Opknappen Villa Nieuw Hofvliet start in najaar

Zwolle – Villa Nieuw Hofvliet gelegen aan de Pannekoekendijk (tegenover het Rodetorenplein) wordt binnenkort onder handen genomen. Dankzij een provinciale subsidie van € 200.000 kan DLH Ontwikkeling beginnen met de renovatie werkzaamheden. Dit maakte wethouder Nelleke Vedelaar woensdagmiddag in aanwezigheid van projectontwikkelaar Dick Huiskamp bekend tijdens de opening van het Stadsfestival.

 

130709_bijlage_2_artist_impression_villa_met_aanbouw.jpg 

  Artist impression van Villa Nieuw Hofvliet na uitbreiding. Bron: Gemeente Zwolle

De werkzaamheden bestaan uit het herstellen van het rieten dak en het casco. Ook worden de raampartijen vernieuwd. Onderdeel van de afspraken met de provincie is dat ook het groen rondom de villa goed wordt onderhouden.  “Ik ben ontzettend blij dat de provincie dit geld beschikbaar stelt. De villa staat op een belangrijke plek in de Binnenstad. Het pand doet in de huidige staat afbreuk doet aan onze prachtige binnenstad”, aldus Nelleke Vedelaar. Villa Nieuw Hofvliet werd gebouwd in 1929 en is van oorsprong een woonhuis. Na een recente bestemmingsplanwijziging mag de villa worden uitgebreid en is horeca toegestaan.

De plannen voor Villa Nieuw Hofvliet zijn ambitieus, echter door de economische crisis is er nog geen horeca-exploitant gevonden. De werkzaamheden starten naar verwachting in het vierde kwartaal van 2013.De uitbreiding van het pand wordt uitgevoerd als er een exploitant gevonden is.

 

Subsidieregeling

De provincie Overijssel stelt de subsidie beschikbaar op grond van de subsidieregeling Kwaliteit Stedelijke Leefomgeving. Met deze regeling maakt de provincie sloop, verbouw of herinrichting van oude gebouwen mogelijk, waardoor verpaupering en leegstand wordt tegen gegaan.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

130 gedachten over “Opknappen Villa Nieuw Hofvliet start in najaar”

  1. Toch snel, dat ze er na bijna een jaar al achter zijn dat het gebouw de stadsentree ontsiert..

    Dat hadden ze natuurlijk al veel eerder kunnen bedenken.. 1,5 jaar geleden was het gebouwtje nog verstopt tussen bomen etc.. Had dat zo laten staan of was er direct aan begonnen..

  2. Waarom subsidie de gemeenschap betaalt het opknappen makkelijk voor de eigenaar loopt op deze manier geen risico.

    Gemeente Zwolle is toch eigenaar van dit pand?
    Ben net zoals db ook blij dat het huis opgeknapt wordt en niet gesloopt.

  3. Goed voor Zwolle dat het hersteld wordt, maar wat is uiteindelijk de bedoeling? Met een horecabestemming moet er een uitbater komen. Gaat die het kopen of huren?

    De uiteindelijke bestemming lijkt mij in ieder geval commercieel en dan vind ik het raar dat er wordt gesproken over subsidie.

  4. @ Tsja: Waarom stel je die vraag niet aan Jonnie Boer ? (of beter gezegd ,zijn vrouw Theresa) Nadat DLH daar de boel gerenenoveerd heeft, zal Theresa Boer daar een theeschenkerij beginnen. (als of Zwolle niet genoeg heeft … van die geldvreters, die niets toevoegen aan de stad Zwolle !)

  5. Nu weten we ook, waarom die nieuwe fiets/loopbrug er zonodig moest komen! Meer klandizie vanuit de binnenstad!!! Heeft deze brug al een naam? FYRA brug, is dat een idee?

  6. @marco Wat wil je nu eigenlijk bereiken met je belachelijke opmerkingen? Ik denk dat Zwolle de handjes dicht mag knijpen met ondernemers als familie Boer in de Stad.

    Voor een economisch verantwoorde uitbating van dit pand is het waarschijnlijk onhaalbaar om het te restaureren. Dat kan een argument zijn voor een bijdrage van de overheid, zodat een monumentaal gebouw behouden kan blijven.

  7. Als ik juist ben ingelicht is meneer Huiskamp (projectontwikkelaar en groot onroerendgoed bezitter) zelf eigenaar van het pand. Als dat waar is krijgt hij een leuk kadootje van ons allemaal.
    Straks krijgt hij misschien onder dezelfde regeling ook nog eens zo’n bedrag voor z’n verwaarloosde panden aan de Melkmarkt.
    Trouwens, heeft Jonnie Boer ook al niet eens 2 ton gekregen om zijn Librijehotel op te knappen?

  8. Ga door @Observer, ga door! Googelen, spitten, boven water halen, opdiepen en gewoon hier neer plempen! Gewoon doorgaan!! Mijn steun heb je!:D

  9. Oh ja, dat vergat ik nog, als de villa geen bestemming krijgt als café restaurant dan is de Rodetorenbrug immers helemaal overbodig? of ben ik nou te schizofreen??:):)

  10. Wat is het alternatief, Observer e.a.? Stel dat geen enkele ondernemer brood ziet in het renoveren van (cultuur)historische interessante gebouwen en de overheid onvoldoende middelen heeft om deze alle te onderhouden, moeten we het dan laten verkrotten en ten slotte slopen. Niet zo lang geleden las ik hier (volgens mij van dezelfde mensen ;)) dat er in Zwolle al teveel teloor is gegaan. Ik denk dat deze combinatie van een overheidsinjectie voor de renovatie en een commerciële exploitatie veel oude gebouwen kan “redden”.
    In dit rijtje past ook nog de Broerenkerk waar ook overheidssubsidie in zit.

  11. Goed gezien observer, dat is wel makkelijk zaken doen met gemeenschapsgeld weinig of geen risico vertel dit maar aan medewerkers van bedrijven die failliet zijn gegaan die bedrijven kregen nul op rekest voor een extra financiele ondersteuning bij onze geld instituten (oa banken) en hier vliegen de tonnen zomaar binnen

  12. Wederom is hier het zeiken, zagen en klagen tot een levenswijze verheven.
    Lekker makkelijk om achter je pc-tje commentaar te geven terwijl je zelf geen idee hebt en niet het lef hebt om zelf eens je nek uit te steken. Triest volk!!!

  13. @Zwollenaarisback, @ eventueel anderen… … eerst maar eens lezen, verdiepen in de materie, andere ondernemers bevragen, verder informeren, andere inzichten doornemen, etc.

    Wellicht daarna wellicht daarna beginnen te formuleren in termen van “zeiken, zagen en klagen”. Je eerst verdiepen in een materie, dat is pas een ‘levenswijze’.

    “Zucht, dat ik hier wederom een reaguurder op een dergelijke wijze van antwoord moet voorzien, ik ben namelijk meer gericht op mensen die de daadwerkelijke inhoud kennen !!!

  14. Neem jezelf dan eerst even het voortouw Hanekamp? Naar mijn idee snap je het zelf al helemaal niet. Dat ik hier nog op moet reageren zeg, zucht….

  15. @Dame, ik ga een heel eind in jouw zienswijze mee, en ja ik ben ben wellicht één van degenen die meerdere malen pleite voor behoud van historisch en architectonisch belangrijke gebouwen.
    Maar bij de genoemde villa (Huiskamp) is sprake van zeer ernstig en langdurig achterstallig onderhoud, gevolg extra hoge restauratiekosten.
    Ook bij de Melkmarktpanden (Huiskamp) is sprake van zeer ernstige en langdurige verwaarlozing, wat zelfs geleid heeft tot een zware gasontploffing met 2 zwaargewonden, er volgt toch geen aangifte.
    Trouwens Huiskamp krijgt zeer gemakkelijk een sloopvergunning voor deze bijzondere middeleeuwse panden, dus over behoud van bijzonder panden gesproken???…
    En je kunt er op wachten dat meneer Borrel straks ook een paar ton krijgt om het achterstallig onderhoud aan zijn rijksmonument de Betlehemsekerk (voorheen Proosdij) op te knappen.
    Zolang er dus geen sprake is van een terugbetalingsregeling wanneer de zaak weer rendeert, kan ik mij toch niet onttrekken aan het gevoel dat sommige ondernemers een voorkeursbehandeling krijgen.

  16. @Hanekramp, nee ik hoef niet te spitten, het is gewoon parate kennis van een betrokken Zwollenaar die in meerdere klankbordgroepen de gang van zaken heeft leren kennen. maar kraai rustig verder hoor, ik vind je wel grappig8)

  17. Dat zou je kunnen uitproberen, Observer, door zelf met een ondernemersplan te komen voor bijvoorbeeld Huize Hofvliet. Ik denk dat jij onderscheid maakt tussen soort onderneming en misschien ook wel tussen soort ondernemer. Kan ik me wel iets bij voorstellen, maar het principe blijft hetzelfde (veel gezichtsbepalende panden zouden het niet hebben gered zonder investering/subsidie van de overheid). Even ter herinnering:

    Bericht door Observer, op 11 juli 2013 om 23:01
    Ik hoop dat er ook nog eens een “Waanders” komt die een goede en verantwoorde bestemming heeft voor de Sassenpoort die straks in de vrije verkoop komt, de Hoofdwacht die nog een passende bestemming nodig heeft en de Bethlehemse Kerk (proosdij) die nu een mega vreetschuur dreigt te worden.

    En ook “Waanders” heeft de verbouw van de Broerenkerk niet alleen met eigen geld gefinancierd, zoals we allemaal weten.

  18. Jij leest wel heel snel een stuk van ongeveer drie uur tijd lezen…. @Zwollenaarisback!

    Nogmaals… eerst lezen en verdiepen, pas daarna reageren en formuleren in termen van ‘zeiken, zagen en klagen’, dit tenminste als je daadwerkelijk geïnteresseerd bent als het gaat om de inhoudelijke discussie betreffende ‘Villa Nieuw Hofvliet’.

    Als je wilt bijdragen, hier en in het algemeen, kom dan eerst eens met inhoudelijke reacties, dit zonder allerlei rare termen. Dan neem ik je namelijk ook serieus.

    Als je dat te veel moeite is… … is ook goed, maar dan graag gewoon verder gaan, want dan is hier voor jou niets te beleven. Maar ik hoop dat je inhoudelijk toch iets kunt bijdragen, hier. Want daar is het hier om te doen!

  19. @Dame, het is waarschijnlijk allemaal ook niet zo zwart/wit.
    En Waanders kan bij mij niet meer stuk, aangezien hij de Broerenkerk met veel respect en gevoel voor historie een zeer waardige en passende bestemming heeft gegeven.
    Bij Waanders heb ik dus het gevoel dat hij de gemeenschap iets moois teruggeeft
    Dat kan ik helaas van meneer Huiskamp niet zeggen. voor zijn commercieële plannetjes moeten twee 14e eeuwse historische panden en een voor Zwolle architectonisch zeldzaam bankgebouw voor de vlakte. Zelfs behoud van de voorgevel (zoals bij de Volharding) is voor hem onbespreekbaar.

  20. Van die Huiskamp weet ik niet veel af, Observer. Hier werd ook Jonnie Boer (opnieuw) in negatieve zin genoemd. Ik vind hem in de categorie “Waanders” vallen. Iemand die bijdraagt aan de gweldige uitstraling van deze stad en die zijn panden eveneens met gevoel voor historie ‘behandelt’.

  21. @Dame, Het verschil is:…..
    Dat ik meneer Huiskamp alleen maar meerdere malen heb horen zeggen dat hij de stad iets moois wil geven.
    Maar Wim Waanders en Jonnie Boer hebben het ook daadwerkelijk gedaan.:)

  22. @Dame, misschien kom ik je bij de openingsreceptie van restaurant “Villa Nooitgedacht” nog wel tegen.
    Een gratis glaasje wijn mag hij de Zwolse burger op z’n minst toch wel teruggeven vind ik? 😉

  23. Die brug was/is er natuurlijk niet alleen voor dat ooit zo mooie huis waar zeer waarschijnlijk horeca in komt. Maar ook voor al het nieuws wat komt of kwam in de kamperpoort, zoals een pakeergarage, mega bioscoop, supermarkt etcetc…. Alleen tja… gemeente Zwolle en plannen. En natuurlijk de economie die niet meewerkt. En ach die brug werkt ook niet mee, of misschien juist wel teveel…

    Maar fijn dat ze eindelijk wat aan dat huis gaan doen. Zo aan die impressie te zien wordt het vast heel mooi!

  24. Met de verlokking van een gratis glaasje wijn, ben ik zeker van de partij, Observer.;) Ik hoop dat de brug dan ook open is en het terrein verder ontwikkeld is, zoals Tessa terecht opmerkt.

  25. Het is weer zo makkelijk om zoiets compleet af te zeiken op het internet.
    Als Dick Huiskamp die 2 ton niet gekregen had, waren jullie geen cent minder belasting gaan betalen en was het geld wel ergens anders in gestoken (waar jullie dan ook ongetwijfeld wat over te zeiken hadden gehad).

    Je zou het ook zo kunnen zien: gaaf dat zo’n historisch pand bewaard blijft voor de stad Zwolle, en prettig dat er ook nog iemand is die hier een mooi restaurant van wil maken. Dat levert ook gewoon risico’s op voor zo iemand…
    Natuurlijk zal hij er ongetwijfeld aan verdienen, maar geloof mij: dat doet meneer Waanders ook aan de Broerenkerk, om over meneer Boer maar niet te beginnen…

    Dus wat is nu exact jullie probleem? Is dat niet toevallig gewoon “jaloezie”? 😉

  26. Zoals het plaatje laat zien zal het er straks heel mooi uitzien op dat eilandje daar.Hopelijk gaan in de toekomst de waterstanden niet omhoog

  27. @Zwollenaar,
    Nee geen jalouzie, hoe kom je op dat rare idee?
    Ik ben immers geen concurrent van meneer Huiskamp.
    Maar er lopen nog steeds twee mensen rond die nog dagelijks de gevolgen van de zware gasexplosie aan de Melkmarkt aan hun lijf ondervinden.
    Ook dat waren sterk verwaarloosde panden van meneer Huiskamp.
    En ondanks dat de gemeente zwolle die schande heeft afgedekt met een gigantisch geveldoek gaat het verval gewoon verder, in afwachting van….?
    Hoeveel ton subsidie gaat meneer Huiskamp daar nu strak voor krijgen?

  28. @Dame, Als gemeente voorlichter alhier zou u toch beter op de hoogte moeten zijn.
    1. De Broerenkerk is eigendom van de gemeente. De heer Waanders huurt het gebouw voor een tijd van 50 jaar. Alles wat hij er persoonlijk in investeert is ten gunste van de gemeente.
    2. De Librije is een rijksmonument en daar bestaan bepaalde subsidies voor en er is een extra bijdrage gekomen voor de buitenbestrating.
    3. Als ik als particulier een eigendomspand bewust laat vervallen krijg ik van de gemeente een dwangopdracht tot renovatie van de gemeente en geen bak met geld.
    Men moet niet vergeten dat op het moment dat de heer Huiskamp de villa kocht deze in uitstekende staat bevond.
    De heer Huiskamp kon voor de crises het pand al niet kwijt ook Jonnie Boer had hiervoor bedankt.

  29. @ Observer: Van Waanders kan men zeggen dat deze Zwolle iets moois terug gaf. Maar wat gaf Jonnie Boer ons dan ? Alles wat hij heeft volbracht, is besteed voor misschien 5% van de Zwolse inwoners ! (als je dat beschouwd als iets moois … dan heeft u ook een bord voor uw hoofd)

  30. @Marco Cremer wat zou daar niet mooi aan zijn?

    Daarbij is het niet alleen voor 5% van de Zwolse inwoners. Door zijn 3 en 2 sterren restaurants staat Zwolle boven aan de lijsten van steden qua eten. En dat heeft een enorme aanzuigende werking op veel meer kwaliteitsrestaurants. Ook die in het wat goedkopere segment. Neem bijvoorbeeld Bonne Femme (waar Jonnie zelf ook graag eet bij de weg).

  31. Aandacht voor de stad, bekendheid, op de kaart geplaatst misschien?
    Dus meer toeristen en misschien ook wel meer bedrijven die zich willen vestigen in Zwolle…

    Het hoeft niet allemaal tastbaar te zijn natuurlijk.

  32. @ Japser: / @ Tessa: Als men zegt … Dat Waanders en Jonnie Boer iets moois terug gaven aan Zwolle, heeft men het er over … dat de inwoners van Zwolle iets moois daarvoor terug kregen. Dat Zwolle meer aandacht krijgt … Dat Zwolle meer bekendheid krijgt … Dat Zwolle meer toeristen trekt … Dat meer bedrijven zich willen vestigen in Zwolle … is allemaal prettig voor de Zwolse Middenstand, maar wij als gewone burgers … die daar niet mee van doen hebben, hebben daar allemaal niets aan !

  33. +++ Mul +++

    Als we werk zouden willen zoeken, in de Zwolse middenstands of horeca branch … hebben we Jonnie en Therese Boer daar niet voor nodig !

  34. Boerenslimheid kan DLH (De Lepe Huiskamp) niet worden ontzegd. Koop een pand (voor bijna niets) op een beeldbepalende locatie, dwing de overheid tot het aanleggen van een brug er naar toe, laat het pand vervolgens vervallen en zoek een bijbehorend subsidiepotje. Goedkoper kun je niet investeren. Als de crisis eenmaal voorbij is en er heeft zich een exploitant gemeld, kan Huiskamp de revenuen opstrijken. Daar ziet de gemeenschap vervolgens niets van terug. Ik vermoed dat de Melkmarktlocatie een zelfde proces zal ondergaan.

  35. +++ Di ? na +++

    Mijn diensten zijn in dit verhaal niet echt van belang !
    (Ik ga er niet zo prat op … om de stad Zwolle iets moois terug te geven)

  36. Boerenslimheid kan DLH (De Lepe Huiskamp) niet worden ontzegd. Koop een pand (voor bijna niets) op een beeldbepalende locatie, dwing de overheid tot het aanleggen van een brug er naar toe, laat het pand vervolgens vervallen en zoek een bijbehorend subsidiepotje. Goedkoper kun je niet investeren. Als de crisis eenmaal voorbij is en er heeft zich een exploitant gemeld, kan Huiskamp de revenuen opstrijken. Daar ziet de gemeenschap vervolgens niets van terug. Ik vermoed dat de Melkmarktlocatie een zelfde proces zal ondergaan.

    @Jaques, zouden ze dit op het stadhuis en op het provinciehuis nou nog steeds niet door hebben?

  37. Marco, “wij als gewone burgers” ?? praat lekker voor jezelf of bedoel je soms “ïk, en die paar andere boeren” die geen kijk hebben op wat een stad vormt in al haar aspecten?

  38. @ikke Ik neem zonder meer aan dat jij veel beter op de hoogte bent met alles wat Huize Hofvliet aangaat. Ik heb hier ok niet beweerd alle ins en outs te kennen. Integendeel. Het ging er mij om dat er een karakterestiek pand van de ondergang is gered. Dat vind ik waardevol.
    Ben niettemin even gaan snuffelen en begrijp het dan toch niet helemaal. Ik lees dat het pand zeker in 2003 in het bezit van de gemeente was. Toen heeft het buurtcomité Kamperpoort de gemeente opgeroepen het op te knappen omdat het sinds het in gemeentelijk bezit was, verpauperde. Ik begreep dat het via anti-kraak bewoond werd. De gemeente wilde Stadsherstel het laten opknappen, maar die zag ervan af omdat het te kostbaar zou worden. De gemeente heeft daarom zelf opdracht gegeven voor renovatie met behulp van provinciale subsidie. Het pand staat nu te koop.
    Ik begrijp de betrokkenheid van die Huiskamp bij de verpaupering niet helemaal. Hoe zit dat nu? En gaat dat echt over Huize hofvliet, want in een bericht op WLZ van 2009 zag ik dat iemand zijn naam noemde in verband met huis Loon aan de overzijde.

  39. Een beetje verwarrend voor een niet-Zwollenaar: Huize Hofvliet en Nieuw Hofvliet. 🙂 Ik heb ze door elkaar gehaald. Beide overigens mooie beeldbepalende panden en de moeite van het opknappen waard. Misschien kan iemand van de gemeenteraad (ons knuffelraadslid Van Boven? ;)) uitleggen hoe dit financieel is geregeld in relatie met de (kennelijke) belangen van die Huiskamp.
    Vergeef het me ikke e.a., maar ik blijf bij dat dit pand behouden blijft.

  40. @Dame, De beide huizen hofvliet elk gelegen links en rechts van de Pannenkoekendijk in het verre verleden behorende tot het fabrieksterrein van de vloerzijlfabriek van Loon welke op de hoek stadgracht / Zwartewater gelegen was.
    De hofvliet was in het korte verleden een beeldentuin en is bij beëindiging hiervan aangekocht van de vrienden van burg. Fransen door de gemeente.
    De gedachten destijds was om langs het Zwartewater een luxe allee te maken.
    Ondertussen hebben daar inderdaad op voorspraak buurtcomité antikraak bewoners ingezeten.
    Het pand is voor meer dan een miljoen opgeknapt en door de gemeente in veiling gebracht. Helaas waren er geen kopers voor.
    Thans staat dit pand te koop bij een makelaar vraagprijs +/- ?? 750.000
    De nieuwe hofvliet uit 1929 aan de andere zijde van de weg en aan de stadsgracht gelegen werd na de oudste fam. van Loon bewoond door een particulier die eind jaren 80 een nieuw rieten dak heeft laten leggen. De particuliere bewoning werd rondom 2005 beëindigd en aangekocht door DLH. Er waren wilde plannen met de villa o.a. Jonnie Boer maar ook als uitgebreid kantoorcomplex echter er waren diverse beperkingen.
    Ondertussen zaten hier ook antikraak wachten in, deze zijn enkele jaren geleden vertrokken waarna de villa in verval geraakte.
    De gemeente deed ondertussen aan DLH toezeggingen voor een brug en Groen Links later fietsbrug ook i.v.m. de fietskelder in de bankenlocatie van DLH.
    Miscalculatie en de crisis deden DLH de villa te verwaarlozen.
    Of er ook een rendabele exploitatie kan plaatsvinden is maar zeer de vraag, het mooiste van de villa is het aangezicht vanaf de Thorbeckegracht welke verpest gaat worden met de geplande glazen aanbouw.
    Dat deze bewuste verwaarlozing wordt beloond met ?? 200.000 is vragen naar een onderzoek.

  41. @ikke, dank voor je uitgebreide uiteenzettting, zoals jij deze gang van zaken beschrijft heb ik het ook altijd begrepen.
    Toch blijf ik het raar vinden dat men zoveel waarde hecht aan het voortbestaan van de rietgedekte villa buiten de grachtengordel terwijl dezelfde eigenaar Huiskamp drie monumentwaardige panden aan de Melkmarkt laat slopen ten behoeve van nieuwbouw op die plek.
    Ik kan dat niet anders verklaren dat voor Huiskamp commercieel belang blijkbaar voor historisch cultureel belang moet gaan.
    Ik heb Huiskamp zelf eens horen zeggen dat afgezien van het achterstallig onderhoud ook de bouwkundige constructie van de villa slecht is.
    Ik zal er dan ook niet van opkijken dat met deze nieuwe financieële impuls besloten wordt de villa geheel af te breken en te vervangen door een replica o.i.d

  42. @ Observer, Met ?? 200.000 kun je inderdaad een geheel nieuw casco inclusief ontwikkelaarskosten neerzetten en ben je in één keer van je hinderlijke binnenindelingen af.
    Ik vraag mij af aan wie een nieuw commissariaat is aangeboden.

  43. +++ Di ? na +++
    Je vroeg me wat ik voor Zwolle en haar burgers heb gedaan !
    Ik ben meer dan veertig jaar mantelzorger … Ik steun veel daklozen, en minder bedeelden … Ik heb ooit eens voorkomen, dat de Peperbus niet met de grond gelijk gemaakt zou worden … Ik heb probleemjongeren op het rechte pad gehouden (bij Stad & Werk) … Ik zet me in tegen dieren leed … Daar waar anderen met hun eer willen strijken, daar blijf ik in de anonimiteit ! (voor mij hoeft die poppenkast niet !
    Je doet dit ? of je doet dit niet !

    Maar zoals ik al eerder aangaf … heeft dit niets te maken, met deze zaak waar ik op reageer !

  44. Even voor de goede orde, het is geen gemeentelijke maar een provinciale subsidie.
    De gemeente Zwolle draagt hieraan, behalve het faciliteren van een speciale brug naar de villa, dus niet financieel bij.
    Het zal mij dan ook benieuwen of de villa vanwege haar bijzondere verschijning nu ook de status gemeentelijk monument krijgt?

  45. Er zou een ondernemer geïnteresseerd zijn geweest en hij zou -zo fluistert men- onder andere de volgende gerechten op de menukaart hebben willen zetten:

    Salade Rodetorenbrug, een overdadige provinciale salade geserveerd met een stokbroodje met een twist

    Sandwich Dick & Nelleke, extra rijk belegde sandwich met pittig subsidiesausje

    Hamburger A28, een 200 grams hamburger van puur ‘rund’-vlees, met een saus op basis van A28-kruiden

    Pannenkoek ‘Pannekoekendijk’, een zo druk belegde pannenkoek dat u er ook congestie van krijgt

    Biefstuk de Bus, een oorverdovende biefstuk, geserveerd met roetzwart gebakken uitjes

    Soep Katerdijk, visieloze soep waar alles in gedraaid is.

    IJscoupe onbeschermd stadsgezicht, 3 bolletjes warm ijs met slagroom

  46. Ja en Marco? Dat is lang geleden en bijna alle steden in NL, zelfs Amsterdam, zijn zo ontstaan. Van rond trekkende stammen naar kleine nederzettingen waar mensen hun eigen voedsel begonnen te verbouwen. Later werden deze zaken verhandeld. Maar dat zegt natuurlijk niets over de boeren mentaliteit die sommigen hier hebben anno 2013!!

  47. …Jonnie Boer (…) (als of Zwolle niet genoeg heeft … van die geldvreters, die niets toevoegen aan de stad Zwolle !)

    Als we werk zouden willen zoeken, in de Zwolse middenstands of horeca branch … hebben we Jonnie en Therese Boer daar niet voor nodig !

    Zonder al die BOEREN … zal Zwolle nooit hebben bestaan !!!

    Beetje inconsequent, Marco Cremer.;D

  48. Ik heb ooit eens voorkomen, dat de Peperbus niet met de grond gelijk gemaakt zou worden

    Dit klopt niet, want dan zou de peperbus nu dus tegen de vlakte liggen.

  49. In de Stentor van 7-9-13 staat dat het verzoek tot provinciale subsidie een initiatief van de gemeente Zwolle is.
    Ook de gemeente stelt de voorwaarden.
    Ik zou wel willen weten wie bij B en W daar verantwoordelijk voor is(was).
    Deze zaak stinkt.

  50. Hadden we in het verleden ook al geen PvdA wethoudster de met het Maagjesbolwerk een bouwmaatschappij faciliteerde en daar later een betaalde functie als commissaris kreeg?

  51. Niemand moet denken dat ik verstand heb van alle dossiers die op Weblog Zwolle aandacht krijgen. En al helemaal niet, wanneer ik deze dossiers niet in portefeuille heb (gehad).
    Dat gezegd hebbend wil ik wel wat zeggen.
    Een paar algemene opmerkingen:

    Het is een villa, die op een mooi punt ligt, zeker als straks de Rodetorenbrug gebruikt kan worden.
    De vraag is vervolgens: wil je/moet je als gemeente het risico lopen van noodzakelijke investeringen. Krijg je de investeringen er uit ja of nee. Zeker in deze tijd, het geld ligt niet voor het oprapen.
    Dan is het verstandig om het over te laten aan een marktpartij.
    Dat is met villa nieuw Hofvliet dus gebeurd. Daarmee zijn de opbrengsten voor de marktpartij. Maar ook het risico.
    In zo’n situatie is het niet gek wanneer de marktpartij een subsidie krijgt, die de uitvoering van de plannen mede mogelijk maakt. Zo’n subsidie is best een behoorlijk bedrag maar een schijntje, vergeleken met het geld dat nodig is.
    Het zelfde geldt voor de situatie, wanneer de gemeente de plannen zelf ten uitvoer zou brengen.
    Nu dus een relatief gering bedrag (de gemeente heeft baat bij het resultaat) en geen risico.

    Aandachtspunt is dan natuurlijk wel, dat de plannen ook uitgevoerd gaan worden.

    Kortom, kijk niet alleen naar het bedrag waaruit de subsidie bestaat, maar neem alles mee voordat een oordeel gegeven wordt.

  52. Nee hoor, P Pectief, ik vind het gewoon een verademing als er eens iets verstandigs en realistisch wordt geponeerd, in tegenstelling tot de goedkope, niet onderbouwde afzijk reacties welke men hier vanuit vermeend hobbyisme zo graag plaatst.

  53. Met de laatste “bijdrage”in de vorm van jou one-liner geef je overigens blijk je goed thuis te voelen in eerder genoemde afzijkcultuur.

  54. Welk alternatief was er geweest. Deze villa staat al een pposje te verpauperen. Ik ben blij dat het gered is van de slopershamer. En dat het niet hetzelfde lot ondergaat als het Gouverneurshuis.

  55. Het persbericht dat ik dee week binnen kreeg:

    Opknappen Villa Nieuw Hofvliet start in najaar

    Villa Nieuw Hofvliet gelegen aan de Pannekoekendijk (tegenover het Rodetorenplein) wordt binnenkort onder handen genomen. Dankzij een provinciale subsidie van ?? 200.000 kan DLH Ontwikkeling beginnen met de renovatie werkzaamheden. Dit maakte wethouder Nelleke Vedelaar in aanwezigheid van projectontwikkelaar Dick Huiskamp bekend tijdens de opening van het Stadsfestival.

  56. @Johnvanboven, Met het door u aangehaalde persbericht begon deze kolom.
    Met een dergelijk door u gehanteerd betoog wordt elke vorm van belangenverstrengeling goedgepraat.
    Het gaat hier niet om een belang in of een lening aan, nee het gaat hier over het weggeven van gemeenschapsgeld aan zakelijke activiteiten van een commerciële partij die met dat geld ongecontroleerd zelfs een nieuw en vergroot casco van een dergelijke villa kan neerzetten.
    Op zijn minst kun je spreken van concurrentievervalsing met gemeenschapsgeld.

  57. Ikke, ik zie het nu. Beetje dom dat persbericht nog een keer opnemen.
    Ik praat niks goed, want er is geen sprake van belangenverstrengeling.
    Ik ga mijn opmerkingen niet herhalen.
    De nieuwe eigenaar doet niets ongecontroleerd. In 2011 heeft de raad precies beschreven wat er mag gebeuren. Wellicht handig wanneer je dat eerst naleest.

  58. De tekst onder het kopje “beeldkwaliteit” op blz 66 ademt wat mij betreft de goede sfeer: zeer terughoudend met aanpassingen aan de woning. Wat ik lees is dat de woning zelf de huidige uitsraling dient te behouden. Hoe dat in de uitvoering uitpakt is altijd even afwachten, maar intentioneel is er niks mis, lijkt mij.
    Wat “ikke” inbrengt is zeer het overdenken waard. Ik waardeer sowieso zijn inbreng (op één flauwiteit na;)), omdat hij niet te beroerd is een en ander uit te zoeken voor hij wat schrijft. Wat ik wel graag van hem (kan natuurlijk ook ‘haar’ zijn) zou willen weten, is hoe deze opgave naar zijn tevredenheid zou moeten worden aangepakt. Ik begrijp dat het gebied niet onder het beschermd stadsgezicht valt en nergens lees ik dat het een gemeentelijk of rijksmonument is. Ervan uitgaande dat we allemaal die villa willen behouden, is de vraag hoe de eigenaar gedwongen kan worden om deze goed te onderhouden. Volgens mij zijn er geen juridische wegen om dit af te dwingen. Of wel? Als ik hierin gelijk heb, dan is de enige manier om de villa te behouden, een overeenkomst met de eigenaar. Een verleidingsstrategie dus. Het lijkt mij nog wel mogelijk om te voorkomen dat de eigenaar met behulp van subsidie een flinke winst kan boeken, maar ook dat weet ik niet zeker.
    In ieder geval blijf ik bij mijn mening dat ik blij ben dat dit pand opgeknapt wordt. Desnoods met een overheidsinjectie die niet terugkomt. De generaties na ons, zullen ons er dankbaar voor zijn (hoop ik althans).
    Maar ikke, leg eens uit welke opties er nog meer zijn.

  59. Wat is nu het werkelijk historische (of histerisch?) belang van deze villa voor Zwolle? Is het de locatie waardoor velen zo histerisch doen? Gebouwd door een architect van enig belang? Opgetrokken in een stijl waar je er nu weinig van over hebt?
    Eerlijk gezegd zie ik het niet zo en velen met mij hebben Het ook nooit kunnen zien want deze villa stond altijd netjes verstopt achter weelderige bossages.
    Misschien een idee voor nu: zet er wat dikke hagen omheen en je hebt een prachtige entree van Zwolle.

  60. +++ Joppuh +++
    Ja ! je hebt gelijk … ik had het woordje “niet” niet moeten opnemen, in mijn zin ! (maar wat eenmaal staat … valt niet direct meer te corrigeren)

  61. @Tsja, Ik ben het met je eens dat het behalve dat de villa een romantische uitstraling op een ydillisch plekje heeft er weinig architectonische of cultuurhistorische waarde vertegenwoordigd.
    Het ware beter geweest dat zowel gemeente als “de marktpartij” dit geld had vrijgemaakt voor het behoud van de middeleeuwse Melkmarktpanden en eventueel het van Straaten bankgebouw.
    Want ondanks de monumentwaardige status van deze unieke panden en groot protest vanuit de Zwolse gemeenschap hebben gemeente en Dhr Huiskamp toch kans gezien de sloopvergunning erdoor te drukken.
    Ik herhaal mezelf, ik besef het, maar ondanks de afdekking van de panden met een groot geveldoek (op kosten van de gemeente) is het nog steeds niet te laat om deze foute beslissing terug te draaien.

  62. Alle wollige en zalvende woorden ten spijt: de gemeente laat zich ringeloren door de projectontwikkelaar. Er is een overeenkomst tot stand gekomen met een commerciële partij i.c. DLH. Men mag aannemen dat in die overeenkomst eisen ten aanzien van de bestemming, onderhoud van het onroerend goed etc. zorgvuldig zijn vastgelegd. Nu het we in economisch slecht weer zitten (of is het gewoon een verkeerde inschatting van Huiskamp?) laat de commerciële partij het pand verpauperen en creëert daarmee een hefboom (of heet dat chantage?) naar de gemeente Zwolle. Om dan als antwoord publiek geld over te hevelen is natuurlijk van de zotte. Het eind is zoek, als ik ondernemer was in deze stad zou ik in het kader van “level playing field” (eerlijke concurrentie) onmiddellijk aan de bel trekken om eveneens 2 ton op te strijken.

  63. Correctie wat kosten geveldoek betreft: betaald door ondernemers Melkmarkt, DLH en gemeente.
    Ik neem deze correctie graag over, mijn dank hiervoor.
    Maar dat neemt niet weg dat alle partijen toch weer kans hebben gezien om, zoals ook de plaastselijke krant meldt, onrust en boosheid op te wekken in de Zwolse gemeenschap.
    En nu het toch gaat over het behoud van markante Zwolse gebouwen, er is hard geld nodig voor het behoud van de Bethlehemse kerk, ook in handen van een weinig zorgzame eigenaar, het interieur van de Grote kerk is ook zeer hard aan een grote opknapbeurt toe.
    Ook het statige pand van Admiraal van Braam, op de kop van de Voostraat staat er in deplorabele toestand bij.
    Op dit prioriteitenlijstje had de villa van meneer Huiskamp zeker niet bovenaan mogen staan.

  64. Hoe bepaal je de architectonische en cultuurhistorische waarde van een pand, Observer? Op zich is de plek van het Nietzmaneiland uniek en ook de historie daarvan, lijkt mij tenminste. Juist de romantische uitstraling van het halfverscholen hans-en-grietjehuisje maakt het bijzonder in mijn ogen. Zet je het af tegen de middeleeuwse panden of is er een ander motief voor je stelling?
    Wat die panden op de Melktmarkt betreft, ben ik het volkomen met je eens. Onbegrijpelijk dat die worden afgebroken.

  65. @dame, éénmaal in de 3 maanden mag ik in het gezelschap van een stel deskundige mensen mede mijn mening geven voor de aanwijzing en selectie van panden in Zwolle die mogelijk aan B&W voorgedragen worden voor plaatsing de lijst van gemeentelijke momumenten.
    Bij alle motivaties en onderbouwde argumenten die ik daar soms over de tafel hoor gaan maken kwalificaties “romantische uitstraling van halfverscholen hans-en-grietjehuisjes” daar echt niet veel indruk.
    Een bepaald gebouw sparen of restaureren op basis van subjectieve sentimentele argumenten kan aan de belastingbetaler niet worden verantwoord, denk ik.

  66. @Tsja, waarschijnlijk zoals dame het ervaart: “de romantische uitstraling van het halfverscholen hans-en-grietjehuisje”
    Maar voor de toekenning van een overheidssubsidie lijkt me deze kwalificatie wat erg mager.

  67. Nu weet ik nog niet welke argumenten wél tellen, Observer. Op zich vind ik de argumenten tegen mijn kwalificatie een beetje snobistisch overkomen. Kennelijk voldoet “een romantisch halfverscholen hans-en-grietjehuisje” niet aan de normen. Toch lees ik herboven een aantal reacties waaruit ik afleid dat er meer mensen zijn die dit huis beeldbepalend vinden voor dat stukje Zwolle. En de nota die John van Boven hier heeft gelinkt, stelt dat eigenlijk ook. Er zijn dus meer menseninclusief de subsidieverstrekkers, die het een leuk huis vinden, dat het waard is om behouden te blijven. Het blijft allemaal een kwestie van smaak, maar ik zie het helemaal voor me: een leuke horecagelegenheid op een bijzonder plekje.

  68. @dame,
    Snobistisch? nee, eerder realistisch
    Want als de verbouwing en de inrichting van het pand/gebied eenmaal als restaurant met terrassen en mogelijke parkeerplaatsen ingericht is dan is het “romantische halfverscholene hans-en-grietjehuisje-achtige” er wel af hoor, probeer daar svp eens doorheen te kijken.

    Trouwens wat is er zo historisch aan het Nietschmaneiland zoals jij het noemt?
    Ten eerste, wie was Nietschman? een toevallige bewoner? daar is dus niks historisch of kenmerkends aan.
    Ten tweede, een eiland is het al lang niet meer en op oude stadskaarten kun je zien dat het gebiedje tegenover het Maagjesbolwerk slechts in gebruik is geweest als scheepswerfje en als “waschbleekerij”.
    Dus de reconstructie van een scheepshelling waarop we de Zwolsche Kaag (platbodem) weer zouden kunnen herbouwen was hier nog eerder op z’n plaats geweest.

    En nu jouw vraag, Hoe bepaal je de architectonische en cultuurhistorische waarde van een pand.
    Je zou daarvoor, zoals ik al aangaf, de ijkpunten kunnen toepassen die de gemeente hanteert voor het aanwijzen van gemeentelijke monumenten, en die zijn als volgt:

    1)Architectuurhistorie
    2)Cultuurhistorie
    3)Stedenbouwkundig / ensemble
    4)Bouwhistorie
    5)Gaafheid
    6)Zeldzaamheid

    Weblog Zwolle zou hiermee een Poll kunnen opstarten om de lezers te laten bepalen of jouw “half verscholen Hans- en Grietjehuisje” hieraan voldoet 😉

  69. Misschien spreekt deze tekst je aan?;)

    “Waardering 50%: archeologisch waardevol; een opgraving is noodzakelijk en de vondstkans is 1:2. Voor de binnenstad betekent een 50% locatie meestal dat de eerste meter bodemarchief verdwenen is, maar dat de onderste lagen nog bewaard zijn gebleven.

    … Deze waarde is gebaseerd op de rijke historie van het eiland.

    De oudste vermelding van het eiland stamt uit 1598. In de historische bronnen werd het aangeduid als Schuttengaerden en vermoedelijk gebruikt als scheepstimmerwerf. In de 17de eeuw was het eiland nog steeds bekend onder de naam Aen of Op de Timmerwerf .

    Naast de functie van (scheeps)timmerwerf worden in de 17de eeuw ook nog de functies van muntsmelterij en blekerij genoemd. Het is op dit moment niet duidelijk waar exact de verschillende werkplaatsen en bijbehorende huizen gesitueerd moeten worden.

    Door archiefstukken en enkele prenten is wel bekend dat op de lokatie van Nieuw Hofvliet een blekerij heeft gelegen. Deze blekerij wordt al in 1641 vermeld en was op dat moment eigendom van Albert Florijs en zijn vrouw Trijne Jansen. De blekerij die door meerdere bruggetjes over het Smalle Gat bereikbaar was werd in 1660 verkocht aan Abraham Marcus. Abraham was vermoedelijk al eigenaar van een andere blekerij op het eiland en wordt in 1652 genoemd in een overeenkomst met zijn buurman muntmeester Arnoldt van Romunde. In de overeenkomst is sprake van de aanleg van een visvijver, het maken van een aarden wal en het gebruiken van een sloot voor de blekersactiviteiten. Van Romunde en Marcus voerden regelmatig een juridische strijd met elkaar. De ene keer ging het over het herstel en onderhoud van een draaiboom naar de bleek of het planten van een haag rondom de visvijver, de andere keer werd er strijd gevoerd over gebruik en onderhoud van de brug over het Smalle Gat.

    De naam Hofvliet duikt voor het eerst op in 1748 en is verbonden aan een groot huis op het eiland. Het gaat hier om het oude Hofvliet. Dit huis werd in 1896 gekocht door Petrus van Loo, eigenaar van de wasdoek – en vloerzeilfabriek De Vogel Van Calcar. Sindsdien stond het gebied ook wel bekend als het eiland van Van Loo.

    Uit de historische bronnen met betrekking tot het eiland wordt duidelijk dat er in ieder geval archeologische resten uit de 17de eeuw en later aanwezig zijn. Door de ligging van het eiland aan het Zwartewater, vanouds aangeduid als het water dat naar zee gaat, en tegenover het Rodetorenplein zijn ook oudere sporen te verwachten. Een tweetal aktes uit het Stadsarchief van Zwolle leveren zelfs aanwijzing voor de aanwezigheid van archeologische sporen uit de 14de eeuw.”

    Ik ben voor zo’n poll. Het kan best zijn dat deskundigen het allemaal niks vinden, maar mijn indruk is dat veel Zwollenaren het de moeite van renovatie waard vinden. Of je het Nietzmaneiland of Schaepmaneiland noemt zal me een zalige zorg zijn.

    Poll
    Vóór renovatie Nieuw Hofvliet:
    Dame

    Tegen renovatie Nieuw Hofvliet:
    Observer
    Tsja

  70. De provincie Overijssel stelt de subsidie beschikbaar op grond van de subsidieregeling Kwaliteit Stedelijke Leefomgeving. Met deze regeling maakt de provincie sloop, verbouw of herinrichting van oude gebouwen mogelijk, waardoor verpaupering en leegstand wordt tegen gegaan.
    http://www.zwolle.nl/home/Villa-Nieuw-Hofvliet-wordt-opgeknapt.htm

    De subsidie is niet verleend omdat dit pand monumentale waarde heeft. Dus die argumenten wat betreft architectuurhistorie enz.spelen geen rol voor de subsidiëring.

    Als het pand gebruikt gaat worden voor horeca is er geen sprake van leegstand. Vandaar een ander subsidiepotje.

    Poll
    Vóór renovatie Nieuw Hofvliet:
    Dame
    Ingrid
    Zoilos

    Tegen renovatie Nieuw Hofvliet:
    Observer
    Tsja

  71. Ik stel dan ook meteen voor dat diegene die voor zijn een deel voor hun rekening nemen. Minimaal 100 euro inleg, afhankelijk van wat nodig is natuurlijk. Als beloning na realisatie een drankje op kosten van Dickie.

  72. @Dame, de tekst spreekt me zeker aan, nou en of!!!
    Je onderstreept en vult aan wat ik in het kort over het gebied te zeggen had, toch?
    Maar daar mee toon je eigenlijk ook aan dat onderzoek en rehabilitatie van dat gebied, net buiten de bastions, veel en veel verder moet gaan dan het behoud van een pitoresk, maar verder slecht gebouwd huis wat er in het laatste staartje van de indukwekkende geschiedenis is neergezet.
    Maar ik heb ook nooit gezegd dat de villa niet bewaard moet blijven, zeker niet als iemand er nog brood in ziet.
    Maar het gaat mij te ver dat als het brood al bijna verschimmeld is dat de provincie er toch nog subsidieham als beleg op wil leggen.:)

  73. Mooi verwoord, Observer.:D Ik ben het wel eens dat het te gek is dat die villa zou is verpauperd. Dat is volgens mij vrij snel gegaan. De eigenaar mag zich dat zeker aanrekenen.

  74. Ik sluit me bij Observer aan. Dame reconstrueert een boeiende inhoudelijke geschiedenis van het gebied. Helaas past ze dan weer zo’n naar politiek trucje toe. Ze suggereert met haar poll dat er een verband bestaat tussen die boeiende geschiedenis en het ‘hans-en-grietje-huisje’ en dat verband is er natuurlijk niet. Dame, neem uzelf en de lezer serieus: niet doen, niet doen en niet doen!

  75. Zoilos zet met zijn laatste reactie de hele discussie weer op het goede spoor.

    Blijft de vraag over of Huiskamp nu renoveert omdat hij 2 ton subsidie krijgt? Of krijgt hij 2 ton omdat hij besloten heeft de villa te renoveren???

    In ieder geval zou de poll nu dus eigenlijk moeten luiden: “moet de gemeenschap achterstallig onderhoud en verwaarlozing van een pand door een commercieële marktpartij belonen met subsidiegeld?

  76. Daar heb je gelijk in, P. Pectief. Dat geldt waarschijnlijk wel voor meer gebouwen die we de moeite van het bewaren waard vinden. Zoals ik al eerder zei, is het een kwestie van smaak. Ik merk wel dat mijn omschrijving ‘hans-en-grietje-huis’ voer is voor degenen die het niks vinden. 😉
    Ik kan er nog wel wat architectonische kreten tegen aangooien: de villa, door Hendrik Sangster in 1929 ontwropen, is een mooi voorbeeld van het landschappelijk expressionisme in de architectuur. Maar ergens krijg ik de indruk dat het helemaal niet om dat huis gaat, maar om de ergernis over de eigenaar/projectontwikkelaar die beloond lijkt te worden voor slecht gedrag. Die ergernis deel ik. Wil er lleen het huis niet de dupe van laten worden.
    Overigens vraag ik me af hoe deze discussie zou gaan als het over het diepbetreurde Gouveneurshuis zou gaan. Ook daarbij ging het vooral om de combi markant gebouw/bijzondere plek.

  77. @dame

    Overigens vraag ik me af hoe deze discussie zou gaan als het over het diepbetreurde Gouveneurshuis zou gaan. Ook daarbij ging het vooral om de combi markant gebouw/bijzondere plek.

    Nou doe je wéér!!!!:D

  78. Observer 20.51, je hoeft toch niet mee te discussiëren als dat te vermoeiend voor je is? 😛 Jouw nieuwe vraagstelling voor de poll maakt mij weer duidelijk waarom ik tegen referenda ben.:)

  79. @ Dame, je doet het wéér! Ik nog niemand zien schrijven dat ze tegen opknappen van het hans-en-grietje-huisje zijn. Ook ik heb dat niet gedaan. JIJ bent degene die discussie onzuiver maakt. De kern is namelijk of dat met gemeenschapsgeld moet gebeuren, maar als iemand dat wist ben jij het wel! Nogmaals, neem ons en daarmee jezelf serieus!

  80. Ja, klopt, vond jouw oproep voor een poll wel leuk. Wat hier de hele tijd ter discussie staat is de vraag: “vóór of tegen subsidie voor renovatie”.

  81. P.Pectief, met alle respect, wil ik toch stellen dat ik jouw manier van discussiëren onaangenaam vind. Waarom persoonlijk worden?
    Misschien moet je de reacties nog eens van voren af aan lezen voor je net doet alsof ik de kern van de discussie heb gemist. Een discussie heeft vaak de neiging zich te ontwikkelen, waarbij ook andere elementen aan de orde komen. Tsja en Observer waren degenen die de waarde van de villa zelf in de discussie wierpen. Ik meende dat ik daarop mocht reageren, maar kennelijk was dat verkeerd gedacht.

  82. @dame,

    Wat hier de hele tijd ter discussie staat is de vraag: “vóór of tegen subsidie voor renovatie”.

    Juist!! en op eigen titel zou ik er aan toe wiilen voegen dat het voor mij geen punt zou zijn geweest als bijvoorbeeld “de Stichting “Stadsherstel” de begunstigde zou zijn geweest in plaats van een puur commercieële projectontwikkelaar die kind aan huis is in het Stadskantoor.

  83. Dame, je mist de ‘pointe’. De waarde van de villa is zeker van belang in de discussie. Dat heb je terecht opgeworpen en dat bracht een intrigerende discussie tot stand. Ik heb dat met plezier en aandacht gelezen. Mijn complimenten aan jou en Observer daarvoor. Verder verwijs ik -om niet in herhaling te vallen- naar mijn inbreng van 20.43.

  84. Observer, ik heb mijn standpunt diverse malen toegelicht. Voor mij ligt het zwaartepunt in het dilemma bij het behoud van Nieuw Hofvliet; voor jou (zie ook gisteren 19.03 uur) en anderen bij de subsidiëring van een kennelijk dubieuze projectontwikkelaar. Wat mij betreft krijgt de discussie hier een persoonlijk aanvallende toon. Daar pas ik voor. Ik kap dus met deze discussie.

  85. Ik respecteer je beslissing om niet meer mee te willen praten.
    Jammer dat jij een harde doch doch realistische discussie als een persoonlijke aanval ervaart.
    Maar het gaat hier echter wel om 200.000 (tweehonderdduizend) Euro aan gemeenschapsgeld!!!
    Zullen we dan maar met een grapje eindigen, dat Hans en Grietje in ieder geval zelf ook een klein beetje van het huisje mochten snoepen?:)

  86. @Dame, @Observer Samenvattende volgens de aangepaste SPvE die er o.a. van uitgaat dat bestaande vormen worden gehandhaafd (dus niet bestaand gebouw), de bvo incl. bijgebouw en carport is 242 m2 en mag uitgebreid worden naar 400 m2 horecagelegenheid waardoor het bijgebouw en de carport ook tot bebouwde horecagelegenheid wordt samengevoegd
    De +/- 160 m2 meter extra zal aan de oostelijke zijde (stadsgrachtkant) komen.
    Verder mag er nog een (overkapt) terras van 135 m2 komen als extra boven de 400 m2 horeca voorziening.
    De SPvE gaat er van uit dat de karakteristieke uitstraling bij de stadsentree behouden dient te blijven, maar het meest karaktervolle element van dit gebouw de stadsuitgang met haar gezicht op de stadgracht, waar juist iedereen het hier over heeft, wordt door een enorme glazen serre van haar glans ontdaan.
    Niettemin heeft de gemeenteraad incl. de heer van Boven hier mee ingestemd.
    Nergens in het verslag heb ik kunnen lezen dat deze (wan)prestatie beloond zou worden met een welke subsidie dan ook.
    De kranten staan vol van hetgeen er in Roermond gaande was, het zou de gemeenteraad alhier sieren om ook in Zwolle de vinger aan de pols te houden en het onderste uit de kan te willen weten van het hoe en waarom ten aanzien deze bevoorrechting.

  87. Raadslid Frankwin Mussche op Twitter:

    “Projektontwikkelaar DLH krijgt 2 ton vd provincie om Nieuw Hofvliet op te knappen. Heb ik gemengde gevoelens bij. Eerst verwaarlozen en dan subsidie krijgen om het op te knappen tart het rechtsgevoel. Maar wel mooi dat die beeldbepalende plek eindelijk opgeknapt wordt.”

  88. @Ingrid, ik heb mij dezelfde dingen afgevraagd als jij.
    Wat ik wel weet is dat Dhr Huiskamp bekend staat als iemand met een groot hart en liefde voor de stad Zwolle.
    Ik vind zijn verwaarlozing van al die panden daar dan wel weer mee in een schril contrast staan.
    Het Bankgebouw en de twee middeleeuwse woonhuizen, (ook in bezit van DLH) hebben gewoon de pech gehad dat ze net een paar weken te laat waren om op de monumentenlijst te komen.
    En het doet me pijn om ze daar achter dat doek steeds meer te zien verpieteren.
    Of zou meneer Huiskamp het erop aan willen laten komen en wachten tot alleen een flinke subsidie dat stukje Melkmarkt nog redden kan?

  89. Hoe lang was dit pand al in het bezit van DLH?
    En was op dat moment dit pand nog niet zo verwaarloosd, dat er minder kosten waren geweest.

    Wat was de reden, dat niemand anders belang bij dit pand had. Duurde het te lang dat de woonbestemming er af ging?

    Ben het wel met het gevoel van Frankwin Mussche eens, maar het gevoel van blij dat dit pand in ieder geval wordt opgeknapt overheerst.

    Neemt niet weg dat ik vond dat maar de bankpanden, ook niet verloren mochten gaan. Maar dat lijkt een gelopen zaak. Hoewel ……… er gebeurt nog steeds niets. Maar ook hiervoor geld niets doen is achter uitgang.

Reacties zijn gesloten.