Drie hectare struiken omgebouwd tot gras

Zwolle – Om de kosten voor beheer en onderhoud van groen in de stad te verlagen, met zo min mogelijk kwaliteitsverlies, verandert de gemeente Zwolle in 2014 drie hectare struiken naar gras. Door middel van adoptie kunnen zowel bewoners als bedrijven delen van openbare groen op 150 plekken in de stad, naar eigen wens inrichten om zo de kwaliteit van eigen woon- of bedrijfsomgeving te verhogen. Op website www.zwolle.nl/vanstruiknaargras zijn de beoogde locaties en de mogelijkheid tot adoptie van groen te zien.

 

struiknaargras.jpeg 

 

In Zwolle zijn in het verleden veel heesters geplant in de openbare ruimte. Het onderhoud van heesters is relatief duur. Gemiddeld liggen de kosten per vierkante meter zes keer hoger dan die voor het onderhoud van gras. Door de gerichte ombouw van heesters naar gras zijn aanzienlijke besparingen te realiseren, waarmee de gemeente de bezuinigingsopgave kan realiseren. Vaak gaat het daarbij om beperkte ingrepen die veel invloed hebben op de kosten. Zo zijn heesters die direct grenzen aan een (voet)pad relatief duur in onderhoud omdat meerdere keren per jaar overhangende takken gesnoeid moeten worden. Als de eerste meter naast het (voet)pad wordt omgevormd naar gras nemen de onderhoudskosten af.

 

Uitvoering

De uitvoering van de ombouw staat gepland in de periode van april tot en met juni 2014. De beoogde 150 locaties voor het ombouwen van struik naar gras zijn te zien op website www.zwolle.nl/vanstruiknaargras. Omwonenden en bedrijven in het gebied ontvangen vier weken van te voren een bericht over de voorgenomen ingrepen in hun woon- of bedrijfsomgeving. Daarbij wordt men uitgenodigd om na te denken over de mogelijkheid om de onderdelen van openbare groen te adopteren. In het najaar 2014 voert de gemeente een tussenevaluatie uit om uiteindelijk een vervolgplan op te stellen voor 2015. 

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

18 gedachten over “Drie hectare struiken omgebouwd tot gras”

  1. Het grote stuk bij mij voor de deur ook. Het is nu een relatief saai stuk beplanting. Als je er een goed idee voor hebt en wil onderhouden met de buren, is er dan qua financiering ook wat te regelen? Ik – en misschien mijn buren met mij – wil best het onderhoud plegen aan een mooi stukje groen, maar niet aan ’t dorre takkenbos dat het nu is.

    Maar goed, ons stukkie staat voor mei-juni 2015. We hebben nog even bedenktijd. 😉

  2. leg er maar kunstgras neer
    geen maai werk en geen zwerfafval van rijdende grasmaaiers die met besmeurde wielen zo weer de straat op rijden

  3. Jammer, jammer, jammer…de stad wordt nu nog weer veel kaler en lelijker. Laat de struikjes gewoon lekker groeien, staat een stuk mooier dan gras. Inderdaad nog meer hondenpoep, want ze investeren ook niet in anti hondenpoep beleid. Alles lekker kaal en praktisch, hoe saai Nederlands kunnen we het hebben. En een tijd terug pronkte Zwolle nog met de titel ‘Groenste stad van Europa’. Kortzichtig beleid.

  4. ja gras is groen. Als ik zomers over de Vondelkade fiets stinkt het wel heel veel naar hondenstront op deze groenstrook. En hier komen er nog heel veel van in ons Groene Zwolle.

  5. Wat een onzin dit! Ik woon zelf in berkum en onze mooie groen stroken in de straat gaan d’r ook aan. Het staat juist zo netjes en verzorgd nu! Gemeente schaam je en bezuinig lekker ergens anders op!

  6. Leg er een mooi terras aan met kleurige straatklinkers, geel of oranje, scheelt weer somberheid in de winterse dagen!
    Zoiets als in de Romeinse tijden, een plaza oid.

  7. En maar klagen dat de vogelstand zoals die van mussen terugloopt onder andere door gebrek aan hagen in de stad.
    Uitbesteden van het werk aan de buurt zal een betere oplossing zijn.
    Participatie samenleving is toch in.

  8. Daar is toch genoeg anders op te verzinnen.
    Wie verzint dat?

    Voor de stukjes waar niemand zich voor aandient:
    Ga samenwerken met dagbestedingsprojecten. Voor hen kan het een prettige afwisseling zijn van het binnen zitten.
    Richt een groengroep op.
    Zet er vrijwilligers op die zich erop kunnen inschrijven om lekker te snoeien af en toe. Het is zo goed voor je geestelijke gezondheid.

    Ipv: we gaan het snoeien of anders moet iemand anders de zorg dragen.
    En dan maar hopen dat er lokaal een paar mensen zijn die de zorg willen dragen.

    Dit zou sociaal verbindend kunnen zijn. Laat de mensen die normaal het groen verzorgen die mensen waar nodig begeleiden. Even laten zien wat en waar snoeien. Zo geleerd.

    Maak gebruik van kapitaal ipv het te vernielen.

    En als je dit doorzet en er zich dan toch niemand aandient om het te verzorgen: laat dan mensen die een tuin hebben de mogelijkheid om die dure heesters uit te graven voor in hun eigen tuin.

    Zo moeilijk kan het toch niet zijn?

  9. De gemeente kortwiekt het struikgewas nu hooguit een paar maal per jaar. Hoe vaak kan het gras maximaal gemaaid worden om een bezuiniging te verkrijgen?
    Of gaat het hier om een 1-april grap.

  10. Gruun beton vrög ook gien onderolt! ‘Vol störten die bende’ zol ik normaal zeggen, maer d?t is now ericht an ’t Zwols bestuur. Ik ope d?t ter vandaege met stemmen goed ekeken wördt deur iederiene op wie zi’j stemmen.

Reacties zijn gesloten.