CDA – Zwolle moet bezuinigen.

Hoe ga ik in discussie?
Onderstaand ziet u de door de bezoekers gestelde vragen en antwoorden van de politieke partij. Bent u het hier niet mee eens of hebt u voor u geen bevredigend antwoord, vul dan onder "Schrijf reactie" uw naam, emailadres in en geef uw reactie in onder "Bericht". Daarna klikt op de knop "Verstuur reactie". That’s all.

Stelling/vraagstuk:
Zwolle moet bezuinigen. Waarop moet bezuinigd worden en waarop beslist niet?

Bericht door Marjan, op 10 januari 2010 om 10:09
Geacht CDA,  
Het CDA heeft de Normen en Waarden de laatste jaren als speerpunt. Ik mag aannemen dat u in dat licht niet op veiligheid / politie wil bezuinigen. Waarvan mag van u de subsidiekraan dichtgedraaid worden?  

Beste Marian,
Normen en Waarden, veiligheid en fatsoen zijn bij het CDA in goede handen. Al jaren zetten wij ons hier voor in. Ook in ons verkiezingsprogramma besteden wij hier aandacht aan. Bij de bezuinigingsvoorstellen hebben we gezegd dat we op drie thema’s niet willen bezuinigen: zorg voor kwetsbare mensen (armoedebeleid, WMO), mensen begeleiden naar werk en veiligheid, fatsoen, schade verhalen op daders etc.

Bericht door Snuffel, op 11 januari 2010 om 22:31
Kan het CDA aangeven waar in Zwolle beslist niet op bezuinigd mag worden?  
Als er bezuinigd wordt mag er dan voor het CDA op kwaliteit ingeleverd worden?  

Beste Snuffel,

In de CDA-flyer staat:
… niet bezuinigen op… 
… werkervaringsprojecten, veiligheid en fatsoen, mee kunnen doen aan de samenleving. 

De komende jaren daalt het gemeentelijke budget. Wij willen innoveren met het motto ‘beter met minder’. Er blijft geld beschikbaar voor: 
•       het inzetten op betere begeleiding bij het zoeken naar een baan. Jongeren hebben binnen drie maanden een baan, volgen een studie of een leer/werktraject.
•       optimale mogelijkheden voor meldingen bij vandalisme, criminaliteit en straatterreur. Alle schade wordt verhaald op de daders en – bij jeugd – op de ouders.
•       minimabeleid en de WMO voor kwetsbare mensen.  

Voor de manier van bezuinigen kiest het CDA waar mogelijk voor de methode: ‘beter met minder’. Dus liever geld besparen door slimme innovaties (beter gebruik digitale mogelijkheden, besparen op energiegebruik, minder bureaucratie) dan door kwaliteitsvermindering. Dit laatste kunnen we niet volledig voorkomen. Er ligt nog een dikke rekening van de kredietcrisis en gemeenten betalen daar aan mee doordat we minder geld van het Rijk krijgen. 

Bericht door Gezellig, op 11 januari 2010 om 23:22
De Deltion deal heeft de gemeente Zwolle miljoenen gekost. Nu dreigt het project Voorsterpoort ook al 13 tot 26 miljoen te gaan kosten! Hoe kan het dat het nu al twee keer zo verschrikkelijk mis is gegaan in relatief korte tijd ? Hoe gaat de Zwolse politiek voorkomen dat dit zich voor de derde keer gaat herhalen?  

Beste Gezellig,
Het vastgoedbedrijf van de gemeente draagt al vele jaren gemiddeld vele miljoenen af voor de algemene begroting. Daarmee worden veel nieuwe ontwikkelingen in de stad in gang gezet.
Niet elk project slaagt of slaagt direct, waardoor de gemeente ook financiële risico’s loopt. Een grootschalige transformatie van een verouderd bedrijventerrein (zoals Voorsterpoort) naar een moderne locatie voor kantoren en detailhandel kan lang duren en kent vele risico’s.
De ontwikkeling van de Deltiondeal (overprogrammering van ruimte voor kantoren) is in die zin een andere dan de transformatie op Voorsterpoort, maar duidelijk is dat de gemeente beter moet worden in projectbegeleiding en risicomanagement. Hier moet de gemeente fors mee aan de gang.

Bericht door dick, op 12 januari 2010 om 10:42
Kan er op deze manier ook in Zwolle op uitkeringen worden bezuinigd? Zodat deze mensen een herkansing krijgen?  

Beste Dick,Het CDA begint niet aan de kant van het bezuinigen op uitkeringen, maar aan de kant van het begeleiden van mensen naar een zinvolle dagbesteding, scholing en liefst betaald werk. Dit biedt mensen uiteindelijk de beste kansen op zelfredzaamheid en welzijn. Een goed gevolg is dan ook de besparing op uitkeringen.

Lees voor reageren de voorwaarden.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

67 gedachten over “CDA – Zwolle moet bezuinigen.”

  1. Goedenavond webloggers!

    Achter de toetsenborden voor u vanavond:
    – Erik Dannenberg, lijsttrekker van het CDA en al zo’n 5 jaar wethouder van deze schitterende stad.
    – Bastiaan Verweij, al enige tijd raadslid na eerst burgerraadslid te zijn geweest.

    Groeten,

    Martijn van der Veen

  2. Hallo CDA,

    Ik heb u programma eens bekeken en de eerste reacties na het debat over bezuinigingen gepeild. Meest opzienbarend was het ‘schrappen’ van Hedon. Daar zal het poppodium en de jeugd van Zwolle niet blij mee zijn.
    Hoe gaat u dat aan hun uitleggen?

  3. Hallo Marjan,

    Hedon is een belangrijk poppodium voor onze stad. We hebben nog niet gezegd dat we Hedon willen schrappen. We hebben in de afgelopen debatten heel duidelijk aangegeven dat je in deze tijden duidelijke keuzes moet maken. Een nieuw Hedon kost meer dan 12 miljoen euro eenmalig + 1,1 miljoen euro structureel per jaar. Het kan niet zo zijn dat alleen de gemeente Zwolle voor deze kosten opdraait. Daarover zijn we altijd al duidelijk geweest. Er moet ook geld van andere partners komen. Daar komt bij dat Hedon voorlopig nog een goed gebouw heeft en dat het niet strikt noodzakelijk is om de komende jaren nieuwbouw te realiseren. Dat kan ook in een later stadium.

  4. Hallo Bastiaan,

    Zo te zien ben je nog een jonge knul. Het moet jou toch ook aantrekken dat de regio Zwolle zo’n bescheiden poppodium heeft. Klinkende namen staan nu al geprogrammeerd voor Hardenberg. En als ik het goed heb gaat de manager (Domhof?) ook al weg. Geen goede signalen. U bent duidelijk niet voor een betere popcultuur in Zwolle.

  5. Hoi Marjan,

    Ik ben inderdaad nog jong;) En ook ik bezoek regelmatig Hedon. Ik ben altijd voor een betere popcultuur in de stad, maar je bent het toch met mij eens dat je dan ook van Hedon mag vragen welke bijdrage zij denken te leveren. En als de provincie een belang ziet: hoeveel dragen zij dan bij? Uiteraard moet ook een gemeente bijdragen aan het versterken van cultuur, maar dat moet in alle redelijkheid en je moet zoveel mogelijk voorkomen dat instellingen in de stad alleen maar gaan leunen op de gemeente. Wij zeggen altijd: ”wel steunen, maar niet leunen”. Ik ben dus duidelijk wel voor een betere popcultuur in Zwolle, maar blijkbaar verschillen wij van mening wat wij ‘beter’ vinden.

  6. Met beter bedoel in zo’n beetje: bruisender, betere bands, grotere zaal. Het is nu zeer bescheiden hoor. Voor mij is het alweer een tijdje geleden dat ik Hedon bezocht (een verkiezingsavond 4 jaar geleden), maar zover ik weet is er niets veranderd.
    Waarom zou de gemeente alleen niets voor Hedon kunnen betekenen? Ik ga ook niet een buurman benaderen om mijn nieuwe koopwoning te financieren.

  7. Dat doen wij niet als je tussen de 10 en 20 miljoen euro moet bezuinigen. Dan moet je keuzes maken en er zijn belangrijkere zaken dan een groter Poppodium. De vergelijking over de nieuwe koopwoning gaat hier niet op. Uiteraard vraag je dat niet aan je buurman. Wat ons wordt gevraagd als gemeente is om het geld even op te hoesten en dat heeft in deze tijden niet onze voorkeur. Wij zien het poppodium als een instelling met een regionale functie, vandaar dat we ook een bijdrage van de provincie willen. Overigens is het Poppodium nog steeds de grootste in de regio en de kranten staan vol van landelijke artiesten die nog steeds naar Hedon komen.

  8. Sorry, maar Hedon is bepaald niet groot!! Het punt is denk ik dat er een mooie uitgaansgelenheid mist in Zwolle. De jeugd trekt naar ZAK, Bode, Bill, Dieka, Takens, Dijk en zelfs naar het Haasje in Zwolle. Zwolle kan wel een flinke upgrade gebruiken!! Valt er niets te regel;en in Zwolle. Wat zou daarbij de inzet van de raad kunnen zijn?

  9. In Zwolle valt absoluut wat te regelen en de gemeenteraad denkt daar wat ons betreft actief in mee, maar het grote uitgangspunt moet zijn dat ondernemers de kansen zien en ze grijpen en vervolgens zoveel mogelijk zelf aan de slag gaan met de plannen. De gemeente kan dan eventueel steunen. De reden dat er bijvoorbeeld geen grote discotheek is in de binnenstad komt onder andere door een aantal mislukte inititiatieven in het verleden. Als er te weinig bezoekers komen en geen ondernemer ziet het zitten om zoiets te starten dan houdt het voor de gemeente wel op. We gaan dat niet zelf lopen regelen.

  10. Cees, ik ben dat helemaal met je eens. Er is praktisch niets te doen in Zwolle.
    Bastiaan, hoe is het stadion en De Spiegel betaald geweest?

  11. Voor de Spiegel is jarenlang gespaard en ook daar heeft de provincie bijgedragen. Aan het stadion is ook een flinke bijdrage door de gemeente geleverd, maarstonden daar stonden ook prestaties van de ontwikkelaar tegenover en er wordt geld opgebracht door de detailhandel en vrijetijdsvoorzieningen in het complex.

  12. Ze betalen huur aan de ontwikkelaar en daardoor is het stadioncomplex mogelijk geworden. Ik wil er alleen maar mee zeggen dat ook hier de gemeente niet zomaar al het geld heeft ingestoken, maar dat dit samen met partners in de stad gebeurt. Het levert Zwolle een grootschalige multifunctionele voorziening op.

  13. Maar bastiaan, je legt nu precies het concept voor dat ik met Hedon voor ogen heb. De muziekliehbber betaald de tickets en de muziek- cultuurliefhebbers kunnen regiobreed van een Top 10 poptempel gaan genieten. Dat levert het Zwolle dan op.

  14. @Cees: dan hebben we toch ook geen verschil van inzicht: als de bezoeker door het toegangskaartje bij kan dragen aan de nieuwbouw voor Hedon dan is dat helemaal goed!

  15. Goedenavond,

    Het cda wil graag van de zwolse inwoners weten waar men op wil bezuinigen. Ik zou graag van Dhr Danneberg willen weten waarop hij niet op wil bezuinigen.
    Ook in Zwolle gaat men binnenkort starten met het buro Centrum Jeugd en gezin. Een mooi initiatief om alle hulpverleners op één vaste werkplek te krijgen.
    Ik zet echter wel mijn vraagtekens bij de realisatie van de geschikte locatie in Zwolle-Zuid (bij het consultatieburo). Ik hoorde van een kennis van mij dat (zij werkt als maatschappelijk werker) dat op deze locatie nu al structureel te weinig ruimte is voor de aanwezige hulpverleners zoals Icare en GGD. Deze ruimte is toch veel te klein om alle hulpverleners te settelen?
    Waarom pakt de wethouder, tevens lid van het cda van Zwolle het niet groter aan door bv alle hulpinstanties centraal in het wijkcentrum te plaatsen?
    Een goede start van een CJG is van groot belang, en dat kost natuurlijk altijd wat extra centen. Maar ja, daar heeft de gemeente Zwolle ws geen extra geld voor beschikbaar. Naar mijn mening moet Dhr Danneberg zich daar hard voor maken.

  16. Het voorzieningenniveau voor kinderen en jongeren kan in Zwolle inderdada vele malen verbeterd worden.

    In Zwolle zou uitbreiding van Hedon m.i.z. wenselijk zijn, ook een discotheek zou een aanvulling zijn.

    Verder zou ik willen weten, hoe het CDA denkt over uitbreiding van speelmogelijkheden voor kinderen. In Zwolle zijn nu geen grotere, openbaar toegankelijke speeltuinen. Als je ziet hoe druk het in het weekeinde en op woensdagmiddag is in het kleine speeltuintje van het Weezenlandenpark, dan verdient Zwolle, een uitgebreid, openbaar speelcomplex.

  17. Ik verbaas mij over de ‘stoelendans’ die voortdurend plaats vind in het Zwols primair onderwijs.

    Gebouwen worden gebruiksklaar gemaakt voor gebruik van een SO, school, na 3 jaar moet de SO school er uit, de school moet opnieuw verbouwd, voor een BAO school. De SO school, gaat ondertussen naar een noodlokatie, waar weer aanpassingen moeten worden gedaan….enz.

    Ik heb het nu over lokatie Turfmarkt. Dit gebeurd echter met veel meer lokaties. Hoe komt het dat er zo vaak gekozen wordt, voor korte termijn oplossingen, die geld verslindend zijn.

    Hoe kan het CDA bijdragen aan een goed beleid, voor schoolgebouwen, op lange termijn?

  18. @Suzanne Wij vinden de leefbaarheid in de wijken vooral heel belangrijk. Er moeten voldoende speeltuinen zijn in de stad. Een mooi voorbeeld is de Schellerdriehoek waar nu een mooie natuurspeelplaats komt. Dit wordt een grote voorziening. Over het algemeen zetten wij niet in op 1 hele grote speeltuin, maar vooral voldoende kleinere speelmogelijkheden in de wijken met inspraak voor de bewoners hoe de speeltuin eruit moet komen te zien.

  19. Beste bezoekers:

    Aan het CDA zijn nog een drietal extra vragen gesteld. Naast de discussieonderdelen Bezuinigingen, Beginspraak en FC Zwolle kunt u nu ook uw vragen over de onderstaande drie extra vragen of een andere vraag aan de Christenunie stellen.

    CDA ?? Reservevragen

    1. Moet het Openluchtbad zonder lidmaatschap voor iedereen toegankelijk zijn?

    Nee. Het bijzondere aan het Openluchtbad is het feit dat de exploitatie drijft op vrijwilligerswerk. En dat zeer waardevolle vrijwilligerswerk ten behoeve van een Rijksmonument moet je een exclusieve vergoeding in natura gunnen.

    2. Verdient Zwolle een overdekte kunstijsbaan?

    Verdienen wel, maar krijgt Zwolle het ook??.. In de komende raadsperiode zal het CDA geen prioriteit toekennen aan het realiseren van een overdekte kunstijsbaan. Het beschikbare geld zal hoognodig zijn om te kunnen behouden wat we de afgelopen jaren hebben opgebouwd (bijvoorbeeld het goede armoedebeleid dat wij de afgelopen collegeperiode mede hebben vormgegeven). Nieuwe investeringen zullen helaas nagenoeg niet aan de orde zijn. Soberheid troef. Mocht zich echter een particuliere instelling melden met een grandioos reëel plan voor een kunstijsbaan, waarvoor geen gemeentelijk geld hoeft te worden ingezet, dan zal het CDA zeker dit initiatief willen faciliteren.

    3. Moet de binnenstad i.p.v. autoluw, autovrij worden?

    De ambitie van een autovrije binnenstad kan niet worden gerealiseerd. Is niet reëel.

  20. Dhr Dannenberg, ik hoop nog een reactie van uw zijde te krijgen. Dit n.a.v. mijn bericht van een kwartier geleden.

    Vriendelijke groet, Henk Huistra

  21. @Huistra,
    Het CDA wil niet bezuinigen op:
    1. leer/werktrajecten voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
    2. veiligheid en fatsoen, optreden bij vandalisme en criminaliteit. Optimale meldingsmogelijkheden voor vandalisme.
    3. Minimabeleid en de WMO voor kwetsbare mensen.

    Op 10 maart wordt het eerste Centrum voor Jeugd en Gezin geopend in Zwolle Zuid, inderdaad in het consultatiebureau. De plannen hiervoor zijn gemaakt in overleg met de uitvoerende werkers. Er zal een kleine verbouwing plaatsvinden waardoor de centrale ruimte beter benut kan worden. In het wijkcentrum zijn al diverse instanties gevestigd. Verder zoeken we de oplossing niet alleen in het zoveel mogelijk bij elkaar zetten van instanties, maar juist in betere samenwerking, betere risicosignalering, betere elektronische dossiers en “op de fiets, er naar toe” waar nodig. Voor het CJG is vanuit het Rijk extra geld beschikbaar gesteld, en er komt de komende jaren nog meer geld. De gemeente Zwolle besteedt dit geld aan het doel waarvoor het bestemd is, in overleg met een projectgroep CJG waarin jeugdgezondheidszorg, jeugd/schoolmaatschappelijk werk, welzijnswerk, onderwijs, verloskundigen, jeugdzorg etc. etc. betrokken zijn.
    Overigens hebben de gemeenten via een rapport van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten een visie opgesteld op de toekomst van de zorg voor jeugd, het rapport van de ‘commissie Paas’ waar ik met veel plezier aan mee heb mogen werken.

  22. Als je het dus over bezuinigen hebt, denk ik aan het werken aan lange termijn oplossingen. Niet alleen voor onderwijs, maar ook bv. weginrichting (Dobbe, al 3 keer aangepast, omwonenden en gebruikers, gaven direct aan, dat de gekozen oplossing, niet toereikend zou zijn…………. en inderdaad…. het wordt weer aangepast.)
    Opvang voor dak- en thuislozen. Hoeveel geld er wel niet is gaan zitten in tijdelijke lokaties, procedures enz…..

    Uitbestedingen van vervoer, zorg, de goedkoopste aanbieder, mag de dienst leveren. Als er dan problemen zijn, is de oplossing vaak duurder, dan de andere kwalitatief betere, maar duurdere opties.

  23. @Suzanne Onderwijshuisvesting is de portefeuille van wethouder Martin Knol. Het gebeurt nogal eens dat er geschoven moet worden tussen scholen omdat leerlingaantallen wijzigen (groei/krimp) of als wissellokatie voor nieuwbouw etc. E.e.a. gaat in overleg met de schoolbesturen.
    Dit college heeft de afgelopen jaren vele tonnen extra structureel geld beschikbaar gesteld voor onderwijshuisvesting. Het CDA heeft aangedrongen op het maken van een goed ‘masterplan onderwijshuisvesting’ wat nu in de maak is.

  24. @Cees: Wij dragen voorlopig niet bij zolang er niet duidelijk is hoeveel er bezuinigd moet worden en hoeveel andere partners bereid zijn in Hedon te steken.

  25. Bij vandalisme schade verhalen op de daders, vind ik een goed idee!
    Hopelijk is het dan ook daadwerkelijk mogelijk, de schade te verhalen.
    Met name rond de scholen is er veel vandalisme, ingegooide ruiten, met name.

    Wat doet het CDA er aan, om de kans op vandalisme (lees, verveling) te voorkomen?
    Wat doet het CDA er aan, om de pak kans bij vandalisme te vergroten?

    Worden bv. de vingerafdrukken, die nu worden afgenomen, bij het aanvragen van een ID-kaart of paspoort, gebruikt voor opsporing of is dat wettelijk niet mogelijk. (Ook al ben ik voor het opsporen van daders en criminelen, koppeling van gemeentelijke vingerafdrukbestanden, aan politiebestand, lijkt mij onwenselijk).

  26. @Suzanne, tsja, de weg van A naar B is niet altijd een rechte lijn. Soms moeten er procedures doorlopen worden, onderhandelingen, rekenen en tekenen, bestemmingsplannen, bouwplannen, inspraak etc. Ondertussen moet er wel gewoond/geschoold/opgevangen/rondgereden kunnen worden. “Met de wijsheid achteraf “;) zijn niet alle trajecten op de meest efficiënte manier doorlopen, maar het is ook vaak schipperen tussen meningen, budgettaire en planologische mogelijkheden etc. Ik denk dat in veel bedrijven en maatschappelijke organisaties ook niet alles in 1x goed gaat. Bij de overheid valt het vaak wat meer op, vanwege het publieke belang en de nieuwswaarde.

  27. @Suzanne over vandalisme:het CDA wil dat hangplekken voor jongeren minimaal eenmaal per week worden bezocht door wijkagent en buurtwerker, wij willen preventief fouilleren in de binnenstad en andere risicogebieden, zoals rondom het stadion. Wij willen inderdaad schade verhalen op de dader.

    Wat betreft de de vingerafdrukken die gekoppeld zouden zijn aan een politiebestand dat is nu niet mogelijk en dat lijkt ons ook niet wenselijk.

  28. @erik, dank voor uw antwoord echter heb ik nog de volgende vragen aan u. Als er nog meer hulpverleners in het gebouw komen:
    Er zal een kleine verbouwing plaatsvinden waardoor de centrale ruimte beter benut kan worden. In het wijkcentrum zijn al diverse instanties gevestigd dan worden er toch niet extra (spreek)ruimtes gecreeerd?
    Nogmaals, waarom heeft de gemeente niet het wijkcentrum als locatie gekozen? Als er meerdere hulpverlenersinstanties op 1 locatie zitten in het kinder/puberrijke Zwolle-Zuid, dan weet men elkaar ook sneller te vinden. Wordt het wijkcentrum toch nog rendabel. En….op de fiets een aantrekkelijke locatie! 😉

  29. @Cees: een mooi idee, misschien moet je het gaan uitvoeren, maar zoals je hierboven kunt lezen leggen we ook geen prioriteit bij een kunstijsbaan de komende jaren 🙂

  30. @Huistra,
    Er is door CJG-werkgroepen waaraan medewerkers van alle organisaties deelnemen voor deze optie gekozen. En voor ouders is het een bekende plek: ze komen er al voor kinderen van 0-4 jaar en kunnen nu dus ook met kinderen >4 jaar blijven komen!
    Er loopt een ander traject om naar de effectiviteit van wijkcentra te kijken, in heel Zwolle. In de komende jaren wil het CDA inzetten op meer multifunctionele wijkaccommodaties met gym/sport/ontmoeting etc.

  31. In hoeverre wordt er bij werkleertrajecten voor kwetsbare groepen, samengewerkt met VSO scholen?

    Voorkomen is beter dan genezen.

    Als leerlingen van 18 met een passende werkplek van school komen en dan aansluitend, direct verder begeleid worden, door jobcoaches, voorkom je uitval en werkeloosheid.

  32. Hoe denkt het CDA het passend onderwijs in Zwolle, vorm te gaan helpen geven, na de brief van de staatssecretaris?

    (In mijn ogen, een regelrechte bezuinigingsmaatregel, die afbreuk doet,, aan het passend onderwijs).

  33. @Bastiaan verweij, vanmiddag op het stadskantoor, vertelde een medewerkster, dat de koppeling, gemeentelijke bestanden (vingerafdrukken) en inzage door politie, wel mogelijk is.

    Is deze medewerkster verkeerd geinformeerd? Ik waande mij in een CSI aflevering.

  34. @Cees jazeker, wat dacht je van meer starters- en seniorenwoningen, mooie wijkcentra, betere recreatieve voorzieningen langs het ‘rondje Zwolle’ en het IJssel/Vechtgebied. Verder: de zone rond V&D weer een historisch karakter geven, meer terrassen, de Nieuw Markt als het Montmartre van Zwolle en een dagelijkse versmarkt!

  35. Inmiddels neemt het draagvlak voor Jan Peter Balkenende binnen CDA-geledingen af getuige kritische geluiden in het blad ‘boerderij’ en vanuit de jongerengeledingen. Hoe staat het met het draagvlak van Balkenende binnen de Zwolse fractie?

  36. @Suzanne: er is bij opsporing e.d. zeker een mogelijkheid dat gebruik gemaakt wordt van gemeentebestanden, maar ik dacht dat je bedoelde dat de politie zomaar de vingerafdrukken uit het gemeentebestand gebruikt om kleine criminaliteit op te lossen. Dat is volgens ons niet zo. Stel iemand vernielt een bushokje dan gaan ze niet met vingerafdrukken in het gemeentebestand zoeken.

  37. Onder welke condities vindt het CDA preventief fouilleren aanvaardbaar? Is dit sec toegestaan in de binnenstad en rond het stadion die door Bastiaan als risicogebieden worden aangeduid?

  38. @ElRey: zoals altijd is het CDAZwolle positief kritisch naar de landelijke partij. We zijn blij dat hij zaterdag in Zwolle komt om de plaatselijke campagne onder de aandacht te brengen. Hier in Zwolle is nog steeds voldoende draagvlak voor Balkenende.

  39. @Suzanne, geheel eens met het door jou genoemde belang om iedereen aan een goede startkwalificatie en een baan te helpen!
    De gemeente overlegt veel met de scholen over de bestrijding van VSV: vroegtijdig schoolverlaten. Ons jongerenloket is zeer succesvol, juist door samenwerkingsverbanden met onderwijs en bedrijfsleven.
    er is extra aandacht voor jongeren die meer risico’s lopen door hun leervermogen en/of achtergrond. Er is een flinke klus te klaren door de CJG-ontwikkelingen goed af te stemmen op de ‘passend-onderwijs’-ontwikkelingen.

  40. Wat kan het CDA doen tegen de verpoupering van een aantal winkelpanden in Zwolle-Zuid? oa in wc Gerenlanden (oude bakkerij) en wc schelle (oude keurslager) De SP in Zwolle heeft hier al eerder aandacht aan besteed. Het gaat hierbij om bv leegstaande panden. Stelt het CDA hier vragen over in de gemeenteraad? Of heeft de huurder vele rechten en kan de gemeente hier niks tegen de leegstand doen.

  41. @Marianne: wat leuk je hier tegen te komen! Ik sta niet op de lijst, omdat ik helaas moet verhuizen naar het Westen. Ik werk daar al langer en kan niet vier jaar lang heen en weer reizen tussen Den Haag en Zwolle. Ik ben geboren en getogen in Zwolle en woon er sinds gisteren 25 jaar, maar ik moet Zwolle nu helaas verlaten, maar ik verwacht op termijn wel weer in Zwolle terug te komen. Het blijft de mooiste stad die ik ken.

  42. @Huistra De gemeente maakt veel mogelijk voor tijdelijk leegstandsbeheer. Hebben we pas zelfs een Franse prijs voor gewonnen. De verhuur/verkoop is natuurlijk eerst een zaak van de eigenaar. Soms duurt het langere tijd voordat een goede bestemming is gevonden. Daar kan de kredietcrisis een rol bij spelen. Gelukkig hebben we in Zwolle relatief weinig leegstand! Waar mogelijk bemiddelen we wel eens tussen zoekende en aanbiedende partijen, maar de gemeente is natuurlijk geen makelaar.

  43. De discussieavond met het CDA zit er helaas alweer op.
    Openstaande vragen kunnen nog beantwoord worden.

    Lijsttrekker Erik Dannenberg en Bastiaan Verweij worden hartelijk bedankt voor hun aanwezigheid en het geven van de antwoorden. Natuurlijk bedanken we ook de vragenstellers van Weblog Zwolle voor hun inbreng.

    We wensen het CDA veel succes op 3 maart!

    Redactie Weblog Zwolle

  44. Hoe kan het CDA helpen initiatieven zoals de Weggeefwinkel, (Zwartewaterallee 8) te ondersteunen en een langduriger karakter te geven.

    Kan het CDA helpen leegstand voorkomen, gebruiken, door dit soort nobele initiatieven, een legaal karakter te geven, waardoor er een nog bredere doelgroep aangesproken kan worden?

    Deze weggeefwinkel helpt ook bezuinigen op gezinsniveau, door hergebruik.

  45. Bedankt! Jammer dat het erop zit! Na 21.00 uur werd het ineens drukker en vlogen we door tot 22.00 uur. Graag tot ziens aanstaande zaterdag om 16.00 uur in de Harmonie! Daar zal JPB aanwezig zijn!:D:D

  46. Ik ben het helaas niet helemaal met u eens. Bij de leegstand van de aangegeven panden gaat het niet om leegstand van 1 a 2 jaar maar om leegstand van langer dan 5 jaar! En ze staan toch echt niet te koop hoor.

  47. @Bastiaan Verweij

    Dank voor de beantwoording. Ik wil u alleen meegeven dat ik het erg ver vind gaan om alle wedstrijden van FC Zwolle aan te duiden als risicowedstrijden. Over het algemeen verlopen deze op een bijzonder plezierige wijze.

  48. Nou Bastiaan, dan verwacht ik je wel op de volgende lijst over 4 jaar, dat snap je natuurlijk wel h?? 😛

    Wat betreft die speeltuinen/speelmogelijkheden in de wijken: ik ben moeder en snap niet helemaal waarom er in Stadshagen geen grotere speeltuin in het Stadspark (Twistvlietpark) kan staan. Er is nu een kleine(re) speeltuin bij de wijkboerderij, maar ik denk dat dat te klein wordt in de toekomst, gezien het een steeds groter wordende wijk is.
    Gezien het dus het standpunt van CDA is om op veel plekken een speelplek te hebben, snap ik niet dat er niet naar gekeken is dat er in elke straat dan in elk geval een speeltoestelletje staat. Mijn kind mag van mij de straat niet over en heeft nu niet de mogelijkheid om zelf de speelplekken in onze wijk op te zoeken. Het spreekt dus in mijn ogen elkaar wat tegen wat het standpunt is dat jullie hier zeggen te hebben. Graag zou ik zien dat er toch nog een grote (soort van Assendorper-)speeltuin gaat komen op korte termijn op de plek van het Twistvlietpark, zodat je ook even een tijd kan gaan (laten) spelen in het park voor langere tijd! Het kleine speelplekje nu in het park is daarvoor helaas niet groot genoeg.

  49. @ElRey, excuus het was niet mijn bedoeling om alle wedstrijden van Zwolle zo te benoemen, want dat is inderdaad niet waar. Het gaat mij om risicowedstrijden.

  50. @Marianne: er zijn wijkbudgetten, als inwoners van Stadshagen met dit plan komen maakt het kans: hetzelfde gebeurde in Berkum en de Schellerdriehoek

  51. @bastiaanverweij

    Helder. Een avondje voetbal is voor mij namelijk gewoon een avondje uit net als een avondje bioscoop, uit eten of theater. Ik vind dat er toch enigszins terughoudend dient te worden omgegaan met preventief fouilleren. Wat je zelf overigens ook aangeeft. Prettige avond verder!

Reacties zijn gesloten.