Doomijn neemt kinderopvang Speelwerk over

Zwolle – Doomijn kinderopvang, onderdeel van Stichting Travers in Zwolle neemt op 1 januari 2014 een groot deel van de kinderdagverblijven, de buitenschoolse opvang, de tussenschoolse opvang, de gastouderopvang en de peuterspeelzalen van Stichting Speelwerk in Meppel over.

De overname vanuit faillissement betekent continuïteit voor ouders, kinderen en een groot deel van het personeel, die nu gebruik maken van deze voorzieningen in de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel en Flevoland. Met de overname maakt Doomijn het mogelijk dat de belangrijke sociale functie van kinderopvang behouden blijft op 60 locaties. Door de overname kunnen 250 tot 290 medewerkers van Speelwerk hun banen behouden. De doorstart van Speelwerk door Doomijn is logisch omdat beide stichtingen vergelijkbare doelstellingen en opvattingen hebben over maatschappelijk ondernemen en over pedagogische kwaliteit van de kinderopvang.

Doomijn ziet het als haar maatschappelijke taak te zorgen voor voldoende en kwalitatief uitstekende kinderopvang, buitenschoolse opvang en peuterspeelzalen in Zwolle en omliggende regio. Kinderopvang is in de visie van Doomijn een belangrijke sociale voorziening, het liefst uitgevoerd in nauwe samenhang met scholen en voorzieningen van welzijn, jeugdzorg, sport en cultuur in de haarvaten van de samenleving: de woonwijken van dorpen en steden.

Travers biedt haar kinderopvang in Zwolle, Dalfsen, Harderwijk, Hattem en Nunspeet op ongeveer 70 locaties aan onder de naam Doomijn. Als gevolg van de overname verdubbelt Doomijn haar kinderopvangcapaciteit.

De uitbreiding van de activiteiten vormt een fikse versteviging van het fundament van Travers. Die versteviging is welkom en noodzakelijk, omdat in de afgelopen jaren de vraag naar kinderopvang landelijk sterk is gedaald, vooral als gevolg van de economische crisis en overheidsbezuinigingen op de vergoedingen voor kinderopvang. Deze teruglopende vraag heeft aanbieders van kinderopvang in het hele land in problemen gebracht. Dat geldt vooral voor organisaties met onvoldoende flexibiliteit in de bedrijfsvoering, meestal het gevolg van kostbare investeringen in onroerend goed en/of langjarige huurcontracten. Die speelden ook Stichting Speelwerk parten. Travers daarentegen bleef in dat opzicht de afgelopen jaren terughoudend met een gezonde financiële basis tot gevolg.

Daarnaast biedt de uitbreiding van de kinderopvang in de noordelijke regio Travers mogelijkheden om bredere dienstverlening in het sociale domein te realiseren. Alle gemeenten worstelen met de vraag hoe invulling gegeven moet worden aan de taken van het Rijk die men per 1 januari 2015 overgedragen krijgt. Met name het jeugdbeleid en taken in het kader van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning zijn terreinen waarop Travers actief is. 

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)