Politiek Log 54

Dit is een Politiek Log. Wil je iets kwijt wat niet van toepassing is op een van de vele nieuwsberichten, dan kan dat hier.

Iedere bezoeker kan op deze plaats zijn politieke pennenstreken, quotes en opmerkingen kwijt. De redactie probeert na ongeveer 500 reacties dit log van een vervolg ( Politiek Log 55 ) te voorzien. Ga gerust je gang!

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

497 gedachten over “Politiek Log 54”

  1. Verdwaald, johanna1?…. In de aanhef van dit log staat toch echt, onderandere: ⤽Dit is een politiek log. Iedere bezoeker kan op deze plaats zijn politieke pennenstreken en quote`s kwijt.
    Er staat ook dat iedereen zijn ⤽opmerkingen⤝ kwijt kan, en daar bent u uiteraard vrij in.

    Maar om als binnenkomer, het discussiëren over politiek in het hokje ⤽gezever/gezeik⤝ te plaatsen, getuigd toch niet echt van positiviteit van uw kant. Maar om ⤽positief ⤽ te blijven, ⤽de politieke ⤽zeikers en zeveraars⤝ kijken belangstellend uit naar uw positieve bijdrage⤝.

  2. @vdberg, een interessante optie, nu is de Zwolse politiek voor mijzelf niet zo??n thema, daar deze problematiek ⤽als niet Zwollenaar⤝ (schrijf je dat zo?) zich buiten mijn gezichtveld afspeelt.
    Maar zoals ik ook aangaf bij johanna1, start het op??., misschien voor meerdere geïnteresseerden in Zwolse kwesties een leuk discussie platform.

  3. Wat hebben we toch een visionair en krachtdadig college in Zwolle. Ondanks de financiële sores weet dit college de stad levendig te houdig met allerlei evenementen (nu weer bv met die SBS-toestand, maar ook veel cultuur die mij meer aanspreekt) en wordt er ook nog geïnvesteerd in zaken die Zwolle op termijn profijt gaan opleveren (oog, bruggen, spoorzone). Voorwaar, een coalitie om trots op te zijn!

    Zo, ik heb mijn best gedaan met een echt gemeende posting over de stadspolitiek. Wie volgt? 😉

  4. Ik heb wat moeten grasduinen, en het is misschien niet heel erg ⤽positief⤝, maar wel Zwolse politiek. En voor sommige mensen zeker een discussiepunt.

    Dak en thuislozen in Zwolle moeten vanaf volgend jaar de broekriem aanhalen, i.v.m. met bezuinigingen op het Zwolse budget, schaft de gemeente de extra toeslag op van 10% op de bijstanduitkering af.
    Het ⤽extraatje⤝ vindt de gemeente niet meer nodig en het stagneert ook nog eens de doorstroming naar een reguliere woning.

    Wethouder Van As vindt de extra toeslag niet meer van deze tijd: ⤽Die is ooit ingesteld, omdat men dacht dat dak-en thuislozen het nodig hadden om rond te komen. Maar er zijn nu zoveel voorzieningen in de stad waar ze gebruik van maken, dat die wel weg kan⤝

    Komop, aanhangers van ⤽positivisme⤝ en ⤽ Zwolse kwesties⤝ kom in het ⤽strijdperk⤝ 😉

  5. Leerlingen van het Deltion klagen over de veel te volle ‘lijn 9’. Ik lees al een idee om ‘witte fietsen’ te introduceren. De gemeenteraad zal het er maandagavond over hebben. Maar eigenlijk vind ik het gezeur. Dat stukje van het station naar het Deltion kun je toch ook makkelijk lopen?

  6. Blijkbaar is Dame zelf lid van het college. Nog nooit iemand van buiten de raad zo positief over de politieke leiding van Zwolle horen spreken. Dame gaat voorbij aan de vele fouten beslissingen en het dwalende beleid waarbij met name B&W het niet zo nauw neemt met haar eigen regels. Iedereen die in de afgelopene periode een van de raadsvergaderingen heeft bijgewoond kan geen andere conclusie trekken dat de leden van de raad elkaar alle ruimte gunnen en de guts missen om B&W tegen te spreken laat staan terecht te wijzen, zelfs niets als ze misleid worden. U zult begrijpen dat ik niet zo positief ben over onze lokale politici. Zoals eerder aangeven ben ik van mening dat onze lokale politici steeds meer het gedrag vertonen van onze landelijke politici, een gedrag waarbij het belang van de inwoners absoluut niet centraal staat. Wie wordt wakker en ziet de realiteit in.

  7. @Grimm Natuurlijk worden er fouten gemaakt, maar over de gehele linie genomen vind ik dat we niet ontevreden hoeven te zijn. Graag hoor ik van jou een paar voorbeelden waar het college de raad heeft “misleid” (nogal zware beschuldiging) en bij welke besluiten “het belang van de inwoners absoluut niet centraal staat”.
    En nee, ik ben maar een gewone burger, wel met een andere mening dan jij, maar dat moet toch kunnen lijkt me.

  8. @Grimm ; wat vind jij?:

    ZWOLLE – Wie zijn kind vanwege een handicap op een school buiten de gemeente plaatst houdt recht op een vergoeding voor het vervoer, wie dat doet om religieuze redenen moet dat in de toekomst zelf betalen.

    Daarover was een grote meerderheid van de Zwolse gemeenteraad het gisteravond eens.

    Strekking van de motie die VVD en D66 indienden: ouders van kinderen met een verstandelijke of lichamelijke beperking houden volledig recht op een vergoeding van de kosten voor vervoer wanneer ze voor een school buiten de regio moeten kiezen, maar ouders die op grond van geloof of overtuiging zelf de keuze maken voor onderwijs buiten de regio moeten dat voortaan zelf betalen.

    bron:Stentor

    helemaal eens met VVD/D66.

  9. Leerlingenvervoer kost veel geld en dan moet men keuzes maken.
    Er zullen nog veel meer impopulaire keuzes worden gemaakt en in dat verband snap ik de gemeentelijke uitgaven aan allerlei prestige projecten niet.

    Dan denk ik aan een museum wat verbouwd wordt, een nieuw zwembad, een openlucht zwembad met een dure renovatie (en inmiddels problemen), een stadion, meerdere (onnodige) bruggen, een soort van waterval bij het Rodentoren plein, een dure onafgebouwde parkeergarage (inmiddels gesloopt), etc, etc.

    Lijkt mij allemaal niet echt verstandig, als ondernemer doe ik het heel anders en mogelijk is dat een reden dat we prima kunnen overleven in deze tijd?
    Simpelweg (logisch) vooruit denken…

  10. @HansV

    Een beetje ondernemer met een vooruitziende blik weet dat als je niet (meer) investeert het een kwestie van tijd is tot de tent voor altijd dichtgaat.

    Je kunt wel allerlei investeringen uit verschillende tijdsperioden op een hoop vegen en betogen dat deze onzinnig zijn maar je zou ook kunnen waarderen dat de gemeente Zwolle nog steeds investeert in de directe dagelijkse leefomgeving van elke Zwollenaar. De investeringen brengen ook werkgelegenheid met zich mee, versterken de fysieke en sociale infrastructuur en verleiden tot private investeringen en bestedingen in onze mooie stad.

  11. Ik denk niet dat Johanna1 en vdBerg van plan waren om bij te dragen aan het niveau van dit pollog. Ik beschouw ze meer als supporters met hoge eisen aan de opstelling, speelwijze en taktiek van hun club.
    Met jullie permissie, ga ik weer gewoon posten over onderwerpen die me interesseren en vanuit een daarbij passende insteek. Het Zwolse nieuws staat in aparte artikeltjes waaronder mensen kunnen reageren.

  12. Ze zijn nog allemaal vrij rustig ⤽onze⤝ nieuwe PvdA ministers (reces/dossiers vlooien enz) maar er borrelen toch af en toe wat ⤽wereldschokkende⤝ gebeurtenissen omhoog, je moet de media toch een worst(je) voorhouden, nietwaar.

    Kijk, dat is nog eens daadkracht! ⤽ T.n.t niets van ⤽onze⤝ Minister van SZ Asscher gehoord maar nu komt hij toch met zijn eerste maar vooral krachtig statement en roept hij op tot ⤽een boycot op Albert Hein champignons⤝. Belangrijkere dingen als champignons, zijn op dit moment ook niet aan de orde, nietwaar, meneer Asscher?

    Dan de man van ⤽ons⤝ geld, Min. van Financiën Jeroen Dijsselbloem. U kent hem toch wel, de beoogde opvolger van de EU ⤽begrotingscommissaris⤝ Olli Rehn? Nou, ⤽onze⤝ Jeroen voelt er niets voor om de regels van de nieuwe hypotheken te versoepelen, want hij is bang dat Brussel hem dan op de vingers tikt. ⤽Ik geef je op een briefje dat als de begrotingscommissaris ( Olli Rehn) dat hoort, hij zegt: Nederland stelt de aanpak van onevenwichtigheden weer uit⤝. Kijk, zoiets met je natuurlijk niet willen, als je de baan van ⤽begrotingscommissaris⤝ Olli Rehn ambieert. Baantjes carrousel,??. natuurlijk niet!

    Er was ook nog iemand ⤽verbaasd⤝, de man die zo heerlijk naïef de wereld beschouwd: Minister Plasterk van BZ. Is er in Maastricht zomaar (onderhands?) een miljoen euro aan een woonwagenfamilie gegeven voor een verhuizing van drie woonwagens. Dat doen ze anders nooit. Utrecht, Roma familie?

    Wacht nog maar even geduldig af, het is ff wennen, maar binnenkort is het andere koek, dan ⤽champignons/hielenlikken en verbaasd zijn⤝,???? of toch niet?

  13. Wel eens van de ⤽Berlijnse Muur⤝ gehoord, Assie? Aan de oostkant van die muur, dachten ze precies hetzelfde als bij ons de PvdAndersdenkenden. Dus, raad eens? ;D

  14. Is dat zo, Dame? Welke Godwin (reductio ad hitlerum) wil je hier op los laten, we zijn in de discussie toch nog niet zover gevorderd, dat er nazi/Hitler bij betrokken wordt?

  15. Maar laat ik het zo zeggen: het zou van eenzelfde van-dik-hout-zaagt-men-planken-redenering zijn als die van jou van 21.33 uur. Not my cup of tea, dus.

  16. ⤽Not my cup of tea, dus⤝. Dame, wat zal ik hier nu opzeggen. Zucht????.wie zei ook alweer: ⤽The problem of socialism is eventually run out of people`s money⤝
    En daar waren ze aan die oostkant bijzonder bedreven in, gelijk aan bij ons.

  17. **Was je probleem met deze regering nu niet net dat ze fors gaan bezuinigen?**

    Ik snap je reactie (op ons aangenaam keuvelen ) niet helemaal, maar dat zal aan mij liggen. Maar inderdaad heb ik een probleem met deze regering, v.w.b. het roekeloos bezuinigen/nivelleren van deze twee (socialistische) partijen. Maar dat zal wel moeten van Grootvorst Van Rompuy en zijn vazallen, niet waar?

  18. Je bent in een lekkere bui, exVVDer. Te zwaar getafeld met kerst? Kom op joh, ga het nieuwe jaarwat vrolijker in. We trekken gewoon de broekriem wat verder aan volgend jaar. En de PvdA zorgt er wel voor dat jouw geld terecht komt waar het het hardst nodig is…;D

  19. Dame, mijn (lekkere?) bui kan nooit van het tafelen komen van de afgelopen kerst, want dat was fantastisch! En geloof mij maar, ik ben altijd vrolijk, maar aangezien het wel bijzonder schraal was op het Pollog, dacht ik laat maar eens een klein bommetje (rotje?) laten knallen.:)

  20. Wat ben ik toch blij dat ze me niks af kunnen pakken. Ik denk dat ik de volgende keer maar eens PvdA ga stemmen want het schijnt dat zij goed weten waar het geld van een ander naar toe moet. ;D

  21. En dat is dan wel brekend nieuws: Assendörper die aankondigt de volgende keer te gaan stemmen.

    Overigens dat Champignon-verhaal vind ik niet zo onbelangrijk als VVD’er vindt. Het gaat hier over een zo’n schandalige uitbuiting van arbeiders hier in Nederland dat je het slavernij kunt noemen. Kijk eventueel de laatste twee uitzendingen van Keuringsdienst van Waarde nog eens terug. Ik weet niet of Asscher de man is die hier iets aan kan veranderen, maar ik vind dat wél een belangrijk onderwerp. Dit moeten we in ons land niet willen.

  22. @Bernard

    Dat er controle moet zijn op arbeidsomstandigheden/taakuitvoering, onderschrijf ik volkomen. ARBO/ISO certificering enz. enz. prima! Maar dat het bedrijfsleven doodgegooid wordt met ⤽keurmerk(je)⤝ dit en ⤽keurmerk(je)⤝ dat, zodanig dat je binnen de kortste tijd door de (keurmerk) bomen het bos niet meer ziet, maar daar hebben de regeltjesmakers geen boodschap aan. De beherende bureautjes en stichtingen vliegen sneller de grond uit, dan de door jou aangehaalde champignons, money holdings zijn het die je met veel tam/tam, (veelal gesubsidieerd) je het zoveelste ⤽keurmerk⤝ door de strot hopen te wringen.

    Of het enig nut heeft, daar heb ik mijn twijfels bij. Uitgezonderd ⤽lettervlooiers/ keurmerkvlooiers⤝ die hier misschien een warm gevoel van krijgen, maar het gros ziet door de bomen het (keurmerk) bos niet meer.

    Voor het uitgeven van een keurmerk bestaat zelfs geen wettelijke regeling, niet anders dan de algemene bepalingen die gericht zijn tegen misleiding. Misschien een gat in de markt, want er is niets meer nodig dan een idee en een website (en de juiste ingang, naar de subsidieslurf) om met enige regelmaat een ⤽nieuw⤝ keurmerk te lanceren, om zich daarna doormiddel van het bedrijfsleven van een forse geldelijke instapbonus te voorzien. De eerste (pak hem beet) 2 jaar zijn de controles fysiek, om daarna zachtjes aan over te gaan naar een administratieve afhandeling (maar de afhandeling prijs blijft gelijk, als je geluk hebt)

    Dus vind ik het niet zo vreemd dat onze grootgrutter AH denkt: ⤽Asscher je kan mij de (keurmerk) boom in, ik betrek mijn champignons al bij telers met een keurmerk ⤽Fair Produce⤝, en heb geen zin om het XXX zoveelste keurmerk op mijn verpakking te zetten.

    En gelijk hebben ze!

  23. Idd een vreemde actie van Asscher. Het uitbuiten van mensen – en dat gebeurt in die sector helaas behoorlijk veel – is sowieso illegaal en moet door politie en justitie worden aangepakt. Ik snap wel dat Asscher denkt dat de afnemer er ook een rol in kan hebben: immers wanneer de supermarktketens de prijzen niet onder druk zetten en zich verantwoordelijk voelen voor de wijze waarop de door hen gekochte producten worden geproduceerd, dan brengt dat een zware slag toe aan de uitbuiters. Niettemin schuift Asscher de verantwoordelijkheid wel heel makkelijk naar AH en andere winkelketens.

  24. Nog even kijken op het log, voordat ik mij in het uitgaansstrijdgewoel stort.

    Wat zien ik!!!!! Dame en ik zijn het EEEEEEENNNNNSSSSS!!!!!!!!8)
    Mijn avond kan niet meer stuk! 😀 😀

  25. Het moet niet gekker worden, exVVDer. Je schuift met de dag meer naar het linkse kamp. Nog even, en mijn wereldbeeld stort ineen. Tegen wie moet ik dan aanschoppen?:o

  26. Dame, de conclusie dat ik opschuif naar het linkse kamp kan ik zeker niet met je delen. Maar het geeft een goed gevoel, dat wij het op eind van het jaar op een bepaald punt met elkaar eens zijn.;D

    In het komende jaar zal ik mijn uiterste best doen, om onze ⤽catfight⤝ te voeden, maar ik krijg het idee dat het Pollog langzaam uitdooft.

    Verder wens ik jou, en de andere ⤽medestanders/opponenten⤝ een fantastische, maar vooral gezond 2013 toe.:D

  27. Hoe zal ik het noemen: ⤽terugblik/vooruitblik op het politieke ⤽aflopend /aankomende⤝ jaar?⤝. Maar in wat voor een jasje je het ook giet, wij zitten met de gebakken peren.
    Je hoeft geen medium te zijn, in feite kon je er de klok op gelijk zetten. Naast de terloops aangekondigde 18 miljard ⤽bezuinigingen⤝ door ⤽knabbel en babbel⤝, moet er nu nog eventjes tussen de 6 en 10 miljard extra ⤽bij bezuinigd⤝ worden. (wat betekent: ⤽extra lastenverzwaring, opgehoest door de lijfeigene⤝)

    Het was voorspelbaar, dat we nog meer uitgewrongen zouden worden, want eens flink het mes zetten in eigen vlees, dat is iets wat alleen tijdens verkiezingcampagnes rond zingt, om daarna weer en bloc aan selectief geheugenverlies te lijden. ⤽Onze⤝ bewindslieden maken zich zorgen over de snel verslechterende overheidsfinanciën, wat in gewoon Nederlands betekent: ⤽waar, wie, en hoe kunnen we de burger nog meer uitwringen⤝.

    Laat er geen misvatting over bestaan, iedereen met een normaal verstand, begrijpt dat bij dergelijke bedragen de burger mee moet betalen. Maar wat ik mij in mijn ⤽dromen?⤝ ook wel eens afvraag: ⤽waarom politici die zeker MEDE verantwoordelijk en schuldig zijn aan de bestaande situatie, niet gewoon via een tribunaal en middels lik op stuk beleid een tijdje op rijk??s kosten gaan logeren. Misschien een afschrikkend voorbeeld, voor de rest van de onrendabele om wat voorzichtiger met ⤽andermans⤝ geld om te springen?

    Hier kan ik misschien nog wel 3 pagina??s ⤽andere⤝ ideeën/voorstelen neer typen, dat is allemaal niet zo moeilijk, maar zolang Den Haag meent te besparen door alleen maar de kosten van de burger te verhogen, is zij in mijn idee op de verkeerde weg.

    Zo, dat moest ik ff kwijt, en nu met een frisse kop het nieuwe jaar in !

  28. Natuurlijk betaalt de burger mee, exVVDer. Dat is de essentie van de overheid: die maatschappelijk nuttig en noodzakelijke zaken oppakken die niet door de markt kunnen en/of worden gedaan. Wanneer er bezuinigt wordt, zal de burger dat dus op veel fronten merken. Niet alleen door belastingverhoging, maar ook door verminderde dienstverlening en een geringer aanbod aan maatschappelijke producten.
    Wat bedoel je met “eigen vlees”? Het overheidsapparaat zelf? Ook daarop wordt fors bezuinigd, op alle overheidsniveaus. Zit wel een ondergrens aan, want – ondanks het populaire beeld – doen al die mensen wel wat de hele dag.
    Maar nu eerst maar eens de laatste dag van 2012 gaan vieren en vannacht het nieuwe begin. Een fijn 2013 gewenst waarin er meer mensen op het pollog verschijnen dan die 5 of 6 die er nu regelmatig zijn.

  29. Wat een serene rust op het pollog, geen aanvallen op de ⤽tandpasta⤝ lach van Rutte, geen kritiek op het ⤽beleid⤝ van deze horror coalitie, alles is pais en vree. De reden: ⤽de PvdA ⤽doet⤝ het met de VVD!⤝. Wat een verschil met de afgelopen twee jaar, toe er niets deugde van de VVD en partner het CDA,gedoogd door ⤽peroxide⤝ Geert. 50/60 linkjes/plak??n/knip??n per dag kwamen er los vanuit de inventieve handjes van de ⤽linkse⤝ goegemeente op het log.

    Betaalde (werk?) overuren werden er gemaakt, om Rutte 1 in het diskrediet te brengen, bergen kranten/sites werden afgestruind om negatieve stukjes te vinden. Krokodillentranen huilden de (links) geïndoctrineerde op dit log van elk wetje/voorstel uit de koker van Rutte1, het was schokkend/schandelijk hoe er werd omgesprongen met de wensen/noden van de bevolking. Het moest ⤽eerlijker⤝, het ⤽sociale⤝ gezicht moest zichtbaar blijven, weg met deze ⤽kapitalistische⤝ graai regering, gedoogd door een rechts-extremist.

    Laat ik nu ook nog een ⤽beetje⤝ begrip op kunnen brengen voor deze hypocrieten, want je sch**t natuurlijk niet in eigen nest, maar het geeft mij wel een gevoel van afkeer over de glibberigheid van zulke figuren. Massa??s afkeurenswaardige ⤽uitruil⤝ zaken staan er in het regeerakkoord van Rutte2, maar van de (linkse) meelopers geen kik. Eigen mening, aan m`n hoela! Na het regeerakkoord in hun holletje (winterslaap?) gekropen, want er zou eens wat confronterend tegengas gegeven kunnen worden, en daar werd niet in voorzien op JOOP.nl en de overige glibberige ⤽linkse⤝ berichtgeving, en dan is er al gauw weinig wat te berde gebracht kan worden, niet waar?

    Het uitspreken van een ⤽eigen mening⤝ is not done, bij deze bloedgroep binnen onze samenleving, deze bloedgroep wijst liever met het vingertje naar een ander.

    Walgelijk!

  30. Zwolse en Dick zullen het wel met Spekman eens zijn. Spekman vindt het regeerakkoord een akkoord dat in veel opzichten overeenkomt met het PvdA-programma. Nogal logisch dat ze dan niet gaan afgeven op dat akkoord. Een “echte” socialist loopt met oogkleppen op achter de leider aan.;D

  31. Ik heb het niet over het woord ‘is’, maar een ontbrekende toevoeging aan je definitie, die zonder dat nogal grof overkomt en zeer bezijden de waarheid is. Je kunt in het uitdagen en provoceren ook te ver gaan.:(

  32. Bericht door Dame, op 4 januari 2013 om 23:30
    ****exVVDer, je mist Dick en Zwolse merk ik. Misschien komen ze terug wanneer je het vriendelijk vraagt****

    Dame,wat een vreemde vaststelling, hoe kan ik nu mensen missen, die ik alleen maar ⤽ken⤝ doormiddel lettertjes? Maar deze ⤽lettertjes⤝ mensen, zijn voor mijn gevoel wel vreselijk door de mand gevallen. Twee jaar lang hebben ze met al het ⤽vuil⤝ die ze maar konden vinden, het pollog volgespoten, om daarna (aard van het (linkse) beestje?) geruisloos met de staart tussen de benen te verdwijnen.

    Als ze courage hadden gehad, dan stonden ze nu pal om het beleid van de huidige (PvdA) regering te verdedigen, maar incasseringvermogen kan/mag je schijnbaar bij slapjanussen (zonder eigen mening) niet verwachten.

    Ik had de afgelopen tijd vaak politieke ⤽aanvaringen⤝ op het scherpst van de snede met de (linkse) ElRey, maar het is wel iemand met een eigen mening, en dat mis ik bij de (geïndoctrineerde) genoemde figuren.

  33. ex VVD’er, pas jij maar op want straks krijg jij ook nog te horen dat je in het uitdagen en provoceren te ver kunt gaan. 😀

  34. Assie, feiten vaststellen, wordt al snel onder de noemer ⤽uitdagen/provoceren/aantijging⤝ geplaatst als de desbetreffende aangesproken personen geen adequaat antwoord weten te formuleren. Is mij hier meermalen overkomen. Noemt men dat geen ⤽wegduikgedrag?⤝;)

  35. Het is voor mensen met een beperkte fantasie heel gevaarlijk om te oordelen, exVVDer. Er zijn tientallen andere redenen te bedenken waarom genoemde personen hier niet meer verschijnen. Persoonlijk vind ik dat jammer, omdat elke mening er een is en een groter aantal loggers de discusie hier wel verlevendigt. Misschien ben ik een naieve idealist, maar ik hoop nog steeds dat dit log als discussielog wordt gebruikt. Daar heeft niet iedereen behoefte aan, merk ik. Jammer.

  36. Ach, eigenlijk zijn bovenstaande figuren het ook niet waard om er ook maar één letter aan te besteden. Dan nu maar weer eens over tot de ⤽orde van de dag⤝, en het pollog proberen ietwat op te ⤽leuken⤝

    De euforie kon niet op begin 2012, een centrumrechtse regering met een razend populaire MP, en de (rechtse) helft van de bevolking in hosanna stemming. Nu staan we aan het begin van 2013, en zoals schijnbaar het behoort in ons politiek ⤽shoppers⤝ land, een centrumlinks kabinet, met een MP waarvan de populariteit is gezakt tot onder het vriespunt. Maar wel met een hosanna stemming voor het (linkse) deel van de bevolking. ⤽of toch niet?⤝

    Tien jaar lang hadden de VVD en de PvdA het ⤽bed⤝ niet gedeeld, maar nu zou uit het innige samenzijn iets moois worden geboren. Na enige weken van ⤽voorhuwelijks samenzijn⤝ kwam de boreling (regeerakkoord) te wereld, de linkse/rechtse goegemeente bogen zich (hoopvol) zoals het hoort over de wieg, om het wonder te aanschouwen. (vader) Rutte en (moeder) Samsom als trotse ouders trokken het wiegenkleed weg, en hoopten in blijde verwachting op de enthousiaste bijval van de ⤽familie⤝, maar wat een deceptie, sommige ⤽familieleden⤝ mompelden nog wat beleefdheidvormen maar op de achtergrond klonk het geluid van ⤽misgeboorte⤝ en niet ten onrechte!

  37. Niet zo overdrijven, exVVDer. De meest charismatische premier sinds WOII sprak zo’n 40 jaar geleden al over de “smalle marges van de politiek”. Dat wil niet zeggen dat het niet uitmaakt wie er regeert, want ook smalle marges kunnen essentieel zijn, maar wel dat de ruimte om beleid helemaal om te gooien beperkt is.
    Ik denk dat er net zoveel PvdA-stemmers zijn die hun bedenkingen hebben tegen deze combi, maar gezien de wat hysterische reacties uit het VVD-kamp, blijken zij toch over meer realiteitszin en relativeringsvermogen te bezitten dan de (ex)achterban van Rutte.:P

  38. Dame, op wat voor gronden concludeer jij dat ik een beperkte fantasie heb? Natuurlijk zijn er tientallen redenen te bedenken waarom deze figuren hier niet meer komen, maar ik draag er één van aan, wat is daar mis mee? Persoonlijk vind ik dat je wel een hele grote broek aantrekt, om steeds maar weer terug te komen op ⤽discussielog⤝,hiermee geef je naar mijn gevoel de boodschap af dat bepaalde personen (waaronder ik zelf?) zich hier net aan houden. Actie/reactie Dame, dat is wat hier het log inhoudt, als er wat te lange ⤽lappen⤝ verschijnen,word al gauw voor zeur (zoals ik vaak aanvoelde) uitgemaakt.

    Maar het is een uitdovend log, doormiddel van linkjes/plakk??n / knipp??n zal nu wel een andere site ⤽opgeleukt⤝ worden.

  39. Waaruit ik dat concludeer? Uit je posting van 20.35 uur waar je meent dat mensen “met de staart tussen de benen” verdwijnen omdat ze onvoldoende “courage” hebben om het beleid van het kabinet Rutte-Asscher te verdedigen. Je oordeelt dat zij “geen eigen mening” hebben en “geïndoctrineerd” zijn. Nogal stevige oordelen over mensen die je alleen via de “lettertjes” kent. Om 21.17 uur heb je het zelfs over “feiten vaststellen”, daar waar je fantasie, speculatie bedoelt.
    Je hebt gelijk dat ik onder een discussie iets anders versta dan een woordstrijd met als voornaamste doel je opponent (als persoon) onderuit te halen. We hebben hier vele leuke discussies gehad, het is dus niet onmogelijk. Maar je zult onderhand wel weten dat ik de schurft heb aan flauwiteiten en/of zuigende postings zoals die van Assie van gisteren 23.55 uur. Daar valt niet serieus op te reageren en is waarschijnlijk ook niet als zodanig bedoeld.

  40. Dame, laat ik maar direct plompverloren me de deur in huis vallen: ⤽het zal mij een zalige zorg zijn, waar jij de ⤽schurft⤝ aan hebt⤝ Ik reageer hier naar mijn eigen oordeel en naar mijn eigen ideeën, dat deze oordelen/ideeën niet in jou straatje passen, so be it!

    Het is mijn denkwijze, misschien een wat ⤽eigenheimerige⤝ opstelling, maar naar mijn idee wel eerlijk. Ik op mijn beurt heb ontzettend de ⤽schurft⤝ aan mensen, die altijd maar weer om de pot heen draaien,om te voorkomen dat iets of iemand ⤽gekwetst⤝ zou kunnen worden. Natuurlijk stel ik in mijn reactie van 21:17 een feit vast, het is mijn vaststelling, daar hoef jij het niet mee eens te zijn, maar daarom blijft het nog wel mijn feitvaststelling. Als jij de ⤽schurft⤝ hebt aan z.g. flauwiteiten/zuigende posting, begrijp ik niet dat je daarop reageert,maar schijnbaar geeft het jou een kick om hierover stampij te maken. Misschien hebben Assie en ik, wel de ⤽gave⤝ 🙂 om doormiddel van prikkelende reacties mensen te verleiden tot de kreten als ⤽uitdagen/provoceren/aantijging enz. Op zich is dat van deze ⤽gekwetste⤝ figuren natuurlijk een z.g. ⤽calimero gedrag⤝, maar dat terzijde.

    Bij deze zijn het de laatste lettertjes die ik over dit non item op het scherm zet, want er zou maar zo een reactie kunnen komen: ⤽dit is een politiek log!⤝ 🙂

  41. Zit ik in wat ⤽oude⤝ berichten te grasduinen, en wat kom ik tegen? Het is toch niet te geloven: ⤽MELKERT (PvdA) komt terug naar Nederland!⤝ Je kent hem vast nog wel, dat was de figuur die ons de Melkertbanen door strot duwde, en ons daarmee opscheepte met een flop, die miljoenen koste. Was iedereen blij om van twee PvdA (de andere was Herfkens) graaiers verlost te zijn, die naar goed sociaaldemocratisch gebruik hun zakken flink aan het vullen waren in de VS, komt er één terug!

    Adje is uitkost door zijn VN collega??s, die het liefst zagen dat hij boven Nederland zonder parachute uit het vliegtuig gedropt zou worden. Maar dan hebben ze gerekend buiten de waard, met de naam: Hans Spekman⤝. Op zijn voordracht (en inherent aan het baantjescarrousel) wordt de volgens hem, redelijk ⤽briljante⤝ Melkert, leider van een commissie die zich gaat buigen over ⤽linkse oplossingen voor de internationale economische crisis⤝. En natuurlijk kan Adje deze ⤽zware klus⤝ niet alleen, en wordt hij daarin bijgestaan door 2e Kamerlid Ed Groot, internationale PvdA secretaris Kirsten Meijer en 1e Kamerlid Esther Mirjam Sint.

    Volgens het ⤽grote licht⤝ Spekman moet de Nederlandse economie aangepakt worden, en daar is in de oneindige visie van Spekman een ⤽expert⤝ voor nodig. De ⤽prestaties⤝ van Melkert in New York waren schijnbaar zo slecht, dat hij promotie op zijn buik kon schrijven, maar nu mag hij naast Hans(je) (Brinker) Spekman de vinger bij ons in de (economische) dijk houden. Of zal hij zijn verwoestend werk in eigen land voortzetten? Ik vrees met grote vreze.

    Zal er nog wat tegengas van de VVD komen, volgens mij kan je dat vergeten. Rutte is op dit moment teveel bezig met zijn eigen ego, en van de oppositie mag al helemaal niet verwacht worden dat ze wat aan deze sociaaldemocratische capriolen doen.

  42. ex-VVD’er

    Jij bent niet zo van delen toch?! Meer van halen, hebben en vooral houden. Wat zul jij nu een k*ttijd hebben zeg…

    En voor dit kabinet heb jij nota bene ook nog gekozen. ex-VVD’er en bij de volgende verkiezingen???

  43. ⤽sinds 1910⤝, jij bent een krasse ouwe knar! Wat dacht je, ik zal maar eens een keuteltje draaien op het pollog? Toch wel goed je bipsje afgeveegd?

    ⤽k*ttijd!⤝, foei wat een ⤽progressief⤝ woordgebruik, je kunstgebit verkeerd in gedaan? Verder kan ik niet veel met je gemompel, dus wacht ik maar af tot je met iets zinnigs komt.

  44. Bericht door ex VVD’er, op 10 januari 2013 om 14:38
    ⤽sinds 1910⤝, jij bent een krasse ouwe knar! Wat dacht je, ik zal maar eens een keuteltje draaien op het pollog? Toch wel goed je bipsje afgeveegd?
    ⤽k*ttijd!⤝, foei wat een ⤽progressief⤝ woordgebruik, je kunstgebit verkeerd in gedaan? Verder kan ik niet veel met je gemompel, dus wacht ik maar af tot je met iets zinnigs komt.

    Lang niveau, op het toetsenbord een flinke kerel.

  45. Het is stil aan de overkant. Het (linkse) duo linkje/knipp??n/plakk??n met de noorderzon vertrokken. Bernard en Drama, schijnbaar een sabbatical ingelast om uit te puffen van het afgelopen politieke jaar en Johanna1/vdberg en de krasse knar ⤽sinds 1910⤝ die gezamenlijk drie keuteltjes lieten vallen,.. maar dat was het dan wel.

    Oh nee, toch niet??.Dame was nog wel aanwezig, maar is schijnbaar door iemand zodanig ⤽gekwetst⤝ dat zij (om het deftig te zeggen) zich ook heeft gedistantieerd van het pollog.

    Wie blijft er dan nog over,.. Ex VVD??er! Wie kent hem inmiddels niet, dat figuur (die samen met Assie) altijd maar weer tegensputterde als de (linkse) goegemeente de ⤽politieke⤝ waarheid verkondigde? Maar dat is, in het gedachtegoed van het (linkse) genootschap, zoiets als: ⤽vloeken in de kerk⤝. Het overwegend rood gekleurde pollog zou daardoor wel eens een ietwat andere kleur kunnen krijgen, en zoals men weet is het veel aangenamer keuvelen met gelijkgestemden, want die staan namelijk niet op lange tenen.;)

    Dus wat heeft exVVD??er besloten, om er naar goed (links) gebruik er ook maar de stekker (voorlopig?) uit te trekken. Voor degene die het op prijs stelt, het was mij een genoegen met jullie de (politieke) degens te kruisen.

    Hééé??op de valreep nog een ⤽keuteltje⤝ van een zekere CdeP (of is het (worstje) Positivo? enz):D
    Ook al niks te melden. Nu val ik in principe nooit over een type fout, maar met ⤽lang niveau⤝ bedoel je natuurlijk ⤽laag niveau⤝, maar ik vind (lang niveau) wel aardig aan sluiten op je ⤽keuteltje⤝ 🙂

  46. @ex VVD’er

    Met al die “keuteltjes” vind ik het politieke log anders maar een vies ‘bruin’ kleurtje krijgen. 😉

    Als Dame en jij in retraite gaan vind er geen lol meer aan. Ik had en heb niet altijd evenveel tijd om te reageren, maar ik kijk toch met veel voldoening terug op onze discussies die soms op het scherpst van de snede gevoerd werden maar die gaandeweg ook duidelijk maakten dat er voor ons althans geen dogma’s bestaan.

    Met 3 zetels kan de stekker er inderdaad uit 😉

    Maak er een mooi jaar van en till we meet again.

  47. Bericht door ElRey, op 10 januari 2013 om 21:33
    Met al die “keuteltjes” vind ik het politieke log anders maar een vies ‘bruin’ kleurtje krijgen.

    Behalve wanneer ze bietjes hebben gegeten.;D

  48. @ex-VVDer ; wij zijn nu ongeveer een half jaar geleden gestopt met werken (ondernemertje spelen). In het kader van deze overgang hebben wij ons het aanwezigheidsschema van tweedekamerleden aangemeten:
    17 weken reces per jaar; de andere weken plenaire vergaderingen op dinsdag, woensdag en donderdag.
    Graag hadden wij ook onze vergoeding aangepast aan die van genoemde leden (ongeveer een ton in euri per jaar), maar daar heeft de fiscus jarenlang een flinke stok voorgestoken.
    Vanaf 14 januari is er kans dat wij ons weer op het pollog melden, mits de drukke werkzaamheden dit toelaten;)

  49. @ ex-VVDer, Elrey e.a. Iedereen maakt zijn eigen keuzes. Ik neem geen afscheid van het pollog. Waarom zou ik? Dat ik er afgelopen week niet was heeft niets te maken met “gekwetst zijn”. Er zijn meer overwegingen en/of emoties dan alleen die. Het pollog is verre van dynamisch de laatste maanden. Enerzijds komt dat doordat het groepje dat post steeds kleiner wordt. Anderzijds door een politieke luwte omdat dit kabinet nog weinig concreets heeft laten zien.
    Ik heb niet veel trek om geforceerd te gaan zoeken naar onderwerpen om het pollog gevuld te krijgen. Zodra er weer iets interessants gebeurt of gepost wordt, reageer ik weer. Maar alleen op inhoudelijke thema’s. Ik heb mezelf een beetje de rol van mediator aangemeten, omdat ik naast de inhoud ook de toon van het debat van belang vind. Ik heb geen zin meer in die rol. Het levert teveel flauwiteiten en bij mij ergernis op. Wanneer anderen kiezen voor – in mijn ogen – negatieve omgangsvormen, dan doen ze dat maar, maar dan zonder mij.
    Tot slot, weet niet of jij ooit nog weer verschijnt, maar zoals eerder gezegd, er waren vele discussies waar ik van genoten heb. En dat geldt ook richting andere vertrokkenen/vertrekkenden: Dick, Zwolse en Elrey.

  50. Volgens mij is het pollog in het leven geroepen omdat een aantal bezoekers het link/knip- en plakwerk op het Algemene Log van een paar (te) links georiënteerde bezoekers helemaal zat was. Het pollog werd pas dynamisch toen VVD’er het lef had om deze links georiënteerden van repliek te dienen en dat werd hem niet in dank afgenomen. Ik heb zelf ook meerdere keren mogen ervaren dat mijn kritiek op dat eenzijdige knip- en plakwerk niet op prijs werd gesteld. Volgens mij zijn ex VVD’er en ik niet de oorzaak van de ergenissen waar jij op doelt. Als iemand wil “pesten” dan kunnen ze van mij een koekje van eigen deeg krijgen. Dame, jou kennende weet ik maar al te goed dat jij graag op inhoudelijke thema’s in mag gaan, maar begrijp niet dat jij je geroepen voelt om hier voor mediator te spelen. Er zijn idd veel leuke discussies geweest en heb die tussen jou, Elrey en ex VVD’er grotendeels gevolgd maar had altijd de pest aan de (eenzijdige) propagandavoering van dat bewuste duo.

  51. Voor mij zijn drie elementen belangrijk in een goede discussie: (1) kennis, onderbouwing met feiten, (2) een eigen mening (n’importe welke) gebaseerd op een interpretatie van die feiten en (3) respect voor de andere discussiepartners. Dat is heel wat keren gelukt hier, ook in het jaar dat ex-VVD`er hier nog niet was. Vanaf 2010 tot medio 2012 posten hier veel meer mensen, links én rechts.
    Postings die (wellicht) geen eigen opvatting bevatten maar om allerlei drogredenen bedoeld zijn om anderen een lesje te leren, uit de tent te lokken of het geheel ‘in balans te brengen’, brengen voor mij een discussie niet verder. Die ergeren mij. Fixatie op enkele mensen leidt in het algemeen ook niet tot een boeiende discussie.
    En wie daarvoor verantwoordelijk is? Ik zou zeggen: wie de schoen past, trekke hem aan. Dit is echter precies het soort discussie waar ik geen zin in heb. Iedereen gaat zijn gang maar. Ik meng me wel in thema’s en discussie die mijn belangstelling hebben.

  52. Ben het met je eens dat die drie elementen belangrijk zijn om een gezonde discussie te kunnen voeren. In het jaar dat ex VVD’er er niet was zijn er idd wel wat leuke discussies geweest maar de reclameboodschappen voor de PvdA voerden toen ook al de boventoon. Dat soort boodschappen zijn volgens mij niet bedoeld om een discussie op gang te brengen maar zijn eerder bedoeld om een ander ervan proberen te overtuigen dat de PvdA de enige partij is die weet wat goed is voor Nederland. De agressie van die boodschappen kwam bij mij heel irritant over en dat was voor mij de reden om zo te reageren. Ga jij je maar mengen in thema’s die jouw belangstelling hebben. Ik hou me wel bezig met thema’s die mijn belangstelling hebben.

  53. om een beetje in stijl te blijven:

    “Bestuurslid Theo Maas van de PvdA-afdeling in Breda heeft bekend dat hij vorige maand ‘in een dronken bui’ een kerstpakket heeft gestolen uit de kast van een buurthuis in die stad. Het ging om een pakket van de ouderenbond ANBO. Dat meldt BNDeStem. .

    De bond en de beheerder van het wijkhuis hebben aangifte van diefstal gedaan. ‘Een beetje dom, daar ben ik heel eerlijk in’, zei Maas. Hij heeft beloofd de schade te vergoeden.

    De diefstal heeft geen gevolgen voor de carri?re van Maas bij de PvdA, omdat ‘die niks te maken heeft met Maas’ functioneren of partijpolitiek’. Dat heeft de voorzitter van de Bredase PvdA-afdeling laten weten.”

    —————————————

    niks te maken heeft met Maas’ functioneren of partijpolitiek’?

  54. Kerstmis is voorbij, drama, we zijn nu in de winterse stijl aanbeland.;) Maar wat een s*kkel met zijn pubergedrag. Integriteit is een groot goed en zoals ik laatst ook schreef, volksvertegenwoordigers en bestuurders moeten boven elke twijfel verheven staan. Enerzijds beschermd worden tegen bederigingen c.a., maar anderzijds hard aangepakt bij grensoverschrijdend gedrag. Dat schaadt het ambt.
    Nu is deze man geen volksvertegenwoordiger of bestuurder, maar hij wordt daar wel mee geassocieerd. Als hij niet begrijpt dat domme acties soms grote gevolgen kunnen (en in dit geval móeten) hebben, dan is het een nog grotere s*kkel dan uit zijn kinderachtige actie al bleek.

  55. eens, Dame. Maar “gelukkig” heeft de locale afdelingsvoorzitter laten weten, dat dit voor Maas’ z’n carriere verder geen gevolgen heeft….

    Misschien is Maas al op de top van z’n carriere, maar ik zou van een afdelingsvoorzitter graag een duidelijk kritiesch signaal horen: afkeuren, gevolgen, niet weer gebeuren etc.

  56. Hij is er zelf inmiddels ook achter drama. Ik las dat hij zich heeft teruggetrokken uit het bestuur. Wethouder Theo Maas uit Someren heeft erg veel last van dit akkefietje, omdat velen denken dat het om hem gaat… Zou het ook nog negatieve gevolgen hebben voor de Brabo Theo Maassen?:)

  57. Heb die uitzending bij P&W met Theo Maassen gezien.
    ‘T was net alsof ie voor de vierschaar zat. Maassen bashen was even mode onder een aantal columnisten, maar door reacties van o.a. Youp “kan” dat nu niet meer.

  58. Heb het niet gezien. Ik heb wel begrepen dat hij die show al tig keer heeft gedaan en dat er nu pas problemen ontstaan. Wat ik erover las vond ik ook niet allemaal smaakvol of leuk, maar is natuurlijk zwaar uit de context getrokken. Ook dat is een nationale hobby: hakken op uit zijn verband getrokken opmerkingen. Ben jij de nieuwe “youp”poster op het log?;D

  59. De ‘vrouwen’-kwestie bij de SGP in Nieuwsuur. Ik sta er dubbel in. Het is ongetwijfeld discriminatie, maar anderzijds is er ook de vrijheid van meningsuiting en vrijheid van vereniging. De vrouwen met SGP-opvattingen hébben toch gewoon het passief kiesrecht. Dat is ze niet ontnomen door de SGP. Ze moeten alleen een vrouwvriendelijker partij zoeken of oprichten. Ik neem ook aan dat openlijk praktiserende h*mo’s niet op de lijst van de SGP kunnen komen. Maar ja, welke h*mo wíl op die lijst?

  60. Ik vind het geen “vrijheid” om vrouwen op religieuze gronden te “laten” geloven dat hun mannen beter geschikt zijn om op die lijst te staan.

  61. Dat is een dubbelzinnige uitspraak, drama. Je wilt dat de vrouwen de vrijheid hebben om op de lijst te komen, omdat je ze serieus neemt. Toch? Tegelijk zeg je dat de anderen (wie?) de vrouwen “laten” geloven minder geschikt te zijn. Dus eigenlijk dat ze dat niet zelf vinden, maar dat ze geïndoctrineerd zijn of anderzins beïnvloed.
    Nu weet ik dat er bij de afschaffing van de slavernij slaven waren die zelf waren geloven in de “natuurlijke ordening” waarin zij onderaan de ladder stonden. Dat was echter in een samenleving die vrijwel geheel doordrenkt was van dat gedachtengoed. Dat kun je van die SGP-vrouwen niet zeggen. Hoezeer zij ook binnen de eigen zuil blijven, er komen genoeg signalen binnen van de samenleving waaruit blijkt dat een overgrote meerderheid anders denkt.

  62. Dubbelzinnig, Dame? Dat kun je er idd in lezen, want volgens mij gaan vrijheid en godsdienst niet samen.
    Bij dit soort clubs staat de vrouw sowieso in dienst van haar man, en de mannetjes bepalen dus.

  63. Maar nu bepaal jij ook voor haar, namelijk dat ze “niet mans” genoeg is. De types die ik gisteren bij Nieuwsuur zag, stonden echter “hun mannetje” wel. 😉

  64. Dame, ik heb die uitzending niet gezien. Misschien hebben de door jou genoemde pittege tantes de illusie dat ze iets kunnen bepalen binnen die mannenbroedersclub, maar waarschijnlijk kunnen ze idd beter hun heil elders zoeken.

  65. Nee, ik denk ook niet dat ze – hoe pittig ook – daarbinnen iets willen bereiken, maar ze gaven overtuigend aan dat ook niet te ambiëren. Wat ik hypocriet vind, is dat ze wel mogen stemmen. Ze willen dus wel extra zeteltjes dankzij de stemmen van vrouwen, terwijl de mannen stellen dat vrouwen geen verstand hebben van politiek bedrijven.

  66. Addertje, zoals je wellicht weet ben ik dankzij Rutte vorig jaar januari er 35 euro in de maand op vooruit gegaan. Die krantenwijk heb ik uit voorzorg genomen omdat ik denk dat diezelfde meneer Rutte onder druk van de PvdA mij dubbel en dwars wil gaan pakken en alles wat ik heb opgebouwd af wil nemen. Je weet dat ik best wel van een feestje hou, maar die feestjes van de PvdA zijn aan mij niet besteed en door gebruik te maken van de mazen van de wet kunnen ze mij die extra inkomsten niet afpakken.

  67. Jammer dat dit politieke forum een stille dood aan het sterven is. Wel begrijpelijk, ik had vaak de indruk dat hier het WK “Vliegen afvangen” gehouden werd. In de politiek bestaat volgens mij niet iets zoals “één groot gelijk”. Nederland heeft altijd succes geboekt met het zogenaamde “polderen”. Met het huidige kabinet is dat begrip nieuw leven ingeblazen. Ze doen het volgens mij niet zo slecht in Den Haag tegenwoordig. Er moet hard ingegrepen worden, maar dat kan kennelijk niet anders. Afwachten of het economisch snel weer wat beter gaat, we gaan het zien.

  68. Ook zo blij met de ⤽benoeming⤝ van Jeroen Dijsselbloem als chef van de Eurog(t)roep, als opvolger van Claude Juncker, of was u ietwat verwonderd? Nou, ik moet toegeven dat ik zéér verwonderd was, zeg maar stomverbaasd!

    Nu heb ik niets tegen Jeroen Dijsselbloem, misschien is hij wel de ideale schoonzoon, en hij is bepaald geen domme jongen, (Ir. Landbouweconomie) maar hoe iemand met een totaal gebrek aan financiële achtergrond al in Nederland Minister van Financiën kan worden, en nu Financieel chef Eurogroep, ontgaat mij volkomen.

    Wat ik mij afvraag, wat was/is het criteria voor de aanstelling van Dijsselbloem, is er in Brussel wel behoefte aan iemand met een financiële achtergrond? En nu kan/mag iedereen ter berde brengen dat Juncker ook geen financiële achtergrond had, maar daar stel ik tegenover dat deze persoon wel 10 jaar Minister van Financiën heeft ⤽gespeeld⤝ in Luxemburg, en in tegenstelling tot Dijsselbloem de kneepjes van het vak in de praktijk geleerd heeft.

    Het zal natuurlijk wel onder de dooddoener ⤽complottheorie⤝ geplaatst worden, maar ik heb het navolgende idee hierover: Bij de overige 17 Eurogroep landen was er geen geschikte kandidaat, en je moet toch wel op je achterhoofd gevallen zijn om iemand aan te stellen uit noodlijdende landen als Griekenland, Italië of Spanje, want dat is de kat op het spek binden.

    Duitsland en Frankrijk voelden als de 2 grootste economieën weinig voor de vacante functie, dus bleef na ampel beraad het landje over dat wel eens te vaak dwars lag bij EU zaken. Dus ⤽onze⤝ Jeroen naar Brussel, maar in ruil daarvoor geen protesten meer uit Nederland, dus het mes snijd aan beide kanten. Is de keuze gebaseerd op kwaliteit, zet daar maar een groot vraagteken bij. Voor wat hoort wat hebben ze gedacht in Brussel, en in Den Haag kwispelen ze vrolijk mee.

    Brood en spelen, maar het politieke spel is voor de politici, en niet voor de financier van de spelen.

  69. @Stadshagenees Dit pollog heeft wel vaker periodes gekend van grotere stilte. Het is ook nog even afwachten waar dit kabinet concreet mee komt. Ik schat in dat er dan weer meer discussies gevoerd gaan worden.
    @exVVDer Als het – zoals verwacht – tot een benoeming komt, dan is de belangrijkste reden dan zie ik dat vooral als een signaal vanuit Brussel dat ze vertrouwen hebben dat het Nederlandse lidmaatschap weer een positieve invulling krijgt. De laatste jaren werd dat door de andere leden anders ervaren, waardoor het opgebouwde krediet voor ons land afnam. Ik weet dat jou dit niets kan schelen, maar degenen die Europa zien als een onomkeerbaar fenomeen zagen dat met lede ogen aan. Het verkleinde onze invloed.

  70. Ik heb niet de idee dat wij ueberhaupt nog iets te vertellen hebben in Europa, ook niet met de benoeming van Dijsselbloem.
    Duitsland maakt binnen de eurozone de dienst uit, en heeft D. uit de hoed getoverd als bevriende kop van Jut.

  71. Sorry, verkeerde log. Ik reageerde op de bijzonderheid dat de postings van sommige mensen op een uur (of nog langer) later staan dan gepost. Dat gebeurt bij exVVDer ook trouwens. Je loopt voor, jongen. Toch progressiever dan je dacht.;D

  72. Ex VVDer, kun je de letterlijke tekst uit het EU-rapport over deze kwestie geven? Voor zover ik weet is de opdracht van deze groep nu juist om de journalistieke vrijheid en media pluralisme te bevorderen. Dat staat haaks op wat jij beweert. Dat ze ook aandacht geeft aan de recente schandalen, zoals in Engeland maar ook hier (Telegraafjournalist die ondernemer die ruzie met bevriende zakenman heeft onterecht beschuldigt bv), vind ik niet verkeerd. Volgens mij wordt geadviseerd om het zelfreinigend vermogen van de journalistiek te versterken. Maar voor het geval ik me vergis: ik zie graag de tekst waarnaar je verwijst.

  73. Kijk, hier krijg ik nu een ⤽warm⤝ gevoel van. Wat heeft Brussel in zijn ongekende wijsheid besloten: ⤽Brussel moet journalisten controleren!⤝

    Persvrijheid!, aan me zolen!. Volgens Brussel moeten journalisten keurig aan het leibandje lopen, en zich houden aan de opgestelde regels die gedicteerd worden vanuit het EU politbureau. Journalisten die zich niet aan deze regels houden, moeten uit hun ambt gezet kunnen worden.

    Dit alles, volgens de ⤽High Level Group on Media Freedom and Pluralism⤝, in een rapport over persregulering in de EU. Vrij vertaald ⤽Groep op hoog niveau inzake mediavrijheid en pluralisme⤝ MEDIAVRIJHEID!, wat een gotspe! Ik zal ik hier maar de echte naam van deze EU commissie neertypen: ⤽High Level Group on Media Censorship⤝

    Deze (op hoog niveau) werkende commissie, wil dat alle landen een orgaan krijgen die journalisten die over de schreef gaan, (de waarheid opschrijven?) kan beboeten, schorsen of zelfs uit het ambt kan ontslaan. De regels waaraan de journalisten zich moeten houden, worden OPGESTELD in Brussel ⤽om de Europese waarden te kunnen garanderen⤝

    Gaan we terug in de tijd, naar het ⤽berufsbeamtengezetz⤝ met daarin opgenomen het ⤽berufsverbot?⤝. Of is in het ⤽democratische⤝ Europa ⤽PERSVRIJHEID⤝ niet meer één van de belangrijkste waarden?

  74. Dame, als je behoefte hebt om de letterlijke (Engelstalige) tekst te lezen, verwijs ik je naar het blad Elsevier, daar staat een link naar deze tekst. Misschien dat het blad niet je ⤽voorkeur⤝ heeft v.w.b. objectieve berichtgeving, maar je zal het er mee moeten doen.

    Elsevier, kopje Europese Unie, ⤽daarna niet schrikken:o⤝ verschijnt Lenie Kroes.

  75. exVVDer, je kent me nu toch al wel een beetje…;) Ik heb gisteren de samenvatting gelezen op Internet, maar kon jouw conclusie daar niet uithalen. Vandaar mijn vraag waar het staat.

  76. Dame, ik ken inmiddels wel zo`n beetje jou ⤽standvastigheid ⤽ t.o.v. het Europees ideaal, en ik heb je ook nog nooit kunnen betrappen op een enigszins negatieve reactie vanaf jouw kant op EU berichtgeving. En om te nuanceren, natuurlijk zijn het maar beleidstukken, en zal een groot gedeelte hiervan nooit uitgevoerd worden. Maar het meest beangstigend is, dat hier een commissie voor is aangesteld, en dat het gepubliceerd is. De intentie is wel aanwezig, dus op termijn????.?

    Ik zie het als een intentieverklaring om doormiddel van de zoveelste regeling grip te krijgen op de gang van zaken binnen de lidstaten. Van het onderstaand uittreksel uit het rapport, krijg ik dan ook echt een ⤽unheimlich⤝ gevoel.

    ⤽All EU countries should have independent media councils. Media councils should have real enforcement powers, such as the imposition of fines, orders for printed or broadcast apologies, or removal of journalistic status.
    The national media councils should follow a set of European-wide standards and be monitored by the Commission to ensure that they comply with European values.⤝

    Voor jou schijnbaar nog steeds een sprookje, in de stijl van ⤽Knibbel Knabbel Knuistje,??????⤝, maar voor mij een duidelijk signaal van het sluipenderwijs ⤽afknabbelen⤝ van de Nederlandse wetgeving en soevereiniteit.

  77. Wat staat daar anders dan een oproep om het zelfreinigend vermogen van de journalistiek te versterken? Wij hebben in Nederland de Raad voor Journalistiek waar mensen een klacht kunnen indienen. Die heeft echter geen sanctiemogelijkheid.
    Wanneer ik de opdracht aan die commissie leest en de aanbevelingen uit het rapport, dan kan ik niet tot een andere conclusie komen dan dat juist de pluriformiteit en de vrijheid van pers de doelstellingen zijn. Heel belangrijke waarden in een democratie, die wel bedreigd worden door een aantal ontwikkelingen, bv dat een belangrijk deel van de media in dezelfde hand komt, dat door de opkomst van moderne media de traditionele media aan bestaansrecht verliest.
    Daar staat tegenover dat de media in bepaalde zin machtig is en mensen kan maken of breken. Dat eerste is wellicht niet zo’n punt, maar het tweede wel. Wat denk jij van de (ex)Telegraafjournalist Martijn van Koolhoven die een artikel vol leugens schreef over een fotograaf die daardoor zijn broodwinning is kwijtgeraakt? In bijgevoegd artikel van Wiki staat eea kort beschreven incl. de tandeloze reactie van de RvJ. nl.wikipedia.org/wiki/Martijn_Koolhoven Ik zou het een goede zaak vinden wanneer journalisten – net zoals in andere beroepsgroepen – zelf de normen bepalen en de mogelijkheid hebben van een soort register waardoor iemands naam na stelselmatige ernstige overtredingen geschrapt kan worden. Dat zou het aanzien van het beroep goed doen.

  78. Dat er misstanden zijn is een correcte constatering, dat deze misstanden aangepakt moeten worden ook. Maar het HEIKELE punt is! Moet dit via Europa? Moet wij ons conformeren naar een soort Europese blauwdruk, om tot wetgeving te komen? Persvrijheid is een groot goed, laat ieder land het zelfstandig als zodanig invullen.

  79. Dame, het is maar hoe je het uittreksel leest.

    ⤽alle EU-landen moeten de onafhankelijke media aansturen. Gemeenten moeten echte handhavingsbevoegheden kunnen opleggen, zoals boetes, richtlijnen voor gedrukte of uitgezonden excuus, of verwijdering als journalist.
    De nationale media moeten volgens een reeks van Europese normen worden bewaakt door de Commissie om er voor te zorgen dat ze voldoen aan de Europese waarden.⤝

    Journalistieke vrijheid is in west Europa een godsgeschenk, die we moeten koesteren. De Nederlandse wetgeving kent sancties, wanneer deze journalistieke vrijheid met de voeten getreden wordt. Ieder west Europees land heeft separate wetgeving t.o.v. persvrijheid en hierin zijn eigen grenzen, en ik denk dat de media niet zit te wachten op een keurslijf vanuit Brussel.

  80. exVVDer, even zonder de Google vertaalmachine. 😉 “Alle Europese landen moeten onafhankelijke mediaraden hebben. Mediaraden moeten beschikken over doorzettingsmacht, zoals het opleggen van boetes, afdwingen van rectificatie of excuses of het afnemen van de journalistieke status.
    De nationale mediaraden moeten een set Europeesbrede standaarden volgen. De Commissie monitort de raden om te verzekeren dat zij voldoen aan de Europese waarden.”
    Ik lees hierin een pleidooi voor iets vergelijkbaars als het Medisch Tuchtrecht. Je kunt daartegen zijn, omdat je er ook voor kunt kiezen om geen “beroepsgroepenrecht” te hebben, maar alles via de gewone rechterlijke macht laten verlopen. De drempel wordt daarmee wel hoger.
    Ik heb alleen de samenvatting gelezen. Wellicht staat er verder in het rapport een toelichting die jouw verhaal ondersteund. Uit de samenvatting haal ik dat niet.

  81. Ik heb het rapport gescand op dit punt. Wat ik lees is dat het doel “bescherming van de democratie en onafhankelijke pers” is. De EU wil kunnen ingrijpen (kan nu ook al) als de democratie bedreigd wordt doordat de vrije pers aan banden wordt gelegd (artikel 7). Het rapport-Leveson (nav News of the World-schandaal, wordt aangehaald omdat daarin versterking door verankering in de wet van zelfregulatie wordt bepleit. Het tegendeel van wat jij beweert, geen aanval op persvrijheid maar juist bescherming daarvan met een gelijktijdig pleidooi voor een versterking van breed gedeelde journalistieke waarden en normen.

  82. Wat ⤽zwets⤝ je nu over Google vertaalmachine? Staat er in beider uitleg niet precies hetzelfde, alleen in ander bewoordingen? Staat er niet in beide ⤽vertalingen⤝ dat er Europees opgelegde standaarden gevolgd moeten worden, en dat de Commissie over de schouder meekijkt, om zich er van te vergewissen dat deze voldoen aan de Europese waarden?
    Uit het Chinees vertalen zal wat moeilijker zijn, maar de Engelse vertaling van ons beide komt op hetzelfde neer. Maar als zo vaak, de interpretatie verschilt.

  83. Oh, jij vertaalt zelf “council” door “gemeenten”? Leek mij een typische Googlevertaling.;D En nee, er staat zeker niet precies hetzelfde. Zelfregulatie is iets anders dan overheidsbemoeienis. “Aansturen” is anders dan “moeten hebben”. En dat “over de schouder meekijken” is niet hetzelfde als “monitoren”. Wat wel klopt is dat de EU als ultimum remedium wil kunnen ingrijpen wanneer persvrijheid bedreigd wordt, niet alleen door overheidshandelen of mediamagnaten die de gehele pers controleren maar ook wanneer de (ik denk ook door jou gedeelde) journalistieke standaarden met voeten worden getreden en de Mediaraad of zoals die bij ons heet, de RvJ, niet adequaat optreedt. De achterliggende gedachte is dat dit jou en mij moet beschermen tegen News of the World-praktijken.

  84. Bij de handje, ik heb het toch maar even opgezocht, de woorden worden nog weleens ⤽gehosseld⤝ ;D

    council
    bestuur, gemeente, gemeentebestuur, gemeenteraad
    counselraad, advies

  85. En is ⤽monitoren⤝ niet hetzelfde als controle uitoefenen, dus ⤽over de schouder meekijken?⤝
    Verbeteren heb ik geen moeite mee, maar papegaaien??????? Pfftttt??

  86. De discussie krijgt nu een andere wending, exVVDer. Je hebt gelijk dat “council” meerdere betekenissen heeft, maar het gebruikte “Mediacouncil” heeft echt niets met gemeenten te maken. Dat blijkt ook uit de context van het rapport waar gesproken wordt over al bestaande mediaraden en zelfregulatie. Monitoren is volgen, over de schouders meekijken kan dezelfde betekenis hebben, maar heeft een zwaarder accent op “controle”. Dat laatste is betwistbaar, dat begrijp ik, omdat het met eigen invulling en gevoel te maken heeft. Eeerste punt is klip en klaar.
    Maar ontopic, wat vindt jij dan van NotW-praktijken, het stiekem opnemen van gesprekken, afluisteren van telefoons door journalisten? En van dat andere voorbeeld van M. van Koolhoven?

  87. Ja, dat zou wat mij betreft ook de discussie zijn: een aparte raad voor een beroepsgroep of gewoon via normale wet- en regelgeving. Voor het eerste is iets te zeggen. Het belast het rechtssysteem minder en de drempel is lager. Heeft ook met eergevoel van een beroepsgroep te maken: welk gedrag wordt breed als onacceptabel gezien en hoe zorg je ervoor dat je je beroepsgroep “schoon” houdt. Vergelijkbaar met ander tuchtrecht. In dat geval zou het beroep “journalist” en beschermd beroep worden waaraan eisen worden gesteld. Dat betekent geen publicatieverbod voor anderen, maar geeft wel duidelijkheid over de status van de publicist.
    We hebben al eerder discussie gehad over dit onderwerp: mag Europa de democratie en alles wat daarbij hoort als eis stellen voor het lidmaatschap van de EU en zo ja, mag zij dan ook optreden? Ik zeg volmondig ‘ja’.

  88. “Mediacouncil”???? Moeilijk voor jou, nietwaar, maar jij vindt altijd wel weer zijstraatje om te vluchten. Dan had er ⤽mediaconsel⤝= Mediaraad/advies⤝ moeten staan. Nu staat er ⤽Mediacouncil=Mediabestuur/gemeente.

  89. Als je dan per se eigenwijs wilt zijn, kun je hem krijgen:
    council, synod {zn.}: concilie, kerkvergadering;
    council, town council, administration {zn.}: gemeentebestuur, overheid, vroedschap, magistraat
    council, board: raad

    Ik neem aan dat “consel” een verschrijving is van “counsel”. Dat betekent idd raad, maar dan in de zin van “advies”.
    to advise, to counsel {ww.}: adviseren, raden, aanraden;
    counsel: advocaat, raadsman
    advice, counsel {zn.}: advies, raadgeving, raad
    advocate, barrister, counsel, solicitor, attorney, lawyer {zn.}: advocaat, pleitbezorger, verdediger, voorspreker, zaakbezorger

    Ik begrijp nu ook waarom je zo’n fervent tegenstander bent van de EU.:P

  90. en lees dan ook eens de hele paragraaf waar het over dit onderwerp gaat. De context maakt e.e.a. nog duidelijker. Prima om ergens kritiek op de hebben, maar niet op basis van foutieve vertalingen en uit de context getrokken citaten.

  91. ***maar niet op basis van foutieve vertalingen***

    Mijn interpretatie verschilt op meerdere gronden van de jouwe, dat is toch legaal, nietwaar. Maar kom mij niet aan met foutieve vertalingen, (incl. irritant icoontje) want dat was jij, of vergis ik mij?

  92. Wie kaatst kan de bal verwachten, exVVDer. En ja, je vergist je echt. Ik heb je de vertalingen uit het woordenboek gegeven, dat is toch duidelijk? “mediagemeente” is toch sowieso geen woord?
    Interpretatieverschil mag, maar zoals gezegd: lees dan eerst de originele paragraaf en geef dan aan of je bij je interpretatie blijft.

  93. Vandaag 101 doden in Syrië.

    Bron: Harald Doornbos[/url].

    Ik zie dat elke avond voorbij komen en realiseer me dat je er helemaal niks mee kunt. Toch ligt het feit er wel en is het natuurlijk een drama!

  94. Dame, ik heb enige aanbevelingen uit het rapport gevist waar ik zo mijn vraagtekens bij zet, ik wacht `gespannen` je commentaar af.

    >>>>Aanbeveling: EU-politici hebben een bijzondere verantwoordelijkheid en bij het ontstaan van de Europese berichtgeving.>Aanbeveling: de EU zal een onafhankelijk controle centrum op moeten richten, ideaal als onderdeel van de academische wereld, die gedeeltelijk zou worden gefinancierd door de EU, maar zou volledig onafhankelijk in haar activiteiten.>Aanbeveling: Het verstrekken van financiering voor grensoverschrijdende Europese media netwerken (inclusief zaken als vertaalkosten, reis-en coördinatiekosten) moet een essentieel onderdeel van het Europese mediabeleid zijn. Ondersteuning voor journalisten gespecialiseerd in grensoverschrijdende onderwerpen moeten worden opgenomen in deze financiering.>Aanbeveling: De aandacht wordt gevraagd om nationale journalistieke scholen en hoogleraren de mogelijkheid te geven tot toepassing van het Jean Monnet-curricula om daarmee onderwijs en berichtgeving over Europese aangelegenheden te ondersteunen. De Commissie moet in het bijzonder pro-actief zijn in het informeren van journalistieke scholen van deze mogelijkheid daar haar mening dat dit gebied een van de prioriteiten in de selectieprocedure als bedoeld in een dergelijk programma.>Aanbeveling: Alle EU-landen moeten een onafhankelijk media raad met een politiek en cultureel evenwichtige en sociaal divers lidmaatschap. (…) Media raden moeten echte handhavingsbevoegdheden krijgen, zoals het opleggen van boetes, orders voor gedrukte of uitgezonden excuses, of verwijdering van journalistieke status. De nationale media raden moeten een reeks van Europese normen volgen, die worden bewaakt door de Commissie om ervoor te zorgen dat ze voldoen aan de Europese waarden.>Aanbeveling: Om ervoor te zorgen dat alle media-organisaties duidelijk herkenbare gedragscodes en redactionele lijnen volgen, en daarmee de principes van redactionele onafhankelijkheid, zou verplicht moeten zijn om ze beschikbaar te stellen, onder meer door publicatie op de website.

  95. Dame, ik heb enige aanbevelingen uit het rapport gevist waar ik zo mijn vraagtekens bij zet, ik wacht `gespannen` je commentaar af.

    ******Aanbeveling: EU-politici hebben een bijzondere verantwoordelijkheid en bij het ontstaan van de Europese berichtgeving.*****

    Wordt met deze aanbeveling een EU-politici ⤽monddood⤝ gemaakt? Of mogen er alleen maar ⤽positieve⤝ berichten naar de pers.

    *****Aanbeveling: de EU zal een onafhankelijk controle centrum op moeten richten, ideaal als onderdeel van de academische wereld, die gedeeltelijk zou worden gefinancierd door de EU, maar zou volledig onafhankelijk in haar activiteiten.*****

    Een onafhankelijk controle centrum, maar wel gedeeltelijk gefinancierd door de EU? Kan een organisatie (controle centrum) ⤽onafhankelijk⤝ zijn in haar activiteiten, wanneer ze geldelijk ondersteunt wordt door ⤽sponsor?⤝

    *****Aanbeveling: Het verstrekken van financiering voor grensoverschrijdende Europese media netwerken (inclusief zaken als vertaalkosten, reis-en coördinatiekosten) moet een essentieel onderdeel van het Europese mediabeleid zijn. Ondersteuning voor journalisten gespecialiseerd in grensoverschrijdende onderwerpen moeten worden opgenomen in deze financiering.*****

    Als boven.

    *****Aanbeveling: De aandacht wordt gevraagd om nationale journalistieke scholen en hoogleraren de mogelijkheid te geven tot toepassing van het Jean Monnet-curricula om daarmee onderwijs en berichtgeving over Europese aangelegenheden te ondersteunen. De Commissie moet in het bijzonder pro-actief zijn in het informeren van journalistieke scholen van deze mogelijkheid daar haar mening dat dit gebied een van de prioriteiten in de selectieprocedure als bedoeld in een dergelijk programma.*****

    Zoals je ongetwijfeld weet is het Jean Monet-curricula in de EU volledig afgestemd op de Europese gedachte, en zal deze niet bijdragen aan een ⤽onafhankelijke⤝ selectieprocedure van journalistieke scholen.

    *****Aanbeveling: Alle EU-landen moeten een onafhankelijk media raad met een politiek en cultureel evenwichtige en sociaal divers lidmaatschap. (…) Media raden moeten echte handhavingsbevoegdheden krijgen, zoals het opleggen van boetes, orders voor gedrukte of uitgezonden excuses, of verwijdering van journalistieke status. De nationale media raden moeten een reeks van Europese normen volgen, die worden bewaakt door de Commissie om ervoor te zorgen dat ze voldoen aan de Europese waarden.*****

    ⤽⤝Alle EU landen moeten een ⤽onafhankelijke media raad, met een politiek en cultureel enz????.⤝⤝ Hierin zit de kneep. Hoe ⤽onafhankelijk⤝ is een politiek geëngageerde leden van deze raad, als een journalist zijn/haar politieke kleur het vuur aan de schenen legt? En wat moet ik mij voorstellen bij de laatste regel van bovenstaande aanbeveling? ⤽Onafhankelijk?⤝, wanneer je volgegoten wordt met opgelegde normen, die ook nog eens gecontroleerd worden door een EU commissie?

    *****Aanbeveling: Om ervoor te zorgen dat alle media-organisaties duidelijk herkenbare gedragscodes en redactionele lijnen volgen, en daarmee de principes van redactionele onafhankelijkheid, zou verplicht moeten zijn om ze beschikbaar te stellen, onder meer door publicatie op de website.*****

    Weer een keurmerk? Nu een keurmerk van onberispelijk gedrag? Nogmaals, de Nederlandse wetgeving beschikt over een scala van mogelijkheden om excessen te bestrijden, daar is geen EU Big Brother voor nodig.

  96. De opdracht aan de adviescommissie (door Neelie Kroes verstrekt) was om het onderwerp persvrijheid en pluralisme/divesiteit te bestuderen en met aanbevelingen te komen. Het rapport begint dan ook met de vaststelling dat persvrijheid en diversiteit cruciaal zijn binnen de (Europese) democratie. Dat onderschrijf ik volkomen: de rol van de pers in een democratie is om (1) de burgers te informeren en (2) de politiek kritisch te volgen en daarmee te controleren. Een van de “checks and balances”.

    De adviescommissie ziet een aantal potentiële bedreigingen van de persvrijheid en de diversiteit van invalshoeken: (a) politieke invloed op de pers, (b) commerciële druk, (c) veranderingen van medialandschap en (d) opkomst van nieuwe media. In het rapport wordt dat verder toegelicht. Daarnaast stelt de adviescommissie vast dat recent journalistiek wangedrag de geloofwaardigheid van de pers ondergraaft en daarmee op de lange termijn de levensvatbaarheid van vrije en diverse persuitingen ondermijnt.
    Ik zie zelf al enige tijd een aantal ontwikkelingen van de media met lede ogen aan. De traditionele media hebben het moeilijk. Door de opkomst van nieuwe media wordt het draagvlak minder. We zien dat hier in Zwolle bij de Stentor, die is samengegaan met De Gelderlander, Tubantia/Twentse Courant en nog zo wat kranten. Geen concurrentie meer om het nieuws en een ontwikkeling naar een monopoliepositie voor een concern. Er zijn al veel ontslagen gevallen, waardoor onderzoeksjournalistiek, maar ook de kwaliteit van andere journalistieke producties onder druk komt te staan. De politiek heeft daar baat bij (verminderde controle door pers) en last van (verminderde informatiewaarde). De nieuwe media, zoals WLZ, hebben grote voordelen wat snelheid van informeren betreft, maar werken vaak niet volgens de journalistieke principes van hoor- en wederhoor, bronvermelding, bronbescherming, feitenchecken etc.
    Dat betekent voor burgers dat het steeds lastiger wordt om te vertrouwen op de informatie die wordt voorgeschoteld.

    Tot zover de doelstellingen en aanleiding van het rapport.

    Daarna stelt de adviescommissie dat de nationale staten primair verantwoordelijk zijn voor het garanderen en borgen van vrije en plurale pers. De EU ziet ook een rol voor zichzelf in het garanderen van fundamentele rechten van de Europese burger, zoals deze in een aantal verdragen zijn vastgelegd. Bovendien beschouwd de EU persvrijheid als onmisbaar voor het functioneren van de Europese democratie.
    Hier kan ik het alleen maar mee eens zijn. Je weet dat ik de EU belangrijk vind voor vrede en veiligheid. Daar hoort wat mij betreft de democratische staatsvorm bij. Ik vind het een terechte eis dat alle EU-landen daarop worden beoordeeld. Een vrije pers is een essentieel onderdeel van die staatsvorm. Als EU-burger ben ik alleen maar blij wanneer de EU dat eist van al haar leden en als voorwaarde stelt voor nieuwe leden. Ook vind ik het noodzakelijk dat de EU voorkomt dat een EU-land internet afsluit omdat daar onwelgevallige informatie op staat. In dat soort gevallen vind ik dat EU-wetgeving boven nationale wetgeving gaat.

    Al die aanbevelingen zijn uitwerkingen van bovenstaande principes. Ik wil er best nog op ingaan als je dat nodig vindt na dit lange exposé mijnerzijds.

  97. Wat bedoel je met 22.52, exVVDer? Rond die tijd was ik druk met mijn antwoord. Ik ben wel steeds af en aan online, maar dat komt door problemen met deze site. Ik wordt er na elke handeling uitgegooid of krijg andere meldingen. Volgens JanD is de Operabrowser de oorzaak. Ik word er iig flauw van.

  98. Ik ga ze niet allemaal aflopen, iig niet vanavond, maar deze wil ik wel becommentariëren:

    ******Aanbeveling: EU-politici hebben een bijzondere verantwoordelijkheid en bij het ontstaan van de Europese berichtgeving.*****

    Wordt met deze aanbeveling een EU-politici ⤽monddood⤝ gemaakt? Of mogen er alleen maar ⤽positieve⤝ berichten naar de pers.

    Volgens mij misvat je wat hiermee beoogd wordt. In onze Grondwet is de informatieplicht van de overheid vastgelegd. Dat duidt al dat Nederland dat heel belangrijk vindt. De overheid kan zelf brochures uitgeven en haar websites gebruiken, maar heel veel informatie wordt via persberichten verspreid. Of nog mooier is wanneer de pers zelfstandig op zoek gaat naar informatie. De EU neemt heel wat besluiten die de belangen van de burgers direct of indirect raken (dat ben je zeker met me eens, weet ik ;)). Het is daarom van groot belang dat burgers goed geïnformeerd zijn over de Europese voornemens. Wanneer de pers dit als zelfstandige taak (teveel) laat liggen – en dat doet ze, het Verdrag van Maastricht was destijds zeer moeizaam te vinden -, dan is het een (nog dringerder) taak van de EU-parlemenatriërs en -commissarissen om zelf actief te informeren via interviews etc. En dat geldt voor álle EU-politici, geen enkele gezindte uitgezonderd. Dus niets “monddood”, maar juist het tegendeel. Laat het palet aan politieke meningen zien, geef feiten juist weer en stel zo de burgers van de EU in staat om zich een zelfstandige mening te vormen over EU-beleid en -voornemens.

  99. *****Aanbeveling: de EU zal een onafhankelijk controle centrum op moeten richten, ideaal als onderdeel van de academische wereld, die gedeeltelijk zou worden gefinancierd door de EU, maar zou volledig onafhankelijk in haar activiteiten.*****

    Een onafhankelijk controle centrum, maar wel gedeeltelijk gefinancierd door de EU? Kan een organisatie (controle centrum) ⤽onafhankelijk⤝ zijn in haar activiteiten, wanneer ze geldelijk ondersteunt wordt door ⤽sponsor?⤝

    Deze aanbeveling geldt als alternatief voor een EU-monitoringcommissie. Het woord ‘monitoren’ wordt tegenwoordig veelgebruikt, ook in Nederland. Ik zou het niet vertalen met “controle” in de zin van “beheersen”, maar eerder met “volgen en signaleren”. Het voorstel is om een van de Europese Universiteiten subsidie te geven om deze monitorrol op zich te nemen. Met nadruk onafhankelijk. Er zijn ook in Nederland door overheid betaalde leerstoelen met een specifieke opdracht.
    Ik vind zelf dit alternatief een mooiere aanbeveling dan dat de EU die rol zelf zou oppakken. Daarmee borg je de gewenste onafhankelijkheid beter e ontstaat niet de schijn van belangenverstrengeling tussen overheid en pers. Dat wringt namelijk wel, omdat de verhouding pers-overheid een beetje schuren (als de pers haar werk goed doet) en daar dus geen afhankelijkheden hoe gering of indirect ook, mogen ontstaan.

  100. *****Aanbeveling: Het verstrekken van financiering voor grensoverschrijdende Europese media netwerken (inclusief zaken als vertaalkosten, reis-en coördinatiekosten) moet een essentieel onderdeel van het Europese mediabeleid zijn. Ondersteuning voor journalisten gespecialiseerd in grensoverschrijdende onderwerpen moeten worden opgenomen in deze financiering.*****

    Als boven.

    In de toelichting in het rapport staat dat overheidsfinanciering controversieel is vanwege de angst dat alleen “overheidsvriendelijke” media daarvan kunnen profiteren dan wel dat de journalistiek zelf minder kritisch is tov de financier. Deze kanttekening deel ik. De zorg is overigens niet alleen gericht tov een financierende overheid, maar evenzeer tov van een via bv reclames grote financier.
    Ik vind dit een lastig punt. Aan de ene kant worden er al media bekostigd uit overheidsmiddelen (de omroepen), aan de andere kant kan overheidsfinanciering de broodnodige onafahnkelijkheid aantasten. Een aarzeling dus. Toch is er ook iets voor te zeggen, want wat heb je aan een onafhankelijk medium dat zichzelf niet kan bedruipen en dus ophoudt te bestaan? Een heel lastig hersenkraker.
    Wat de EU specifiek met dit punt beoogt, is dat ze meer aandacht wil voor EU-kwesties, en niet alleen een die voortkomen uit de Commissie of het Parlement. Zo staat het er tenminste. En waarom? Om de burgers van de EU in staat te stellen zich een mening te vormen over zaken die grensoverschrijdend spelen en die van belang zijn voor gezamenlijk beleid. Je moet immers weten wat er allemaal speelt als je gefundeerd een keuze wilt maken tussen de verschillende politieke partijen/stromingen. Dat vind ik op zich legitiem. Het is mij zoals eerder gezegd – een doorn in het oog dat je hard je best moet doen om goed geïnformeerd te zijn over belangrijke zaken. Denk maar aan het noodfonds. Om die reden zoek ikzelf vaak naar de originele bron.
    Geldt ook voor dat Elsevierartikel. Een dag eerder stond er in Elsevier een kort stukje van andere strekking. Ik vermoed dat de journalist van het negatieve artikel nog weinig heeft nagedacht over de essentiële rol van media in een democratie, over de kanttekeningen die er te maken zijn bij het functioneren daarvan en over de precaire verhouding overheid-media. Het artikel lijkt mij ingegeven vanuit de (tunnel)visie “de EU spreidt haar tentakels weer verder uit en bedreigt onze onafhankelijkheid en dat moeten we voorkomen”. Als ik het rapport lees, dan lees ik dat de adviescommissie nu juist de onafhankelijkheid van de media hoog in het vaandel heeft staan en vaststelt dat een democratie niet goed kan functioneren wanneer dit onderdeel van de “checks and balances” wordt aangetast.

  101. Bericht door Dame, op 26 januari 2013 om 11:24
    …Ik vermoed dat de journalist van het negatieve artikel nog weinig heeft nagedacht over de essentiële rol van media in een democratie, over de kanttekeningen die er te maken zijn bij het functioneren daarvan en over de precaire verhouding overheid-media…

    Prima dat je de journalist hiervoor verantwoordelijk houdt en niet het blad. Die fout maak ik zelf (nog) wel. Bij artikelen van de Telegraaf, Elsevier en de site GeenStijl sta ik minder open dan bij andere bladen. Maar het kan inderdaad per journalist verschillen. (Vraag me trouwens af of journalist nog een beschermd beroep is. Iedereen noemt zich tegenwoordig maar journalist.)
    Maar je bent vandaag de tweede waarvan ik lees over de verantwoordelijkheid van de media. Ik las vanmiddag een serie tweets van Chris Klomp (rechtbankverslaggever) over een artikel in de Telegraaf. Zijn trigger was dit artikel: Verkrachter (18 jaar) niet naar cel vanwege islamitische opvoeding

    Een mooi staaltje waarheid verdraaien. Mogelijk gemaakt door onze wakkere krant van Nederland

    Als de Telegraaf in de kop melding maakt van ‘verkrachting’ dan dient u in 9 van de 10 gevallen het woord ‘ontucht’ te lezen #danweetudat

    Maar goed. Verkrachting in combinatie met ‘geen cel’ doet het natuurlijk beter. Dat noemen ze bij Telegraaf een ‘boosmakertje’

    EllenNGNG
    De kop van mij of Telegraaf?

    @EllenNGNG antwoord b. Die kop bevat twee leugens. Het verhaal eronder bewijst dat notabene.

    Martinlerock
    Waar is het “echte” verhaal te lezen dan?

    @Martinlerock staat er onder

    Op deze manier ‘journalistiek’ bedrijven sloopt de rechtspraak harder dan 60 bloedfanatieke moslims met granaatwerpers

    mariannezw
    Wat is het verschil tussen ontucht en verkrachting?

    @mariannezw ontucht kan vrijwillig zijn. Bij verkrachting is er altijd sprake van een geweldscomponent.

    Jackofski
    Kind was 13 jaar. Waar heb je t over man? Ontucht of verkrachting? Die jongen moest achter slot en grendel. Doe normaal!

    We leven zelden in een blockbuster waar zwart zwart is en wit wit.

    Jackofski
    Nou poeh poeh, diepzinnig zeg. Feit: jongen 18 meisje 13 is pedofilie en dient bestraft te worden.

    En dat zal ook gebeuren. Wat is je punt?

    Jackofski
    Zou je ook zo “gereserveerd reageren als t je dochter was? Je nichtje? Je buurmeisje?

    Nee, en daarom hebben we een onafhankelijke rechtspraak bedacht.

    Mooi punt in discussie rechtspraak: ‘je piept wel anders als je eigen kind..!’ Is nu exact het bestaansrecht van onafhankelijke rechtspraak.

    Overigens piepen mensen inderdaad anders als het om hun eigen kind gaat. Gek genoeg ook als het kind in kwestie de verdachte is

    Zie dat flutstukje Telegraaf nog veel meer onwaarheden bevat. Zoveel dat er maar een blog moet komen. Mijn eigen boosmakertje

    Onder andere dat we ook in Nederland gewoon verschil maken tussen kalenderleeftijd en daadwerkelijke leeftijd verdachte.

    Als slachtoffer 13 is en dader qua ontwikkeling 16 en kalenderleeftijd 18, dan speelt dat een grote rol in strafmaat. En terecht.

    De rechter heeft in het vonnis expliciet aangegeven dat Rashid wel wist wat hij deed. Of de journalistiek zich even snel mag schamen.

    Stel: Ajax wint met 6-0 van PSV. Telegraaf schrijft dat PSV ruim heeft gewonnen. Accepteren we dat? Nee. Waarom bij rechtspraak wel?

    Vanavond blog online. Het ‘artikeltje’ heeft niets met journalistiek te maken. Treurige stemmingmakerij!
    [/quote]
    Dit is best angstig en al een aantal jaren aan de gang. Ik vraag me af of onze democratie dit op lange termijn wel kan overleven. Wilders heeft het zó gemakkelijk…

  102. Ja, Bernard, geldt voor mij ook en zie: diverse lange lappen in reactie op exVVDer. Je vraat of of “journalist” nog een beschermd beroep is. Dat is het volgens mij nooit geweest en dat is precies wat die EU-adviescommissie voorstelt. Zou wel duidelijk maken of je mag verwachten dat een artikel aan minimumstandaarden voldoet.
    Ik zag dat verhaal van jou ook bij een ander topic. Ben even gaan zoeken naar de bron, maar kon het eigenlijk niet vinden, geen artikel in een kwaliteitskrant noch de gerechterlijke uitspraak. Nu begrijp ik uit de tweets ook niet wat de waarheid wel is en waar ze die kennis vandaan hebben.

  103. Hmm, en dan gaat het door…. :

    mikoflohr
    Bizar, die ophef over dat Britse vonnis. Zouden de DailyMail en de telegraaf zich ook zo druk maken als het om een blanke zou gaan? #neen

    ChrisKlomp
    Is bovendien volstrekt verkeerde interpretatie van het vonnis. Deerniswekkende journalistiek. Bezig met blog.

    Dit soort ‘journalistiek’ verwoest fundamenten rechtspraak sneller dan 1000 ‘vormfouten’ of 60 corrupte rechters. Schande.

    wltrrr
    @chrisklomp Heel goed! Alleen jammer dat Telegraaflezers het niet zullen lezen.

    ChrisKlomp
    @wltrrr Er zijn er die het lezen. Dezelfde personen die mij dreigmails sturen waarin ze hopen dat mijn kinderen worden verkracht.

    wltrrr
    Walgelijk. Sommigen lezen dus niet om zich te informeren…

  104. En:

    Martinlerock
    Op dailymail gaat het ook over een “rape”. Ik beweer niet dat je geen gelijk hebt, maar hoe kun je jouw beweringen staven?

    chrisklomp
    Mijn bewering gaat af op de mededeling dat er geen cel volgt door het ‘niet weten’. Dat ontkracht het verhaal zelf notabene.

    Martinlerock
    Je bedoelt dat hij geen cel krijgt omdat hij dan slechter af is. Maar als hij niet “onwetend” was had ie wel de cel in gemoeten?

    chrisklomp
    Onwetendheid raakt juridisch louter de schuldvraag. Hij is schuldig, dus heeft het geen rol gespeeld.

  105. Nou, ik heb iets gevonden over die zaak, Bernard, in The Sun. Ook niet direct een kwaliteitsblad maar ze citeren iig de rechter:

    Judge Michael Stokes QC said: ⤽He??s had an unusual education, certainly in terms of the sexual education provided. Comparing women to lollipops is a very curious way of teaching young men about sex.⤝

    The judge added Rashid must have known it was illegal ⤽unless he was going around with his eyes shut⤝. He also noted Rashid??s school taught that sex outside marriage is forbidden.

    Judge Stokes described Rashid as ⤽passive⤝ and said sending him to jail might cause him ⤽more damage than good⤝.

    Rashid was sentenced to nine months in youth custody, suspended for two years.

    Dus 9 maanden jeugdinrichting en 2 jaar voorwaardelijk.

  106. Je leest weinig over het meisje. Ik begrijp dat zij geen aangifte heeft gedaan. De rechter zegt dit:

    Addressing Rashid, the judge said: ??I accept this was a case where the girl was quite willing to have sexual activity with you. But the law is there to protect young girls, even though they are perfectly happy to engage in sexual activity.??

    De VK heeft wekelijks een artikel waarin de verspreiding van nieuws wordt gevolgd. Je ziet vaak dat kranten klakkeloos overschrijven, ook als gebelek is dat het verhaal niet klopt. Deze week over de schietpartij waarbij de VVD-europarlementariër Van Baalen was (hij zou naast de man hebben gezeten die onder schot werd gehouden en het pistool zou ook op hem zijn gericht; uit het filmpje blijkt dat allemaal niet te kloppen). De NRC heeft de factchecker, waarbij ze uitspraken checken. Geeft ook vaak verrassende resultaten. 😉

  107. Oké, maar het ging over de goeie berichtgeving. Hoe belangrijk dat is.

    Dit soort ‘journalistiek’ verwoest fundamenten rechtspraak sneller dan 1000 ‘vormfouten’ of 60 corrupte rechters.

    Ik denk dat journalisten dat over het algemeen wel weten, maar sommigen hebben daar maling aan. En dat kan niet. De journalistieke verantwoordelijkheid is zo groot dat je dat niet aan leken kunt over laten. Dus: Een journalistieke opleiding en lid van de NVJ!

  108. Ik weet niet wat de bronnen van Chris Klomp zijn, maar zijn mening over the Daily:

    …het verhaal in de Engelse krant is wezenlijk anders. En die krant blijkt het vonnis al niet te snappen.

  109. Ik vind echt belangrijk dat journalistiek een echt vak is en dat dat niet door amateurs beoefend moet worden. (Neemt niet weg dat ik grote ruzies heb gehad met journalisten. Ze snappen echt niets van techniek.)

  110. Dame, Echte journalisten zijn vreselijk arrogant en irritant, maar dat zal zo moeten zijn. Ik ben het toch met ze eens dat ze hun wereldje dichttimmeren met een ‘redactiestatuut’ ook al blijkt het dat zo’n redactiestatuut bij een reorganisatie toch niet zo veel voorstelt. Laat journalisten zoveel mogelijk onafhankelijk zijn.

  111. Precies, dat moet coute que coute beschermd worden. Tegelijkertijd ben ik het wel eens dat “journalisten” die ernstig over de schreef gaan de benaming “journalist” niet waard zijn. Laat ze maar gewoon schrijven en presenteren wat ze willen, maar laat dan duidelijk zijn dat het beunhazen zijn. Schept iig duidelijkheid.

  112. De spijker op zijn kop, Bernard. Wat ik niet begrijp, is dat al die mensen zo’n raar bericht meteen voor zoete koek slikken. Als ik iets lees, wat erg tegen mijn rechtsgevoel indruist of wat heel vreemd overkomt (zoals dat Elsevierartikel van exVVDer) dan ga ik zoeken naar (het liefst) een originele bron. Vaak blijkt het verhaal dan heel anders in elkaar te steken. Dat is dan het mooie van internet: je bent niet meer afhankelijk van een enkele journalist. Ik vraag me ook af hoe het meisje zich voelt. Kennelijk was het met wederzijdse instemming en dan komt hij voor de rechter.

  113. @Dame

    Fijn om te zien dat je nog steeds van de partij bent op dit politiek log. We richten ons op dit politiek log vooral op de landelijke politiek. Het regeerakkoord wordt nu geconcretiseerd in wet- en regelgeving. Op het moment dat, dat zover is zullen de discussies op dit politiek log ook wel weer meer oplaaien 😉 Fijn weekend!

  114. Stinkend zakie

    Uit VK vandaag:

    Rijksrecherche doet inval bij Piet van Pol
    Bewerkt door: redactie ? 29/01/13, 10:11 ? bron: De Limburger, ANP
    UPDATE De rijksrecherche heeft dinsdagochtend een inval gedaan bij de woning en het kantoor van projectontwikkelaar Piet van Pol in Roermond. Dat schrijft De Limburger.

    De inval komt voort uit het justitieonderzoek naar het handelen van oud-wethouder Jos van Rey, die verdacht wordt van corruptie. Het handelen van Van Pol ligt al enige tijd onder een vergrootglas van justitie vanwege zijn vriendschap met Van Rey, weet de krant. Van Pol is volgens het OM verdachte in deze zaak.

    De belangstelling van justitie richt zich volgens De Limburger op de gang van zaken rond het project Kazernevoorterrein dat door Van Pol werd ontwikkeld in nauwe samenwerking van de gemeente Roermond.

    ===========
    Jos van Rey is vermeend gastheer bij etentjes voor Ivo Opstelten (de man die terugkwam als VVD-minister van Veiligheid en Justitie dezelfde man die zich gewoon door ondergetekende aan de voordeur liet afzeiken puur omdat ie niet wist waarover ie praatte (De Knip).

    Er is wat vreemds aan de hand met Limburg en de VVD. We kennen natuurlijk de connectie Limburg-rechtervlak/ontevreden VVD-ers (lees PVV)…Weekers & Jos van Rey uit Roermond

  115. Ook in Griekenland gaat het schijnbaar goed met het consumentenvertrouwen (opwekken) volgens de BBC:

    Griekenland heeft de ergste economische ellende achter de rug, denkt de Griekse regering. “Er is licht aan het einde van de tunnel”, aldus minister van Financiën Yannis Stournaras.

    “De kans op een Grieks vertrek uit de euro is uiterst klein geworden”, zegt Stournaras in een interview met de BBC. “We zijn erin geslaagd onze economie te hervormen. De markten zijn optimistischer, spaartegoeden komen terug naar de banken, de overheid betaalt zijn schulden aan de private sector en Europa ziet ons nu anders.”

    Volgens de minister zal het land eind dit jaar economisch herstel laten zien. “Ik denk voor 100 procent dat dit het laatste jaar van de recessie zal zijn.”

    De Griekse bevolking merkt nog niets van het herstel. De Griekse economie zit al zes jaar in een diepe recessie. Met 26,8 procent is de werkloosheid de hoogste van Europa en de armoede is fors toegenomen.
    —-
    Bij onze Oosterburen, daarentegen, is niet alleen sprake van Koningshuis-jaloezie maar ook 😮

    ‘Duitse militairen zijn overspannen’
    #Duitsland
    Het Duitse leger is “overbelast en zeer onzeker”.

  116. Jawel hoor, met foto’s kun je tegenwoordig heel goed liegen. (Lang leve Photoshop). Maar Ivo had dus niet met van Rey mogen praten?

  117. Gelukkig mogen wij in een vrij land met iedereen praten. Als ik (niet dat ik altijd zo verstandig ben maar) Ivo was…zorgde ik toch tenminste dat de schijn van (eigen)belangenverstrengeling vermeden zou kunnen worden. Voor de rest vind ik die hele KnipKneus Ivo gien knip veur de neuse weerd. Ben jij wel fan bernard?

  118. Heb eigenlijk tegen niemand wat, als mens, maar als je in 1e termijn op die leeftijd al zo gevaald hebt. En voortdurend als burgervader al, dacht te kunnen imponeren met je stem…terwijl ie ook nog gewoon klein is……………………waarom:
    – vraag je je partijgenoot dan nog voor 4 jaar
    – waarom wil Ivo zélf persé nog 4 jaar

  119. Nog geen aanleiding gezien om onze nieuwe kroonprins…niet te geloven:

    Minister Asscher (Sociale Zaken): als ouderen er op achteruit gaan, komt dat vooral door de slechte financiële situatie van pensioenfondsen … Tweede Kamer debatteert woensdag over koopkracht ouderen

  120. Timmermans wil discussie voeren over hulp (militair materieel) aan Syrië 😀

    Geweldig, ze weten niet wat ze daar gebeurd op BuZa………..die ouwe VVD-er was een sloapert en Timmermans is oprecht betrokken 😀

  121. Voorlopige conclusie van moi t/m 31/1 2013,

    Timmermans is uitmuntend
    Asscher is ook prima
    Marky Mark is bij gebrek aan beter te handhaven
    Blok is niet goed
    Jeanine Antoinette Hennis-Plasschaert is uitstekend en verfrissend
    Ivo is slecht
    Jetta is prima
    Ron Plasterk blijft absoluut mijn man (heel benieuwd hoe ie omgaat met de lat die hij voor zichzelf wel heel hoog heeft gelegd)
    Skippers blijft nixxx en meer namen schieten me zo niet te binnen.

    Vind bovendien dat Halbe wel een halve veer heeft verdiend 🙂

  122. Jeroen….voorlopig een 9 (extra punt voor de tomeloze ambitie)
    Weekers een 7 omdat ie ut extra werk van Jeroen wel aankan en omdat ie van mij TOCH het voordeel van de heftige smerigzakie Limbotwijfel krijgt.

    Maar wie is vandaag door de mand gevallen?

    Mevr Mansveld krijgt een 4 en een NOOIT meer doen (zie 20:00 journaal)
    Haar vriendelijke, gezellige (volgens Sybe Schaap), vlotte minister mevr.Schultz-Verhaagen daarentegen………………krijgt een 8

  123. >:( Mijn man…..ffff nuanceren. Na dé Joop was Wim Kok natuurlijk ook geen kinderachtige staatsman. Maar met Wouter Bos en Job Cohen heeft de PVDA NL natuurlijk ook 2 iconen geschonken. Dus sorry dak ff geen spontaan volgorde lijstje paraat heb 😉

  124. GELUKKIG HEBBEN WE ER EEN MINISTER VOOR (OF TEGEN?)

    Nog meer banen weg in de bouw
    »
    Zwaar jaar voor bouwsector
    Foto: ANP Toegevoegd: donderdag 31 jan 2013, 06:19
    Update: donderdag 31 jan 2013, 08:57

    De hoge werkloosheid in de bouw zal nog verder toenemen. Sinds het uitbreken van de crisis vier jaar geleden is de werkloosheid in de bouw gestegen naar 11 procent.

    50.000 fulltime banen zijn verloren gegaan en de komende twee jaar verdwijnen nog eens 27.000 fulltime banen. Dat verwacht het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB).

    Voor werknemers die ouder zijn dan 55 is de werkloosheid afgelopen jaar het sterkst gestegen, tot 17 procent. Volgens het EIB is het scenario van massale werkloosheid in de bouw werkelijkheid geworden.

    Woningbouw
    De productie in de bouw liep vorig jaar terug met 7 procent en dit jaar verwacht de sector een krimp van 5 procent. Het grootst is de teruggang bij de nieuwbouw van huizen, waar de productie in 2012 en 2013 terugliep met bijna 20 procent.

    De woningbouw in Nederland steekt ongunstig af bij die in andere landen. In Europa doen alleen Spanje, Ierland en Portugal het slechter. In vergelijking met Duitsland, Belgie en Frankrijk is de terugval van de investeringen in de Nederlandse woningbouw uitzonderlijk groot.

    Beleid
    Volgens het EIB komt dat door het beleid van de overheid: door beperking van de hypotheekrenteaftrek en het opleggen van een heffing aan woningbouwcorporaties wordt er minder gebouwd.

    Bij een klein herstel van de Nederlandse economie in 2014 kan de bouw zich in dat jaar stabiliseren. Het EIB verwacht pas in de periode 2015-2018 een herstel van de vraag, waardoor de woningbouwproductie weer van de grond kan komen.

  125. SNS Reaal gered door de belastingbetaler, volgens mij kan die redding beter betaald worden uit de opbrengsten van de 4-G licentie-veiling. Deze heeft 3.8 miljard opgebracht. Of denk ik nu wel heel erg simpel?

  126. Idd kunnen we weer gaan dokken voor die mislukte Dagobert Ducks.
    Is er dan niemand die nuchter kan inschatten waar en wat er allemaal verkeerd is gegaan in het bankwezen in NL?

    * Wat mij betreft incl drugsmammoettanker Rabobank
    * En ome Dirk Scheringa Bank

    Voor hoeveel duiten per inwoner zouden we nu zo langzamerhand al genaaid zijn? En door wie? Behalve Dirk Scheringa en Zalmpie kennen we niet eens de daders?

  127. Het gaat mij er niet om wiens schuld het is en Zalm is ook belazerd door Scheringa. Wordt wel tijd dat bestuurders hoofdelijk en financieel aansprakelijk worden gesteld voor de door hen aangerichte puinhoop. Maar dat mag onze hot-shot in Europa, Dijsselbloem, gaan regelen. Maar daar heeft ook hij vermoedelijk de ballen niet voor.

  128. Ik denk dat we het nu wel zo langzamerhand gehad hebben. Straks hebben we die europese bankenunie en dan houden die grote banken elkaar op de been.

  129. Bernhard, ik mag het hopen, maar sluit tegelijkertijd ook niks meer uit. Volgend probleem dient zich alweer aan; de kortingen op de pensioenen. Wordt het niet eens tijd dat er een transparant onderzoek gedaan gaat worden naar de mensen die verantwoordelijk zijn voor de rendementen bij de pensioenfondsen? Daar hoor ik nog veel te weinig over, zelf moet ik nog zeker 22 jaar werken, maar ik heb zo maar het vermoeden dat mijn pensioen tegen die tijd verdampt is…

  130. @Stadshagenees ; eens met de aansprakelijkheid van bestuurders. Eigenlijk zou het niet zo ver mogen komen en moeten toezichthouders op tijd aan de bellen trekken.

  131. Precies Drama, wij, de belastingbetaler mogen ongevraagd opdraaien voor de onstane schade na jarenlang wanbeleid. Een beroepsmogelijkheid is er niet voor ons als inwoners van dit land. Dat steekt mij nog het meest. Dit gaat ook de partij-politiek te boven. Dijsselbloem doet wat hij denkt dat goed is, maar hij moet de verantwoordelijken eens voor de rechter zien te krijgen, maar uit eigen belang gaat hij dat niet doen. Misschien dat hij die mensen in de toekomst nog nodig heeft…

  132. Eens Bernard…bovendien lijkt ie nog niet versleten, anders gebruikten ze em niet…..en wat is het alternatief dan?
    – gemaakt volgens normen PvdD?
    – quanta costa?

  133. Die mantel is voor de inhuldiging van Beatrix helemaal opgelapt. Geloof dat de mot erin gezeten had. Riep toen ook al protest op van dierenfanaten. Ik hoorde ook al het gerucht dat WA in militair pak zou gaan. Dat zou ik jammer vinden, want als je een monarchie hebt, moet je het sprookje ook uitvoeren met stijl. En die mantel is mooi. Bovendien worden die dieren niet meer levend wanneer die mantel weggegooid wordt.
    Dus sober, maar wel met stijl.

  134. Wat vinden we van het volstrekt idiote salaris van 550.000 Euro wat de nieuwe CEO van SNS Reaal gaat verdienen? Ik snap niet dat Dijsselbloem hiermee akkoord gegaan is. Bank in staatshanden? Dan Balkenende-norm! Willen de kandidaten dat niet, laat dan een topambtenaar van het ministerie van Financieën de klus maar klaren. Echt belachelijk!

  135. @Dame ;

    Want zijde, goud, fluweel, satijn,
    En geven niet als enkel schijn.
    De vors die huppelt naar de poel,
    Al zat hij op een gouden stoel.

    Het maakt niet uit wat de as zmdk anheeft bij de kroning, alle ogen zijn toch gericht op kwatta;)

  136. @Stadshagenees ; Ik heb geen probleem met dat salaris, vooropgesteld dat dit idd marktconform is, en de persoon bekwaam. (zeer;)). Zalm doet het niet voor minder. En omdat de staat nu de nieuwe eigenaar is, zijn alle medewerkers van SNS nu toch geen ambtenaar geworden?

  137. Ook eens met Stadshagenees, op 2 februari 2013 om 10:11

    Dan ben je toch wel de kneus van de (banken)wereld als je de jouw aangeboden baan gaat weigeren omdat je voor 4 hele tonnen niet gaat komen…..

    400.000,= : 12 = …. per maand……………………………………………:o

  138. Wat Stadshagenees in bovenstaande reactie aanstipt, (10:10u) het idiote salaris van 550.000 voor de nieuwe CEO bij SNS Reaal, daar kan ik mij wel in vinden. Daartegenover moeten we ook met het feit leren leven, dat niemand uit het segment ⤽topbankier⤝ voor een lager salaris het bed uitkomt. Al biedt het geen enkele garantie voor een beter beleid.

    Maar wat mij wel verbaast is, waarom Europa de benodigde miljarden niet levert, zoals b.v. bij de Spaanse banken wel het geval was. Het ESM was er als de kippen bij om daar SNS-achtige banken van een ⤽donatie⤝ van 40 miljard te voorzien toen deze in de problemen kwamen. Maar voor ⤽onze⤝ regering is nationalisering schijnbaar het ⤽ei van Columbus⤝ om de bevolking nog meer in de problemen te brengen (lastenverzwaring) Alleen al de pensioenfondsen ABP en PGGM, verliezen door deze move als achtergestelde grootaandeelhouder, al 1.8 miljard, doordat hun aandelen op de nulwaarde gezet worden.

    Vinden we het nog steeds vreemd dat we ons ⤽blind⤝ betalen aan de belasting, en dat de pensioenen omlaag gaan? Nee, natuurlijk niet! Na de miljardendiefstal van Lubbers en consorten uit de ABP-pot / schuldsanering ABN-Amro / ING (ik weet het, oud nieuws) moeten de SNS redden!

  139. Vinden we het nog steeds vreemd dat we ons ⤽blind⤝ betalen aan de belasting, en dat de pensioenen omlaag gaan? Nee, natuurlijk niet! Na de miljardendiefstal van Lubbers en consorten uit de ABP-pot / schuldsanering ABN-Amro / ING (ik weet het, oud nieuws) moeten de SNS redden!

    Je legt de relatie belastingen/pensioenen, mag ik vragen waarop je die basseert ex-VVD-er?

  140. Die relatie met pensioenen zie ik wel in beide situaties mag de gewone man/vrouw het gelag betalen. Enerzijds door 285 euro per Nederlander aan het redden van in dit geval SNS uit te geven en anderzijds nu pensioenen onbetaalbaar dreigen te worden. Of in ieder geval niet meer uitbetaalbaar. Daar is door betrokkenen tientallen jaren voor betaald en degenen die hier zo fijn mee belegd hebben, lachen zich maandelijks gek als ze zien wat voor salarissen ze gestort krijgen. Laat de Tweede Kamer daar eens grondig (parlementair) onderzoek naar doen.

  141. Je schrijft 1 zin….die zin bevat een antwoord, je rept over “de gewone man/vrouw” en je schept verwachtingen met je zin…….mooi tijdstip voor een analyse. Ben je er eigenlijk nog wel, ik heb een sapje, zou leuk zijn als we over dit onderwerp zouden kunnen babbelen?

  142. Een salaris van 550.000 euro is belachelijk veel, maar in de wereld van het (top)bedrijfsleven niet zo. Rutte heeft gezegd dat dit nodig was om capabele mensen te vinden. Een GL-europarlementariër heeft gevraagd wat dit betekent voor zijn minstersploeg, die immers allemaal onde de Balkenendenorm zitten: niet capabel?
    Komen we weer bij de discussie dat mensen uit het bedrijfsleven mogen verdienen wat ze willen, maar dat er bij de publieke sector moord en brand wordt geschreeuwd bij hoge salarissen. Wat mij betreft mag er voor iedereen met een baan in loondienst zonder (veel) ontslagrisico een grens aan worden gesteld.

  143. De lage dekkingsgraad bij sommige pensioenfondsen heeft niet te maken met verkeerde beleggingen, maar met de (kunstmatige) rente waarmee geteld wordt.

  144. Ja Dame, maar de mensen die kunstmatige rentes kunnen beïnvloeden, door de juiste maatregelen te nemen doen dat ook niet. En het is nu kennelijk zo dat sinds het uitbreken van de crisis op de financiële markten de problemen alleen maar groter lijken te worden, ik denk dat mijn generatie (ik ben 45) zijn/haar pensioen op de buik kan schrijven en dat we moeten werken tot we erbij neervallen. Hoeft geen probleem te zijn, maar zeg dat dan gewoon eerlijk. Want de puinhoop wordt alleen maar groter.

  145. @Stadshagenees Daarom verbaasde het me ook zo dat zowel bij het Lente-akkoord als het Regeerakkoord het akkoord tussen werkgevers en vakbonden totaal werd genegeerd. Dat bevatte afspraken waardoor de berekening van de dekkingsgraad een reële zou zijn.
    Ach en wat generaties betreft: we zien vooral die voordelen die onbereikbaar lijken of zijn geworden en niet de voordelen die we in de schoot geworpen hebben gekregen door geboren te worden in een rijk land.

  146. dick, op 2 februari 2013 om 23:54

    ***Je legt de relatie belastingen/pensioenen, mag ik vragen waarop je die basseert ex-VVD-er?***

    @Dick, zoals Stadhagenees al aangaf, de relatie is niet zo moeilijk te leggen. Wie dacht jij, betaald het SNS debacle? De kosten ?? 4.7 miljard (inclusief bankenheffing) komt echt wel op ons bordje, doormiddel van lastenverzwaring/pensioenkorting. Bereid je maar vast voor, in 2014 komen er weer nieuwe bezuinigingen en belastingverhogingen. ⤽Het ⤽feest⤝ van de nivellering!⤝

    Als er miljarden gestoken worden in de nationalisering van de (verrotte) SNS Bank, overschrijden we het 3% begrotingstekort. En dat pikt Brussel niet, die zoals je misschien gelezen hebt, vanaf half Februari een permanente ⤽controleur⤝ in de Den Haag stationeert om ons financieel beleid te ⤽monitoren⤝. Dus worden door Rutte en Samsom (misschien mag Bos ook meedoen) de kwartet kaarten weer uit de kast gehaald, om door middel van uitruil, staatskapitaal aan te trekken. En jij mag drie keer raden, wie hier de dupe van wordt.

  147. Ik weet het, de wens is de vader van de gedachte, maar aan het SNS debacle zit misschien ook nog wel een ⤽zonnige ⤽ kant.

    Het zal voor het ⤽bruidspaar⤝ Rutte/Samsom moeilijk worden om tot overeenstemming te komen hoe de lasten verzwaringen ingevuld moeten worden. Beide partijen moeten hun achterban ⤽tevreden⤝ houden, want die staan op scherp. De VVD weet dat zijn achterban niet veel belastingverhogingen meer zal accepteren, maar de PvdA dreigt haar koppositie als ⤽grootste linkse partij⤝ te moeten inleveren aan de SP, als ze teveel bezuinigen op de kansarmenindustrie. Wat een heerlijk dilemma!

    Nu nog even wachten tot eind februari op het rapport van het CPB, ⤽waarin de effecten van de staatsaankoop van de SNS zijn meegenomen⤝ over de financiële toekomst van onze EU provincie, en dan zullen de rapen helemaal gaar zijn. Misschien zitten we binnenkort weer opgescheept met ⤽radiostilte⤝ vanuit het Catshuis.

  148. Nee, niet persé. Ik ben niet zo’n Pechtold-fan. Hij heeft het in het verleden ook niet zo goed gedaan als minister. Dus dat hoeft niet zo nodig.

  149. Ik hoop dat je het mij niet kwalijk neemt, dat ik jouw redenatie niet kan volgen. Je bent een D66 lid, dan mag toch ik aannemen dat jij de D66 koers onderschrijft, en dat je deze koers graag terug zou zien in een eventuele regering (kabinet). Dat je geen Pechtold-fan bent, doet toch niets af aan jouw politieke D66 gedachtegoed?

  150. @exVVDer Ik heb vorige week een hoop tijd gestopt in jouw uitdaging over het Elsevierartikel over dat EU-rapport over journalistiek. Je was nogal happig op mijn reactie. Mag ik uit je stilzwijgen nu afleiden dat je het Elsevierartikel bij nader inzien ook als canard beschouwt?

  151. Klopt @ex-VVD’er Ik onderschrijf de koers van D66. En die zie ik ook graag terug in de koers van de regering. Maar ik vind dat we met deze regering wat dat betreft niet zo heel slecht af zijn. D66 hoeft niet persé zelf in de regering te zitten.

  152. Ik vrees, Bernard, dat ik exVVDer met mijn vraag van 17.14 uur verjaagd heb.;D
    En dat terwijl ik ok nog wel een anti-EUtopic heb waarover we zouden kunnen discussiëren, namelijk de uitspraak van het Hof dat TBS-ers waarbij in het vonnis niet gerept wordt over “geweld” niet langer van 4 jaar vast mogen blijven zitten. Ik heb me er nog niet echt in verdiept, kan me eigenlijk niet voorstellen dat er bij pedo’s, moordenaars en verkrachters niet iets over geweld in het vonnis staat. Ben wel benieuwd welke misdrijven de TBSers hebben begaan die nu vrij mogen komen en/of die nu schadevergoeding (100 euro per dag) eisen.

  153. @Dame, hij is nu hard aan het studeren. 😉
    En dat ga ik nu ook doen. Had niet begrepen dat dat TBS-item iets te maken heeft met de EU.

    Mijn mening tot nu toe is dat een maximum aan TBS onzinnig is. Dat moet je aan de arts overlaten. Als iemand volgens de psychiater na 1 maand uitbehandeld is ben ik blij en verwelkom de nieuwe modelburger weer in ons midden. Maar natuurlijk kan dat ook meer dan 4 jaar duren. Dit moet die arts beoordelen. Ík geloof niet dat het zo is, maar een rechter zou alleen maar in zijn vonnis ‘TBS’ moeten noemen en het verder overlaten aan de psychiater.

  154. Dat geeft wel veel macht aan de psychiater. Dat vind ik ook een beetje griezelig eigenlijk. Maar ik geef meteen toe dat ik weinig weet van het onderwerp. Ik ga ook maar eens aan de studie voor het geval exVVDer met een prikkelende stelling komt.;)

  155. Mis Dame, (17:14) mijn conclusie aangaande het Elsevier-artikel staat nog steeds als een huis. Ik had afgelopen week i.v.m. een flinke griep en wat zakelijke beslommeringen geen zin/tijd om te reageren, maar het onbestemde gevoel van ⤽perscensuur⤝ is nog steeds ten volle bij mij aanwezig.

    Dat onbestemde gevoel heb ik niet alleen t.o.v. de ⤽oude⤝ pers, maar ook voor radio en/of televisie, en zeker niet in de laatste plaats het (nieuwe/vrije) internet. ( nadelige internet communicatie is voor hen al jaren een doorn in het oog). Onder het voorwendsel van ⤽kwaliteitsbewaking⤝ wil de Europese Commissie er nu voor zorgen dat bepaalde media gestimuleerd worden, en anderen gecontroleerd en belemmerd worden, onder de mom van verbetering en pluralisme.

    Het blijft voor mij ⤽onverteerbaar⤝ dat er vanuit Brussel ⤽kwaliteitsbewaking⤝ opgelegd zou kunnen worden aan ⤽onze⤝ media. Hier zijn wij zelf competent genoeg voor.

    1.Niemand heeft voorgaand verlof nodig om door drukpers gedachten of gevoelens te openbaren, behoudens ieders verantwoordelijkheid volgens de wet.
    2.De wet stelt regels omtrent radio en televisie. Er is geen voorafgaand toezicht op de inhoud van een radio-of televisie-uitzending.
    3.Voor het openbaren van gedachten of gevoelens door andere dan in voorgaande leden genoemde middelen heeft niemand voorafgaande verlof nodig wegens inhoud daarvan, behoudens ieders verantwoordelijkheid volgens de wet. De wet kan het geven van vertoningen toegankelijk voor personen jonger dan zestien jaar regelen ter bescherming van de goede zeden.

    Bovenstaande uittreksels geven aan, dat wij niet zitten te wachten op een z.g. opgedrongen ⤽onafhankelijk waarnemingskantoor⤝ die media misstanden van aangesloten landen moeten melden bij de Europese Commissie. Die op zijn beurt weer controleren of de ⤽mediaraden/media⤝ zich houden aan de gedragscode van ⤽Europese waarden⤝.

    Mag ik dat ⤽toetje⤝ weigeren?

  156. Snel resultaat van mijn studie ;); Van http://www.rechtspraak.nl

    Resultaten onderzoek TBS-vonnissen naar gevolgen uitspraak Europese Hof

    De Rechtspraak heeft maatregelen genomen om te waarborgen dat in TBS-zaken waarbij sprake is van geweld, dit uitdrukkelijk wordt vermeld in het vonnis. (…) Een recente uitspraak van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) bevestigde dat de uitdrukkelijke vermelding van een geweldsdelict voorwaarde moet zijn voor verlengen van de TBS.

    De Raad voor de rechtspraak heeft (…) een Taskforce TBS ingesteld. De Taskforce heeft in 2400 TBS-dossiers onderzocht of bij de oplegging van de TBS-maatregel uitdrukkelijk is bepaald dat het gaat om een geweldsdelict. Mogelijk kan TBS in 111 van deze gevallen in de toekomst niet verlengd worden, blijkt uit het rapport.

    In 59 van deze dossiers is de betrokkene langer dan vier jaar aan de TBS-maatregel onderworpen. In 52 van deze dossiers is de duur van de TBS nog onder de vier jaar en is verlenging nog niet aan de orde.
    (…)
    Vóór de uitspraak van het Europese Hof werd in de Nederlandse praktijk bij het opleggen van TBS niet steeds uitdrukkelijk aangegeven dat het ging om een geweldsdelict, bijvoorbeeld als dat al voor zich sprak (zoals bij moord of verkrachting). Verder was het praktijk dat de rechters die over verlenging van de TBS moesten beslissen, zo nodig zelf beoordeelden of er sprake was van een geweldsdelict, en verlenging dus was toegestaan. Aan die praktijk heeft de uitspraak van het Europese Hof een eind gemaakt.

    De Penitentiaire Kamer van het gerechtshof Arnhem heeft de uitspraak van Europese Hof zo uitgelegd dat bij een overduidelijk geweldsdelict, de TBS-maatregel wel na vier jaar kan worden verlengd. Voor plegers van misdrijven als moord, doodslag, verkrachting en dergelijke verandert er dus niets.

    Voor plegers van delicten waarvoor niet per se geweld hoeft te zijn gebruikt, zoals bedreiging, ligt dat mogelijk anders. Als bij deze gevallen een mogelijke verlenging aan de orde is, moet de rechter daar zoals altijd een oordeel over vellen. Als de rechter beslist dat de TBS niet verlengd kan worden, betekent dit niet automatisch dat iemand op vrije voeten komt. Als het Openbaar Ministerie in hoger beroep gaat, wordt de TBS hangende dit hoger beroep niet beëindigd. Daarnaast kan de civiele rechter personen die een gevaar vormen voor zichzelf of anderen in een psychiatrisch ziekenhuis plaatsen. Tenslotte kan iemand ervoor kiezen vrijwillig in een gesloten inrichting te blijven.

  157. Had ik even gemist, Dame. Is het jou bedoeling om doormiddel van schrijfseltje iemand te verjagen? Dat is toch wel een beetje erg aanmatigend, dan moet je toch met een betere reactie komen. En Bernard, hierover hoef ik niet te studeren, maar op een bepaald tijdstip moet ook de inwendige mens bijgetankt worden, anders wordt het log een ⤽hongerlog⤝.

  158. @ exVVDer Dat mag natuurlijk. Al weer opgeknapt? Jammer dat je het rapport niet helemaal gelezen hebt, want ik ben ervan overtuigd dat jouw terechte opmerkingen geheel overeenstemmen met de inhoud van het rapport. Het gaat juist om maatregelen die de vrijheid van pers belemmeren, door een overheid maar ook door een provider. Apple bijvoorbeeld weigerde een app van een Deense krant omdat de inhoud van die krant hen niet aanstond. Als Apple marktleider is of monopolist, dan betekent dat dat veel mensen geen toegang hebben tot die informatiebron. Kwalijk. Voor mij trouens een van de redenen om een Android aan te schaffen. 😉

  159. Bericht door Dame, op 3 februari 2013 om 18:45
    Dat geeft wel veel macht aan de psychiater. Dat vind ik ook een beetje griezelig eigenlijk.

    Maar die heeft er voor geleerd. TBS is geen straf, maar een behandeling. En als dat klaar is, dan is het klaar. En natuurlijk zullen er ook hopeloze gevallen zijn die niet eens meer behandeld worden. Die hebben dus echt levenslang. Maar die horen dus niet meer in een psychiatrische kliniek thuis.
    Griezelig? Ja natuurlijk. Je kunt er inderdaad op wachten dat daarbij dan weer wat fout gaat. En dat zal ook vast weer dramatisch zijn. Kunnen we weer in het openbaar en met veel misbaar een psychiater afschieten. Ook altijd leuk.

  160. Wat dat betreft heb ik minder vertrouwen in deskundigen dan jij, Bernard. Natuurlijk zijn er ook heel kundige psychiaters, de meesten waarschijnlijk, maar zoals in elke beroepsgroep zitten er ook mindere goden tussen. Belangrijker is dat het ook gewoon mensen zijn, die feilbaar zijn. Als die over jouw leven mogen beslissen, dan vind ik dat griezelig. Mss heeft One flew over the cuckoos nest, teveel indruk op mij gemaakt, maar in het algemeen vind ik dat bij ‘macht’, ’tegenmacht’ hoort.

  161. Ach, Dame toch??.. Vanuit jou eerder geponeerde stellingen over rechtspraak ⤽alle menschen sind br?der⤝ moet toch resocialisatie van TBS??ers een speerpunt voor jou zijn?
    Of zit je weer als een kameleon modus?

  162. Bericht door ex VVD’er, op 3 februari 2013 om 18:48
    …een z.g. opgedrongen ⤽onafhankelijk waarnemingskantoor⤝ die media misstanden van aangesloten landen moeten melden bij de Europese Commissie. Die op zijn beurt weer controleren of de ⤽mediaraden/media⤝ zich houden aan de gedragscode van ⤽Europese waarden⤝.

    Mag ik dat ⤽toetje⤝ weigeren?

    Ja, hoewel ik mij groen en geel erger aan een enkele site en een enkele zich ‘journalist’-noemende entertainer, die media zul je vrij moeten laten.

  163. Bericht door ex VVD’er, op 3 februari 2013 om 18:56

    …moet ook de inwendige mens bijgetankt worden, anders wordt het log een ⤽hongerlog⤝.

    Goed idee. Ben even weg.

  164. exVVDer 19.37 uur. Dit kan ik niet helemaal volgen, misschien ingegeven vanuit de wens tot polemiek? Kort gesteld komt mijn opvatting hierop neer: gevangenen moeten hun straf uitzitten en daarna een nieuwe kans krijgen. TBSers zijn een ander verhaal. Het hangt ervan af wat zij gedaan hebben en hoe hun psychische gesteldheid is. Ik heb volstrekt geen bezwaar tegen longstay voor mensen die een permanent gevaar vormen voor de omgeving. Wel netjes behandelen, maar niet meer vrij laten komen. Wat ik bedoelde te zeggen is dat ik vind dat voor het bepalen voor wie dat geldt, niet een figuur het voor het zeggen moet hebben, hoe deskundig ook. Dat legt teveel macht in één hand. Voor andere TBSers denk ik idd dat ook voor hen vrijheid mogelijk moet zijn, na behandeling uiteraard. De deskundigen moeten er vertrouwen in hebben dat de persoon veranderd is. Ook weer: niet één, maar meerdere.
    Ik heb in eigen omgeving gezien wat iemand kan aanrichten die overduidelijk in een TBS-kliniek thuishoorde, maar die door een psychiatrisch onderzoek te weigeren alleen gevangenisstraf kreeg. Weet niet of dit ‘kameleon’-gedrag weerspiegelt of gewoon een genuanceerde opvatting is.:)

  165. Waar is 18.56 een reactie op? Als het op 18.16 uur van mij is: dat was voordat je vertelde geveld te zijn geweest door de griep. Ik ging ervan uit – zoals vaker is gebeurd – dat je met je Elsevierverhaal een steen in de vijver gooide om vervolgens niet meer te reageren. Dat klopte dus niet.

  166. **Bernard, lees het rapport maar eens**

    Tjss..tjss..Dame, medestanders gevraagd? Dat begint te lijken op een zielige poging van ⤽gelijkhebbigheid⤝. Jij interpreteert het rapport op jou manier, ik op de mijne.

    Jouw gelijk, is niet mijn gelijk, een discussie van één op één, maar ga niet roepen om ⤽medestanders⤝ want dat ⤽vervuild⤝ de discussie.

  167. ***Ja, hoewel ik mij groen en geel erger aan een enkele site en een enkele zich ‘journalist’-noemende entertainer, die media zul je vrij moeten laten.***

    @Bernard, natuurlijk erger ik mij ook aan bepaalde sites en TV uitzendingen en/of berichtgeving in kranten, daar is gelukkig (tot nog toe?) iedereen vrij in. Maar dat wil nog niet zeggen dat ⤽nieuwsvergaring⤝ onder curatele moet worden gezet van een ⤽onafhankelijk waarnemingskantoor⤝ die onder de mom van ⤽Europese waarden bescherming⤝ kan ingrijpen in de persvrijheid.

  168. Tss, is een roep om zelf naar de bron van een verhaal te gaan een poging een “medestander” te krijgen? Het moet niet zotter worden. Ik geef Bernard de bron zodat hij zich een eigen oordeel kan vormen en niet afhankelijk is van jouw of mijn interpretatie.

  169. Bericht door Dame, op 3 februari 2013 om 19:11

    Wat dat betreft heb ik minder vertrouwen in deskundigen dan jij, Bernard. Natuurlijk zijn er ook heel kundige psychiaters, de meesten waarschijnlijk, maar zoals in elke beroepsgroep zitten er ook mindere goden tussen. Belangrijker is dat het ook gewoon mensen zijn, die feilbaar zijn.

    Macht/tegenmacht klinkt inderdaad heel gezond. Dan toch door een rechter laten toetsen. Maar niet een rechter die bij het vonnis een bepaalde tijd noemt. Dat kan hij nooit weten. Maar misschien is dat nu ook al zo.

  170. Deze discussie toont voor mij de slechte kant van internet. Een of andere halfbakken journalist, die wellicht het Engels onvoldoende beheerst, publiceert een artikeltje dat kant noch wal raakt, en vervolgens pennen tig mensen de conclusies over op allerlei fora. De bereidheid om zelf naar de bron te gaan om te beoordelen of het artikel klopt, is zeer gering. Het oude gezegde “als het geschreven staat is het waar”, geldt kennelijk voor sommigen nog steeds.

  171. Dame, (20:21) Wie heeft het in deze discussie alleen over internet, lees de berichtgeving in de diverse kranten (voor en tegen) er eens op na, voordat je de internetbijdrage van Elsevier veroordeelt.
    Bijvoorbeeld de Volkskrant (typ in persvrijheid EU, in de zoekterm), misschien dat jou tere (anti internet) zieltje daar van opknapt.

  172. Dat zal ik zo eens doen, exVVDer. Overigens had ik het niet over internet als staande tegenover de kranten; ook Elsevier is immers een tijdschrift. Ik had het over de verspreiding van dat soort berichten via fora. Ik heb 3 of 4 van die aanbevelingen becommentarieerd vorige week en was zeker niet over alle haleluia. Het gaat mij er niet om dat je geen discussie kunt hebben over de voorgestelde maatregelen (meen dat ik in een van mijn eerste reacties al heb gezegd dat de vraag is of de eigen wetgeving niet volstaat), maar dat je wel moet discussiëren over wat er echt staat en niet over misvattingen.

  173. @Dame (19:59) Ik gaf toch duidelijk aan dat ik jouw ⤽opbeurende/wegloop⤝ reactie gemist had. Jij mag/kan hier een ander idee over hebben, maar als ik steen in de vijver gooit om een discussie uit te lokken, maak ik ook gebruik van deze rimpeling. Wanneer ik na verloop van tijd de discussie niet meer aansprekend vind, door te lang doorzeuren, dan zet ik inderdaad een punt achter het oeverloos ⤽welles/nietes⤝ spelletje.

  174. Je bedoelt het artikel van Martin Sommer? Dat is iig niet zo ongenuanceerd als dat Elsevierartikel. Niettemin leest hij iets anders dan ik. “aanbevelingen” worden bij hem “bevelen”, “marsorders”. In wezen stelt hij dat wij het in Nederland goed voor elkaar hebben en dit niet nodig hebben. Dat dachten ze in Engeland ook, tot het News of the World-schandaal. Ik heb hier wel vaker journalisten horen pleiten voor meer bevoegdheden voor de Raad van de Journalistiek om uitwassen tegen te gaan. Zo nieuw is dat niet. Ook vind ik het niet zo unicum om van “journalist” een beschemd beroep te maken. Dat hoeft niemand te weerhouden om te publiceren. Zijn twee verschillende zaken.
    Ik zie het rapport juist – en dat vind ik wel bijzonder – als een poging van de EU om ee eigen tegenmacht te organiseren vanuit het besef dat onafhankelijke journalistiek onontbeerlijk is in een gezonde democratie.

  175. @Dame,(21:09) En dat is nu juist de clou. Iedereen leest het rapport op zijn/haar manier, en trekt daarna zijn conclusie. Dat kan ongenuanceerd dan wel genuanceerd, net na gelang zijn/haar interpretatie, en gedachtegoed. (en reken er maar op dat ik het rapport helemaal gelezen heb)

    Het News of the World ?? schandaal is appels met peren vergelijken. Misstanden komen in alle geledingen voor, niet alleen in de journalistiek, maar daar is wetgeving voor. Ik vind juist dat een journalist vrij moet zijn in nieuwsvergaring, ( zonder monitoren van bovenaf) en ook vrij in moet kunnen publiceren. Wat een utopie is, gezien het hoofdredactioneel embargo. Maar dat terzijde.

  176. Dan eindigen we deze discussie eensgezind, exVVDer, want dat vind ik ook. Overigens is niet alleen een hoofdredactioneel embargo een bedreiging daarvoor, maar ook bijvoorbeeld een monopolie in de krantenwereld (Murdoch bv) die lange tijd dreigde en dreigt en in sommige landen werkelijkheid is geworden of overheidsbemoeienis met de media (Hongarije) of macht van providers e.d.
    Grappige is dat we met de interpretatie van het EU-rapport verschillen in de nadruk op “een journalist vrij moet zijn in nieuwsvergaring”. Voor jou legt de EU dat juist aan banden met die monitoring, voor mij monitort de EU juist die vrijheid.
    Maar eens dat persvrijheid een van de belangrijke waarden is in een democratie.

  177. Bericht door Dame, op 3 februari 2013 om 19:43

    Bernard, lees het rapport maar eens.

    Heb me beperkt tot de ‘recommendations’. Die staan vol met kreten als ‘freedom and pluralism of the media’. Met instemming gelezen. Ik heb toch niks gemist?

    Dan ben ik benieuwd of je de mening van exVVDer deelt dat de EU de persvrijheid ondermijnt.

    Van ondermijning van de persvrijheid heb ik geen spoor gevonden. Heb wel vaker het gevoel dat de Europese normen hoger liggen de de Nederlandse op meerdere gebieden.

  178. At the same time, the public service aspect and democratic function of media can come under threat either through political interference, undue commercial influence, or increasing social disinterest and indifference on the part of the general public.

    Zo waar die laatste twee punten!

    Challenges to media freedom and pluralism at Member State level

    Mooi gezegd. Ik noem het gevaren. Persvrijheid en commercie. Ze hebben elkaar nodig, maar het wringt ook altijd.

  179. Ha..ha..die Bernard (22;12), maar jij bent ook een EU D66??er, ik had niet anders verwacht. Maar uiteraard ⤽all of the game!⤝ 😉

  180. Zit ik te snuffelen in Duitse kranten, kom ik me daar toch een komisch stukje tegen in Die Welt. Moeten we nu in tranen uitbarsten of hinniken van het lachen over de zoveelste stupiditeit van de ⤽intellectuele⤝ geldverslinders in Brussel?

    ⤽Delen van Zuid-Europa ervaren droogte. Dus wat doet de Europese Unie, ze willen de ⤽natte⤝ Europese landen minder water laten gebruiken.

    Die Welt schrijft in een artikel, ⤽Miljarden voor nieuwe kranen⤝, na de energiearme lampen, komen nu de waterbesparende kranen. De komende jaren zal er extra tientallen miljarden euro??s worden geheven op huiseigenaren en woningcorporaties. De Europese Commissie wil de efficiëntie van gebouwen en huizen verhogen met betrekking tot het waterverbruik door vermindering van 30% met behulp van nieuwe richtlijnen in de lid staten. Het uitgangspunt is, om huiseigenaren en verhuurders te verplichten om douchekoppen, kranen en toiletten te vervangen door nieuwe met een aanzienlijk minder verbruik.⤝????.Dat staat er echt!

    ⤽Met behulp van een conservatief cijfer van 400 euro per woon/werkeenheid, zullen eigenaren van meer dan 25 miljoen huizen/gebouwen in Duitsland, uitkomen op circa 10 miljard. Nu ben ik geen wiskundig genie, maar grof berekend komt dit uit op circa ?? 50 miljard voor alle lidstaten.⤝ Toppie!, iedereen droomt toch van minder waterverbruik?

    Maar kan iemand op het log mij uitleggen, hoe je met minder watergebruik in b.v. het regenachtige Engeland, dingen natter maakt in b.v. Roemenië?

    In het artikel van Die Welt komen ze ook met statistieken: Wat betekent 30% daling van het waterverbruik in Duitsland?
    ⤽Van de jaarlijks beschikbare 188 miljard kubieke meter water in Duitsland,wordt slechts 2,7% gebruikt door openbare werken. Uiteindelijk gaat hier een groot deel van deze 2,7% regelrecht terug in de watercyclus. Een 30% reductie zou betekenen dat Duitsland slechts 1,9% gebruikt in plaats van 2,7%. Daarbij hebben veel openbare nutsbedrijven nu al een probleem, omdat ze niet genoeg gevoed worden door de huishoudens, en de riolen van tijd tot tijd gespoeld moeten worden met zoet water. Dat is de enige manier om stank en schade aan rioleringen te voorkomen.⤝

    Nog wat andere briljante ideeën Herr EU Kommissar? Ja, mensen de EU meesterbreinen werken weer op volle toeren. Maar nu weer genoeg EU waanzin, voor vandaag.

  181. Wat zegt dat citaat Dick? Is een open deur die een blinde in kan trappen. Natuurlijk kon het niet anders, maar wat wel anders kan is de hele poespas er omheen. Meneer Dijsselbloem wil nu ook ineens de interventiewet aanpassen, erg laat en lachwekkend, want de problemen in de financiële sector zijn niet van vandaag of gisteren. Daarbij vertelt niemand in Den Haag het echte verhaal, want door dit “geintje” met SNS Reaal komen er nog extra bezuinigingen aan van een slordige 4 miljard, omdat Brussel ons vrolijk aan het 3% begrotingstekort houdt. Dat kunnen ze ook makkelijk doen, omdat meneer Dijsselbloem met zijn nieuwe erebaantje daar nooit tegenin zal gaan. Kortom; we doen weer lekker ons best het braafste jongetje van de klas te zijn. Met dank aan VVD en PVDA, een kabinet wat het zeker niet slecht doet, maar in dit geval wel heel voorspelbaar acteert.

  182. ***Met dank aan VVD en PVDA, een kabinet wat het zeker niet slecht doet***

    @Stadshagenees (10:36) Op wat voor feiten baseer je deze uitspraak, ⤽dat het kabinet het niet slecht doet?⤝ Ik zie en hoor t.n.t. een uiterst flets kabinet, die geen urgente zaken aanpakken, maar zich alleen maar profileren (zoals je al aangeeft) als het beste jongetje van de klas bij de hoofdmeesters in Brussel. Het kabinet Rutte2 komt met de ene ⤽bezuinigmaatregel⤝ naar de andere. Maar zoals iedereen inmiddels begrepen heeft, betekent ⤽bezuinigen⤝ in het Haagse woordenboek LASTENVERZWARING, waarmee ze hopen het financieringstekort op de door Brussel geëiste 3% te brengen.

    Op zichzelf is natuurlijk de 3% regeling een farce, want een begroting en/of een budget behoort gewoon sluitend te zijn, d.w.z op nul te eindigen. De uitgaven moeten gedekt worden door een gelijk bedrag aan inkomsten. Natuurlijk kunnen hier in de praktijk wijzigingen in optreden, maar als wij zien dat ons land door de jaren heen telkens een negatief begrotingsresultaat had, mag je toch rustig spreken van een duidelijk wanbeleid, waarvoor de bewindvoerders in ieder bedrijf door de aandeelhouders, na een jaar op straat gezet worden.

    In mijn beleving moet een land bestuurd worden door ter zake kundige topmanagers, maar hierover kunnen we kort zijn, in ons land missen we dat volledig. De tent wordt hier gerund door een ratjetoe van ** Lager Onderwijsleraren, zorg medewerkers enz. en mannen en vrouwen die na hun niet afgemaakte opleiding haastig een baan zochten als ambtenaar, om hun eigen belang te dienen, een rustig bestaan, geen risico??s en een verzekerd inkomen, ook als je er niets van bakt.

    Afsluitend wil ik nog even terug komen op de dwingende 3% regel vanuit Brussel. Als wij dat niet zouden doen, stijgt de te betalen rente roepen ze vanuit Den Haag. Maar waarom steeg de rente in Frankrijk niet, toen dat land werd afgewaardeerd?
    Ook dit kabinet is niet in staat om een aantal structurele beslissingen te nemen, maar zadelt ons op met een lappendeken van noodoplossingen en pertinente leugens, maar inmiddels gaat dit op ⤽lastenverzwarend⤝ beluste kabinet wel gewoon door met hun geldverslindende hobbies te continueren.

    Voetnoot: ** Met respect voor lager onderwijsleraren, zorgmedewerkers en ambtenaren buiten de regeringsmacht/volksvertegenwoordiging. :-*

  183. De taak van een overheid is om de vrijheid van meningsuiting zo veel mogelijk te bevorderen en eventuele barriëres weg te nemen. Daarvoor hoef je geen berichten toe te voegen aan het geheel. Men red zich wel zonder.
    Maar de overheid heeft natuurlijk ook doelen en dan is dit best een slimme methode. Levert waarschijnlijk minder weerstand op dan het gevangen zetten of weg sturen van andersdenkenden.
    Klinkt goed. Feiten toevoegen aan de nieuwsstroom, wie kan daar nu op tegen zijn. Maar je kunt dan ook feiten verdraaien. En zo de mening van je doelgroep sturen. Maar dat gebeurt nu ook al door tendentieuze sites.
    Toch klinkt het niet goed. Maar ik weet niet precies waar het addertje zit.

  184. Bernard, Sophie In ’t Veld vindt het “volstrekt onnodig en overbodig” en noemt het “propaganda”. Dat laatste weet ik niet, want als het gaat om feiten en mythen te ontrafelen is dat gewoon informeren. Als er echter informatie wordt achtergehouden – en die kans is levensgroot – dan is dat zeer kwalijk. Mijn advies: niet aan beginnen. Bovendien doe ik het gratis.;D

  185. ****[quote De Europese Unie wil 2,3 miljoen euro gaan uitgeven voor een persmonitor die het imago moet gaan verbeteren op sociale media.****

    Wat jammer nu toch, het lukt inderdaad maar niet om de EU te verkopen aan het volk. Maar niet getreurd, er is voldoende geld in Brussel om een promotiecampagne van 2.3 miljoen euro op te starten, om de feiten te presenteren maar vooral om de mythen te ontkrachten.

    Maar is de EU niet gebouwd op een luchtbel, de mythe van onbegrensde welvaart en ontplooiing voor de Europese bevolking als machtig economisch machtblok tegenover de rest van de wereld? Deze mythe (luchtbel) is inmiddels wel uit elkaar gespat.

    Wat over is zijn de leugens, al zou ons de EU banen en inkomen opleveren. Het tegenovergestelde is waar: de EU kost ons banen en kost de gemiddelde Nederlander duizend tot tienduizend euro??s. Vooral de mythe over het exporteren, export zou ons extra banen en inkomen opleveren, en dat was vooral te danken aan de EU volgens de Eurolovers.
    Wat een gotspe, die redenering klopt voor geen meter: exporteren doen we al meer dan honderd jaar, en zeer succesvol ook zonder het keurslijf van de EU. Kijk eens rond, naar b.v. Engeland, Denemarken, Noorwegen en Zwitserland: al deze landen hebben geen euro en de export lijdt er niet onder. Dus de stelling dat de EU ons banen oplevert doordat we exporteren is mythe.

    Hierboven stip ik maar één leugen aan, (zou ik ze allemaal opschrijven, dan is het log te klein)
    Maar het geeft wel aan waarop de EU gebouwd is, een mythe, met veel negatieve feiten.

  186. Je hebt toch een eigen bedrijf, exVVDer? Wat denk je dat het een exportbedrijf kost wanneer de grenzen weer dichtgaan en wanneer elk land weer zijn eigen bepalingen aan goederen kan stellen?
    Of wil je wel de open grenzen en het vrije handelsverkeer houden, maar dan zonder de EU? Dat is een fictie.
    En gaan we dan weer afzonderlijk onderhandelen met de VS en China wanneer deze protectionistische maatregelen nemen?

  187. Dame, het gaat er niet om of een eigen bedrijf heb, het gaat over de na(voor)delen van de EU.
    Zoals de Eurolovers het nu stellen was Nederland voor 1992 een land van nitwits, zonder handelsgeest en leefden we in een moeras achter de dijken. Nou reken er maar dat onze multinationals toen in de hele wereld tot de topbedrijven behoorden, met een expertise waar alle landen graag gebruik van maakten.

    En natuurlijk wil in open grenzen, dat zit gebakken in de Nederlandse handelsgeest, dus terug naar de EEG, met handelsafspraken met individuele landen, zonder het strakke keurslijf van de geldverslindende EU. Dat Nederland zonder de EU geen handel zou kunnen drijven is juist de fictie (mythe) die ons opgedrongen wordt. Handelsverkeer afgesproken binnen verdragen als een EEG zal ongetwijfeld af en toe protectionisme optreden, maar op wereldschaal komt ⤽beschermde invoerrechten⤝ regelmatig voor. Maar daar hebben we onze ⤽economische⤝ diplomaten voor ingehuurd.

  188. Die goede oude tijd, die is niet meer, exVVDer. De wereld is verder gemondialiseerd, de verwevenheid binnen en tussen bedrijfstakken is sterk gegroeid, China is een economische macht van betekenis geworden en zo zijn er nog wel een paar veranderingen.
    Mss moet onze nieuwe Koning die rol als economisch diplomaat maar gaan vervullen. Ik vrees dat Nederland alleen weinig gewicht in de schaal legt. Maar, dream on.:)

  189. Tegeltjes wijsheid Dame, waar de EU ambtenaren nu mee langs deur leuren, en naadloos past binnen het promotie riedeltje van de EU.
    Wie dacht je, sluiten buiten Europa de handelsverdragen voor Nederland af, de EU nitwits? Ik dacht het niet.

  190. Stukje uit de Telegraaf van Vermeend en Van der Ploeg, niet over Nederland, maar over het mogelijk uittreden van het VK uit de EU. Illustratief, hoewel jij het er ongetwijfeld niet mee eens bent.

    Daarnaast is er bij het internationale bedrijfsleven steeds minder belangstelling voor Groot-Brittannië. Dat werd al zichtbaar toen het VK besloot buiten de euro te blijven. Bedrijven uit onder meer Japan, Canada en de VS die bezig waren met de keuze voor een vestigingsplaats lieten het VK toen vallen en kozen voor de eurozone. Mede door de globalisering zien we dat internationale bedrijven vanwege handelsvoordelen en minder valuta risico??s een voorkeur hebben voor een vestigingsplaats binnen een groot economisch machtsblok met een stabiele wereldmunt. Voor de eurozone is dat een gunstige ontwikkeling, voor het VK niet. Door uit de EU te stappen wordt de Britse positie nog slechter.

    De onzekerheid die Cameron met zijn toespraak heeft gecreëerd zal het VK banen en economische groei gaan kosten; als het VK uit de EU stapt, verliest het de vrijhandelsvoordelen van de interne markt. Bovendien is de kans groot dat de VK-economie de komende jaren al schade zal lijden. Steeds meer bedrijven uit de opkomende economieën, zoals China, Brazilië, India en Rusland zullen vestigingen in Europa gaan openen. Het ligt voor de hand dat ze het VK zullen mijden. Internationaal opererende ondernemingen houden niet van onzekerheid en gaan zich niet vestigen op een ??geïsoleerd?? eiland waar de handelsvoordelen van de EU op de tocht staan. Daarnaast is de kans groot dat Engelse bedrijven die hun brood verdienen met de export naar de EU als gevolg van het mogelijke verlies van deze voordelen hun investeringen zullen terugschroeven. Als het VK de EU verlaat wordt het Engelse bedrijfsleven geconfronteerd met handelsbarri?res in de vorm van onder meer hoge EU heffingen op import. Het is een illusie dat het VK als buitenstaander deze belemmeringen in afzonderlijke bilaterale onderhandelingen zal kunnen wegnemen.

  191. Of ik het niet mee eens ben, hoe raad je het zo? Zoals je weet heb ik niet zoveel op met ⤽economen⤝, al zal er van een kluitje van tien, altijd wel één in de buurt van de waarheid komen. Maar ik heb in casino ook wel eens een ⤽goeie⤝ avond, hoe noemen ze dat ook alweer????? 🙂

  192. @Dame, ik wil nog even terug komen op je reactie van gisteren, (16:47)

    ⤽het ⤽lumineuze⤝ plan van de EU om 2.3 miljoen euro te ⤽verbrassen⤝ om het EU imago te verbeteren op sociale media⤝

    Het is misschien wel zinvol om eens terug te kijken naar het modieuze plan wat in augustus 2012 (NRC Next) ontsproot vanuit de creatieve hersencellen van GroenLink(er)s. In hun alles omvattende wijsheid werd besloten tot een innovatieve campagnevoering. Studenten zouden zich op fora in de discussies mengen en zo het alternatieve perspectief van GroenLinks naar voren brengen. En dit zonder te zeggen dat GroenLinks ze had ingehuurd. Uiteindelijk moest modieus GroenLinks toekijken hoe ze tijdens de verkiezingen werden weggevaagd. Misschien had GroenLinks eerst moeten uitdenken wat het potentiële effect van haar strategie kon zijn?
    En zou de Europese Commissie dat ook niet moeten doen, voordat ze 2.3 miljoen euro ⤽verbrassen?⤝

    De Europese Commissie suggereert dat de burgers door meer feitenkennis positiever oordelen over de EU. Als bewezen is dat we vrede en welvaart aan Brussel te danken hebben, moet de burger dat ook weten en dan zullen ze niet meer Eurosceptisch stemmen. Zullen we de naam veranderen in Simplistische Commissie,want het probleem is dat dit niet is bewezen en dat het bij Europa vooral om het gevoel van burgers gaat dat je niet meer de baas bent in je eigen land en de controle verliest. En daar helpen de meest rationele argumenten niet bij.

    Uit overige reacties heb ik opgemaakt, dat je het ⤽plan⤝ ook niet ziet zitten.

    Maar ik heb toch nog een ⤽dwingende⤝ vraag aan jou. Kan jij als overtuigd Eurolover, een mailtje sturen naar Brussel en vragen om af te zien van dit heilloze plan? Misschien dat er daar nog één of misschien wel twee verlichte geesten rondlopen die een betere besteding kunnen bedenken voor deze 2.3 miljoen euro. 🙂

  193. Tweet van de dag
    di 05 februari 2013
    Het zou voor Sybrand Buma misschien best een aardig idee zijn als hij het #CDA-verkiezingsprogramma een keer zou lezen. #EU

    Carel Bruring

  194. exVVDer Ik vind het een kansloze missie om mensen in te huren om via social media discussies te beïnvloeden. Een hellend vlak, bovendien. Wel snap ik de behoefte van de EU dat de Europese burgers geïnformeerd worden over het beleid. Die behoefte heb ik ook. Ik vind dat de media daar vele steken laten vallen. Hoe kun je als burgers een mening vormen, wanneer je niet beschikt over de feiten? In dat verband zou de EU er ook goed aan doen om rapporten in de verschillende landstalen uit te brengen. Dat voorkomt misinterpretaties.
    Ik ben gevleid dat je denkt dat ik invloed heb op het EU-beleid. Zelf denk ik dat de mening van een EU-hater er meer toe doet: daar valt namelijk nog een zieltje te winnen. Dus wat let je?8)

  195. Het CDA is steeds meer de weg kwijt, lijkt het wel. In een wanhopige poging om de kiezers terug te winnen, slaat Buma nu wild naar de EU. In de Vk vandaag een overzicht van zijn voorstellen, waarbij het merendeel óf (nog) geen EU-beleid is óf gaat om strenger Nederlands beleid.

  196. ***Zelf denk ik dat de mening van een EU-hater er meer toe doet***

    @Dame, dat is een foutieve inschatting, ik ben zeker geen EU-hater. Wel heb ik een ingebakken afkeer van betutteling, en dwingend oplegde (ondemocratische) regels.
    Dat betekent, samenwerken op Europees niveau in een rendabele economische unie, zonder politiek en/of munt geneuzel.

  197. Ik zie het inzetten van betaalde opiniebeïnvloeders ook niet zitten. Lijkt me meer een alternatief omdat je het opsluiten van je politieke tegenstanders nog iets te rigoreus vindt.

    Verder is het ook niet erg. De meeste reageerders zijn toch niet objectief. En dat weet de lezer. Maar het is dan wel zonde van het geld.

    Verder wordt de sfeer op fora als bijvoorbeeld GeenStijl en de Telegraaf in hoge mate beïnvloed door de moderatoren. Misschien een idee om daar in te infiltreren.

  198. Dat valt me nu van je tegen, exVVDer, ik dacht je met het kopiëren van de door jou gebruikte stijlfiguur “overdrijving” een plezier te doen. ;D

  199. Daar moet je wel sterk voor in je schoenen staan, Bernard. Ik vrees dat ik met zo’n baan binnen een halfjaar gedwongen moet worden opgenomen.:o

  200. Elke letter (volgens mij) eens met

    Bericht door bernard, op 6 februari 2013 om 20:54
    Ik zie het inzetten van betaalde opiniebeïnvloeders ook niet zitten. Lijkt me meer een alternatief omdat je het opsluiten van je politieke tegenstanders nog iets te rigoreus vindt.

    Verder is het ook niet erg. De meeste reageerders zijn toch niet objectief. En dat weet de lezer. Maar het is dan wel zonde van het geld.

    Verder wordt de sfeer op fora als bijvoorbeeld GeenStijl en de Telegraaf in hoge mate beïnvloed door de moderatoren. Misschien een idee om daar in te infiltreren.

  201. Met het woord ⤽Eu-hater⤝ is op zich niks mis mee, ik voel me daar ook op geen enkele manier door aangesproken. Al vind ik ⤽haat⤝ een tikkie overdreven, het is meer een ⤽gezonde⤝ afkeer.;D

  202. ***Verder wordt de sfeer op fora als bijvoorbeeld GeenStijl en de Telegraaf in hoge mate beïnvloed door de moderatoren. Misschien een idee om daar in te infiltreren.***

    @bernard, hierin kan ik je niet helemaal volgen, zal misschien aan mijzelf liggen, maar wat ⤽beïnvloeden⤝ de moderatoren?

  203. Ik weet geen concreet voorbeeld meer te noemen. Maar ik heb wel eens gereageerd op een tendentieus bericht op GS. Naar mijn idee heel feitelijk. Maar dat werd verwijderd, inplaats ruimte te geven aan een discussie. Feiten waren kennelijk niet de bedoeling.

  204. De twee sites (GS/Telegraaf) zijn ook geen discussie sites, maar meer z.g. ⤽spuug⤝ sites, waar moderatoren alleen maar de ergste ⤽spuug⤝ verwijderen. Daar moet je ook niet aankomen met een ⤽feitelijk⤝ onderbouwde reactie, daar zijn ze niet op ingericht.

  205. Dame, (19:47) heerlijk toch, dat deze ⤽ouderling Buma⤝ het licht ziet. Maar deze ⤽voorzanger⤝ zingt alleen maar een psalm voor de b?hne, om verdoolde schaapjes terug te winnen in zijn kudde. Laat Wim van de Camp, het maar niet horen. 🙂

  206. Dat is precies de reden waarom ik geen moderator zou kunnen zijn bij GS/Telegraaf: dat ik dat feitelijke reacties van Bernard als “spuug”-zijnde zou moeten verwijderen. Het lezen van al die “niet-spuug”-reacties die geplaatst worden zijn een aanslag op de geestelijke gezondheid, iig die van mij.

  207. Ook hier op het log vaak een ⤽hot item⤝, het baantjes carrousel dat op gang komt als één of meerdere van ⤽onze⤝ geachte politieke afgevaardigden, om wat voor reden dan ook de pijp aan Maarten geven. Zo ook het geachte Kamerlid Ineke van Gent (GroenLinks).
    Dat ⤽onze⤝ Ineke v.w.b. politieke overtuiging niet zo sterk in leer was/is, blijkt wel uit haar politieke carri?re die startte bij de PSP om via de SP uiteindelijk terecht te komen binnen het ⤽warme⤝ nest van GroenLinks. Maar als aankomend politica moet je natuurlijk wel je ⤽geldelijke⤝ kansen grijpen, toch?

    Dat doet ze nu weer, met haar (afgeronde?) opleiding aan de sociale academie, gaat ze aan de slag als ⤽commercieel!⤝ regiodirecteur bij de NS Noordoost. En nu maar hopen dat er nooit meer sneeuw valt.

    Zie haar enthousiaste tweet:
    Per 15/2 ga ik aan de slag als regiodirecteur Noordoost bij de #NS Aanspreekpunt voor de commerciële aangelegenheden en contact

    Nu zal ik de laatste zijn die iemand een ⤽leuke⤝ baan zal misgunnen, maar ik heb zo mijn twijfels aan de juiste competentie van deze mevrouw. ⤽Commerciële aangelegenheden⤝ staat er in haar tweet, maar of een opleiding sociale academie deze dekt?

    Verder zet ik ook grote vraagtekens bij de overweging van de NS, daar deze Ineke van Gent tijdens haar ⤽luisterrijke⤝ Kamerlidmaatschap één van de grootste criticasters van de NS was. Per 15/2 natuurlijk de grootste supporter.
    Van Gent noemde o.a. vorig jaar de NS nog een ⤽ordinaire brievenbus-BV⤝ toen openbaar werd dat de NS gebruik maakte van een schimmige belastingconstructie via Ierland.
    (wat op zich natuurlijk een juiste vaststelling was.)

    Bij de NS leeft natuurlijk ook het motto: (zoals bij veel andere) ⤽als je ze niet kan verslaan, moet je ze maar inhuren⤝ 😉

  208. Toch maar eens een inkopper plaatsen boven mijn EU stukkies, voor de mensen die denken dat ik een Europa (EU)-hater ben. 🙂

    Pro Europa, dus tegen de EU.

    De komende dagen maar eens kijken, of Rutte wat geld kan verdienen voor ons in Brussel.
    Er staat nogal een deal(tje) op het spel, namelijk 1 miljard euro belastinggeld, dat uitonderhandeld moet worden met de overige 26 lidstaten. Dat is de ⤽korting⤝, die ons welwillend de afgelopen jaren was toegekend door de opperbazen in Brussel.

    ⤽Wij⤝ondersteunen Europa percentage gewijs als één van de grootste nettobetalers jaarlijks met ± 6.5 miljard, krijgt als één van de beste jongetje van de klas daarover een korting van 1 miljard, en ziet volgens de glazenbolkijkers daarvan ± 2.1 miljard ⤽terugstromen⤝ naar ons land.

    Maar er zitten enige ⤽beren⤝ op de weg, de grootste ⤽beer⤝ is, dat Brussel eist dat het huidige budget voor de komende 6 jaar opgekrikt moet worden naar 1000 miljard!, (de nulletjes zal ik je besparen) en dan is elk miljard(tje) er natuurlijk één, niet waar? Ieder land moet de eis van Brussel (de 3% norm) nakomen, dus wordt er overal driftig bezuinigd, behalve in Brussel waar de geld- bomen nog steeds hoger de hemel in groeien.

    Onder het motto: ⤽herverdeling van de welvaart is goed voor iedereen⤝ Of betekent het, ⤽nivelleren is een feest!⤝ een bekende kreet uit een bepaalde hoek.

  209. ⤽Pro Europa, dus tegen de EU⤝

    Zandzakken voor de deur, en in de schuttersputjes. Voorzitter Europees Parlement Schulz, waarschuwt de EU leiders nog één keer.

    De EU meerjarenbegroting mag niet afwijken van de wensen (eisen) van het Europees Parlement. Het Europarlement heeft voor de eerste keer het recht de meerjarenbegroting goed of af te keuren. Volgens Schulz ⤽komt nicht in frage⤝ dat de EU lidstaten de begroting terug brengen naar 960 miljard, terwijl hij en de Europese Commissie 1.045 miljard wensen (eisen)
    Ach waar ⤽lullen⤝ die EU lidstaten ook over, een ⤽peanut⤝ van 85 miljard.

    Hij sloeg nog net niet zoals Chroetsjov in het verleden met de schoen op tafel, maar hij weigert zijn handtekening te zetten onder een akkoord als het gat tussen betalingen en verplichtingen te groot wordt.

  210. Het lijkt me inderdaad niet meer dan logisch dat de EU ook een beetje kalmer aandoet. En dat het EP ‘eisen’ heeft, natuurlijk. Maar mocht er straks een begroting van 960 mrd liggen, dan wil ik nog wel eens zien of het EP die begroting afkeurt.

  211. ⤽Pro Europa, dus tegen de EU⤝

    Het zal mij ook benieuwen of de EP een zuiniger begroting durft te blokkeren, en of ze nu Europa in crisis verkeert alsnog een te grote broek aan zullen trekken.

    Alle landen snijden in hun uitgaven, en de nettobetalers VK, Zweden en Nederland willen dat deze keer ook de EU hier niet aan ontkomt. De Duitsers (Merkel) willen als redelijk draaiende economie nog wel dieper in de buidel tasten, maar zij krijgt inmiddels ook veel oppositie in haar eigen land. Vooral nu er berichten doorsijpelen dat 11 duizend EU ambtenaren meer verdienen dan zijzelf.

  212. Klopt bij Telegraaf heerst censuur, zonder zuur te willen klinken; daar mag alleen een rechts geluid gelezen worden. Soms zelfs tot het racistische aan toe. Telegraaf; in en na de oorlog fout.

  213. PvdA wil topsalarissen Zwolle aanpakken

    De Zwolse PvdA-fractie wil van het college weten of er al afspraken zijn gemaakt om topsalarissen in Zwolle aan te pakken. Op 1 januari 2013 is de Wet Normering Bezoldiging Topfunctionarissen (WNT) voor de publieke en semi-publieke sector in werking getreden. Deze wet regelt dat topfunctionarissen niet meer mogen verdienen dan 228.599 Euro, dat is 130% van een ministersalaris. Echter, deze maximering is niet direct van toepassing op private ondernemingen waarin de gemeente participeert (als aandeelhouder) en ook niet voor alle gesubsidieerde organisaties. lees meer

  214. Nog maar even de geheugentjes opfrissen. 😉

    Bericht door Dame, op 25 november 2012 om 12:26
    Wat de begroting betreft, weet ik niet of je deze top als mislukking moet kenschetsen. Het is me nogal geen klus om met zoveel belanghebbenden, die allemaal een groter aandeel uit de subsidieruif willen en een kleiner aandeel aan de vulling daarvan willen bijdragen, in 1 keer tot overeenstemming te komen. Bij de vorige begroting lukte dat ook niet.
    Het verhaal over verhogen van de EU-begroting ligt genuanceerder. Het gaat allereerst om de begroting 2014-2020. De Europese Commissie heeft voorgesteld om die meerjarenbegroting met 50 miljard (5%) te vergroten tov de vorige begroting. De voorzitter van de EU, Van Rompuy, stelt echter een inkrimping met 80 miljard voor, terwijl Nederland denkt aan 100 miljard. De begroting van de EU is tussen 1999 en 2009 met 42% gegroeid. Een hoog percentage. De Nederlandse begroting is die tijd is echter met 65% toegenomen. Relatief gezien valt het dus wel mee met Europa als big spender. Overigens vloeit 94% van de Europese middelen weer terug naar de lidstaten. Ik ben trouwens tevreden over de kritische positie die de Europese Rekenkamer inneemt en die de vinger legt bij zere plekken. Macht en tegenmacht, checks and balances blijven van groot belang in elke democratie.

    Een deel van een posting waar ik destijds mijn best op heb gedaan om mijn houding tov de EU te duiden. Sta er nog steeds achter, maar merk vaak dat het hier niet is blijven hangen… Maar ja, nuance discussieert ook niet zo lekker.;D

  215. En hoe zal het gaan met de onderhandelingen over de EU-begroting. Vrij voorspelbaar, denk ik. Van Rompuy weet exact welke positie de diverse landen innemen. Hij heeft ook de eisen gehoord uit de VK en Nederland. Wat hij zal doen i ze allemaal een succesje gunnen, zodat ze met opgeheven hoofd naar huis kunnen, terwijl ze eigenlijk in de broek zijn genaaid. Dat noemen we ook wel politiek.;D

  216. ⤽Pro Europa, dus tegen de EU⤝

    Laten we er voorlopig eens één aspect uithalen, waar Europa (en hier op het log) zich op voorstaan als ze het hebben over de ⤽zegeningen⤝ van het samenwerkingsverband EU.

    ⤽Vrede en veiligheid⤝

    Eén van de meest belangrijkste (propaganda) getuigenissen , is dat het samenwerkingsverband EU, ⤽vrede en veiligheid⤝ zou hebben gewaarborgd. Zonder het EU vingertje, had iedere individuele nationale staat in West Europa zich de afgelopen jaren de tent uitgevochten. Ze slaan zich op de borst in Brussel, alsof zij er voor gezorgd hebben dat Frankrijk en Spanje niet in een bloedig gevecht zijn geraakt over de rotsblokken in de Pyreneeën, dat Turkije inmiddels Griekenland niet heeft geannexeerd en zo kan ik nog wel een rijtje afgaan.
    Al gaan ze in Brussel, met oogkleppen op voorbij aan de oorlog in de Balkan, dat toch niet in VerWegistan ligt.

    Een veel geopperde stelling in Nederland is, dat we al 70 jaar geen oorlog hebben gehad, (op zich natuurlijk fantastisch) maar dat is geen novum. Tussen het gehakketak met de Belgen in 1843 en 1940 zit 109 jaar, en als we verder terug gaan in de tijd komen we zelfs een ⤽vredestijd⤝ tegen van 121 jaar. Allemaal nostalgisch geneuzel, en de ver van mijn bedshow, maar toch.

    Maar om weer terug te komen op de borstklopperij van de EU, hebben zij en haar voorlopers EGKS en de latere EG een nieuwe Europese oorlogen voorkomen? Dat is een zeer onwaarschijnlijke aanname. Na WO 2 waren de Europese landen straatarm en zeker oorlogsmoe, en met de oorlogsdreiging van de Sovjet-Unie in onze achtertuin, haalde niemand het in zijn (bolle) hoofd om opnieuw een oorlogsvuurtje op te stoken.
    Aangezien momenteel geen buitenlandse mogendheid een Europees land bezet en er dus ook niets te veroveren valt, en de grenzen afgebakend zijn, was er in Europa de afgelopen decennia geen oorlog. En dat heeft niets te maken met het bestaan van de EU.

    Het verleden heeft aangetoond dat relatief grote wereldgrootmachten niet erg geliefd zijn, en door staten georganiseerde kartels (OPEC) al helemaal niet. Kan het niet zo zijn, dat een ⤽increasing union⤝ agressie uitlokt, en in het ergste juist geval ⤽oorlog⤝?

  217. Bericht door ex VVD’er, op 8 februari 2013 om 20:46
    Tussen het gehakketak met de Belgen in 1843 en 1940 zit 109 jaar

    Niet overdrijven ex VVD’er want ik tel “maar” 97 jaar. 🙂

  218. Pro Europa, dus tegen de EU

    Als er nog enige mensen zijn, die denken dat Van Rompuy doormiddel van ⤽wheelen en dealen⤝ een succesje behaald heeft, moet ik toch teleurstellen. De zwaarovertrokken EU begroting krimpt voor het eerst in haar geschiedenis. De geëiste 1045 miljard is gelukkig al onmiddellijk bij het grofvuil gezet, en het huidige aflopende budget van 1035 miljard is de komende 7 jaar verminderd tot 997 miljard. Van Rompuy kan natuurlijk wel zo doen alsof hij de grote ⤽winnaar⤝ is geworden, maar hij zal nog een hele kluif hebben aan de EP, die op voorhand al dwars lagen. Dat noemen we ook politiek. ;D

  219. ***Niet overdrijven ex VVD’er want ik tel “maar” 97 jaar.***

    Verdulleme Assie, heeft die Jan van Speijk (je weet wel, die van ⤽dan liever de lucht in!⤝ Antwerpen, mij toch weer verkeerd ingelicht.;D

    Dat gehakketak begon in 1831, ⤽misschien een jaartje eerder⤝ maar dan zitten we toch de 109/110 jaar.

  220. ***Het enige wat ons het oplevert is oorlog in de portemonnee.***

    Assie, dat zie verkeerd, als het over de EU gaat, kan het nooit ⤽oorlog⤝ zijn, dat noemen we ⤽blinde solidariteit⤝ 😉

  221. Ik heb maar eens een borrel genomen en de TV uitgelaten. Is dat een goede manier om de dingen weer eens op een rijtje te krijgen?

    Dit gaat mij echt boven de pet. Bijna elke posting hierboven snap ik niet. Maar ik neem mij mijn eigen interpretatie van de posting van Dame van 18:47 ter harte: Pas reageren als je helemaal snapt wat de poster bedoelt en zo niet dan eerst naar dat aspect vragen en als je vind dat de aangedragen feiten ook nog kloppen, dan pas reageren. Kost een paar dagen, maar dan heb je ook wat.

    Zo, dat was 18:47!

  222. Bericht door ex VVD’er, op 8 februari 2013 om 20:46

    Al gaan ze in Brussel, met oogkleppen op voorbij aan de oorlog in de Balkan, dat toch niet in VerWegistan ligt.

    Maar die zaten toen toch nog niet in de EU?

  223. @Bernard, dat is wel een erg naïeve opstelling. ⤽het is natuurlijk ook heerlijk relaxt, op met en borrel achterover te leunen⤝ Maar als ik een posting niet snap, (Of niet wil snappen ;)) dan vraag ik de desbetreffende persoon om uitleg. Na dagen, is het item meestal niet meer nieuwswaardig.

  224. Bericht door ex VVD’er, op 8 februari 2013 om 20:46

    Aangezien momenteel geen buitenlandse mogendheid een Europees land bezet en er dus ook niets te veroveren valt, en de grenzen afgebakend zijn, was er in Europa de afgelopen decennia geen oorlog..

    Laten we het beperken tot ‘Aangezien de grenzen afgebakend zijn.’ en verder niks. Een land dat niet bezet is door een buitenlandse mogendheid kan ook aangevallen worden.

    (Fles is nu leeg. Er zit alleen nog wat in het glas.)

  225. ****Maar die zaten toen toch nog niet in de EU?****

    @ Bernard, dat klopt, maar we rekenen de Balkan wel binnen West Europa. De Navo heeft hier niet voor niets ingegrepen, dat was niet gebeurd bij enig ander ⤽Oost⤝ Europees land.

  226. Bericht door ex VVD’er, op 8 februari 2013 om 20:46

    Het verleden heeft aangetoond dat relatief grote wereldgrootmachten niet erg geliefd zijn, en door staten georganiseerde kartels (OPEC) al helemaal niet. Kan het niet zo zijn, dat een ⤽increasing union⤝ agressie uitlokt, en in het ergste juist geval ⤽oorlog⤝?

    Nee, dat geloof ik niet.

  227. Bericht door ex VVD’er, op 8 februari 2013 om 21:15

    maar hij zal nog een hele kluif hebben aan de EP, die op voorhand al dwars lagen.

    Precies! De democratie in de EU is nog lang niet wat het in mijn (wellicht onze) ogen moet zijn, maar dit sprankje van democratie is er dan toch wel! Met dank aan het verdrag van Lissabon.

  228. Bericht door ex VVD’er, op 8 februari 2013 om 22:05

    @Bernard, dat is wel een erg naïeve opstelling. ⤽het is natuurlijk ook heerlijk relaxt, op met en borrel achterover te leunen⤝ Maar als ik een posting niet snap, (Of niet wil snappen ) dan vraag ik de desbetreffende persoon om uitleg. Na dagen, is het item meestal niet meer nieuwswaardig.

    Klopt helemaal. Dit is één van mijn frustraties. En daar baal ik wel vaak van. Als ik een onderwerp goed uitgezocht heb plaats ik vaak toch maar geen reactie omdat het niet meer relevant is.

  229. Bericht door ex VVD’er, op 8 februari 2013 om 22:10

    ****Maar die zaten toen toch nog niet in de EU?****

    @ Bernard, dat klopt, maar we rekenen de Balkan wel binnen West Europa. De Navo heeft hier niet voor niets ingegrepen, dat was niet gebeurd bij enig ander ⤽Oost⤝ Europees land.

    Ja, de NAVO. De NAVO niets te maken met de EU. De Verenigde Staten van Amerika zitten ook in de NAVO. Turkije trouwens ook! Vraag eens aan een PVV’er of ze Turkije in de EU willen hebben. 😀

  230. Bericht door ex VVD’er, op 8 februari 2013 om 22:10

    …dat was niet gebeurd bij enig ander ⤽Oost⤝ Europees land.

    Inderdaad een goeie. Joegoslavië was geen NAVO land. Maar er dreigde als ik het me goed herinner een genocide op de Kroaten. En dat was volgens mij het argument. (in de publiciteit dus. Achter de schermen kunnen we niet kijken.) Ik zou niet weten waarom dat niet gebeurd zou kunnen zijn bij een ander Oost-Europees land. Maar blijft dus staan dat er in de EU de afgelopen 70 jaar vrede is geweest.

  231. ***Nee, dat geloof ik niet***

    @Bernard,(22:11 dan zal ik proberen het uit te leggen. Er wordt vanuit Brussel (en in ons land) geschermd met de ⤽dooddoener⤝ dat Nationalisme tot oorlog leidt, niets is minder waar, imperialisme leidt juist tot oorlog. De ambitie om een Europees rijk te vestigen leidt juist tot oorlog, dat heeft verleden bewezen. De ambitie om verschillende landen/volkeren in een keurslijf te persen, stuit op tegenstand van de Europese bevolking die dat vanuit haar soevereiniteit gevoel dat nooit zullen accepteren. Fascisme en nationaal-socialisme waren beide expliciet gericht op Europese eenwording, we hebben gezien hoe het afgelopen is.

    Zoals je ziet leiden te pogingen om Europa politiek te verenigen nu al tot grote spanningen. In bijna alle landen zien we de opkomst van anti-establishmentpartijen die het politiek midden destabiliseren. Juist het nationalisme is de kracht, die democratie mogelijk maakt, zonder de bindende kracht van de bevolking kan het parlement nooit legitieme besluiten nemen. Kijk naar België, dat land illustreert juist het gebrek aan nationale eenheid, die het besturen van dat land juist uiterst moeizaam maakt. Het is juist de fantoomangst voor Nationalisme dat uitmond in een knellend Brussels imperium.

    Een Europa moet niet bestaan uit één centralistisch bestuur, maar uit samenwerkende natiestaten die niet bang zijn voor nationale verschillen. Ontbind de Euro zodat landen weer monetair lucht krijgen en zelf hun rentevoet kunnen bepalen naar de hand van de efficiënte koers voor hun lokale conjunctuur. Allen een Europa van soevereine natie staten heeft toekomst.

  232. ***Met dank aan het verdrag van Lissabon.***

    @bernard,(22:19) jij wilt mij hier toch niet wijs maken, dat het verdrag van Lissabon ⤽democratisch⤝ is ontstaan? Daar hebben een meerderheid van de Nederlandse bevolking een heel ander idee over.

  233. @Bernard (22:23) er is toch niets mis mee, om nadat je een (niet uitgepluisde) reactie gepost hebt, hierop terug te komen als het onjuist is? Dat geeft juist aan dat je niet ⤽alwetend⤝ bent. Daar hoeft niemand zich voor te schamen.

  234. @Bernard 21.45 uur. Ik reageerde op de posting van exVVDer van 0.08 uur. Hij schrijft daar alsof hij nieuws brengt, terwijl we in november over exact hetzelfde hebben gediscussieerd. Ik heb toen eea uitgezocht en wilde het mezelf makkelijker maken door dat maar te kopiëren. Kern van het betoog is, dat de EC weliswaar een ruimere begroting voorstaat, maar dat dat meteen een kansloze missie was aangezien de voorzitter juist wilde inkrimpen, net zoals de meeste regeringsleiders. Die 960 voor 7 jaar was “al binnen”. Voor de buitenwereld is het natuurlijk beter om te doen alsof Rutte (of Cameron in de VK en anderen in hun eigen land) dit er eigenhandig hebben “uitgesleept”…. Mss kan Rutte zo van “exVVDer” weer “VVDer” maken. ;D

  235. @VVD’er, op 8 februari 2013 om 22:50
    De OPEC en de EU zie ik niet als imperialisme, maar als een samenwerkingsverband. De verschillende staten blijven gewoon bestaan, maar zien het voordeel van samenwerking.

    De ambitie om een Europees rijk te vestigen leidt juist tot oorlog, dat heeft verleden bewezen.

    Essentieel verschil is dat dat niet op basis van vrijwilligheid (waarbij iedereen er wat aan had) ging.

    Het is juist de fantoomangst voor Nationalisme dat uitmond in een knellend Brussels imperium.

    Dit ontgaat me.

    Ontbind de Euro…

    Ik weet niet of dat nu wel zo’n goed idee is. Krijgen we al die protectionistische regeltjes en grenzen ook weer terug. Jammer alleen dat die lui in Maastricht hun werk maar half gedaan hebben.

  236. exVVDer, mss een goed boek over de geschiedenis van Europa vanaf Napoleon lezen voordat je wat selectief shopt tussen oorlogen en dat verbindt aan een oordeel over de vredesdoelstelling van de EU? 8)

  237. Bericht door ex VVD’er, op 8 februari 2013 om 23:00

    @bernard,(22:19) jij wilt mij hier toch niet wijs maken, dat het verdrag van Lissabon ⤽democratisch⤝ is ontstaan? Daar hebben een meerderheid van de Nederlandse bevolking een heel ander idee over.

    Het verdrag van Lissabon zal misschien niet democratisch ontstaan zijn, maar heeft wel voor meer democratie gezorgd. Het Europees Parlement heeft daardoor veel veel meer macht gekregen.

  238. Ach, kijk eens aan, Dame (23:23) reageerde op een posting van ex VVD??er van 00:08 uur. Dan is het meestal een normaal gegeven om daar daar ex VVD??er bij te zetten. Ik heb het gelezen, maar kon er met geen mogelijkheid uithalen dat het aan mij gericht was.

    Zelfs nu neem je niet de moeite om het te verduidelijken, maar richt jij je tot Bernard.
    Maar als je over mij met derden wilt communiceren, mijn zegen heb je. Als het maar netjes blijft.

  239. @Dame (23:28) als het niet te veel moeite is om mijn naam te vermelden bij de komende reactie, zou ik graag uitleg hebben over je aanmatigende reactie. Want t.n.t kan ik er geen minestrone van maken.

  240. Ik was nog niet in de gelegenheid geweest om het nieuws te zien of lezen, maar zie net op Nu.nl dat er een begrotingsakkoord is bereikt: 959 mlj voor 7 jaar. Rutte en Cameron tevreden, hard moeten knokken maar beiden met een goed resultaat naar huis. Haha, mijn “voorspelling” van 23.23 uur klopt als een bus.:)

  241. ****Het verdrag van Lissabon zal misschien niet democratisch ontstaan zijn, maar heeft wel voor meer democratie gezorgd. Het Europees Parlement heeft daardoor veel veel meer macht gekregen.****

    @Bernard, (23:00) dat is een goeie, dat is juist wat bij mij knelt. 🙂

  242. Je naam stond er toch bij? Ik reageerde op je eerste posting waarin je aangeeft dat Nederland lange tijd gevrijwaard is van oorlog zonder EU en waarin je wijst naar de oorlogen op de Balkan die de EU niet heeft kunnen voorkomen.
    Er zijn vele oorlogen op het Europees continent geweest sinds Napoleon, waarvan vele tussen Duitsland en Frankrijk. De EGKS wordt breed beschouwd als aanzet voor de EU. Doelstelling was regulering (gemeenschappelijke besluitvorming) van kolen en staal, destijds noodzakelijk voor oorlogsvoering. De Fouding Fathers van de EEG waren bezielde mensen, die de laatste gruwelijke oorlog aan den lijve hadden meegemaakt en die ook ervaren hadden dat de goedbedoeld poging een oo log te voorkomen via de Volkenbond, deerlijk was mislukt. Zij bedachten een inventieve oplossing: samenwerken. In eerste instantie dus gericht op de voor oorlog noodzakelijke grondstoffen, gaandeweg verbreed naar andere zaken. En dat heeft geholpen. Binnen de gemeenschap is er geen oorlog geweest na 1945.
    De Balkanoorlog – en Bernard wees er al op – speelde zich wel binnen Europa af, maar niet tussen EU-landen.
    Voor mij is de EU failliet wanneer dat zou gebeuren.

  243. Denk es aan het afwijzen van het SWIFT accoord een paar jaar geleden. Oké, een publieks-succes, achteraf hebben de Amerikanen via onofficiële wegen toch wel hun zin gekregen… Maar toch, zonder Lissabon had het EP het helemaal niet kunnen afwijzen.

  244. @Dame,(00.02) staat mijn naam bij jouw reactie van 18:47? Dan ga jij schijnbaar ook lijden aan een gefingeerde woordblindheid. Maar op zo??n manier te communiceren heeft weinig zin, dus sluiten maar!

  245. Dat bedoelde je dus, exVVDer 0.11 uur. Jouw reactie van 0.08 uur was weliswaar de aanleiding voor mijn posting van 18.47 uur, maar die was daarmee niet per se aan jou gericht. Was mee algemeen bedoeld, omdat het nieuws van vandaag niet echt “hot” is, daar de discussie over de begroting maanden geleden begon. Was niet mijn bedoeling (iig niet die posting ;)) om op je tenen te staan. Als je dat zo hebt ervaren: sorry.

  246. ⤽Pro Europa, dus tegen de EU⤝

    Nog maar eens een leugen ontrafelen, er gaat geen week voorbij of de Europese leiders lanceren wel nieuwe plannen voor verdere ⤽integratie⤝ van Europa. Die zijn strikt noodzakelijk, anders zou ons hel en verdoemenis wachten. Toen de ⤽bollebozen⤝ in Brussel begonnen aan de open markt, de open grenzen, en de gedeelde munt zou de huidige eurocrisis niet te voorzien zijn geweest. Er zaten wel ⤽weeffouten⤝ in het oorspronkelijke plan, maar met de kennis van nu, worden die fouten hersteld.

    Het zijn smerige leugens. Toen de open markt, de open grenzen, en de gedeelde munt werd ingevoerd wisten alle beslissers wat dit op termijn zou betekenen, Politieke Unie! Een federale staat. Maar omdat ze wisten dat de bevolking daar in nooit zou meegaan, werd dat onder het tapijt gehouden, en moest er eerst een crisis ontstaan, voordat ze konden doorpakken. Een federatie was vanaf het begin het doel van de het Europese project, er zou en moest naast een economische gemeenschap een politieke en defensiegemeenschap komen.

    Maar hoe spijtig, toen in de jaren vijftig de beraadslaging over een Europees leger begon,lag Frankrijk dwars, de ⤽Nationalisten⤝ zongen zelfs in het Franse parlement de ⤽Marseillaise⤝,en de bedenkers van de ⤽Verenigde Staten van Europa⤝ moesten noodgedwongen voor een andere strategie kiezen.

    De ⤽salamitactiek⤝ deed haar intrede: ⤽zoals Jean-Claude Juncker al uitlegde in 1999. We beslissen iets. We brengen dat dan in en wachten enige tijd om te zien wat er gebeurt. Volgt er geen misbaar, breekt er geen opstand uit -de meesten begrijpen toch niet wat er is beslist- dan gaan we weer een stapje verder. Stap voor stap tot er geen terugkeer meer mogelijk is ⤽

    Mag ik even een k…. bakje?

  247. @ Bernard, (00:05) zoals je inmiddels we begrepen zal hebben, zie liever gisteren dan vandaag het hele zooitje opstappen in Brussel. Dus of ze ja knikken of nee schudden, het is mij om het even. 😮

  248. Wat betekent dat “pro Europa, dus tegen de EU”eigenlijk? Als je met “Europa” niet de Europese Unie bedoelt, dan kun je het m.i. alleen hebben over het geografische Europa, of niet? Maar dan betekent “pro” of “contra” toch niets?

  249. Is moeilijk tegen te spreken, maar ook niet te bevestigen. Feit is inderdaad dat dit politiek niet te verkopen was en maakte de Euro op 1 januari 1999 een valse start. Dit had uitonderhandeld moeten zijn. Anders heb je geen munt. Hier doelde ik ook op met de laatste zin op 23:24 dat die lui in Maastricht hun werk maar half gedaan hebben.

  250. Bericht door ex VVD’er, op 9 februari 2013 om 00:57

    @ Bernard, (00:05) zoals je inmiddels we begrepen zal hebben, zie liever gisteren dan vandaag het hele zooitje opstappen in Brussel. Dus of ze ja knikken of nee schudden, het is mij om het even.

    Dat vind ik jammer. Het Europese Parlement begrijpt veel beter het belang van zaken als bijvoorbeeld mensenrechten en duurzaamheid dan de nationale parlementen (concreet: De Tweede Kamer).

  251. Weer een ⤽aanmatigende⤝ vraag, een ⤽verhaal⤝ haal je uit documentatie,en niet zoals jij probeert te suggereren uit plagiaat. Heeft je zielige google sessie geen succes opgeleverd?
    Wat jammer, nou. 😮

  252. Welk een skofterig/arrogante stijl.

    Weer een ⤽aanmatigende⤝ vraag, een ⤽verhaal⤝ haal je uit documentatie,en niet zoals jij probeert te suggereren uit plagiaat. Heeft je zielige google sessie geen succes opgeleverd?

  253. Hééé??Dick, terug van je gedwongen ⤽sabbatical⤝?
    Gedwongen opgenomen geweest in een afkickcentrum, na een jaar van intensieve PvdA propaganda?

  254. Wie is Dick Schouw en wat wil hij in Den Haag?

    Het AD drukte gisteren een verhaal over LPF-achtige toestanden binnen 50PLUS op een boom. Dikke klodders cliché over babyboomers en nepotisme dropen van de onthullingen verdachtmakingen. Dus wij lachen, en Henk Krol alles ontkennen. Jan Nagel rollatort zelfs richting de Raad voor de Journalistiek om een klacht in te dienen. Ondertussen was een 50PLUS-troll op de sociaalmedia bezig met debunk, waarmee hij de aandacht trok. Want hee. Was deze Dick Schouw, campagneleider voor 50PLUS, niet in een recent verleden actief voor Trots op Nederland? Jawel: als partijvoorzitter in Den Bosch. Die benoeming kwam vlak na een faillissement van een deel van zijn IT Consultancy bedrijf, Sperry Global. TON ging vervolgens zoals bekend ook ten onder, aan LPF-achtige toestanden. Waarop Schouw ging proberen om de Piratenpartij eveneens van binnenuit kapot te maken, met bijdehante betweterij over politieke bedrijfsvoering en een daaruit voortvloeiende dramatische terugtrekking als kandidaat voor het bestuur van de partij. Ctrl+F maar eens op ‘dick schouw’ hierrr en daarrr. Schouw bemoeide zich bovendien ná de Kamerverkiezingen van 12 september nog met de koers van de Piratenpartij, terwijl hij vóór de verkiezingen op de kandidatenlijst van 50PLUS was verschenen, met partijpromotie in zijn portefeuille. Wel een PR-baasje met weinig contacten, gezien dit verzoek aan Marga Bult via de comments van Sterren.nl. Enfin. Als Henk Krol zijn partij wil verschonen van verdachtmakingen, moet-ie ook vooral even filteren op politieke gelukzoekers, want types als Dick Schouw zijn politiek kryptoniet waar niemand op zit te wachten. Hoe Dick Schouw trouwens de aandacht trok? Omdat trollen een kunst is, die Dick Schouw niet beheerst.
    Update: Kijk. Dickie met tante Rita. Uit de tijd vóór hij als surrogaat-Piraat vond dat de PP beter niet tegen BREIN kon procederen. Wegens niet politiek genoeg.
    Update: uit ons eigen archief. Nog een cartoonrelletje rond Trots op Den Bosch.

    Van Rossem | 10-02-13 | 19:33 | Link | 110 reacties| :D:D:D

  255. Peiling: Senioren trekken weg bij PvdA
    * Alleen de egocentrische ouderen denk ik

    Tweet van de dag
    zo 10 februari 2013
    Sjonge jonge ouderen partij staat plots op 13 zetels. Kan iemand mij t verschil uitleggen tussen eigen volk eerst en eigen leeftijd eerst?

    Yoeri Albrecht

  256. Schippers wil doe-het-zelf-bezuinigingen op de zorg

    Jongeren hoeven geen auto meer
    Liever een smartphone

    ‘Oorlog in Afghanistan wordt gewonnen’
    Update: Van Miltenburg bezoekt Kunduz … Scheidend Isaf-commandant: Meeste operaties nu uitgevoerd door Afghaans leger

    Nederlandse werklozen aan de slag in Bulgarije
    Call center werft werknemers met karig loon maar ‘luxe leven’

    Zuid-Europese bedrijven ontwijken massaal belasting, via Nederland
    Noodlijdende overheden lopen inkomsten mis

    RTL Nieuws: meer boetes = meer hufters. Terecht?
    Nieuwsrubriek stelt interactieve ‘Hufterkaart van Nederland’ samen … Joop checkt de bewering

    Diplomatieke rel in Assen
    Ambassadeurs uit Litouwen, Estland en Letland pijnlijk geconfronteerd met verheerlijking Lenin

    Grijze praktijken bij 50Plus
    Update: Nagel dreigt met klacht, betrokkene bevestigt AD verhaal … Vreemde vriendendiensten … Onvermelde nevenfuncties … Vermenging van belangen

  257. Debat: 100 dagen VVD-PvdA

    Dinsdagavond: Hoe bevalt het monsterverbond? … Is Nederland toe aan democratische vernieuwing nu opponenten samenwerken? … Een avond met Maurice de Hond en andere Joop-opiniemakers … Kom ook!

    Joop.nl presenteert in samenwerking met debatcentrum Arminius in Rotterdam een avond over het kabinet Rutte II en de regeringscoalitie die voor het eerst in de geschiedenis bestaat uit de tot elkaar veroordeelde politieke tegenstanders VVD en PvdA. Dat roept ook de vraag op: Wat valt er bij de volgende verkiezingen nog te kiezen?

  258. Tweet van de dag
    di 12 februari 2013
    Geestig dat de CDA-Jongeren vóór de Zondagswet zijn, maar een rookverbod ‘betuttelend’ noemen.

    Carel Bruring
    —-
    PvdA dwingt Kamp de gaskraan terug te draaien
    Met steun van de PvdA is een Kamermeerderheid voor directe maatregelen in Groningen
    ——-
    Kabinet bereid tot versoepeling hypotheekregels
    Aflossingstermijn kan nu verlengd worden van 30 naar 35 jaar. Ook de 100-procent verplichting wordt losgelaten
    ——
    Klaver: Lonen in de bankensector verder omlaag
    Clash tussen Klaver en vakbondvoorzitter. Castelein vindt morrelen aan cao ‘op het randje van onbehoorlijk bestuur’
    ——-
    Ondergrondse proef met sexbom in noorden van Nederland
    Winnaar Captiones: Kees Bontenbal

  259. Beste Dick,

    Vanochtend sloten de coalitiepartijen PvdA en VVD met de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP het woonakkoord. Dit akkoord is goed voor de werknemers in de bouwsector, goed voor kopers en goed voor huurders. De Partij van de Arbeid is zeer tevreden dat door deze nadere invulling van het regeerakkoord en door aanvullingen daarop, er een stevig pakket aan maatregelen ligt dat de woningmarkt weer in beweging brengt.

    Door het energiebesparingsfonds, het lagere BTW-tarief en de extra middelen voor startersleningen krijgt de werkgelegenheid in de bouw een flinke impuls.

    Ook wordt het scheefwonen aangepakt. Daardoor wordt de huurmarkt eerlijker en blijft de sociale woningvoorraad in stand. De inkomensafhankelijkheid van de huren werkt beide kanten op: huurders die hun inkomen bij ontslag of pensioen drastisch zien dalen hebben recht op een huurdaling. Bovendien hebben huizenbezitters meer tijd en ruimte voor de aflossing van hun hypotheek. Chronisch zieken en gehandicapten worden beschermd tegen huurverhoging, zodat zij kunnen blijven wonen waar ze wonen en de mantelzorg goed mogelijk blijft.

    Sinds het begin van het kabinet Rutte/Asscher zijn PvdA en VVD zich ervan bewust dat voor ieder voorstel van het kabinet een vaste meerderheid in de Eerste Kamer ontbreekt. Meerderheden zullen dus per onderwerp gevonden moeten worden. Met het sluiten van het woonakkoord geven we hiervan het eerste grote voorbeeld. Wij zijn verheugd dat de coalitie en de oppositie de handen ineen hebben geslagen om Nederland sterker en socialer uit de crisis te loodsen.

    Deze manier van politiek bedrijven zal vaker voorkomen. Bijvoorbeeld bij de plannen voor het introduceren van een sociaal leenstelsel, de hervormingen in de zorg of de maatregelen in van de sociale agenda. Hierbij spelen uiteraard ook de vakbonden, werkgevers en patiëntenorganisaties een belangrijke rol. We zoeken deze brede samenwerking omdat het noodzakelijk is, maar ook omdat het wenselijk is: het kabinet streeft ernaar om voorstellen te doen die op breed draagvlak in de samenleving kunnen rekenen. Door de hand uit te steken naar de oppositiepartijen en maatschappelijke organisaties en door samen met deze partijen voorstellen te verbeteren, kunnen we dat draagvlak tot stand brengen. Zo zetten we samen een stap vooruit. Uit de crisis en op weg naar een sterker en socialer Nederland.

    Soms zullen we om tot overeenstemming te komen met andere partijen en organisaties, de oorspronkelijke plannen van het regeerakkoord iets moeten wijzigen. In het belang van het noodzakelijke draagvlak voor soms ingrijpende hervormingen, zijn wij daartoe bereid. Wel zullen wij steeds de opdracht die de leden van de PvdA ons op het congres in Den Bosch op 3 november 2012 hebben meegegeven, bewaken. Wat er ook gebeurt, we betalen de rekening van de crisis eerlijk, waarbij er van hogere inkomens een grotere bijdrage wordt gevraagd dan van mensen die het minder kunnen dragen. En we maken vooruitgang mogelijk, zodat de economische groei weer aantrekt, het onderwijs beter wordt, de zorg dichterbij mensen komt en onze energievoorziening schoner. Daar kunt u de Tweede Kamerfractie ook altijd op blijven aanspreken. Tijdens onze werkbezoeken in het land, via telefoon of per email. Blijf dat vooral doen, want alleen samen kunnen we Nederland sterker en socialer maken.

    Met vriendelijke groet,
    Hans Spekman
    Diederik Samsom

  260. Nu pas heb ik jouw posting van 13 februari 19.19 uur gelezen en heb gezien dat dat stukje tekst afkomstig is van List Spekman en Bedrog Samsom. Hebben ze jou dat gemaild naar aanleiding van een aantal vragen die je hebt gesteld of houden ze je dagelijks op de hoogte van de stand van zaken? Dat laatste is natuurlijk ook goed mogelijk want het zal beide heren natuurlijk niet ontgaan zijn dat jij de afgelopen jaren veel “vrije tijd” hebt opgeofferd om hier het pollog vol te gooien met vreselijk eenzijdig knip- en plakwerk t.g.v. die partij en jou zo willen belonen. Sta je nu weer, zoals gewoonlijk, kritiekloos achter een lapje tekst van een paar PvdA-kopstukken of ben je nog in de pen geklommen om een aantal kritische vragen te stellen?

  261. Even neuzen op het log, en wat zien!….ik? Een schrijfseltje van 13-2 / 19:19u, dat begint met⤝: Beste Dick,????en eindigt: Met vriendelijke groet, Hans Spekman, Diederik Samsom,
    Een schrijfseltje dat gaat over het (eclatante) succes van het kabinet inzake het woonakkoord, dat is bewerkstelligd in nauwe samenwerking met D66, CU en??????daar komt ie!… SGP!

    SGP?….. Dat zijn toch die: ⤽mannenbroeders⤝, ⤽zwartekousenliberalen⤝, ⤽vrouwenhaters⤝, ⤽middeleeuwse veluwe(hol)bewoners⤝ en meer van dat moois? Daar wil geen rechtgeaarde Sociaaldemocraat naast begraven liggen. Joop.nl en zijn (rooie) medestrijders op dit log, kleurden roodgloeiend van afkeuring over het feit dat tijdens Rutte1 de SGP gedoogde in de 1e Kamer, hel en verdoemenis werd er uitgespuugd over deze constructie.

    (gargamel) Cohen, (kereltje) Pechtold, (Sap(pige) Jolande, e.a. kwamen superlatieven tekort om deze move te veroordelen, wat een selectieve hypocrieten zijn die linksdraaiende toch, zowel in het Kabinet de 2e kamer en hier op het log. Geen afkeurend woord over gelezen in de (linkse) pers, niet op Joop.nl en al helemaal niet van ⤽mijn⤝ integere (rooie) mede reageerders, hier op het log. Nee hoor, op het log wordt vol trots een ⤽schrijfseltje⤝ gedeponeerd, hoe goed de linkse goegemeente kan samenwerken met de oppositie, zelfs met de door hen verafschuwde SGP.

    Politiek een smerig handwerk, dat wordt maar al tegoed duidelijk wanneer hier een bepaald gedachtegoed aan meewerkt.

  262. Skerp VVD-er, oh nee ex-VVD-er. Ben nog geen week lid van de PvdA. Krijg gelijk alle op maat geschreven post binnen. Hoefde nooit ergens bij te horen, maar de PVDA is gelijk een warm nest gebleken. Iets voor jou?

  263. Woonakkoord!……. het slijm druipt nog van de handen van de PvdA onderhandelaars. Wat is het geval, het ⤽geachte⤝ PvdA Kamerlid Ypma heeft zijn/haar motie over de subsidieregeling van de SGP ten behoeve van het ⤽SGP leerlingenvervoer, teruggedraaid.

    Voor wat hoor wat, niet waar? Teruggefloten is het ⤽geachte⤝ Kamerlid Ypma, er moest toch wat ⤽wisselgeld⤝ namens de PvdA naar de SGP. ⤽Rechte rug⤝, ⤽niet draaien⤝, enz, we kennen zo langzamerhand de geijkte kreten van de ⤽het moet eerlijker⤝ meute wel.

    ⤽het moet eerlijker⤝ geldt altijd voor een ander.

  264. ***Wat is er eigenlijk tegen de SGP? Hou je sowieso niet van mensen die ergens in geloven?***

    Wat ik heb tegen de SGP? Helemaal niets, hypocriet! Lees jij je reacties eens na, wat je geschreven hebt over de SGP, op persoonlijke titel, en als adept van de PvdA. Jij bent de persoon die deze mensen tot aan de nek in de drek getrapt hebt, zowel over hun geloofsovertuiging als over de move tijdens Rutte 1. En kom dan niet met een farizeeërs verhaal, of ik iets tegen mensen heb, die een religieus geloof belijden. Of is dat typerend voor je doen en laten?

  265. Oh ik, nou ja mijn voorkeur voor de PvdA moge duidelijk zijn:

    Op 2 of 3 D’66 of GL
    op 4 CU
    op 5 CDA (mits ze niet blijven dolen tussen de Katholieke en de Protestante visie)
    op 6 SP
    dan 50-plus
    dan denk SGP

  266. ***Op welke punten is de SGP hypocriet?***

    Ben jij stom geboren, of later stom geworden? Waar staat dat ik de SGP hypocriet vindt?
    Ik vindt het linkse ⤽zooitje⤝ hypocriet, die nadat ze de SGP verketterde (ook jij) tijdens Rutte1, nu aan de boezem (zoals je al zegt:warm nest;D) koesteren. Maar probeer je maar weer met onsamenhangend gewauwel uit te l*llen, dat zijn we van jou gewend.

  267. Stom geboren worden is minder erg dan jij doet voorkomen. Swetsen over gewauwel, echter, doet mij besluiten niet op je chronisch gebrek aan woorden te reageren 😛

  268. Asscher vanavond in P&W

    ‘Rutte maakte Máxima veel te snel koningin’
    ‘Rutte heeft voor zijn beurt gesproken’, zegt de Leidse hoogleraar staatsrecht Wim Voermans

  269. Wat gaat Rutte Europa vertellen?
    Premier Rutte gaat een Europa-speech houden
    * Komt wel goed, laat ie mevr. Neel Smit-Kroes-Peper gewoon schrijven.

    Wat gaat Rutte Europa vertellen?
    Premier Rutte gaat een Europa-speech houden

    Premier Mark Rutte gaat een Europa-speech houden. Niet in de nabije toekomst, maar in 2016 in aanloop naar het Nederlands voorzitterschap van de EU. Dat heeft hij na afloop van de ministerraad aangekondigd.

    Minister Timmermans deed donderdag een oproep bij BNR. Hij wilde dat Rutte, in navolging van de Franse president Hollande, een Europa-speech zou houden. Timmermans verwacht dat het kabinet snel met een gezamenlijke visie komt van de Nederlandse kijk op Europa. Deze visie moet wat Timmermans betreft dan ook in Brussel gepresenteerd worden.

    Rutte zei daarop vandaag:

    “Zodra de uitnodiging er voor komt, zou ik het bijzonder vinden om die toespraak te mogen houden.”

    Timmermans heeft vervolgens aan BNR laten weten:

    “Rutte zei net in het afscheid nemen ‘natuurlijk ga ik op een gegeven moment in het Europees Parlement een verhaal over Europa houden’. Dat vond ik leuk om te horen.”

    Hoe Nederland in Europa staat en wat premier Rutte van Europa vindt is niet helemaal duidelijk. Fractievoorzitter van het CDA, Sybrand Buma, illustreerde Ruttes houding in het Europa-debat vorig jaar als volgt:

    “Rutte hobbelt mee met de stappen die in Europa worden genomen en in Nederland trekt hij er dan een vies gezicht bij.”

  270. Bericht door dick, op 15 februari 2013 om 21:23
    Op welke punten is de SGP hypocriet?

    Je kunt je beter af gaan vragen op welke punten de PvdA hypocriet is.

  271. Dit is een mooie opmerking van John van Boven….op een ander topic:

    Gericht aan degene die met stom en hypocriet begon te counteren:

    Ik heb weinig zin meer om te reageren, omdat het niet over argumenten gaat.
    Een opmerking nog. Achteraf weet ik ook alles beter.

  272. Was het de PvdA niet die het vorige kabinet geen enkele steun (m.u.v. EU) meer wilde verlenen en nu de oppositie wel tegemoet wil komen om hun beleid uit te kunnen voeren?

  273. :47
    ***Stom geboren worden is minder erg dan jij doet voorkomen. Swetsen over gewauwel, echter, doet mij besluiten niet op je chronisch gebrek aan woorden te reageren ***

    M`n beste PvdA lid,;D natuurlijk is er geen ballotagecommissie bij jouw aanbeden partijtje. Maar dat is ook niet nodig. met jouw farizeeërs opvattingen ben je meer dan welkom, soort zoekt soort nietwaar? Natuurlijk mag en kan je mij veel verwijten, maar geen chronisch gebrek aan woorden,:) ⤽in tegenstelling tot jou spastisch gewauwel⤝ toch niet. Maar zoals het een ⤽rechtgeaard⤝ sociaaldemocraat betaamt, als het moeilijk wordt kan er altijd de ⤽stekker⤝ nog uit. Oftewel, uit de ⤽discussie⤝ glibberen. ;D

  274. Met dank aan de Grieken en Spanjolen:

    Het kabinet kan dit jaar rekenen op een ”forse meevaller” van 813 miljoen euro.

    Die is het gevolg van een garantie van 5,7 miljard euro aan De Nederlandsche Bank (DNB), waardoor DNB winst gaat uitkeren aan de Staat die de bank maakt op leningen en obligaties aan Zuid-Europese landen.

    Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën heeft daarover afspraken gemaakt met DNB. De winstafdracht bedraagt in de periode tot 2017 in totaal 3,2 miljard euro.

    Dijsselbloem beaamde vrijdag nadat de ministerraad met zijn voorstel had ingestemd, dat het gaat om een forse meevaller op de begroting van dit jaar en de komende jaren. Gaat het in 2013 om 813 miljoen euro, voor volgend jaar is 877 miljoen afgesproken.

    DNB heeft in de eurocrisis veel geld uitgeleend waarbij vanwege de grote risico’s hoge premies en rentes betaald moeten worden.

  275. Dick:22:09

    ***Ik heb weinig zin meer om te reageren, omdat het niet over argumenten gaat.
    Een opmerking nog. Achteraf weet ik ook alles beter.***

    M`n best PvdA lid, probeer dan mijn ⤽argumenten⤝ van 20:21 eens te ontkrachten. Tnt ben je hierin niet geslaagd, je bent niet verder gekomen als onsamenhangend gezwets.
    En wat het door jou aangehaalde ⤽achteraf weet ik ook alles beter⤝ betreft, dat raakt kant nog wal, het is/blijft een farizeeërs handeling, van jou en je PvdA (warm nest;D) zooitje.

  276. Ergens middenin 22:29 staat dit:

    De schatkist heeft een forse meevaller. Dit jaar is de meevaller ruim 800 miljoen euro en over de hele kabinetsperiode gaat het om zo’n 3 miljard, maakte minister Dijsselbloem bekend.

    3.200.000.000,= Euri :D:D:D

  277. Het NOS-journaal wist al te melden dat het werd gebruikt om het tekort mee op te vullen. Ben benieuwd….50-plus zal het wel aan de ouderen willen besteden, CU/CDA/SGP aan de Christenen, PvdD aan de dieren, D’66 aan de overbodigen, GL aan het milieu, PVV aan ‘Enk en Ingrid etc etc …….het zijn spannende dagen menschen 😉

  278. Nou exVVDer, je kunt veel over Dick zeggen, wat PvdA-voorliefde betreft, maar als je hem al een paar jaar volgt, dan snap ik niet dat je met droge ogen kunt beweren dat hij de SGP “tot aan de nek in het drek trapt”.:) Het bijzondere van Dick vind ik juist, dat hij dat niet doet. Waar veel sociaal-democraten (én rechtgeaarde liberalen) idd de kriebels krijgen van veel SGP-standpunten, is Dick opvallend mild over die club. Als ik het wel hebt, veroorzaakt door respect voor zijn vader die zijn leven lang trouw op deze club heeft gestemd.

  279. Als nieuwbakken PvdA lid, bezig met een stage periode als ⤽oudbakken nieuwslezer⤝ Dick?
    Al dat ⤽geneuzel⤝ waar jij het log mee onder smeert, heb ik (en anderen) al gelezen, dat is oud nieuws. Kom eens met een ⤽origineel⤝ nieuwsitem, waar iemand op kan reageren, want van sommige mensen alhier moet het een ⤽discussie log⤝ blijven. Maar jij maakt er je eigen ⤽Reuters⤝ van. 😀

  280. Bericht door dick, op 15 februari 2013 om 22:38
    ***Het NOS-journaal wist al te melden dat het werd gebruikt om het tekort mee op te vullen. Ben benieuwd….50-plus zal het wel aan de ouderen willen besteden, CU/CDA/SGP aan de Christenen, PvdD aan de dieren, D’66 aan de overbodigen, GL aan het milieu, PVV aan ‘Enk en Ingrid etc etc …….het zijn spannende dagen menschen***

    Dat is een goeie! En de PvdA zal het wel besteden aan de??????????zieligheidindustrie? ;D

  281. Bericht door dick, op 15 februari 2013 om 22:36

    Ergens middenin 22:29 staat dit:
    De schatkist heeft een forse meevaller. Dit jaar is de meevaller ruim 800 miljoen euro en over de hele kabinetsperiode gaat het om zo’n 3 miljard, maakte minister Dijsselbloem bekend.

    3.200.000.000,= Euri

    Denk jij nu werkelijk dat wij straks wat gaan merken van die meevaller van 3,2 miljard? Straks hebben ze weer een flinke tegenvaller en dan is die 3,2 miljard zo weer foetsie.

  282. Hebben jullie ook al gehoord van die Pvda wethouder die aftreed in Utrecht.Mevrouw zou 14.000 euro wachtgeld meekrijgen,en wou dit geld zeker hebben,omdat ze zoveel voor de stad Utrecht had gedaan.Ik weet wat de Pvda voor deze stad heeft gedaan.1 bak ellende met De Pvda burgemeester Wolfsen voorop.Onder zware druk van geitenwollentrui Spekman heeft ze hier afstand van gedaan.
    Maar nu het mooiste mevrouw krijgt wel een afscheidsfeest ter waarde van 12.500 euro.Ach je moet iets over hebben voor deze pvda coryfeen.8):P

  283. Dit (vandaag op Joop.nl) lijkt me een aardig antwoord trixie en/of Stadshagenees en/of ex-VVDer

    De PvdA moet afstand nemen van het individualisme en meer kiezen voor gemeenschapszin, lotsverbondenheid en saamhorigheid. Dat wordt de nieuwe koers van de partij. Partijvoorzitter Hans Spekman schrijft in de resolutie ‘Wat van waarde is’, waarin de politieke koers van de partij voor de komende jaren is vastgelegd dat zijn partij in het politieke denken een omslag moet maken ‘van ik naar ons’.

    In Amsterdam vindt zaterdag een partijmanifestatie plaats. Spekman presenteert daar zijn resolutie. Hoewel de partij in het kabinet zit met de VVD, welke bij uitstek kiest voor individualisme, wil Spekman dat de PvdA meer aandacht richt op CDA-achtige noties als ‘gemeenschap en familie’.

    Spekman:

    “We moeten een vuist maken tegen een samenleving waarin het ‘ik’ soms het ‘ons’ uit het oog dreigt te verliezen.”

    Op sociaal-economisch vlak wil Spekman dat de PvdA meer richting de SP koers gaat zetten. Zo hekelt de partijvoorzitter het ‘efficiency-denken’ bij de overheid en wil hij dat er een rem komt op eenzijdige flexibilisering op de arbeidsmarkt. Werkgevers zouden bijvoorbeeld weer moeten gaan opdraaien voor de kosten van ziekte en arbeidsongeschiktheid.

    Hoewel de PvdA met deze resolutie zich juist afzet van de koers die de partij met de VVD in het kabinet heeft ingezet, meent Spekman dat de resolutie geen consequenties zal hebben voor de samenwerking met de liberalen: de PvdA heeft haar handtekening onder het regeerakkoord gezet.

    De basis van de koerswending is het ‘Van Waarde’-project van de Wiardi Beckman Stichting (WBS), het wetenschappelijk bureau van de PvdA. WBS-directeur Monika Sie Dhian Ho benoemt de vier kernwaarden voor de sociaal-democratie: bestaanszekerheid, goed werk, verheffing en binding. Daar moet de partij zich dan ook op inzetten.

    Monika Sie Dhian Ho heeft overigens flinke kritiek op het regeerakkoord en de huidige koers van haar partij. Volgens de voorzitter van het wetenschappelijk bureau, is het kabinet met een ‘pure versoberingsagenda’ bezig. Het versoberen van de WW noemt ze bijvoorbeeld heeft onverstandig. Ze vindt overigens niet dat dit betekent dat haar partij moet breken met het regeerakkoord. Wel vindt ze dat de PvdA de afgelopen jaren te veel is doorgeslagen naar een liberale koers, die alleen uitgaat van economische groei. De markt is binnen de partij te dominant geworden. Sie:

    “Er zal een strak sociaal vangnet moeten blijven. Niet iedereen is zelfredzaam. We moeten nu keuzes maken, want de oude en nieuwe risico’s stapelen zich op. Wat doet de staat, wat kunnen de mensen zelf? Maar als er dan gekozen moet worden dan liever op basis van bepaalde sociaal-democratische waarden dan dat het je overkomt. Vaak verzetten sociaal-democraten zich tegen bezuinigingen, totdat het niet anders kan, waarna ze het liberale recept volgen.”

    Op 27 april mogen de PvdA-afdelingen in het land op een partijcongres zich uitspreken over de resolutie.

  284. En waarop is dat dan een aardig antwoord? Dat de die hard communist Spekman, van zijn ⤽nivelleren is een feest⤝ een nog linkser feestje wil maken? Ik hoop dat uit de grond van mijn hart, dat deze clochard voet bij stuk houdt. De timing van deze uitspraak is ook perfect, nu zijn partijtje op het moment als een kaartenhuis in elkaar zakt. Er bestaat een spreekwoord in Nederland, dat zegt: ⤽een ezel stoot zich niet twee maal aan de zelfde steen⤝, al moet ik toegeven, dat je dat maar nooit weet bij de politieke shoppers in ons landje. Maar ook bij de linkse gelijkdenkers, houdt het geluk een keer op.

    Bij Samsom zal het nu wel dun door zijn broek gaan, nu de communistische linkervleugel dit eist, die ziet aan de horizon ⤽met de extra bezuinigen in het verschiet⤝ al een flinke Kabinet clash opdoemen. Perfect toch, laat de kritiek/druk van ⤽potentaat⤝ Spekman maar tot het hoogtepunt toenemen, want ik wacht gespannen op de ⤽oerknal⤝ waardoor dit horror kabinet uit elkaar knalt. 🙂

  285. @Dame
    Mogelijk in de toekomst, maar vooralsnog boeit me de vertaalslag naar de lokale/regionale politiek/democratie. De brede (landelijke) discussie wordt al in vele gremia uitgemeten.

  286. Wat vind jij van die PvdA-resolutie meneer Dickmans? Ik heb je namelijk nog nooit kunnen betrappen dat je het eens een keer niet eens was met de oude koers van die partij en ga je nu zo maar akkoord met de nieuwe koers die ze willen gaan varen? Of is het bij jou: zo de wind waait, waait jouw PvdA-jasje?;D

  287. Is die Joop.nl nu alleen maar toegankelijk voor degenen die sympatiseren met het Pvda-gedachtengoed? Ongeveer twee weken geleden heb ik wat gal gespuugd op de PvdA en kan er nu niet meer op. Lang leve de vrijheid van meningsuiting.:(

  288. Dick, ⤽Spekman wil dat de PvdA meer aandacht richt op CDA-achtige noties als ⤽gemeenschap en familie⤝. Dat moet jou toch aanspreken, als meest verstokte ⤽CDA-hater⤝ hier op het log. ;D Misschien dat een mailtje naar Balkenende en (rat) Verhagen uitkomst kan brengen, wat ze bedoelden met de slogan ⤽het gezin is de hoeksteen van de samenleving⤝

    Dan wil Spekman op sociaal-economisch vlak meer aanschurken tegen de SP, want het ⤽efficiency-denken bij de overheid is hem een doorn in het oog. Het moet toch wel in de genen zitten, want inderdaad van enige doelmatigheid in het verleden is bij jouw club nooit iets gebleken, vanuit het ⤽warme nest⤝ wordt nog altijd uitgegaan van het credo: ⤽geen zorgen voor de dag van morgen⤝.

    Dan de resolutie: ⤽wat van waarde is⤝ waar Spekman komt met de uit(in?)smijter: ⤽van ik naar ons⤝. Hoe moet ik dat zinnetje ontleden, na zijn uitspraak ⤽nivelleren is een feest?⤝, als: ⤽van jou naar mij?⤝ In het door hem onderschreven regeerakkoord, geeft hij toch duidelijk blijk van een ontembare geldhonger, die zijn linkse hobby??s moeten financieren.

    Als laatste, maar zeker zijn meest grootste uitglijder, is het waanidee om de werkgevers nog zwaarder te belasten, door deze op te laten draaien voor de kosten van ziekte en arbeidsongeschiktheid. Dat deze snuiter geen spatje verstand heeft van economie blijkt wel uit dat idee. De werkgever nog zwaarder belasten, betekent niet investeren in werknemers/uitbreiding/innovatie enz., wat inhoudt, verdere inzakking van de motor van onze samenleving, met alle gevolgen van dien.

    Al met al, een dubieus bijeen gesprokkeld allegaartje van plannetjes, ontsproten uit een nostalgische hang naar het oude communisme/gelijkheiddenken, dat zoals we weten een zachte dood gestorven is. Maar daar zal jij als nieuw ⤽aspirant PvdA lid⤝ anders over denken, niet waar? 🙂

  289. Nou Tjilp, ik vrees inmiddels ook dat de discussie die jij voorstelde – en die ik graag met je zou voeren – hier helemaal wegvalt tussen alle mails waarin Dick ter verantwoording wordt geroepen. Jammer.

  290. Dick, is het lidmaatschap van de PvdA de eerste drie maanden gratis of moet je meteen de volle mep betalen? Moet je ook minimaal een jaar lid blijven als je het lidmaatschap weer wilt opzeggen?

  291. Dick, hoe zit het met aantal persoonlijke/schriftelijke ⤽gelukwensen⤝ naar aanleiding van je lidmaatschap van de ⤽eerlijkste⤝ partij van Nederland? Overweldigend neem ik aan? 😀

  292. @Bernard, dat is onze zegen, doordat wij ons met huid en haar verkocht hebben aan de EU. Dus als we ooit komen in dit soort ⤽afhankelijkheid⤝, weet je wat ons te wachten staat. Want die drinkwaterwet, wordt dan met pennenstreek weggeveegd.

    Drinkwater in de uitverkoop
    Landen die Europese noodsteun ontvangen zijn verplicht hun drinkwater te koop aan te bieden … Prijs stijgt, kwaliteit daalt
    Ontvangt een land uit Europa noodsteun? Dan moet het in ruil daarvoor de drinkwaterdistributie te koop aanbieden van de Trojka. Voor multinationals is water een interessante investering. Portugezen die nu al water moeten afnemen van een commercieel bedrijf, klagen dat de prijst stijgt en de kwaliteit daalt door de privatisering.
    Oud IMF-topman Antonio Borges verklaart tegen Nieuwsuur geen keus te hebben gehad. De privatisering van het drinkwater gebeurt onder dwang. Hij begeleidt in Portugal die privatiseringen. Griekenland verwacht de op één na grootste drinkwatervoorziening van Thessaloniki dit jaar nog te verkopen.
    In Nieuwsuur noemt Jerry van den Berge, waterspecialist van de Europese vakbond EPSU, de verplichte verkoop een kwalijke zaak:
    “Overheden worden onder druk gezet hun waterbedrijven te verkopen om de staatsschuld af te lossen. Ze krijgen er geen goede prijs voor en zijn hun zeggenschap over de toekomstige watervoorziening kwijt. Inkomsten uit het water verdwijnen in de zakken van multinationals.”

    Minister Dijsselbloem heeft geen bezwaar tegen de verplichte verkoop. “De gevraagde privatiseringen kunnen op deze manier bijdragen het concurrentievermogen en de concurrentiepositie van zowel Portugal als Griekenland te versterken”, aldus de minister.

    In Nederland is in de drinkwaterwet vastgelegd dat onze waterbedrijven niet geprivatiseerd mogen worden.

  293. Ja, dat is de samenvatting van deel 1. Eerder deze week. Over landen als Griekenland en Portugal die noodsteun kregen. Vanavond was deel 2 en het ging over de hele EU. En het is dus de vraag of die nederlandse drinkwaterwet stand zal houden.

  294. Bericht door ex VVD’er, op 16 februari 2013 om 22:02
    Dick, hoe zit het met aantal persoonlijke/schriftelijke ⤽gelukwensen⤝ naar aanleiding van je lidmaatschap van de ⤽eerlijkste⤝ partij van Nederland? Overweldigend neem ik aan?

    :D:D:D:D:D

  295. Het is jammer dat er nu geen antwoord wordt gegeven op hekele Pvda kwesties.Aan de andere kant laat dat wel weer zien hoe sommige mensen door 1 bril kijken.Tunnelvisie noemen ze dit ook wel.8):(

  296. Hoe zit het precies in Nederland met de drinkwatervoorziening? Kun je NV Vitens beschouwen als een overheidsbedrijf, alleen omdat de aandelen in overheidshanden zijn? Overigens was er in Nederland nog tot 2010 een particulier drinkwaterbedrijf, de Bronwaterleiding Doorn. Water is een echte nutsvoorziening, letterlijk van levensbelang. De overheid zal strakke regelgeving en toezicht moeten organiseren om te garanderen dat goed drinkwater voor elk mens voldoende beschikbaar is. Speculatie, gerichtheid op louter winstbejag ed is daarom uit den boze. Vraag is hoe het nu gaat? Hoe wordt nu het publieke belang geborgd?

  297. Dat was niet de vraag, Dick. Overheden hebben enkel invloed op de waterleidingbedrijven via de aandelen, net zoals bij NS en Prorail. De vraag blijft dus hoe het publieke belang wordt geborgd. De eisen van de EU via de Kaderrichtlijn water (KRW) zijn weliswaar erg streng, maar hoe borg je dat de prijzen betaalbaar blijven, de kwaliteit van het water hoog, de risico’s goed ingeschat worden (en dus noodreserves) etc.

  298. Om naar aanleiding van bovenstaande reacties, een beeld te schetsen,heb ik weinig hoop dat Nederland bij eventuele ⤽afhankelijkheid⤝ ontkomt aan privatisering. De ⤽intentie⤝ is schijnbaar al aanwezig.

    ⤽Minister Dijsselbloem heeft geen bezwaar tegen de verplichte verkoop. “De gevraagde privatiseringen kunnen op deze manier bijdragen het concurrentievermogen en de concurrentiepositie van zowel Portugal als Griekenland te versterken”, aldus de minister.⤝

    Klaarblijkelijk is het toch moeilijker om twee ⤽werkgevers⤝ tevreden te stellen, dan op voorhand gedacht is. 😮

  299. Er wordt duidelijk gesproken over “regering” dus staat.

    Wil de Europese Commissie ons water privatiseren?

    In noodlijdende landen Griekenland en Portugal wordt de regering al door de trojka gedwongen om
    publiek bezit te verkopen, waaronder water. Zo wil de trojka dat Portugal staatsbedrijf Águas de
    Portugal verkoopt, en moet Griekenland de waterbedrijven van Thessaloniki en Athene privatiseren.
    De Europese Commissie stelt nu een richtlijn voor die ervoor zorgt dat alle Europese landen hun
    watervoorziening makkelijk kunnen privatiseren: de verkoop van ons water?

    De Europese richtlijn wil de uitgifte van concessieovereenkomsten – contracten tussen de overheid en
    de publieke sector waarin een bedrijf het exclusieve recht krijgt om een publieke dienst uit te voeren –
    gemakkelijker maken en beter reguleren.
    Daarmee moet de markt verder geopend worden om meer ruimte te maken voor private bedrijven, ook
    wat betreft de verstrekking van water. In feite een regelrechte aansporing tot privatiseren.
    Voor het opstellen van de richtlijn heeft de Europese Commissie een groep experts geconsulteerd.
    Deze zijn afkomstig uit bedrijven die allen belang hebben bij de privatisering van water, en dus
    ongetwijfeld een zeer positief advies gegeven hebben.

    Deur open
    Het Duitse programma Monitor sprak in een uitzending van 13 december 2012 met
    europarlementariër Heide R?hle van de Europese Groenen over de voorgestelde richtlijn van de
    Europese Commissie.
    Volgens haar stimuleert het voorstel van de Commissie privatiseringen niet openlijk, maar zet deze
    beetje bij beetje de deur verder open naar de verkoop van publiek bezit zoals water.

    Dat niet alleen in landen als Griekenland en Portugal, waar privatiseringen onderdeel zijn van het
    eisenpakket waar deze landen aan moeten voldoen om steun te krijgen van de trojka (Europese
    Commissie, Europese Centrale Bank en het IMF), maar uiteindelijk voor alle Europese landen.

    In juni 2011 behaalde de Italiaanse Waterbeweging een gigantische overwinning in een referendum
    over de privatisering van onder andere waterbedrijven. Meer dan 26 miljoen Italiaanse stemmen
    zeiden ‘nee’; dat is meer dan 90 procent van de uitgebrachte stemmen.
    ABVAKABO

  300. Mijn stem zou ook naar de ‘nee’ gaan. Niettemin heb ik wel de indruk dat de waterbedrijven in Griekenland en Portugal staatbedrijven zijn, terwijl ze bij ons al op afstand zijn gezet van de overheid. Als ik het allemaal goed heb begrepen is de constructie met bv Vitens niet anders dan bij NS en Prorail en daar spreken we wel van privatisering.
    De aandelen zijn wel in overheidshanden en mogen ook niet worden verkocht, zoals bij de energiebedrijven is gebeurd. Dat heeft Wouter Bos destijds geregeld, toen hij minister van financiën was. Hebben we het hier al eens over gehad destijds.

  301. Mijn stem zou ook naar de ⤽nee⤝ gaan⤝, dat klinkt niet al te overtuigend. Juist omdat ⤽alle⤝ aandelen in overheidshanden zijn, kan men het omschrijven als ⤽staatsbedrijf⤝. Vooropgesteld dat wij hier de financiële ⤽afhankelijkheid⤝ van de EU nog als een utopie zien, wordt er in Brussel toch al ruimte gemaakt voor een ⤽eventueel als??⤝, om daarna te kunnen komen met eisen.

  302. Mss niet overtuigend, maar wel overtuigd.;) Water is een eerste levensbehoefte en daarmee een “merit good”. Dus niet in handen van particulieren voor wie winstbejag het belangrijkste doel is. Ik ben trouwens sowieso niet zo voor privatisering, hoewel het doorbreken van een overheidsmonopolie in sommige sectoren heilzaam heeft gewerkt (Buurtzorg).
    Je omschrijving van staatsbedrijf klopt niet. Dat geldt alleen wanneer de werknemers allen ambtenaar zijn. NS en Prorail noemen we toch ook geen staatsbedrijven meer en de aandelen van die bedrijven zijn ook voor 100% in overheidshanden. Ik vind de discussie daarom verwarrend. “Eist” Brussel dat de aandelen vermarkt worden? Dat lees ik ook weer nergens. Ik vind het wel weer een gevalletje waarbij het schier onmogelijk is om de relevante informatie te vergaren.

  303. Een uittreksel uit discussie van gisterenavond op Nieuwsuur.

    Definities
    Door deze verschillende zienswijzen ontstaat een ingewikkelde discussie. Het lijkt een kwestie van verschillende definities. In Parijs spreken we de Europese rapporteur van de richtlijn, de Franse Europarlementariër Philippe Juvin, medewoordvoerder over het wetsvoorstel en van dezelfde politieke partij, UMP, als Michel Barnier. Hij is er van overtuigd dat Nederland zich niet kan onttrekken aan de nieuwe Europese regels.

    “De Europese regels gaan gelden voor alle 27 landen. Er wordt geen uitzondering gemaakt.” Juvin zegt zeker te weten dat Nederland geen concessies kan verbieden, tenzij dit letterlijk in de wet wordt vermeld: “Alleen als expliciet in de wet concessies op drinkwater worden verboden kan er een uitzondering voor een land worden gemaakt. In alle andere gevallen zal iedereen overal dezelfde regels moeten toepassen.”

    Mazen
    En daar zit de angel, want zo waterdicht blijkt onze Nederlandse wet niet. Volgens waterspecialist van de Europese vakbond EPSU Jerry van den Berge zitten er mazen in de Nederlandse Drinkwaterwet. Volgens hem blijkt uit artikel 15 weliswaar dat concessies op water impliciet worden verboden, maar biedt artikel 1.4 ruimte voor andere spelers. Daarin staat dat de minister andere bedrijven kan aanwijzen die gelijkgesteld worden met een drinkwaterbedrijf. Dat zou betekenen dat op aanwijzing van de minister een ander bedrijf de taken van een drinkwaterbedrijf in een voorzieningsgebied kan overnemen.

    Juridisch
    Verschillende gespecialiseerde juristen bevestigen dat onze Drinkwaterwet niet 100 procent bescherming biedt tegen de richtlijn van Michel Barnier. In onze wettekst is niet verankerd dat water een dienst is van algemeen belang, ook al is de geest van de wet duidelijk: water mag niet worden geprivatiseerd.

    Bijbelvast of niet?
    Volgens waterspecialisten in Brussel hangt het er maar van af hoe bijbelvast de Nederlandse overheid is in tijden van crisis: houdt het kabinet het water in publieke handen of stelt het de markt uiteindelijk toch open?

  304. Mijn reactie zit bij Admin, exVVDer. Dat artikel heb ik ook gelezen, maar geeft geen antwoord op mijn vraag. Hoop dat mijn reactie snel wordt vrijgegeven.

  305. @Bernard

    Dank voor de kijktip.

    Ik schrik er heel erg van dat de Europese Commissie een richtlijn opstelt waardoor de watervoorziening kan worden geprivatiseerd! Dit mag niet gebeuren.

    Ook schokt het mij dat PvdA-minister Dijsselbloem geen bezwaar heeft tegen de verplichte verkoop door overheden van waterbedrijven om de staatsschuld af te lossen. Alle Menschen wirden Br?der?!

    Het feit dat dit nu al plaatsvindt in andere EU-landen is schandalig!

    Monika Sie levert niet voor niets zware kritiek op de huidige partijkoers van de PvdA en het gedrocht van een regeerakkoord. Terecht merkt zij op: ⤽dat de PvdA de afgelopen jaren te veel is doorgeslagen naar een liberale koers, die alleen uitgaat van economische groei. De markt is binnen de partij te dominant geworden.⤝

  306. Beste Dame, las dat je feitenlijk dhr van Boven bent. Zou mij in de raad eens druk maken om lokale zaken. In Zwolle is er genoeg mis om je druk overte maken i.p.v. over de landelijke politiek. Begin eens met politiek afrekenen, blijkbaar een vies woord in de gemeenteraad. Wordt tijd dat wij politici niet alleen aanspreken maar ook de deur wijzen wegens wanprestatie’s. Hoop niet dat ik met voorbeelden hoef te komen.

  307. Kwint, hou toch eens op met die onzin om Dame ervan te betichten dat ze ook onder de naam John van Boven post. Tante deed dat gisteravond ook al. Ik weet 100% zeker dat Dame alleen maar onder haar eigen nick-name post. Ophouden nu met dat geklier. >:(

  308. @Dame, mijn omschrijving ⤽staatsbedrijf⤝ zal misschien niet helemaal juist zijn, omdat de huidige constructie ook hier weer ter enenmale ondoorzichtig is. Wel is het duidelijk dat de overheid een (dikke) vinger in de pap heeft, daar de Nationale overheid het waterbeleid maakt, en deze uitbesteed aan de provinciale overheden en gemeenten, die op hun beurt de uitvoering overlaten aan de 10 waterbedrijven in Nederland.

    De aandelen zijn in handen van de provinciale overheden en gemeenten (overheid), dus bestaat de mogelijkheid deze bij een eventuele calamiteit, te vermarkten. Daarom bevreemd mij de intentie verklaring van Dijselbloem aangaande de verkoop van waterbedrijven in Griekenland en Portugal en de opening die er in Brussel gemaakt wordt voor concessieovereenkomsten, waarin een bedrijf het exclusieve recht krijgt om een publieke dienst uit te voeren.

    Dat de Drinkwaterwet in Nederland niet volledig dichtgetimmerd is, blijkt wel uit de wettekst, waarin niet staat vermeld dat water een dienst van algemeen belang is, ook al is de geest van de wet duidelijk: water mag niet worden geprivatiseerd. Als voorbeeld: ⤽volgens artikel 15 wordt concessie op water expliciet verboden, maar artikel 1.4 geeft ruimte aan andere spelers.⤝ Daarin staat dat de minister andere bedrijven kan aanwijzen die gelijkgesteld worden met een drinkwaterbedrijf. Wat inhoudt, dat de minister bevoegd is om een concessie te verlenen aan een ander (buitenlands?) bedrijf.

    Het zal bij ons niet zo??n vaart lopen, (hoop ik) maar ook hier weer, geeft mij Brussel een gevoel van afkeer (onbehagen?)

    *Wat een vreemd ⤽geneuzel⤝ op de 2 logs. Moet ik jou in het vervolg aanspreken met ⤽Dhr van Boven?⤝ 🙂

  309. Dat heb/had ik al begrepen, Assie. Er zijn schijnbaar een stelletje non valeurs bezig.
    Geen verdere aandacht aan besteden, dan kruipen ze vanzelf terug in hun hol.

  310. Hmm, twee fouten :'( : Assendörper m/z Assendorper en lijken m/z lijkt.

    Nee Kwint, de overeenkomst tussen Dame en John van Boven is dat ik allebei zeer hoog heb, maar verder hebben ze net zoveel met elkaar te maken als jij met Peter Kwint (Voorlichting SP Tweede Kamerfractie/Duo-raadslid 020/filosoof/politicoloog/fietsfanaat/voetbalfan/muziek van hardcore punk tot bluegrass/Feyenoord/MMA)
    Zul je net zien dat hij dat wel is… :o:o:o

  311. @ex-VVD’er

    Waarop baseer je dat privatisering van de watervoorziening, zoals de Europese Commissie die met de in de maak zijnde richtlijn beoogt, in Nederland niet zo’n vaart zal lopen?

    Kunnen we meer dan hoop hebben dat Brussel onze overheid verplicht om onze watervoorziening te verkopen aan multinationals als we de begrotingsdiscipline die door Brussel wordt geeist niet kunnen nakomen? Terwijl Brussel zelf zijn eigen begroting verder wil opschroeven.

    Het wordt steeds duidelijker dat de huidige EU niet per definitie synoniem staat aan een beter Europa. Maar misschien zet het referendum in Engeland straks wel iets in beweging.

    De praktijk is toch dat Brussel nivelleert door de publieke baten van Noord-Europa in te zetten voor het verlichten van de publieke lasten van Zuid- en Oost-Europa en daarnaast ruim baan biedt aan het footloose grootbedrijf.

  312. Hoi ElRey, omdat ik nog het (wankele?) vertrouwen heb, dat Nederland op financieel gebied zijn zaakjes op orde zal houden. De richtlijnen van de opperbazen in Brussel zijn op dit moment nog zodanig, dan alleen bij financiële afhankelijkheid deze verplichting kan worden opgelegd. (zie Griekenland/Portugal)

    Over je verdere verhaal hebben we dezelfde mening, ik neem aan dat je inmiddels wel weet hoe ik over de financiële moloch in Brussel denk. Wel heb ik op voorhand weinig vertrouwen in het referendum in Engeland, daar David Cameron t/m 2017 zodanig gemasseerd zal worden door Brussel, dan de scherpe kantjes er dan wel af zullen zijn.

  313. Uitstekende column van Emile Roemer in de Volkskrant van vandaag over de onbetrouwbaarheid van de PvdA:

    http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3184/opinie/article/detail/3396559/2013/02/20/Emile-Roemer-De-linkse-PvdA-praat-de-rechtse-PvdA-regeert.dhtml

    Niet dat de SP voor mij een interessant alternatief biedt, maar wel een goede duiding van de (voortzetting van) neoliberale lijn die de PvdA volgt zodra het in de regering zit.

    Daarbij past ook heel goed de PvdA-bezetting in het huidige kabinet: salonsocialisten en goldfasanen die naar mijn mening te ver af staan van de dagelijkse realiteit voor veel Nederlanders.

  314. Tja partij voor de arbeider is allang verleden tijd,maar eigenlijk kon je dat al zien aan Ad Melkert tijdens zijn verkiezingsnederlaag destijds.
    Eigenlijk is er geen 1 partij die goed luistert naar de man of vrouw in de straat.

  315. @ElRey

    Zoals je inmiddels wel begrepen zal hebben, heb ik sinds de afgelopen verkiezingen een ⤽gezonde⤝ afkeer van al het smerige politieke gekonkel wat over mij heen is gekomen. Zowel van de ⤽linker⤝ zijde, als de z.g. ⤽rechtse⤝ kant. Ik volg het alleen nog maar ⤽kritisch⤝, om niet teveel onpasselijk te worden.

    En de column van die Roemer onderstreept hierin alleen maar mijn ongenoegen, het is weer een vingerwijzing naar een andere partij, zonder enige zelfreflectie. Ik heb tot in mijn vezels niets met de PvdA, maar is die Roemer wel zo eerlijk? Laat ik er van uitgaan dat Roemer met zijn (waarschijnlijk door een ghostwriter geschreven) verhaaltje een simpel beeld wil schetsen van het ⤽feit⤝ dat de huidige regering overal de schuld van is. Hij komt met de kreet: ⤽de linkse PvdA praat, de rechtse PvdA regeert⤝. Stel dat de SP de afgelopen verkiezingen niet als een kaartenhuis in elkaar gezakt was, en het utopisch feit werkelijkheid was geworden dat de SP nu samen met de VVD had geregeerd, had hij dan geroepen: ⤽de linkse SP praat, maar de rechtse SP regeert?⤝

    Als rechtgeaarde socialist weet Roemer altijd de z.g. werkelijke oorzaak aan te geven, met de geijkte belegen kreet: ⤽de crisis is de oorzaak van het parasitaire kapitalistische systeem, dat als doel heeft het de rijken rijker te maken en de armen armer⤝ Maar in aanloop naar de afgelopen verkiezingen, was Roemer maar al te graag bereid om zijn socialistische veren af te schudden (en zijn kritiek op het kapitalistische systeem) om dat systeem overeind te houden.

    De column van Roemer leest als iedere column van welke partijleider dan ook. Ze zijn allemaal voor een beter Nederland, ze zijn allemaal voor ⤽aanpakken⤝ en ze willen allemaal sociale oplossingen. Maar hebben zij éénmaal hun doel hebben bereikt, (regeringsdeelname/macht) dan veranderd de betekenis van idealen, nog sneller als een kameleon van kleur.

  316. Dan maar iets om te lachen, of is het om te huilen?

    Rond de 350 prominente PvdA??ers waren afgelopen weekend bijeen in hun cultuurtempel ⤽de Rode Hoed, om het met veel tromgeroffel gepaard gaande manifest ⤽van waarde⤝ van het wetenschappelijk bureau van de PvdA, op zijn merites te beoordelen. Het rode manifest, (van waarde) is zoals gebruikelijk doordrenkt is met de dooddoener ⤽solidariteit⤝ van een ander, maar schijnbaar naar goed sociaaldemocratisch gebruik niet toepasbaar op zichzelf.

    Voor de lunch, vroeg PvdA coryfee Felix Rottenberg aan ⤽zijn⤝ achterban om iets ⤽van waarde⤝ 😉 te doneren met de volgende woorden: ⤽zij die daar qua koopkracht toe in staat zijn, wordt dringend verzocht om in de melkbus een bijdrage te doneren voor de lunch⤝

    En zoals het een ⤽goed⤝ sociaaldemocraat betaamt, werd hier enthousiast op gereageerd, en lieten de genodigden zich de inkomensafhankelijke broodjes, pizzapunten en dranken goed smaken. Maar toen ⤽onze⤝ Felix de kas (melkbus) opmaakte, bleek er amper voor180 euro aan solidariteit in te zitten, omgerekend iets meer dan 50 eurocent per persoon.

    ⤽van waarde⤝ is voor een sociaaldemocraat, ook wat anders dan geld van hemzelf, nietwaar? ;D

  317. Ja de loftrompet over de Pvda word steeds minder,mooi stukje ex-vvder.Wat zal Dick hier van vinden,ik denk dat we weer een wazig antwoord krijgen wat nergens op slaat.

  318. Ik blijf er maar om lachen, ex VVD’er;)

    Hans-NIEF-Spekman c.s. waren bijeen vanwege “Over wat van Waarde is” bijeen. Ik heb nog steeds zo’n idee dat de volgorde van deze zin, bij een volgend congres zal worden aangepast: “wat van waarde over is”.

  319. Zorgt deze horror coalitie voor 1 april al voor een practical joke, maar dan één waar de kiezer weer eens de dupe van wordt? Ze zijn daar onder de Haagse kaasstolp schijnbaar helemaal van het paadje en in paniek. De ⤽liberalen⤝ willen met m.m.v. de PvdA, na het ⤽gedwongen⤝ woonakkoord, een ⤽brede regeringscoalitie⤝ creëren met het CDA.

    Volgens de onnavolgbare VVD fractievoorzitter Halbe Zijlstra, zet hij het liefst in op een nieuwe coalitie met het CDA. Zijlstra zegt: ⤽dat na het woonakkoord, dergelijke overeenkomsten vaker zullen voorkomen. Omdat de overige oppositie partijen onderling te sterk verdeeld zijn, noemt hij deals met het CDA ⤽eenvoudiger⤝

    Moet er dan een nieuw regeringsakkoord in elkaar gegoocheld worden, en het regeerakkoord opengebroken worden? En moet het CDA dan ook nieuwe ministers en/of staatssecretarissen gaan leveren? Ik kan mij als zodanig, een eerder voorgedane politieke goocheltruc niet herinneren. Zo niet, dan gaat het CDA in navolging van de PVV heel ordinair ⤽gedogen⤝ in ieder geval op de belangrijkste thema??s.

    Wat houdt bovenstaande in, het huidige kabinet is theoretisch al gevallen, maar probeert met allerlei kunstgrepen de comapatiënt in ⤽leven⤝ te houden. Knabbel (Rutte) en Babbel (Samsom) dachten de rit wel te kunnen aanvangen zonder een meerderheid in de 1e Kamer, maar dat scenario gaat niet meer op, nu partijbelang ook in de 1e Kamer de boventoon voert.

    Een verwerpelijke situatie, maar één waar de ⤽knappe koppen⤝ binnen de twee coalitiepartijen rekening mee hadden moeten houden. Ze zitten nu in een situatie (waar de huidige PvdA coalitie partner tijdens Rutte1 zoveel plezier over had) dat ze nederig met de pet rond moeten gaan, om eventuele plannen tot een goed einde te brengen. Laten we maar weer een aloud wetmatig feit van stal halen, zeker voor de beide nitwits Rutte/Samsom: ⤽haastige spoed, is zelden goed⤝ Zeker in de politiek.

  320. @exVVD’er

    De column van Roemer vandaag in de Volkskrant vond ik met name een goede samenvatting van de neoliberale lijn die de PvdA bij elke regeringsdeelname heeft gehanteerd en zoals je weet verfoei ik deze economische theorie.

    De vrije markt is niet zaligmakend en bij het neoliberalisme is de politiek dienstbaar aan de economie alsof een samenleving slechts een werkmaatschappij is en er geen andere (morele) waarden zijn dan financiële waarden.

    Het neoliberalisme is geen politieke ideologie. Wellicht dat het daarom ook zo gemakkelijk kan worden omarmt door partijen met een gepretendeerde verschillende ideologie. Sinds de jaren ’80 zien we verschillende kabinetten dezelfde neoliberale lijn hanteren. Of Lubbers, Kok, Balkenende of Rutte nu premier was maakt(e) geen verschil.

    We zien dat sinds de jaren ’80 de democratie ook in Nederland verworden is tot een ‘corporate democracy’ waarbij grote multinationale ondernemingen de politieke keuzes bepalen door grote sommen geld ter beschikking te stellen voor verkiezingscampagnes en aan lobbyisten.

    Het grootkapitaal opereert wereldwijd (globalisering) en zorgt slechts voor een regionale verschuiving van de lusten en lasten omdat aandeelhouders slechts geïnteresseerd zijn in dividend.

    De financiële sector die verantwoordelijk is voor de crisis op het noordwestelijk halfrond en heeft geleid tot een fictieve economie kent in Goldman Sachs ook nog eens zijn grootste winnaar. Oud werknemers van deze zakenbank bezetten de belangrijkste functies: het Witte Huis, de centrale banken etc.

    Politici handelen niet meer vanuit een roeping maar zien de politiek als een opstapje naar een vervolgcarriere binnen het grootkapitaal. Van Kok tot Eurlings en nu ook weer een leuke functie voor Dijsselbloem.

    Sinds de jaren ’80 zijn we door elk kabinet in de luren gelegd. Der Kaisers ging, die generale blieben. Feitelijk is er sprake van een continue neoliberale politiek: privatiseringen, minder regulering en een afname van het besteedbaar inkomen van het ‘klootjesvolk’. En zo komt de klassenmaatschappij weer steeds meer terug. De welvaart komt steeds meer in handen van een kleine klasse van geprivilegieerden die het politieke, financiële, juridische systeem en de handhaving van de openbare orde en veiligheid dienstbaar maken aan hun zakelijke belangen en niet gebonden zijn aan een staat of regio. Leve de EU!

    De inner circle van goudfazantjes van de PvdA verschilt slechts van die van andere partijen in de mate waarin bij verkiezingen keer op keer lippendienst wordt bewezen aan bestaanszekerheid, verheffing, solidariteit en verlichting.

    De politieke ideologieën verschillen nog slechts in woorden. De praktijk is bij alle politieke partijen gelijk. De kiezer wordt na elke verkiezing geconfronteerd met dezelfde realiteit: toenemende onzekerheid en toenemende lasten.

    De EU wil nu multinationals in staat stellen om beslag te leggen op onze drinkwatervoorziening, maar Den Haag gaf eerder al onze energievoorziening weg.

    Politiek? Show must go on. Als ik kijk naar democratieën op het noordwestelijk halfrond anno nu doet mij dit sterk denken aan de band die op de Titanic tot het laatst toe bleef doorspelen…

    De politiek biedt geen alternatieven maar slechts meer van het neoliberale zelfde. Mens, flora en fauna, grondstoffen, drinkwater, voedsel, energie zijn niet meer dan productiemiddelen opdat een steeds kleinere groep aardbewoners zijn dagen in overvloed kan slijten.

  321. Hebben enige reageerders misschien de column van KPGM adviseur Wouter Bos gelezen in de Volkskrant? Dat is die man die door zijn therapeut aangeraden werd, om regelmatig een ⤽keuteltje⤝ neer te leggen in de genoemde Volkskrant, om zo zijn onderdrukte innerlijke (politieke) roersels van zich af te schrijven. Wat ik mij af vroeg na het lezen van zijn ⤽column⤝, was het nu satire of een serieus schrijfseltje.

    ⤽Onze⤝ Wouter, had namelijk moeite vanuit zijn sociaaldemocratische moraal, dat er teveel politici van andere partijen zijn, die politiek bedrijven met verschillende petten op. Zoals we weten, heet dat in goed ambtenaren Bargoens: ⤽belangenverstrengeling⤝ Hij stelde het zodanig scherp, als de door hem genoemde politici, (Brinkman CDA) in Afrika deze functie zou bekleden, de woorden ⤽bananenrepubliek⤝ en/of ⤽corruptie⤝ zeker op zijn plaats zou zijn.

    Ik heb na het lezen van zijn stukkie, maar eens stevig in mijn ogen gewreven, over zoveel onbenul, en geloof me, ik weet nu nog niet of ik het oogvocht kreeg van het huilen of het lachen. Een PvdA coryfee die het aandurft, om een politici van een andere partij te betichten van ⤽belangenverstrengeling⤝, moet toch wel volledig van het paadje zijn. Als ik de namen van PvdA??ers met verschillende petten op hier neer zou typen, zou ik nog wel enige uurtjes zoet zijn.

    Wouterje??Woutertje??je kent toch wel het gezegde: ⤽als je met één vinger naar iemand wijst, wijzen er drie naar jezelf?⤝ ;D

  322. Tjonge, je raakt toch niet uitgepraat (geschreven) over die minkukels in Brussel. Er is in Brussel een speciale ⤽Klaagmuur⤝ opgericht, waar snotterende parlementariërs van het Europees Parlement, hun frustratie kwijt kunnen. Wat is namelijk het geval: de ⤽donatie⤝ voor de meerjarenbegroting van 960 miljard euro deugt niet en de besteding al helemaal niet⤝ Zo kan ⤽rupsje nooit genoeg⤝ de crisis en de toenemende armoede niet bestrijden, snotterden de socialisten van Herr Schulz.

    Maar hij niet alleen, ook de liberalen en centrum-rechts waren not amused over de krenterige ⤽donatie⤝ Volgens de ⤽liberaal⤝ Cuy Verhofstadt en de centrum-rechtse ⤽koorddanser⤝ Joseph Daul, hebben de regeringsleiders teveel de nationale belangen de boventoon laten voeren.

    Het is ook schandelijk, dat de regeringsleiders in tijden van crisis niet de geldsluizen open hebben gezet voor het ⤽armtierige⤝ bijeen geraapte zooitje in Brussel, die aan een notoir geldgebrek lijden. Hoe kunnen deze ⤽EU lei(ij)ders⤝ nu ooit de begroting op orde krijgen, (de Europese rekenkamer heeft al zes jaar, de niet kloppende begroting afgekeurd) na deze ⤽krenterigheid⤝ van de Europese regeringsleiders. De lidstaten gaan nu met het parlement onderhandelen om het eens te worden, lukt dat niet, dan is het exit nieuwe begroting en geldt de komende jaren het oude budget van 1000 miljard, dat is nog altijd 40 miljard meer, als het nu afgesproken budget.

    Als de (noordelijke) lidstaten hier intrappen zijn ze geen knip voor de neus waard, het is nationaal belastinggeld wat in deze bodemloze put gestort wordt.

    Maar eerst volgt er nog een (geheime) stemming, want zoals het een rechtgeaarde EU parlementariër betaamt, moet dat ⤽zonder last en ruggespraak⤝, weg van het onder druk zetten door hun nationale regeringen. ⤽Geheime achterkamertjes⤝ stemming, dat is alleen maar mogelijk bij een parlement dat zichzelf niet capabel acht.

  323. Is dat dezelfde Wouter Bos van de Partij van de Aftreders die met droge ogen durfde te beweren,dat we alle banken met overheidssteun in ere moesten houden?

  324. @exVVD??er

    De column van Wouter Bos getuigt van een selectieve verontwaardiging maar bevestigt mijn stelling dat politiek en het grootbedrijf onderhand zodanig met elkaar verweven zijn dat politici niet vanuit (ideologische) roeping het landsbelang of de belangen van hun electoraat dienen, maar private belangen met het oog op een vervolgcarri?re na hun politieke loopbaan. Zo brengt Wouter Bos tegenwoordig meer tijd met z??n gezin door bij KPMG. Wouter Bos is overigens de man van de derde weg, deze ideologische koerswijziging van de PvdA heeft hij ook vastgelegd in zijn boek ‘Dit land kan zoveel beter’ (2006) waarin Wouter Bos vooral in neoliberale termen schreef over ‘eigen verantwoordelijkheid’ en ‘welbegrepen eigenbelang’. Kortom typisch gevalletje van de pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet.

    Een vriend wees mij er op dat mijn reactie van gisterenavond in essentie overeenstemt met de ??ijzeren wet van de oligarchie?? van Robert Michels. Deze stelt volgens wikipedia ⤽dat alle organisatievormen, onafhankelijk van het democratische of autocratische gehalte in het begin, onvermijdelijk oligarchisch worden??De oorzaak is de trend bij de leiders om zich te organiseren en de eigen belangen te behartigen, de dankbaarheid van de geleide groep en de passiviteit van de massa. Michels, die aanvankelijk met socialisme en anarcho-syndicalisme sympathiseerde, kwam door zijn ervaringen uit de praktijk tot de conclusie dat elke groep heersers de neiging heeft tot een oligarchie te evolueren. Democratisch gekozen machthebbers zullen door de dwang der omstandigheden hoofdzakelijk verkeren in een klein kringetje van mede-regeerders en het contact met de massa verliezen. Door het bestuderen van politieke partijen kwam Michels er achter dat het probleem in de natuur van organisaties zit. In een moderne democratie ontstaan organisaties als politieke partij die, naarmate ze complexer worden, paradoxaal genoeg minder democratisch worden. De ijzeren wet van de oligarchie luidt: “Wie organisatie zegt, zegt oligarchie”. Elke grote organisatie wordt geconfronteerd met problemen rondom coördinatie die alleen kunnen worden opgelost met bureaucratie. Om een bureaucratie efficiënt te maken is een hiërarchie nodig – dagelijkse besluiten kunnen niet door grote groepen mensen worden genomen. Dat leidt ertoe dat de macht in de organisatie in handen komt van een kleine groep. Deze kleine groep machthebbers zal vervolgens alles in het werk stellen om hun macht in stand te houden en groter te maken. De meeste zogenaamde democratieën zijn dan ook per definitie “electorale oligarchieën” of evolueren in die zin. Omgekeerd heeft ook de meest autocratische heerser adviseurs en zetbazen ter plaatse nodig, waaraan hij onherroepelijk een groot deel van zijn feitelijke macht delegeert. Het uiteindelijke resultaat is dat – met het verstrijken van de tijd – iedere regeringsvorm zich in oligarchische richting ontwikkelt.⤝

    En laat jouw tweede reactie van vanavond over de reactie van het ⤽armetierige⤝ bijeen geraapte zooitje in Brussel op de krenterige donatie van 960 miljard euro van de lidstaten voor de meerjarenbegroting bevestigen dat zowel niet alleen in Den Haag maar ook Brussel de ijzeren wet van de oligarchie opgeld doet. En natuurlijk moet dat in schimmige achterkamertjes ??geroggeld?? worden. Referenda, zoals het Nederlandse referendum in 2005 over een Europese grondwet of over een bestuurlijke schaalvergroting (landsdelen en grotere gemeenten) zijn immers niet gewenst. Volksvertegenwoordiging?

    Mijn beste vriend exVVD??er wij hebben in het verleden vaak de degens gekruist vanuit ideologisch verschillende principes, maar ik denk dat we zo langzamerhand wel kunnen concluderen dat dergelijke discussies in de politiek slechts voor de b?hne worden gevoerd en dat de laatste kabinetten zich kenmerken door regeringsbeleid dat een resultante is van een spelletje pim pam pet. Waarbij de kiesgerechtigde altijd wordt geconfronteerd met pet.

    Het is vandaag een trieste dag voor Nederland. De laatste stand van zaken is dat de werkloosheid sinds 30 jaar niet zo hoog is, dat het consumentenvertrouwen een historisch dieptepunt heeft bereikt sinds men in 1967 begon met meten en dat de huizenprijzen vorig jaar met 10% zijn gedaald.

    Economen verbazen zich hier niet over, want die waarschuwen al langer voor de vicieuze cirkel die harde bezuinigingen en lastenverzwaringen in een recessie teweeg kunnen brengen. Minder vertrouwen en koopkracht leiden tot minder bestedingen, minder bestedingen leiden tot minder vraag, minder vraag leidt tot minder werk en omvallende bedrijven, en minder werk leidt weer tot minder koopkracht. En zo verder. Dat principe is door deskundigen als Sweder van Wijnbergen al zo vaak en zo uitgebreid beschreven dat ik daar als ??leek?? verder weinig aan toe kan voegen.

    Het enige waar dit kabinet significant in investeert is het redden van opnieuw een bank (3,7 miljard belastinggeld voor het redden van de SNS bank) en in Europa. Sweder van Wijnbergen haalde in het RTL nieuws nog eens fraai aan dat een dilletant (goudfazant) als Lodewijk Asscher wel 100 miljoen euro kan investeren in innovatie, maar dat Nederland nu toch echt behoefte heeft aan betere cijfers in het eerstkomende kwartaal.

    Maar geheel in de lijn van wat mijn schoonvader mij eerder vertaalde beperkt Lodewijk Asscher zich tot het herhalen van het mantra dat de korte termijn er nog weinig rooskleurig uitziet. Pure strategie. Als je maar vaak genoeg herhaalt dat er bezuinigd moet worden omdat we in een crisis zitten, blijft ??het klootjesvolk?? wel passief is de dankbaarheid van Brussel (en het lobbyende grootnbedrijf) groot en liggen de leiders op koers om hun eigen belangen te dienen en hun eigen dromen te verwezenlijken??

  325. @exVVD??er

    De ijzeren van de oligarchie sluit volgens wikipedia naadloos aan bij de elitetheorie van Pareto en Mosca. De elitetheorie stelt dat in de staat de sleutelposities worden ingenomen door een machtselite en dat dit ook het geval is binnen een parlementaire democratie waar de macht ligt bij de leiding van de grote partijen. En zoals we recentelijk hebben gezien kan de leiding van partijen met een gepretendeerde verschillende ideologische achtergrond op korte termijn komen tot een regeerakkoord wat gedeelde (persoonlijke) belangen deelt. Zowel in Brussel als De Haag prevaleert het motto: “wij de lusten, u de lasten”.

    Ook Mills waarschuwde volgens wikipedia in ??the power elite?? al voor de schaduwmacht van een economische, politieke en militaire elite die zich zou onttrekken aan democratische controle. De elite probeert de kiezer voor zich te winnen door keuzeruimte te suggereren om zo aan de macht te kunnen blijven.

    We hebben vaak discussies gevoerd vanuit de beleving dat politieke partijen in ideologisch opzicht verschilden maar net zoals in de tijd van de verzuiling kan de top van ??de verschillende zuilen?? het over het algemeen uitstekend met elkaar vinden.

    Ik bespeur bij mezelf in ieder geval een voortschrijdend inzicht. Ik ben er nog steeds van overtuigd dat politiek in essentie gaat over de verdeling van schaarse middelen maar ik kom langzamerhand steeds meer tot het inzicht dat deze schaarse middelen niet worden aangewend vanuit een verschil in ideologie maar vanuit een gedeeld eigen belang.

    Ik mis overigens Dame op het politiek log. Ik hoop dat zij zich niet laat weerhouden van deelname aan onze discussies door misplaatste reacties ad hominem van (zoals jij zo treffend omschreef) een stelletje ??non-valeurs?? die lopen te trollen.

  326. ElRey, morgen eventueel commentaar op je reacties. Duik nu mijn bed in, gefrustreerd door de nederlaag van Ajax. >:( Ik denk, dat Dame met skivakantie is.

  327. Waarom dan leg eens uit,als er een burgervliegveld komt ,dan komt er ook meer werkgelegenheid.en dat is wel nodig want er moeten al genoeg mensen uit de ruif mee eten.

  328. Zonnepanelen leveren geld op. Een burgervliegveld kost (véél) geld. Op 60 kilometer afstand ligt vliegveld Osnabr?ck, wat nu ook al niet rendabel is. Nog een vliegveld er bij is helemaal teveel van het goede.

    Ja, werkgelegenheid, maar voor hoe lang. Maar je hebt een punt. Maak er dan een reacreatiegebied van. Ik lees op de site van natuurmonumenten:

    ??De Twentse Basis??. Een modern landgoed met natuur en recreatiemogelijkheden, en daarin passende functies die voor werkgelegenheid zorgen. De Twentse Basis gaat uit van zorg en recreatie, zoals revalidatiecentra, gespecialiseerde klinieken en zorghotels. Schone bedrijven die elkaar versterken en baat hebben bij een mooie groene locatie. Dit concept is nog steeds levensvatbaar, mits het goed wordt uitgewerkt met op elkaar afgestemde activiteiten.

  329. @ElRey

    Uit de teneur van je reacties, begin ik op te maken dat het onvoorwaardelijke standpunt dat je aanhing t.o.v. de politiek en bij voorkeur de sociaaldemocratische ideologie, aan betonrot onderhevig begint te raken. Op zich een goede zaak, daar een realistische kijk op het politieke handwerk blijk geeft van een eigen mening, en niet het ⤽blindelings⤝ volgen van een bepaalde vorm van ideologie.

    Toch wil ik wat vraagtekens plaatsen bij het door jou veel genoemde ⤽politiek scheldwoord?⤝ neoliberaal. Het woord neoliberaal wordt door jou meermalen in samenhang gebracht met de z.g. vrije markt, niets is minder waar. Het neoliberalisme is vanuit zijn oorsprong gebaseerd op een soft gereguleerde markt, die als doelstelling inhoudt de marktinvloed te combineren met overheidsinvloed. Eigenlijk meer een mix tussen het gereguleerde socialistische marktdenken en het klassieke liberalisme dat een volledige vrije markt nastreeft.

    In mijn beleving is er in Nederland geen sprake van een vrije markt, maar van een centrale planeconomie ⤽een z.g. sociale democratie⤝ die doormiddel van inmenging en subsidies niet efficiënte zaken steunt, ten koste van de steeds kleiner wordende samenleving die wel efficiënt is. De z.g. vrije markt krijgt vooral in deze tijd ten onrechte een negatief politiek stempel opgedrukt, omdat er hoe dan ook een schuldige aangewezen moet worden voor deze crisis. Dat geeft politici dan weer de kans om nog meer regelgeving en financieel toezicht te prediken, die het bedrijfsleven en de burger in een steeds nauwer financieel keurslijf perst

    Juist deze vorm van democratie, ⤽sociale democratie⤝ werkt centralisatie en oligarchie in de hand, en zoals we allemaal rondom ons heen zien, corruptie! Het handwerk politiek heeft niets met visie en idealisme te maken, (zoals ik al zo vaak aangaf) enkel met komma??s en punten, en als het zodanig uitkomt persoonlijk financieel gewin.
    Politici zijn enkel lobbyisten die voordelen ten nadele van anderen proberen te halen, in de vorm van subsidie/wetgeving om op deze manier hun eigen zak spekken. En uit je reacties op te maken, heb je inmiddels begrepen wie daardoor tussen de wal en het schip belandt.

    Het nu gehanteerde systeem gaat op termijn vastlopen, we hoeven alleen maar te kijken naar de al maar oplopende begrotingstekorten en staatsschuld, mede daardoor is alles wat de staat belooft en blijft beloven straks niet meer op te brengen. Al onze verworvenheden worden kapot bezuinigd en genivelleerd, ter eer en glorie van Brussel en de subsidie industrie, behalve op de overheid zelf.

  330. Maar verd*mme Trixie, we gaan wel naar een maatschappij toe waarin bijna niemand meer hoeft te werken en waar alles gedaan wordt door Robots en andere apparatuur. De uitdaging moet dan natuurlijk wel zijn dat die welvaart die die apparaten opleveren ten goede komt van iedereen en niet alleen voor een paar investeerders.

  331. @Bernard, sorry dat ik even inbreek in je ⤽dansparty⤝ met Trixi.

    Maar leg mij eens uit, wat je bedoelt met: ⤽we gaan naar een maatschappij,waarin alles gedaan wordt door Robots enz⤝ Ik zie deze innovatieve gedachte de komende decennia namelijk nog niet opdoemen. En waarom mogen investeerders als ze daarvoor (financieel) hun nek uitsteken, niet het grootste stuk van koek consumeren? Als de door jou aangegeven welvaart, in bepaalde mate (zeg 60/40) tegoed komt aan ⤽iedereen⤝ mag je daar toch best tevreden mee zijn?

  332. @ex VVD’er Die maatschappij waar (bijna) niemand meer hoeft te werken verwachtte ik omdat de werktijden steeds korter werden. Van 48 uur naar 36 en zelfs 32 uur. Opeens kwam daar een kentering in en is 40 uur weer de standaard. Bovendien werd het noodzaak dat zowel man als vrouw moesten werken. Het niet-werkenidee is toen bij mij weer weggezakt, maar is het laatste jaar weer terug. Ik vraag ik me af waarom ik blij moet zijn met al die innovaties als ze toch niets werkelijks opleveren. Dat doen ze natuurlijk wel, maar de mensen die hun brood het was worden nu betaald uit een ander potje. En dan is het dus maar zeer de vraag hoeveel die innovaties nu echt opgeleverd hebben. En in het andere geval, als het doel van deze innovaties niet een betere maatschappij is, wat hebben we er dan wél aan?

  333. @Bernard, ik krijg toch het idee dat je verwachting ⤽niemand meer hoefde te werken, omdat de werktijden steeds korter werden⤝ gebaseerd is op een misvatting. In de jaren 80 heerste er net als nu een grote werkloosheid De achterliggende gedachte was (wie het bedacht heeft, is mij ontschoten) dat door middel van herverdeling, (ADV/ATV) van de bestaande banen, deze aanpak tot meer banen zou leiden. Nadat deze werkeloosheid zich in meer of mindere mate had opgelost, kwam er uiteraard ook meer vraag vanuit de arbeidsmarkt, zelfs zodanig dat door de regering stimuleringmaatregelen werden getroffen om meer vrouwen aan het werk te helpen. Dat het idee (minder werken) bij jou het laatste jaar weer terug gekomen is, kan afgeleid worden naar de nu heersende werkloosheid.

    Innovatie van middelen is van alle tijden, of zie je liever de handkar/paard en wagen en dat mensen stobbenbossen handmatig omploegen? En zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan, over meer moderner hulpmiddelen. De meeste innovaties hebben juist geleidt tot betere werkomstandigheden, waar mensen niet meer 60 en meer uren p/w handmatig moesten werkten, dus echt wel naar een betere maatschappij.

  334. Ex-VVD’er: Met de eerste alinea zou je wel eens goed kunnen zitten.
    Met de tweede alinea heb ik wat meer moeite: als ik de indruk gewekt heb dat ik vind dat innovaties geen betere maatschappij opleveren neem ik dat terug. Het heeft inderdaad die dingen opgeleverd die noemt. Maar het proces gaat verder. En dat vind ik – luiaard die ik ben – helemaal niet erg. Wat valt er nog te doen als het werk wegvalt, omdat het automatisch gebeurd. Automatisering moet toch ook tot minder werk leiden? Kijk naar de Rotterdamse havens, waar de containers door robots op hun plaats worden gezet, komt geen mens meer aan te pas. Is dus niet alleen betere werkomstandigheden, maar die vorkheftruckchauffeur kan helemaal naar huis!
    Geen probleem daarmee. Thuis is leuker dan op het werk – hangt er overigens wel vanaf wat voor vrouw je hebt… -, maar het moet wel goed geregeld zijn.

  335. @Bernard, het is geen vast gegeven dat mechanisering en/of automatisering tot minder banen leidt, alleen al omdat er altijd weer mensen nodig zijn om al deze nieuwe technologie te maken en te onderhouden. Kijk eens in een vorige reactie, naar de door jou aangehaalde zonnepanelen en b.v. windmolens ect. Er is scala aan nieuwe innovatieve middelen die ook weer de weggevallen banen eventueel kunnen compenseren.

    Toen de mensen die ik aanhaalde, nog 60 of meer uren p/w werkten,was er toen sprake van een vakantie industrie? Het is doormiddel van de juiste innovaties een soort ⤽perpetuum mobile⤝.

  336. het is geen vast gegeven dat mechanisering en/of automatisering tot minder banen leidt, alleen al omdat er altijd weer mensen nodig zijn om al deze nieuwe technologie te maken en te onderhouden.

    Als dat zo is vind ik het een innovatie waar we niks aan hebben. Dan zou het te verrichten werk nog steeds net zo veel kosten.

    Vakantieindustrie

    We komen in de buurt van wat mijn ideaal is. Alleen moeten we dat ook nog even automatiseren. (Is eigenlijk ook al aan de gang. Veel boekingen worden via internet gedaan en niet meer via een reisbureau.)

  337. @Bernard, ik meen toch begrepen te hebben dat de discussie opgestart werd, omdat je dacht dat mechanisering/automatisering zou leiden tot minder werkplekken. Ik probeer aan te geven dat een vermindering in het ene segment (door innovatie/mechanisering/automatisering) weer kan leiden tot een vermeerdering in een andere segment. Ik ga niet uit van een kostenplaatje, maar van werkgelegenheid.

    Wat jou ideaal is, daar zullen misschien veel jonge mensen anders over denken. Al is vakantie een leuke bijkomstigheid, dat wil ik niet ontkennen. En ook deze internet boekingen moeten weer verwerkt worden door??..mensen. Dus toch die ⤽eeuwig durende beweging?⤝

  338. ik meen toch begrepen te hebben dat de discussie opgestart werd, omdat je dacht dat mechanisering/automatisering zou leiden tot minder werkplekken.

    Maar dat meen ik ook echt. Dat het weer tot andere werkplekken leidt ben ik met je eens, maar per saldo moet het minder werk opleveren en doet het dat ook. En zoals ik al schreef ben ik daar niet op tegen. Als je dat niet wilt heb je denk ik economische groei (die eindig is) nodig om dat te compenseren, maar nu begeef ik me op nog gladder ijs, omdat ik geen econoom ben.

  339. @bernard, ik denk niet dat we er uit komen,maar dat is niet erg, ieder zijn mening.
    Maar ik blijf wel bij mijn standpunt, dat nieuwe innovatieve ideeën ⤽hier denk ik o.a. als voorbeeld aan b.v. zonnepanelen, t.n.t een renderende bedrijfstak op geleverd heeft⤝

    Alleen is het jammer, dat Den Haag in samenwerking met producerende bedrijven, er niet voor gezorgd heeft dat deze productie in Nederland bleef, en niet in China.
    Maar nogmaals, dit doet niets af aan mijn stelling, dat gerichte innovatie kan leiden tot werkgelegenheid.

    Voor nu, slaaplekker.

  340. De vervangende werkgelegenheid zit hem natuurlijk ook in de extra luxe die wij tegenwoordig hebben.

    Ben het in ieder geval met je eens dat het erg jammer is dat Den Haag de zonnepanelenindustrie ons land uit gejaagd heeft.

  341. In de bus naar Groningen hoorde ik dat bij meerverdieners met een inkomen boven de 42.500 euro vanaf 2013 geen zorgtoeslag meer wordt uitgekeerd. Vorig jaar lag die grens nog op ongeveer 51.000 euro. Dit is al de zoveelste ingreep die de middenklasse dankzij het nivelleringsfeestje gaat treffen en vraag me af of ze bij die nivelleringspartij wel bij hun volle verstand zijn. Als deze groep straks bijna niks meer te besteden heeft dan kunnen we het helemaal wel schudden met het consumentenvertrouwen. Onder het mom van alles moet eerlijker, wordt bijna alles wat iets meer verdient dan modaal door die nivelleringspartij helemaal uitgemolken.

  342. Klopt Assendorper,
    Dat hoorde ik in de bus van Bussum naar Naarden, maar voor dat ik het wist……………………………………::)

  343. Ik vind het hier niet meer zo leuk. Sinds dat de radicale PvdA-aanhang het helemaal heeft af laten weten is er niet veel lol meer aan. Vraag me wel af of ze zo tevreden zijn met de koers die dit kabinet vaart. Het vorige kabinet werd helemaal afgekraakt en nu horen we van die afkrakers niks over het beleid van het huidige kabinet. Mag ik hieruit concluderen dat alles naar wens verloopt?;D

  344. ElRey 21-02-22:56

    Ik wil toch nog even terugkomen op het door jou zo verafschuwde neoliberalisme (kapitalisme), en het door jou in veel toonaarden bezongen sociaaldemocratie (socialisme)
    Omdat de sociaaldemocratie en socialisme alleen in letters verschillen, maar in oorsprong gelijk zijn, schrijf ik hieronder maar ⤽socialisme⤝

    Vrij ondernemerschap, competitie in de markt zijn voor socialisten een beletsel om hun ultieme (samenbindende?) doel te bewerkstelligen. Socialisten proberen op alle mogelijke manieren de hang naar een vrije markt te frustreren en zien vanuit haar ideologisch overtuiging een door de overheid gestuurde en gecontroleerde markt als hun ideaal. Het uitgangspunt van socialisten is om de vrije markt zodanig aan banden te leggen, dat de overheid bepaald wie wat/wanneer en waar mag produceren. Vrije markt en concurrentie is vanuit hun ideologie een streven naar individuele vrijheid en persoonlijke welvaart, iets wat vanuit hun misplaatste gedachtegoed neigt naar egoïsme.

    Als paradox op het door hen verafschuwde vrije ondernemerschap, staat bij het socialistisch gedachtegoed de hang naar grote multinationals wel hoog in het vaandel, (wat in hun politieke jargon altijd weer ontkent wordt) om daarmee een monopoly positie te verwerven op de markt. Vervolgens proberen ze daarna het bewind naar zich toe te trekken, om daarna kleine (vrije) bedrijven kapot te concurreren. ⤽aantoonbaar in door socialisten geleide landen⤝

    Een ⤽foefje⤝ dat socialisten maar al te graag toepassen is het z.g. tegen hun wil, privatiseren van bepaalde marktonderdelen die tot dan toe in handen zijn van de overheid. Deze z.g. privatisering gaat altijd gepaard met veel spektakel, maar wel zodanig dat de monopoly positie niet in gevaar komt. Nadat de geprivatiseerde marktonderdelen het ⤽keurmerk⤝ privaat opgeplakt hebben gekregen, worden de prijzen torenhoog opgeschroefd, maar in werkelijkheid houdt de overheid de dikste vinger in de pap. De regie/regelgeving en het management wordt volledig aangestuurd vanuit de overheid, maar het voordeel is, dat de hogere prijzen/ minder service enz. afschoven kan worden op de vrije markt (kapitalisme)

    Samengevat: natuurlijk is het neoliberalisme (kapitalisme) niet perfect en zaligmakend, daar in tegen geeft deze vorm, mensen wel het recht om zichzelf te ontwikkelen en voor zichzelf te zorgen. En zelfs de mogelijkheid om succesvol en ⤽rijk⤝ te worden, en wat is daar mis mee, als dat op een legale manier gebeurd. Daarentegen staat het socialisme (los van haar ⤽goede⤝ zaken⤝) voor een onbetaalbare welvaartstaat, met een schuldenlast zo hoog als de Eiffeltoren, die onaflosbaar is geworden.

  345. Assie, wanneer je lid wordt/bent van een bepaald ⤽genootschap⤝ die deel uitmaakt van de regerende elite, krijg je een (spreek) schrijfverbod. Daar wordt nauwlettend op toegezien, op straffe van royement. ;D

  346. Phoe, phoe??.dat wordt op z??n minst 5 jaar heropvoedingskamp in de goelach archipel.

    Een Drents PvdA burgermeestertje Hans vd Laan deelt me daar toch een (linkse) directe uit aan onze minister van nijvere zaken Ronald Plasterk, want deze (hoeden) minister, houdt er volgens hem ⤽Stalinistische⤝ methoden op na. De PvdA onderhorige uit Drenthe gaat volledig uit zijn dak, van de autoritaire houding van de altijd ⤽olijke⤝ Plasterk.

    Het gaat de ⤽PvdA onderhorige⤝ Hans niet om de Randstadprovincie, want dat is voor Drenthe en hemzelf, nog altijd de ver van zijn bed show. Maar om de opschaling van de gemeenten, waardoor er op termijn alleen nog maar gemeenten overblijven met meer dan 100.000 inwoners.

    Volgens burgermeester vd Laan gaat het bij deze minister, van dik hout zaagt men planken. Geen inspraak, geen overleg. U zult dit, u zult dat! Vervolgens gaat hij verder: ⤽het is kiezersbedrog, in het regeerakkoord van de PvdA en de VVD staat niets over dit onderwerp vermeld⤝

    Ja, m??n beste burgermeester vd Laan, er staan wel meer dingen niet in het regeerakkoord die ook bij ons als burger klakkeloos door de str*t geduwd zijn. Maar de strategie van dit kabinet, is nu eenmaal zo: ⤽geen inspraak, geen overleg⤝. Dat is toch een goede ⤽Stalinistische⤝ gewoonte, de roots verloochend zich niet. 😉

  347. @exVVD??er

    Het klopt dat het neoliberalisme oorspronkelijk (in de jaren ??30) geplaatst kon worden tussen het socialisme (meer overheidsinvloed) en het klassiek liberalisme (minimale overheidsinvloed). De term neoliberalisme is echter in de loop der tijd meermaals van betekenis veranderd. Het neoliberalisme wordt daarom wel betitelt als een wezenlijk betwist begrip. Om een eindeloze discussie te voorkomen zal ik daarom allereerst omschrijven wat ik versta onder neoliberalisme.

    Onder het neoliberalisme versta ik de politieke doctrine die vanaf medio jaren ??80 dominant werd in het Westen waarbij politiek steeds meer gaat over het faciliteren van zo veel mogelijk vrije markt, over een terugtredende overheid en over het privatiseren van collectieve (nuts)voorzieningen. Het collectief verantwoordelijk voelen voor wat we van belang vinden werd ingeruild voor individualisme en totale vrije marktwerking. Politici gingen steeds vaker zeggen ergens ??niet over te gaan??, ze schoven alle verantwoordelijkheid voor het welzijn van de samenleving af. Zo stelde Rutte; ⤽de overheid is niet verantwoordelijk voor uw geluk⤝. Het neoliberalisme is op een gegeven moment volledig doorgeslagen. Zo is zelfregulering een utopische gedachte gebleken en is de filosofie van de vrije markt (winst, verlies, vraag en aanbod) zelfs losgelaten op sectoren waar geen plaats is voor dergelijke termen zoals de zorg, het onderwijs, cultuur en nutsvoorzieningen.

    In mijn laatste reacties heb ik aangegeven dat sinds de jaren ??80 de politiek ten dienste staat van de economie. Slechts in verkiezingstijd wenden politieke partijen ideologische verschillen voor om nadien de ingezette neoliberale lijn te continueren.

    Ik heb daarnaast ten aanzien van politieke partijen gerefereerd aan de ??ijzeren wet van de oligarchie?? van Robert Michels. Deze ??wet?? stelt ⤽dat alle organisatievormen, onafhankelijk van het democratische of autocratische gehalte in het begin, onvermijdelijk oligarchisch worden?? De oorzaak is de trend bij de leiders om zich te organiseren en de eigen belangen te behartigen, de dankbaarheid van de geleide groep en de passiviteit van de massa.⤝

    Volgens mij zijn wij het daarover wel eens getuige jouw woorden: ⤽Het politiek handwerk heeft niets met visie en idealisme te maken, ?? enkel met komma??s en punten, en als het zodanig uitkomt persoonlijk financieel gewin.⤝

    Waar we over van mening zullen blijven verschillen is de definiëring van neoliberalisme en of de samenleving/economie meer naar de linker- (sociaal-democratie) of naar de rechterzijde (het klassieke liberalisme) dient op te schuiven. Laten we er maar geen ??loopgravenoorlog?? van maken.

    Feit is en blijft dat zowel jij als ik, om verschillende redenen, ons niet kunnen vinden in het regeerakkoord en de aanpak van de crisis. Den Haag en Brussel komen slechts met lastenverzwaringen en niet met oplossingen.

    De realiteit waarin wij beiden leven is dat de werkloosheid in 30 jaar niet zo hoog is geweest, het consumentenvertrouwen een historisch dieptepunt heeft bereikt en dat nieuwe bezuinigingen alweer worden aangekondigd??

    Hoe zou jouw weg uit de crisis eruit zien?

  348. @ElRey

    ***Hoe zou jouw weg uit de crisis eruit zien?****

    Ik kan uit de losse pols hier wel drie onderwerpen neerschrijven, die ons wat meer (financiële) lucht kunnen verschaffen tijdens de crisis.

    Om te beginnen met een ⤽betwistbaar⤝ punt, wat uiteraard afkeuring teweeg zal brengen, maar dat moet dan maar: ⤽ontwikkelingshulp⤝. Hoe men het ook bekijkt, (humaan of realistisch) de traditionele ontwikkelingshulp is al tientallen jaren volkomen failliet, het is verworden tot onuitwarbaar kluwen van overheid, N.O.G., kerkelijke instanties, en filantropische stichtingen. Wat inhoud, dat iedere organisatie haar eigen doelen stelt, in plaats van een gezamenlijke agenda te voeren. De afgelopen 25 jaar is wereldwijd ?? 2000 miljard aan ontwikkelingshulp uitgegeven, maar het aantal mensen onder de $2/p/d ligt nog steeds boven de 2 miljard. Ook door ons wordt in de vorm van traditionele ontwikkelingshulp al decennia grote sommen geld 0.8%/0.7% van het BNP weggeven zonder dat serieus aangetoond hoeft worden wat er mee gebeurd. Als Nederland op een effectiever wijze met dat geld zou omgaan, zou er met minder ontwikkelingshulp het zelfde resultaat bereikt kunnen worden, wat resulteert in een hoger BNP.

    Het volgende ⤽heikel⤝ onderwerp: Immigratie. Nederland moet (in tegenstelling tot het EU beleid) het heft in eigen handen nemen. Het nu gehanteerde aanbodgestuurd beleid moet omgeturnd worden naar vraaggestuurd beleid, dus expliciet maken welke vorm van immigratiebeleid het best bij ons land past. Ook ik realiseer mij dat er wereldwijd 5 miljard mensen zijn die onder moeilijke omstandigheden leven, maar het getuigd van een doorgeslagen vorm van naïviteit om te denken dat Nederland ⤽één van de dichtstbevolkte landen in de wereld⤝ een toevluchtsoord kan zijn voor al deze mensen.
    Dus de regering zal een win/win/win beleid moeten gaan voeren: 1. ontvankelijk voor oprechte asielaanvragen. 2. het toenemend tekort aan evt. hoogopgeleiden helpen te verminderen. 3. rekening houden met de alsmaar oplopende kosten van immigratie.
    Conclusie: Nederland moet een aantrekkelijke arbeidsmarkt worden voor talentvolle buitenlanders. Misschien dat we dan afkomen van het beeld dat immigratie synoniem is aan zieligheidindustrie/hypocriet asielbeleid en treurige achterstand wijken.

    Dan als laatste, maar zeker niet minder urgent: Subsidie. ⤽Onze⤝ verzorgingsstaat heeft in de loop der jaren een groot aantal ⤽afhankelijke⤝ en ⤽behoeftige⤝ burgers en instellingen gecreëerd ??uitkeringsverslaafden- die het normaal vinden dat ze ongelimiteerd aanspraak kunnen maken op het riante aanbod van voorzieningen, zonder dat daar iets tegenover staat. Inmiddels is de grens van deze vorm van ⤽solidariteit⤝ wel bereikt. In deze gecreëerde sociale zorg wordt jaarlijks een bedrag van ??70 miljard rondgepompt, dat is ongeveer 12% van ons nationale inkomen. Als daar geen stop op wordt gezet, is er in 2050 op één werkende één niet werkende Nederlander.

    Dat zijn maar drie ⤽lukrake voorbeelden⤝, waarop bezuinigd kan worden, v.w.b de overheid moet ik er een halve dag voor gaan zitten.

  349. @exVVD??er

    In navolging van het kabinet lijkt het erop dat jij de weg uit de crisis ook zoekt in bezuinigingen i.p.v. investeringen.

    In de jaren 70 beloofden de rijke landen minstens 0,7% van hun bnp uit te trekken voor ontwikkelingssamenwerking. Dit percentage staat bekend als de OESO-norm. Nederland heeft de afgelopen jaren ruim 0,8% van het bnp aan ontwikkelingshulp uitgegeven hulp voor onder meer verbetering van het milieu, de natuur en de waterkwaliteit in ontwikkelingslanden. In 2012 is het totale budget teruggegaan naar 0,7% van het nationaal inkomen (?? 4,6 miljard). Samen met andere aanpassingen moet dit vanaf 2015 een bezuiniging opleveren van in totaal ?? 1,9 miljard. Het Rijk bezuinigt dus al op ontwikkelingssamenwerking, maar je kunt natuurlijk van mening zijn dat dit niet ver genoeg gaat.

    Immigratie is een politiek beladen onderwerp met veel meningen en weinig cijfers. Daarbij is het goed om onderscheid te maken tussen immigranten en asielzoekers. In de jaren ??80 meldden zich nog zo??n 1.000 asielzoekers per jaar aan de poort. De tsunami van asielzoekers wordt ons aangepraat. In november 2000 werd een nieuwe Nederlandse Vreemdelingenwet van kracht, die door PvdA-staatssecretaris van Justitie Job Cohen door de Tweede en Eerste Kamer was gesleept. De wet beoogde en bewerkstelligde een daling van het aantal asielzoekers, duidelijker eisen aan toelating en kortere procedures. Direct vanaf 2001 begon een sterke daling van het aantal asielzoekers en het aantal toegelatenen. Het aantal asielzoekers ligt al een decennium rond de 13.500 per jaar. Zo??n 40% van de asielaanvragen wordt overigens maar gehonoreerd. Het totale aantal immigranten ligt hoger maar daarvan komt het gros vanuit andere EU-lidstaten waarop Nederland geen restrictief toelatingsbeleid kan loslaten. Zo kiezen per jaar zo??n 7.000 Polen voor een permanent verblijf in Nederland. Onderstaand het aantal immigranten per jaar (CBS) en het aantal asielaanvragen (IND):
    1995: 96.099 (29.258)
    1996: 108.749 (22.857)
    1997: 109.860 (34.443)
    1998: 122.407 (45.217)
    1999: 119.151 (42.729)
    2000: 132.850 (43.895)
    2001: 133.404 (32.579)
    2002: 123.736 (18.667)
    2003: 106.472 (13.402)
    2004: 89.660 (9.782)
    2005: 97.373 (12.347)
    2006: 101.489 (14.465)
    2007: 116.629 (9.731)
    2008: 142.669 (15.275)
    2009: 147.308 (16.163)
    2010: 149.762 (15.148)
    2011: 160.337 (14.631)
    2012: 147.590 (n.n.b.)
    Maar als ik het goed begrijp pleit jij voor een immigratiebeleid dat alleen ruimte biedt voor oprechte asielaanvragen (60% wordt nu geweigerd), hoogopgeleide immigranten (en ondertussen bezuinigt het Rijk op ons eigen onderwijs) en minder kosten (de kosten lopen niet op maar nemen af).

    ??Subsidies?? is een heterogeen begrip. Het omvat de hypotheekrenteaftrek, kinderbijslag, innovatiesubsidies enzovoort. Subsidies zijn echter wat anders dan uitkeringen zoals de WW, AOW, WAO. De demografische druk loopt met name op doordat het aantal niet-werkenden door de vergrijzing oploopt.

    Om even een realistisch beeld te geven van de rijksbegroting hieronder de Rijksbegroting 2011 (Kabinet Rutte I), uitgaven en inkomsten:
    I Koning: ?? 39,2 miljoen (?? 0)
    IIA Staten Generaal: ?? 1,4 miljard (2,5 miljoen)
    IIB Colleges van Staat en Kabinet: ?? 1,2 miljard (3,7 miljoen)
    III Algemene Zaken: ?? 65,2 miljoen (3,8 miljoen)
    IV Koninkrijksrelaties: 1,3 miljard (8,5 miljoen)
    V Buitenlandse Zaken: 11,8 miljard (727 miljoen)
    VI Veiligheid en Justitie: 6 miljard (1,1 miljard)
    VII Binnenlandse Zaken: 612 miljoen (612 miljoen)
    VIII Onderwijs, Cultuur en Wetenschap: 36,8 miljard (2,1 miljard)
    IXA Nationale Schuld: 43,4 miljard (52,4 miljard)
    IXB Financiën: 9,5 miljard (118 miljard)
    X Defensie: 8,5 miljard (457 miljoen)
    XI Volkshuisvesting, RO en Milieubeheer: 1 miljard (176 miljoen)
    XII Infrastructuur en Milieu: 9 miljard (100 miljoen)
    XIII Economische Zaken, Landbouw en Innovatie: 3 miljard (8 miljard)
    XIV Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit: 2,6 miljard (546 miljoen)
    XV Sociale Zaken en Werkgelegenheid: 25 miljard (1 miljard)
    XVI Volksgezondheid, Welzijn en Sport: 16,3 miljard (151 miljoen)
    XVII Jeugd en Gezin: 6,8 miljard (170 miljoen)
    XVIII Wonen, Wijken en Integratie: 3,1 miljard (448 miljoen)
    Totaal: 190,5 miljard (187 miljard)

    Ik ben erg benieuwd naar jouw beelden van bezuinigingsmogelijkheden v.w.b. de overheid.

    Persoonlijk zie ik de weg uit de crisis in het verlagen van de collectieve lasten. Er kunnen nog een aantal efficiencyslagen worden gemaakt. Qua collectieve lastendruk is Nederland overigens in tegenstelling tot de publieke opinie een middenmoter. Eurostat heeft op 21 mei 2012 een overzicht gepubliceerd van de belastingpositie van alle 27 afzonderlijke EU-lidstaten, de EU 27 en de eurozone van 17 lidstaten (EA 17) over de jaren 2000, 2009 – 2012. Daarbij zijn de volgende zaken op een rij gezet: de (top)tarieven van de inkomstenbelastingen en de vennootschapsbelastingen, het algemene (hoge) tarief van de omzetbelasting, de collectieve lastendruk (belastingen en premies sociale verzekeringen uitgedrukt in percentage van het bruto binnenlands product), de gemiddelde belastingdruk op arbeid, consumptie en kapitaal en de belastingdruk op eigendom. Volgens Eurostat zijn binnen de EU 27 de volgende ontwikkelingen te onderkennen:
    – een forse stijging van het algemene btw-tarief sinds 2008;
    – een stijging van het (marginale) toptarief over het inkomen in 2012;
    – een lichte stijging van het Vpb-tarief in 2012 na een lange periode van daling;
    – stabilisatie van de collectieve lastendruk in de EU 27 in de jaren 2009 en 2010;
    – een groeiende belangstelling in de EU voor belasting van eigendommen (jaarlijks terugkerend of in de vorm van een transactiebelasting).
    Uit het onderzoek blijkt dat Nederland qua collectieve lastendruk een middenmoter is met 38,3% (2009) en 38,8 (2010). De scores van de EU 27 over deze jaren bedroegen 38,4% en 38,4% en van de EA 17 39,0% en 38,9%. Nederland scoort wel relatief hoog met het toptarief voor de inkomstenbelasting 52,0% (2011 en 2012). De percentages voor de EU 27 bedragen 37,5% en 38,1% en van de EA 17: 42,2% en 43,2%. De (top) Vpb-tarieven van Nederland bedragen in 2011 en 2012 25,0%. De percentages voor de EU 27 bedragen 23,4% en 23,5% en van de EA 17: 25,9% en 26,1%.

    Ik zou dus vooral mijn energie steken in het verlagen van de private lasten van huishoudens en bedrijven door het grootbedrijf meer te reguleren want juist deze doen een steeds grotere aanslag op het besteedbaar inkomen. Ik denk daarbij aan de oligopolies van banken, energiebedrijven, zorgverzekeraars waar financieel gewin op korte termijn (al dan niet in de vorm van exorbitante bonussen) voorop staat. Daarnaast zou ik als overheid investeren in directe werkgelegenheid in plaats van zoals nu (infrastructuur- en bouw)projecten te schrappen. Dit creëert werkgelegenheid en koopkracht en zal leiden tot meer private investeringen.

    Tenslotte verkeert ons land in een transitiefase. De verzorgingsstaat wordt afgebouwd en is financieel onhoudbaar, mede doordat de babyboomgeneratie 2/3 van de aardgasbaten er doorheen heeft gejaagd. Dat betekent dat er meer voor rekening van de burgers en bedrijven zelf komt. Het is daarbij van belang om enerzijds de collectieve lasten die horen bij een verzorgingsstaat af te bouwen en anderzijds de groei van private lasten af te remmen zodat er voldoende bestedingskracht in de samenleving resteert om de verantwoordelijkheid voor het eigen geluk te kunnen invullen.

Reacties zijn gesloten.