Aanpak wapenbezit en fouilleren in Holtenbroek 3

Zwolle – Met een brede aanpak voor een deel van de Zwolse wijk Holtenbroek wordt de komende periode gewerkt aan de leefbaarheid en veiligheid in de buurt. Zowel de gemeente, als Travers Welzijn, corporatie SWZ en de politie zetten zich in om samen met buurtbewoners zelf Holtenbroek 3 weer positief op de kaart te zetten. Alle betrokkenen zetten daarbij hun deskundigheid in. De politie krijgt meer mogelijkheden om onder meer wapenbezit in de wijk aan te pakken. Dat werd donderdag 17 oktober op Weblog Zwolle bekend gemaakt.

 

convenant_buxtehudestraat.jpeg  

 

De afgelopen periode is er ook een aantal incidenten met wapens geweest in de buurt. Uit een analyse in opdracht van de gemeente, het Openbaar Ministerie en politie komt naar voren dat Holtenbroek 3 relatief veel (potentieel) wapenbezit en geweldplegers kent. Met traditionele methodes lukt het de politie onvoldoende om dit veiligheidsrisico te beheersen. Omdat het noodzakelijk is voor de veiligheid en leefbaarheid van de buurt dat deze problematiek aangepakt wordt, kan nu door een aanwijzing door de burgemeester in een deel van Holtenbroek preventief gefouilleerd worden door de politie. D66 en de SP reageren nu 5 dagen later pas op het voor hun schokkende bericht. Via Twitter laten de raadsleden Jan Brink (D66) en Tjitske Siderius (SP) weten verrast te zijn door de maatregel van het preventief fouilleren. De SP vind het een belachelijk idee. De socialisten hadden afgelopen april al een eigen onderzoek in Holtenbroek 3 laten doen. Raadslid Martijn van Veen (CDA) zegt dat zijn partij tevreden is met het preventief fouilleren. Hij laat weten dat het CDA dit plan al in 2009 geopperd had.

Al langere tijd zijn er zorgen over de leefbaarheid in Holtenbroek 3. Veel bewoners voelen zich niet prettig in de buurt, wijkwerkers hebben moeite de ontwikkeling van de buurt ten positieve te keren. Uit het stadbrede Buurt Voor Buurt Onderzoek van de gemeente komt naar voren dat Holtenbroek 3 een van de slechtst scorende Zwolse locaties is. Alle reden om met een gecoördineerde gezamenlijke aanpak de problemen te lijf te gaan.

 

Inloophuis

In een zogenoemd convenant hebben alle partijen afgesproken hoe ze samen de inzet voor de leefbaarheid in Holtenbroek 3 zo optimaal mogelijk organiseren. Een belangrijk, praktisch middel uit de nieuwe afspraken is dat aan de Buxtehudestraat een inloophuis voor buurtbewoners is ingericht. Buurtbewoners kunnen vanuit het inloophuis activiteiten organiseren voor en door de buurt. Het huis is ook de uitvalsbasis voor het team ‘wijkwerkers’ dat bestaat uit medewerkers van SWZ, Travers, gemeente en de politie. Zij zetten zich ook in om de eigen acties van burgers te ondersteunen.

 

Inbraakpreventieactie

Naast de inzet vanuit het inloophuis en aanwijzing tot veiligheidsrisicogebied gaat de gemeente samen met de politie aan de slag met inbraakpreventie in Holtenbroek. Agenten gaan actiever toezien op inbraakgevaar en verdachte situaties, en gaan bewoners hierop attenderen. Bewoners krijgen een informatiepakket met informatie over het voorkomen van inbraken. Deze actie is een onderdeel van het Donkere Dagen Offensief, waarbij het voorkomen van inbraken tijdens de wintermaanden centraal staat. 

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

9 gedachten over “Aanpak wapenbezit en fouilleren in Holtenbroek 3”

  1. Het is niet alleen narigheid in Holtenbroek, ik woon al 37 jaar met veel plezier in deze wijk. Het ligt er ook aan waar je in Holtenbroek woont.

  2. Ik woon dus in HBIII en gisteren inderdaad een deltionstudent aan de deur met inbraakpreventiestips.
    Nog nooit last van de buurt en het is maar net hoe je je zelf opstelt.

    Geef geen aanleiding voor onenigheid en hou gewoon de deuren dicht.

  3. Precies blauwvingertje,het ligt aan je eigen opstelling, hoe je met elkaar omgaat. en in die zgn aso-wijken is vaak meer saamhorigheid, dan in menige nieuwbouwwijk weet ik uit ervaring.

  4. Ik woon ook al meer dan 30 jaar met plezier in de wijk,maar zie ook dat het de laatste jaren in sommige straten toch aan het veranderen is.
    Ik ben wel erg benieuwd hoe D66 en de SP de problemen die er toch echt wel zijn in deze wijk en tevens het gevoel van onveiligheid zouden aanpakken. Want op dingen tegen zijn is niet zo moeilijk, maar alternatieven aandragen is toch heel wat anders. En volgens mij is het helemaal niet de bedoeling dat er zo maar mensen gefouilleerd worden, maar alleen dat die mogelijkheid er is bij incidenten, zodat zo snel mogelijk tot actie kan worden over gedaan als er iets gebeurt.

  5. Ik woon in de Buxtehudestraat en tot Holtenbroek 1 werd gesloopt was dit een rustige straat. Tegenwoordig vraag ik me om de haverklap af wat er NU weer aan de hand is, als ik er niet al zelf praktisch getuige van ben. Ik rij liever om dan dat ik door mijn eigen straat ga.
    Een mogelijke oplossing zie ik in het verdelen van de goedkopere huurwoningen over heel Zwolle, in plaats van alles bij elkaar. Als de probleemgevallen elkaar daardoor minder makkelijk kunnen opzoeken zullen ze dat ook minder snel doen. Daarmee los je niet alles op, maar het zal wel schelen. Lijkt mij.

Reacties zijn gesloten.