Weblog Zwolle nu ook via IPv6 bereikbaar

Zwolle – Een internettechnisch artikel, wat we toch geprobeerd hebben zo simpel mogelijk te houden.

Toen op 1 januari 1983 de technische grondslag voor het huidige internet gelegd werd (de geboorte van het zogenaamde "IP-adres"), had niemand durven dromen dat dit zou leiden tot een wereldwijd netwerk. In de jaren negentig werd het internet ontdekt door het grote publiek, door de uitvinding en introductie van klikbare aan elkaar gelinkte pagina’s.

terminal-ipv6.jpg

Iedere (fatsoenlijke) internetverbinding ter wereld beschikt over een zogenaamd eigen, uniek "IP-adres". Vergelijk dit bijvoorbeeld met een mobiel telefoonnummer: het is uniek (er is er maar eentje van op de wereld), het maakt je bereikbaar en het is soms dynamisch. Echter… er wordt over circa 11 maanden een tekort aan vrije IP-adressen verwacht. Het internet groeit namelijk nog steeds erg snel en dat is tijdens de oprichting nooit voorzien. Wanneer de IP-adressen opraken kunnen er geen nieuwe internetaansluitingen met unieke IP-adressen meer bijkomen met alle gevolgen van dien. Daarom is er een aantal jaar geleden een nieuwe IP-standaard in het leven geroepen (ter opvolging van de huidige standaard, IPv4): IPv6. En Weblog Zwolle is één van de eerste grotere Nederlandse websites welke vanaf heden volledig via het nieuwe IPv6 bereikbaar is. Voor u als bezoeker verandert er niets. Behalve dat de website vanaf een internetverbinding welke IPv6 ondersteunt nog sneller en soepeler toegankelijk kan zijn.

Internetproviders als XS4ALL leveren al IPv6 op hun verbindingen en ook providers als Ziggo zijn achter gesloten deuren bezig om het netwerk om te zetten. Wanneer dit gereed is (later dit jaar) zul je als consument een verbinding hebben met IPv4 (voor zolang het duurt) en IPv6 (de nieuwe standaard). Ook in Aziatische landen is IPv6 inmiddels aan een goede opmars bezig.

Testen of je al beschikt over IPv6 kun je doen via de Opdrachtprompt, Console of Terminal van je besturingssysteem. Op Linux en de Mac doe je dat door "ping6 www.weblogzwolle.nl" te typen en op Windows doe je dat door "ping -6 www.weblogzwolle.nl" te typen, gevolgd door <enter>. Wanneer je antwoord krijgt zoals bovenstaand plaatje is ook jouw internetverbinding helemaal klaar voor de toekomst. Meer informatie vind je op de Nederlandse IPv6 Task Force-website.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

23 gedachten over “Weblog Zwolle nu ook via IPv6 bereikbaar”

  1. “Behalve dat de website vanaf een internetverbinding welke IPv6 ondersteunt nog sneller en soepeler toegankelijk kan zijn.”

    leg dat eens uit! ik wil wel eens weten hoe je door een ander adresseringsschema sneller kunt zijn. Als dat zo is wil ik het ook! Helaas is de praktijk zo dat IPv6 grotere adressen gebruikt en dus qua datagroote verkeerd zit. andere truuckjes zorgen idd voor een versnelling maar om dat zo te zeggen, ik zou het niet durven.

    (p.s. ben netwerkspecialist op IPv6)

  2. Ehm meneer de netwerkspecialist..

    Helaas is de praktijk zo dat IPv6 grotere adressen gebruikt

    Dat is in theorie ook zo mister mister. 2^128 mogelijkheden kent IPv6, tegenover 2^32 van IPv4…

  3. @gerald ik leg het graag uit. 🙂 Pas op: technische nerd-talk!

    Ten eerste heeft IPv6 een vaste headergrootte van 40 octets. Dit is veel efficiënter dan een variabele grootte welke meer tijd kost om te handlen. Ook de hardwarefabrikant-specifieke velden in de headers zijn weggelaten om zo de performance te verbeteren. Dit alles ten opzichte van IPv4 natuurlijk. Verder is de pakketgrootte bij IPv4 een compromis tussen overhead bij kleinere pakketjes en tekortkomingen bij grote pakketjes. Dit is bij IPv6 opgelost door de inzet van Jumbogrammen.
    Verder is bij IPv6 een verbeterde routerperformance mogelijk. Bij IPv4 veroorzaakt elke router zogenaamde “multiple step fragmentation” wat de routerperformance aanzienlijk naar beneden haalt. Bij IPv6 wordt er eerst op de host zelf een MTU-discovery gedaan waarna de fragmentatie ook op de host zelf wordt gedaan. Dit is ook weer veel beter voor de performance.
    Ook heeft IPv6 native ondersteuning in de QOS voor real-time data en multimediadistributie. Iets wat in IPv4 inconsistent (dus maar helemaal niet) werd toegepast.
    Ook gebruikt het routingmanagement van IPv4 TCP wat een relatief hoge overhead veroorzaakt. In IPv6 wordt dit gebaseerd op datagrammen gedaan wat zorgt voor een lage overhead. De routing wordt onder IPv4 in “full tables” opgeslagen en in IPv6 in “aggregated tables” wat zorgt voor een snellere en beter beheersbare opslag ervan.
    Ook zijn de kernels van ons serverpark geoptimaliseerd voor IPv6 in combinatie met Varnish, onze loadbalancing-software. De voor ons beste oplossing ooit trouwens. 😉

    Alle bovenstaande punten tezamen zorgen voor een enorme snelheidsverbetering tijdens het browsen wanneer je beschikt over een (native) IPv6-verbinding. Ik hoop dat ik zo voldoende argumenten heb gegeven. 🙂

  4. Hans, goed verhaal.

    Ook zijn de kernels van ons serverpark geoptimaliseerd voor IPv6 in combinatie met Varnish, onze loadbalancing-software. De voor ons beste oplossing ooit trouwens. 😉

    Zijn jullie nu overgestapt op Varnish, of maakten jullie al gebruik van die software?

  5. Sinds ongeveer een maand na de lancering van deze website (na de overstap van web-log.nl). Apache zelf kon het toen (logischerwijs) niet alleen aan. Varnish wel. Met een gemiddelde van 10 hits per seconde staat de server nu dankzij Varnish “uit z’n neus te vreten” en blijft de site zelfs na verkiezingen en festival zoals Bevrijdingsfestival even snel ;D

  6. Geweldig 🙂 Varnish is OpenSource, nietwaar? Prachtig. Kan ik met een gerust hart deze website aanklikken. De server draait op een linux kernel, mag ik hopen?

  7. Goed verhaal Hans,
    Ik snap het voor de volle 100%:D , en het werkt inderdaad véééééééééél sneller dan IPV4. Alleen jammer dat er maar zo weinig sites met ipv6 zijn….:'(

Reacties zijn gesloten.