Nieuwe coalitie maakt werk van burgerparticipatie

Zwolle – De vier grootste raadsfracties van Zwolle werken gezamenlijk aan een coalitie-akkoord ‘op hoofdlijnen’. Daarin worden een aantal richtinggevende voorstellen gedaan over hoe de stad de komende jaren bestuurd zou moeten worden. Daarnaast wordt in het akkoord ruimte gegeven aan de gemeenteraad om zelf afgewogen keuzes te maken. Het streven van de beoogde coalitiepartners – PvdA, CDA, ChristenUnie en VVD – is om Zwolle zo sterk mogelijk uit de economische crisis te laten komen.

verdaas.jpg
Formateur Co Verdaas

PvdA, CDA, ChristenUnie en VVD werken nu ruim een week intensief aan een nieuw collegeakkoord. Uit de gesprekken tussen de vier partijen, onder leiding van formateur Co Verdaas, is duidelijk naar voren gekomen dat het nieuwe college werk wil maken van burgerparticipatie. Inzet daarbij is om maatwerk te bieden waar dat nodig is, en om minder regels op te leggen als dat kan. In gesprekken deze week verwachten de partijen belangrijke stappen te kunnen zetten over op welke manier en waar in de stad geïnvesteerd kan blijven worden.

De sfeer tijdens de gesprekken omschrijven de partners als ‘erg goed’. Er wordt voorbij eigen standpunten creatief naar oplossingen voor Zwolse vraagstukken gezocht. Daarbij staat de inhoud voorop: pas in een later stadium wordt over het aantal wethouders en over de portefeuilleverdeling gesproken.

PvdA, CDA, ChristenUnie en VVD willen maandagavond 29 maart in de raadsvergadering aan alle fracties een toelichting geven op de voortgang tot dat moment.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

30 gedachten over “Nieuwe coalitie maakt werk van burgerparticipatie”

  1. Er zitten een aantal goed uitgangspunten in deze verklaring;
    – een accoord op hoofdlijnen
    – afgewogen keuzes door de raad
    – bij alles oog voor de gevolgen van de crisis
    – burgerparticipatie, maatwerk en minder regels
    – investeringen in de stad
    Ik ben benieuwd naar het eindresultaat. Het proces geeft voldoende hoop en houvast op een degelijk eindresultaat. En dan is het aan de stad en de raad om er naar inhoud wat van te kunnen vinden.

  2. Participatie van de burger, blablabla.
    De gemiddelde en ondergemiddelde burger (95%) wil helemaal niet participeren.
    Alleen als je haar in de portemonnee treft, heeft ze een mening.
    Wat je ook doet, je doet het nooit goed.:o

  3. Dat is natuurlijk ook niet helemaal waar, gezien de vele belangengroepen die zich direct of indirect tot de gemeente richten: van de Vrienden van de Stadskern tot de Gehandicaptenraad en van de Sportorganisaties tot de belanghebbenden bij de Oude Mars.
    Gewoon goed dat de aandacht die er al voor is, verankerd wordt in het college-accoord. Wel komt het er natuurlijk op aan om die betrokkenheid op het juiste moment te stimuleren en te voeden.

  4. Gisteren in de Raad een nog vagere verklaring door de PvdA afgelegd over de voortgang van de geheime collegeonderhandelingen door PvdA, VVD, CDA en CU.

    Misschien komt er 14 april een collegeakkoord op hoofdlijnen, dan kan de Raad daar op 19 april over praten. Dat praten kan ook wel 1 week later gebeuren. Maar de sfeer tussen de partijen is uitstekend!

    In de afgelopen 30 jaren hebben de Zwolse collegeonderhandelingen nooit zo lang geduurd, maar in de voorafgaande jaren was er dan ook geen sprake van geheime collegeonderhandelingen. Die zijn duidelijk puur slecht voor de snelheid en doorhakken van knopen.

  5. @ Martin waar hebben ze al wel een college? Hoor dat D’66 na wat gedraai (meedoen, niet meedoen, wel meedoen) gisteravond voor Mokum bedankt heeft. Hoe is ’t in Emmen nu, moet er nog herteld worden? In de hofstad en Almere moest eerst de (voorspelde) PVV-wil niet procedure nog worden afgewikkeld. In Rotjeknor speelde weer ander wantrouwen en zijn ze volgens mij ook nog niet veel verder. Utreg heeft wel wat geloof ik. Met de VVD erbij word het college toch heel anders van samenstelling. Zorgvuldigheid lijkt me wel op zijn/haar plaats. Haastige spoel is niet altijd goed.

    Of wantrouw jij iets? Dan heb je het toch wel benoemd?

  6. Dick,

    In de periode 6 maart – 24 maart 2010 zijn al talrijke nieuwe colleges gevormd. Een willekeurige en beperkte greep hieruit. In Zwolle duurt het minimaal een maand langer door de uitstekende sfeer tussen PvdA, VVD, CDA en CU. En de geheime collegevorming natuurlijk.

    Noord-Beveland eerste met college

    WISSENKERKE (ANP) – Het Zeeuwse Noord-Beveland is de eerste gemeente in Nederland waar na de verkiezingen van woensdag een college is gevormd. VVD, SGP en CDA vormen de coalitie, zo liet fractievoorzitter Piet de Putter van de VVD zaterdag weten.

    Gepubliceerd op: 06.03.10 17:20

    Voor het eerst sinds Tweede Wereldoorlog geen PvdA in college Pekela

    ⤢DVHN | Gepubliceerd op 09 maart 2010, 09:21

    Het college van Pekela bestaat uit drie partijen, SVP, GroenLinks en SP. Dat is de uitkomst van gesprekken die Jaap van Mannekes namens de grootste partij, SVP, de achterliggende dagen heeft gehad.

    Deventer – College Deventer is gevormd

    Gepubliceerd op 18-03-2010

    De gemeente Deventer gaat de komende vier jaar bestuurd worden door een coalitie van PvdA, D66, VVD en Algemeen Deventer Belang (ADB).

    College Goes gevormd: ??Bezuinigingen gaan meevallen??

    Goes do 18 maart 2010

    Het CDA, de VVD en de PvdA gaan de komende vier jaar Goes regeren.

    College gevormd

    Het coalitieoverleg van de partijen VDB?78, PvdA, CDA en D?66 is afgerond. Het college van de gemeente Middelharnis wordt gevormd door de heren Ph. van den Berg (VDB??78), G.C. Kleingeld (PvdA), J. Van Doorn (CDA) en G. Wieringa (D66). In een nog nader bekend te maken raadsvergadering neemt de gemeenteraad een besluit over de voordracht van de kandidaatwethouders. (24mrt10)

  7. @ Martin, hoorde net op radio 1 nog dat er coalitiebesprekingen bezig zijn. Begreep van een oud-wethouder dat er daar normaal 6 weken voor stonden. Er zal idd op sommige plekken ook al witte rook zijn. Zorgvuldigheid lijkt mij in ieders belang.

    Dit is schijnbaar jouw humor en schijnbaar vind je jezelf zo grappig dat je jezelf maar eens herhaald. Doe wel even mee dan, maar niet omdat ik het humor vind. Verre van dat

    In Zwolle duurt het minimaal een maand langer door de uitstekende sfeer tussen PvdA, VVD, CDA en CU. En de geheime collegevorming natuurlijk.

    Beetje hulpeloos en tegen frustratie aankruipend oppossitiegedrag. Nogmaals: Of wantrouw jij iets? Dan had je het toch wel benoemd?

    Anders is dit misschien een idee? drama123, op 30 maart 2010 om 09:35

  8. @Dick

    Herhaaldelijk spreken over de “uitstekende sfeer” in de politiek komt overeen met de uitspraak van de voorzitter van een slecht spelende voetbalclub, dat hij het volste vertrouwen (“We staan vierkant achter hem”) heeft in de trainer. Meestal wordt die trainer een paar weken later ontslagen.

    In het verleden gold er een maximum-termijn voor collegevorming van 6 weken, maar de feitelijke termijn (witte rook) was in de Zwolse praktijk aanzienlijk korter. Het geheugen van de oud-wethouder laat hem/haar duidelijk in de steek of hij/zij is aan het spin-doctoren.

    Niet op sommige plekken, maar op talrijke plekken zijn al colleges gevormd. Niet echter op alle plekken, maar nergens anders hoor ik dat het nog wel 1 maand of langer zal duren.

    Als argument voor besloten collegeonderhandelingen (voor het eerst sinds 1980, maar mogelijk al sinds 1967/1972) wordt de zorgvuldigheid en snelheid genoemd.

    Die snelheid wordt duidelijk gelogenstraft door het feitelijk benodigd (tijds)verloop sinds 3 maart 2010.

    Het in mij niet bekend, dat in de sinds 1980 gesloten 8 collegeakkoorden onzorgvuldigheden zijn geslopen door openbare collegeonderhandelingen en een veel sneller collegevormingsproces.

    Om met de woorden van Zwollenaar Thorbecke (1798 – 1872) te spreken (Over de Plaatselijke Begroting 1847): “Tot hoe lagen stand het in gesloten vergaderingen soms daalt, stelt niemand, dan die er in zat, zich voor'”. Hij zag dan ook, in tegenstelling tot de huidige collegeonderhandelaars, Openbaarheid als Licht.

    De raadsmeerderheid heeft het volste recht het college in beslotenheid te vormen, maar in mijn ogen staat dit haaks op de loftrompet die dezelfde raadsmeerheid opsteekt over Burgerparticipatie (on Topic). De meerderheid beslist, maar is wel een beetje dom.

    De tijd zal uitwijzen hoe zorgvuldig het collegeakkoord over pakweg 1 maand in elkaar steekt.

  9. ‘geheime’coalitie onderhandelingen. Openbare coalitie onderhandelingen zoals die de afgelopen ’30 jaar’ in zwolle zijn gevoerd zijn toch toneelstukjes… denk je nou echt dat er in een openbare onderhandeling iedereen zegt wat ie moet zeggen? Nee, dan zeg je wat je wat je in de openbaarheid zal zeggen. Wassenneus dus. die openbare onderhandelingen en niet goed voor de onderhandelingen en dus niet goed voor de burger. Wat mij betreft dus simpele oppostie statement van je. Laten we maar eens afwachten wat er uit komt. Het lijkt mij veel belovend. Daarna kan er nog 4 jaar oppositie gevoerd worden.

  10. @ Martin, waarom kan de sfeer niet goed zijn tijdens onderhandelingen waar voortdurend op details, duurzaamheid en kwaliteit moet worden gelet?
    Tijdens onderhandelingen waar compromissen gesloten MOETEN worden. En waarin veel bezuinigd moet worden.
    Zorgvuldigheid is een eerste vereiste. Kijk eens hoe nauw het nu weer in Mokum is gekomen. Tussen partijen die vannature nogal ver van elkaar af staan, lijkt het mij eerst een goede zaak om vertrouwen te kweken….aan “uitstekende sfeer” te lezen zal dat wel gelukt zijn. Als stemmer vind ik de “duur” niet het belangrijkste aspect.
    Ben ook benieuwd naar de invulling van “burgerparticipatie”. Dat kan op verschillende manieren volgens mij. Maar dan moeten ze wel de kans krijgen e.e.a. kwalitatief te onderbouwen.

    Kan me persoonlijk “besloten collegeonderhandelingen” ook heel goed voorstellen. De kiezers hebben de onderhandelaars mandaat en vertrouwen gegeven. Hét argument voor “open onderhandelingen” zou dan “controle” zijn? En dan over elke scheet vallen zeker…. Wat worden stemmers beter van open onderhandelingen? Dan ook nog inspraak zeker.

    Het lijkt mij (als stemmer) geen wedstrijdje scorebordpolitiek over wie het snelst klaar is. Hardlopers zijn doodlopers. Het welzijn van Zwolle is niet in een deadline te vangen.

    Jammer dat je geen vertrouwen in dit college lijkt te hebben. Dat zal toch niet alleen komen door het feit dat jullie in de oppositie lijken te komen.

    Beetje vertrouwen, Martijn, en een positieve blik naar de toekomst.

  11. 23 maart 2010: In Heemstede coalitie VVD, D66 en CDA gevormd en 25 maart 2010 wethouders geïnstalleerd.

    29 maart 2010: Coalitieakkoord Alkmaar met de tekst “Alkmaar beweegt” gepresenteerd. College met PvdA,GL,VVD, D66 en CDA ( 22 van de 37 zetels).

  12. Peperbus gister: maandag tijdens Zwolse gemeenteraadsvergadering is gezegd dat er naar verwachting 19 of 26/4 door de gemeenteraad over een collegeakkoord wordt gedebatteerd.

    Er kwam een korte toelichting op de onderhandelingen.

    De hoofdstukken van het akkoord werden belicht.

    Er wordt creatief gezocht naar oplossingen voor knelpunten.

    —-

    Tjiske (SP) en Rana (GL) worden nog geciteerd. Rana’s punt wordt zelfs meegenomen. Wat heb jij daar gereageerd, op het podium waar het over gaat? Neem aan dat je al je teksten hier, daar ook hebt voorgedragen? Maar ik las nixxx over je punt “snelheid”?

  13. @Martin, Ga je straks ook alle college’s die voor de eindstreep sneuvelen hier vermelden? Persoonlijk zit ik als burger niet te wachten op een snelle college vorming, maar om een goede college vorming. En als dat dus even wat langer duurt is dat niet erg. En als het sneller gaat is het wat mij betreft ook goed. Haastige spoed is echter zelden goed. Dat zal vast ook in de politiek gelden. De belangen zijn groot, de bezuinigingen aanzienlijk. Dus laten ze alsjeblieft goed hun werk doen, zich naar elkaar goed uitspreken en vertrouwen in elkaar krijgen. We krijgen straks ook nog landelijke verkiezingen en kabinetsonderhandelingen. Daarover houd ik mijn hart pas echt vast. Wat er nu in Zwolle gebeurd vind ik voorlopig dan ook prima.

  14. Yep,dat jij het voorlopig prima vind wat er in Zwolle gebeurd en je zorgen maakt over de landelijke politiek is toch wat kort door de bocht.Het is heel belangrijk wat er in je woonplaats gebeurd.Ik ben het wel met jou eens dat haastige spoed zelden goed is.Martin is een beeje negatief en nu al bezig met oppositie voeren,maar laten ze er eerst nog maar eens uit komen met zijn vieren.Want hoe je het ook went of keert er komt heel wat op ze af de komende jaren.

  15. Op 30 maart 2010 (08:47) vroeg men (Dick) waar ze al wel een college hebben. Van de talrijke nieuwe colleges die er al waren noemde ik (17:33) er enkele. Op 1 april 2010 (08:51) voeg ik daar 2 recent gevormde colleges in Alkmaar en Heemstede aan toe.

    Dan krijg ik vervolgens nogal vreemde reacties:

    ⤢Scorebordpolitiek (Je vroeg er toch zelf om?).

    ⤢In Amsterdam hebben ze ook nog geen college (Uitzondering die regel bevestigt).

    ⤢Opsomming van de vage verklaring 29 maart 2010 over de stand in Zwolle (Herhaling maakt het niet helderer).

    ⤢Ga je straks alle colleges die voor de eindstreep sneuvelen hier vermelden (Was Dicks vraag niet en die zijn met een lantaarntje te zoeken).

    ⤢Haastige spoed is zelden goed (Elders al reeds lang gesloten collegeakkoorden zien er prima uit).

    ⤢Belangen zijn groot en bezuinigingen aanzienlijk (Elders niet?).

    ⤢Martin is een beetje negatief (Gaat u maar rustig slapen is beetje positiever?)

    Overigens:
    Vrijdag 2 april 2010 hebben in Breda coalitiepartijen (VVD, CDA, GL en D66) het collegeakkoord gepresenteerd aan inwoners, samenwerkingspartners en pers . Het akkoord en het presentatiefilmpje van de vier lijsttrekkers kun je hier vinden.

    http://www.breda.nl/index.php?simaction=content&mediumid=1&pagid=45&stukid=73791

  16. 29 maart 2010 is gemeld dat een collegeakkoord op 19 april 2010, 26 april 2010 of later in de Raad komt.

    Na vandaag wordt Zwolle (unicum) nog door slechts 4 wethouders bestuurd. Er wordt vanmiddag afscheid genomen van PvdA-wethouder Martin Knol en CU-wethouder Janco Cnossen.

    Bij 7 raadszetels voor PvdA en 6 raadszetels voor VVD, CDA en CU kon het nieuwe college wel eens ook slechts 4 wethouders tellen. Dan wordt later nog afscheid genomen van PvdA-wethouder Gerrit Piek en een CDA-wethouder.

    Vandaag vermeldt de gemeentesite overigens:

    Aan de raad

    Oproep voor de openbare vergadering van de raad op maandag 19 april 2010 om 19.30 uur in het stadhuis.

    Zoals het er nu uitziet zal er op 19 april gesproken kunnen worden over het collegeprogramma en kunnen de nieuwe wethouders worden benoemd.

    Mocht dit toch niet lukken dan schuift de vergadering door naar 26 april en vindt er op 19 april een bijeenkomst plaats over de beleidscyclus in het kader van het inwerkprogramma.

    Nummer/Onderwerp

    1/ — Mededelingen

    2/ — Vaststelling agenda

    3/ — Bekrachtiging geheimhouding:

    Op basis van Artikel 10, lid 2b van de Wet Openbaarheid van Bestuur van het volgende stuk:
    Intentieovereenkomst met IKEA. De bekrachtiging geldt tot dit project is afgerond.

    4/ — Onderzoek geloofsbrieven

    5/ — Bespreking Collegeprogramma 2010-2014 (wordt nagezonden)

    6/ — Verkiezing wethouders en installatie wethouders

    7/ — Installatie raadsleden

    Elders luidt het nieuws:

    5 april 2010 EPE ?? Collegeakkoord van Nieuwe Lijn, CDA en PvdA..

    6 april 2010 Amersfoort ?? Coalitie Burger Partij Amersfoort (BPA) met D66, VVD en GroenLinks.

    7 april 2010 Dordrecht – Coalitie Beter voor Dordt (BVD), CDA en VVD gaat regeren.

    7 april 2010 Rheden – VVD, CDA, D66, Groen Links en ChristenUnie vormen nieuw College.

    7 april 2010 Tilburg – De coalitie van PvdA, VVD, CDA, D66 en GroenLinks is rond.

  17. Owww Martin zit nog steeds in de scorebordpolitiek op gepassioneerd op jacht naar de snelste tijd……alleen jammer dat ie zelf niet meedoet. Is slechts gekleurd verslaggever. 😮

  18. 6 uur geleden | RE | RT Frankwin Mussche (Raadslid PvdA)
    Morgenochtend 09.00 uur presenteren Eefke Meijerink en Rene de Heer het collegeakkoord en stellen ze het nieuwe college voor.

    5 uur geleden | RE | RT Rana Berends (Lijsttrekker GroenLinks)
    Nieuw college Zwolle wordt eerder voorgesteld aan pers dan aan fractievoorzitters. Heeft iemand een perskaart voor me te leen? 🙂

  19. Martin, jij zit in de politiek ik niet. Hoe zou ik dat moeten weten? Ben geen lid van een politieke partij. Als je info van een politieke partij wilt moet je het daar halen.

    Begrijp niet hoe je bij de stellige verondestelling komt over ex-wethouders.

    En “Twitteren: volgen en gevolgd worden” doe ik niet aan mee. Toch goeiemorgen.

  20. Dick,

    Combineerde deze 2 berichten op weblogzwolle:

    Bericht door dick, op 30 maart 2010 om 18:33
    @ Martin, hoorde net op radio 1 nog dat er coalitiebesprekingen bezig zijn. Begreep van een oud-wethouder dat er daar normaal 6 weken voor stonden.

    Bericht door Dick van Raalte, op 2 maart 2007 om 10:27
    Kun je volgens mij alleen maar PvdA stemmen. Overigens (nog) geen lid.

  21. Hé Martin, wat een genoegen. Gecombineerd, doorgerekend, be-analyseerd, gewikt en gewogen…..kom d’t maar in Martin Koefnoen met je conclusie:

Reacties zijn gesloten.