PvdA grote winnaar provinciale verkiezingen in Zwolle

Zwolle – De PvdA is tijdens de provinciale verkiezingen van 2 maart in Zwolle de grote winnaar geworden. De arbeiderspartij kreeg in Zwolle 11.911 stemmen (= 21,8 %). De uitslag werd 00.10 uur bekend gemaakt. Van de 91905 stemgerechtigden kwamen er 54847 op. Met 59,68 % opkomst is dat ruim meer dan 4 jaar geleden (48,66%).

ps_zwolle_2011.jpg

De PvdA kreeg in vergelijking met de statenverkiezingen van 2007 0,8 % meer stemmen. De partijen die ook een goed resultaat boekten waren D66 (+ 8 %), GroenLinks (+ 0,6 %) en de VVD (+ 0,5 %), De grootste verliezer was het CDA (- 9,6 %). De SP, de CU en de PvdD verloren ook ten opzichte van de verkiezingen van 2007.

Resultaten Zwolle: PvdA 21,76 %, VVD 14.57 %, CDA 12,23 %, CU 11,32 %, D66 10,38 %, SP 10,08 %, GL 8,15 %, PVV 6,56 %, 50plus 1,84 %, PvdD 1,80 %, SGP 0,96 %, en Solidara 0,35 %.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

78 gedachten over “PvdA grote winnaar provinciale verkiezingen in Zwolle”

  1. 60% opkomst ,waar blijven alle voorspellingen van tussen de 40 en 45%???Maurice de Hond zit vaak bij de DWDD hij kan beter naar man bijt Hond verhuizen

  2. Tjonge, dat doet Zwolle inderdaad wel netjes met ‘maar’ 6,6%. Dat is wat mij betreft net als Jasper nog altijd 6,6% teveel maar duidelijk véél minder dan het landelijk gemiddelde 😀

    Van mij mag dit kabinet met de billen bloot. Zwolle geeft inderdaad een mooi signaal af (terwijl mijn stem dus helaas ook in het huidige kabinet zit, iets waar ik dus echt flink de balen/spijt van heb en ben zwaar terleurgesteld maar met mij blijkbaar enorm veel mensen die vorige verkiezingen CDA gestemd hebben)

  3. Gefeliciteerd PvdA Zwolle! Resultaat van een mooie campagne. Hulde voor alle vrijwilligers in de regio.

    Op naar een nieuw en eerlijker Nederland!

  4. Ook mijn felicitaties,
    Evenals de drie noordelijke provincies,
    Dick schreef het hier eergisteren al.
    Heeft hij een ban?
    Maar ik mis ook een reactie van een vvd’er.

  5. Ah kijk, tja dat zou kunnen idd Fredje. Dan is het best een teleurstelling.

    Het doet mij persoonlijk eigenlijk best goed dat er toch niet zoveel PVV stemmers zijn in Zwolle dan ik dacht.

  6. @Jaspert
    Het waren provinciale verkiezingen geen landelijke. Provinciaal stem ik altijd al anders dan landelijk. Dat Cohen landelijk niet tegen zijn verlies kan, en de provinciale verkiezingen gijzelt om de landelijke bestuurbaarheid te stagneren getuigd alleen maar van weinig verantwoordelijkheidsgevoel en slecht tegen zijn verlies kunnen. Bij een 8-jarig kind zou je zoiets kunnen verwachten. bij een partijleider van een landelijke partij had ik wel wat meer verwacht.

  7. D13.

    Pardon? Ben je voor het gemak eventjes de oproep van de Minister President vergeten om zijn meerderheid te waarborgen?

    Of is het gijzelen alleen aan rechts toegekend?

  8. Zusenzo.

    11.911 ROOD gekleurde stemmers zijn niet alleen ROOD van de kleine winst die ze hebben behaald in Zwolle,maar ook ROOD van blijdschap dat de kleur van Zwolle niet verbleekt is door 3588 stemmers .

    Is een feestje waard zusenzo.

  9. @Zwolse
    Dan nog is het geen reden om me ook maar iets van landelijke politiek aan te trekken tijdens provinciale verkiezingen.
    Dat van Rutte was ik niet vergeten, maar Cohen kwam gewoon wat minder constructief op mij over. Als hij nu een ander doel had, iets bereiken bijvoorbeeld. Nu wilde hij alleen het huidige kabinet dwarsbomen, en afgezien van hoe ik over het kabinet denk (ik heb zowel landelijk als provinciaal niet op kabinetspartijen gestemd), is dit ronduit een zwaktebod van Cohen.

  10. De oppositie heeft nu in de 1e kamer de mogelijkheid om alle besluiten zeer kritisch te bekijken en eventueel niet akkoord te gaan. Cohen en natuurlijk ook de andere oppositiepartijen, gaan echt wel constructief meewerken. Democratie in optima forma!
    Laat Rutte nu echt zijn hand uitsteken (het zal helaas voor hem wel moeten) en ook constructief gaan samenwerken met de oppositie.
    Hij heeft iedereen nodig. Hoe zeer dit ook zal gaan doen.

  11. Bericht door zusenzo, op 3 maart 2011 om 11:00
    40 procent heeft niet gestemd.

    Kan ik daar dan uit concluderen dat die 40 % denkt, het maakt allemaal niks uit wie, wat of hoe oid ik stem? Want al die partijen doen toch wel wat ze zelf willen als het er op aan komt.

    Ik denk niet dat je op 40% niet-stemmers, de uitslag moet betrekken. Doe het op de wel-stemmers.

  12. Hij heeft iedereen nodig. Hoe zeer dit ook zal gaan doen

    Iedereen heeft iedereen nodig in dit land, als iedereen nou eens met die gedachte gaat rondlopen;)

  13. Beste mensen gefeliciteerd, misschien voor de één wat meer,of voor de ander wat minder, maar iedereen heeft geknokt voor wat hij waard was.

    37 zetels coalitie + 1 zetel stille gedoger SGP = 38, je zou zeggen appel / eitje.

    Niets is minder waar, als je ziet hoe er voor 23 mei, nog door iedereen gemanipuleerd kan worden. Pak de site van de VK erbij, en je krijgt een beetje inzicht in het theater.

  14. Niets is minder waar, als je ziet hoe er voor 23 mei, nog door iedereen gemanipuleerd kan worden. Pak de site van de VK erbij, en je krijgt een beetje inzicht in het theater.

    Dat begreep ik vanmorgen ook idd op het journaal…

  15. Bericht door zusenzo, op 3 maart 2011 om 11:00
    40 procent heeft niet gestemd.

    Maakt niet uit joh, dan beslissen wij toch voor deze mensen waar hun belastingcenten naar toegaan?

  16. Berend, 11:46

    Zoals het er na deze uitslag uitziet, heeft de oppositie geen mogelijkheid om op politieke reden voorgestelde wetten te blokkeren. Is ook niet de insteek van de 1e kamer. De senatoren moeten wetten op hun merites beoordelen.

  17. @ Jaspert….logische conclusie 😀

    CDA 12,2 %
    VVD 14,6 %
    PVV 6,6 %
    ______+
    samen 33,4 %

    Een duidelijk ‘NEE’ in Zwolle tegen dit huidige kabinet

  18. @VVD’er

    Ik redeneer niet zozeer in termen van winnen of verliezen. Ik weet dat bij bepaalde partijen ‘simply the best’ en ‘eye of the tiger’ worden gedraaid bij verkiezingsbijeenkomsten wat ik typerend vind. Persoonlijk geloof ik dat de overeenkomsten ons binden en dat we de verschillen niet meer zo moeten over waarderen. Als we tenminste niet allemaal willen verliezen.

  19. Tuurlijk El Rey Samen. Samenwerking voor alles. Overeenkomsten zoeken en over verschillen heenstappen. Ben ook voor compromissen, tot op zekere hoogte. Maar met verkiezingen, worden verschillen uitvergroot om een keuze te hebben.

  20. Tja, en sommige partijen profileren zich juist met die verschillen en willen die verschillen dus juist duidelijk aan het licht brengen. Zo is Wilders goed in het duidelijk maken van bepaalde punten waarin zij verschillen van andere partijen wat voor mij maakt dat ik absoluut niet op hem wil stemmen.

  21. jammer dat er toch nog ruim 16.000 mensen in Zwolle rondlopen die totaal geen idee hebben hoe deze zieltogende club werkelijk in elkaar zit.

    In de 1e kamer wordt de opmars goed voortgezet door rechts, dus kunnen alle besluiten mooi doorgang vinden. Links brokkelt en brokkelt maar af.. (wat natuurlijk prachtig is)

  22. @D13
    De gekozenen bij de provinciale staten kiezen de leden van de staten generaal, de eerste kamer. Dus naast dat je de volksvertegenwoordigers voor de provincie kiest, kies je indirect ook de volksvertegenwoordigers in de eerste kamer.

    Iedereen is vrij in zijn eigen keuze en afweging om te stemmen wat hij/zij wil, dat is de basis van de democratie. Als er dus mensen zijn die in hun keuze/afweging betrekken wat de invloed van hun stem op de samenstelling van de eerste kamer is, dan is dat hun goed recht. Lijkt me niet ‘fair’ of zinvol om mensen om hun afweging/keuze te veroordelen.

    Maar goed, volgens mij staat dit geheel los van mijn constatering dat slechts 1-op-de-3 mensen in Zwolle op één van de regeringspartijen en hun gedoogpartner hebben gekozen. Daar zou je uit kunnen afleiden dat er hier dus geen meerderheid is voor de plannen van dit kabinet.

  23. @Martin d

    Kun je toch zien wat voor bekrompen gedachte je hebt. Diezelfde club heeft voor de meeste werkgelegenheid gezorgd. De rechtse kliek heeft dit geld maar al te graag willen opmaken de laatste jaren. Denk bijvoorbeeld aan infrastructuur!

    Trouwens. Hoe kom je erbij dat links afbrokkelt? Links klimt juist weer op en zal sterker terugkomen. Het kwartje zal vallen bij de mensen dat dit kabinet stinkt.

  24. jammer dat er toch nog ruim 16.000 mensen in Zwolle rondlopen die totaal geen idee hebben hoe deze zieltogende club werkelijk in elkaar zit.

    Goh, leg uit. 😮

  25. Uw zin ⤽ ik redeneer niet zozeer in termen van winnen of verliezen⤝ is misschien de vlag die is geplant op de modderschuit. Want het moet u toch duidelijk zijn geworden, dat het linkse blok er alles aangelegen was om te winnen. Gezien het zware geschut dat werd ingezet tijdens de debatten, en de glunderende gezichten bij de eerste prognose`s. Vooral door Harry van Bommel van de SP, waar Jan Marijnissen ⤽gezien zijn reactie⤝ niet al te gelukkig mee was. Partijen in de marge als GrL, D66 en CU liepen te paraderen en deden uitspraken, alsof ze het door hun zetelaantallen, in Nederland voor het zeggen hebben.

  26. Wordt het nu ook eens niet tijd dat we in Zwolle een rode burgemeester krijgen.De PvdA wordt hier door het merendeel gekozen maar er staat al jarenlang een VVDer aan het roer hier

  27. Martin d wat bedoel met de opmars van rechts in de eerste kamer .Die ouwe rechtse knakkers die in de banken zitten te slapen tijdens een debat daar

  28. Nee Pieters, dat heb je niet goed gezien, die rechtse knakkers worden wakker gehouden door het gesnurk van die linkse knakkers. 🙂

  29. Dit heb ik ook al regelmatig aangegeven:

    Bericht door Pieters, op 3 maart 2011 om 15:23
    Wordt het nu ook eens niet tijd dat we in Zwolle een rode burgemeester krijgen.De PvdA wordt hier door het merendeel gekozen maar er staat al jarenlang een VVDer aan het roer hier

  30. PVVer.

    Was het niet de Minister President die grof geschut in stelling bracht met zijn oproep voor zijn eigen parochie(dus het rechtse blok) te stemmen? Dat links dit pareerde en met succes valt rechts zwaar erg zwaar tegen toch? En wat het glunderen betreft zag gisteren in de vooravond van het provinciehuis heel wat luidruchtige breedlachende vrinden van je veranderen in zure gemaakte lachebekkies .En dat was al een feest op zich.:D:D:D

  31. Dank je….Dit lijkt een feit:

    Oppositie neemt leiding met één zetel
    —-Nipte meerderheid van 38 zetels voor oppositie … 98 procent van de stemmen geteld … Fors verlies voor CDA met helft van zetels … VVD grootste partij en PVV deelname in alle provincies … Druk op kabinet neemt toe…..

  32. Eind mei wordt de samenstelling in de EK pas exact bekend. Het kabinet zal dus nog wel even wachten met erge wetsvoorstellen. Daarna gaan we weer met zomerreces. Wat een drukte.

  33. Zwolse, hierop kan ik een serie gezegdes los laten, maar ik hou maar bij twee.

    Verkoop de huid niet voordat de beer geschoten is
    Wie het laatst lacht, lacht het best
    😀

  34. Jaap we zullen zien hoe die partij zich in de provincie’s gaat neerzetten/ontwikkelen. 3587 mensen hebben je gevolgd 🙂

  35. @epe, gaan we ook al je en jij gebruiken. al jaren wordt er gesproken over ontbinding van de pvda, probeer je daar nou eens bij neer te leggen en de toekomst zonnig in te zien. er zijn er veel met een bekrompen gedachte die rood stemmen, en zo te lezen val jij daar ook onder. alles gehersenspoeld, toch jammer want zo wordt je niet geboren.

  36. @ wichert (18:24), gaat Zwolse ook carnaval vieren? Jullie zijn nog wel herkenbaar, voor als ik morgenmiddag wel ff ga kijken? Bij de afvaardiging uit ons huis 60% is het wisselend, van herkenbaar tot heulemaal niet 😀 Ben ook benieuwd wat voor mooie creatie Joppuh weer heeft. Ga mezelf niet verkleden ff alleen voor het ‘optocht kijken’.

    On-topic: Blij dat Zwolle een PvdA-stad is gebleven. De felicitaties heb ik al uitgedeeld….nu nog een PvdA-burgemeester.

  37. @Martin d.

    Ik ben van mening dat een ieder een partij moet kiezen die het best past bij zijn principes, normen en waarden. Of het nu links of rechts is, dat is erg persoonlijk en voor iedereen anders. Wat ik wel belangrijk vind is dat het een fatsoenlijke partij is die zich richt op inhoud in plaats van populisme.
    U beroept zich op een zonnige kijk op het leven. Dat gevoel krijg ik niet bij het lezen van UW reacties. Een beetje als de pot die de ketel verwijt…etc.
    Een andere politieke keuze is geen reden om een ander af te branden. Wat mij betreft is iedereen gelijk. Dat verklaart waarschijnlijk meteen het verschil tussen UW en mijn keuze. Gelukkig denken de meeste inwoners van deze prachtige stad er net zo over als ik.

    Prettig weekend gewenst! 🙂

Reacties zijn gesloten.