat de scholen (gesteund door Stulen, niet t?©gengewerkt) gezamenlijk naar de minister stappen en voor eens en voor altijd de problemen opruimen. Stulen blij, scholen blij, leerlingen blij, ouders blij en de minister heeft weer een mooi paradepaardje voor de komende verkiezingen……

  38. Erik Stulen reageert

    Dag Marianne,

    Directie en College van Bestuur hebben zelf aangegeven deze week niet te kunnen, maar pas volgende week. Wij wilden wel deze week nog overleggen en hebben voorgesteld dat vrijdag te doen.

    Een Albert, ook ik wil graag tot een constructieve oplossing komen. Doch jouw directie en College van Bestuur blijven de verplichte wettelijk eis van 1040 klokuren les of 1248 lesuren van 50 minuten negeren. Ze communiceren hier ook niet met de ouders van de leerlingen van het Meander over. Oud voorzitter CVB Sjoerd Slagter had me dat wel beloofd. En daarom is de inspectie ook erg boos. Overigens sta ik ook juriisch in mijn recht.
    Een aantal ouders in Nederland is georganiseerd bezig om juridisch scholen aan te klagen, omdat hun kinderen het recht op goed onderwijs en voldoende lesuren wordt ontnomen met grote consequenties voor hun latere (beroeps)leven

    In Trouw meld ik inderdaad onderaan: “Met de school is niets mis. Mijn kinderen hebben het prima naar hun zin.” Dat klopt ook. Dat ze bijna geen huiswerk werken komt door de vele lessen die uitvallen. En ja, de sponsordag voor India was echt een lachertje en had totaal niets te maken met onderwijs.

    Verder krijg ik per week tientallen uitnodigingen van scholen om mee te gaan naar of mee te kijkenom … Daar kan ik natuurlijk niet op ingaan.

    Een waarom organiseren julie als docenten die rapportvergaderingen, feestvieringen, excursies en studiedagen niet in de 18 weken vakantie die je per jaar hebt? Tijd zat lijkt me. De gemiddelde werkende Nederlander heeft maar 5 weken vakantie per jaar. Denk daar maar eens over na en neem je verantwoording als docent om leerlingen het onderwijs te geven waar ze recht op hebben.

    Erik Stulen

  39. Het lesrooster van morgen (zie website meander):

    TH11 Sp van do 6 ?  vervalt
    Sp van do 7 ?  vervalt
    Ro van do 8 ?  vervalt
    TH12 Eb stipuur do 4 in W37
    Rt stipuur do 5 in LMO
    HA12 Bm van do 7 ?  vervalt
    Sp van do 8 ?  vervalt
    HA13 Ks ak do 1 in N23
    Ks van do 7 ?  do 2 in N23
    HA14 Vi stipuur do 3 in Z34
    Sp van do 4 ?  vervalt aula
    Su van do 7 ?  do 6 in O13

    AA1 Tb do 6 in N22
    TL22 He van do 1 ?  do 4 in N23
    Nu stipuur do 6 in W37
    H33 Kg van do 8 ?  do 4 in O27
    Kk van do 7 ?  vervalt
    A32 Kk van do 2 ?  vervalt
    A33 Bm van do 2 ?  vervalt
    Gn van do 3 ?  vervalt
    Wr van do 6 ?  vervalt

    Dit zegt toch genoeg niet waar????

    Erik Stulen

  40. Kijk eens wat google me heeft toegeschoven (een eindje terug heb ik al een kleine opmerking in de richting gemaakt):
    http://www.hbo-raad.nl/index.cfm?i=1252&t=news
    Daarop zie ik staan:

    Workshop 30 Leren op 1! De Corporate Academy als sleutel tot talentontwikkeling van medewerkers Door: Petra Petersen en Erik Stulen, Hogeschool Windesheim (http://www.hbo-raad.nl/upload/bestand/30_Stulen.ppt)

    En waar gaat die presentatie over? Competenties.

    Meneer Stulen is blijkbaar een aanhanger van het competentiegericht leren (tenminste, het is toch niet vreemd dat ik op die gedachte gekomen ben?). Competentiegericht leren is natuurlijk iets heel moois, mensen laten doen waar ze goed in zijn. Praktisch gezien betekent dat dat klassikaal lesgeven niet echt handig gaat. Niet elke leerling is even goed in hetzelfde. ‘Coachen’ is daarom het bijbehorende modewoord. Bij coachen hoort echter niet direct het ouderwetse ‘lesboeren’. Minder uitleg dus en de leerlingen meer aan de gang laten gaan. Uiteraard kan een leerling vragen om uitleg. Leerlingen moeten tijdens de les dus actief met het werk aan de gang en ‘gecoached’ worden door de docenten. Leerlingen hebben daarom tijdens de les de gelegenheid om flink met het huiswerk aan de gang te gaan. Een ijverige leerling zal thuis dus minder huiswerk hebben. (trouwens, het lijkt tegenwoordig wel of leerlingen thuis helemaal geen tijd meer hebben voor huiswerk want het bijbaantje, de sportvereniging en tal van andere ‘verplichtingen’ wachten op de leerling na schooltijd). Ik kan het commentaar van Meneer Stulen dan ook niet geheel volgen over het huiswerkverhaal.

    Verder vond ik dit op internet:

    ‘De afgelopen twee weken is in beide klassen van mijn kinderen bijna 20 procent van de lessen uitgevallen,’ verzucht Erik Stulen, vader van leerlingen op de locatie Meander van het Agnietencollege in Zwolle. ,,En dan reken ik de sponsordag van 5 december – geen lessen – niet eens mee.’ Het is geen incident.

    Meneer Stulen weet de boel mooi zo te draaien dat het lijkt alsof hij zo ‘goed’ is om een dag met sponsoractiviteiten (waardoor lesuitval is) door de vingers te zien. Meneer Stulen heeft niet helemaal in de gaten dat dit ook onder ‘lessen’ valt. School is niet alleen een instelling waar je de vakken Nederlands, Duits, Wiskunde etc. leert. Het is een instelling waar het kind buiten de lessen om ook ?¡ndere dingen leert zoals maatschappelijke aspecten (vandaar sponsoractiviteiten), sociale aspecten, normen en waarden en nog veel meer. Meneer Stulen vind dus dat school maar ?©?©n ding hoeft te doen: lessen geven. Ik denk zelf dat school toch een stuk meer moet doen dan dat. Ook heeft school in zekere zin een opvoedende functie (tegenwoordig lijken sommige ouders te denken dat dat aandeel zelfs z?©?©r groot moet zijn). Maar goed, Meneer Stulen stelt de dingen dus anders voor dan ze zijn.

    Meer zoekwerk op google wijst me naar deze pagina:
    http://www.destentor.nl/zwolle/article929077.ece
    15-12-2006 heeft Albert Dam dus inderdaad een uitnodiging ‘gestuurd’ aan Erik Stulen:

    Ik nodig Erik Stulen uit om zondag met de Meander Bigband mee te reizen naar Amsterdam. Dan zal hij zelf kunnen ervaren hoe een cultuurschool als het Meander College eigenlijk meer lestijd realiseert dan de wet voorschrijft. Ik ben alleen bang dat hij zondagochtend om 7.30 uur wederom zal schitteren door afwezigheid…

    Maar ik begrijp dus dat Meneer Stulen w?©l flink loopt te schreeuwen in de media maar verder de dialoog nog maar niet aan wil gaan.

    Ik blijf de werkwijze van Stulen zeer vreemd vinden. Hoewel hij absoluut een punt heeft (kom, laten we gezamenlijk bij de minister het probleem aanpakken en niet met modder smijten naar de school waar de kinderen op zitten) kan ik de manier van werken zeker niet waarderen.

  41. 18 weken vakantie?
    (is het meneer Stulen wel die reageert? Typefouten maken kan, een enkele fout in de spelling ook maar dat laatste bericht barst van de fouten)
    Meneer Stulen, allereerst hebben docenten geen 18 weken vakantie (ik ben in vakanties ook bezig met nakijken en voorbereiden). Die zogenaamde 18 weken mogen rustig terug geschroefd worden naar 12 weken. Meneer loopt dus rustig 50% te overdrijven. W?©?©r zo’n voorbeeld van verdraaien van de feiten.

  42. @Erik Stulen:
    Klopt ik heb toevallig ook een stipuur gehad vandaag en morgen staan er vier. Ik denk dat dat prima opgelost is. Snap dus het laatste bericht niet helemaal. Op een gegeven moment houdt het ook met de stipuren op.
    Wat betreft die sponsordag: ik heb met leerlingen heel leuk gewerkt aan dingen waar zij later door hun werk mee te maken kunnen krijgen (tuinbouw, verzorging) en heb dus niet het idee dat het nutteloos is geweest. Ligt ook heel erg aan het initiatief dat een leerling heeft getoond voor het lopen van de actie, want een aantal heeft zich er erg gemakkelijk vanaf gemaakt inderdaad. Ben ik ook niet zo blij mee maar het doel is een school in India op te helpen zetten en dat kost energie en geld en dat geld-gedeelte hebben we in elk geval gehaald met zijn allen.
    Wat betreft die 18 vakantieweken: niet iedereen is zo genadig in het HBO te werken en die 18 weken ook daadwerkelijk vakantie te hebben… Bij ons zijn vooral de laatste weken flink wat rapportenvergaderingen gepland (grote school en veel overlap in collega’s met verschillende/dezelfde klassen dus niet altijd de mogelijkheid om vergaderingen gelijk te plannen daardoor) ik neem aan dat u wilt dat wij daadwerkelijk goed vergaderen en niet even tussen neus en lippen door een leerling te bevorderen of niet.
    Dat uw kinderen geen of weinig huiswerk hebben komt ook door wat u op diverse sites propagandeert: compententiegericht leren….

  43. Ow nog even over die actiedag: vele collega’s zijn hiervoor op hun vrije dag gekomen (ik ook, met dochtertje zelfs die zich ook uitermate goed heeft vermaakt!) dus wat nou 18 vakantieweken: telt u dan ook die dagen mee dat ik aan het nakijken ben?

  44. Dag WfvN,

    Uit je reactie blijkt dat je niet veel verstand hebt van onderwijs. Competentiegericht onderwijs is iets heel anders dan coachen. Verdiep je daar eerst maar eens in. Ben je als docent wel op de hoogte van de nieuwste onderwijsontwikkelingen? Wanneer heb je voor het laatst een docentstage gevolgd bij een MBO- of HBO-instelling? Instellingen waar jouw leerlingen nota bene uiteindelijk terechtkomen.Of ga je liever 18 weken op vakantie net je caravan?

    Erik Stulen

  45. hm, dat laatste bericht heb ik wat ongelukkig geschreven.
    Die 18 weken klopt van geen kant. Dat moet dus 12 weken zijn. In die 12 weken vinden dus ook schoolwerkzaamheden plaats. Dus van die 12 weken blijven ook geen 12 weken over.
    Waar meneer Stulen die extra 6 weken vandaan haalt, is mij totaal onduidelijk.

  46. Dag WfvN,

    Zomervakantie: 22 juni 2007 tot 7 septemer: 11 weken
    Kerstvakantie: 2 weken
    Herfstvakantie: 1 week
    Krokusvakantie: anderhalve weeek
    Meivakantie: anderhalve week
    Tweede Pinksterdag, Tweede Paasdag, vrijdag na Hemelvaart,… etc.

    Totaal 18 weken

    PS. Wanneer gaan we samen ergens een kop koffie drinken? Misschien willen Marianne en Albert ook mee?

  47. Schoolvakanties en vrije dagen Schooljaar 2006-2007

    Eerste schooldag Maandag 4 september 2006
    Herfstvakantie Maandag 23 oktober 2006 t/m Vrijdag 27 oktober 2006
    Kerstvakantie Maandag 25 december 2006 t/m vrijdag 5 januari 2007
    Voorjaarsvakantie Donderdag 22 februari 2007 t/m Vrijdag 2 maart 2007
    Goede vrijdag Vrijdag 6 april 2007
    2e Paasdag Maandag 9 april 2007
    Meivakantie Maandag 30 april 2007 t/m Vrijdag 4 mei 2007
    Hemelvaartsdag Donderdag 17 mei 2007
    Dag na hemelvaartsdag Vrijdag 18 mei 2007
    2e Pinksterdag Maandag 28 mei 2007
    Zomervakantie Maandag 9 juli 2007 t/m Vrijdag 24 augustus 2007

  48. Dag Marrianne,

    Heb je wel je naar het jaarrooster gekeken?
    En wat fijn dat je je vrije dag hebt opgeofferd voor die sponsordag. Je had al zo weinig vrij.
    Rapportvergaderingen? Na leerlingbespreking nummer 15 vallen de docenten al in slaap en wordt de rest afgeraffeld. Je achternaam zal maar Wensink of Zuidema zijn!!!

  49. Toch nog wat vergeten erbij te zetten bij mijn copy-paste:
    dat zijn 62 dagen en die twee dagen extra zijn de dagen i.v.m. kerst en oud en nieuw zoals ik eerder al eens zei.
    Graag een berekening voor de overige eeeeeehm nou ja die 18 weken.

  50. Wat een vertrouwen zeg in onze vergaderingen, ik zou zeggen: kom eens een vergadering bijwonen… De vergaderingen die ik meemaak en waar ik zelf een voorstander van ben zijn die waarin een leerling serieus genomen wordt. Maar ik begrijp dat dat op het Windesheim niet gedaan wordt? Wat een verrassing zeg!

  51. Typisch docenten van het Meander,

    Elke dag zijn ze bezig met het berekenen van hun vakantiedagen.
    Ga nou eens gewoon lesgeven!!!!!

    Erik Stulen

  52. @Eric stulen:
    Het Meander kan er toch ook weinig aan doen als leraren zwanger, ziek, of familieproblemen hebben? :- Daardoor die uitval. Ook was er vorige week +week geweest.
    Dat is een week waar leraren andere helpen dan hun klas. In diet geval de Atheneum + leerlingen.
    Daardoor de uitval van vorige week o.a. doordat Leraren ergens anders dan in hun klas les moesten geven denk ik.
    Ook kunnen leraren (zoals afgelopen maandag) afwezig zijn door met een excursie mee te gaan

  53. Hahaha leuk grapje… In mijn vrije tijd h??.. dus ik ben dan heel goed bezig uw tips op te volgen 😉
    Zonder gekheid: ik vind het nog steeds opmerkelijk, uw opmerkingen. U stelt allerlei zaken aan de orde waarin ik meer jaloersheid proef dan zinnigheid. Maar dat kopje koffie gaan we doen. Misschien op de open dag?

  54. Meneer Stulen is geen ster in begrijpend lezen, dat is duidelijk.
    Ik zeg niet coachen hetzelfde is als competentiegericht leren maar ik zeg dat coachen een logisch gevolg is van competentiegericht leren. Het competentiegericht leren staat bijvoorbeeld op http://www.aps.nl. Leerlingen worden door de andere vorm van lesgeven gestimuleerd om aan het werk te gaan en vragen te stellen. In de werkzaamheden worden zij gestuurd/gecoached door de docent waarbij de leerling in het proces vanzelf gemotiveerd wordt om vragen te stellen. Er is ruimte voor klassikale uitleg maar dat is in eerste instantie niet het uitgangspunt (toch? zeg het maar als het anders is, ik ben altijd bereid om wat te leren)
    Over ‘onderwijsontwikkelingen’ wil ik het eigenlijk helem?¡?¡l niet hebben. Het hele onderwijs word naar de haaien geholpen door figuren die die zogenaamde onderwijs’ontwikkelingen’ zitten te verzinnen zonder op de hoogte te zijn van het onderwijs.

    Over die vergaderingen: haal je kinderen van het Meander af want op zo’n school wil je je kinderen toch niet hebben? (Of begint de achternaam van de kinderen ergens voor in het alfabet want ik meen te begrijpen ergens eerder in dit hele verhaal dat ze een andere achternaam dragen?) Ik heb het volste vertrouwen in mijn collega’s van het Meander.

    En vakantiedagen berekenen? Wie begint over vakantiedagen? Last van penisnijd? Een foute voorstelling van de waarheid mag toch wel even rechtgetrokken worden (waar dus een berekening voor nodig is). Meneer Stulen, houd eens op met liegen of fout voorstellen van de werkelijkheid.

  55. Bron: Elsevier.nl
    Parlementair onderzoek naar kwaliteit onderwijs

    De klachten van studenten en scholieren over de slechte kwaliteit van het onderwijs worden serieus genomen. De Tweede Kamer stelt een parlementair onderzoek in naar de vernieuwingen in het onderwijs die de afgelopen twintig jaar zijn doorgevoerd.

    schoolboeken
    Leerlingen hebben veel meer schoolboeken nodig sinds de tweede fase

    Directe aanleiding voor het onderzoek zijn de studentenprotesten van afgelopen vrijdag. De voorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb), Irene van den Broek, is blij met het onderzoek. â??˽Het onderwijs krijgt nu veel aandacht, er wordt iets gedaan. Daar zijn wij heel blij mee. Het is niet makkelijk om een verandering teweeg te brengen en dat is ons nu wel gelukt,â???? zegt Van den Broek tegen Elsevier.nl

    Tweede fase
    De vernieuwingen die tegen het licht worden gehouden zijn het studiehuis, het vmbo en het nieuwe leren. Het onderzoek is een initiatief van de PvdA terwijl juist deze partij de vernieuwingen in het onderwijssysteem heeft ingevoerd.

    Het studiehuis, ook wel tweede fase genoemd, werd in 1998 ingevoerd door toenmalig staatssecretaris Jacques Wallage (PvdA), inmiddels burgemeester van Groningen. Veel klassikale lessen verdwenen en leerlingen moesten een profiel kiezen van soms wel vijftien vakken. Volgens de PvdA werden leerlingen op deze manier beter voorbereid op het hoger onderwijs. Maar uit een evaluatie van het ministerie van Onderwijs blijkt dat de aansluiting juist veel slechter is geworden. Studenten kampen met een taal- en rekenachterstand. Vooral pabo-studenten hebben moeite met spellen.

    Leraren en middelbare scholieren vinden de werkdruk veel te hoog. Kinderen die snel afgeleid zijn en bij wie motivatie een probleem is, vallen in dit systeem tussen wal en schip.

    Uitval
    Het vmbo, een combinatie van het lager beroepsonderwijs en de oude mavo, begon in 1999. Het bestaat uit vier leerwegen, de theoretische, de praktische, beroepsgerichte en de gemengde. De uitval bij ongemotiveerde leerlingen is heel hoog. Ook hier wordt, volgens critici, veel te weinig klassikaal les gegeven. Praktijkgerichte leerlingen krijgen in dit systeem veel te veel theorie terwijl de theoretische leerlingen op een te laag niveau les krijgen.

    Minister van Onderwijs Maria van der Hoeven (CDA) heeft in 2003 ingrijpende veranderingen doorgevoerd in de tweede fase. De basisvorming waarbij brugklassen mavo, havo en vwo hetzelfde lespakket kregen, is in 2004 afgeschaft. Toch bleek de aanpassing niet genoeg te zijn om de problemen in het onderwijs op te lossen.

    De griffie van de Tweede Kamer krijgt donderdag de opdracht een eerste onderzoeksopzet uit te werken. Volgens kamerlid Jasper van Dijk van de SP moet het onderzoek beginnen zodra het nieuwe kabinet is aangetreden.

  56. Hmmm zo’n salaris krijgen en dan nog op de kast springen als iemand vraagt om te doen wat er afgesproken is.

    Vindt het wel vreemd.

    Als een rij school nu zo bezig zou gaan , mag dat natuurlijk ook volgens deze leraren
    bv voor 1 uur laten betalen en maar 40 min les geven.
    Snel verdiend en eerder vrij 😮

  57. Ja, goede opmerking van Jasper van Dijk van de SP…… laten we het onderzoek beginnen zodra het nieuwe kabinet is aangetreden….. die opmerking staat weer mooi voor de provinciale verkziezingen. Waarom straks beginnen? Het probleem bestaat al zo lang, laat dat onderzoek NU beginnen (want tegen de tijd dat het kabinet geformeerd is, vinden de ministers het ineens veel minder belangrijk……)

  58. @Ronald!!:
    Dat gebeurt ook al jaren (rijschool). Dus ach als dat door de goegemeente toegelaten wordt… 😉
    Ik zeur helemaal niet dat ik extra op school moet zijn om _les_ te geven, maar helaas is dat niet het geval: ik ben extra op school om competentiegericht leren recht te trekken… Dat is ook wat ik niet snap aan meneer Stulen.
    Ook is het niet zijn punt van meer lessen dat ik aanval (al snap ik nog altijd zijn berekeningen niet en vraag hem dat al herhaaldelijk toe te lichten maar dan krijg ik de reactie dat ik aan het rekenen ben over mijn vrije dagen terwijl hij daarover een verkeerd beeld schetst en ik dat nou wel eens duidelijk wil hebben). Sterker nog: ik ben helemaal voor dat (wat mmeulen ook citeert) er veel meer klassikaal lesgegeven moet worden! Kom maar op! Ik heb niet liever dan dat! Ik begin inmiddels alle van hogerhand opgelegde vernieuwingen helemaal spuugzat te worden, laat mij maar gewoon doen waar ik voor opgeleid ben: uitleggen en lesgeven!

  59. tsjonge .. wat gaat het allemaal tegen elkaar te keer hier. Heb met een mengeling van verbazing, plezier en irritatie alle reacties gelezen. Ik werk zelf niet in het onderwijs. Wel heb ik van mijn 4e tot mijn 30e de nodige onderwijsvormen doorlopen (van kleuterschool t/m post doctoraal). Wellicht dat ik als buitenstaander iets signaleer dat voor jullie allen zo vanzelfsprekend is, dat het niet aan bod komt. Kwaliteit. Het gaat maar over studie uren plus, studieuren min, uitval, vakantieweken, etc, etc. Het gaat in mijn ogen eerder om kwaliteit dan kwantiteit. Uiteraard kun je geen kwaliteit leveren als er echt geen onderwijs gegeven wordt. Snap ik. Maar onderwijs kan op vele manieren. Ik heb bijvoorbeeld erg genoten van het optreden van de meander big band tijdens de nieuwjaarsreceptie op 2 januari in de spiegel. Fantastisch. Niet alleen het muzzikale, maar vooral het mogelijk maken dat kids van die leeftijd zich op deze wijze kunnen en mogen presenteren aan een volle schouwburg in Zwolle. Dat moet toch geweldig zijn. Al die ervaringen die je opdoet door aan al dat soort culturele activiteiten mee te doen….
    Goede leraren (M/V) zijn de basis geweest voor mijn langjarige ‘carriere’ op tal van onderwijsinstellingen. Goed, gemotiveerde leraren hebben mij zaken geleerd waar ik nu nog steeds lol van heb. Plezier op school (schoolactiviteiten, sfeer, andere mogelijkheden naaast het directe onderwijs) waren een belangrijke motivatie om door te gaan…
    Het gaat er toch om dat het totaalpakket deugt, niet of er 30 of 50 uur teveel of te weinig les wordt gegeven op een school ? Ik heb het dan wel over middelbaar onderwijs … voor primair onderwijs vind ik het een ander verhaal.
    Onderwijs is een mix van wat je aangeboden krijgt en wat je er zelf mee kunt en vooral ook zelf mee wilt doen.
    Kortom, beter 1 kwaliteitsuur dan 10 baggeruren !
    Enne .. gaan jullie alsjeblieft nog even door met deze discussie. Is best wel vermakelijk om te volgen als buitenstaander 🙂

  60. 17:04 31 Januari 2007
    Onderwijs-onderzoek overvalt CDA
    Het CDA voelt zich overvallen door de wens van de PvdA om een parlementair onderzoek te doen naar de hervormingen in het onderwijs van de afgelopen twintig jaar.

    De PvdA wil weten wat er misging met onder meer de basisvorming, het ‘nieuwe leren’ en het studiehuis. Het voorstel krijgt steun van een meerderheid in de Kamer. CDA en ChristenUnie zijn tegen.

    Ingewijden in Den Haag zeggen dat het CDA niet van tevoren wist dat de PvdA met dit voorstel zou komen en dat het nu ook besproken wordt in de formatie. Het CDA hoopt dat het parlementair onderzoek alsnog niet doorgaat. NOS.nl
    😮
    **Ze bint d’r lekker snel bi-j deur uut D’aag, ze zult wel denk’n… gratis b?¶rrelties.** 😉

  61. Grote lesuitval op vrijdag 2 februari 2007

    Ziehier het rooster van het Meander vaan vrijdag. Let vooral eesn op de lessen die uitvallen en de docenten die afwezig zijn. Zou er ergens een vakantiebeurs zijn?

    Vrijdag 2 TH12 Vs stipuur vr 4 in N22
    TH13 Wo stipuur vr 4 in N25
    HA11 Da van vr 6 ?  vervalt
    HA12 Ko van vr 6 ?  vr 2 in LMW
    Sp van vr 3 ?  vervalt
    Sp van vr 4 ?  vervalt
    No van vr 5 ?  vervalt
    HA13 Tb van vr 1 ?  vr 4 in N24
    Kg stipuur vr 3 in O33
    H21 Kc stipuur vr 2 in O33
    Ho Mt, nt vr 6 ?  vr 4 in LMW
    Da van vr 5 ?  vervalt
    H22 Mt stipuur vr 1 in LMW
    AA2 Wv stipuur vr 4 in LMW
    H32 No van vr 1 ?  vervalt
    H33 Ke van vr 6 ?  vr 2 in N32
    Bm van vr 5 ?  vervalt
    A32 Hd van vr 1 ?  vervalt
    A33 Gn van vr 1 ?  vervalt Wm,Wr,Wi
    Bm van vr 2 ?  vervalt
    AA3 Hh stipuur vr 3 in LMW
    Wr van vr 6 ?  vervalt

    Docenten afwezig: Bm,Bl,Bs,Da, Gn,Hd,Ks,No, Sb, Sp, Vp, Vi, Wm,Wr,Wi

  62. Nee: een wiskundeconferentie. En ik mag ook mee!
    Gelukkig maar toch dat wiskundeleraren ook nog eens op studiedag mogen over puur hun vak in plaats van studiedagen over competenties…Er zijn altijd mensen die alleen maar aan vakanties kunnen denken…

  63. Dag Marianne,

    Klopt… Er zijn altijd mensen die alleen maar aan vakanties kunnen denken…namelijk docenten in het Voortgezet Onderwijs.

    Erik Stulen

  64. Dat meneer Stulen slecht is in begrijpend lezen, is duidelijk. Wellicht dat meneer Stulen daarom maar zelden inhoudelijk reageert.

    Meneer Stulen weet ook weer de zaken flink op te blazen. Wederom doet hij de dingen anders voorkomen dan ze zijn (ik heb het dan nog niet eens over z’n geblaat over zogenaamde ‘vakantiebeurzen’).

    Meneer Stulen kopi?«ert gewoon de hele waslijst van roosterwijzigingen en suggereert daarmee dat ?¡l die lessen uitvallen. Bij ons op school kennen ze ook ‘stipuren’. Laat ik de overige mensen (wellicht kan ik meneer Stulen ook wat wijzer maken dan hij al denkt te zijn) even duidelijk maken wat stipuren zijn. Stipuren zijn uren die dan wel uitvallen m?¡?¡r waarvoor ook direct vervanging is geregeld. De leerlingen hebben op die uren dus g?©?©n ‘lesuitval’ maar vervangende lessen. In dit geval zijn dat er dus 7.

    Ben ik het wel met meneer Stulen eens dat er alsnog flink wat lessen uitvallen. 22 uren staan vermeld waarvan 7 een stipuur zijn waardoor er dus (meneer Stulen, rekent u even mee?) netto 22-7=15 lessen uitvallen. Behalve 50% overdrijven bij vakanties, kan meneer Stulen dat dus ook bij lesuitval. De verhalen van meneer Stulen kan je dan ook niet voor meer dan 67% serieus nemen.

    Meneer Stulen is onderwijskundig adviseur, werkzaam aan Windesheim maar erg serieus lijkt hij z’n vak niet te nemen. Als je als serieus adviseur zulke vreemde blaatverhalen gaat ophangen met allerhande onzinnigheden en dingen flink gaat opblazen, kan je van ‘serieus’ niet meer spreken. Verder mag je van een adviseur verwachten dat ze ook kunnen adviseren en niet direct flink in de media gaan lopen schreeuwen als een kip zonder kop. Eerst het gesprek aangaan en afhankelijk van het verloop kan dan altijd nog de media gebruikt worden. Een sidderaal heeft meer tact dan meneer Stulen.

  65. Tjonge….. wederom niet inhoudelijk…
    Meneer Stulen zegt:

    Klopt… Er zijn altijd mensen die alleen maar aan vakanties kunnen denken…namelijk docenten in het Voortgezet Onderwijs.

    Dieptriest mannetje…..

  66. Dag WFvN,

    Wie zit hier nu te blaten?
    Het geplaatste lesuitvalrooster bedriegt ook nog.
    Kijk je bij HA13 dan lijkt het alsof er maar 1 uurtje lesuitval is.
    KIjk je vervolgens bij de docenten die uitvallen, dan blijkt dat in klas HA13 vrijdag lesuur 3, lesuur 4 en lesuur 6 uitvallen.

    Leerlingen snappen van deze trucs al helemaal niets. Ik gelukkig wel. De onderwijsinspectie snapt het nog beter

  67. Dag WfvN,

    Er werkt helemaal geen WfvN op het Meander.
    Durf je je echte naam niet weer te geven?
    Dat vind ik pas echt dieptriest.

  68. Stipuren zijn lesuren die uitvallen, waarbij meestal een onderwijsassistent inspringt ter vervanging. Een onderwijsassistent is volgens de wet in Nederland echter niet bevoegd om lessen te geven. Dat weet iedereen.
    Dus veel meer dan “oppassen op de klas” is het niet. Het Meander heeft nog mazzel. Zou ik alle stipuren ook nog gaan meetellen dan zitten ze nu al halverwege het jaar op bijna 100 uur (!!!!) uitval en 100 lesuren te weinig gepland. Dat maakt samen 200 lesuren(!!) onder de wettelijk vereiste wettelijke minimumnorm.

  69. Wederom blijkt maar weer eens dat Meneer Stulen geen ster is in begrijpend lezen. Begrip zit er wel een beetje in. Het kwartje valt traag maar het valt…. als dikke stront door een trechter.

    Nee, meneer Stulen, ik werk niet op het Meander.
    … : WFvN
    Pardon, meneer Stulen…. dat er geen leerlingen aanwezig zijn, wil nog niet zeggen dat er niet gewerkt wordt! Ik werk niet op het Meander Reactie geplaatst op 31 januari 2007 om 13:17
    Moet ik het nog even spellen?

    Ik denk maar dat ik geen woorden meer vuil ga maken aan dit mannetje want:
    1) lezen doet hij niet
    2) begrijpen doet hij niet
    3) lezen wil hij niet
    4) begrijpen wil hij niet
    5) Belangrijkste punt nog wel: hij WIL blijkbaar NIET constructief bezig gaan maar alleen destructief blaten in de media.

    Tot ziens, meneer Stulen, het ga u goed….. ik wens u veel wijsheid en de blijkbaar felbegeerde vakantiedagen. Verder wens ik mijn collega’s op het Meander veel wijsheid en sterkte (voor zover dat ook maar ?©nig nut kan hebben met een ‘gesprekspartner’ als meneer Stulen aan de overkant van de tafel).

  70. Goed, dat ging dus niet helemaal goed met het quoten maar de inhoud zal duidelijk zijn voor menig webloglezer uitgezonderd dhr. Stulen ongewtijfeld voor zover hij het al leest.

  71. Ik zit deze discussie met grote verbazing te lezen. En mijn grootste verbazing gaat wel over de uitingen van docenten over de vader van ?©?©n van de leerlingen van hun school op een openbaar medium als dit weblog. Van enig respect is geen sprake. Als deze docenten opdezelfde wijze op school over deze vader praten, verbaast het mij inderdaad niet als er stenen door de ruiten vliegen.
    Ik heb het Meander altijd hoog gehad, maar als er op dergelijke wijze over ouders wordt gesproken hoeft mijn kind daar niet naar toe.
    Ik vind het trouwens ook zeer treurniswekkend dat de directie van het Meander niet ingrijpt en haar docenten op haar verantwoordelijkheden wijst.

  72. Dag WfVN,

    Docenten van jou soort zijn een gruwel voor het Nederlandse Onderwijs. Ze lopen er de kantjes af, gaan niet mee met onderwijsvernieuwingen en leven van vakantieweek naar vakantieweek

  73. Beste meneer Stulen. U laat zich nu wel erg kennen. Uit uw reacties blijkt wel dat u meer op de confrontatie uitbent, dan op oplossingen zoeken met elkaar.

    Vooraf: Nee ik werk niet op het Meander. Ik werk zelfs bij een concurrent ervan. En ja, wij liggen ruim op schema voor de norm van 1040 uur voor de reguliere klassen.

    Mij stoort het dat u enorm generaliseert. Als er lessen uitvallen, worden ze inderdaad tegenwoordig ‘gestipt’. Bij ons is dit in alle gevallen een volledig bevoegd docent. En geen onderwijsassistent (waar u overigens erg neerbuigend over doet). Vroeger gingen we als leerlingen de stad in met een uitgevallen uur, toen viel er niemand over. Tegenwoordig worden vrijwel alle uitgevallen uren vervangen en prompt wordt er een complete hetze gevoerd tegen het onderwijs in het algemeen.

    En deze opmerking:

    Klopt… Er zijn altijd mensen die alleen maar aan vakanties kunnen denken…namelijk docenten in het Voortgezet Onderwijs.

    …zegt voor mij genoeg over uw instelling. Zoals eerder door een ander gezegd: diep triest. De mensen die nog voor het onderwijs kiezen moet je koesteren. De tekorten worden alleen maar groter. U heeft volgens mij niet door dat vrijwel alle mensen voor het onderwijs kiezen om de leerlingen (o.a. uw arme kindertjes – ik heb meelij met ze met zo’n vader) verder te helpen. Zowel op vakinhoudelijk gebied als bij de hele ontwikkeling als mens.

  74. Een serieuze vraag aan dhr Stulen:
    Waarom haalt u uw kinderen niet van het Meander en laat u ze naar een van de vele andere Zwolse scholen (die wel aan de norm voldoen) gaan? Dat is toch iets wat u kunt doen en het zou u een stuk minder energie kosten dan deze inspanningen.

  75. Elders op Weblog-Zwolle staat een stuk over scholieren uit Belgi?«, maar met name uit Deventer en Zwolle, die de confrontatie met elkaar aan gaan op een normale doordeweekse middag vanwege voetbalsjaaltjes.
    Geen wonder dat zo iets gebeurd met zo veel lesuitval, en ouders en leerkrachten die elkaar publiekelijk op bijzonder kinderachtige wijze aanvallen.
    Goed voorbeeld doet goed volgen.
    :- :- :-

  76. Tjonge tjonge wat een verhaal.

    Dat leerlingen ” te weinig ” leskrijgen is denk ik wel duidelijk. Ook docenten van verschillende vakken zouden graag meer uren willen geven. Vanuit Den Haag wordt hier niet voldoende geld voor vrijgemaakt.

    Er is hier denk ik maar 1 persoon die veel aan vakantie denkt…

  77. Tjonge jonge jonge, wat een trieste discussie!
    Ben het helemaal eens met DeEchte en Frankwin, wat een zielige vertoning.
    Ik denk dat dat nu wel bevestigd is dat we ons wel degelijk ernstige zorgen mogen maken over het huidige onderwijs en nog meer over de(ze) leerkrachten.
    DeEchte gaf het al eerder aan, alleen al deze uitspraak;

    Ik wil aan ?©?©n kant ook eigenlijk niet eens weten wie die kinderen precies zijn, want ik ben wel bang dat ik hen met veel medelijden/meewarig aan zou kijken…

    @Marianne,
    Tegenover de vader zou je je al professioneel moeten opstellen,
    zonder welke blik dan ook, laat staan tegenover zijn kinderen,
    echt schandalig!
    Stel je zelf zo op, zoals je een ander juist zou moeten leren!

  78. een ding weet ik zeker mijn kinderen gaan niet naar het meander
    want respect waarde en normen zijn ver te zoeken bij deze docenten
    en dan is het ook nog een CHRISTELIJK college
    >:(

  79. @ mr. Stulen

    Stipuren zijn lessen waar leraren (die er een opleiding voor gevolgt hebben) leerlingen toezicht houden dat ze goed aan hun werk gaan , bijvoorbeeld met Huiswerk maken. dat is een Prima oplossing, op de uren uitval die u niet wil.

  80. Op de discussie en de inhoud van de verhalen van E Stulen heb ik al gereageerd. ga ik dus niet nog eens doen. ZIE BOVEN.

    wel een paar andere opmerkingen:
    @joop 1: ik zie het verband tussen waarden en normen en CHRISTELIJK waar jet het over hebt niet. Ik ben zelf christelijk opgevoed en heb jarenlang tussen strenge christenen gewoond. Maare later ook tussen mensen van andere geloven of tussen practiserende heidenen. Ik heb nog nooit echt grote verschillen gemerkt in waarden en normen. Vanuit mijn jarenlange praktijkervaring bezien dus geen logische opmerking.

    @joop2: ik vind het a) triest dat je als vader blijkbaar het veto recht denkt te hebben over de schoolkeuze voor je kinderen. Ik denk dat je dat toch tenminste ook met je klinderen zou kunnen afstemmen – maar wellicht heb ik andere waarden en normen ;D
    en b) vind ik het triest als je op basis van deze discussie op weblog de conclusie trekt dat je kinderen dus beter niet naar Meander kunnen gaan …. volgens mij is een bredere kijk op scholen, onderwijs, etc etc daarbij wel handig .. Wellicht kun je de scholen in Zwolle ook zelf hun kijk op dit soort zaken laten geven…

    @gretha: ook hier zie ik weer een verbinding tussen twee zaken die ik in de praktijk veelal NIET tegenkom. Alsof intelligente mensen altijd intelligent moeten discussieren en niet-intelligente mensen wel op dergelijke wijze discussies kunnen/mogen voeren.

    @Diana: ook wel heel snel met een totaaloordeel over het onderwijs in het bijzonder en Marrianne in het bijzonder. Ik denk dat Marrianne zik gewoon een beetje op haar p*k getrapt voelt en over veel beroepseer beschikt en ook nog de energie heeft na een week lesgeven om inhoudelijk te reageren. Dat het af en toe wat uit de bocht schiet heeft denk ik te maken met emotie … hebben we allemaal wel eens last van.

    Kortom .. ik hoop dat deze discussie nog even doorgaat. geeft leuke inzichten en is over het algemeen wel vermakelijk om te lezen .. DOORGAAN PLEASE 😉

  81. Zeer vermakelijk inderdaad. Het geeft prima zicht op hoe verrot het voortgezet onderwijs (uitzonderingen daar gelaten natuurlijk, want die ken ik ook wel) al jarenlang voortboert.

    En dan hebben we het nog niet eens gehad over de grote sommen geld die scholen als het Agnietencollege oppotten in hun reservepot.
    Geld dat aan het verzorgen van voldoende lesuren voor leerlingen had moeten worden besteed. Dus geld dat niet wordt uitgegegven aan aan het aanstellen van docenten.

    Het lijkt wel of onderwijsinstellingen denken dat ze “bedrijfje” moeten gana spelen met hun managementstructuur en visie op geld uitgeven. Vergeet niet dat u uit de overheidskas bekostigd wordt. Geld dat wij nota bene als burgers in de vorm van belasting afdragen. Letterlijk …Ons geld…

    Alleen zijn er bij mij wel 2 stenen door de ramen gevlogen die met heel veel geluk mijn zoon die achtyer dat raam zit niet hebben geraakt.

    Mocht de dader een leerling of docent van het Meander zijn, dan zal dat wat mij betreft zeer grote publicitaire gevolgen hebben voor het Meander. Ook zal de dader door de politie worden aangehouden en voor de rechter worden gebracht. Een strafblad is zeker het gevolg.

    Erik Stulen

  82. @Beuvbos
    Gezien mijn interesse en eigen ervaringen is mijn totaaloordeel over het onderwijs echt niet zo snel hoor.
    Een voorbeeld;
    Toen ik eens vroeg aan een leerkracht van een van mijn kinderen wat hij dat jaar nou eigenlijk had geleerd, kreeg ik letterlijk als antwoord; “Ach, hij is toch van de straat geweest”. :-
    Over deze discussie;
    De leerkrachten hierin beschuldigen de heer Stulen van zwartmakerij, aandachttrekkerij en sensatiezoekerij, terwijl ze zelf nog harder met modder terug smijten. Uiteraard zal daar wel eens een emotionele reactie bij zijn, maar vooral in zo’n voorbeeldfunctie hoort toch iemand zijn/haar professionaliteit te behouden.
    De meeste mensen zullen die beroepseers op hun eigen vakgebied hebben, maar het zal wat worden als iedereen op deze manier zijn beroep/bedrijf gaat verdedigen en publiekelijk gaat discussieren met klagende/kritische clienten/klanten voor er daadwerkelijk (g)een oplossing gevonden is.

  83. @Beuvbos; U draait mijn woorden een beetje om, wat ik bedoel te zeggen is dat mensen ( wat Diana ook zegt)met een voorbeeldfunctie in ieder geval in staat moeten zijn om naar elkaar te luisteren.
    Er wordt niet naar elkaar geluisterd, iedereen is aanvallend en verdedigend bezig.
    Het mooie van een discussie is dat je open staat voor andermans idee?«n en gedachtengang.
    Een discussie kan leerzaam zijn en kan je eigen gedachtengang veranderen.
    Bovendien leidt deze discussie nergens toe en dat is jammer want door echt naar elkaar te luisteren en open te staan voor elkaar zou je meer kunnen bereiken dan nu het geval is.
    Emotie’s kennen we bijna allemaal, maar ik denk dat je als voorbeeldfunctie toch in staat moet kunnen zijn om bij een discussie als deze je emotie’s onder controle te hebben.

  84. Soory Erik jou kinderen het naar hun zin? ik hoor heel andere verhalen, dat ze gepest worden dankzij jou!
    Je maakt niet het leven op die school ondraagzaam maar het leven van je kinderen nog meer! >:(

  85. Roosteruitval Meander maandag 5 februari

    THX Km van ma 7 ?  vervalt scholing doc
    Sg van ma 8 ?  vervalt scholing doc
    TH11 Sg van ma 7 ?  vervalt scholing doc
    Hh van ma 8 ?  vervalt scholing doc
    TH12 Da stipuur ma 5 in W37
    Hd van ma 8 ?  ma 6 in O11
    Ka van ma 7 ?  vervalt scholing doc
    TH13 Kp van ma 7 ?  vervalt scholing doc
    Vi van ma 8 ?  vervalt scholing doc
    HA11 Hn van ma 7 ?  vervalt scholing doc
    Wa van ma 8 ?  vervalt scholing doc
    HA12 Kk van ma 2 ?  vervalt
    Bk van ma 7 ?  vervalt scholing doc
    Ko van ma 8 ?  vervalt scholing doc
    HA13 St stipuur ma 3 in O36
    Vi van ma 7 ?  vervalt scholing doc
    Bo van ma 8 ?  vervalt scholing doc
    HA14 Mt van ma 7 ?  vervalt scholing doc
    Hn van ma 8 ?  vervalt scholing doc
    AA1 Vw van ma 8 ?  vervalt scholing doc

    Erik Stulen

  86. nou Erik aangezien een aantal vrienden van mij daar op school zitten hoor ik nog wel is wat ja!
    En even over de ingegooide ruiten bij het meander
    – Hangjongeren waren het niet, er is 1 groep in de aalanden en daar staan wij nooit, teveel licht en geen beschutting.
    – Waarom zou iemand de ruiten van een school ingooien?
    – Waarom zou een leerling de ruiten van het Meander ingooien?

    Wel raar dus als je op deze vragen antwoord geeft of niet?

    Ag Erik heb je nou echt niets beters te doen? volgens mij kijk je om het uur op de meander site voor roosterwijzigingen!

    Nou niet een hartverzakking krijgen hoor! Ik heb elke dag maar tot 12 uur les en begin om half 9!

  87. Dag Gerrit,

    Ik heb met je te doen jongen. Op elke HBO-instelling of Universiteit zul je er tegenaan lopen dat je wiskunde, nederlands (o.a. spelling en grammatica) en engels van een te laag niveau zijn om fatsoenlijk de lessen te volgen en opdrachten uit te voeren. Je zult zakken voor vele tentamens
    Denk dan nog eens terug aan die goeie oude tijd op het Meander, waar je die o zo belangrijke lessen steeds moest missen door lesuitval.

    egls g K heb je mailtje doorgestuurd naar de politie. Het lijkt er sterk op dat jij iets met het ingooien van ramen te maken hebt

  88. Erik
    Hoezo zou ik wat te maken hebben met die ruiten, wat is mijn belang daaraan? Ook heb ik niet op het meander gezeten en heb ik inmiddels mijn diploma al gehaald. Toch snap ik niet hoe je erbij komt dat ik wat met die ruiten te maken zou hebben. Ik vind het daarom ook erg zwak dat je direct een conclusie trekt. Ik gaf alleen een paar punten, ik zeg ook niet dat jij die ruiten hebt ingegooid! Ik geef mijn mening en dan krijg ik dit terug?! dankjewel!!!

  89. Slecht management van directie Meander.

    Pas op 1 februari hebben we van de rector van het Meander een brief ontvangen (verstrekt aan alle leerlingen) over de uitbreiding van de lesuren. Eindelijk wordt gesproken dat dit gebeurt op last van de Inspectie, omdat er te weinig lesuren zijn gepland en te veel lesuren zijn uitgevallen. Op donderdag 25 januari zijn mijn ruiten ingegooid. Op maandag 22 januari en dinsdag 23 januari heeft de school mondeling aan groepen leerlingen meegedeeld dat het aantal lesuren wordt verhoogd zonder te reppen over de reden. Geen wonder dat op 22 en 23 januari dan veel vingers naar mij wijzen.

    De rector had natuurlijk veel eerder de brief aan de leerlingen moeten verstrekken en niet zoals nu gebeurt is pas 8 dagen na de mondelinge mededeling.

    Ik noem dat slecht management. Eerst roepen en dan pas ruim een week later een brief meegeven, waarin de echte reden van lesurenuitbreiding staat. Dat heet “onrust creeeren onder leerlingen”

    Erik Stulen

  90. @bevbos wie zegt dat ik het vetorecht heb over mijn kinderen dat maak jij ervan. en ddie jarenlange ervaring dat valt volgens mij ook allemaal wel mee

  91. Tot nu toe heb ik deze “discussie” met een mengeling van verbazing, interesse en weerzin proberen te volgen. Wie gooit de ruiten in? Meestal is er dus ergens een motief te vinden. In het geval van het Meander is het dus niet gek dat er leerlingen zijn die eventueel wat minder positief tegen school aankijken en om deze reden schade aanrichten. Uiteraard kan het ook zo zijn dat de heer Stulen zelf de ruiten heeft ingegooid met als aanleiding de verstoorde relatie tussen hem en het Meander. De ruiten van Stulen zijn daarentegen ook niet heel gebleven en hier kun je natuurlijk ook op diverse manier tegen aankijken. Zo kan het zijn dat er leerlingen zijn die een hekel aan Stulen hebben, omdat hij er voor zorgt dat ze minder vrij zijn. Uiteraard kan ook, zoals hierboven al is gesuggereerd, de heer Stulen zelf debet zijn aan dit gegeven, met als motief om zijn queste weer op de mediakaart te krijgen.
    Geen van de mogelijkheden is eenvoudig aan te tonen en dus wordt dit al snel een ja-nee spelletje waarbij de hitte toeneemt. Het is dan ook niet verstandig om aan deze blame-game deel te nemen. Wel kun je inderdaad genoeg zeggen over hoe scholen omgaan met de inrichting van het rooster. Ik vind daarentegen het felle betoog van de heer Stulen m.b.t. het voortgezet onderwijs een beetje misplaatst. Het HBO is absoluut niet veel beter; Ook hier is het rooster regelmatig een ramp en vallen er veel lessen uit. Om nog maar te zwijgen van de weinige contacturen die voorhanden zijn. Daarnaast is ook het HBO heel bewust bezig om geld op te potten. Ga maar even graven bij Windesheim…. Het HBO heeft alleen wat minder last van kritiek, aangezien de leerlingen daar vrijwillig kiezen voor onderwijs ?©n er geen ouders zijn die klagen over de inrichting van het onderwijs. Persoonlijk zou ik ook geen fan zijn van de heer Stulen als ik op het Meander zat, maar de kritiek die hij uit, hoewel wat ruw en emotioneel, is gebaseerd op an-sich goede argumenten. Toch vind ik het wat zwak om nu het Meander hier alleen op aan te spreken. De problemen komen op practisch elke school wel voor. De ene school weet dit wat handiger op te lossen (verdekken) dan de ander. Misschien is het een oplossing als Erik Stulen zelf les gaat geven op het Meander…….. ….maar goed,.. Ik ben blij dat Erik niet mijn vader is,… wat moeten mijn vriendjes dan wel niet van mij denken…. ….straks wordt ik nog opgewacht in het fietsenhok! 😉

  92. Het lijkt me verstandig om de discussie met het verhaal van Rinze af te sluiten.
    Laat de heer Stulen zijn variant op Don Quichotte niet te lang opvoeren door steeds maar weer te reageren. Zwijgen is de beste remedie. 🙂

  93. Voor de heer stulen wil ik zeggen dat U als onderwijsdeskundige verstandig moet wezen en niet via dit medium met modder moet gooien.Dat U vind om iets aan te pakken wat volgens U niet juist is okee maar handel op een juiste mannier en niet op deze.
    Voor de docenten wil ik zeggen reageer niet op deze mannier,je schiet hier niets mee op en je maakt meer stuk dan dat je wat wint.
    Dit is ook eenmalig dat ik hierop reageer.
    Het beste allemaal en wees verstandig!!!!!!!

  94. Stulen is een Z…. mannetje.
    Ga aan het werk op Windesheim, waar ook zo weinig les wordt gegeven. Als adviseur kun je dat adviseren en zorgen dat het daar beter gaat. Windesheim, dat is pas een SLECHTE school. Begeleiding is daar onder de maat. IK kan het als student weten!!!!!!!!!!!!!!! Lesroosters veranderen daar ook dagelijks en er is zeer VEEEEEEEEEEEl lesuitval op Windesheim. En ……. haal gewoon je kinderen van die school en zoek er ?©?©n die wel goed is. Dan heb je weer meer tijd om je op je werk op WINDESHEIM te concentreren en tijd voor leukere hobbies. Want volges mij is zeuren, mediageilheid je hobby. Want al dat gemail gaat ten koste van je werk man. GA AAN HET ECHTE WERK, GROTE ZEURPIET!!

    Z….. mannetje, die Stulen.
    Je zit trouwens zelf ook in het onderwijs. Waarom? Vanwege die 15 vakantieweken op WINDESHEIM??? Ja, dus!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    GA ons studenten maar eens beter lesgeven.

  95. De laatste uren is er op ongepaste wijze gereageerd. Zo wordt er onder andermans naam berichten geplaatst. Dit staan we niet toe. IP-adres is genoteerd.
    Berichten kunnen zonder opgaaf van redenen verwijderd worden.
    Zie ook onze disclaimer in het menu.
    Weblog Zwolle
    ============
    On topic !!

  96. Meneer Stulen:
    Misschien moet u bij het onderwijs in de 3e wereld gaan kijken..
    Die hebben ze niet of matig.
    Als u daar u aandacht aan gaat besteden, hebben we er meer aan.
    Als je dan een uurtje meer, of minder hebt: Interesant..:o

    Op het Meander word Prima les gegeven!

  97. De laatste uren is er op ongepaste wijze gereageerd. Zo wordt er onder andermans naam berichten geplaatst. Dit staan we niet toe. IP-adres is genoteerd. Berichten kunnen zonder opgaaf van redenen verwijderd worden. Zie ook onze disclaimer in het menu.
    Weblog Zwolle

    (Off topic) Was het weer zo ver… Bah, wat kinderachtig… Om olie op het vuur te gooien is er niet zoveel nodig.
    ================
    Nou, we hebben over het algemeen zeer weinig last van vervelende berichtgeving gelukkig.
    Nu weer ON-topic !

  98. Hierbij wil ik graag wat dingen van dhr. Stulen weten: Waarom hebt u zoveel problemen met lesuitval? Heel begrijpelijk dat u het beste voor uw kinderen wilt, dat wil iedere ouder immers. Maar naar mijn inzien maakt u ze op dit moment het leven echter alleen maar moeilijk. Zij worden namelijk afgerekend op uw (sorry) gezeur! Ik ken uw kinderen niet maar kan me voorstellen dat er klasgenootjes zijn die uw kinderen verantwoordelijk achten voor het feit dat zij nu een zwaarder rooster hebben. En wilt u dat uw kinderen aandoen? Denk niet dat ze hier populair mee worden.
    Maargoed als u dan per s?© wilt klagen doe het dan niet alleen bij het Meander zoals Albert al zegt is het niet alleen het Meander die met “verkeerde” roosters kampt. Daarom mijn verzoek: wees eens eerlijk en ga voor uzelf bedenken waarom u dit daadwerkelijk doet. Een betere ouder wordt u er niet door, stop de tijd die u in deze kwestie steekt liever in aandacht voor uw kinderen, hulp met huiswerk bijvoorbeeld, daar leren ze meer van dan in die extra uren les waarmee u ze opzadelt!
    ps. Een actie als Going Global heeft wel degelijk met onderwijs te maken. Het heeft de leerlingen veel geleerd over de situatie in die landen en over niet enkel aan onszelf denken. School is geen leerfabriek waar je je boekjes in je hoofd stampt en examens maakt maar een plek waar je op de wereld voorbereid wordt. En in de wereld is nou eenmaal meer dan dat wat in de boeken staat. Zorgen voor de medemens hoort daar ook bij en ik vind dit een begrip wat zeker op een christelijke school niet mag ontbreken.

  99. Dag Lisannne,

    ben je ook docent op het Meander?? Zoja, de rector heeft zoals je weet alle docenten dringend verzocht niet meer op deze site te rageren.

    En wat mijn kinderen betreft. Zij hebben helemaal geen last van klasgenoten of niet klasgenoten tav dit onderwerp. Zij krijgen juist hele leuke reacties de laatste tijd. Ik ook trouwens.

    Inmiddels weet iedereen op school (leerlingen en ouders) middels een brief van de rector dat de school op last van de inspectie haar lesuren moet opvoeren. De school is in overleg met de inspectie hier ook druk mee bezig. Uiteraard houd ik dat goed in de gaten en ben ik steeds in overleg met de school en de inspectie hierover.

    Erik Stulen

  100. Ik kan toch even iets niet volgen. Het hele gebeuren zal ik (wel docent, niet op het Meander) verder met rust laten maar ook ik heb begrepen dat uw kinderen (van Erik Stulen dus) last hebben van commentaar. Het staat helemaal boven in het ‘hoofdbericht’, daarin wordt op z’n minst gesuggereerd:

    Stulen: â??˽Mijn kinderen worden er op school op aangesproken door leerlingen die ervan balen dat ze minder uren vrij zijn.

    Of is hier ?©?©n en ander opgeblazen door de media? (gevaarlijk iets, media). Ik ken pubers en kan me op basis van mijn ervaringen best voorstellen dat de kinderen aangesproken op het gedrag van de ouders (onterecht overigens, het ‘ik kan me voorstellen’ slaat er dus alleen op dat ik weet dat het voor kan komen, niet dat ik het toejuich of goedkeur of zelfs zou tolereren)

  101. Politie start onderzoek

    Dag WFvn,

    Klopt dat mijn kinderen er wel op aangesproken worden door medeleerlingen, doch mijn kinderen gaan daar allang niet meer op in en verwijzen ze door naar mij. Zij hebben er dus helemaal geen last van.

    Ter info:
    De politie heeft mij gisteren bericht dat er besloten is om toch een officieel politie-onderzoek in te stellen naar het stenengooi-incident.

  102. Ook zal de dader door de politie worden aangehouden en voor de rechter worden gebracht. Een strafblad is zeker het gevolg.

    Erik Stulen 3 februari 14.16 uur

    Ik dacht dus dat ze het onderzoek allang gestart waren. Schijnbaar klets de heer Stulen maar wat uit zijn nek. Of wil hij mensen bang maken met zijn gewauwel. Ik dacht trouwens dat minderjarigen geen strafblad konden krijgen. Alleen een aantekening en een doorverwijzing naar Halt. Ik ga er namelijk vanuit dat het baldadigheid is geweest van minderjarigen. Tja en misschien wel leerlingen van het meander. Dan wordt het dus een verzekeringskwestie waar de ouders voor opdraaien.

  103. Scholen die hun leerlingen te weinig les geven, krijgen tot het einde van dit schooljaar de tijd orde op zaken te stellen. Doen zij dat niet, dan volgen sancties. Dat hebben minister Maria van der Hoeven en staatssecretaris Bruno Bruins van Onderwijs maandag gezegd.

    De twee bewindslieden maken zich grote zorgen over het aantal lesuren dat sommige leerlingen op scholen in het voortgezet onderwijs en in het middelbaar beroepsonderwijs krijgen.

    De kwaliteit van het onderwijs loopt daardoor gevaar. Bovendien voorkomen scholen die voldoende les geven dat leerlingen het onderwijs verlaten zonder een diploma.

    Problemen

    Volgens Van der Hoeven en Bruins heeft het middelbaar beroepsonderwijs problemen met de registratie, controle en verantwoording van de lesuren. Deze scholen moeten jaarlijks minimaal 850 uur aan les, stages en begeleiding verzorgen.

    Uit onderzoek van de Inspectie van het Onderwijs blijkt echter dat vooral scholen in het voortgezet onderwijs tekort schieten.

    Minimum

    Deze instellingen houden slecht rekening met studiedagen, toetsweken, vergadertijd en nationale feestdagen. Het minimum van minstens 1040 lesuren in de eerste jaren van het voortgezet onderwijs wordt daarom vaak niet gehaald.

    ========
    http://www.nu.nl

  104. hallo erik,
    Ik voel me gevleid dat u denkt dat ik een leraar ben, maar dit is niet zo. Verwonderd las ik over de positieve reacties tegen uw kinderen. Naar mijn weten is er namelijk niets positiefs in de ogen van kinderen aan langer op school zitten dankzij een bezorgde vader. Natuurlijk vind ik ook dat een school aan de eisen van het onderwijs moet voldoen, maar voor de controle daarop is iets prachtigs uitgevonden: de inspectie. Daarom vind ik dat u het werk aan de inspectie over moet laten.
    Vriendelijke groeten,
    Lisanne

  105. Meneer Stulen,u lijkt mij een persoon wie zich overal mee bemoeit.
    Een betweter,u bent niet zo geliefd in bepaalde kringen,dat ken ik u wel vertellen.
    Leraren aanvallen die hun verdomde best doen,om die verwende koters van u een plek te geven in de ze maatschapij.
    Erik kom op en bemoei je eens niet overal mee, dat ze bij u in de straat u al beu zijn,laat dat niet zo zijn op school.

  106. Meneer Stulen,
    Waarom gaat U niet in op de wensen van studenten? Waarom komt U niet op voor de studenten, als onderwijstijd voor U zo belangrijk is?
    Waarom niet voor ons? Daar hoor ik u niet over. Het Meander moet voldoende lesuren geven, dat klopt. Maar dat U als onderwijsadviseur NIETS doet aan de grote lesuitval op Windesheim, dat valt me tegen van U. Waarom begint U daar dan OOK niet over in de media? Praat dan ook over de enorme lesuitval op Windesheim. Ik ervaar dit elke week weer. U weet veel over het Meander te vertellen, maar over uw eigen werkgever? Waarom alleen anderen en niet Windesheim? Of wordt U dan bang? Wiens brood men eet, wiens woord men spreekt …………………

    Met vriendelijke groeten.

  107. Scholen moeten toch de lesurennorm halen!!!

    Dag mensen,

    Afgelopen maandag is het inspectierapport over de lesuitval bij 25 scholen Voortgezet Onderwijs, waaronder het Meander, aan de Tweede kamer gepresenteerd. Het overgrote merendeel van de scholen realiseert dit schooljaar niet genoeg onderwijstijd. Veel scholen houden bovendien niet bij hoeveel uren uitvallen en of daar wel of niet vervanging voor wordt gevonden. De minister houdt om deze reden onverkort vast aan de financiele sancties waarmee ze de scholen dreigt die niet aan de eisen voldoen. De kwaliteit van het onderwijs loopt hierdoor gevaar. Bovendien zegt de minister, dat als scholen voldoende lesgeven wordt voorkomen dat leerlingen het onderwijs verlaten zonder diploma.
    De scholen hebben nu nog tot mei de tijd om om orde op zaken te stellen. 1248 lesuren van 50 minuten dienen te worden gerealiseerd!!!! Zie ook de website van de onderwijsinspectie waarop de rapporten zijn gepubliceerd.

    De inspectie ziet het liefst dat scholen de onderwijstijd structureel verlengen door het aantal lesvrije dagen aan het begin en eind van het schooljaar te beperken (dus inkorting van de vakanties), door o.a. minder proefwerkweken in te plannen, scholing en vergaderingen buiten lestijd te organiseren en bewuster om te gaan met bijvoorbeeld uitstapjes.
    Voldoen scholen tijdens het tweede inspectierondje in mei 2007 nog niet aan de vereiste norm van minimaal 1248 lesuren, dan moeten de scholen rekening houden met het inhouden, opschorten of terugvorderen van de bekostiging. In het uiterste geval kunnen scholen hun licentei verliezen.

    Overigens zijn het ook de scholieren uit het Voortgezet Onderwijs zelf die aan de bel hebben getrokken over dat ze veel te weinig les krijgen. En dat is wel heel opmerkelijk. LAKS, LOVB, etc. zijn dan ook erg blij met de uitspraak van de minister en de controlerende rol van de inspectie.
    Na twintig jaar gedoogbeleid gaat het roer nu drastisch om.

    Erik Stulen

  108. Het zou fijn zijn dat de heer Stulen dit (meer lestijd voor hoorcolleges)ook op Windesheim weet te realiseren. Waarom doet U daar ook niet iets aan? U werkt daar toch? Trouwens, het aantal vakantiedagen ligt vast. Daar gaat de urentabel (colleges) niet over. Het gaat over de invulling van de lesweken. En daarin past meer tijd voor colleges. Ik verwacht dat U daar ook iets aan gaat doen. Ik za zelf mijn coordinator en sectorleider (School of Economics) vragen wat U hier aan gaat doen. Windesheim moet ook voldoende colleges geven!!!!!!!

    Groeten van een studente op Windesheim.

  109. Stulen in de Stentor van zaterdag 17 februari

    In de Stentor van afgelopen zaterdag kunt u uitgebreid meer lezen over mijn strijd voor meer lesuren.

    Erik Stulen

  110. Op zich kan ik mij de strijd voor je kinderen goed voorstellen, dat zit bij ouders ingebakken, dat doe ik ook voor mijn kinderen.
    Maar wat mij wel een beetje kriebelt, is dat er zoveel publiciteit aan gegeven moet worden. Vechten voor je kinderen kun je toch beter rechtstreeks met de school, mentors, directie doen.
    Val ze niet op een weblog aan, maar ga praten, ga aan tafel zitten, schrijf brieven, email oid.
    Tenminste, zo zou ik het aanpakken.
    Waarom zelfs een bericht op de weblog dat we uw avonturen allemaal in de krant moeten volgen?
    Misschien ben ik dan maar een simpele ouder, maar zou je er werkelijk wat bij winnen, als je zoveel reclame voor jezelf maakt?

  111. Wat ik zelf doen, ik kom op voor mijn kinderen, en ik ben echt al regelmatig bij de mentor, juf of directie geweest om te overleggen. Dingen aan te kaarten, uit de wereld te krijgen. Ik zeg niet een hele hoop, maar doe ook een boel. En ja hoor, gesproken met ouderraad, MR, directie, maar met redelijk praten en overleggen kom je een heel end.
    EN….we zijn allemaal mensen. Laten we elkaar respecteren en daarin ook eerlijk blijven! Ik kom ook op voor mijn kinderen, wees niet bang, maar daar heb ik geen media voor nodig.

  112. Stulen, het is nu inderdaad wel duidelijk waar je voor staat en wat je wil bereiken. Wordt het dan nu niet eens tijd om je te verdiepen in de klachten die over je eigen opleiding binnenkomen? Die studenten betalen zich (vaak samen met de ouders) blauw aan college geld maar krijgen gezien de reactie(s) ook geen waar voor hun geld. Of is dat niet belangrijk? Puur omdat zij niet onder de leerplicht meer vallen? Steek dus je hand in eigen boezem en doe hier iets mee. Krijg sterk het idee dat je publiciteitsgeil bent. Neem een baan bij de krant. Kun je elke dag je naam in de krant lezen.

  113. Geachte heer Stulen,

    Ik heb allang begrepen dat iedereen druk bezig is om u weer tevreden te stellen. En uiteraard is er iets voor te zeggen dat u zich inzet voor het aantal lesuur. Maar net als al die reacties hierboven keur ook ik uw manier van aanpak af. Al die publiciteit. Iedereen is bereid dit op een volwassen manier op te lossen, maar dat gaat een beetje moeilijk als slechts ?©?©n partij zich ook daadwerkelijk volwassen gedraagt. Steek uw tijd van deze weblog en al die publiciteitstrekkerij liever in de strijd voor de toekomst van uw kinderen. Want daar is het allemaal om begonnen. Dwaal dan niet af en word eens volwassen.

  114. Publiciteitstrekkerij??

    Dag Trees,

    Door zelf te reageren op deze weblog doe je aan publiciteitstrekkerij.
    En .. inderdaad is niet iedereen bereid om de lesuitval op een volwassen manier op te lossen. Kijk maar naar de vele reacties hierboven. En let dan met name eens op de reacties van de docenten van het Meander (Albert Dam, Marianne, etc.) Ik probeer het namelijk wel op een volwassen manier op te lossen. Vele anderen niet.

  115. Geachte heer Stulen,

    Ik ben niet degene die een strijd (mede) via de publiciteit voert. Bovendien is het niet m?­jn bedoeling de kranten van mijn gelijk te overtuigen. Die strijd laat ik lekker aan u over.
    En ik heb op de reacties gelet van de docenten hierboven, evenals uw reactie daarop. Ik mag aannemen dat men hier niet aan het liegen is. Daarom vraag ik mij ook af waarom u een aanbod afslaat waarmee men u tegemoet wil komen. (meerdere malen zelfs). Bovendien zijn uw reacties op artikelen van anderen ook niet altijd even geweldig. Uw omzeilt de vragen en legt steeds weer haarfijn uit wat uw mening is (welke we inmiddels door en door kennen). Als u alles op een volwassen manier op wilt lossen dan moet u ook antwoord geven op vragen die hier door mensen gesteld worden om zo een beter beeld van u te krijgen. Want de manier waarop u nu reageert getuigt zeker niet van volwassenheid, maar des te meer van bangheid. Of weet u zelf de antwoorden niet op de vragen die aan u gesteld worden?

  116. Beste stulen,

    Ik snap best dat u zich zo hard inzet voor de lesuren.
    Zelf studeer ik op het Windesheim en heb zelf ook erg vaak lesuitval. Daarom vind ik het raar dat u het stukje van Wilma overslaat en weinig tot geen aandacht besteed aan het stukje van Coby Vermeer.
    Graag zou ik daar ook uw reactie op willen weten!
    Ik ben het eens met een aantal andere reacties, dat u er teveel media bijhaalt en specifiek ?©?©n school “zwart” maakt van de honderden scholen die hun uren niet goed invullen.
    Misschien zou u eens kunnen kijken naar de studie uren op scholen. Van mijn broertje hoor ik namelijk vaak dat ze niets doen op zijn school in die uren en dat er ook bijna nooit een leerkracht bij aanwezig is.

    groeten,

    Pieter.

  117. Als studente snap ik twee diingen niet. Ten eerste reageert U nooit over de klachten van weinig contacturen op uw ‘eigen’ Windesheim. Waarom? U werkt daar toch en hebt daar invloed!! Ten tweede: stel dat gebeurt wat U steeds zegt: het Meander gaat gekort worden door de minister. Die dreiging noemt u steeds. Ik denk dat er dan geen geld meer is voor de extra lessen die u wilt. Wilt U graag dat de school, waar uw kinderen naar toe gaan, gekort gaat worden, en zo minder uren onderwijs aan uw kinderen kan geven? Kom niet aan dat ze geld genoeg hebben, want dat is onzin. Nee, U bent bezig er ?©?©n school uit te halen en die zwart te maken. Dat is toch niet goed voor uw lieve kinderen? De school heeft dit geld juist hard nodig (en uw positieve steun) om genoeg uren te geven. Daar zijn ze nu druk mee bezig, las ik. Het is toch jammer als de school dicht zou moeten en uw kinderen naar een andere school moeten? U schreef dat ze het erg op school naar de zin hebben. Wilt U hen aandoen, dat ze gewongen door pappie naar een andere school moeten, omdat het Meander (dan) gesloten gaat worden? Kom op zeg: wees een echte vader. En Windesheim? Waarom hoor ik U daar dan nooit over? Vreemd. Of komt dit pas aan de orde als uw kinderen daar zitten? Het lijkt daar wel op. Jammer meneer Stulen.

  118. Volgens mij heeft u de site verkeerd getypt, want de link doet het niet 😮 Ik ben zeer benieuwd naar het artikel, dus wellicht wilt u de moeite nemen even de site te controleren?

    MvrG,
    Trees

  119. Gut meneer Stulen nu u toch weer online bent. Wanneer geeft u nu eens antwoord op de vragen die u worden gesteld? Of kunt u geen kritiek verdragen? Uw berichtgeving is nogal eenzijdig.

  120. ;D
    Goed, dit bereikt w?©l de website maar laat geen fluit zien over het genoemde onderwerp.

    Driemaal is scheepsrecht….. nog een keer proberen ;D

  121. Stulen,

    De link doet het bij mij niet, wellicht kan het natuurlijk aan mijn computer liggen. Die dingen hebben altijd wel ergens last van. Maar waar ik last van heb is onbeantwoorde vragen. Wanneer gaat u nu eindelijk eens de vragen beantwoorden die aan u gesteld worden.

  122. Tja zeg doe nou niet zo onnozel Stulen Lees de reacties maar eens goed door. Of is ons Nederlands zo slecht dat je het niet kunt lezen of snapt? Of ook op het Meander gezeten soms? Volgens u is het daar immers zo slecht gesteld met Nederlands en wiskunde.

  123. Meander trekt rookgordijn op rond lesuren!!!

    Zwolle, 30 maart 2007

    Beste lezers,

    Hierbij vragen wij uw aandacht voor â???het rookgordijnâ?? dat scholen voor Voortgezet Onderwijsin het algemeen en het Meandercollege en het Zuyderzeecollege in het bijzonder momenteel optrekken om te voldoen aan de wettelijke verplichte lesuren. Wij vragen uw aandacht als ouders van schoolgaande kinderen in het Voortgezet Onderwijs en als leden van het 3manschap â???Meer onderwijs moet.â?? De cijfers zijn schokkend!

    De wet
    Scholen die te weinig les geven kunnen straf krijgen. Dat hebben minister Maria van der Hoeven en staatssecretaris Bruno Bruins (Onderwijs) donderdag 7 september 2007 de Tweede Kamer geschreven. De eerste jaren van het voortgezet onderwijs moeten scholen voor Voortgezet Onderwijs minstens 1040 uur klokuren (= 1248 lesuren van 50 minuten) lesgeven. De onderwijsinspectie heeft hierin een extra controlerende taak van de Minister van Onderwijs gekregen.

    In november 2006 zijn 25 scholen voor Voortgezet Onderwijs onaangekondigd door de onderwijsinspectie bezocht. (zie verder ook de â???Notitie Onderwijsinspectie Onderwijstijd in het VO, februari 2007 op http://www.onderwijsinspectie.nl/Documents/pdf/onderwijstijdinhetvo.pdf, waaruit blijkt dat de leerlingen van bijna tweederde van de onderzochte scholen niet voldoende onderwijstijd ontvangen). Dat is schokkend!!

    De directies van de scholen van onze kinderen hebben hier als volgt op gereageerd:

    Agnieten-College. Locatie Meander, Zwolle

    In november 2006 is het Agnietencollege, locatie Meander onaangekondigd door de onderwijsinspectie bezocht. De onderwijsinspectie heeft geconstateerd dat bij ruim 12 klassen de geprogrammeerde onderwijstijd onvoldoende was. Ook bleek uit gesprekken met leerlingen dat de gerealiseerde lestijd ook ver onder de maat was. Er was veel lesuitval. Leerlingen klaagden daar zelf ook over. De inspectie heeft de school verzocht met een pakket herstelmaatregelen te komen.

    Beschrijving van de genomen maatregelen (50 uur) door de school n.a.v. bezoek inspectie november 2006 voor klas 1/brugklas en klas 2/leerjaar 2

    A) Twee toetsen per week per klas worden buiten de bestaande lesuren ingepland m.i.v. 29 januari 2007. In de resterende 16 schoolweken worden hiermee tenminste 25 (mogelijk 32) lesuren extra behaald.

    B) Alle resterende dagen met verkort (BOM) rooster worden omgezet in volledige lesdagen. Het gaat om 10 dagen waarin tenminste ?©?©n uur extra onderwijstijd wordt gerealiseerd: 10 uur.

    C) De projectweken aan het einde van het schooljaar voor klas 1, 2 en 3V starten drie dagen later: 15 uur.

    Onze reactie op bovengenoemde maatregelen (stand per 30 maart 2007):

    Geplande lesuren

    Aan het begin van het schooljaar 2006/2007 had de school 1126 lesuren ingepland. Daarmee zat de school aan het begin van het schooljaar 122 lesuren onder de wettelijke minimumnorm van 1248 lesuren (van 50 minuten. Door herstelmaatregelen heeft de school nu voor het gehele schooljaar 2006/2007 1176 lesuren ingepland. Daarmee zit de school nu 72 lesuren onder de wettelijke minimumnorm van 1248 lesuren (van 50 minuten).

    ?· Maatregel A, C en H leveren in totaal (25 + 10 + 15 uren =) slechts 50 extra lesuren op van 50 minuten. Deze uren zijn al verwerkt in de geplande 1176 uur .Daarmee heeft de school nog steeds 72 lesuren te weinig gepland!!!. Echterâ???

    Vele repetitie-uren (maatregel A) zijn al niet doorgegaan/uitgevallen: zie lesurenoverzicht en schoolrapporten kinderen waar slechts 1 repetitie per vak op staat, daar waar het er 2 hadden moeten zijn))
    Er is nog steeds sprake van lesuitval: gemiddeld 2 tot 3 uur per week
    Er zijn onverwacht 2 extra dagen vakantie aan de voorjaarsvakantie van week 9 toegevoegd, ondanks de vele uren lesuitval.
    In de nieuwsbrief van het Meander van februari 2007 staat onder de kop â???Jaarroosterâ?? dat â???â???in de geplande vakantiedata geen verandering is gekomen â???..â??. De zomervakantie van 11 weken wordt dus niet ingekort.
    De school vermeld in het lesrooster dat de zomervakantie op 8 juli begint en op 26 augustus eindigt. De praktijk is dat 26 juni de laatste lesdag is (sportdagen boeken inleveren) en 6 september pas de eerste schooldag (boeken ophalen)
    Maatregel C klopt: BOM-roosters zijn tot op heden geschrapt
    Gerealiseerde lesuren/lesuitval

    In schooljaar 2006/2007 zijn tot op heden maar liefst 71 lesuren van 50 minuten uitgevallen door (rapport)vergaderingen onder schooltijd, studiedagen, werkweken andere klassen, feestvieringen en BOM-roosters. Daarnaast zijn er 11 stipuren uitgevoerd. (Stipuur = les is uitgevallen. Leerlingen worden in lokaal opgevangen om huiswerk te maken of iets leuks te doen (tekenen)

    Conclusie

    De school zit ondanks afgedwongen herstelmaatregelen en met nog maar 10 lesweken te gaan, 143 lesuren onder de minimumnorm van 1248 lesuren (72 uur te weinig gepland en 71 uur lesuitval, de stipuren en de lesuitval de komende 10 lesweken niet meegerekend)

    Zuyderzee-College Emmeloord

    Op 15 maart heeft de Regio-inspecteur de heer Coenen een bezoek gebracht aan het Zuyderzee College. Hij heeft een gesprek gevoerd met directeur De Boom. De inspecteur heeft geconstateerd dat er te weinig les wordt gegeven. Naar aanleiding hiervan is er een schrijven rondgegaan naar het onderwijzend personeel met de mededeling dat er meer lesuren ingepland gaan worden. De uren die ingepland worden zijn praktisch allemaal huiswerkuren en dienen alleen de onderwijstijd op papier. Even een citaat van een afdelingsleider: “Ik hoop dat we samenwerken om dit systeem ( Jan: stempelen door de leerlingen) te laten slagen, het heeft in het verleden zijn nut bewezen, en nu slaan we twee vliegen in een klap, we houden de leerlingen bezig met hun eigen werk, en voldoen aan onze onderwijstijd”. Op het lesrooster van mijn zoon staan nu al 7 lesuren die hij helemaal niet heeft maar die bedoeld zijn om een rookgordijn op te werpen naar de Onderwijsinspectie. Dus 7 van de 36 lesuren a 40 minuten die niets betekenen. Zoon Ruud nu al 200 klokuren te weinig en zoon Steven 120 klokuren.

    De maatregelen zijn dus volledig onvoldoende en wijzen op pure minachting van leerlingen, ouders, docenten en zelfs de Onderwijsinspectie.

    Eindconclusie

    Scholen voor voortgezet onderwijs proberen momenteel op allerlei krampachtige manieren te voldoen aan de wettelijke eis van 1248 lesuren van 50 minuten (of 1040 klokuren). Dat hiermee niet zuiver wordt omgegaan blijkt uit bovengenoemde twee voorbeelden. Bovendien zijn de maatregelen die scholen nemen nog steeds onvoldoende. Onze kinderen krijgen dus nog steeds niet het onderwijs waar ze volgens de wet recht op hebben. De kwaliteit van het onderwijs is door de onvoldoende lesuren in groot gevaar!!

    Hoogachtend

    E. Stulen en J. Burger

    Reacties van kamerleden/vaste kamercommissie voor onderwijs:

    Geachte E. Stulen en J. Burger,
    “3manschap Meer onderwijs moet”

    Dank voor uw email. Op het moment wordt er in het voortgezet onderwijs te weinig lesgegeven. U vertelt het in uw email en ik hoor het verder van leerlingen, docenten, ouders en anderen. Dat het aantal uren dat er daadwerkelijk les wordt gegeven zo laag is, baart ons grote zorgen.

    Binnenkort is er een debat in de Tweede Kamer over onderwijstijd. Daar kan ik uw verhaal gebruiken om de minister duidelijk te maken dat het de hoogste tijd is dat er moet worden ge?¯nvesteerd in het onderwijs. Leerlingen hebben immers recht op goed onderwijs.

    Met vriendelijke groet,

    Jasper van Dijk

    SP Tweede Kamerlid

  124. Stulen,

    De scholen proberen er vanalles aan te doen. En ja, er zijn dingen mislopen (repetities die uitvallen). Maar realiseer u dat de school er ook goed over na moet denken hoe ze het aantal lesuren kan aanvullen. Hierbij ook deels rekeninghoudend met de leerlingen. Toch wordt ik een beetje tureluurs van u. Ik zeg het nu voor de laatste maal, want ik ben het zat. Geef nu eens antwoord op de vragen die er in al die reacties gesteld worden. Wees een man en geef antwoorden. Al dit nieuwe materiaal dat u aanvoert is allemaal best en wel, maar deze mensen willen antwoorden!!

  125. Dag Trees,

    Scholen hebben al ruim twintig jaar de tijd gehad om na te denekn over hoe ze het aantal lesuren moeten aanvullen. Schandalig dat onze kinderen al zo lang te weinig les hebben gekregen.

    Wat je vragen betreft: werk en prive wil ik hier graag scheiden.

  126. werk en prive wil ik hier graag scheiden.

    Haha… da’s lekker makkelijk! Het gaat hier om precies dezelfde kwestie. Wat zou u ervan vinden als de studenten een hetze (anders kan ik het niet noemen) als de uwe zouden beginnen tegen Windesheim in plaats van gewoon eerst eens de onvrede met elkaar te bespreken?

    Maar goed, ik heb ook nog een oplossing voor uw probleem: Als u nu zorgt dat uw kinderen gewoon blijven zitten, dan komen ze netto ruimschoots aan de vereiste lestijd in hun schoolloopbaan. Aangezien kwantiteit bij u voor kwaliteit gaat, lijkt me dat een mooie oplossing.

  127. En weer reageert Stulen niet op de vragen die hem gesteld worden.
    Misschien wordt het inderdaad tijd dat de studenten van het Windesheim hun krachten bundelen en een hetze beginnen tegen Stulen. Volgens mij is Windesheim namelijk werk en niet prive. Snap dus nog steeds niet waarom hij geen antwoord geeft.
    Laat hij vast voorbereidingen treffen voor “zijn kinderen” naar het Windesheim gaan. Krijgen ze dan misschien wel veel onderwijs. Of het goed is daar draait het namelijk niet meer om. Zitten zijn kinderen hem soms in de weg en ziet hij de school als een soort oppas.

  128. Wilma en Trees,

    Waarschijnlijk zijn jullie een en dezelfde persoon. Jullie zitten te zeuren als een klein kind om een snoepje dat je niet krijgt. Beetje onvolwassen nietwaar?! Geef eens een inhoudelijke reactie op mijn reactie hierboven “Meander trekt rookgordijn op rond lesuren!!!”

    Nog een feit: volgende week heeft mijn zoon alweer 5 uur te weinig les.

  129. ben de discussie nu wel beu eigenlijk. Heb het in het begin wel amusant gevonden. Heb zelfs even meegedaan. Langzamerhand wordt het geen discussie meer maar een herhaling van standpunten, zonder dat dit elkaar beinvloed.

    a) Stulen heeft een punt. dat spreekt denk ik ook niemand tegen. Gaat wel op de manier waarop en waar het eigen belang zit + de hand in eigen boezem.
    b) de mensen uit het onderwijs hebben een punt.
    c) de webloggers die Stulen erop aanspreken dat ie alleen maar zijn eigen mening verkondigd maar vragen die aan hem gesteld worden (en die relevant zijn in mijn ogen) niet beantwoord hebben ook een punt.

    drie keer een punt. zet die punt erachter en sluit de discussie af. Als er weer iets NIEUWS te melden valt, dan kan er weer een nieuw nieuwsfeit gemeld worden of een melding op de algemene log.

    groeten 8)

  130. Het lijkt ons inderdaad een goed idee een einde aan de (lange, en soms boeiende) discussie te breien. Alleen nieuws met een toegevoegde waarde mag bij dit onderwerp bijgevoegd worden.
    Weblog Zwolle

  131. Geachte heer Lucas (rector locatie Meander),

    Ik heb u de afgelopen 6 weken al verschillende keren uitgenodigd voor een gesprek (zie mijn mails van 20 februari, 5 maart, etc.) Daar heeft u nooit op gereageerd. De afspraak was dat ik contact met u zou opnemen in het geval ik zou constateren dat de lesuitval in de klassen van mijn kinderen weer hoog zou zijn. We zouden dan met elkaar daarover
    communiceren. U heeft daar mee ingestemd in aanwezigheid van mijn vrouw en de heer Blokland (voorzitter college van Bestuur Agnieten College).

    De afspraak begin februari 2007 was dat u maatregelen in gang zou zetten om aan de wettelijk voorgeschreven 1248 lesuren van 50 minuten te voldoen. Ook zou u de lesuitval drastisch gaan beperken.

    De afgelopen 7 weken zijn al weer vele lessen uitgevallen. Deze week bijvoorbeeld heeft mijn zoon maar 23 lesuren les.
    Dat hadden 5 uren meer moeten zijn. Ook reepeties gaan regelmatig niet door. Dat blijkt ook uit de rapporten van mijn kinderen waar per vak maar 1 repetitiecijfer staat. Dat hadden er volgens uw genomen maatregelen minimaal twee moeten zijn.

    Tevens blijkt uit de door u genomen maatregelen nav het bezoek van de inspectie (zie ook brief aan inspectie) dat:maatregel A, C en H in totaal > (25 + 10 + 15 uren =) slechts 50 extra lesuren opleveren van 50 minuten. U trekt dus een rookgordijn op. Ondanks de door de inspectie afgedwongen herstelmaatregelen en met nog maar 10 lesweken te gaan zit u nu 143
    lesuren (!!) onder de minimumnorm van 1248 lesuren (72 uur te weinig gepland en 71 uur lesuitval, alle stipuren en de lesuitval van de komende 10 lesweken niet meegerekend) Conclusie: u haalt in de verste verte de 1248 lesuren van 50 minuten niet.

    In mijn mail van 13 maart jl heb ik aangegeven u nog twee weken (extra) de tijd te geven om u de kans te geven maatregelen in gang te zetten voor het eind van het schooljaar. Met name
    dan maatregelen voor het inkorten van de 11 weken zomervakantie (dat had u toegezegd in het gesprek van begin februari). Na 3 weken wachten moet ik helaas constateren dat u geen maatregelen voor het eind van het schooljaar heeft genomen.

    Het door u gewenste indringende gesprek komt dus te laat. Ik heb momenteel geen vertrouwen meer in uw inspanningen en uw goede bedoelingen. Daarvoor ben ik te vaak door u teleurgesteld. Al twee jaar lang belooft u mij beterschap, doch als ouder zie ik dat mijn kinderen ieder jaar weer 15 tot 20% te weinig les krijgen.

    Het is nu aan de onderwijsinspectie en de minister om te oordelen of er maatregelen tegen uw school moeten worden genomen. Als ouder, en in het belang van mijn kinderen, zal ik mijn uiterste best doen hen te laten zien wat de echte (en eerlijk) geplande en gerealiseerde lesuren zijn van Klas HA13 en Klas A21 op de Christelijke scholengemeenschap Agnietencollege/locatie Meander.

    Met vriendelijke groet,

    E. Stulen

  132. Ik kan dit geen toegevoede waarde meer noemen. Laat de heer Stulen zijn onvrede met de heer Lucas uitvechten en niet via deze weblog. Tenzij hij inderdaad het adres van de heer Lucas niet weet.
    Dus webmaster sluit aub deze topic. Het kan toch niet zo zijn dat de heer Stulen ook nog zijn correspondentie met het de heer Lucas gaat plaatsen?

  133. Dit is de 200ste… een ‘heugelijk’ feit. :-
    Tijd om het reactie formulier te sluiten en te verwijderen. 😮
    =============
    Nou vooruit, bovenstaande reactie dan nog…
    Hierbij willen we het laten.
    Alle volgende reacties worden verwijderd.
    Weblog Zwolle

  134. Dhr stulen zegt: Mijn kinderen zitten vaak al om 12.00 thuis met nauwelijks huiswerk.

    ik zit bij 1 van uw kinderen in de klas en we zijn nog nooit om 12 uur vrij geweest.

    verder nog even dit:
    u vond dat we te weinig les kregen en daarom zijn er 8ste uren ingesteld. Verder worden de lessen in het vervolg 55 minuten. Tenminste daar heeft de regering het over.
    Als je nou in Dalfsen/Nieuwleusen of nog verder van school woont en je hebt na het 8e uur vrij dan ben je dus als om 16.30 thuis en als de lessen nog eens 55 min gaan duren ben je dus om 17.10 thuis. Sommigen (waaronder ik) eten dan om 17.30 en moeten daarna nog naar training (voetbal enz.) ook je heb dan dus ongeveer 20 minuten voor je huiswerk en/of repetities leren, alsof je daar dan beter van gaat leren..
    Uw kinderen wonen in Zwolle en hebben dus geen last van het probleem dat ze laat thuis zijn..

  135. @ meneer van stulen
    ik zit ook bij een van uw kinder in de klas en ik heb geruchten gehoord dat door uw gezeur de klas HA1-3 en A21 geen uitval meer kunnen krijgen dan nog iets :

    Door die extra uren zou het kunnen gebeuren dat leerlingen zo de (…) krijgen aan school dat ze gaan spijbelen misschien heel toevallig zit uw kind daarbij u weet maar nooit 😮
    dat kan gebeuren door dat u zo zit te zeuren en dat ze een boos op u worden ik denk zelfs dat ze al genoeg voor u verbergen 😮

  136. iig uw kinderen zoals ik het zie er niet mee geconfronteerd dus ga zo door en wie weet gebeurd het wel en kunt u weer op het nieuws met dat uw kinderen gepest worden door dat u dit heeft veroorzaakt dan staat u weer in belangstelling reageer vd!!!!

  137. volgens mij heb ik te veel ne lessen niet gevolgd lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol ;D

  138. Erik Stulen, wat heb jij tegen het Meander? Je vind het maar een slechte school volgens mij! Nou bdat is helemaal niet zo! >:( Het is een hele goede school, en ik zit zelf ook op het Meander! Ik vind U maar een LUL!! U zou het toch ook niet leuk vinden om heel laat vrij te zijn enzo. En dat vinden de rest uit de klas van uw kinderen ook niet!

  139. wilt u weten waarom wij blijven reageren hier komt het:
    wij vinden het zo amusant dat iemand die zoveel voor het onderwijs wil doen zo kinderachtig de discussie aangaat en niet alleen met leraren maar ook leerling (IK LACH ME DOOD AGTER DE COMP) 8)

  140. ik denk dat u dit forum maakt zodat wij al onze haat op u uitstorten en dat het Meander hierdoor een slechte naam krijgt naar iedereen die dit leest wil ik zeggen: MEANDER RULEZZZZZ en stulen su(.)

  141. Kwaliteit repetities Meander bedroevend!!

    Kortgeleden was er een repetitie Frans. Het cijfer van deze repetitie telt volgens de schoolregels 3 keer mee voor het rapport. Het SO telt 1x mee voor het rapport.

    Met enige verbazing nam ik kennis van de zeer geringe hoeveelheid stof (slechts in totaliteit 3 bladzijden en 3 kleine praktijkopdrachten, waarvan de helft ook nog niet niet bestudeerd hoefde te worden) wat voor een repetitie bestudeerd moest worden. Navraag bij klasgenoten leverde hetzelfde beeld op. Ook bij eerdere en recentere repetities was me al opgevallen dat het niveau van de repetities erg laag is. Het niveau van de repetitie is het niveau van het SO. Vaak gaan repetities en SO’s niet door omdat er te weinig lesstof behandeld is. Of de repetitie gaat wel door, maar dan met een zeer kleine hoeveelheid lesstof en makkelijk te beantwoorden vragen. Dit is onder meer te wijten aan de hoge lesuitval, het geringe aantal geplande uren en de geringe hoeveelheid huiswerk die wordt verstrekt door de docenten. De repetitie Frans bestond uiteindelijk uit een paar opdrachten waarin woordjes moesten worden vertaald. Voor Frans stond er op het rapport (net als alle andere vakken) dan ook maar 1 repetitiecijfer. Ook het aantal SO ’s is zeer gering (hooguit 2 SO ’s per vak over een periode van 4 maanden).

    Recent gebeurde hetzelfde bij een repetitie Geschiedenis en een repetitie Godsdienst. Er moesten 7 pagina’s worden bestudeerd, waarvan meer dan de helft wegviel door illustraties en bijbehorende tekst.

Reacties zijn gesloten.