HET Symfonieorkest mixt met Metropole Orkest

Zwolle – Een unieke samenwerking tussen twee top-orkesten. Op 7 december spelen HET Symfonieorkest en het Metropole Orkest samen in De Spiegel Zwolle. Een kruisbestuiving tussen hét klassieke symfonieorkest van Nederland en hét grootste professionele pop- en jazzorkest ter wereld. De orkesten gaan samen terug naar de tijd, waarin de grenzen tussen jazz en klassiek vervaagden. Dit bijzondere concert is zeer geschikt voor de beginnende klassieke liefhebber als voor de jazz-fanaat. Het concert ‘Birth of Symphonic Jazz’ is bij te wonen op zondag 7 december om 15.00 uur in De Spiegel Zwolle.

ernst_van_tiel.jpg

Het is uniek dat twee orkesten van dit niveau op deze manier samenwerken. Het Metropole Orkest klinkt dagelijks in de Nederlandse huiskamers met ingespeelde radio- en TV-tunes, terwijl hun CD-opnames met topartiesten de wereld over gaan. HET Symfonieorkest kenmerkt zich door de hoogwaardige klassieke symfonieën die zij in de vorm van ensembles en orkest presenteren in zalen van alle formaten, nationaal en internationaal. “Deze orkesten behoren tot de absolute top van Nederland. HET Symfonieorkest en het Metropole Orkest spelen in dit programma in wisselende bezettingen, gebruikmakend van elkaars musici en expertise.” aldus algemeen directeur Harm Mannak HET Symfonieorkest.

Programma
De avond is een unieke wisselwerking tussen de musici van beide orkesten. Amerika, de roerige jaren twintig. Pioniers als George Gershwin, Paul Whiteman en Ferde Grofé produceerden in een paar jaar tijd muzikale mijlpalen die tot op de dag van vandaag worden gespeeld. Grofé speelde bijvoorbeeld een belangrijke rol bij de geboorte van de symfonische jazz: naast componist was hij ook arrangeur, en werkte voor zowel de jazzband van Paul Whiteman als voor George Gershwin. Voor meer informatie en kaarten kan men terecht op hetsymfonieorkest.nl/muziek of mo.nl

Metropole Orkest
Sinds de oprichting in 1945 bereikte het Metropole Orkest wereldwijd miljoenen mensen. De weg die het orkest ging is geplaveid met prijzen, waaronder een Oscar en meerdere Grammy’s. Het muzikale spectrum van het orkest varieert van jazz tot pop en chansons, cabaret, film- en wereldmuziek. Het orkest speelde met nationale en internationale artiesten als Bono, Brian Eno, Ella Fitzgerald, Dizzy Gillespie, Al Jarreau, Gino Vannelli, Steve Vai, Within Temptation, Antony & The Johnsons, Elvis Costello, Herbie Hancock, Ivan Lins, Carel Kraayenhof , Moke, Basement Jaxx, Tori Amos, Alain Clark, The Opposites en Gregory Porter.

HET Symfonieorkest
Onder aanvoering van chef-dirigent Jan Willem de Vriend heeft HET Symfonieorkest zich ontwikkeld tot een nationaal orkest met een internationaal profiel. Internationale samenwerkingspartners zoals de BBC Philharmonic en de Musikhochschule Franz Liszt in Weimar en optredens in Amerika, Spanje, Frankrijk, Engeland en recentelijk in China en Zwitserland bevestigen de internationale vraag naar en reputatie van het orkest. Met een volwaardig symfonisch aanbod, educatieve projecten en vernieuwende samenwerkingen wil HET Symfonieorkest een belangrijke rol in de samenleving vervullen.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)