Kandidatenlijst Christenunie Provincie Overijssel

Zwolle – De besturen van de kiesverenigingen in Overijssel hebben op 20 oktober de kandidatenlijst voor de provinciale verkiezingen vastgesteld. De lijst van de ChristenUnie voor de Provinciale Statenverkiezingen van maart 2015 wordt aangevoerd door de huidige fractievoorzitter, Ommenaar Jan Westert. Bert Boerman uit Kampen en gedeputeerde in Overijssel staat meteen daarna als tweede. Ook het verkiezingsprogramma is definitief vastgesteld. De ChristenUnie is in Overijssel de eerste politieke partij die de kandidatenlijst en het programma rond heeft.

Fractievoorzitter Jan Westert was door bestuur en leden al in het voorjaar tot nieuwe lijststrekker benoemd. Als de ChristenUnie weer deel van het college gaat uitmaken, is Boerman kandidaat-gedeputeerde. Op de derde plaats staat het huidige statenlid, Martha van Abbema uit Twenterand. Op plek vier plaatst de ChristenUnie een nieuwkomer voor de provinciale politiek, Alwin te Rietstap (1979) uit Bergentheim. Op die manier wil de ChristenUnie ook investeren in de lange termijn. Burgerlid Sybren Stelpstra is als vijfde geplaatst. Hij wordt gevolgd door Arjan Hof uit Enschede en Wim Hovestad uit Zwolle.

Het programma werd in de vergadering op een enkel puntje aangescherpt en daarna vastgesteld. Het is een mooi programma waarbij de ChristenUnie vooral wil investeren in mensen. Werkgelegenheid, stimuleren van het Midden en Klein Bedrijf maar ook aandacht voor veiligheid zoals het aanleggen van fietsroutes zijn enkele speerpunten uit het programma.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

12 gedachten over “Kandidatenlijst Christenunie Provincie Overijssel”

  1. Vandaar zeker ook het 2e argument tegen (veel) koopzondagen. Het eerste is natuurlijk bekend van een Christelijke partij. Al weet ik niet eens hoe het CDA (die toch al veel aan CU verliest en heeft verloren) daar in staat….Het 2e argument was gister bescherming van “de kleine winkelier”…En wat staat hierboven

    stimuleren van het Midden en Klein Bedrijf

    .

  2. Ik vind het echt bizar dat Zwolle blijkbaar een orthodox religieus bolwerk is. Volgens mij komt dat doordat de Christenen met z’n allen
    wel gaan stemmen, en heel veel Zwollenaren die op iets anders zouden stemmen, niet gaan.

  3. @HansHanzeland.
    Wat nog veel meer bizar is, de CU weet dat door het verbieden van de wekelijkse koopzondag de lokale MKB geschaad wordt. In andere gemeenten hebben CU politici daarom al voor de koopzondag gestemd. In de gemeente Bodegraven -Reeuwijk willen zelfs alle drie christelijke coalitiepartijen de wekelijkse koopzondag invoeren. In Woerden moest de SGP wethouder aftreden omdat deze terecht weigerde een boete op te leggen aan een kleine ondernemer die wel op zondag open was .
    Interessant (hypocriet?) om te zien dat christelijke partijen in Limburg, Noord-Brabant , Noord-Holland (nagenoeg alle gemeenten hebben 52 koopzondagen in deze 3 provincies ) voor stemmen maar dat diezelfde christelijke partijen in de bible belt tegen stemmen.

  4. CU werpt zich juist op als de spreekbuis van de kleinere zaken 😮 Dat staat haaks op dit

    de CU weet dat door het verbieden van de wekelijkse koopzondag de lokale MKB geschaad wordt.

  5. @Dick.

    Omdat nu 65% van de Nederlanders in een gemeente woont waar de wekelijkse koopzondag is toegestaan weten we wel beter. De koopzondag is niet schadelijk voor het MKB. Bovendien is er massaal omzetverlies in de bible belt gemeenten waar de wekelijkse koopzondag niet is toegestaan. Geen wonder dat de christelijke partijen steeds vaker voor een uitbreiding van de openingsuren op zondag stemmen. Zelfs in de bible belt wordt de koopzondag langzaam aan een getolereerd verschijnsel. Vooral de case in de gemeente Bidegraven-Reeuwijk is interessant . Alle drie christelijke partijen in het college en een voorstel voor de wekelijkse koopzondag. Een boze brief van de kerken omdat de zondagsrust steeds meer door de gemeente genegeerd wordt . Ik ben benieuwd naar de uitkomst.
    Hierbij nog een vraag : welke recente onderzoeken(dus pre-internet) laten zien dat de kleine ondernemer / het MKB door de wekelijkse koopzondag geschaad wordt ? Ik ken er maar een paar, echter allemaal uit de christelijke hoek en allemaal broddelwerk.

  6. De ‘zondagsrust’ is in principe wel een goed idee lijkt me, zolang het erom gaat dat eenieder ook eens een dagje rust moet kunnen houden. Verschillende religies verschillen over welke dag dat dan is, logisch ook lijkt me.
    Dat is vanouds zo, misschien al wel honderden jaren. Ik ben niet zo goed thuis in religie, sinds wanneer de ‘rustdag’ op zondag is weet ik niet, vast al vanuit de middeleeuwen.

    Wat mij betreft kan elke dag in aanmerking komen als rustdag.
    Een rustdagje heb ik af en toe zeker wel nodig, is vaak niet dezelfde
    dag van de week. En ik verwacht ook niet dat heel Nederland een rustdagje doet, als ik een rustdagje doe.

    Nou zou het allemaal wel prima zijn, als heel Nederland op zondag
    ging indutten, maar dat is het geval niet. Steeds meer mensen werken
    ZZP, of doen ‘het nieuwe werken’. Die kant gaat ’t op, veel flexibeler
    en met veel meer ruimte om werk en prive in balans te houden. En daarbij ook veel meer werk verzettend.

    Religieuze ideeen over vaste rustdagen zitten in de weg.

  7. @Hans Hanzeland.
    Heb uw reactie met plezier gelezen. Een aanvulling : De wekelijkse rustdag op zondag is een zeer recente traditie, mid 20e eeuws . Op internet gevonden:
    1930: De eerste wettelijke regeling voor winkelsluiting in Nederland ontstaat. Deze wet staat openstelling toe op werkdagen van 05.00 tot 20.00 uur en op zaterdag tot 22.00 uur. Winkels zijn op zondag gesloten, al wordt die verplichte zondagssluiting in 1934 alweer gedeeltelijk tenietgedaan: de mogelijkheid tot zondagsopening ontstaat.

    De zondagsluitingsdwang is dus nog eens 100 jaar oud. In sommige dorpen in Zeeuws-Vlaanderen heeft men altijd lak aan deze Hollandse wet gehad en zijn de winkels altijd op zondag open gebleven.

Reacties zijn gesloten.