Oproep Groen Links: excuses aan Selma Engel-Wijnberg

Zwolle – Minister Ab Klink (Welzijn, Volksgezondheid) gaat maandag namens de Nederlandse regering excuses aanbieden aan Selma Engel-Wijnberg (1922), de enige nog levende Nederlandse vrouw die het vernietigingskamp Sobibor heeft overleefd. Klink noemde de opstelling van Nederland na haar terugkeer in Zwolle behoorlijk ongepast.

groenlinks.jpg

Deze mening deelt de Zwolse fractie van GroenLinks na het lezen van een artikel in De Stentor van afgelopen vrijdag. Hierin wordt uiteen gezet hoe Selma Wijnberg en haar Poolse man na de verschrikkingen van Sobibor in Zwolle vreselijk behandeld werd. Het zou wat ons betreft passend zijn als het stadsbestuur van Zwolle in navolging van de regering namens de gemeente Zwolle ook haar excuses aanbiedt.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

15 gedachten over “Oproep Groen Links: excuses aan Selma Engel-Wijnberg”

  1. ik begrijp nooit hoe je excuses zou kunnen/moeten aanbieden voor iets waar je persoonlijk helemaal niets mee te maken hebt gehad.

  2. Het gaat om het gebaar, het gaat niet om persoonljk handelen. Ik zou het mooi vinden en ik hoop dat deze mevrouw dan met warmere gevoelens aan Zwolle terug zal denken zo aan het einde van haar leven (volgens mij woonde ze met haar man in Amerika omdat ze niks meer met Nederland te maken wilde hebben….)
    Als het goed is komt haar levensverhaal morgen op tv…..

  3. Ik denk dat het excuus voor Nederland dan tevens voor Zwolle zal gelden? Volgens mijn laatste gegevens valt Zwolle onder Nederland.

  4. Een specifiek Zwols excuus lijkt me wat overdreven, het was immers gewoon volgens de (te strikt gehanteerde) Nederlandse wetgeving?
    Maar misschien wil onze Henk-Jan haar wel een zakje Zwolse balletjes aanbieden?:)

  5. Vanavond was inderdaad de uitzending op tv over Selma Wijnberg. Een geboren Zwolse die met heel veel geluk vernietigingskamp Sobibor overleefde. Deze vrouw was na terugkomst uit Polen niet meer welkom in haar eigen geboortestad omdat ze met een Poolse man getrouwd was. Een commandant van de Zwolse politie heeft zich destijds overijverig getoond in het vinden van mogelijkheden om haar man en haar weg te krijgen uit Nederland.
    Vandaag de dag herinnert het pand van hotel Wijnberg bij de veemarkt nog aan haar Zwolse roots, dat was namelijk van haar vader. Ik hoop dat de mensen die hierboven cynische reacties hebben geschreven zich nog even echt in deze geschiedenis willen verdiepen.

  6. @Rana: Prima dat er aandacht is voor dit soort incidenten opdat wij niet vergeten. Echter moeten we er niet aan voorbij gaan dat je dit in de juiste tijdsgeest moet zetten. De politie zal ongetwijfeld uitvoering hebben gegeven aan de wettelijke bepalingen en derhalve zal een Nederlands excuus vanuit de politiek dan ook de lading moeten dekken.
    Oog voor detail vanuit de politiek is goed maar durf e.e.a. (met een signaalfunctie) ook op het juiste niveau te laten afhandelen. Op deze manier houdt de lokale politiek de handen vrij om lokale dingen in het hier en nu op te pakken.

  7. Men heeft er in Zwolle destijds alles aan gedaan deze dame en haar man te weren.
    Eerst was hij een Pool en getrouwd met een Zwolse (in Polen).
    Papieren zoekgeraakt.
    Toen hier opnieuw getrouwd en toen was deze dame een Poolse omdat ze met een Pool getrouwd is. Dus moest ze ook wegwezen.

    Dat gaat sinds jaaaren nu wel anders..
    Dit verhaal speelde nog duidelijk van voor de immigratie.
    Net na die oorlog zou je verwachten dat juist zoiets met de grootste zorgvuldigheid onderzocht zou zijn.

    Deze Zwolse dame zit nu in de USA en half Noord Afrika zit hier in NL..
    “De omgekeerde wereld”

  8. @1stcobra Ik weet prima in welke tijdgeest het destijds plaatsvond. Daarmee is het niet goed te praten wat er destijds is gebeurd. De Zwolse commandant is ijveriger geweest dan de Nederlandse overheid van hem vroeg in het wegpesten van deze geboren Zwolse en haar man.

  9. Een geboren Zwolse die met heel veel geluk vernietigingskamp Sobibor overleefde.

    noem het maar geluk! Ongelooflijk dat engel-wijnberg nog zo kwiek en bij de tijd is na wat ze allemaal heeft meegemaakt en heeft moeten doorstaan.
    ik denk eerlijk gezegd niet dat zij nog staat te wachten op die flutexcuses 65 jaar na dato. wel wordt hiermee weer bewezen dat onze regelgeving toen ook al aan alle kanten rammelde

  10. @verdieping Het woord geluk komt in deze context wat pover over, dat ben ik met je eens. Ik twijfelde ook bij het gebruik daarvan. Ik heb het woord toch gebruikt omdat ze het zelf zo ziet, dat ze telkens heel veel geluk heeft gehad om door het oog van de naald te kruipen.
    En nee, veel is het niet een excuus. Maar wel het minste dat Zwolle kan doen. Hiermee geef je wel de erkenning dat je stadsgenoten 65 jaar geleden grote fouten gemaakt hebben. Slachtoffers -en ook hun (klein)kinderen- vinden erkenning vaak wel heel belangrijk, ook als die jaren later komt. Ik heb overigens ook overleg gehad hierover met mensen die met recht over dit onderwerp kunnen spreken (dat je niet denkt dat zo’n snotneus als ik dat in mijn eentje allemaal verzin). En uiteraard moet het dan een welgemeend excuus zijn en geen flutexcuus.

  11. Zoals alle NSB-burgemeesters moet ook Meerkamp van Embden in het kader van de bijzonder rechtspleging zich voor een Tribunaal verantwoorden. Het vonnis pakt relatief mild uit. De NSB-burgemeester van Zwolle wordt ontzet uit het actief en passief kiesrecht omdat hij steun had verleend aan de vijand. Maar omdat Meerkamp van Embden volgens het Tribunaal tijdens zijn burgemeesterschap daar waar hij kon heeft geprobeerd de Duitse maatregelen te verzachten, wordt zijn dan al zeven maanden durende gevangenschap beëindigd. Zijn zoon Herman: ⤽Hij heeft het in de gevangenis verschrikkelijk hard gehad. Hij werd daar geslagen en kreeg slecht te eten. Hij werd broodmager. De oorlog en zijn latere gevangenschap hebben zijn leven aanmerkelijk verkort denk ik. Hij is nooit meer de oude geworden.⤝Meerkamp van Embden slijt na zijn vrijlating zijn laatste jaren als ambteloos burger en overlijdt in 1950.

    Het is meer op zijn plaats dat er exuus wordt aangeboden.
    Dat deze tragedie heeft plaatsgevonden kon weleens gebeurd zijn door de nog aanwezige symphatisanten van deze hele foute Burgemeester.

  12. @verdieping: “onze regelgeving toen ook al aan alle kanten rammelde” is natuurlijk een zekere vorm van generalisatie waarbij de regelgeving mogelijk in dit geval geen soelaas heeft geboden maar er genoeg regelgeving was waardoor dit land -relatief- groot is geworden. Van die hokjesgeest hebben een aantal mensen in het verleden en het heden ook last maar is ook niet altijd goed te praten omdat politici/wetgevers & uitvoerders toch grotendeels hun uiterste best proberen te doen voor ons.
    @Rana: Ik denk dat het landelijke excuus voldoende is, sommige zaken moet je niet altijd verder willen brengen dan nodig is. Het signaal / de documentaire maar ook het feit dat we een aantal generaties verder zijn, vertelt genoeg. Het is duidelijk dat het systeem niet altijd deugde (nu ook niet altijd en in enkele andere landen zeker niet altijd) maar dat het systeem het menselijk handelen niet altijd kan afvangen. We zullen altijd afhankelijk zijn van het ethisch besef van het individu en (essentieel !!) vooral van degene die, als spiegel, naast hem staat.

    Mijn conclusie, ik denk dat het zo goed is, al dat blijven graven doet wat overijverig aan.

Reacties zijn gesloten.