Politie observeerde festivalbezoekers met I-Watch

Zwolle – Op een smartphone of tablet meekijken met honderden camera’s en terugspoelen naar een mogelijk delict. De politie testte het gisteren tijdens het BFO (Bevrijdingsfestival Overijssel) in Zwolle.

 

bfo_festival-556-bewerkt.jpg

 

De lancering en het gebruik door de politie van de nieuwe I-Watch app, I-View, is uniek in Nederland. Met deze app voorziet I-Watch de politie in de behoefte om in één oogopslag mee te kijken met live beelden van observatiecamera’s op diverse locaties als bijvoorbeeld het festivalterrein, het dancefeest, de binnenstad van Zwolle maar ook op het NS station en de toegangswegen. Ook wanneer stromen van tienduizenden festival bezoekers in goede banen geleid moeten worden, kan de politie zo gebruik maken van camerabeelden om alles in goede banen te leiden. Hiernaast heeft de politie de mogelijkheid naar beelden terug te spoelen die vijf minuten oud zijn om zo zelf te kunnen beoordelen wat er gebeurd is bij een opstootje, delict et cetera.

In de toezichtruimte van de landelijke Stichting I-watch, ondergebracht in het Hoofdbureau van de politie in Zwolle, worden door politiemensen en medewerkers van particuliere beveiligingsbedrijven continu de beelden van grote aantallen camera’s geobserveerd.

 

I-Watch verwacht dat, gezien de positieve reacties en ervaringen het I-View systeem door meerdere politiekorpsen ingezet zal gaan worden: het streng beveiligde I-Watch systeem is namelijk goed toe te passen in andere steden en regio’s en wordt alleen door medewerkers van de politie gebruikt.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

24 gedachten over “Politie observeerde festivalbezoekers met I-Watch”

  1. Een mooi stukje techniek met zinvolle toepassingen, maar de grens naar 1984 wordt langzamerhand flinterdun.

    Laat Apple trouwens niet horen hoe de de techniek genoemd wordt, want dan moet de politie er ongetwijfeld een nieuwe naam voor verzinnen.

  2. Ik heb me gisteren uitermate veilig gevoeld dankzij deze ontwikkeling. Echt ultieme perfecte veiligheid. Kan absoluut niet wachten tot het overal ingevoerd wordt.

    1984 was niks vergeleken met 2014.

  3. Van mij hoeft het ook niet zo allemaal. Toch zit het echte 1984 denk ik niet zozeer bij de politie, maar veel meer bij bedrijven als google en multinationals. Big Data wordt pas echt een probleem, wanneer we daar geen korte metten mee maken.

  4. Wilbert, ik denk dat je het sarcasme van Zuidski niet helemaal goed leest 🙂

    Ik ben wel voorstander van dit soort systemen. Op een festival met 135.000 mensen zijn er (hoe vreemd ook op een dag dat je de vrijheid viert) ook kwaadwillenden. We kunnen niet verwachten dat agenten overal tegelijk zijn en ook de aanpak van criminaliteit zal met de tijd mee moeten gaan.

  5. Grote bedrijven ben ik niet bang voor, die doen het alleen om gerichter reclame te maken, waar ze meer geld aan verdienen.

    Voor de overheid (niet de huidige) ben ik wel huiverig. Aan de andere kant valt dat ook wel mee, gezien de hoeveelheid info die ik zelf, vrijwillig, op het net gooi (net als vele anderen).

  6. Precies Japser! Dat is iets waar velen aan voorbij gaan. Ook in 1984 wordt niet echt aangestipt wat nu in de werkelijkheid gebeurt: Mensen geven voor de minst geringste wortel alles prijs. Beloof het verloten van een ipad air 3, iPhone 7g en mensen staan in de rij om je al hun privé gegevens te geven!

  7. Welkom in de politiestaat anno 2014.
    Nergens, maar dan ook nergens heb je nog enige privacy.
    Lang leve de social media:'(

  8. Het staat je nog altijd vrij om niets met sociale media te doen! Dus dat stuk privacy heb je volledig zelf in de hand! Alleen willen de meeste mensen wel aan allerlei win acties meedoen en verkopen daar hun ziel voor, maar staan ze er niet bij stil wat dat in kan houden.

    Hoezo politie staat trouwens? Volgens mij zijn we daar (gelukkig) nog heeeeel ver van verwijderd!

  9. Japser, bang moet je natuurlijk nooit zijn;)

    Maar grote bedrijven hebben meer macht over je leven dan je eigenlijk wilt en dat wordt alleen nog maar erger. Gericht adverteren is voornamelijk irritant en brutaal, maar de politieke invloed van multinationals is wel degelijk zorgelijk.

  10. Het staat je nog altijd vrij om niets met sociale media te doen! Dus dat stuk privacy heb je volledig zelf in de hand!

    Dat is momenteel nog wel enigzins zo. Al worden verschillende systemen steeds meer aan elkaar gekoppeld en heb je voor het vinden van een baan vaak wel degelijk social media nodig. De keuze van social media of niet, schurkt dus al aardig dicht tegen je primaire levensbehoeften aan. Van een echte keuze is dus amper sprake en ook dit wordt alleen maar erger, omdat we continu bezig zijn onszelf afhankelijk meer te maken van onnatuurlijke systemen. De tijd dat mensen chips in hun lichaam moeten hebben, is al lang geen science fiction meer.

  11. Japser, Ja steeds meer en zij hebben hun eigen financiële belangen in het vizier, met diep inzicht in de levenswijze van mensen als instrument. Fijn idee.
    Daarnaast is politieke invloed een understatement: de VS zijn bijvoorbeeld uit wetenschappelijk onderzoek al een olicharchie gebleken. Geen democratie. En nu ben ik niet zo onder de indruk van de stellingname van Europa t.o.v. de VS wanneer Europa het er eigenlijk niet mee eens is.

  12. Goed bezig politie!!!
    Wat mij betreft komen er in elke steegje in Zwolle camera’s staan en tijdens dat soort evenementen moet dat zeker !!!

  13. Japser, verkeerde conclusie. Een olicharchie is een regeringswijze waarin het volk geen doorslaggevende stem heeft.

  14. Snap ik Mul, maar die is er niet zomaar gekomen, dat laat het volk daar gebeuren. En met hun kapitalistische levensinstelling, juichen ze het ook min of meer toe.

  15. Dat klopt ookwel, maar een politieke trend is ook vrij ongrijpbaar voor de gemiddelde stemmer. Zo’n verschuiving gebeurt natuurlijk niet in een week. Maar ik ben het met je eens dat veel mensen tijdens de verkiezingen vooral open staan voor gladde praat, het verleden vergeten en niet verder denken dan de nabije toekomst. Daar spelen spindoctors ook heel bewust op in en daarnaast is er vaak een kennisachterstand bij de bevolking t.o.v. Degenen met grote vingers in de economische pap.
    Dat betekent niet dat we het maar moeten accepteren. Zelf heb ik er weinig behoefte aan om mijn handelingen te laten voorspellen door een computerprogramma en al helemaal niet dat ik dat straks terugzie op mijn verzekeringsnota of daar vragen over krijg op de school van mijn kinderen. Daar gaat het wel heen, al gaat het stap voor stap en iedere stap wordt gezet onder het mom van klantbelang. En zo heb je na twintig jaar een idee erdoor, waar men in eeste instantie van gruwelde. Voor mijzelf moet ik er nog bijzeggen dat ik het niet onoverkomelijk vind om als outlaw te leven, wanneer de maatschappij ziek is. Maar voor mijn kinderen zet ik me graag in om de maatschappij een betere kans op te buigen. Al is het maar door niet mee te gaan met een aantal ontwikkelingen.

  16. Ik heb niks te verbergen maar dat hoeft de politie niet te weten.
    8 arrestaties voor relatief lichte vergrijpen in een mensenmassa van 120000 + mensen, waar praten we over ?
    Dat is geen vrijbrief om iedereen maar lukraak te bespioneren.
    @ br : Dat soort evenementen ?? Je bedoelt een evenement waar mensen van alle leeftijden en rangen en standen op afkomen ?

  17. Alles gaat steeds sneller anders worden.
    Ook zulke dingen.
    Hopelijk is er ook in de steeds sneller
    anders wordende wereld een stevig
    besef van “bij elkaar blijven”.
    Ik hoop van wel.

Reacties zijn gesloten.