Sloop ‘robotgarage’ Assendorperdijk

Zwolle – Het zou een ‘robotgarage’ moeten worden. Het werd een spookgarage. En daar komt nu ook een einde aan. Deze week is begonnen met de sloop van het stalen karkas van de parkeergarage aan de Assendorperdijk in Zwolle. Zo’n zeven jaar geleden trok de innovatieve parkeergarage veel aandacht. Door middel van een systeem van liften en rolbanden zouden de auto’s volautomatisch worden weggezet en teruggehaald, wat een forse ruimtebesparing oplevert. De energie daarvoor zou worden opgewekt door zonnecollectoren.

17-11-2011_sloop_parkeer_garage_assendorperdijk_1.jpg

Al langere tijd waren er gesprekken tussen de gemeente en de ontwikkelaar over de opzet van de parkeervoorziening aan de Assendorperdijk. Het oorspronkelijke idee was dat bij de Weezenlandstaete een innovatieve garage zou verrijzen waar auto’s door middel van een uitgekiend systeem van liften en rolbanden volautomatisch geparkeerd konden worden. Ondanks een aantal succesvolle testen is het de afgelopen jaren niet gelukt om het systeem in Zwolle te realiseren. Met name de economische crisis van de afgelopen jaren heeft er toe geleid dat financiering van het innovatieve Zwolse parkeerconcept niet mogelijk bleek. Ontwikkelaar Joël van der Reijd: “Nadat we zelf enkele juridische hobbels rond patenten opgelost hebben, is de laatste jaren duidelijk geworden dat banken en andere financiers uiterst terughoudend zijn geworden met het verstrekken van kapitaal. Financiering voor een innovatief concept als onze parkeergarage is jammer genoeg nog lastiger gebleken.” De inschatting is dat de demontage van de stalen constructie aan de Assendorperdijk en de realisatie van de extra parkeerplaatsen zo’n twee maanden in beslag gaat nemen.

17-11-2011_sloop_parkeer_garage_assendorperdijk_3.jpg

17-11-2011_sloop_parkeer_garage_assendorperdijk_2.jpg

17-11-2011_sloop_parkeer_garage_assendorperdijk_4.jpg

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

42 gedachten over “Sloop ‘robotgarage’ Assendorperdijk”

  1. Zie ik het nou goed, dat ze de kostbare zonnepanelen (waar we normaal een vermogen voor moeten betalen, laat staan de arme landen) gewoon slopen? In plaats van demonteren? Zo ja, zijn de samenstellers van het sloopcontract wel helemaal goed bij hun hoofd? 😮

  2. @Hans van Eijsden:
    Dat zie je inderdaad helemaal goed. Enorme kapitaalvernietiging.
    Gisteren stond er ook al iets over in de Stentor. Schande!

  3. Zoiets moet toch enigszins te recyclen zijn? Wanneer je een bedrijf vindt dat er al in wilde investeren, is er vast een win-win situatie te creëren.

    Ik vrees echter dat het daarvoor al te laat is. 🙁

  4. @hans.Ja ik zat ook al te kijken naar die zonne panelen. Ik neem ze niet omdat ze te duur zijn en daar gaat het “gewoon” de schroot bult op. SCHANDE>:(

  5. Ik zie geen duidelijke zonnenpanelen. Ofwel ik kan wel panelen in het algemeen zien, maar of dat zonnenpanelen zijn vraag ik mij af.

    Anders zou vernietiging daarvan wel heel erg dom zijn omdat ook een sloopbedrijf weet dat het van waarde is..

  6. Het hele project samen met de Weezenlandenstaete was een miljoenen verslindend project. Bij de bouw van de Weezenlandenstaete was er nog maar 1 verhuurder, Raad voor de Kinderbescherming, en werden er peper dure materialen gebruikt. Toen de Weezenlandenstaete zo goed als af was wilden ze aan de garage beginnen, helaas van het resultaat. Die panelen zijn wel voor zonnencellen want aan de zon kant zou vol zonnecellen komen.

  7. Het vermorzelen van de zonnepanelen – het glas valt in duizenden stukje uit elkaar, terwijl de bedrading aan de achterkant los wordt getrokken – is geheel volgens het sloopcontract met Scheffer, laat eigenaar Joël van der Reijd desgevraagd weten. “De zonnepanelen wilden we niet hergebruiken. De techniek gaat op dat gebied zo snel. Het is voordeliger nieuwe te kopen.”

    De aannemer/sloper handelt naar eigen inzicht. Hij mag zelf bepalen wat gesloopt moet worden en wat eventueel voor hergebruik opgeslagen kan worden. “Het moet ook lonen iets te demonteren”, legt Van der Reijd uit. “Daar gaan veel uren inzitten. Soms is het voordeliger te slopen. Wat bruikbaar is houden we in tact.”

  8. ongelofelijk en dan komt iedereen er mee weg alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Schouders ophalend naar het volgende project…

  9. Wat bruikbaar is houden we intact wat een gelul van vander reijd .Verder in zijn Commentaar heeft hij het over dat het te duur is om alles voor hergebruik precies te slopen en dat je beter nieuwe collectoren kunt kopen omdat de techniek steeds verder vooruit gaat.Volgens mij lullen ze daar als een kip zonder kop.Als men alles netjes demonteerde zowel de collectoren als de staalconstructie kan er heel veel hergebruikt worden.Nu is het werkelijk kapitaal vernietiging

  10. Ach ja… gewoon de belastingen weer omhoog toch?
    Het vooral niet lastig maken voor de ambtenaar, zij geven graag UW geld uit.
     
    Eigenlijk is het ook tuig ook!

  11. Dit zijn zeer zeker zonnepanelen. Te zien aan het zwarte kastje achterop (junction box). Zonnepanelen gaan minimaal 25 jaar mee… Wat een kapitaal vernietiging. Die panelen kunnen er zo vanaf worden gehaald en op een willekeurige andere plek worden gebruikt. Reken maar dat deze panelen per stuk 1000 euro hebben gekost in 2004.

  12. Voor die zonnepanelen zouden GVD 100’en mensen in de rij staan om die dingen er af te mogen halen. Ze zouden je er nog voor betalen ook! Lijkt me veel economischer dan er zelf manuren in te stoppen en de zaak de vernieling in te helpen. Ontzettende lutsers zeg!

  13. Niet verklappen hoor, maar bij de oudijzerboer krijg je voor gesorteerd staal 19 cent de kilo en voor aluminium ruim 1 euro de kilo. Dat verdwijnt natuurlijk in iemands zak!

  14. “De zonnepanelen wilden we niet hergebruiken. De techniek gaat op dat gebied zo snel. Het is voordeliger nieuwe te kopen.”

    Ja die zijn nml weer zwaar gesubsidieerd, Het netto-effect van groene subsidies; verspilling van energie, belastinggeld, materiaal, en grondstoffen.

  15. Schandalig dit over de balk gooien van belastinggeld. Zwolle moet eens ophouden met het vooraan lopen bij dit soort prestitieuze projecten. Zeker in deze tijd. Ga het geld eens nuttig besteden. Bovendien… Als deze parkeergarage er wel was gekomen, was die dan uberhaupt rendabel geworden? Ik betwijfel het.

  16. Niet helemaal waar. Hebben ze zelf ook op het pand. 11 jaar oud. gaan nu verhuizen. Vermogen tegenwoordig 3x zo groot per paneel (dus heb voor hetzelfde vermogen maar 1/3 nieuwe panelen nodig). Blijkt dat het kopen van 1/3 nieuwe panelen bijna net zo duur is als het verplaatsen van 3x zo veel oude…. En dan blijf je panelen houden van 11 jaar oud, 3x zo veel onderhoud etc…

  17. als ze de zonnepanelen gewoon in een stapeltje op de stoep leggen met een bordje gratis zijn ze binnen een uur weg. Bespaar je uiteindelijk toch stroom als gemeente, dat is het doel toch.

  18. k werk zelf ook in die business, en was er graag het eea komen opruimen ( voor niks ook nog ).

    Geld uitgeven is leuk, als het van een ander is, zullen ze in Zwolle gedacht hebben.

  19. $#@%$#@ Wat kan ik mij kwaad maken om dit soort amateuristisch gedrag.

    Geef eerst de banken maar de schuld dat het project mislukt is. Kwist niet dat het in 2004 ook al recessie was niets van gemerkt.
    Het is overduidelijk nog steeds geen recessie, want als je het lef nog hebt dergelijke bedragen over de balk te gooien heb je er niets van begrepen.

    Nou, dan maar slopen. Nee, we laten er geen techneuten naar kijken.
    En wij geen parkeergarage – jullie lekker geen zonnepanelen. NAH-NA-DE-NAH-NA (of zoiets zal het wel gaan)
    >:(>:(

  20. Omdat arbeid duur is en materiaal goedkoop heet het “economisch” om weg te gooien en nieuw te kopen.
    Als de schade aan de aarde in de prijs van producten zou worden meegerekend zag economie er ineens weer heel anders uit! Tot het zo ver is kan een flinke dosis creativiteit en goede wil al veel schade voorkomen.

  21. 🙁 idd

    Als de schade aan de aarde in de prijs van producten zou worden meegerekend zag economie er ineens weer heel anders uit!

    Maar het zal iedereen jeuken: uit het oog en skijt eraan verder. Daar zou ik ook nog wat over kunnen vertellen… Het blijft uiterst droevig hoe velen met de aarde omgaan. Misschien is het wel dezelfde houding als waarmee ze in het leven staan.

    Ik & mijn geldbuidel eerst >:(>:(>:(

  22. Allemaal gelul…..En allemaal heilige boontjes…
    Als je printer, die je in 2004 gekocht hebt voor 189 euro, het opgeeft en reparatie blijkt 80 euro te kosten, dan kies je er ook voor om een nieuwe te halen voor 39,95, die veel beter is en ook nog kopieeren kan….en draadloos enz….

  23. Ik weet niet of je het weet Mannus maar dit zijn allemaal ongebruikte materialen hoor. Een printer die nog nieuw uit 2004 doet het nu ook nog hoor. Alleen zullen die zonnepanelen een lagere opbrengst hebben, so what.

  24. Ook al blijkt het nu, bij navraag bij iemand die foto van het module etiket heeft gemaakt (in mijn mailbox ontvangen), inderdaad om oude, en laag vermogen (32 Wp gestabiliseerd) hebbende amorf kristallijn silicium dunnelaag modules te gaan, het blijft een schande als dit sloop project op deze wijze door had gegaan.

    Gelukkig zijn er nog steeds HELDEN in Zwolle, en die hebben vandaag een zeer groot deel van de nog aan de fassades hangende PV-modules met eigen handen gered van de ondergang. Die HELDEN komen van de oudste scouting organisatie van Nederland, de bikkels van de Vaandrig Lengton Groep.

    En daarvoor mogen ze een ovatie krijgen van alle zeurpieten die langs de zijlijn stonden…

    Details hier en vooral hier.

  25. @bart1
    Ja, maar die had dan wel die vele uren moeten schrijven (had van het te verdienen zakje met Euro’s af gegaan), en dan hadden ze d’r ook nog aan moeten sleuren om die – toch wel byzonder gedateerde, doch nog prima werkende – dunnelaag modules “ergens” te gaan slijten. Had op de NL markt lastig geweest, een beetje verstandige burger wil op zijn kleine dakkie “POWER”, en geen 32 Wp (gestabiliseerd) dunnelaag module… (gangbaar is tegenwoordig kristallijn vanaf minimaal 200 Wp per paneel…).

    Dus ik kan hun beslissing in dat licht nog steeds wel “pruimen”, maar het scheurt je echt door je zonnestroom minnende hart als je op zo’n grote schaal de Destructie daadwerkelijk ziet beginnen. Gelukkig hebben de scouts dat proces bijtijds, in een vroeg stadium, gestopt.

    Ik ben, met mijn laatste berekeningen, op basis van documenten die inmiddels (ook op mijn site, info net weer even aangescherpt) zijn gelinkt, wel grofweg de helft van de ooit “geplande” (daadwerkelijk geïnstalleerde???) modules “kwijt”. De vraag is waar die zijn gebleven (zoveel was er toch nog niet gesloopt???). Of dat er wellicht meerdere typen modules (bijv. krachtiger exemplaren) zijn gebruikt. Of dat ze toch deels niet zijn opgeleverd, destijds in juli 2004… Vragen blijven er rond dit bizarre project nog genoeg…

    … nu de antwoorden nog …

  26. @ Kire

    …, so what.

    Wederom wil ik iemand wijzen op spelfouten. In dit geval is het “Zoveel Watt”.

    Hulde voor de scouts -ik hoop dat ze de panelen goed kunnen gebruiken. Misschien het grote deel “verhuren” aan boeren/bedrijven in de buurt die het dakoppervlak wel beschikbaar willen stellen, maar de investering niet aandurven? En dan de opbrengsten delen – hebben de scouts er nog een zakcentje aan ook.
    Ik weet denk ik zelf nog wel wat dakoppervlak (en meer dan een huisje)….

Reacties zijn gesloten.